Munkatársunktól cikkei

Belföld

 
Magyar Bálint, az SZDSZ elnöke Békés megyei körútjának záró állomásaként érkezett Békéscsabára. A közel háromórás találkozón a párt önálló arculata megteremtésének lehetséges módjairól folyt az eszmecsere.
Egy lapnak már nyilatkoztam az ügynökmúltammal kapcsolatban, többet nem kívánok a témával foglalkozni – vette elejét lapunk megkeresésére mindenféle kérdezősködésnek Rummel József. A hódmezővásárhelyi szocialista polgármesterjelölt kampányfőnökéről csak ezen a héten derült ki, hogy az előző rendszerben III/III-as ügynök volt, bár a neve szerepelt egy már hónapok óta ismert ügynöklistán. Rummel József
A témában elhangzó nyilatkozatokat figyelve úgy tűnik, nem túl meggyőző az érvelésük, hogy a Jobbikkal kötött megállapodásuk pusztán szakmai együttműködésről szól. Mit gondol erről?
Jézus már kétezer évvel ezelőtt a Sátán fiainak nevezte azokat, akiknek mai örökösei uralják a világot, de korunk nemzetiszocialistái hamarosan fegyvert fognak a fehér faj védelmében - efféle szellemi és intellektuális sötétség árasztotta el a budai hegyeket a Jobbik-közeli szervezetek hétvégi összejövetelén, melyhez a rendőrség nagy erőkkel asszisztált.
 
Az internet ellenőrzését sürgeti Körmendy-Ékes Judit, az ORTT elnöke. Mint mondja: a büntető-, személyiségi, szerzői, média- és egyéb jogi alapelveket a világhálóra is alkalmazhatóvá kell tenni.
 
Orbán Viktor rendkívül élesen bírálta Oroszországot a grúz beavatkozás miatt, de a budapesti orosz nagykövet válasza sem késlekedett: súlyos kritikával illette az oroszokat már hosszú ideje támadó pártelnököt. De vajon mi a helyes hozzáállás? Oroszország elismeri Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét.
A szakmapolitikai és gazdasági ügyek színvonalas, pragmatikus, és nem túl ideologikus megoldása, illetve a szélsőjobb „lenyomása" tűnik az új Orbán-kurzus legfontosabb célkitűzésének, amiben a kétharmados törvények sem szabhatnak gátat a Fidesznek. A Fideszben mindenki biztos abban, hogy a második fordulót követően rendelkezni fognak az alkotmányozáshoz szükséges többséggel. A leendő ellenzéknek gyakorlatilag nem sok eszköze lesz, hogy a Fidesz terveit a parlamentben megakadályozza.
 
A Kecskeméti Városi Ügyészség folytatólagosan elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette; jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette; nagyobb kárt okozó, üzletszerűen, részben folytatólagosan elkövetett csalás bűntette; nagyobb értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette; valamint számviteli fegyelem megsértésének vétsége elkövetésével vádolja G. György békéscsabai explébánost.
Tanuljon meg a fiuk karatézni – a szülők elmondása szerint ezt javasolták nekik a rendőrségen, miután a 16 éves Norbertet egyik iskolatársa „csak úgy” eszméletlenre verte Hatvanban. Azt állítják, a felderítésbe egyébként is nehezen fogott bele a hatóság: úgy kalkuláltak, hogy a választások miatt az esetből úgysem lesz nagyobb ügy.
 
Idén májusban akkreditálták az első, nem történelmi egyház által alapított hittudományi főiskolát, a Szent Pál Akadémiát. Mészáros István László, az intézet főigazgató-helyettese történelmi jelentőségűnek nevezte az eseményt, hiszen – mint mondta – Magyarország ezeréves történetében most először kap állam által elismert főiskolai rangot teljes evangéliumi, pünkösdi-karizmatikus teológia. 1993 óta tart Magyarországon a több mint száz felsőoktatási intézmény állami elismertetése.
 
Egyre több szó esik arról a szombathelyi katolikus gimnáziumról, melynek néhány tanulóját többen a helyi kormányellenes megmozdulásokkal is összefüggésbe hozták. Egy internetes portálon ezt követően néhány fideszes képviselő tiltakozott, mondván, hogy hagyják békén a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumot.
 
Az átlagos magyar kábítószer-bűnöző harminc éven aluli, büntetlen előéletű, közepesen iskolázott, egyedülálló férfi, és nem a hagyományos bűnelkövetői körből kerül ki – állapítja meg Vavró Istvánnak, az Igazságügyi Minisztérium főosztályvezetőjének tanulmánya. Az elemzés szerint – amely 1991 és 2000 közötti bírósági statisztikák alapján készült – a fiatalkorúak és a felnőttek körében is rohamosan növekszik a kábítószerrel való visszaélések száma.
 
Nem Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter miatt késett 40 percet a Malév múlt pénteki prágai járata – jelentette ki a Hetek kérdésére Bencze Miklós, a légiforgalmi vállalat szóvivője. Morvay Katalin, a minisztérium szóvivője ugyanakkor elnézést kért az utasoktól a késés miatt. A két szóvivő egymásnak ellentmondó nyilatkozata arra utalhat: elfelejtették egyeztetni az álláspontokat.
 
