hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Törvénytelen listák és jobbikos HÖK az ELTE-n
A hálózat csapdájában

2013. 02. 21.
A Jobbik tagjai, illetve a párthoz közel álló aktivisták dominálják Magyarország első számú egyetemének hallgatói önkormányzatát. Évekkel ezelőtt kiépült befolyásuk nem annak köszönhető, hogy az ELTE-s hallgatók többnyire Jobbik-szimpatizánsok lennének. Sokkal inkább a hallgatói önkormányzatiság gyengeségeit, az egyetemi vezetés és az aktuális kormányok közömbösségét, és nem utolsósorban a hallgatók törvénytelen listázását használhatták ki, illetve fel érvényesülésükhöz. Ez utóbbiból a Jobbik is bőven profitált.

Éveken át listázta az új hallgatókat az ELTE Bölcsészettudományi Karának Hallgatói Önkormányzata (BTK HÖK). A gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték – írta héten megjelent cikkében az atv.hu. A hírportál szerint ilyen lista már 2007-ben és 2008-ban is készült, és azóta is minden évben elkészítik – a cikkük alapjául szolgáló dokumentum 2009-ből származik. Ez több mint 600 elsőéves hallgató adatait tartalmazza, azokét, akik jelentkeztek az ELTE BTK HÖK által szervezett gólyatáborba.

A hallgatók neve, középiskolája, telefonszáma és pólómérete mellett feltüntetik, hogy ősztől kérnek-e kollégiumi elhelyezést. Emellett mindenkinél megtalálható egy vicc, melyet a szervezők kérésére közöltek, és annak a HÖK-ös személynek a neve, aki ismerheti őket.

A lista készítői – vélhetően a gólyák Facebook és iWiW profiljai alapján – rövid jellemzést is írtak az új hallgatókról. A jellemzés többnyire az érintettek világnézetére, érdeklődési körére, küllemére és pártszimpátiájára utal, sokszor alpári stílusban. Néhány példa a pozitív jellemzésekből: „Harcos környezetvédő”; „Rendes néptáncos katolikus lány”; „Színházi alkalmazott, tehetségesnek tűnik”; „Aranyos pázmányos kiscsaj”; „Egy hétig volt a dévai árvaházban és még szép is”; „Forma a csávó”; „Egészséges világlátású klassz csaj”; „MTK szurkoló, de amúgy refi”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!