Valami nagyon nem stimmel az adatokkal
Sokkal több áldozata lehet a koronavírusnak, mint mondják
Valami nagyon nem stimmel az adatokkal

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 04. 21.
A New York Times összesen 11 ország és nagyváros halálozási adatait vizsgálta meg a célból, hogy kiderüljön, mennyi az az átlagon felüli halottszám, ami a koronavírus ismert áldozatszámán felül van. Huszonnyolcezer halottat nem tudtak megmagyarázni.
 
Rendkívül szemléletes interaktív cikket tett közzé a New York Times kedden arról, hogy a történelmi átlaghoz képest az elmúlt időszakban mennyivel több halálesetről tudni több országban. A vizsgált területeken az elmúlt hónapban sokkal több halottról adtak hírt, mint a korábbi évek azonos időszakában. És ez még a nyilvános járványügyi adatokkal sem magyarázható.
 
A legdrámaibb számok Spanyolországból, Angliából és Franciaországból kerültek ki, éppen azokból az országokból, ahol a koronavírus amúgy is rendkívül magas számban szedte az áldozatait. Az újságírók szerint a túltelített kórházak, és a próbára tett egészségügyi rendszerek miatt sok olyan ember is meghalhatott a koronavírus-fertőzésben, aki adott esetben el sem jutott a kórházi kezelésig. 
 
Spanyolországban például 7300 járványon kívüli extra elhalálozásról tudnak, ez a szám a szigetországban 6300, a franciáknál pedig 5100. New York városában 4000 elhunyt volt a átlagon túli adat, Hollandiában ez 1900, Isztambulban pedig 1100. Belgiumban és Svédországban (!) csak a járvány áldozatainak megfelelő arányban volt az átlagos halálozási rátától eltérés. (Több országban például utólag korrigálták az idősotthonok elhunyt áldozataival a halottak összesített számát, mert róluk nem tudták korábban, hogy a vírus áldozatai-e.)
 
Ha csak a városokat nézzük, akkor Párizsban az átlagosan kétszer annyian haltak meg naponta, mint korábban, New Yorkban a szorzó négyszeres. 
 
Az persze természetes, hogy nem tudunk a vírus összes áldozatáról, hiszen ahhoz az összes elhunytat teszteltetni kellene, és még így sem volna teljesen reális a szám. Hosszú ideje dilemma, hogy pontosan ki is számítható kifejezetten a koronavírus áldozatának. Franciaországban például csak április eleje óta kezdték el vizsgálni a Coiv-19 kórházakon kívüli áldozatainak a számát. 
 
A vizsgált európai országokban tehát a március 9-e és április 5-e között mért adatok mintegy 20-30 százalékos kiugrást mutattak a történelmi átlaghoz képest. Ez több tízezer extra halálozást jelent.
 
Hasonló kutatást végzett az Economist is, náluk a belgák körében is mértek nem beazonosított többlethalálozást, és az olaszországi Lombardia tartományban is. 
 
(A nyitókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix)
 
----
 
Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az akutális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan nyomtatott, vagy digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.
 

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!