Hetek Univerzum
„Még cumizott, de már felnőtteket vert” – sakkvilágbajnoknak készül a 13 éves Gaál Zsóka
Mi hárman így vagyunk egy csapat

Fotó: Györkös József

„Még cumizott, de már felnőtteket vert” – sakkvilágbajnoknak készül a 13 éves Gaál Zsóka
Mi hárman így vagyunk egy csapat
A Gaál családdal élmény volt beszélgetni; az anekdoták és a kedves családi sakksztorik mellett áldozatkészségük és elszántságuk is kitűnik. Sándor már annak is örül, ha lányától kikap egy partiban, Renáta pedig a támogató közeg fontosságát hangsúlyozza. Mindannyian közösen dolgoznak Zsóka sikeréért. (2021.02.26.)

Édesanyád egy korábbi interjúban kifejtette: nem élsportolói ambíciókkal vágtál bele a sakkozásba, hanem képességfejlesztő tevékenységként. Hogyan és mikor fordult át ez nálad professzionális szintre?

Zsóka: – Három és fél évesen ismerkedtem meg a sakkjátékkal. Anyukám pedagógus, ő szorgalmazta, hogy tanuljak meg sakkozni, hiszen rengeteg képességfejlesztő hatása van; gondolta, az iskolában jobban megy majd ettől a tananyag elsajátítása. Apukám tanított meg a lépésekre, aki szintén sakkozó, a Bányász SK Ajka igazolt játékosa. Annyira természetes volt számomra, hogy ezzel játszom, hogy óvodásként azt hittem, a szabadidejében mindenki sakkozik.

Azt viszont soha nem felejtem el, hogy a legelső versenyemen utolsó lettem.

De ez inkább motiváló hatással volt rám, és hétévesen már megnyertem az első nemzetközi versenyemet, az Uniós Tagállamok Bajnokságán aranyérmet szereztem Csehországban.

Sándor: – Abszolút nem gondoltuk az elején, hogy élversenyző lesz, és ilyen eredményeket fog elérni. Viszont azt láttuk, hogy nagyon érdekli a játék, és folyamatosan azt hangsúlyozta, hogy sakkozó szeretne lenni, amiért áldozatot is kész hozni.

Egy idő után már látszott, hogy ilyen szinten, mint a sakk, semmi más nem érdekli.

Renáta: – Az első komolyabb versenye Zsókának az óvodás bajnokság volt, amit megnyert. Látszott rajta, hogy nagyon odateszi magát a győzelem érdekében, már akkor kibújt belőle a versenyszellem. 

NÉVJEGY

A 13 éves Gaál Zsókát a magyar sakkutánpótlás egyik legígéretesebb tehetségeként tartják számon, kiskora óta vesz részt országos és nemzetközi versenyeken, ahol kiemelkedő eredményeket ér el. Korcsoportjának sokszoros magyar bajnoka, háromszoros Európa-bajnok, három világbajnoki ezüstérem tulajdonosa. Eltökélt célja, hogy felnőtt női világbajnok legyen. 

Hány éves voltál ekkor, Zsóka?

Zs: – Öt. 

Hogyan tudták rávenni Zsókát ennyi idősen, hogy koncentráltan ott üljön a tábla fölött, akár órákon át? Egy óvodáskorú figyelmét ilyen hosszú időre elég nehéz lekötni…

R: – Szerintem az edző szerepe a legfontosabb ebből a szempontból. Olyan emberek foglalkoztak Zsókával már kicsi korában, akik kiválóan értettek hozzá, hogyan kell egy gyerekkel megszerettetni a sakkot. 

Zs: – Igen, nekem nagyon sokat jelentett, hogy az első edzőm Gyula bácsi volt (Kosztolánczi Gyula – a szerk.). Ő annyira izgalmasan tartotta az edzéseket, hogy már az elejétől kezdve élveztem a sakkot, teljesen lekötötte a figyelmem. 

S: – Elmesélek egy gyerekkori epizódot, ami jól szemlélteti, mennyire megragadta a figyelmét már kiskorában ez a sport: Zsóka második-harmadikos lehetett, amikor megígértük neki, hogy lemegyünk Zalakarosra, ahol megnézhetjük az „igazán jó” sakkozókat. Mesélte is lelkesen a tanító néniknek az iskolában, hogy délután megy megnézni, hogy játszik a Burmakin Vladimir.

R: – Mivel én is pedagógusként dolgozom, a kolléganőim jöttek oda hozzám kérdezni: kicsodát megy a Zsóka megnézni? Ki ő?! (nevet)

S: – Zsóka figyelmét már akkor is a sakkozó példaképek kötötték le, akiket a köztudat szemmel láthatóan kevésbé ismer. 

Fotó: Györkös József
Fotó: Györkös József

Önöknek, szülőknek milyen életmódváltással járt Zsóka sakk-karrierje?

