Kereső toggle

Munkatársunktól cikkei

Belföld

Nehéz heteket él át a politikai jobboldal. Nem elég, hogy a pártállami titkosszolgálatokkal együttműködött kormánytagok versenyében 8:2 arányú vesztésre állnak a baloldallal szemben, rövid időn belül két meghatározó publicistájukról is kiderült, nem egészen azok, akiknek eddig látszottak. Két héttel azután, hogy Tasnádi Pétertől ország-világ megtudhatta, hogy Bencsik András, a szélsőjobboldali Demokrata cím?
Kétség nélkül előre megkomponált akció volt a budapesti Hit Parkban július 27-én okozott botrány. Ez derül ki az elmúlt hetekben lapunk birtokába került információkból. Mint emlékezetes, július 27-én vasárnap a Hit Gyülekezete istentiszteletén egy férfi több ezer hívő között, a közös imát megszakítva hangosan ordítozni és fenyegetőzni kezdett, majd egy szirénázó, vijjogó személyvédelmi hangjelzőt hozott működésbe.
Tanuljon meg a fiuk karatézni – a szülők elmondása szerint ezt javasolták nekik a rendőrségen, miután a 16 éves Norbertet egyik iskolatársa „csak úgy” eszméletlenre verte Hatvanban. Azt állítják, a felderítésbe egyébként is nehezen fogott bele a hatóság: úgy kalkuláltak, hogy a választások miatt az esetből úgysem lesz nagyobb ügy.
Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke bízik abban, hogy sikerül megállapodásra jutni a kormánnyal, és nem fog sor kerülni munkabeszüntetésre. Mint ismeretes, Szabó a napokban megkereste Orbán Viktor miniszterelnököt, mert elfogadhatatlannak tartotta a költségvetési intézmények munkavállalóinak jövő évi béremelésére vonatkozó kormányjavaslatot.
Szabadszexszel igyekszik népszerusíteni a fiatalok körében a balatoni üdülést a Magyar Turizmus Zrt. A cég interneten terjedo erotikus vírusmarketingfilmjét a Magyar Reklámszövetség etikai bizottsága vizsgálja, miközben már külföldön is felfedezték.
"Wermer András nev? tanácsadót nem ismertem." E meglepő kijelentést Doncsev András, Orbán Viktor sajtótitkára tette az Index nev? internetes lap azon kérdésére, vajon nem érzi-e szükségét a volt miniszterelnök, hogy tisztázza a Happy End Kft. kapcsán megfogalmazott gyanúban a Miniszterelnöki Hivatal szerepét. A Hetek megbízható információi szerint a Fidesz felső vezetésében vannak, akik szeretnék hogy "András megszólaljon az ügyben".  Hepiend
Kábítószer előállítására alkalmas kenderültetvényre lelt a rendőrség Lőrinciben egy nagymama konyhakertjében. Az egzotikus növények termesztése azonban nem az ő lelkiismeretét terheli, hanem unokájáét és annak két társáét, akik ellen a rendőrség eljárást indított kábítószerrel való visszaélés alapos gyanúja miatt. A fiatalkorú Sz. Sz. szülei elváltak.
Emléktábla-avatási ünnepség volt november 4-én Jászberényben. Egy szovjet tisztre emlékeztek, aki 1956. október 24-én nem lövetett a felvonuló lakosságra. A jászberényi szovjet páncélos laktanya udvarára helikopter ereszkedett le ’56 november 4-én, szovjet tisztek léptek ki ajtaján.
A jelenlegi gyakorlat szerint előfordulhat, hogy egy büntetőeljárást azért titkosítanak, hogy eltussolják a rendőrség, valamint az ügyészség által elkövetett hibákat – derül ki Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman Sándor István nyugállományú rendőr alezredes elsőfokú felmentő ítélete kapcsán lapunknak adott nyilatkozatából.  Sándor István, a Papa Fotó: Somorjai L.
Beégés lett a zsidóellenes provokációból, melyet az utcai zavargásokból jól ismert Polgár Tamás – fedőnevén Tomcat – szervezett egy jegyiroda elé. A bakancsosokat tízszeres túlerő fogadta, így kénytelenek voltak kapitulálni. Lapzártánk utánra azonban újabb megmozdulást szerveznek, ezúttal a teljes magyar szélsőjobb bevonásával. A környéken lakók szerint mindez a vészkorszak pogromjaira emlékeztet.
