Hetek Univerzum
A szabadságharc követe: Kossuth Lajos Amerikában
Egyedül neki és Churchillnek van szobra nem amerikaiként a Capitoliumban

Kossuth a Broadway-n 1851. december 6-án.(Forrás: Wikipédia / Brown University Library)

A szabadságharc követe: Kossuth Lajos Amerikában
Egyedül neki és Churchillnek van szobra nem amerikaiként a Capitoliumban
2022. 02. 03.
Bő 170 évvel ezelőtt, 1851–52-ben vállalkozott Kossuth Lajos nagy tengerentúli útjára, hogy a magyar forradalom hírnevét szerte a világban fenntartsa. (2022.02.04.)

Az utazás ötlete az Egyesült Államok elnökének, Zachary Taylornak a meghívása nyomán született meg. Taylor, ez az amerikai elnökök történetében egyedülálló politikai outsider, 40(!) éves katonai pályafutással a háta mögött költözött a Fehér Házba. Sok háború sok csatájában harcolt, legtöbbször győztesként vezetve csapatait. Különösen az amerikai–mexikói háborúban tüntette ki magát. Hivatalában is talpig katona maradt. Elnökségét ezzel a harcban edzett bátorsággal kezdte, és mivel a magyar forradalom lenyűgözte, a külpolitikai következményekkel nem törődve, annak támogatása mellett döntött. A világ államfői közül elsőként (már 1850 februárjában) hívta meg Kossuthot, hogy a szabadságharc újraindításához Amerika-szerte gyűléseket-gyűjtéseket szervezzen. A magyar delegáció azonban késlekedett.

Történelmietlen feltenni a kérdést, hogy mi lett volna, ha Kossuthék rögtön elindulnak az Egyesült Államokba. Mert a sors úgy hozta, hogy mindössze 16 hónapos elnökség után, 1850. július 9-én Zachary Taylor elhunyt. Utódja alelnöke, az óvatos ügyvéd, Millard Fillmore lett. Aki persze már hallani sem akart a magyar függetlenségről, pláne bajszot akasztani a Habsburg Birodalommal.

Így Kossuth 1851. szeptember 16-án szállt tengerre a Mississippi hadihajó fedélzetén. Díszszakasz búcsúztatta az isztambuli kikötőben Hajreddin pasa (a szultán sógora) vezetése alatt. A kölcsönös udvarias gesztusok után Kossuth folyékony törökséggel köszönte meg a vendéglátást, ugyanis két év alatt tökéletesen megtanulta a nyelvet.

Forrás: Wikipédia / The New York Public Library
(Forrás: Wikipédia / The New York Public Library)

A Habsburg Birodalom hosszú karja miatt már az utazás kezdetén vita folyt arról, hogy Angliában megálljanak-e. Kossuth bátor döntésének megfelelően egy rövid marseille-i kikötés után a szigetország partjai felé fordultak. Az angol kormány megrettent a várható diplomáciai feszültségek miatt, ezért furcsa, néha bohózatba illő protokollal fogadta a magyar delegációt. Például az angol külügyminiszter, aki a forradalom híve volt, hivatalában nem, de otthonában fogadta Kossuthékat. Később ez is meg lett tiltva neki. Ekkor történt az a híres eset, hogy az éppen itt, London Soho nevű negyedében tartózkodó Jacob von Haynaut a helyi hordószállító munkások egy vendéglő teraszán különleges szakállformájáról felismerték és jól megverték.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!