Rendkívüli: az újraszámolás után is Karácsony nyerte a választást, 41 szavazattal
Cikkünk folyamatosan frissül
Rendkívüli: az újraszámolás után is Karácsony nyerte a választást, 41 szavazattal

Forrás: FB/Karácsony Gergely

A Nemzeti Választási Bizottság döntése alapján a mai napon újra összeszámolta és megvizsgálta azokat a szavazatokat, amelyeket vasárnap érvénytelennek nyilvánítottak a főpolgármester-választáson. Hosszas várakozás után bejelentették, újraszámlálás után is Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, aki alig 41 szavazattal előzte meg Vitézy Dávidot.

20:00 - Az eredmény összefoglalója

19:45 - Az NVB ülését itt nézhetik tovább élőben, tudósításunkat mára felfüggesztjük.

19:39 - NVB: Teljes konszenzus volt több mint 500 szavazat érvénytelenné nyilvánításának jogtalanságról

19:34 - Két jogorvoslati kérelmet is tárgyalnak

A jogorvoslati kérelmek elbírásával kezdték, ezek közül az egyik az érvénytelen szavazatok újraszámlálása volt. 

A IV. és VII. kerület eredményei ellen fellebbezést nyújtottak be, mert a fellebbező szerint olyan szavazólapokat használtak, amiken nem volt egyértelműen megállapítható, hogy az egyik jelölt (Szentkirályi Alexandra) visszalépett. A beadványozó, azaz Vitézy Dávidék azt kérték, hogy ismételjék meg a szavazás megismétlését.

19:27 - NVB: Nem fordult az eredmény: 41 szavazattal Karácsony nyert

Érvénytelenekből Grundterre 53 érvényes szavazat lett, Karácsonyra 112 szavazat. Vitézy Dávidra 395 szavazat jött.

19:23 - Ismét megtelt a terem, bejelentés következik

19:09 - A Partizánon jelenleg 28 ezer ember nézi a semmit

Most már lassan két órája egy üres NVB iroda látható.

18:46 - Karácsony ismét új szavazást követel közte, Vitézy Dávid és a NER között

Nem az újraszámlálás ténye a probléma, hanem az, ahogy ezt végigvitték, mondta Karácsony Gergely, aki szerint az ellenzéki delegáltak távollétében nyitották fel az urnákat a fideszes kerületekben.

Úgy tudja, most pont olyan szavazólapokon megy a vita, amiket szabálytalanul küldtek be Nemzeti Választási Irodába. Szerinte minden perccel, ami eltelik, „egyre kevesebb a Karácsony-szavazat”. Az első hírek szerint még hetven szavazattal vezetett, mondta, aztán jött a hír, hogy 54-gyel, vagy már csak 29-cel.

„Ha így folytatjuk, a végén Vitézy Dávid kétharmaddal nyer”

– mondta. Furcsán lezárt borítékokat, furcsán kötegelt szavazólapokat emlegetett. „Ahogy egyre több a furcsaság, egyre több a Vitézy-szavazat” – mondta.

18:40 - Karácsony: addig váltogatják a szabályokat, amíg ők nem lesznek a győztesek

"Ők addig váltogatják a szabályokat, amíg ők nem lesznek a győztesek. Azért vagyunk ma itt, mert a nemzeti választási bizottság (...) most nem a tisztaságot, hanem a szennyes, aljas manipulációt szolgálja" - mondta Karácsony, aki szerint a bizottságban kétharmados fideszes többség van, amely úgy döntött az újraszámlálásról, hogy meg sem nézték a beterjesztett iratokat.

18:35 - Karácsony: nem sikerült minket térdre rogyasztani

Szerinte a hatalom sokszor akarta már megtörni Budapest gerincét, mert „pontosan tudják, hogy ebben a városban dobog a szabadság szíve”. Próbálták kivéreztetni a várost, mondta, felidézve, hogy a covid-járvány idején pénzeket vontak el a fővárostól. „Nem sikerült minket térdre rogyasztani” – mondta a tüntetők tapsa közepette.

