Búcsú Márványi Pétertől
Búcsú Márványi Pétertől

Márványi Péter

2022. 12. 21.
A nagyobb évfordulóknak mindig van egy szomorú velejárója: az ember szembesül azzal, kik nincsenek már köztünk. De különösen fájdalmas az ilyen szembesülés, amikor a veszteség egybeesik a jubileummal. Most így történt: a Hetek pont azon a héten ünnepelte 25. évfordulóját, amikor a lap első korszakának egyik meghatározó szerzője, Márványi Péter itt hagyott bennünket.

Pedig néhány hete még kerestem őt interjúügyben, Péter szokott lelkiismeretességével vissza is írt, jelezve, hogy betegsége miatt nem tudja vállalni a felkérést, és egy kollégáját javasolta. Most pedig csak nézem az üzenetet a telefonon, és próbálom tudatosítani magamban, hogy már nincs kinek válaszolni.

Péter kilencvenes évek végén országos hírű rádiós-újságíró volt már, amikor a Hetek elindult. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy nem csak írásait, tudósításait ajánlotta fel a kezdet nehézségeivel szembesülő szerkesztőségünknek, hanem szakmai tudását és ami még ennél is fontosabb, barátságát is.

Eleinte Marosvásárhelyről tudósított, majd itthonról elemezte, értékelte a Romániában élő magyarságot meghatározó eseményeket. Ahogy a rádióhallgatók milliói számára a rendszerváltás során Péter senkivel össze nem téveszthető, veretes hangja volt a híd erdélyi honfitársaink felé, úgy nekünk egy évtizeddel később írásai jelentették ugyanezt a kapcsolódást. Mindig messzebbre tekintett, mint a napi politika, az érdekelte, mi lesz a távolban élő magyarokkal.

És persze volt, amikor családja és Erdély mellett másik nagy szerelméről, a repülésről is írt a Heteknek, mint például a vagány német pilóta, Mathias Rust történetéről, annak az eseménynek 20. évfordulóján, amikor Rust még a Szovjetunió idején egyszer csak leszállt kisrepülőgépével a moszkvai Vörös-téren.

Ezt a 2007-es írását így fejezte be: „Kiderült, hogy hiába a kétezerháromszáz elfogó vadász, a tízezer radarállomás, a száz ballisztikus rakétaelhárító egység, a kilencezer föld-levegő rakétaindító és a több százezer főnyi személyzet: ez a gigantikus ármádia sem volt képes kezelni, mikor egy civil kisgép békés szándékokkal berepült a határok mögé. Maga az iszonyatos katonai rendszer értelme vált kérdésessé, Rust repülésének tehát a hidegháborút megkérdőjelező üzenete az volt, hogy ekkora hadseregekre nem érdemes költeni.”

Nem Péter tehet arról, hogy örök humanizmusa és békevágya 15 évvel később illúziónak bizonyult, és a földi hatalmasságok ismét a háború útját választották. Pedig, ha valamikor, most még inkább szükség lenne az ilyen hangokra. Ez is hiányozni fog.

Morvay Péter

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!