Németh Sándor a rendeleti kormányzásról: Önmérséklet és társadalmi kontroll szükséges
Németh Sándor a rendeleti kormányzásról: Önmérséklet és társadalmi kontroll szükséges

Dósa Győző

2020. 03. 26.
„A demokratikus vezetők a járvány után visszaadják az emberektől elvett szabadságot és kompetenciát” – mondta Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezetője a Heteknek adott interjúban. A lelkész szerint a vezetőknek „önmérsékletet kell tanúsítani, hogy ne éljenek vissza a járvány ideje alatt szükségessé vált hatalom koncentrációjával. Úgy vélem, hogy a társadalomnak fel kell készülnie arra, hogy ezt visszavegye, ha erre a kormányzat nem hajlandó.”

Németh ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „most mindenki legfontosabb feladata – a politikai vezetésnek is –, hogy megnyerje a koronavírus-járvánnyal szembeni háborút. Csak ezután aktuális feladat az elvont jogok, szabadságok visszavétele. Nem tartom helyesnek, ha az utóbbit a járvány elleni küzdelem elé helyezik.” – mondta a vezető lelkész.

A Hetek pénteki számában megjelenő interjúban Németh Sándor kifejezte köszönetét és elismerését a járvány elleni küzdelemben rendkívüli önfeláldozással szolgáló orvosok, ápolók és számos más területen dolgozók felé. Mint mondta, „új hősök születnek ezekben a napokban”, a keresztényeknek pedig az apokaliptikus találgatások helyett „az életmentők mellé kell állni”, és a reménység üzenetét hirdetni embertársaiknak.

A vezető lelkész szerint aggasztó, hogy miközben idehaza és külföldön sokan az életüket kockára téve igyekeznek megmenteni a járvány miatt bajba került embertársaikat, mások a zavarosban halászva igyekeznek kihasználni a rendkívüli helyzetet. Példaként említette az interneten vírusként terjedő hazugságokat, amelyek bűnbakokat neveznek meg felelősnek a járványért: „A hazugság világméretű növekedése jelenti napjainkban a hívők számára az egyik legnagyobb kihívást. A háborúk, a természeti és humanitárius katasztrófák, a pusztító járványok, a gazdasági, pénzügyi és politikai válságok után általában a bűnbakkeresés következik.”

Németh Sándor megdöbbentőnek nevezte, hogy a járvány során magára maradt a 60 év feletti nemzedék, akik pedig életük során a legnagyobb összegeket fizették be az egészségügyi rendszerbe. „Nekik nem jut például lélegeztetőgép, bizonyos országokban sorsukra vannak hagyva: ha túlélik a fertőzést jó, ha nem, akkor háborús költségként számolnak el a halálukkal. Ez gonoszság és égbekiáltó igaztalanság. Az európai idős nemzedékek nagy társadalomfenntartó erőről tettek tanúságot, fegyelmezett adófizetők voltak egész életükben. Méltányosabb és emberibb bánásmódot érdemelnének.”

A vezető lelkész szerint az Európai Unió ebben a rendkívüli helyzetben magukra hagyta a tagállamokat. „Jogos kérdés, hogy ha a legnehezebb problémák között magunkra vagyunk hagyva, és csak a nemzeti kormányra és parlamentre számíthatunk, akkor vajon szükség van egy ilyen mesterséges hatalomkreációra, amely úgy tűnik, hogy inkább a nemzetek feletti elitért van, mintsem az emberekért?” – tette fel a kérdést.

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Fizessen elő most a digitális, vagy akciósan a nyomtatott formátumra! Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 
 

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!