Szerinte pontosan tudták, hogy ebben a városban nyílt versenyben nem tudnak győzni, ezért nyúltak trükkökhöz, a választási szabályok megváltoztatásához, majd „jött az utolsó trükk... elbábozták, hogy a Fidesznek két jelöltje van”. 

18:21 - Élő közvetítés az NVB terméből

A Partizán videóján egyelőre üres terem látszik, várhatóan hamarosan megtelik.

18:00 - Karácsony Gergely a Nemzeti Választási Iroda épületénél tüntet

A Telex tudósítója szerint 200-250 ember gyűlhetett össze a kezdésre az Alkotmány utcában, a Nemzeti Választási Iroda épülete előtt.

17:55 - Helyszíni újságírók szerint ahol nem egyértelmű, hol a vonal, lefényképezték

Ez is még a szavazatszámlálás közben történt, de valószínűleg az NVB tagok is ugyanolyan tüzetesen vizsgálják a lapokat.

17:49 - Hetek szavazás: Ön szerint ki jön ki győztesena fővárosi érvénytelen szavazatok újraszámlálásából?

.

17:28 - 500-600 szavazatot nyilváníthatnak érvényesnek

A számot a Nemzeti Választási Iroda elnöke, Nagy Attila közölte. Még nézik a szavazólapokat, de nincs botrány vagy perpatvar.

A vitatott voksokról a bizottsági ülésen újra szavaznak.

17:17 - Elméletileg hozzá lehetett nyúlni a szavazólapokhoz a választás után

Helyszíni információk szerint voltak olyan érvénytelen szavazatok, amelyek Litresits szerint nem voltak ennyire lezárva, így elméleti síkon hozzá lehett nyúlni a választás után is a szavazólapokhoz.

17:07 - Kb negyed óra múlva érkeznek az NVB tagjai

Az átminősített szavazatok tüzetes átnézése után következhet a szakmai, politikai vita.

16:56 - Karácsony Gergely szerint most csalják el a választást

16:32 - Vitatható szavazatokat is érvényesnek soroltak át

Volt olyan szavazólap, aminél csak besatírozták a név melletti kört, mégis átment a rostán. Holott két egymást metsző vonal a szabályos szavazat. Az obszcén megjegyezéssel viszont - megfelelően behúzott x-szel - nincs gond.

16:04 - A Fővárosi Törvényszék indítványozza az Európai Parlamentnél az antifa-ügy első rendű vádlottja mentelmi jogának felfüggesztését

Közleményük szerint pénteken felfüggesztették az ügy első rendű vádlottjával, S.I.-vel szemben a büntetőeljárást, és egyben az Európai Parlament (EP) elnökéhez fordulnak, hogy az európai testület hozzon döntést a nő mentelmi jogának felfüggesztéséről.

Az eljárás hátteréről azt írták, hogy Magyarország Európai Unió mellett működő állandó képviselete szerdán megküldte a törvényszéknek a 2024-2029-es ciklusra mandátumot szerzett európai parlamenti képviselők névsorát, amelyen az olasz Zöldek és Baloldaliak Szövetsége (AVS) képviseletében induló S. I. neve is szerepel.

15:31 - Öt óráig biztosan nem lesz hivatalos eredmény

A számlálással délután kettőre végeztek, de az NVB csak 17 órakor ül össze, addig biztosan nem lesz hivatalos eredmény. 

15:11 - 444: Vitézy tarolhatott a szavazáson

A 19-23 kerületnél Vitézy 107 plusz szavazatot szerzett, míg Karácsony 21-et.