Emléktábla-avatási ünnepség volt november 4-én Jászberényben. Egy szovjet tisztre emlékeztek, aki 1956. október 24-én nem lövetett a felvonuló lakosságra. A jászberényi szovjet páncélos laktanya udvarára helikopter ereszkedett le ’56 november 4-én, szovjet tisztek léptek ki ajtaján.
 
A bérgyilkosságok száma nem növekszik tendenciózusan Magyarországon, ellenben a brutális kegyetlenség egyre inkább jellemzője a bűncselekményeknek – mondta el lapunknak Doszpot Péter, a BRFK életvédelmi alosztályának vezetője, a margitszigeti bérgyilkosság felderítésének kapcsán.  A 33 éves férfi holtestét január 14-én vasárnap hajnalban kutyasétáltatás közben fedezték fel a Margitszigeten. Már az első látásra feltűnt az a megmagyarázhatatlan kegyetlenség, amellyel a férfival elbántak.
A hivatalos verzió szerint nem telepítenek amerikai rakétatámaszpontot Magyarországra. A nem hivatalos verzióból már a projekt költségvetését is tudni lehet, bár egyelore több forgatókönyv is létezik a támaszpont helyére vonatkozóan.
Az MSZP-ben sokaktól hallják, hogy a Fidesznek ágyaznak meg, mert bár a jelenlegi válságkezelő intézkedéssorozat helyreállítja az országot, ám ennek politikai haszna 2010-ben még nem lesz érzékelhető. A tisztességes politika azonban mégsem arról szól, hogy a politikusok, hanem hogy az ország számára hozzon hasznot - jelentette ki a Hetek Közéleti Klub vendégeként Kiss Péter.
A 7000-8000 méter közötti magasság a legveszélyesebb, mivel itt a legkevesebb az oxigén. Az ember ítélőképessége jelentősen csökken. Ebben a magasságban tartózkodtak a magyar expedíció tagjai is. A hegycsúcsról már minden csapat lejött az időjárás romlása előtt, csak a magyarok nem. Bizonyítani akartak. Sajnos, tragédia lett a vége. Dr. Gárdos Sándor, a szerencsétlenül járt hegymászó Fotó: MTI
A szocialista politikus szerint a baloldal keresi 21. századi arculatát, míg a jobboldal a mai napig nem tud mit kezdeni őskonzervativizmusával.  Újhelyi István Fotó: S. L.
"Esik eső karikára, Orbán Viktor kalapjára" – bömböli operaénekesi hangján a mikrofonba Bede Fazekas Csaba győri bonviván a Széchenyi téren, ahol 1848-ban toborzó útján Kossuth Lajos szólt a nemzethez. Az először nevető, majd vele éneklő tízezres tömeg szerda délután már nem látja a színpadról távozó magyar miniszterelnököt, csak Helmut Kohl robusztus alakja magasodik ki a zászlóerdő mögül. Vidéki focidrukker kinézet? legénykék és szolid eleganciájú bencésdiákok lobogtatják a trikolórt.
Április 17-én jelenik meg a Napi Magyarországgal összevont Magyar Nemzet első száma, az utóbbi nevén, de várhatóan az előbbi szellemiségével. A kormányzat azt hangoztatja, hogy a két konzervatív lap egyesítése szimpla gazdasági tranzakció.
Miközben a Fidesz ellenzéki időszakában „Egy a zászló, egy a tábor” elve alapján igyekezett minél több politikai csoportosulást magába olvasztani az exkisgazdáktól kezdve az MDF maradékáig, addig a baloldalon ennek éppen az ellenkezője zajlik.
"Amikor elvállaltam a legnagyobb ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltségét, számítottam arra, hogy személyemet támadások fogják érni. Jól számítottam, meglepetést legfeljebb a módszerek okoznak. Most érzem csak, milyen fontos lett személyem, hogy ilyen módszereket kellett bevetni ellenem" – olvasható Medgyessy Péter lapunkhoz is eljuttatott keddi közleményében.
„Három lehetőség előtt állunk: a pártelnök lecseréli a pártelitet, vagy a pártelit cseréli le a miniszterelnököt, vagy megtanulunk együtt dolgozni” – foglalta össze egy résztvevő az MSZP legutóbbi, múlt hét szerdai maratoni elnökségi ülésének lényegét. Fotó: Vörös Szilárd
 
Hogyan használta a Fidesz az adófizetők pénzét saját lapjai létrehozására és finanszírozására? A Magyar Nemzet és a Heti Válasz története. Már az Antall-kabinet mindent megtett a sajtó baloldali túlsúlyának ellensúlyozására: az egykor a Hazafias Népfront orgánumaként kiadott Magyar Nemzetet előbb eladta a konzervatív francia Hersant-csoportnak, majd 1993-ban visszavásárolta az újságot. Az állami tulajdonú Hírlapkiadó Vállalat lapinformációk szerint 330 millió forintot költött a lap visszavásárlására és rendbetételére.
 
Az elmúlt hónapokban számos zsidó és nemzetközi megfigyelő változást, mégpedig a rasszizmus és az antiszemitizmus iránti nagyobb toleranciát észlelt Magyarországon. Ez a változás részben annak köszönhető, hogy a jól ismert, a média működését értő, szélsőségesen nacionalista Csurka István bekerült a magyar parlamentbe. Orbán Viktor kormánya mindeddig hallgatásba burkolózott Csurka idegengyűlölő, antiszemita, cigányellenes és rasszista kijelentéseit illetően – írja a nemzetközi Anti Defamation League nev?
 
