“Ébresztő Istentől”: Amerikaiak milliói szerint a koronavírus figyelmeztetés az emberiség számára
“Ébresztő Istentől”: Amerikaiak milliói szerint a koronavírus figyelmeztetés az emberiség számára

Meglepő módon egy friss közvéleménykutatásban részt vett amerikaiak 44%-a gondolja úgy, hogy a globális koronavírus járvány és a gazdasági összeomlás egy „intő jel a számunkra, hogy visszatérjünk az Istenbe vetett hithez” és az „ elkövetkező ítéletek előjele” - írja az ismert amerikai keresztény szerző, Joel C. Rosenberg a Jerusalem Postban megjelent véleménycikkében.

Amíg a koronavírus világjárvány Amerikában és világszerte példátlan mértékű kijárási korlátozásokat és gazdasági válságokat okoz, addig egy amerikai kutatás meglepő és váratlan betekintést nyújt abba, hogyan látják az amerikaiak a válságot, miként változtaják meg spirituális szokásaikat és érdeklődésüket a Biblia és a bibliai próféciák iránt.

 • A megdöbbentő adatok szerint a kutatásban részt vett amerikaiak 44%-a gondolja úgy, hogy a globális koronavírus járvány és a gazdasági összeomlás egy „intő jel a számunkra, hogy visszatérjünk az Istenbe vettet hithez” és/vagy „előjele az elkövetkező ítéleteknek”.
 • A megkérdezett nem keresztény válaszadók közül ötből egy embert (22%) a válság arra késztet, hogy olvassa a Bibliát, bibliai tanításokat és keresztény prédikációkat hallgasson online, pedig ez általánosságban nem jellező rájuk. Most mégis az internetet böngészik, hogy többet tudjanak meg a bibliai prófáciákról és az Isten tervéről az emberiség jövőjére vonatkozóan, sőt a családi és baráti beszélgetésekben is többször előkerül a spiritualitás témaköre.
 • Tízből négy keresztény (40%) mondta – köztük protestánsok, katolikusok és ortodoxok – azt a felmérést készítőknek, hogy most többet olvassák a Bibliát, mint eddig bármikor és mivel nem tudnak gyülekezetbe járni, ezért online több bibliai tanítást és keresztény prédikációt néznek és hallgatnak, hogy megértsék a bibliai próféciákat és az Isten tervét az emberiséggel kapcsolatban.
 • A résztvevő amerikaiak közül közel tízből három ember (29%) jelnek tekinti a koronavírust és a gazdasági összeomlást arra a korszakra vonatkozóan, amit a Biblia az utolsó időknek nevez.

A közvéleménykutatást a Joel C. Rosenberg és felesége által 2006-ban alapított oktatási és jótékonysági szervezet, a Joshua Alapítvány kezdeményezte. Fő céljuk Izrael és a szomszédos arab országok támogatása, a szegénységben és szükségben élők megsegítése, a közel-keleti gyülekezetek erősítése, valamint  az Írások, köztük a bibliai próféciák fontosságának a tanítása.

A kutatást március 23-a és március 26-a között végezték az Amerika szerte elismert McLaughlin Társaság szervezésében. A kérdéseket 1000 potenciális amerikai választópolgárnak tették fel. A felmérés +/- 3.1-es hibahatárral és 95%-os megbízhatósági intervallummal rendelkezik.

Amit én különösen érdekesnek találok – állítja Joel C. Rosenberg – az, hogy hány millió amerikai tekint a válságra spirituális aspektusból.

Például, a magukat szekurálisnak valló amerikaik közül négyből egy ember (25%) gondolja úgy, hogy ez a válság egy figyelmeztetés, hogy visszatérjenek az Istenbe vetett hithez. De ezt a véleményt képviseli az amerikai zsidók 42%-a is.

Figyelembe véve a keresztények túlnyomó többségét a Republikánus pártban, talán az sem meglepő, hogy a republikánusok 58%-a értelmezi a válságot spirituális felhívásként.

Sőt a Demokraták közül is tízből négy ember (41%) - köztük a liberális demokraták 34%-a és a mérsékelt demokraták 47%-a –ugyanezt gondolja.

Kik mondták még, hogy ez az Istenhez való visszatérés időszaka?

 • Az ázsiai amerikaiak 26%-a
 • A fehér bőrű lakosság 40%-a
 • A spanyol ajkúak 52%-a
 • Az afroamerikaiak 64%-a

A felmérésből is az is kiderül, hogy a különböző korcsoportokra leosztva hány amerikai gondolja úgy, hogy ez az Istenbe vetett hithez való visszatérés időszaka.