Hogy mindez azt jelzi, hogy Vitézy megfordítja az erdményt, azt ebből nem lehet tudni. Az újraszámolás előtt 324 szavazatkülönbség volt kettejük között. (444)

14:55 - Index, Blikk: Karácsony Gergely nyerte a választást az újraszámolás után

Az Index információi szerint a mai újraszámlálásnál több mint 500 olyan szavazatot találtak, amelyet eredetileg érvénytelennek nyilvánítottak, de valójában érvényesek voltak. E voksok nagy többsége Vitézy Dávid szavazatszámát bővítette, de kisebb arányban voltak olyanok is, amelyeket Karácsony Gergelyre adtak le. 

Ennek következtében csökkent a különbség a jelöltek közt,

DE VÉGÜL MINDÖSSZE 54 SZAVAZATTAL KARÁCSONY GERGELY NYERT.

A Blikk úgy értesült, Karácsony 70 szavazattal nyerhetett.

(Index)

13:52 - Vége az újraszámolásnak

Budapest 23 kerületének mind a 24 592 szavazatát átszámolták.

13:44 - Elkezdték az utolsó (XXIII.)  kerületben leadott érvénytelen szavazatok megszámlálását

Vagyis nemsokára lezárul az újraszámlálás.

13:19 - Karácsony demonstrációt tart a Nemzeti Választási Irodánál ma este

"Tiszta vizet a pohárba!" mottóval.

12:48 - Gondban van Vitézy Dávid?

Az NVB-be delegált MSZP-s tag úgy fogalmazott, hogy az első nyolc kerületben 141 érvényes szavazatot számoltak össze eddig, de ez még nem a hivatalos eredmény. Mivel a szavazatok megoszlanak a három jelölt között, ez meglehetősen kevésnek tűnik. Főleg úgy, hogy Vitézyék szerint ezekben a kerületekben már fordulnia kellett volna az állásnak. 

11:59 - Az első nyolc kerület eredményeit összesítették most

Az NVB tagjai mégis előzetesen vizsgálják az érvényes szavazatokat. Itt Vitézy Dávid neve többször is elhangzott, egyszer-kétszer Karácsony Gergelyé is a Telex tudósítói szerint.

11:42 - Újraszámlálás: Már túlvannak a kerületek felén, eredmények 17 óra után várhatók

A Nemzeti Választási Bizottság egyik tagjának tájékoztatása szerint hivatalos eredményt csak a délutáni bizottsági ülésen fognak közölni, aminek kezdete 17:00-kor lesz.

11:21 - Nem nagyon szivárognak ki pontos adatok

Az újságírók latolgatják, hogy mi lehet majd az eredmény a látottak alapján - habár a szervezők szerint délutánig nem fogják közölni, hogy pontosan hány darab érvényes szavazatot találtak.

11:03 - Ha minden igaz

A nagyján túl vagyunk. Most ugyanis már a X. és XI. kerületnél tartanak a számlálóbiztosok, viszont az igazán kritikus kerületek a IV., V., VI. és VII. volt a Vitézy-csapat szerint. Arról nem érkezett információ, hogy pontosan mennyi érvényes szavazatot találtak - viszont a helyszínen levő újságírók tudósítása szerint nagyon sok olyan szavazólapot látnak, amelyen tényleg rosszul bírálták el azokat a lapokat, amelyeken Szentkirályi Alexandrát is beikszelték a választók egy másik jelölttel együtt. Ezek ugyanis érvényesnek számítanak a fideszes jelölt visszalépés miatt.

10:53 - Felgyorsultak az események

Most már egyre több kerület szavazatait számolják, a felvételekből arra lehet következtetni, hogy most már tucatszám kerülnek elő olyan érvényes szavazatok, amelyeket vasárnap még érvénytelennek minősítettek. 

10:41 - Vitézyék első fellebbezését egyébként elutasították

A Fővárosi Választási Bizottság oldalára feltöltött dokumentumok között lehetett látni egy olyan hétfőn benyújtott fellebbezést Vitézyék részéről, amelyben azt kérték először, hogy a IV. és VII. kerület összes szavazókörében semmisítsék meg az eredményt és tartsanak új választást. Arra hivatkoztak, hogy Szentkirályi Alexandra nevét itt rendkívül vékony vonallal húzták ki, és ennek köszönhető, hogy ezekben a kerületekben kiemelkedően magas lett az érvénytelen szavazatok aránya. 