Megcsinálták. Sikerült a Jobbiknak a még meg sem alakult Magyar Gárdával hihetetlen médiafelülethez jutni, az elmúlt napokban a magyar sajtó legfelkapottabb témája lett, hogy ötvenhat fekete egyenruhás gárdistát avatnak augusztus 25-én. A hisztériát csak növelte, hogy időközben a Fidesz is – amely csak formálisan határolódott el a Jobbik kezdeményezésétől – előállt a honvédség keretein belül működő Honi Gárda ötletével, melyet a szocialista honvédelmi miniszter megértően fogadott.
Fordulat történt a hazai politikai életben: névtelen és álnéven írt blogokon, gyanús honlapokon a politikai ellenfelekről megjelentetett dehonesztáló, durva összeesküvés-elméleteket tartalmazó irományok kerültek a főáramú médiába. Az egyik oldalon a mindent megfigyelő Szilvásy György, míg a másik térfélen a Fidesz úgynevezett halállistája „szólt" nagyot.
"Szabadítsátok meg Németországot, majd egész Európát a vörös patkányok fogságából, űzzétek el bűzlő bolsevik uraitokat, hiszen a győzelem már nincs mesz-sze" – szól a felhívás. A fenti mondat nem a harmincas évek Németországában hangzott el, hanem azon a meghívón található, melyet egy magyar neonáci társaság tett közzé a közelmúltban. A Nemzeti Szocialista Hálózat Budapest fedőnev? szervezet az interneten keresztül szervez gyűlést a budai Várban.
A parlament többsége elfogadta az új ügynöktörvényhez benyújtott módosító indítványokat. Eszerint teljesülhet, hogy az állampárti titkosszolgálat iratai a korábbiaknál szélesebb módon megismerhetőek legyenek.
Utaztak már keresztül estefelé falvakon? Olyan érzés, mintha kihalt településekből állna a vidéki Magyarország. Sehol egy tehéncsorda, sehol egy teremtett lélek. Csak a házak ablakában kékesen villódzó televíziók árulkodnak arról, hogy mégsem kísértetfaluban autózunk.  Elnéptelenednek a falvak, csak az idősek maradnak Fotó: Somorjai L.
A hírek szerint elkészült a Medgyessy-kormány elkövetkező négy évre szóló egyházpolitikai koncepciója, mely jelenleg a belső egyeztetés fázisában van, és az augusztus 21-ei kormányülésen kerül megvitatásra. Szalay István egyházi kapcsolatokért felelős címzetes államtitkár egyelőre óvatosan nyilatkozik a részletekről, bevallása szerint több mint ezeroldalas szakértői anyagon rágta át magát, mire kialakult benne a nagy szórást mutató vélemények közötti kompromisszum képe.
Befejeződtek a főváros legnagyobb templomának, a pesti Szent István-bazilikának a felújítási munkálatai. Szebb, mint új korában – hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón. A húsz évig tartó helyreállítás összesen négymilliárd forintba került, a munkálatok költségeit és a templom állagmegőrzésének további kiadásait egyaránt az állam állja. A felújítás közben tíz kilogramm féldrágakövet építettek be Fotó: Somorjai L.
A terrorizmusról tartott előadást Tyirityán Zsolt Pécsett. A Betyársereg vezetője az egyik példaként felhozott terroristáról elmondta, hogy a férfi meggyilkolt egy újságírót. Tyirityán arról is beszélt, hogy a Jobbikkal jelenleg is korrekt viszonyt ápolnak, mert az képviseli a „nemzeti gondolatot”.
A kábítószer mellett prostituáltak társaságában lazultak a szombathelyi fideszesek a Balatonon és az Adrián – erről Czeglédy Csaba, az MSZP városi frakcióvezetője beszélt egy múlt heti sajtótájékoztatóján. A városvezetés cáfol és feljelentést tesz, lapunknak többen állítják, nem orgiákon, hanem komoly vitorlásversenyeken vettek részt.