A terrorizmusról tartott előadást Tyirityán Zsolt Pécsett. A Betyársereg vezetője az egyik példaként felhozott terroristáról elmondta, hogy a férfi meggyilkolt egy újságírót. Tyirityán arról is beszélt, hogy a Jobbikkal jelenleg is korrekt viszonyt ápolnak, mert az képviseli a „nemzeti gondolatot”.
Megasztár, Megatánc, Topmodell, Ecopoly. Csak néhány a műsorok közül, melyek a kereskedelmi csatornákon az utóbbi időben feltűntek. A tehetségek csőstől jelentkeznek a produkciókban, a televíziócsatornák számolatlanul könyvelhetik el a bevételeket a reklámok és sms-ek révén, a nézők pedig hétről hétre izgulhatnak új kedvenceikért. A recept – úgy tűnik – mindenkinek ízlik.
Viharos indulatok és elmérgesedett viszonyok jellemzik a fővárosi koalíciós tárgyalásokat. Bár mindkét fél a közeli megegyezés lehetőségét emlegeti, az MSZP és az SZDSZ nem tud dűlőre jutni Budapest irányításának kérdésében; az országos pártvezetők apatikusan szemlélik a frakciók vitáját. Az ellentétek Atkári János személyére és pénzpoliti-kájára vezethetők vissza. A megegyezést a jövő hét elejére ígérik.
 
Nem biztos, hogy közpénzen, és nem biztos, hogy csak Fidesz-vezetőket figyeltek meg az előző kormány idején – derült ki szerdán a TV3-ban Boross Péter, Orbán Viktor tanácsadójának nyilatkozatából. Boross szerint nem változtat a lényegen, ha a miniszterelnök nem volt precíz, illetve egyes megfogalmazásai félreértésen alapultak, amikor tavaly augusztusban kijelentette: az előző kormány idején titkos, törvénytelen és közpénzekből finanszírozott megfigyeléseket rendeltek el fideszes politikusok és családtagjaik ellen.
A kábítószer mellett prostituáltak társaságában lazultak a szombathelyi fideszesek a Balatonon és az Adrián – erről Czeglédy Csaba, az MSZP városi frakcióvezetője beszélt egy múlt heti sajtótájékoztatóján. A városvezetés cáfol és feljelentést tesz, lapunknak többen állítják, nem orgiákon, hanem komoly vitorlásversenyeken vettek részt.
Az uniós csatlakozással párhuzamosan megnövekedett a nyugati társadalmakban tapasztalható félelem a keleti munkaerő tömeges beáramlása miatt. A riadalom meglehetősen alaptalannak tűnik, sokak szerint csak egyes politikai erők populista riogatásának tudható be. A csatlakozás után ugyanis nem valószínű, hogy a munkavállalók tömegesen megindulnak nyugat felé. A hazai kutatóintézetek a lakosság körében tapasztalható nagy várakozásokkal egyidejűleg igen alacsony mérték?
Szabadszexszel igyekszik népszerusíteni a fiatalok körében a balatoni üdülést a Magyar Turizmus Zrt. A cég interneten terjedo erotikus vírusmarketingfilmjét a Magyar Reklámszövetség etikai bizottsága vizsgálja, miközben már külföldön is felfedezték.
Megmerevedni látszik az elmúlt kormányok tagjainak esetleges állambiztonsági múltját vizsgáló bizottság "frontvonala". A jobboldal a munka szüneteltetése, a kormánypártok pedig a gyorsítás mellett érvelnek. Az előbbiek ezért ideiglenesen nem vesznek részt a bizottság munkájában, az utóbbiak viszont alaposan ráhajtottak: már a Nemzetbiztonsági Hivatalban és a Történeti Hivatalban is jártak.
Fordulat történt a hazai politikai életben: névtelen és álnéven írt blogokon, gyanús honlapokon a politikai ellenfelekről megjelentetett dehonesztáló, durva összeesküvés-elméleteket tartalmazó irományok kerültek a főáramú médiába. Az egyik oldalon a mindent megfigyelő Szilvásy György, míg a másik térfélen a Fidesz úgynevezett halállistája „szólt" nagyot.
Az alapkoncepció a világvallások hazai képviselőinek beemelése volt az egyházak közé, mely előtt elsősorban diplomáciai szempontok törik az utat - a Hetek kérdésére ezekkel a szavakkal védelmezte az emberi jogi bizottság egyik kormánypárti tagja a testület által összeállított, 17 felekezetet tartalmazó listát. A legizgalmasabb kérdés továbbra is az, hogy miért felülreprezentáltak a keleti vallások a T.

