Nekem a Balaton az Ipanema
Véleménycikk
Nekem a Balaton az Ipanema

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 11. 15.
Homonnay Gergely posztja elgondolkodtatott. Eddig a napig szinte semmit nem tudtam a szerzőről, de elém került egy bejegyzése arról, milyen kaján örömöt érez, amikor szülők nyűglődését látja az éppen hisztiző gyerekeikkel. Neki ugyanis nincs gyereke, mert (idézem)" az Isten buzinak teremtette", és úgy tűnik, nem is vágyik arra, hogy apa legyen.

Ez egy véleménycikk.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Így folytatja: "Azt el is felejtettem mondani, hogy amikor a januári hőségben Rióban esténként bulizni mentem, és pár óra alvás után karikás szemmel mentem ki Ipanemán a strandra, nagyon sokat gondoltam azokra a barátaimra, akik szintén nem tudták kialudni magukat, mert jött a gyerek foga."

Először felhúztam magam azon, hogy lehet ennyire felszínes módon megközelíteni a szülő-gyerek kapcsolatot. Aztán más irányba kanyarodtak a gondolataim. Mert tényleg, milyen logikátlan és érthetetlen lehet egy kívülálló számára, hogy inkább a három gyerekem életét építem, ahelyett, hogy Ipanémán süttetném magam a napon. A gyerekeimmel szivok, akik tényleg hajlamosak egymás hajába kenni ezt-azt, ahelyett, hogy végre pihennék, mint évek óta talán egyszer sem. Sőt, jó eséllyel soha nem fogok eljutni Brazíliába, mert másra megy el a pénz. Miért választjuk a ricsajt, a sok extra terhet, feladatot, munkát, miért mondunk le a magunk kényelméről olyan sokan, amikor választhatnánk a könnyebb utat és a szórakozást? (Tudom, a gyerektelenség sokak számára egyáltalán nem választás kérdése, és ezért ez nem is nekik szól!)

A válasz Hallmark képeslapba illő, giccses is talán, de ez van:

van egy olyan dolog, amit úgy hívnak, feltétel nélküli szeretet.

Érthetetlen, irracionális dolog. Ezek a tökéletlenségükben is tökéletes kis emberek belőlünk lesznek, miközben önálló, saját jövővel bíró személyek már most is. A földön fetrengős hiszti éppen ennek a szikár akaratnak a tiszta megnyilvánulása, bármennyire is kínosnak érzi minden résztvevő a jelenetet. Ez is elmúlik egyszer, persze nem árt jól lereagálni.

A szórakozás jó, kell, fontos. De nem ad célt, perspektívát, sőt jövőt sem. Kell valami, ami túlmutat rajtunk, a mi egónkon. Ez nem mindig és nem feltétlenül a gyerek, lehet valamilyen ügy is, amiért az ember tesz. Lehet egy szakma, lehet valamilyen művészeti alkotás, vagy a legnehezebb:

normális, önzetlen emberi élet a maga egyszerűségében.

Ahogy nem ülünk le popcornnal a kezünkben kárörvendeni az intenzív osztály folyosóján, hogy lám-lám, nekünk mennyivel jobb és könnyebb dolgunk van, mint ezeknek a lúzereknek, akik mások életéért dolgoznak méltatlanul sokat, méltatlanul kevés pénzért, vagy nem röhögjük ki azokat, akik a mélyszegénységben élőkért tesznek valamit, vagy bagóért tüzet oltanak az életük kockáztatásával: na, valahogy így nem kéne a gyerekneveléssel bajlódók nehézségein sem örömködni.

Vagyis persze lehet, bármin lehet, csak nem stílusos. Az ő küzdelmük talán nem olyan heroikus, több benne az öröm, de mindenképpen valami olyan szerep ez is, ami túlmutat önmagunkon, sőt, a jelenen is.

Majd ha úgy 15 év múlva kifekszem a boglári strandra napozni, és elgondolkodom azon, hogy hol tartok az életem közepén, legalább 3 olyan dolog lesz, aminek örülni tudok.

Legalább 3. Valami marad utánam.

És végül az is átfutott a fejemen, mennyire rossz lehet, ha valaki felnőttént azt gondolja, hogy a szülei bánják, hogy nem Ipanemát (=gyerektelen, egyszerűbb élet) választották inkább helyette. Amikor ugyanis valaki kizárólag szenvedést lát a szülőségben, erősen felmerül a kérdés, hogy milyen képe van arról a viszonyról, aminek egyelőre csak a gyerek-oldaláról van saját tapasztalata. Nyomasztó és fájdalmas, ha az ember nem érzi, hogy valakinek ő a legfontosabb. De ez soha nem a gyerek hibája vagy felelőssége, hanem a felnőtté.

Felőlem mindenki úgy él, ahogy akar, azt posztol, amit akar, azt gondol és mond, amit akar, amíg az nem árt másoknak (ez a poszt még messze nem árt senkinek). "Gyűlöljetek!" - szólít fel provokatívan Homonnay, de amit ír,

számomra nem gyűlöletkeltő, inkább szomorú.

 

Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!