Magyarországon egy 2010 őszén végzett adatfelvétel alapján a 16 éves kor feletti lakosság 48 százaléka szélsőségesen előítéletes, 20 száza­lé­kuk rendszerellenes, 32 százalékuk jellemezhető erős jobb­oldali érték­- ­orientációval, és 19 százalékukat jellemzi erős félelem, bizalmatlanság vagy pesszimizmus – derül ki a Political Capital Társadalmi kereslet a szélsőjobboldal iránt Magyarországon címmel publikált friss adataiból.
Várhatóan a keddi kormányülés után hozzák nyilvánosságra a jövo évi költségvetés tervezetét, mely szerint eloreláthatólag a 2000. évben nem fog emelkedni a közalkalmazotti bértábla és a köztisztviseloi illetményalap. Az érintett szakszervezeteket összefogásra szólította fel Vadász János, a Közgyujteményi és Közmuvelodési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) elnöke: ha a kormány nem hajlandó figyelembe venni fenntartásaikat, utcai demonstrációkkal szereznek érvényt követeléseiteknek.
Újjá alakult az Országos Szakképzési Tanács (OSZT). A több milliárd forint elosztására is hatást gyakorló szervezetben több kormánypárti országgyűlési és önkormányzati képviselő is helyet kapott. Az OSZT elődjének számító Országos Képzési Tanácsot (OKT) 1992-ben hozta létre az Érdekegyeztető Tanács. Fő feladatai közé tartozott a munkaadók által befizetett szakképzési hozzájárulásból képződő Szakképzési Alap elosztása, valamint a szakképzés stratégiai kérdéseinek megvitatása.
Hogyan került a Fidesz székházához tüntetőket rendszabályozni egy elítélt gyilkos? És mi köze az FTC kemény-magjának a klub biztonsági cégéhez?
A sajtószabadság elvét az a decemberi parlamenti döntés sértette volna, amelyik a Slágernek és a Danubiusnak pályáztatási kötelezettség nélkül adta volna oda a frekvenciát a további évekre. Hogy ehelyett mégis pályáztatás lett, az a sajtószabadság győzelme. Az viszont a sajtószabadság megcsúfolása, hogy a pályázat nem hozott tiszta versenyt. Tiltakozásul lemondtam.
Költségvetési támogatás helyett mindössze jó tanácsot kapott az \'56-os Intézet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától (NKÖM) az év elején. A tavaly szeptemberben beterjesztett 2000. évi költségvetés egy árva forint támogatást sem adott volna a tudományos műhelynek, annak dacára, hogy a kutatóintézet 1999-ben öt történelmi témájú könyvet, egy hasonló tartalmú CD-ROMot adott ki, és a rendszerváltásról háromnapos országos konferenciát rendezett.
Orbán Viktor megmutatta Habony Árpádnak, hogy hol a helye – ez az egyik olvasata annak, hogy a miniszterelnök Miskolcon „letagadta” a kommunikációs tanácsadót.
Úgy tunik, Sólyom László hagyományt teremtett, amikor idén március 15-én egy állami kitüntetés átnyújtásakor látványosan elkerülte a kézfogást Fekete János bankárral. Most vasárnap a Magyar Köztársaság Érdemrendjét adományozták hetven arra érdemesült hazánkfiának, kilencen azonban nem fogadták el mind a három, az eseményen jelenlevo közjogi méltóság kinyújtott kezét. Vasárnap osztották ki a Magyar Köztársaság Érdemrendjét.
"Nem lesz dráma, de azért a jobboldali politikusok elgondolkodhatnak" – mondta lapunknak Tóth Károly szocialista képviselő, miután kiderült: az illetékes miniszter megszüntette a szigorúan titkos minősítést a pártállami titkosszolgálatokkal együttműködött egykori és jelenlegi kormánytagok esetében, vagyis elhárult az akadály a névsor nyilvánosságra hozatala elől.  Járai Zsigmond. Kellett a púder Fotó: MTI
Mintegy 30 ezer fővel bővült az elmúlt egy évben a költségvetési szektorban dolgozók száma hazánkban. A növekvő tendencia az unió tagországai közül többre is jellemző, ugyanakkor – legalábbis egy OECD-tanulmány szerint – a kontinensen a magyarországi az egyik legméretesebb állami szféra. Tény: a közszférában dolgozók bére a 2003-as évben járulékokkal együtt 2200 milliárd forintra rúg.
