Hetek Univerzum
870 év után véget ér a Malakiás-lista
Petrus Romanus, az utolsó pápa

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

870 év után véget ér a Malakiás-lista
Petrus Romanus, az utolsó pápa
Szinte minden hírügynökség említést tett vatikáni tudósításában arról, hogy a XVI. Benedek utódjaként trónra lépő pápa egyben az utolsó lehet az egyházfők sorában. A drámai várakozás alapját a 12. században élt ír Szent Malakiás püspöknek tulajdonított jövendölés adja. Malakiás 1139-ben azt írta, hogy még 112 pápa fog uralkodni, mielőtt végzetes csapás éri a katolikus egyházat. XVI. Benedek a 111. pápa volt a sorban, így emiatt is érthető a konklávé döntése iránti felfokozott érdeklődés. (2013. 02. 15.)

A témában nemrégiben készítettünk podcastet, aminek apropóján most teljes terjedelmében elérhetővé tettük a korábbi lapszámunkban megjelent cikket.

A Malakiás-lista rövid, latin nyelvű mottókkal jellemzi a pápákat, kezdve az 1143-ban megválasztott II. Celesztinnel. Az ír püspöknek nem ez volt az egyetlen jövendölése, kortársai szerint papi szolgálata során rendszeresen átélt látomásokat, és több csodát is feljegyeztek vele kapcsolatban. Életrajzát az egyik legjelentősebb egyházdoktor, Clairvaux-i Szent Bernát ciszterci szerzetes írta, aki személyesen ismerte Malakiást.

A püspök a pápaság jövőjével kapcsolatos látomást 1139-ben Rómában kapta, amikor küldöttségben járt II. Ince pápánál. Feljegyzése a pápai levéltárba került, és csak több mint 400 évvel később, 1595-ben jelent meg először nyomtatásban.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!