R: – Nálunk gyakorlatilag minden a sakk körül forog. Vannak Zsóka programjai, és ahhoz igazítjuk az életünket. Minden ehhez van igazítva: a versenyekhez, az edzésekhez. 

S: – Ez így normális nekünk. Mi hárman így vagyunk egy csapat. Mindent megbeszélünk, és egyformán szeretnénk a sikert.

Együtt dolgozzuk fel a sikert és a sikertelenséget is.

Nyilván az intenzív versenyekre való készülés teljesen más időbeosztást igényel, mint a többi kortársad esetében. Hátráltat téged a társas kapcsolataidban, hogy magántanulóként kevesebbet érintkezel az iskolatársaiddal?

Zs: – Nekem nagyon sok sakkozó barátom van. Az osztálytársaimat valóban nem igazán ismerem, hiszen alig találkozunk, viszont a sakkozás kapcsán sok barátom lett. Tehát egyáltalán nem hátráltat a magántanulás a barátkozásban.

S: – Zsóka sok külföldi ismeretségre is szert tett a sakk révén. Kicsit máshogy alakultak nála ezek a kortárs viszonyok, mint ami megszokott, de ugyanúgy kinyílik számára is a világ, ami a kapcsolatépítést illeti. 

Milyen dolgokat tanít meg a mindennapi élethez a sakk?

Zs:

– Szerintem a legfontosabb, hogy a sakkban döntéseket kell hoznom, megteszem a lépéseimet és ezekért csakis én vállalom a felelősséget. Így történik ez az életben is, minden lépésnek következményei vannak…

Sokakban megfogalmazódhat a kérdés, hogy bármennyire szereted a sakkot, nem lehet ráunni egy idő után arra a behatárolt 64 mezőre, kétféle színre, fix bábukészletre? 

Zs: – Egyáltalán nem élem meg korlátnak vagy beszűkítésnek ezeket, és elképzelhetetlennek tartom, hogy megunjam. Lehet, hogy a keretek adottak, de ezeken belül rengeteg lépésvariáció bontakozhat ki – emiatt is kell sokat készülni a versenyekre. 

Ez adja akkor számodra ennek a sportnak az egyediségét?

Zs: – A sakkozás mint élsport egy igazi harci játék, ahol mindenki meg akarja semmisíteni az ellenfelét. Nem számít, hogy gyerek, idős, fiú vagy lány, a „küzdelem vérre megy”. Talán a sakk az egyetlen sportág, ahol a gyerekek fel tudják venni a versenyt a felnőttekkel, ettől is különleges. 

S: – 12 éves kora óta már engem is stabilan ver. De számomra nem presztízskérdés, én örülök, ha kikapok a lányomtól egy partiban.

Igazából akkor bosszankodom, ha ő kap ki tőlem.

Általánosságban véve viszont igaz, hogy az idősebbek nagyon nehezen viselik, ha egy náluk fiatalabbtól kikapnak. Tudtok egyébként még egy sportágat mondani, ahol a gyerekek felveszik a versenyt a felnőttekkel? 

Jó kérdés… Talán a talajtornát mondanánk a fiatalok rugalmassága miatt. De valóban, nincs még egy ilyen sport, ahol ekkora korkülönbséggel játszanak versenyzők egymás ellen, mint a sakkban. 

S: – Hát igen. Na akkor képzeljétek el azt a jelenetet, amikor megy egy cumis kislány, és megver egy idős bácsit, aki 30-40 éve sakkozik. A férfi meg nem érti, hogy mi történik. 

Fotó: Gaál Sándor
Fotó: Gaál Sándor

Zs:

– Volt olyan szituáció is, hogy 16-18 éves fiúkkal játszottam, akik a fülem hallatára beszélgettek egymás között rólam, hogy: „figyelj, hát őt simán megverem”, és jót nevettek rajta. Na, jól meg is vertem őket. 

Sokféle véleményt hallani ma a sakk kapcsán: egyesek szerint ez a férfiak sportága, hiszen szemmel láthatóan jobban teljesítenek benne, mint a nők. Mások állítják, hogy a nők ugyanolyan tehetségesek lennének ezen a pályán, csak kiszorítják őket. Te ezt hogy tapasztalod belülről?

Zs: – Polgár Judit bebizonyította, hogy nem feltétlenül jobbak a férfiak a nőknél sakkban, viszont azóta sem volt még olyan jó női sakkozó, mint ő. A férfiak közül nyilván többen sakkoznak, talán azért, mert harcosabb mentalitással lettek nevelve. Én viszont amellett, hogy babáztam, már hétévesen Bruce Leet néztem, úgyhogy hozzászoktam a küzdőszellemhez. (nevetnek)

Ha tehetem, én is felnőtt férfi sakkozókkal versenyzek, mert nyilván többen vannak és erősebbek – így amikor visszamegyek a saját korcsoportomba játszani, akkor már több tapasztalattal tudok leülni egy-egy meccsre.