A minimális jóindulat hiányának tudják be a Fideszben, hogy Kövér László egy pontatlan megfogalmazására az ellenzéki oldalon azonnal a házelnököt és a miniszterelnököt Hitlerrel és Goebbels-szel közösen ábrázoló montázzsal reagáltak. Az Országgyűlés elnöke egy interjúban arra tett kísérletet, hogy a parlament politikai szerepét részlegesen újrafogalmazza.
A titkosszolgálati miniszterhez fordult az olajbizottság egyik tagja, mert nemzetbiztonsági szolgálatot is érintő kérdés merült fel az olajügyben – értesült a Hetek. Lapunknak nyilatkozó ellenzéki és kormánypárti politikusok szerint "messzemenő" következtetésekre adhatna okot, ha kiderülne: Nógrádi mögött leszerelt vagy aktív titkosszolgálati személyek állnak.

Háttér

Feltehetőleg szervezett bűnözői csoport okozta annak a 12 ezer védett madárnak a pusztulását, amelyekre két hete a vámosok bukkantak egy olasz kamionban. Rendőrségi információk szerint ugyanakkor nem az Olaszországban elfogott orvvadászok voltak az elkövetők.
A stressz és a kiégés súlyos problémává vált a munka világában. Az egyre gyorsuló tempó, a globális piacok, a technikai fejlődés által lehetővé tett folyamatos készenlét mind több ember egészségére gyakorol negatív hatást.
Az elmúlt hetekben a koszovói és albán médiában nagy felháborodást keltettek egy Szíriában harcoló koszovói férfi fényképei, melyeket az egyik legismertebb internetes közösségi oldalon tett közzé.
A Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának jószolgálati kommandója ezúttal Kunhegyesre települt ki szeretetmeghajtású, nagy hatótávolságú, interkontinentális gulyáságyújával, melyben egy hatmázsás szarvas­marhából készült sűrű gulyás. Emellett kétezer kiló ajándék és öt tonna ruhanemű is gazdára talált a nagyon szép Városi Sportcsarnoknál.
A július 23-án Kecskemét mellett lezuhant MIG–29-es típusú vadászrepülő katasztrófájának okait a Légügyi Igazgatóság szakemberei továbbra is vizsgálják, Helembai László légügyi főigazgató vezetésével. Az ezredes a Hetek kérdésére elmondta: a bemutatórepülés során történt baleset okai közül kizárható a műszaki hiba. Lapunk úgy tudja, hogy a gép egy rendkívüli felkészültséget kívánó manőver után zuhant le.
Kondás Elemér a 26. percben ugrik fel először a kispadról, amikor csapata, a Debrecen TEVA gólt kap az MTK-tól. Lesgyanús szituáció, de hát gól az, amit a bíró megad. Még pár perc, és nekünk is fel kell állnunk a kényelmetlen ülésről, mert vár Felcsút, vár a Puskás Akadémia FC–Sopron Gysev NB II-es mérkőzés.
Négyszöglet? kerekasztalnál gyűltek össze az FVM által kiválogatott, az agrárium irányításában magukat kompetensnek mondó szervezetek, hogy megalkossák az agrárágazat közép- és hosszú távú stratégiai tervét. A kerekasztal létrehozását Dávid Ibolya kezdeményezte, a válságba került ágazatok és termelők megmentése érdekében. Az EU-csatlakozáshoz közeledve több ágazatban komoly piaci és finanszírozási problémák alakultak ki. Ennek okai, hogy a sertés-, a baromfi- és a tejágazatban a termelők csak önköltség alatt tudnak értékesíteni.
Roberto Fiore, az 1959-ben Rómában született olasz újfasiszta politikus, a Forza Nuova (Új Erő) olasz szélsőjobboldali párt vezetője, európai parlamenti képviselő. Fiore anarchistaként kezdte politikai pályafutását, de a harc során az eszmét kezdettől fogva igyekezett a brutális erővel párosítani.
