Jövőre kerül mozikba a nácikkal szembeni ellenállást választó teológus, Bonhoeffer életrajzi filmje
Kivégzése előtt azt mondta: "Ez a vég, de számomra az élet kezdete."
Jövőre kerül mozikba a nácikkal szembeni ellenállást választó teológus, Bonhoeffer életrajzi filmje

Forrás: Wikipedia

2023. 11. 30.
A tervek szerint 2024 novemberében kerül a mozikba a Bonhoeffer című film, amely a 20. század egyik legjelentősebb német teológusának életét mutatja be, aki mélyre ható erkölcsi példát mutatott korátrsai számára, mi kell legyen a keresztény álláspont a tomboló antiszemitizmus közepette.

CSAK EGYÜTT TUDJUK FOLYTATNI! Az elmúlt évben a Hetek minden korábbinál élesebben állt ki az igazság mellett: legyen szó a keresztény értékek védelméről, vagy az Izrael melletti kiállásról. Fizessen elő Ön is, hogy jövőre is folytatni tudjuk ezt a munkát: hetek.hu/elofizetes

"Soha nem volt még olyan időszak a történelemben, amikor annyira szükségünk lett volna arra, hogy Dietrich Bonhoeffer életére emlékeztessenek bennünket, mint ma" - mondta Jordan Harmon, a filmet bemutató Angel Studios elnöke.

A film a második világháború idején játszódik, és a történet szerint főhőse, Dietrich Bonhoeffer lelkiismereti, illetve teológiai okokból dönt úgy, hogy részt vesz a nemzetiszocialistákkal szembeni ellenállásban.

A teológus már a kezdetektől fogva élesen látta a nemzetiszocialista ideológia veszélyeit, és azt is, hogy az szöges ellentétben áll a kereszténységgel. Bonhoeffer már 1935-ben azt írja: "Csak az énekelhet gregorián éneket, aki együtt sír a zsidókkal". Fogalmazta ezt meg akkor, amikor a német egyház is megosztottá vált a német kormányhoz való viszonyulás tekintetében.

A teológus pacifista okokból visszautasította a katonai behívásnak való engedelmességet, és 1939-ben Amerikába disszidál. Azonban idő közben arra a meggyőződésre jut, hogy vissza kell mennie.

"Arra a következtetésre jutottam, hogy hibát követtem el, amikor Amerikába jöttem. Nincs jogom részt venni a németországi keresztény élet újjáépítésében, ha nem megyek át népemmel együtt ezeknek az időknek a megpróbáltatásain"

- mondta.

Bonhoeffer ekkor kapcsolódik be az egyik náciellenes ellenállási csoportba. Amikor a csoport tagjai 1943-ban sikertelen támadást hajtanak végre Hitler ellen, Bonhoeffert is letartóztatják, majd bebörtönzik. A hősies küzdelmek után a főszereplőt a flossenbürgi koncentrációs táborban végezték ki 1945. április 9-én. Miután megtudta, hogy kivégzés vár rá, úgy fogalmazott, hogy

"Ez a vég, de számomra az élet kezdete."

A film forgatókönyvét Todd Komarnicki amerikai filmes írta, aki - mint fogalmazott -  "egyedülálló kiváltságnak" érezte, hogy megoszthatja a világgal Bonhoeffer  "izgalmas történetét"  - számol be róla a CNE a PRO német keresztény magazin nyomán.

(CNE / Hetek)

Előfizetés

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!