Made in China: 1300 éves, Kínából származó luxustextil-darabokat találtak Izraelben a sivatagban - fotó
Made in China: 1300 éves, Kínából származó luxustextil-darabokat találtak Izraelben a sivatagban - fotó

Illusztráció - Az Arava-sivatagban találtak rá a textildarabokra.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 01. 20.
Ősi, Kínából és Indiából származó textilmaradványokat találtak a régészek az „izraeli selyemúton”, a dél-izraeli Arava-sivatagban - jelentette az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA).

A kutatók több száz, mintegy 1200 éves, színes textildarabra, valamint távol-keletről származó tárgyra leltek ásatásokon a nemzetközi kereskedelmet biztosító ősi „izraeli selyemúton”.

Ez a „selyemút” azonban eltért a hagyományos útvonalaktól: Izrael északi részétől délre haladt az illatszereket szállító utak mentén, átszelte az Arava-sivatagot, majd csatlakozott az Izrael földjén észak-déli irányban áthaladó, és a földközi-tengeri kikötőkhöz tartó utakhoz - nyilatkozta az ásatásokat vezető Bar-Oz professzor.

Felfedeztek olyan bonyolult szövésű textileket is, amilyeneket a mai napig készítenek Iránban és más közép-ázsiai országokban a szőnyeggyártásban. Az anyagok színei is kiválóan fennmaradtak az eltelt évszázadok ellenére: a kék indigóból nyert árnyalatai, a pirosak és a barna szín változatai.

„Ez volt az áruk Kínából Európába szállításának fő szárazföldi kereskedelmi útvonala, mely Indián, a Közel-Keleten és Egyiptomon haladt keresztül. A megtalált termékek és a kereskedelmi távolságok globális folyamatokról tanúskodnak a Közel-Keleten az időszámításunk szerinti első évezred végén” - tette hozzá a régész.

Minderre egy egykori szemétdomb feltárása alapján következtetnek, amelyből megismerhetőek a helyi lakosok és az ősi karavános kereskedők mindennapjai, és a keletről oda-vissza szállított egzotikus áruk is.

Az i.sz. 7-8. századi szemétmaradványokban textildarabokat, ruházati- és higiéniai cikkeket is találtak, például fülpucoló botokat, kötszereket, bőrpántokat, zoknit, cipőtalpat, fésűt, valamint játékkockákat. A textíliát a régi korokban újra és újra felhasználták, egészen addig, amíg el nem foszlottak.

A leletek között számos import termék volt, benne Indiára jellemző dekoratív mintázatú szövetek, Kínából származó selyem, amelyeket korábban ebből az időszakból nem találtak Izraelben”

- mondta az IAA textilszakértője.

A maradványok gazdagsága és bősége jelentős keresletről tanúskodik a keleti luxustermékek iránt - tette hozzá Orit Shamir.

(MTI / Jerusalem Post / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!