Drámai hangvételű cikksorozat, egyre terjedő mendemondák és komoly részvényárzuhanás után csődvédelmet kért a héten a negyedik legnagyobb amerikai befektetési bank, a Lehman Brothers. Egy másik befektetési bankot, a Merrill Lynchet a Bank of America mentette meg az összeomlástól, míg a világ legnagyobb biztosítótársaságaként számon tartott AIG 85 milliárd dolláros szövetségi hitellel tudta csak elkerülni a gazdaságtörténet legsúlyosabb pénzügyi összeomlását.
Az Indiába immár másodszor látogató II. János Pál pápát a múlt hét végén feszült hangulat várta az ország fővárosában, Új-Delhiben. Már hetekkel megérkezése előtt hindu nacionalista csoportok tüntetéseket szerveztek a pápalátogatás ellen, s többek között azt követelték, hogy II. János Pál állítsa le az országban a keresztény hittérítést. Szerintük ugyanis a katolikus egyház kihasználja a szegény, írástudatlan lakosságot, és ámítással próbálja rávenni őket, hogy áttérjenek a katolikus hitre.

Üzlet

A szabad vállalkozás hazája, az Egyesült Államok mindig is büszke volt azokra a polgáraira, akik munkájuk, találmányaik és jó üzleti érzékük révén nagy vagyonokat halmoztak fel, és azzal jól éltek. A történelmi örökségként kezelt milliomos-életművek kutatásában az American Heritage Magazin közelmúltban megjelent elemzése – új megközelítést alkalmazva – az egész amerikai történelem távlatában hasonlítja össze a leggazdagabb negyven amerikait.
Mind Ausztriában, mind Magyarországon érzékeny politikai hely­­zetben robbant a Strabag-ügy. A Profil című osztrák lap arról írt cikket, hogy az építőipari vállalat több milliárd forinttal „honorálta” a hazai pártokat azért, hogy hozzásegítették az állami megrendelésekhez. Az osztrák és a magyar érintettek egyaránt tagadják a híreket. A Strabag tulajdonosa, Hans-Peter Haselsteiner
Csökkenni látszanak a Magyarországra érkező tőkebefektetések, s ennek egyik oka a gazdasági folyamatokba túl közvetlenül beavatkozó kormányzati politika – állítja a Financial Times. A brit üzleti lap szerint Orbán Viktor "nehéz keze" aggasztja a külföldi befektetőket, s a térségben példátlan mérték? korábbi tőkebeáramlás helyett ma már inkább csak csordogál a pénz.
Medgyessy Péter elhíresült, az SZDSZ korrupciós ügyeire vonatkozó kijelentése igen kellemetlen helyzetbe hozta az MSZP koalíciós partnerét. Az SZDSZ által vezetett tárcák kínosan ügyelnek, hogy az úgynevezett üvegzsebtörvényben előírt tájékoztatási kötelezettségeiknek eleget tegyenek. Azonban a tárcákat így sem kerülik el a feltételezések, gyanúsítgatások. Számítógépes játszósarok Fotó: MTI
Az európai arányokhoz képest az aktívan internetezők számát tekintve még igencsak gyerekcipőben járó magyar internetes közösség, a Matáv legújabb döntésével megállítja a felzárkózás folyamatát, jelentős részüknek ellehetetlenítve az internet használatot.  Jelenet egy Internet Caféban Fotó: Somorjai L.
Várhatóan két hét múlva dönt a kormány a 2000-ben bevezetendő adóreformról – jelentette be Varga Mihály, a pénzügyi tárca politikai államtitkára. A végleges változatot szeptemberre dolgozza ki a kormány, amelyet novemberig szeretne elfogadtatni a parlamenttel. Úgy tűnik, hogy az egyes tárcáknak külön adóreform-javaslataik vannak.
Az építkezések évekig is elhúzódhatnak. Nehéz kezdet, kalandos történet     Fotó: Vörös Szilárd
Fotó: Shutterstock
A nemek közti bérszakadék felszámolása az Európai Unióban is égető kérdés. Az EU-ban egy nő átlagosan 15 százalékkal kevesebb bért kap ugyanazért a munkáért, mint egy férfi. Nem feltétlenül van így azonban, ha a hölgy kellőképpen dekoratív - írja a Spiegel Online.