Háttér

A héten tél- és kormánybúcsúztató rendezvényt tartott a Kossuth téren a Magyar Igazság és Élet Pártja. A megmozduláson előbb söjtöri tojásokkal megdobálták, majd "máglyán" elégették a kormány minisztereit és három államtitkárát formáló, kócból és rongyokból készült bábut. Győri Béla pártszóvivő szerint a közszereplők képmásának elégetése nem mágia, hanem egyszer? néphagyomány.
Az elmúlt hetekben a koszovói és albán médiában nagy felháborodást keltettek egy Szíriában harcoló koszovói férfi fényképei, melyeket az egyik legismertebb internetes közösségi oldalon tett közzé.
A középkori eretnek- és boszorkányüldözések, illetve az '50-es, ’60-as, ’70-es évek magyar ellenzékének, a marxizmus kritikusainak kirekesztése között próbált párhuzamot vonni Varga László, Klaniczay Gábor történész és Hankiss Elemér.
A stressz és a kiégés súlyos problémává vált a munka világában. Az egyre gyorsuló tempó, a globális piacok, a technikai fejlődés által lehetővé tett folyamatos készenlét mind több ember egészségére gyakorol negatív hatást.
 
Nagy vitát váltott ki egy történész-hallgatók között végzett felmérés az antiszemitizmusról. A felmérés szerint az öt vizsgált egyetem közül a szegedi végzett az "élen", ezért ezt az intézményt kerestük fel. A nyers számok: a Szegedi Tudományegyetem leendő történelemtanárai közül 45 százalék antiszemitának, 38 százalék pedig nyíltan rasszistának vallja magát. Sz. P. tavaly végzett a történelem szakon.
"Már akkor éreztem, hogy valami nagyon lényegesre tapintottunk, mikor egyetlen televíziónak sem kellett a dokumentumfilm, miközben évente minden probléma nélkül 2-3 filmet adunk el a nagy magyar televízióknak" – mondta lapunknak Brády Zoltán szerkesztő-riporter a Számvetés cím? hatrészes dokumentumfilm úgynevezett muszter szalagjainak lefoglalása kapcsán.

Üzlet

Az érintetteket reprezentáló négy szakszervezet és az oktatási tárca képviselője aláírásával pecsételte meg a közalkalmazottak béremeléséről szóló megállapodást. A Medgyessy-kormány 100 napos programja szerint szeptembertől a közalkalmazottak átlagosan 50 százalékos béremelést kapnak.
 
Nem hullanak a fejek, pedig ezt ígérte a miniszterelnök, ha április elejétől nem kezdődik el az M3-as autópálya építése. Ugyan áprilisban nekiindultak a földmérők, de nem sok dolguk akadt, hiszen az útvonalat már korábban kijelölték, így a Borsod Invest Kft. és a Geodézia Eger Mérnöki Iroda mindössze a számokat ellenőrizte az Uniter 83 Kft. munkatársaival közösen.
"Minden bűnös tevékenységnek a pénz az éltető ereje" – olvasható Peter Lilley Piszkos ügyletek cím? könyvében. A szerző érzékletesen írja körül a szervezett bűnszövetkezetek pénzmosási manővereit: gigantikus összegek, globális méret? összefonódás, a hatóságok sziszifuszi küzdelmének sokkoló képe rajzolódik ki az oldalakon. Megoldást, feloldást nem ad a szerző, s ebben az erősödő nemzetközi összefogás sem kecsegtet túl nagy reménnyel.
A fő cél a faluban helyben maradó jövedelem maximalizálása – hangzott el a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) hétvégi kongresszusán. A gazdák szerint az ágazat hatékonyságát nem a falun kívüli befektetők profitnövekedésében kell mérni, hanem a helyben maradó jövedelem növekedésén. A független szakértők által készített program fő elemei a Fidesz agrárstratégiájának alapját képezik. 
 
A választási kampány elérte az OTP Bankot is. A kormányközeli Magyar Nemzet címlapcikkében azt állította, hogy a bank – tartva az MSZP választási győzelmétől – lebeszéli ügyfeleit a kedvezményes lakáskölcsön felvételéről. Hogy miért?
 
"A múlt elesett hatalmunktól, a jövendő urai vagyunk" – szól Széchenyi István híres mondata, amelyet a Fidesz-kormány Nemzeti Fejlesztési Tervének mottójául választott. A Széchenyi-tervként is emlegetett projekt 2006-ig vázolja fel azokat a területeket, melyeket a kormány előtérbe helyez a gazdasági fejlesztés során.
Bár nem várható nagyobb krízis, jelentős megtorpanás a világgazdaság növekedésében, a szegények és a gazdagok közötti szakadék mégis tovább fog mélyülni a következő 15 évben – legalábbis ez derül ki egy amerikai kutatók által a CIA felkérésére készített tanulmányból.  Egy fiatalember krumpliszsákokkal megrakott szekeret húz Nairobiban. Kenyában a lakosság több mint fele nem egészen egy dollárból "él" naponta
Legalábbis a januártól megszűnő európai valutáktól. Január 1-jétől ugyanis már kézzel foghatóvá válik az évek óta folyószámlákon élő euró. Két hónapig (február 28-ig) az ó és új valuták egymás mellett lesznek forgalomban, fizetni ugyan lehet majd a régi valutákkal, ám a visszajárót már euróban kapják a vásárlók. Az új valuta pedig március 1-től már "egyeduralkodó" lesz az öreg kontinens 12 országában.
 
