Hetek Univerzum
Porrajmos – a cigány történelem legsötétebb korszaka
Több ezer romát irtottak ki a nácik 1944. augusztus 2-án

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

Porrajmos – a cigány történelem legsötétebb korszaka
Több ezer romát irtottak ki a nácik 1944. augusztus 2-án
Porrajmos – elnyeletés, felfalatás, elpusztítás. Míg a második világháborús népirtásra használt holokauszt szó eredetileg a görög templomokban bemutatott égőáldozatokra vonatkozott, a porrajmos jelentésében már semmi efféle szakrális árnyalat nincs. A cigányság történetének egyetlen korszaka sem járt annyi véráldozattal, megaláztatással, rémülettel és szenvedéssel, mint a civilizáltnak mondott 20. század szellemi mélypontja, a náci barbarizmus időszaka. Augusztus 2-án az Auschwitz-Birkenauban elpusztított romákra, s velük együtt a holokauszt valamennyi cigány áldozatára emlékezünk. (2003. 08. 01.)

A zsidók elpusztítása gyakorlatilag elválaszthatatlan a roma genocídiumtól. Éppen ezért nem véletlen, hogy az egyre fogyatkozó számú zsidó holokauszt-túlélők némelyike élénken emlékszik arra a napra, amikor Auschwitz-Birkenauban egy kora augusztusi napon úgynevezett Blocksperre-t, kijárási tilalmat rendeltek el. Ennek célja az volt, hogy a lágerben élő foglyok semmilyen tudomást ne szerezhessenek a barakkjaikon kívül zajló eseményekről. Schwarcz Sándor, egykori debreceni deportált, a haláltábor futballcsapatának hajdani tagja – ma már a kilencvenen túl – így beszél arról a napról:

"A futballozásom véget ért. 1944. augusztus elején ránkzárták a barakkajtót. Az egész barakknak a megsemmisítésére, kivégzésére került sor, hiszen Birkenau zsúfolt volt. A barakkokba, ahol két-háromszáz ember fért volna el, bepakoltak ezerötszáz-kétezer embert is."

Melyik barakknak a megsemmisítésére fog sor kerülni? Szemben éltek velünk a cigányok, családokkal együtt. Ők már körülbelül olyan másfél éve ott éltek. Augusztus elején láttam a mi barakkunknak a fahasadékain, hogy a német cigányoknak a kivégzésére kerül sor.

Tudták – régebbi lakói voltak a lágernek –, tudták, hogy mostan megsemmisítésre viszik őket. Védekeztek – de a kutyákkal, géppisztolyokkal szemben tehetetlenek voltak.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!