Januártól változnak az autóbehozatal szabályai. A külkereskedelmi cégek által hozott autók számláját csak abban az esetben fogadja el a hatóság, ha a gépkocsi ára eléri a Vám- és Pénzügyőrség által használt katalógusban szereplő ár legalább 50 százalékát.
Az infláció vártnál kisebb mérték? csökkenése, sőt stagnálása egyre inkább elgondolkodtatja az embereket, hogy milyen kamatfeltételek mellett, és milyen konstrukcióban helyezzék el megtakarított pénzüket. Az évezred első tavasza nem kecsegtet túlzott reményekkel.  Általános gyakorlat, hogy az úgynevezett könyves betétek kamatainak mértékét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatlábai határozzák meg. Az MNB lapzártánkig még csak a februári adatokat tette közzé, azóta azonban érdemleges változás nem történt.
A gazdasági szakértők megegyeznek abban, hogy a magyar gazdaság stabil alapokon, dinamikus növekedési pályán mozog, külön dicséretre méltó az, hogy mindeközben javulnak az egyensúlyi mutatók. A Budapest Bank, a GKI Gazdaságkutató Rt. és a Pénzügykutató Rt. e heti elemzése egybehangzóan megállapítja ugyanakkor, hogy jövőre romlani fognak az egyensúlyi mutatók, és szigorúbb fiskális politikára lesz szükség. Bihari István, a Budapest Bank vezető közgazdásza szerint 2000 a lazuló fiskális (kincstári) politika éve.
Úgy tűnik, a Föld globális faluvá zsugorodását nemcsak az jelzi, hogy egyre gyorsabban és olcsóbban tudunk szinte bárkivel kapcsolatba lépni, hanem az is, hogy mindezt egyre kevesebb cég szolgáltatja nekünk, melyek egyre növekvő mértékben válnak nemzetek fölöttivé. A sajtó nemrégen az AOL-Time Warner házasságtól volt hangos, most pedig arról tudósíthatunk, hogy a világ legnagyobb mobiltelefon-vállalkozása, a brit-amerikai Vodafone frigyre lépett a 18 milliós előfizetői táborral büszkélkedő német Mannesmann-al.
Vegyes pénzügyi várakozásokkal indult az újév. A statisztikák tanúsága szerint a globális gazdasági válság még bőven tart, és Magyarországon sokkal kevesebb pozitív jel mutatkozik, mint a világ más részein. Összességében azonban elmondható: néhány fénysugár azért feltűnt már a horizonton.
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) éves washingtoni közgyűlésén résztvevő magyar illetékesek az eddig lebonyolított találkozókon a magyar gazdaságpolitikával kapcsolatosan a nemzetközi pénzügyi szervezetek vezetőinek megnyugvását tapasztalták. László Csaba pénzügyminisztériumi államtitkár nyilatkozata szerint a magyar inflációs ráta, a fizetési mérleg jelenlegi számai és a jövő évi költségvetés tervszámai az említett szervezetek köreiben bizalmat ébresztettek.
Októberben menetrend szerint megérkezik a soron következő gázáremelés. Talán nincs is más hasonló ter­mék, amely béke­idő­ben egy éven belül 30 száza­lékkal is drágulna. Egyedül a kőolaj és az ezzel párhuzamosan mozgó földgáz ára produkál hasonlókat. Fotó: Somorjai László
Minden hétre jut egy hazai családpolitikával kapcsolatos hír. Hiszen továbbra is fogy a magyar,de – cserébe – szaporodnak az adóterhek, sorra dőlnek a hitelesek, miközben a kormányunk deklaráltan „az elmúlt három évben minden elődjénél többet tett a családok érdekében”. Ha már elegünk van ezekből a szólamokból, nézzünk inkább körül egy kicsit a nagyvilágban!
Kiegyensúlyozottnak mondható az államháztartás az év első hat hónapjának adatai alapján. A költségvetés hiánya közel feleannyi, mint egy évvel ezelőtt volt az első félévben. Az adóbevételek is jobban alakultak, mint tavaly. Ám a tavalyihoz hasonlóan most is az egészségügy és a mezőgazdaság finanszírozása jelenti a büdzsé "gyenge pontját".
