Közel száz éve tombolt Magyarországon a Morbus hungaricus, tömeges oltással sikerült legyűrnünk a halálos járványt
Ma van a tuberkulózis elleni világnap
Közel száz éve tombolt Magyarországon a Morbus hungaricus, tömeges oltással sikerült legyűrnünk a halálos járványt

Forrás: Fortepan, Adományozó: Fehér Tibor

2021. 03. 24.
Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szokásos napi sajtótájékoztatóján a tuberkulózis elleni világnap apropóján emlékeztetett arra, hogy egyszer volt már Magyarországon egy rendkívül súlyos halálos járvány, amit éppen a tömeges oltások hatékony alkalmazásával sikerült legyűrni. 

A 19. század végétől a második világháború végéig olyan szinten elterjedt a tuberkulózis, vagy más nevén a gümőkór Magyarországon, hogy a népbetegséget Morbus hungaricus-nak, azaz magyar kórnak is nevezték. A halálos járvány pusztítása zömében a szegénység, a demográfiai mozgások és a háborúskodás is kedvezett. Az alattomosan lappangó kór rengeteg embert megfertőzött, a századfordulón a halálesetek negyedéért ez a betegség volt a felelős. 

A tuberkulózis egy olyan fertőző betegség, amelyet egy baktérium okoz. Legtöbbször a tüdőt támadja meg, de okozhat agyhártyagyulladást is. A fertőzés következtében létrejövő gümők megakadályozzák a normális tüdőfunkciót és káros anyagokkal árasztják el a szervezetet.

Aztán a világháború alatt meghozták az első tuberkulózis elleni törvényeket, elindult a tüdőgondozói hálózat kiépítése. A háború után aztán megkezdődött a BCG védőoltás tömeges alkalmazása is, 1953-tól közelező lett az újszülöttek oltása. Megemelték a kórházi ágyak számát, egyre több röntgenállomást létesítettek a tüdőszűrések miatt, ingyenessé tették a gyógyszerellátás egy részét is. Plusz juttatásokat kaptak az érintett egészségügyi intézményekben dolgozók. Az intézkedéseknek köszönhetően a halálozás az egytizedére csökkent pár év alatt. Az 1980-as évekre a tuberkulózis Magyarországon elvesztette népbetegség-jellegét. 

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Tulajdonképpen ez a 20. század egyik legnagyobb hazai orvostörténeti sikere, a tbc előfordulása Magyarországon az egyik legalacsonyabb. A fertőző betegség világszerte még mindig 1,4 millió emberéletet követel évente, hazánkban 2020-ban azonban 400-nál is kevesebb ilyen megbetegedést diagnosztizáltak. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a világnap alkalmából közzétett közleményében úgy fogalmaz, a jelenlegi helyzetben is hasonló lépésekkel tudjuk megfékezni a járványt: szakmai együttműködéssel és lakossági összefogással. "Az oltások jótékony hatásai ezúttal is beérnek, ami a járvány megfékezésének egyik fontos kulcsa" - írják.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!