Ezt a fellebbezést viszont a választási vizottság 4:3 arányban elutasították, mert szerintük a fotókról nem állapítható meg teljes bizonyossággal, hogy azok tényleg a szavazókörökben kiadott szavazólapok-e...

10:30 - Így szavaztak a Youtube-hallgatóink

Megkérdeztük, hogy a feliratkozóink mire számítanak az újraszámolás végeztével:

Youtube

10:19 - Nemzetközi megfigyelő a helyszínen

Kiderült, hogy a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózatának megfigyelője van jelen a székházban. A szervezet hétfőn még megtévesztőnek nevezte, hogy egy jelölt a választások előtt 48 órával lépjen vissza. (Jó kérdés, hogy miért)

10:11 - Érthetetlen, egy-egy szavazatot hogy találhattak érvénytelennek

Most a Telex tudósításában jelent meg egy szavazat, amit teljesen egyértelműen Karácsony Gergelyre adtak le. Jó kérdés, hogyan minősíthette azt érvénytelennek az összes szavazóköri biztos.

10:06 - Most lesz érdekes a helyzet

A IV. kerület következik, amelyiket a leginkább érintettek a számolási anomáliák Vitézy Dávidék és a hozzájuk beérkező bizonyítékok szerint.

10:00 - Eddig négy érvényes szavazatot találtak

Ezeket a II. és III. kerületben számolták rosszul a választási biztosok. Úgy tűnik, valóban indokolttá vált az újraszámolás, bár a 324-es szavazati különbség megváltozásához ez még kevés. Viszont összesen több mint 24 ezer szavazatot kell vizsgálni. Messze még a vége.

09:55 - Cáfolták az RTL hírét

Az NVI közleményt adott ki, melyben leszögezték, hogy nem igaz, hogy bármelyik kerületben már csütörtökön megszámolták volna a szavazatokat, ezeket csak és kizárólag pénteken számolják meg. Azaz ma.

09:48 - Úgy tűnik, most egyre több rosszul elbírált szavazatot találtak

Legalábbis a Partizán élő közvetítésében az látszik, hogy a szavazatokat számlálók egyre többször veszik elő azt a bizonyos piros tollat, amellyel ugye azt kell jelezni, ha érvényes szavazatot találnak - ezek kerülnek bele az asztalokon levő dossziékba.

09:38 - Az I. kerülettel végeztek

Ezek között nem találtak olyan korábban érvénytelennek minősített szavazatot, amely mégiscsak érvényes volna. 

09:35 - Érdekes fotó a Telextől

A lap által készített fotón mintákat tettek ki arról az NVB székházában, hogy mi minősül érvényes, és mi érvénytelen szavazatnak. Lényegében szinte csak azt vizsgálják majd, hogy a két ikszes szavazatoknál mindig jól állapították-e meg, hogy az érvényes-e, vagy sem. A fotót itt tudja megnézni.

09:32 - Tájékoztatót tartottak, mi fog történni ma

Külön-külön lezárt, aláírt borítékokba gyűjtötték kerületenként az érvénytelen szavazatokat, ezeket az Alkotmány utcai épületbe küldték el. Itt ellenőrizték, hogy ezek valóban lezártak-e, és azt is megnézik, hogy tényleg kötegekben vannak-e. Amennyiben nem, akkor jegyzőkönyvet vesznek fel, és fotót készítenek.

Ha egy korábban érvénytelen szavazatról megállapítják, hogy érvényes, akkor pirossal ezt ráírják, és a kerület nevét is. Ezeket a szavazólapokat a Bizottság tagjai nézik majd meg és hoznak közös döntést. 

