Növekszik Hszincsiang népessége (x)
Növekszik Hszincsiang népessége (x)

Táncelőadást tartottak az urumqi nemzetközi bazárban ((Forrás: cfp.cn))

Miután a kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal a minap nyilvánosságra hozta az ország 7. népszámlálásának eredményét, a Hszincsiang autonóm terület népességére vonatkozó adatok is napvilágot láttak. 

Ez egy PR cikk.

Ezek szerint Hszincsiang lakossága 25,85 millió fő, vagyis 2010 óta 18,5 százalékkal növekedett. Az autonóm területen élők az ország népességének 1,83 százalékát teszik ki. 

A nemek szerkezete szempontjából a helyi férfiak száma 51,66 százalékát alkotja a teljes lakosságnak; a nők aránya a fennmaradó 48,34 százalék. 

Az életkorok szempontjából Xinjiangban a 0-14 évesek száma 22,46 százalékát teszi ki az összlakosságnak, a 15-59 év közöttiek aránya 66,26 százalék. A 60 évesnél idősebbek a lakosság 11,28 százalékát alkotják. 

31 kínai tartomány, autonóm terület és tartományi szintű város közül Hszincsiang 18,5 százalékos népességnövekedéssel (2010-2020) a harmadik helyen helyezkedik el. Meghaladta a Sichuan (Szecsuan), Hunan, Anhui, és más hagyományosan nagy népességű tartományokban mért pozitív változást.

Az elmúlt 50 esztendőben a helyi népesség több mint négyszeresére nőtt. Emellett a helyi nemzeti kisebbségek lélekszáma is tartósan emelkedett, az autonóm terület teljes populációjának 60százalékát teszi ki. Az ujgurok lélekszámának növekedése nemcsak a népességnövekedés mértékénél volt magasabb, de más nemzeti kisebbségekénél is. 

Gulnar Wuful, az autonóm terület tudományos szövetségének helyettes vezetője a minap a xinjiangi adatokat elemezve közölte: „Az ujgurokat is magába foglaló különböző nemzeti csoportok lélekszáma tartósan növekedett. 2010 és 2018 között a helyi nemzeti kisebbségek populációja 12,98 millióról 15,86 millióra emelkedett, vagyis 22,14 százalékos növekedést mutatott. Az ujgurok száma a 10,17 millióról a 12,71 millióra nőtt, ami 25,45százalékos növekedésnek felel meg. Az ujgur népességnövekedés magasabb volt a hszincsiangi átlagnál, egyben kiemelkedett a többi nemzeti kisebbségek közül is. Messze meghaladta a han nemzetségiek körében mértet.”

Kínában hosszú ideje differenciált népesedési és családtervezési politikát alkalmaznak a nemzeti kisebbségek lakta településeken. Ez csökkentette az adott populáció szaporodási ciklusát, ugyanakkor felgyorsította a népességnövekedést. Például a jelenleg hatályos kínai Házassági Törvény szerint a férfiak 22 évesnél, a nők 20 évesnél fiatalabb korukban nem köthetnek házasságot. A nemzeti kisebbségek körében ugyanakkor ez a megkötés nem érvényesül, esetükben két évvel alacsonyabb a korhatár. Így a jogszabály alkalmazkodott a nemzeti kisebbségekre jellemző hagyományosan korai házasságkötés szokásához. 

Hszincsiangot példaként véve, az elmúlt évszázad ötvenes éveiben a helyi ujgur nők házasságkötési életkora átlagosan 14,5 év volt, 1984-ben pedig 17,3 év. Utóbbi 5,2 évvel volt korábbi az akkori országos átlagnál, ami 22,2 év volt. 

Kínában 1973-ban vezették be a családtervezési politikát. A nyugat-kínai autonóm területen azonban csak 1988-tól kezdve érvényesítették a helyi nemzeti csoportok körében. E szerint a városokban élő han nemzetiségű házaspárok egy gyereket, ám az egyéb nemzetiségekhez tartozók két gyermeket, a vidéken élő pásztorok három gyereket szülhetnek. 

Összeállította: An Xin
(Fizetett cikk)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!