Az FVM május 26-án indította el Magyarországon a LEADER+ Közösségi Kezdeményezésen alapuló hazai LEADER programot. Az esélyegyenlőség jegyében minden megyében egyszerre vehettek részt az érdeklődők a tájékoztatón. A vidékfejlesztés új lehetőségeit kínáló LEADER az Európai Unió egyik legsikeresebb közösségi programja. Azzal a céllal indult a \'90-es évek elején az EU 15 régebbi tagállamában, hogy az elszegényedő vidéki térségek további leszakadását megállítsa.
Per lesz, méghozzá nem is akármilyen. A regnáló miniszterek egyike, Bajnai Gordon beperelte Orbán Viktort. Bajnai szerint a pártelnök alaptalanul vádaskodott, és félrevezette a magyar közvéleményt, amikor azt állította, hogy szervezetten, maffiamódszerekkel lopják az uniós forrásokat. Írásunk az uniós támogatások felhasználását ellenőrző hálózatot tekinti át.
 
Mint ismeretes, a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzat mintegy 10 milliárd forint árfolyamérték? OTP-részvénycsomagot adott el. Ez az elmúlt hetekben egyetlen önkötés formájában cserélt gazdát a tőzsdén, egyben a bank 10 százalékos tulajdonának eladását jelentette.
Eltűnik végre a tűz szomorú mementója, a több mint egy éve leégett Budapest Sportcsarnok. Óriási munkagép bontja a kormos falmaradványokat – és ugyanezzel a lendülettel az azbesztet is. Az épület küzdőtere alatt található alagsor mennyezetét ugyanis az egyik egészségre leginkább veszélyes szórt azbeszt borítja. Az azbeszt tartalmú réteg megbontásával veszélyes azbesztpor került vagy kerülhet a város amúgy sem tiszta levegőjébe, de veszélyt leginkább az ott dolgozókra jelent.
Az utóbbi napokban több nemzetközi elemző cég is óvatos kritikával illette a magyar gazdaságot. A londoni Nomura csoport a héten közreadott elemzése túlzottan optimistának titulálta a kormány várakozásait két tekintetben is. Az elemzők úgy látják, nem reális az a várakozás, hogy a költségvetési hiány a GDP 3,5 százaléka legyen, és magasnak vélik a gazdasági növekedés 5 százalékos előrejelzését is. Figyelmeztettek továbbá arra, hogy csökkent a EU-ból érkező megrendelések száma, mivel lelassul az EU gazdasági növekedése.
Július 13-ától a közlekedési bírságok: a helyszíni bírság, valamint a szabálysértéseknél kiróható maximális összeg mértéke a duplájára emelkedett. A rendőr helyszíni bírságként 200-tól 10 ezer forintig terjedő pénzbüntetést szabhat ki. A készpénz fizetéséről elismervényt kell adnia. Ezentúl a helyszíni bírságot csekken kell befizetni, mivel az intézkedő rendőrök a jövőben készpénzt nem vehetnek át a helyszínen.
 
A személyi változás nem módosítja a Mol regionális stratégiáját – mondta lapunknak Antalffy Krisztina, a cég kommunikációs igazgatója, kommentálva Csák Jánosnak, a Mol igazgatósága elnökének váratlan lemondását. Csák döntése összefüggésben van a kormánynak azzal a határozatával, hogy a gáz árát 12 százalékkal emeli.
Az idei év első hónapjaiban ismét jelentős növekedést mutattak a késedelmes hitelek – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szezonális tájékoztatójából. A nem teljesítő hitelek aránya pedig olyan magas, hogy egyes kutatások már a Balkánhoz sorolnak bennünket, hiszen ott ekkora a bedőlt hitelek aránya.
Maradt az eredeti változat: a kormány keddi ülésén úgy határozott, hogy november 1-jétől azon ipari felhasználók számára, amelyek óránként több mint 500 köbméter gázt fogyasztanak, 43 százalékkal emelkedik a földgáz ára. Ez a csoport a 780 ezerből "mindössze" 500 vállalatot foglal magába, ami hozzávetőleg a Mol gázeladásainak 30-35 százalékát teszi ki. A döntés nem érinti a lakosságot, a közszférát, a kis- és középvállalkozásokat, valamint a távhőszolgáltatókat.
Az elmúlt évtizedben Guatemala gyilkossági rátája megduplázódott. A helyi kormányzat úgy véli, hogy a gyilkosságok közel 40 százaléka az áttelepült drogüzletekhez kapcsolódik.
A cementipar magánosítása kezdetben nem váltott ki különösebb érzelmeket, de amióta tavaly bezárták a csaknem százéves bélapátfalvi cementgyárat, fokozatosan átpolitizálódik az iparág közel egy évtizede lezajlott privatizációja. A héten Medgyessy Pétert berendelte az úgynevezett "cementbizottság" (hivatalos nevén a gazdasági bizottság). A bizottság azonban elsősorban nem a tények feltárására, hanem politikai felelősök kreálására törekedett.
 
A 90-es évek óta folyamatosan csökken a sörpiac. 1992– 93-ra a söripar legnagyobb krízise állt be Magyarországon fennállása óta. Az akkori 13 százalékos visszaesés után egy szerény növekedés jelentkezett, de az továbbra is kérdés, hogy az erős verseny és a mérsékelt fizetőképes réteg mellett sikerül-e megállítani a sörfogyasztás hanyatlását Magyarországon.
 
