Mennyi az igazság a Facebookon terjedő képből?
Nincs tudományos háttere a számoknak, de az üzenete reális
Mennyi az igazság a Facebookon terjedő képből?

Forrás: Facebook

2020. 04. 26.
A maszkviselés áldásos hatásáról szóló szemléltető ábra szélsebesen terjed világszerte a szociális médiában, forrásmegjelölés nélkül. A francia Libération utánajárt az adatok hitelességének.
 
A lap által megkérdezett szakértők szerint a grafikán szereplő konkrét számok tudományosan nem igazoltak. Csak annyit lehet biztosan mondani, hogy ha mindenki hord maszkot, legyen szó akár textil maszkokról is, továbbá betartja az összes óvintézkedést (állandó kézmosás, fertőtlenítés, arc és maszk érintésének tilalma, két méteres távolságtartás stb.), akkor legalább 90 százalékkal csökkenthető a fertőzés rizikója.
 
Egy megszólaltatott pulmonológus annyit mondott, hogy a helyesen viselt, speciális szövetmaszk 70 százalékkal is csökkenti a fertőzött egyén kórokozó-kibocsátását.
 
A konkrét számoktól függetlenül az ábrának kétségtelenül reális és pozitív üzenete van. Bár a WHO szerint csak a koronavírus-fertőzötteknek és az őket kezelőknek kellene maszkot viselniük, a német Robert Koch Intézet szerint ez mindenkinek ajánlatos - s úgy tűnik, az utóbbi intézménynek van igaza. Csehországban például egy hónapja mindenkinek kötelező maszkot viselnie a köztereken, nyilvános helyeken. Németországban a thürigiai Jena városában is hasonló intézkedést hoztak három hete: minimum textilmaszkot visel mindenki.
 
Ennek kapcsán a France 2 csatorna vasárnap esti híradója arról számolt be, hogy Jénában az utóbbi 17 napban nem volt több regisztrált Covid 19-fertőzött beteg, amit  Michael Bauer, a jénai egyetemi kórház intenzív részlegének igazgatója is megerősített. A környező településeken nem ez volt a helyzet, ezért Jéna példája nyomán most Németország-szerte bevezetik a kötelező maszkviselést. A képhez az is hozzátartozik, hogy a németek fegyelmezetten betartanak minden óvintézkedést, így a maszkhordást is, rengeteg tesztet végeznek, és rögtön izolálnak minden pozitív esetet.
 
(A nyitókép forrása: Facebook/Diákparlament)
 
---
 
Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.
 
 
 
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!