Hetek Univerzum
Nagy Imre, mítoszok nélkül: a forradalom vagy a kommunizmus mártírja volt?
Sebes Gábor publicistával beszélgettünk

Egy nappal a forradalom kitörése előtt, 1956. október 22-én Nagy Imre még Badacsonyban volt ismerősénél egy szüreten.(Forrás: Fortepan, Adományozó: Kotnyek Antal)

Nagy Imre, mítoszok nélkül: a forradalom vagy a kommunizmus mártírja volt?
Sebes Gábor publicistával beszélgettünk
Nagy Imre halála után 31 éven át jószerivel a nevét sem lehetett kimondani. A rehabilitálása és újratemetése óta újabb 32 év telt el, közben számos életrajz is napvilágot látott a mártír miniszterelnökről. A legújabb kötet A Nagy Imre mítosz – Mese a jó kommunistáról címet viseli. (2021.06.18.)

Az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából teljes terjedelmében elérhetővé tettük korábban a témában megjelent írásunkat.

Nagy Imre a perben az utolsó szó jogán azt mondta, bízik benne, hogy eljön az idő, amikor „nyugodtabb légkörben”, a tények alapján igazságot szolgáltatnak majd az ügyében. Ez 1989-ben eljött, amikor felmentették a perben ellene felhozott vádak alól. Most ön újranyitotta ezt a pert, ha nem is jogi, de morális értelemben. Miért tartotta ezt szükségesnek?

– A tényeket már rég feltárták. A vita köztem és a Nagy Imrét méltató történészek, publicisták vagy politikusok között a narratívában áll: milyen szándékkal, milyen erkölcsi megfontolásból tette a volt miniszterelnök azt, amit tett. Ezeket utólag sokkal nehezebb rekonstruálni, mégis szükséges foglalkozni ezzel, mert a Nagy Imre személyét körülvevő mítosz véleményem szerint az ő emlékét is sérti. Ilyen tévedés például az, hogy Nagy Imre szembefordult a párttal és a Szovjetunióval. Ez ellen ő maga tiltakozott volna. A könyvemben megpróbáltam az eredeti álláspontját és véleményét rekonstruálni.

Kádár Jánost élete végéig lidércként kísértette a koncepciós per, amelyben kivégeztette Nagy Imrét. Ennek drámai, már-már görög sorstragédiába illő végkifejlete volt, amikor Kádár halálhíre egy cédulán körbejárt a Legfelsőbb Bíróságon, ahol épp kihirdették a néhai miniszterelnök rehabilitálását. Az áruló és az áldozat szerepe ebben a történetben nem felcserélhető. Nem gondolja, hogy az is kegyeletsértő lehet, ha mégis – az életút számos egyértelműen negatív ténye alapján – megpróbálja a mártíromságot elvitatni tőle?

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!