Parázs vitát, sőt koalíciós konfliktust is kiváltott a kamarai tagság újraszabályozását szolgáló törvényjavaslat parlamenti vitája. A T. Ház működése óta ez az első olyan jelentős előterjesztés, amelyet az illetékes bizottság nem támogatott, sőt a gazdasági bizottság mellett a költségvetési bizottság is vitára alkalmatlannak talált. A szokatlan kormánypárti megosztottságért a most hatályos kamarai törvényt annak idején elfogadó MDF és a Kereszténydemokrata Szövetség a "felelős".
A vártnál tartósabbnak bizonyul a magas kamatszint a magyar pénz- és tőkepiacokon, így továbbra is érdemes alacsony kockázatú bankbetétben tartani rövid távú megtakarításainkat.
Aki ingatlant akar venni, most tegye! Túlkínálat, ebből fakadóan stagnáló árak jellemzik mind a lakóingatlan-, mind az iroda-, mind a raktárépület piacot – derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. (GKI) legfrissebb felméréséből. A lakáshitelek használt lakásokra való kiterjesztése eddig csekély mértékben élénkítette a piacot, az igazi hatása a szakemberek szerint várhatóan csak az év végén vagy jövőre érezteti hatását.
Irán az Öböl-térség második legnagyobb gazdasága Szaúd-Arábiát követoen. Exportbevételének mintegy 85 százalékát az olajszektor adja, ami a költségvetés 30-40 százaléka. Az amerikai Központi Hírszerzo Ügynökség (CIA) adatai alapján az utóbbi években az egekbe repülo olajáraknak köszönhetoen Irán 40 milliárd dollárt halmozott fel, de látható szinten ez a pénz sem hozott megoldást a munkanélküliséget és az inflációt tekintve. A lakosság egy része továbbra is kecsketartással és jó esetben gabonatermesztéssel foglalkozik.
Megtorpanni látszik a banki pozitívlistás adósnyilvántartói rendszer kiépítésének folyamata.
A magyar infláció – akkor négy éve tartó – csökkenési üteme 2000 augusztusában megtört. Azóta sem a lakosság, sem a vállalkozói szféra, sem a kereskedelmi bankok nincsenek könyny? helyzetben. Az inflációs prognózisok ugyan biztatóak, de a mérséklődő kőolajár és az euró – mesterséges beavatkozást követő – erősödése sem jelent kellő biztosítékot a gazdaság szereplőinek arra, hogy távlatosan tudjanak gondolkodni arról, hogy milyen pénzpiaci kamatok várhatók.
Kántor Tibor az APEH Bűnügyi Igazgatóságának elnökhelyettese a napokban rendezett sajtótájékoztatón sietett eloszlatni az adórendőrséggel kapcsolatos félelmeket és előítéleteket. Mint mondta, az intézmény első három hónapjában 350 esetben rendeltek el nyomozást, a feltételezett elkövetési érték pedig közel 10 milliárd forint.
A magyarok is végre felfedezték: közeleg az év utolsó napja, azaz a tizenkét európai valuta végnapja. Addig célszer? eldönteni, mit tegyünk az otthon lévő "pénzekkel", illetve intézkedni az ezekben a pénznemekben vezetett devizaszámlák sorsáról. Wim Duisenberg, az Európai Központi Bank elnöke. Kézben az euró Fotó: Reuters
Úgy tűnik, vége az álomnak. Tizenegy évvel azután, hogy megalapították stúdiójukat, Steven Spielberg, David Gaffen és Jeffrey Katzenberg megegyeztek: eladják a DreamWorks SKG-t. A vevő a Viacom, a vételár – egyes jelentések szerint – 1,6 milliárd dollár. Gaffen, Katzenberg, Spielberg. Álomgyárosok Fotó: Reuters
Napjainkban is komoly kiigazításra kerül sor, hasonlóan az ön nevével fémjelzett „csomaghoz”, mégis most úgy tűnik, nagyobb a társadalom részéről az elégedetlenség. Mivel magyarázza ezt?
Az utóbbi napok terrorista merényletei közül kettő – itthon és Szlovákiában – két brókercéget érintett. Lapzártánkig a nyomozóhatóságok arra még nem adtak egyértelm? választ, hogy a két gyilkosság áldozata (az egyik brókercég vezetője és a másik brókercég munkatársa) között volt-e olyan kapcsolat, amely úgy keltette fel az alvilág haragját, hogy azonos módon számoljanak le, az azonban bizonyos, hogy ismét meginoghatott a bizalom az értékpapír-kereskedőkkel szemben.