Ha nálam rutinosabbakkal tudok játszani, még ha ki is kapok, biztos, hogy fejlődni fogok.

Milyen érzés tapasztalni magadon a fejlődést?

Zs: – Érdekes kérdés. Sokszor úgy érzem, mintha egy helyben toporognék és az élőpontszámaim látványosan nem növekednének, de aztán hirtelen beérik a befektetett munka és az eredmény sem marad el.

Mennyit számít egy-egy meccsen a háttértámogatás?

Zs: – Természetesen nagyon sokat. Szülői támogatás nélkül szinte senki nem tud eredményeket elérni.

S: – Nagyon fontos, hogy érezze egy fiatal sakkozó, hogy támogatják. Mi egy kis városban, Ajkán lakunk. Amikor Zsóka kilép az utcára, felismerik, köszöntik, szurkolnak neki.

Van a helyi újságban egy sakkrovata, volt, hogy a megfejtéseket a buszról kiabálták be neki az utasok

– ez mind motiváció. Ajka város önkormányzata is kiemelten támogatja Zsókát, ami nélkül nem tudott volna ilyen szintekre eljutni.  

R: – A legutóbbi világbajnokság alatt több száz üzenetet kaptunk Ajkától kezdve Erdélyen keresztül egészen Amerikáig. Teljesen más egy támogató közegben versenyezni, mint ellenszélben.  

A 2020-as világbajnokság online módon zajlott, többször megjegyezted, hogy nem örültél ennek. Miben nehezíti meg a helyzeted az online sakk az élőhöz képest?

Zs: – Leginkább az a nehézsége, hogy az online játék síkban játszódik. Az időbeosztás is rövidebb és én jobban szeretem a klasszikus időbeosztású 5-6 órás partikat. Ami még furcsa, hogy nem látom az ellenfelem rezdüléseit, reakcióit.

Ennyit számít, hogy látod a lépések után az ellenfél arckifejezését?

Zs: – Ez egy sakkpartinál nagyon fontos. Ha a táblánál játszunk egy partit, 3-5 percet szoktunk gondolkozni lépések előtt, online viszont, ha valaki három percet vár, mielőtt lép, az már furcsán hat. Ilyenkor elkezdek azon gondolkozni, hogy véletlenül lépett-e így, baklövés volt vagy csak annak látszik?

Ha látom a másik fél rezdüléseit, akkor le tudom venni, hogy tudatosan lépett-e vagy nem. Online viszont senkin nem látszik, hogy az arckifejezése határozott-e vagy bizonytalan.

Mely meccsek jelentették eddig a legnagyobb kihívást számodra és miért?

Zs: – Már 10 éve sakkozom, de minden verseny egy újabb kihívás.

Maximalista vagyok, szeretnék mindig 100 százalékot kihozni magamból, ami persze nem mindig sikerül. 

Nyilván téged is egyre többször kérdeznek a Netflix Vezércsel című sorozata kapcsán, neked hogy tetszett?

Zs: – A sakksport népszerűsítésének határozottan jót tett a film. Ennek hatására rengetegen kezdtek el sakkozni a világon és ez nagy öröm számomra. Ami egy kicsit furcsa a filmben, hogy a főszereplő Beth alkoholt és tudatmódosító szereket fogyaszt és ezzel az életmóddal jut a sakkvilág csúcsára. Ez azért nem életszerű. 

Te is szoktál fejben – vagy akár a plafonon – sakkozni, mint a sorozat főszereplője? 

Zs: – Nagyon szeretek fejben sakkozni. A sakkozók, akik sok órát töltenek a sakktábla mellett, akaratlanul is megtanulnak fejben sakkozni.

Kik a példaképeid hazai, nemzetközi szinten?

Zs: – Természetesen Polgár Judit, minden idők legjobb női sakkozója. Nagyon örültem, hogy ott lehettem a díszdoktorrá avatásán, nagy élményt jelentett számomra. Anatolij Karpov sakkjátékát lenyűgözőnek tartom, igaz ő már az idősebb korosztályhoz tartozik. Neki a mély stratégiai játéka érintett meg igazán. 

Polgár Judit egy korábbi interjújában említette, hogy sajnos nem jósol túl nagy jövőt a magyar sakkutánpótlásnak. Te – mint a hazai utánpótlás oszlopos tagja – mit gondolsz erről? Ennyire elhúzott volna India, Oroszország, Amerika vagy akár Kína mellettünk?

Zs: – Ezek az országok már csak a méreteikből adódóan is előnyösebb helyzetben vannak, és az utóbbi években óriási fejlődésen mentek keresztül. Magyarország elnyerte a 2024-es sakkolimpia rendezésének jogát, ez hazánknak egy történelmi esemény, még soha nem rendeztünk ilyet. Bízom benne, hogy ennek hatására egyre több fiatal kezd majd el sakkozni, és erősödik a magyar utánpótlás.

Célkitűzésem, hogy 2024-ben én is az olimpiai csapat tagja legyek. 

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!