"Nem fekete, nem nő, nem aktivista" - Amanda Gorman újabb fordítójától köszöntek el bőrszíne és neme miatt
Ezúttal a Biden beiktatásán is szavaló ifjú költőnő művének katalán fordítója maradt hoppon azért, mert fehér férfi
"Nem fekete, nem nő, nem aktivista" - Amanda Gorman újabb fordítójától köszöntek el bőrszíne és neme miatt

Forrás: Youtube/PBS

2021. 03. 11.
A holland versfordító után nem sokkal egy katalán fordító, Victor Obiols sem ültetheti át nemzetének nyelvére a Joe Biden elnök beiktatásán szavaló ifjú afroamerikai költőnő művét, mivel "nem megfelelő a profilja", azaz ő se nem nő, se nem fekete, se nem aktivista.

Ismét alulmaradt a szakértelem a bőrszínbeli és nemmel kapcsolatos elvárásokkal szemben. 

Az elmúlt hetekben nagy port kavart, hogy a Gorman "The Hill We Climb" című verséhez leszerződtetett holland fordító, Marieke Lucas Rijneveld a bőrszínét és nemét vitató kritikaözön hatására visszamondta a feladatot. Most azonban a mű katalán fordítóját konkrétan elküldték arra hivatkozva, hogy alkalmatlan a feladatra.

“Nem a képességeimet kérdőjelezték meg, de más profilú embert kerestek, akinek nőnek, fiatalnak, aktivistának és lehetőleg feketének kell lennie"

- nyilatkozta Victor Obiols, aki számos klasszikust, Shakespeare-t és Oscar Wilde-ot is fordított már.

Obiols-ot három hete kérte fel az Univers barcelonai kiadó, hogy fordítsa le katalán nyelvre Gorman versét Oprah Winfrey előszavával. Miután végzett, kiadójának megüzenték, hogy "nem ő a megfelelő személy" a mű lefordítására.

Nem világos, hogy az elutasítás az eredeti kiadótól vagy Gorman ügynökétől származott. 

“Ha nem fordíthatok le egy költőt, csak azért, mert nő, fiatal, fekete és 21. századi amerikai, akkor Homéroszt sem fordíthatom le, mert nem vagyok i.e. 8. századi görög, és Shakespeare-t sem, mert nem vagyok 16. századi angol férfi." 

- nyilatkozta a kérdésben a katalán fordító.

A történtek ellenére Obiols ígéretet kapott kiadójától, hogy ettől függetlenül kifizeti a munkáját. 

(Guardian/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!