Hetek Univerzum
„Még cumizott, de már felnőtteket vert” – sakkvilágbajnoknak készül a 13 éves Gaál Zsóka
Mi hárman így vagyunk egy csapat

Fotó: Györkös József

„Még cumizott, de már felnőtteket vert” – sakkvilágbajnoknak készül a 13 éves Gaál Zsóka
Mi hárman így vagyunk egy csapat
A Gaál családdal élmény volt beszélgetni; az anekdoták és a kedves családi sakksztorik mellett áldozatkészségük és elszántságuk is kitűnik. Sándor már annak is örül, ha lányától kikap egy partiban, Renáta pedig a támogató közeg fontosságát hangsúlyozza. Mindannyian közösen dolgoznak Zsóka sikeréért. (2021.02.26.)

Édesanyád egy korábbi interjúban kifejtette: nem élsportolói ambíciókkal vágtál bele a sakkozásba, hanem képességfejlesztő tevékenységként. Hogyan és mikor fordult át ez nálad professzionális szintre?

Zsóka: – Három és fél évesen ismerkedtem meg a sakkjátékkal. Anyukám pedagógus, ő szorgalmazta, hogy tanuljak meg sakkozni, hiszen rengeteg képességfejlesztő hatása van; gondolta, az iskolában jobban megy majd ettől a tananyag elsajátítása. Apukám tanított meg a lépésekre, aki szintén sakkozó, a Bányász SK Ajka igazolt játékosa. Annyira természetes volt számomra, hogy ezzel játszom, hogy óvodásként azt hittem, a szabadidejében mindenki sakkozik.

Azt viszont soha nem felejtem el, hogy a legelső versenyemen utolsó lettem.

De ez inkább motiváló hatással volt rám, és hétévesen már megnyertem az első nemzetközi versenyemet, az Uniós Tagállamok Bajnokságán aranyérmet szereztem Csehországban.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!