09:12 - Hiába sugallják sokan, hogy itt valami mutyi történik

Egyértelmű szabályok vonatkoznak arra, hogy mi alapján minősülhet egy szavazat érvényesnek, vagy érvénytelennek. Az a szavazólap például, amelyre két ikszet tesznek, de az egyik egy visszalépett, kihúzott jelöltre érkezik - az érvényesnek minősül. Mivel a jelek szerint ez nem volt mindenki számára világos a választóbiztosok közül, ezért lehetett a számolással probléma. 

Az újraszámolás ráadásul a sajtónyilvánosság előtt történik, és nemzetközi megfigyelők is a helyszínen vannak, hogy ellenőrizzék a választások tisztaságát. 

09:05 - Lesz este tüntetés is

A főpolgármester péntek este 6 órára a Nemzeti Választási Bizottság épülete elé, az Alkotmány utcába várja azokat, akik egyetértenek a választás megismétlésével. Az esemény a Facebookon a "NE CSALJATOK!" címet kapta. 

09:00 - A Partizán élőben közvetíti

08:55 - Egy kerületben már végeztek is: 11 szavazattal csökkent a különbség

Az RTL Híradó információi szerint az egyik budai kerületben más össze is számolták az érvénytelen főpolgármesteri szavazatokat. A Híradó úgy tudja, hogy e szerint Vitézy javára 13, Karácsony javára 2 plusz érvényes szavazatot találtak. 

08:43 - Az egész újraszámolásos mizériát ebben a podcastben foglaltuk össze

08:38 - Győrben is újra fogják számolni a szavazatokat

A területi választási bizottság döntött Győrben: Dézsi Csaba András jogorvoslati kérelmét elfogadták és újraszámlálást rendelnek el abban a 7 körzetben, ahol esetlegesen a beadvány szerint jogsértések történhettek. 

Ezt majd hétfő reggel kezdik meg.

08:33 - Végül sikerült felhívnia Karácsonynak Vitézyt

Vitézy Dávid már a választás napján megpróbálta felhívni a riválisát, és azóta is többször, ám ő nem reagált ezekre a hívásokra. Végül aztán a tegnapi Partizán-interjú után Karácsony Gergely végül felhívta Vitézyt. Erről az LMP által támogatott jelölt számolt be a Facebook-oldalán:

08:29 - Vitézy: Karácsonynak csak az a jó választási eredmény, ahol ő a győztes

08:25 - Karácsony pontokba szedte, milyen problémái vannak a helyzettel

08:13 - Karácsony Gergely megismételné a választást 

A budapesti főpolgármester tegnap délután rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy szerinte a kialakult helyzetre egyetlen válasz van: ha Budapesten megismételjük a főpolgármester-választást. Azért most tette meg ezt a javaslatát, mert még nem ismertek az újraszámolás eredményei. Leszögezte, akkor is ezt szorgalmazza, hogyha az NVB őt hozza ki győztesnek. 

Karácsony Gergelynek az érveiről egyébként podcastet is készítettünk: 

8:00 - Még szerdán döntötte el a Bizottság

Miután Vitézy Dávid és Karácsony Gergely között a főpolgármester-választáson csak 324 szavazatnyi volt a különbség 100 százalékos feldolgozottság után, számítani lehetett arra, hogy Vitézy majd újraszámolást fog kérni. A fellebbezését a Nemzeti Választási Bizottság elfogadta, erről itt írtunk bővebben.

Iratkozzon fel a Hetek megújult hírlevelére! Hetente egy csokorban ajánljuk különleges tartalmainkat, a legizgalmasabb interjúinkat, videóinkat, világnézeti és kiemelt cikkeinket.  EZEN A LINKEN TUD FELIRATKOZNI.

hetek hírlevél/viber

Legfrissebb online híreinkért csatlakozzon a Hetek belső Viber-csoportjához! Így nem kell órákat szörföznie a híroldalak között, tőlünk megkapja telefonjára a nap legfontosabb világnézeti tartalmait.  CSATLAKOZZON A CSOPORTHOZ EZEN A LINKEN.  

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!