Hetek Univerzum
Jirí Menzel, a kicsi hősök krónikása
A cseh új hullám vezető alakja, aki "otthon volt közöttünk"

Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix

Jirí Menzel, a kicsi hősök krónikása
A cseh új hullám vezető alakja, aki "otthon volt közöttünk"
2007. 09. 12.
Jirí Menzel régi ismerősünk. Figurái, az ott látott kacagtató és megindító élethelyzetek a közép-európai kisember kifelé is érthető rajzolatai. Bár Menzel szerzői filmesnek tekinthető, filmjei cseppet sem elvontan láttatják a hatalmasságok árnyékában boldogulni vágyó kisembereket. A világhírű cseh rendező sokadszorra járt nálunk, most éppen az idei Moziünnep és új filmje, az Őfelsége pincére voltam bemutatója alkalmából. (2007. 09. 07.)

Jirí Menzel Oscar-díjas cseh filmrendező, a cseh új hullám vezető alakja súlyos betegség után, 2020. 09. 05-én 82 évesen elhunyt.  Több tucat játékfilmet, valamint dokumentumfilmet rendezett, emellett Csehországban és más országokban – köztük Magyarországon – rengeteg színházi előadás fűződik a nevéhez, és számos filmben színészként is megjelent.

Jirí Menzel, a legtöbbre tartott cseh rendező a Puskin moziban kissé fáradtan ül, és banális egyszerűséggel beszél. Többnyire új filmjéről kérdezik – majd minden tizedik cseh már látta, harmincöt országba eladták, két díjat elnyert vele. Pár, máskor is hallott szót ejt magáról, újat nemigen tudunk meg tőle. Lehet, hogy ennyire ismerjük? A teremben ünnepi a hangulat, nagy tekintélynek kijáró.

Menzel itthon van közöttünk; elmondta rég, most is elmondja.

Színészként is szerepelt számos magyar filmben, rendezett több színdarabot nálunk, és Szabó Istvánt („majdnem ikertestvérem”) különösen kedveli. Szerepeltek is egymás filmjeiben. Ő legutóbb a Rokonokban, most Szabó mágnást alakít nála pár rövid képben. Hallgatjuk, nincsenek csavaros, pláne kényes kérdések. Úgy tűnik, mindenki tisztában van a „mester” életművével. Vagy tart közismerten egyszavas válaszaitól. Akárhogy is, ilyen, ha legenda telepszik le körünkben.

Jirí Menzel életműve nagyrészt Bohumil Hrabal „köpönyegéből” bújt elő. A rendező az író barátjaként ráérzett a hrabali életszemlélet (mert van ilyen) ízére. Bár a jeles regényekből készült filmek többnyire az igényes olvasnivaló halványabb kivonatai, nem így Menzelnél. Hisz például a Sörgyári Capriccio Pepin bácsiját – az énekelve ordító kedves alak – könyv és film egymást erősítve éltette nem is egy nemzedék lelkében. Hrabal mondataiból így lettek idézhető poénok – a nyolcvanas években még nem Tarantino szövegeit majmolták gimis körökben.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!