Kínáé a második űrszonda, ami elért a Marsra (x)
Kínáé a második űrszonda, ami elért a Marsra (x)

A „Tianwen-1” űrszondát bocsátották fel a Wenchang Műholdkilövő Központjából (Forrás: cfp.cn)

A „Tianwen-1” űrszonda a napokban sikeresen leszállt a Mars déli részén, fedélzetén egy marsjáróval, ezzel Kína Mars-kutató programja elérte első sikerét. 

Ez egy PR cikk.

Május 15-én pekingi idő szerinti reggel 7 óra 18 perckor a „Tianwen-1” űrszonda Zhurong nevű Mars-járójával sikeresen leszállt a bolygó Utopia Planitia síkságának déli részén. A Zhurong két részből áll: a keringőegységből és a leszállóegységből a roverrel. Leszállás után a keringőegység tovább repül a pályán, a Mars-járó azonban marad a Mars felszínén. 

„A Mars felszínére történő leszállás az egész Mars-kutató program legfontosabb, legbonyolultabb és legnagyobb kockázatot rejtő feladata. Sikeresen végrehajtottuk. Elmondható, hogy a tankönyvekben leírt módon, rendkívüli precizitással lebonyolított művelet volt. Ez nemcsak a kínai űrszemélyzet tudását és képességét, hanem a kínai űrtechnológia fejlődési színvonalát is tükrözte” – közölte Zhang Rongqiao, a Kínai Mars-kutató Program főparancsnoka.

Kína első Mars-kutató programját 2016-ban indították el. E szerint a Marsra történő leszállást követően a bolygón végrehajtott járőrözéssel átfogó felszíni kutatást végeznek. 

A Mars légkörébe történő belépés és a Vörös bolygó felszínére történő leszállás közötti időszak a Mars-kutató program kulcsfontosságú és a legnagyobb kockázatot hordozó terminusa volt, amelyet „fekete kilenc percnek” is neveznek – jelentették ki a kínai csillagászok. 

Kína
A „Tianwen-1” Mars-leszálló és a Zhurong marsjáró modellje (Forrás: cfp.cn)

A Mars és a Föld közötti távolság meghaladja a 300 millió kilométert, a „Tianwen-1” által visszaküldött információk ezért általában 18 perces késéssel érkeztek meg a Földre, így a földi kutató személyzet és az irányítók nem tudtak valós idejű megfigyelést végezni. A kínai űrszonda teljes mértékben a saját számítógépes vezérlése segítségével szállt le a Marsra. Kína az Egyesült Államokat követően a világon másodikként juttatott sikerrel marsjárót a bolygó felszínére. 

Denis Bastieri olasz csillagász úgy nyilatkozott, hogy a „Tianwen-1” leszállása a Mars felszínén rendkívüli jelentőséggel bír. Kína ezzel olyan programot vitt sikerre, amelyet az Egyesült Államok több tíz éves előkészítés után hajtott végre. Mint mondta: „Jelenleg a Marson két ország marsjárója található, amelyek az emberiség jövőjét kutatják. Szerintem a Mars-kutatásban elért eredmények az egész emberiség sikerének tekinthetők.”

Miután leszállt a Marson a Zhurong Mars-járó, műszereit felhasználva megkezdi a kutatást a Mars körülményeivel, a földrajzi jellemzőkkel és a talajszerkezettel kapcsolatban – adta hírül a Xinhua kínai hírügynökség. 

„Leszállás után a Tianwen-1 orbiter még további három hónapig repül közvetítő műholdként a pályán, hogy kiszolgálja a Zhurong marsjárót. Három hónap múlva elindítjuk a tudományos Mars-kutatást. A földrajzi képalkotó kamerákat, a Mars-radarokat, az ásványtérképezés műszereit és az energia-detektorokat egyaránt bevetjük majd ebben az időszakban. Szeretnénk minél több értékes adathoz jutni a Marsról” – tájékoztatott Zhang Yuehua, a Kínai Mars-kutató Program helyettes főparancsnoka. 

Összeállította: An Xin
(Fizetett cikk)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!