Március végétől a klímavédelem jegyében lehetőség nyílik arra, hogy megszabaduljunk régi hűtőszekrényünktől vagy mosógépünktől.
Egyelőre senki sem látja még, hogyan és mikor ér véget az Európai Unió területén a haszonállatok között kirobbant járványhullám, s azt sem, milyen kárt okoz az emberi életben és az érintett országok gazdaságában. Csak annyi bizonyos, hogy terjed a kór. A szivacsos agysorvadást okozó BSE-vírus rémképe nem az eltűnése, hanem a száj- és körömfájás vészes terjedése miatt szorult ki a média címlapjairól.
 
Amíg a közelmúltban még arra hívta fel a figyelmet a GKI Gazdaságkutató Rt., hogy fennáll a veszélye annak, hogy letér a magyar gazdaság az egyensúlyi növekedés pályájáról, addig ma már határozottan az a véleménye, hogy a gazdaság már a lecsúszás folyamatában van – állította Vértes András, a GKI elnöke. Vértes úgy látja, hogy a kormány halogató politikája miatt nem alkalmazkodott kellően az új helyzethez, a romló feltételeket önbizalommal ellensúlyozta.
A Medgyessy-(bankár)kormány után az ellenzék által "milliárdos-kormány" névvel illetett Gyurcsány-kormány tagja, Kóka János egyike a tíz számjegy? vagyonnal büszkélkedő kormánytagoknak. Az orvosból informatikussá avanzsált Kóka az SZDSZ felkérésére a kabinet gazdasági és közlekedési minisztere lett. Neve összefonódott az egyik legnagyobb hazai informatikai sikertörténettel, az Elender Rt.-vel. 
Hét programmal és ötvenöt pályázattal indult januártól a Széchenyi Terv, melyben százmilliárd forintot fordít az állam a prioritásként megszabott területek fejlesztésére. A pályázatokra nemcsak vállalatok, hanem önkormányzati cégek is jelentkezhetnek. A saját erőnek el kell érnie a beruházás minimum 25 százalékát, melyhez az állam a bekerülési költség 20-25 százalékának megfelelő ösz-szeggel járul hozzá, a fennmaradó összeg akár hitel is lehet.
 
Annak ellenére, hogy az 1989-től elindult leszerelési hullám visszavetette az ágazat termelékenységét, a jövő évi megrendeléseket tekintve a fegyvergyártás fellendülésére lehet számítani. Clinton amerikai elnök a napokban bejelentette, hogy mintegy 160 millió dollárral megemelik az amerikai hadi kiadásokat, továbbá 10 darab F16-os vadászbombázóra adott
Az építkezések évekig is elhúzódhatnak. Nehéz kezdet, kalandos történet     Fotó: Vörös Szilárd
 
Az Európai Unió által előírt jogharmonizáció következtében augusztustól jövedéki termék lesz a bor. Az új szabályok nemcsak a bortermelőkre, hanem a szőlőtermelőkre is vonatkoznak. A jövedéki adó mértéke literenként szőlőborra 5 forint, egyéb borra 20 forint, így tehát biztosra vehető, hogy áremelkedés lesz az ősszel.
 
Bizonytalanságba taszította a kormány keddi döntése a lakás-takarékpénztárakat. Mint ismeretes, a megtakarításokhoz eddig 30 százalékkal járult hozzá az állam. Ez az arány jövőre 15 százalékra csökken. A kabinet a drasztikus – és a szakma számára váratlan – lépést az infláció és a kamatok jelentős csökkenésével indokolta. Az új feltételek csak a jövő januártól életbe lépő szerződésekre vonatkoznak. A változás azt jelenti, hogy a kasszák jövőre jóval kisebb hozamra számíthatnak, mint az idén.
Ha megkérdeznénk a vállalkozókat, hogy mitől féltik a cégeiket legjobban, akkor majdnem biztos, hogy igen nagy hányaduk az adóhatóságot említené elsők között. Mielőtt kitörne a pánik, jó tudni, hogy vannak olyan szabályok, "fogások", amelyek védik az adóalanyt. A Mit tegyünk, ha jön az adóellenőr cím? szakmai fórumon ezekbe a "trükkökbe" avatott be Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének alelnöke. 

Életmód

Előttünk az augusztus, a nyaralási főszezon. Sok családban merül fel a kérdés ilyenkor, hogy mi történjen kedvencükkel a nyaralás alatt: úgy autózzanak több száz kilométert, hogy négylábú kedvenceik miatt az út időtartama háromszorosára növekszik, vagy pedig otthon hagyják, és rábízzák valakire az állatot. Rágcsáló és teknős esetében könnyebb a helyzet, hiszen azok nem igénylik a család személyes jelenlétét: elég nekik, ha valaki két naponta enni ad nekik. Kutya vagy macska esetében már nehezebb a döntés. Jöjjön vagy maradjon?
 