 • A 18 és 29 év közötti fiatalok 42%-a
 • A 30 és 40 év közöttiek 47%-a
 • A 41 és 55 év közöttiek 43%-a
 • Az 56 és 65 év közöttiek 51%-a
 • A 65 év felettiek 40%-a

Sőt - ahogy ez a fentebb leírtakból is látszik - az amerikaik nem csak mondják, hogy a hit most fontosabb számukra, mint eddig bármikor, hanem valóságos tettekkel is bizonyítják ezt, derül ki a kutatás adataiból.

Az amerikai zsidók közül tízből négy ember (38%) szerint a válság nem csak a Biblia olvasására ösztönzi őket, hanem bibliai tanítások és keresztény prédikációk hallgatására is, pedig ez általánosságban nem jellemző rájuk. Mi több, az interneten is tanításokat böngésznek a bibliai próféciákról és Isten tervéről az emberiség jövöjét illetően, és/vagy a baráti és családi körökben is több beszélgetésben foglalkoznak spirituális témákkal.

Sok millió olyan amierikai is, aki önmagát nem keresztényként határozza meg, szintén a Bibliához fordul, és keresztény prédikációkat hallgat és néz online.

 

Közülük:

 

●       7% agnosztikus

●       8% ateista

●       23% vallástalan

●       25% nem-keresztény ázsiai származású

●       35% nem-keresztény latin ajkú

●       36% nem-keresztény afroamerikai

 

A 18-29 év közötti nem-keresztény fiatalok több mint egynegyede kezdett Bibliát olvasni, prédikációt hallgatni és tudakozódni a próféciákról. Ez még inkább jellemző a 30-40 év közöttiekre, akiknek a 36%-a fordul az Ó- illetve Újszövetséghez ezekben a válságos időkben. Ez meglepő és örömteli egyben.

Kevésbé örömteli viszont, hogy a kutatás szerint minél idősebb egy nem-keresztény személy, annál valószínűtlenebb, hogy a Bibliához és a keresztény tanításokhoz fordul ebben a helyzetben.

 

●       Csupán a nem-keresztény 41-55 év közöttiek 16%-a nyilatkozta, hogy a Bibliához fordul ezekben az időkben.

●       Ez a nem-keresztény 56-65 év közöttieknek már csak a 9%-a.

●       És csupán a nem-keresztény 65 felettiek 7%-a nyilatkozta, hogy a Bibliában keresi a választ.

 

Végezetül, egy olyan korban, amelyben csupán kevesen beszélnek a bibliai próféciákról és a végidőkről nyilvánosan, igazán megdöbbentő, hogy 10 amerikaiból hárman (29%) azt nyilatkozták, hogy szerintük abban az időszakban élünk, amit a Biblia “utolsó napoknak” nevez.

Talán ennél is meglepőbb, hogy az amerikai társadalom különböző csoportjai körében ez a szám milyen magas.

Például a zsidó amerikaiak 30%-a állítja, hogy hite szerint az utolsó napokban élünk. Ugyan így a demokraták 30%-a, amely magába foglalja a liberális demokraták 27% és a mérsékelt demokraták 34%-át. Az összehasonlítás végett: a republikánusok 39%-a vélekedett hasonlóképp.

Figyelemre méltó, hogy a katonacsaládokban élők 37%-a rendelkezik hasonló meggyőződéssel. Hasonlóképp gondolkodik az afroamerikaiak 40%-a, a spanyolajkúak 50%-a, míg a fehér lakosság 25% ért ezzel csak egyet. A 18-29 év közötti fiatalok 28% nyilatkozott úgy, hogy hite szerint már az utolsó napokban élünk. Hasonlóan vélekedik a 30-40 év közöttiek 33%-a, a 41-55 év közöttiek 29%-a, az 56-65 év közöttiek 33%-a, és a 65 évnél idősebbek 24%-a.

Ezek rendkívüli idők. Amerika közel a teljes kijárási tilalomhoz pánikban van, és ez érthető módon csak fokozódni fog. Mégis több tíz millióan fordulnak válaszért Istenhez, a Bibliához és keresztény tanításokhoz, sokuk életükben talán először. Ez mindenesetre reménysugarat jelenthet ebben a válságos időszakban.

A szerző, Joel C. Rosenberg izraeli-amerikai kettős állampolgár, jelenleg Jeruzsálemben él feleségével és fiával. A New York Times bestseller szerzője, és egy non profit evangéliumi szervezet, a Joshua Fund alapítója és elnöke. Több könyve magyarul is megjelent, köztük az Epicentrum és a Három forradalom című. Lapunknak korábban adott interjúban többek között az Iránban zajló földalatti keresztény mozgalomról is beszélt.

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Fizessen elő most a digitális, vagy akciósan a nyomtatott formátumra! Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon.
 
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!