hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Laborszökevény vírus okozhatta a Covid-járványt
A Vuhani Virológiai Intézet titkai
Laborszökevény vírus okozhatta a Covid-járványt

A Vuhani Virológiai Intézet. Ködösítenek.(Fotó: AP / Ng Han Guan)

2021. 05. 27.
Egy éve elképzelhetetlen lett volna, hogy vezető politikusok és neves szaktekintélyek bármiféle hitelt adjanak annak az elméletnek, hogy a koronavírus-világjárvány a Vuhani Virológiai Intézetből robbant ki. Ma már hírszerzési jelentésekre és tudományos adatokra hivatkozva szorgalmazza egy sor kormány és egészségügyi vezető, hogy vizsgálják meg alaposan a laboreredet elméletét.

Bő másfél év telt el azóta, hogy először lehetett hallani egy rejtélyes eredetű tüdőgyulladást okozó vírusról, amely több halálos áldozatot is szedett a kínai Vuhanban. Az elmúlt 18 hónapban több mint 168 millió ember fertőződött meg a világ legtávolabbi szegleteibe is eljutó kórokozótól, ami eddig legkevesebb 3,5 millió ember halálát okozta. Nem véletlen, hogy a tömeges oltások előrehaladtával és a harmadik hullám lecsengésével ismét felszínre került a kérdés: hogyan kezdődött mindez? 

Az amerikai hírszerzés gyanakszik

A Wall Street Journal a hét elején exkluzív cikkben számolt be arról, hogy a Trump-kormány utolsó napjaiban kiadott amerikai hírszerzési jelentés szerint a Vuhani Virológiai Intézet három kutatója is koronavírusra jellemző tünetekkel betegedett meg 2019 novemberében, majd kórházi ellátásra is szorultak. 

A hírszerzési jelentés abban teljesen biztos, hogy a három érintett kutató kórházba került megbetegedéssel, arra viszont nem sikerült perdöntő bizonyítékot találniuk, hogy a betegséget koronavírus okozta, és nem mondjuk szezonális influenza. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!