Szeptember utolsó hétvégéjén az ország területén 192 személysérüléses baleset történt, közülük 23 incidens halálos, 57 súlyos, 112 könny? sérüléssel végződött. Amint azt Jámbor István, az ORFK Közlekedésrendészeti Osztályának alezredese kérdésünkre megerősítette, kevesebb személyi sérüléses baleset történt, mint 2003 azonos időszakában, viszont a súlyossági fok növekedett.
Elfogyott a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelő­gyulladás elleni vakcina, különösképp a felnőttváltozata. Ha kapni egyáltalán oltószert, akkor egy kétgyermekes család beoltása jelenleg ötvenezer forintra rúg. Az illetékesek szerint a gyógyszertárak gyermekvakcinákból nemsokára újból rendesen el lesznek látva, de a felnőt­teknek való ol­csóbb oltóanyagok év vége előtt nem lesznek elérhetők.
M iközben egyre többen szándékoznak támaszkodni az öngondoskodás kínálta lehetőségekre,  a nyugdíjas évek beköszöntével a többség nem tudja fenntartani megszokott életszínvonalát. Ma Magyarországon 65 éves korban – tehát  a jelenlegi nyugdíjkorhatár után – a várható élettartam férfiaknál további 15, nők esetében 19 év.

Arcok

Botos Robi 1998 decemberében Kanadába érkezett. Azóta számos versenyt megnyert, és a világ legkiemelkedőbb jazzmuzsikusaival játszott együtt. Robi, megnyerted a Nagy Amerikai Jazz-zongora Versenyt. Ezt tartod eddigi legnagyobb eredményednek?

Sport

A Bajnokok Ligájában a csoportmérkőzések végeztével tizenhat csapat várja, hogy a következő, egyenes kieséses rendszer? fordulóban eldöntsék, ki kerül a legjobb nyolc közé. A lélegzetvételnyi szünetben talán nem érdemtelen egy pillantást vetni a csapatok pénztárcájára: eddig kiknek érte meg leginkább elindulni a legnevesebb európai klubtornán?
Még mindig nincs végleges döntés a Fotex és a Ferencváros elnöksége között, a szerdai megbeszélést követően Várszegi Gábor megerősítette távozási szándékát. A másik két jelentős szponzor, az MKB és a Westel is fontolgatja ezt. Sugár András (Westel) és Várszegi Gábor (Fotex) cégei a Ferencváros elhagyására készülnek Fotó: MTI
Kedden eldőlt, hogy Tomas Rosicky a Sparta Praha középpályása a Borussia Dortmundban folytatja pályafutását. A húszéves labdarúgó 2006 nyaráig szóló szerződés alá kanyarította oda a nevét. A Ruhr-vidéki csapat vezetői okkal elégedettek, mivel a tehetséges játékost igazi sztár klubok orra elől sikerült elhalászni. A kérők között megtalálható volt az olasz Lazio, az angol Arsenal és Liverpool, valamint a spanyol Real Madrid is.
A kerékpár-körversenyek külföldi sikerein felbuzdulva több évi kihagyás után az elmúlt évben idehaza is újraéledt a nemzeti körverseny. Augusztus 6. és 11. között kerül megrendezésre a 29. Tour de Hongrie. A versenyről a szervezőbizottság tagját, a kanizsai MAPEI Kerékpáros Klub marketing igazgatóját, Varga Zoltánt kérdeztük.
2000-ben azt mondták róla, hogy egy szép napon a Forma–1-ben is bajnok lehet. Aztán teltek-múltak az évek, és kis híján eltűnt a süllyesz­tőben. Idén azonban a szezon előtt napokkal összeálló Brawn GP-vel mesés idényt futott, így az utolsó futam eredményétől függetlenül Jenson Button az idei év világbajnoka lett.

Színes

 
Manapság nem túl rózsásak a brit főrend kilátásai Angliában. Az egyesek által csupán divatjamúlt középkori limlomnak titulált nemesi címek napja leáldozóban van. A munkáspárti képviselők a jövő évben nagy valószínűséggel indítványozni fogják, hogy a felsőházi bársonyszékeket ne lehessen többé örökösödési jogon elfoglalni.

Külföld

Az elmúlt hónapokban kibontakozott elefántcsontparti konfliktust a líbiai beavatkozás mellett sokan egy új korszak másik főpróbájának tartják. A választási vitát ugyanis nemzetközi, elsősorban ENSZ-beavatkozás döntötte el, felülírva ezzel az elefáncsontparti alkotmányt. A külső beavatkozás lehetősége másutt is egyre népszerűbb: a hétvégén az Arab Liga szólította fel a világszervezetet, hogy léptessen életbe repülési tilalmat a Gázai övezet felett – igaz, a tilalom a palesz­tin terrorrakéták indí­tására nem vonatkozna.
Önjelölt vallási rendőrség járja az utcákat London keleti kerületeiben. A radikális muszlim fiatalokból álló járőrcsapat távozásra szólít fel mindenkit, aki viselkedésével vagy öltözködésével sérti a muszlim vallás előírásait. A helyi önkormányzat és több civil szervezet elítélte az akciót, amelynek videóra vett bizonyítéka a YouTube-on volt látható – törlésig.
Egyetlen ország sem ismeri el törvényesnek a május 11-én a kelet-ukrajnai régiókban lezajlott népszavazást. A Donyecki Népi Köztársaság és a Luganszki Népi Köztársaság önjelölt vezetői egyelőre külön utat képzelnek el, de Oleg Carjov, a körzet korábbi parlamenti képviselője elkötelezetten készíti elő a szakadár területeken születő új állam, Novorosszija alkotmányát.
Döntés született Strasbourgban annak az 5 muszlim férfinak az ügyében, akik az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulva próbálták megakadályozni, hogy Nagy-Britannia kiadja őket az Egyesült Államoknak nemzetközi terror­cselekményekben való részvétel gyanúja miatt.
Mehmet Görmez török vallási vezető. Visszalépésről beszél.
Nagy port kavart az osztrák parlamentben február végén elfogadott, az iszlám közösségek működésének alapjait lefektető új törvény. A muzulmán kisebbségnek az eddiginél jóval több jogot biztosító szabályozás egyik sarkalatos pontja, hogy korlátozza az országban működő muszlim szervezetek külföldről érkező támogatását.
Az euró kálváriája ellenére is töretlen népszerűségnek örvend Angela Merkel Németországban. Szociáldemokrata ellenfelei – akiknek egyik prominens képviselője, Frank-Walter Steinmeier második helyezett a kancellár mögött a közvélemény-kutatásokban – azért bírálják, mert szerintük a népszerűség fenntartását Merkel a választók adójából finanszírozza.
Barack Obama elnöksége alatt a legrosszabb a Fehér Ház és a média kapcsolata az elmúlt fél évszázadban, derül ki a Columbia Journalism Review (CJR) kutatásából, amely az elnök eddigi összes sajtómegnyilatkozását vizsgálta. A CJR szerint azonban ebben nemcsak Obama, hanem a mindig nagy sztorikra vadászó média is hibás.
Képünk illusztráció
Már Putyin sem cáfolja, hogy Ukrajnában haditechnikája és katonái vannak, noha az orosz hadsereg deszantos egysége az elnök szerint járőrözés közben „véletlenül” került a szomszédos országba. Ezt a minszki három­oldalú orosz-ukrán-EU-s csúcstalálkozón jelentette ki Vlagyimir Putyin.
 
