Hetek Univerzum
A Bennett-paradoxon: miért árulták el volt szövetségesei Netanjahut?
Jobbról balra

Naftali Bennett és Jair Lapid együtt próbálják megbuktatni Benjamin Netanjahut.(Fotó: AP / Ronen Zvulun)

A Bennett-paradoxon: miért árulták el volt szövetségesei Netanjahut?
Jobbról balra
2021. 06. 03.
A modern Izraeli állam történetének legkülönösebb kormánya állhat fel, ha a kneszet megszavazza a Jair Lapid és Naftali Bennett vezetésével tervezett kormányt. A Hetek többek között egyik volt képviselőjelöltjük segítségével igyekszik felvázolni az izraeli politikus portréját. (2021.06.04.) 

Idén februárban, a választási kampány finisében a Jamina párt (a név magyarul annyit tesz: „Jobbra”) vezetője, Naftali Bennett a következő nyilvános ígéretet tette: „Az alábbi alapelveket szeretném leszögezni a következő kormánnyal kapcsolatban: 1. (Jair) Lapid nem lesz miniszterelnök. Én a jobboldalon állok, a választók többségével együtt. 2. A következő kormány jobboldali kormány lesz. 3. Olyan kormányt állítunk fel, amely törődik az emberekkel.”

Nem volt Izraelben – de a demokratikus államok történetében is alig – olyan miniszterelnök-jelölt, aki három hónap lefogása alatt az általa legfontosabbnak nevezett összes alapelvét feladta volna. Naftali Bennett azonban ezt tette: elfogadta az izraeli baloldali ellenzék, a választásokon második helyen végzett Jes Atid („Van jövő”) párt vezetőjének, Jair Lapidnak a koalíciós ajánlatát, hogy legyen az új, rotációs alapon felálló kormányban miniszterelnök, a ciklus első két évében (2023 közepétől Lapid venné át a helyét, aki addig külügyminiszterként és alternatív miniszterelnökként szolgálna). 

Bennett tehát belement abba, hogy a segítségével Lapid miniszterelnök lehessen (a ciklus második felében) és megalakuljon egy többségében baloldali pártokból álló kormány, amelyben a jobboldali pártok csak a fügefalevél szerepét töltenék be. Bennett harmadik ígérete sem teljesülne ebben az esetben, mert ezt a kormányt saját pártjának szavazói elsöprő többségben elutasítják, így azt aligha lehet állítani, hogy a Lapid–Bennett-kormány lenne az, amely „törődik az emberekkel”.

Egy érthetetlen fordulat

A Hetek megkérdezte Ari Abramowitz rabbit, az izraeli telepesmozgalom egyik vezetőjét, aki korábban Naftali Bennett pártjának – amely akkor még a Habajit Hajehudi („Zsidó Otthon”) nevet viselte – a képviselőjelöltje volt. Abramowitz is megdöbbenve áll a politikus döntése előtt, hiszen Bennett nemcsak jobboldali politikusként tüntette fel magát, hanem éveken át a júdeai és szamariai telepeseket képviselő tanács vezetője is volt.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!