hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A krimi királynője
Agatha Christie elképesztő pályája

126 éve született és 40 éve halt meg Agatha Mary Clarissa Miller, vagy ismertebb nevén Agatha Christie, a krimi koronázatlan királynője.

1890. szeptember 15-én megszületett a Miller család harmadik gyermeke, akit ma a világirodalom egyik legismertebb írónőjeként tartunk számon. Agatha egy középosztálybeli családban nőtt fel, anyja angol, apja amerikai származású volt. Mivel édesapja sokat betegeskedett, a család anyagi helyzete megromlott, kénytelenek voltak bérbe adni ashfieldi lakásukat, és Dél-Franciaországba költöztek. Édesapja, Frederick otthon tanította lányát, ami akkoriban is ritkaságnak számított. Agatha édesanyja, Clara azt szerette volna, ha lánya csak nyolcévesen tanul meg olvasni, azonban a kislány unalmában előbb kezdett olvasni, mint ahogy anyja szerette volna. Agatha már fiatalon verseket írt, táncolni, zongorázni és énekelni tanult, és hallásból elsajátította a francia nyelvet.

Frederick egészségi állapota nem javult, és 1901-ben szívrohamban elhunyt. A 11 éves lányt és édesanyját sokként érte az eset. Mivel az idősebb gyerekek már önálló életet éltek, Agatha és anyja egyedül maradtak. Anyagi helyzetük nehezebbé vált. Eladták ashfieldi lakásukat, majd 1910-ben három hónapra Kairóba költöztek, ahol Agatha barátaival estélyeken vett részt, amiket nem egyszer eljegyzési ajánlatok követtek.

A szerelem 1912-ben jött el az írónő számára, amikor egy ilyen táncestén megismerte a Royal Flying Corps (Királyi Légi Hadtest) pilótáját, Archibald Christie-t. 1914 karácsony estéjén házasodtak össze. Archibald az esküvő előtt és utána is szolgálatot teljesített a légierőnél Franciaországban, Agatha pedig a Vöröskeresztnél ápolóként dolgozott. A házasságuk valójában csak 1918-ban kezdődött, amikor Archibald a londoni hadügyminisztériumban kapott állást, addig csak nagyon ritkán találkozhattak.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!