Lapzártánkig nem született döntés a 2007–2013-as EU- költségvetésről, habár a brit ajánlatok bizonyos szempontból már nagyvonalúbbak. Érthető, mivel a soros elnökséget ellátó Nagy-Britanniának alapvető érdeke, hogy az év vége előtt megállapodás szülessen az új büdzséről – már így is sokan bírálják, hogy elszalasztotta a reformlehetőségeket.

Fókusz

Cserbenhagyás, szerződésszegés: ezekkel a vádakkal illették a magyar futball ve­zetői a válogatott csapatkapitányát a sikertelenül zárt világbajnoki se­lej­te­ző­­sorozat után. A szakemberek - és a közvélemény többsége - szerint azonban Gera Zoltán esetében egyik sem áll fenn. A vita alaposan felkavarta a közvéleményt: több napon keresz­tül a Gera-témájú cikkek uralták az internetes toplistákat.
Megnyitotta kapuit a Hit Csarnok, Budapest egyik legnagyobb fedett létesítménye. A másfél milliárd forintból épült, 11 ezer négyzetméteres objektum elsősorban tulajdonosa, a Hit Gyülekezete hitéletét szolgálja majd, emellett pedig kiválóan alkalmas sportversenyek és kulturális események lebonyolítására is – hangzott el a helyszínen rendezett sajtótájékoztatón csütörtökön.

Hit és értékek

Soha ilyen közel nem voltak egymáshoz a római katolikusok és az evangéliumi keresztények – ezzel a kommentárral számolt be a triblive.com internetes portál a Billy Graham Evangéliumi Társaság által a napokban Pittsburgben szervezett Három Folyó Fesztiválról.
Perrel fenyegeti a Vatikán Gianluigi Nuzzi olasz újságírót (képünkön), a Vatileaks néven elhíresült kiszivárogtatási botrány főszereplőjét. Az olasz sajtó szerint Nuzzi legújabb, az Őszentsége - XVI. Benedek titkos iratai című könyvében megjelent dokumentumok alapján azonosították be és tartóztatták le Paolo Gabrielét, a pápa személyi inasát, akinek az őrizetbe vételét azóta meghosszabbították.
Közel féléves uralkodásának legfontosabb személyi döntését hozta meg Ferenc pápa, amikor kinevezte Pietro Parolin atyát, címzetes érseket a Szentszék államtitkárának. A miniszterelnöki tisztségnek megfelelő pozícióban az 58 éves Parolin a nála két évtizeddel idősebb Tarcisio Bertonét váltja, akinek a tevékenységét botrányok sorozata kísérte az elmúlt években.
A kritikák ellenére tovább szorgalmazza a pápa az elvált katolikusok és homoszexuális hívők „integrációját”. Az egyházfő az argentin La Nacion című lapnak adott interjúban beszélt erről. „Nyissuk meg egy kicsit jobban az ajtót előttük. Miért ne lehetnének keresztapák és keresztanyák az elvált és újraházasodott katolikusok?” – vetette fel a pápa.

Riport

 
Brutális kegyetlenséggel végzett két közeli barátja egy budapesti fotómodellel két héttel ezelőtt. A Románia felé szökő gyilkosokat már elfogta a rendőrség, ám tettük indítékát máig homály fedi.

Szabadidő

1954 óta nem volt szamárköhögés-járvány Magyarországon. Ekkor vezették be ugyanis a csecsemők kötelező védőoltását a Bordetella pertussis nevű kórokozó ellen. A két hete a pilisszentlászlói Waldorf iskolában kitört járvány kapcsán érdemes az oltásmegtagadás indítékai mögé nézni.

Oldalak