Boao Ázsiai Fórum: A járvány ellenére is jobban teljesít Ázsia gazdasága (x)
Boao Ázsiai Fórum: A járvány ellenére is jobban teljesít Ázsia gazdasága (x)

Április 18-án a hajnani Boaóban megrendezték a Boao Ázsiai Fórum első sajtótájékoztatóját. (Forrás: cfp.cn)

„Mivel Ázsia elsőként stabilizálta a járványt és indította újra a termelést a világon, várhatóan az ázsiai gazdasági fellendülés üteme felgyorsul, és a növekedési ütem meghaladja a 6,5 százalékot” – mondta Li Baodong, a Boao Ázsiai Fórum főtitkára az április 18-án tartott találkozó első sajtótájékoztatóján. Ugyanezen a napon jelent meg a 2021-es jelentés az ázsiai gazdasági kilátásokról és integrációs folyamatról.

Ez egy PR cikk.

A jelentés rámutatott, hogy a járvány alatt az ázsiai gazdaságok a világ más területeihez hasonlóan a növekedés hirtelen visszaesését tapasztalták, de immár újra a fellendülési szakaszban jár teljesítményük. Összességében gazdasági növekedési ütemük 2020-ban -1,7 százalék volt, ami 5,7 százalékponttal alacsonyabb a 2019-es évinél, három százalékponttal magasabb, mint a fejlett gazdaságoké, és 0,3 százalékponttal magasabb, mint az európai fejlődő gazdaságoké. Ázsia legnagyobb gazdaságaként Kína az egyetlen olyan nagy gazdaság a világon, amely pozitív gazdasági növekedést ért el a tavalyi évben, 2,3 százalékos gazdasági növekedési rátával.

Hszi Csin-ping kínai elnök videobeszédet mondott a 2021-es Boao Ázsiai Fórum nyitóünnepségén, amelyben kijelentette, hogy a fórum 20 évvel ezelőtti létrehozása óta az ázsiai országok mélyen támogatták a regionális gazdasági integrációt, együtt dolgoztak a gazdasági és társadalmi fejlődés előmozdításán, és elősegítették, hogy Ázsia a világ legdinamikusabb és legnagyobb gazdasági növekedési potenciállal rendelkező régiójává váljon.

Kína
Április 20-án Hszi Csin-ping kínai elnök beszédet mond a Boao Ázsiai Fórum nyitóünnepségén. (Forrás: China Media Group)

A Kínában megrendezett nemzetközi fórumra meghívott Robert Holzmann, az osztrák központi bank elnöke elmondta, hogy húsz éves fejlesztés után a Boao Fórum kis regionális konferenciából befolyásos, nagy horderejű csere- és párbeszédplatformmá nőtte ki magát.

A kínai elnök hozzátette: a járvány ellenére az ázsiai regionális gazdasági és kereskedelmi együttműködés tovább haladt. Idén februárig 186 regionális kereskedelmi megállapodást írtak alá és léptettek hatályba az ázsiai gazdaságok, amelyek a globális regionális kereskedelmi megállapodások teljes számának 54,9 százalékát teszik ki.

A jelentés rámutatott, hogy a járvány alatt az Övezet és Út építési projektek továbbra is haladnak. A kínai kereskedelmi minisztérium adatai szerint a Kína és az Övezet és Út nemzetközi együttműködésekben részt vevő országok közötti áruforgalom értéke tavaly 1,35 billió dollár volt, ami 0,7 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A kínai vállalatok nem pénzügyi közvetlen befektetései az együttműködésben részt vevő 58 országban elérték a 17,79 milliárd dollárt, ami 18,3 százalékos növekedést jelent éves összevetésben.

Kína
Boao Ázsiai Fórum állandó helyszíne Qionghai városban, Hajnan tartományban. (Forrás: cfp.cn)

Magyarország „keleti nyitás” politikáját ötvözték az Övezet és Út kezdeményezéssel, és számos eredmény született. A távrészvételre meghívott Patai Mihály Magyar Nemzeti Bank alelnöke a China Media Group-nak elmondta: „Kétségtelen, hogy Magyarország a kezdetektől fogva nagyon támogatja az Övezet és Út kezdeményezést.” Az alelnök rámutatott arra, hogy e kezdeményezés keretében folytatott projektek, mint például a Budapest–Belgrád vasútvonal felújítása, a Fudani Egyetem budapesti kampuszának létrehozása, a bilaterális devizacsere megállapodás megújítása, illetve az egészségügy területén folytatott együttműködés a járvány idején, valósággá teszik a kölcsönös előnyöket és a win-win helyzetet.

A közegészségügy területén a kínai vakcinagyártó vállalatok közös oltóanyaggyártási programot hajtottak végre az Övezet és Út partnerországokban, Indonéziában, Brazíliában, az Egyesült Arab Emírségekben, Malajziában, Pakisztánban és Törökországban is. „Szorosabb egészségügyi partnerséget fogunk kiépíteni. Kibővítjük az együttműködést az összes féllel a fertőző betegségek megelőzése és ellenőrzése, a közegészségügy és a hagyományos orvoslás területén” – fogalmazott a kínai államfő.

Enrico Letta volt olasz miniszterelnök a „Nemzetközi együttműködések új mintája a járvány utáni korszakban” témájú alfórumon fejtette ki nézeteit a járvány elleni küzdelem globális együttműködéséről. Úgy véli, hogy meg kell erősíteni a nemzetközi együttműködést annak érdekében, hogy elkerüljék az élet- és pénzvesztést.

Összeállította: Hao Yue

(A CHINA MEDIA GROUP fizetett cikke)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!