Robert C. Castel Izraelből: „Remélem, hogy még lesz újra napsütéses Jeruzsálem”
Robert C. Castel Izraelből: „Remélem, hogy még lesz újra napsütéses Jeruzsálem”

Youtube/Hírtv

2023. 10. 10.
„Most valami olyasmit kéne mondanom, hogy jó napot kívánok egy napsütéses Jeruzsálemből! A probléma az, hogy itt nincs semmilyen napsütés, fekete éjszaka van, talán az egyik legfeketébb éjszaka, amit életemben láttam, és Jeruzsálem is nagyon messze van. Nagyon-nagyon messze van Jeruzsálem innen, nem fizikai értelemben, hanem lelki értelemben, minden, amit Jeruzsálem jelképez, az nagyon-nagyon messze van innen.” – üzente a biztonságpolitikai szakértő a Hetek és a Hit Rádió által szervezett szolidaritási gyűlés résztvevőinek.

Az elmúlt másfél év során történt megszólalásaira utalva Castel azt mondta: olyan pásztorkutya szerepét töltötte be, aki a farkasra figyelmeztet, és ezért néha a bárányok megharagudtak rá. 

„Olyan dolgokat mondtam, amik nem voltak bársonyosak a fülnek, amiket nem volt kellemes hallani, nem volt kellemes elgondolkodni rajtuk, sokkal kellemesebb volt elhinni a bársonyos hazugságokat. Aztán látjuk, hogy hova vezetnek ezek a bársonyos hazugságok: Így kezdődött az ukrán háború, így kezdődött a nagorno-karabahi humanitárius válság, a százezer menekülttel, és

így kezdődött ez a tragédia itt Izraelben, avval, hogy az emberek megpróbáltak normalizálni valamit, ami nem normális, ami soha nem lesz normális.”

Castel szerint a létünk paradox tragikuma, hogy az egyetlen módja annak, hogy egy normális életet éljünk, az, hogy egy teljesen abnormális létre rendezkedjünk be egy teljesen abnormális világban. 

„Azok, akik megpróbálnak minket meggyőzni arról, hogy ez milyen szép és milyen csodálatos ez a világ és milyen szép szabályok szerint működik, azok nem tesznek nekünk szívességet egyáltalán. Ők teszik a legnagyobb kárt, és ők azok, akik ezeket a háborúkat okozták, ők azok, akik ezt a szégyent okozták, ami Izraelben ehhez a tragédiához vezetett, ők okozták a karabahi válságot is.”

Az ilyen emberek „megpróbálják szétdumálni a világnak a kegyetlenségét, azt, hogy van kint egy gonosz. Nem hisznek abban, hogy van jó és van rossz, és a rossz tulajdonképpen csak egy olyan probléma, amit megfelelő szociálpolitikai eszközökkel meg lehet oldani.

Lehet, hogy van kint egy sátán a pokolban, de hogyha pokolban berendezünk egy kultúrházat meg elég szociális programot indítunk, akkor a Sátánból tulajdonképpen szerzetes lesz.”

„Hát van egy rossz hírem, a sátánból soha nem lesz szerzetes, és ezt láttuk most itt, a gázai határon, az utóbbi napokban: a sátánból nem lesz szerzetes, és azok, akik megpróbálják szerzetesnek látni a sátánt, azok katasztrófát hoznak magukra és az egész nemzetükre.”

„Talán a legfontosabb dolog az, hogy Magyarország tanuljon Izrael hibájából, Izrael megpróbáltatásaiból. Én azt hiszem, hogy a

kötelessége minden államnak és minden állampolgárnak az, hogy felkészüljön arra, hogy egy abnormális világban is működni tudjon, egy abnormális világban is meg tudja védeni a gyerekeit, és egy abnormális világban is be tudjon rendezkedni egy normális létre”

– üzente a biztonságpolitikai szakértő, aki – izraeli honfitársainak nevében is – hálásan megköszönte a sokféle formában hozzá elérkezett üzeneteket és a támogatásokat és nagyon-nagyon hálás vagyok érte és mindannyian nagyon hálásak vagyunk a támogatásotokért. 

„Ezeket a dolgokat szerettem volna elmondani, és hogyha a Fennvaló megtart, akkor remélem, hogy még találkozunk. Viszlát, és remélem, hogy még lesz újra napsütéses Jeruzsálem.” – zárta üzenetét Robert C. Castel.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!