Indul a börtönkampány: Trump után vádat emeltek Biden fia ellen is
Indul a börtönkampány: Trump után vádat emeltek Biden fia ellen is

Shuttersto/Domenico Fornas

2023. 09. 17.
Hunter Bident hamis adatközléssel és kézifegyver illegális birtoklásával vádolják, akár 10 évet is kaphat. Közben Biden elnök ellen is elindult egy kongresszusi eljárás.

Mint arról lapunk legfrissebb számában írunk, Donald Trumpnak legalább öt alkalommal meg kell jelennie a kampány alatt különböző bíróságokon, köztük az egyik tárgyalást a bíró az előválasztás legfontosabb dátuma, az ún. szuperkedd előtti napra tűzte ki.

A republikánusok régóta azzal érvelnek, hogy az amerikai igazságszolgáltatás politikai szerepet játszik a választások befolyásolására. Most ez annyiban árnyalódhat, hogy a delaware-i államügyész vádat emelt Hunter Biden ellen, aminek következében a demokratáknak is számolniuk kell azzal, hogy az elnök családját érintő bírósági eljárás az ő kampányukat is beárnyékolja.

A vádemelés előzménye, hogy júliusban összeomlott egy vádalku, amelyről Hunter Biden ügyvédei tárgyaltak az államügyésszel. Ebben Hunter Biden bűnösnek vallotta volna magát két adózási vétségben, miközben elismerte volna azt, hogy illegálisan birtokolt fegyvert, de nem vallotta volna magát bűnösnek ebben a bűncselekményben.

Most a demokraták állítják azt, hogy a vádemelés politikai hátterű.

„Az, hogy Hunter Biden 11 napig birtokolt egy töltetlen fegyvert, nem jelentett veszélyt a közbiztonságra, de egy olyan ügyész, aki engedi, hogy hatalmát politikai nyomásnak tegye ki, komoly veszélyt jelent az igazságszolgáltatási rendszerünkre” – mondta Biden ügyvédje.

A vádirat egyrészt azzal vádolja Bident, hogy 2018. október 12-én két hamis nyilatkozatot tett a fegyvervásárláshoz szükséges papírok kitöltésekor. A dokumentum szerint azt állította, hogy nem kábítószerfüggő és nem használ illegális drogokat,

„miközben tudta, hogy ez a kijelentés nem felel meg a valóságnak.”

Egy további pont szerint Biden a vásárlást követően 11 napig jogtalanul birtokolta a fegyvert, mert egy szövetségi törvény tiltja a fegyver birtoklását, ha valaki illegális kábítószert használ.

A vádiratban szereplő bűncselekményekért a kiszabható maximális büntetés 10 év börtön, de a szövetségi joggyakorlat szerint Biden beismerő vallomás esetén sokkal enyhébb ítéletre számíthat.

Közben, mint arról szintén beszámoltunk, a kongresszusban a republikánus házelnök, Kevin McConnell kezdeményezte az alkotmányos vádemelési vizsgálat megindítását Joe Biden elnök ellen, ami akár egy impeachment eljáráshoz is vezethet a képviselőházban.

A Biden család ügyeit jelenleg több kongresszusi bizottság is vizsgálja, többek között összegyűjtik a Hunter Biden ukrajnai korrupciós ügyeivel kapcsolatos bizonyítékokat, és megvizsgálják, származott-e azokból közvetlen haszna Joe Bidennek abban az időszakban, amikor Obama alelnökeként szolgált. Amennyiben igen, vagy visszaélt a hivatali hatalmával, akkor az elnök komoly bajba kerülhet.

A vele kapcsolatos esetleges impeachment eljárás ugyanis sokkal komolyabb vádak miatt indulhat meg, mint annak idején Bill Clintonnak a Monicagate-ben tett hamis tanúvallomása, illetve Donald Trumpnak a feltételezett, de soha be nem bizonyított orosz kapcsolatai miatti alkotmányos vádemelések.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!