A közép-kelet-európai térségekben a hosszúra nyúlt feudális, félfeudális, majd kommunista uralmak alatt az itt lakókba beleivódott az az alattvalói mentalitás, hogy amit az állam elvitt, az már nem az enyém, annak már vége. Ezt a mentalitást igyekszik áttörni és a polgárosodást erősíteni az szja 1+1 százalékáról szóló rendelkezési lehetőség.  Kislány a kútnál. 1+1 százalék a jövőért Fotó: Somorjai L.
Hétfőn Washingtonban elkezdődtek annak a monopólium-ellenes pernek a tárgyalásai, melyet az amerikai Igazságügyi Minisztérium és húsz szövetségi állam indított a Microsoft szoftvercég-óriás ellen. Az évszázad legfontosabb gazdasági perének kimenetele az egész komputer-korszak további fejlődését meghatározhatja.

Hit és értékek

Az olimpiai faluba szállít Bibliákat a Bible Society. A világ legnagyobb nonprofit Szentírás-terjesztő szervezete azt követően döntött így, hogy megjelent egy könyv arról, milyen szélsőséges bulik és szexpartik zajlanak az olimpiai játékok alatt a sportolók külvilágtól elzárt lakóhelyén.
A kritikák ellenére tovább szorgalmazza a pápa az elvált katolikusok és homoszexuális hívők „integrációját”. Az egyházfő az argentin La Nacion című lapnak adott interjúban beszélt erről. „Nyissuk meg egy kicsit jobban az ajtót előttük. Miért ne lehetnének keresztapák és keresztanyák az elvált és újraházasodott katolikusok?” – vetette fel a pápa.
Másfél hónapja írtunk arról, hogy a Közép-Európai Egyetem (CEU) egyik vendégelőadója, Joseph Massad amerikai professzor nyilvános előadása mellett zártkörű találkozót tartott az egyetemen, amelyhez bevezetőként és gondolat-ébresztőként az Izrael állam megszüntetését taglaló cikkének elolvasását javasolta a résztvevők számára (Akadémiai intifáda a CEU-n. Hetek, 2015. június 5.).
Soha ilyen közel nem voltak egymáshoz a római katolikusok és az evangéliumi keresztények – ezzel a kommentárral számolt be a triblive.com internetes portál a Billy Graham Evangéliumi Társaság által a napokban Pittsburgben szervezett Három Folyó Fesztiválról.
Próbaper zajlik Izraelben. A Nachalat Jesua (Jézus Öröksége) nevű Beer Seva-i zsidókeresztény gyülekezet a helyi szefárd főrabbi, Jehuda Deri ellen indított kártérítési pert, mert annak ultraortodox hívei erőszakba torkolló támadást hajtottak végre istentiszteletük ellen.
Megdöbbenést váltott ki az izraeli társadalomban, hogy az egyik parlamenti képviselő újságírók előtt nyilvánosan széttépte és a szemétbe vetette az Újszövetség egyik héber nyelvű példányát. Az ultraortodox Nemzeti Unió párthoz tartozó Ben-Ari az interneten is közzétette a provokatív akciójáról készült képeket. A Kneszet elnöke, Reuven Rivlin elítélte a politikus tettét. Ben-Arit bocsánatkérésre szólította fel a legnagyobb amerikai zsidó civilszervezet, a Rágalmazásellenes Liga vezetője is.

Interjú

Társadalmi méreteket ölt a hűtlenség, aminek nyomában kapcsolatok, házasságok, családok és személyiségek szétesése jár. A hűtlenségtől ma nagyon sokan és rengeteget szenvednek – mondja Almási Kitti pszichológus.
Mikko Laine, a finn progresszív metalbanda 30 éves gitárosa október elején hunyt el „közúti balesetben" a hollandiai Baarloban, mindössze néhány órával a ProgPower Europe fesztiválos fellépésüket követően. A koncertnek otthont adó Sjiwa ifjúsági központ szóvivőjének tájékoztatása szerint a haláleset hajnali 1 óra 30-kor következett be, amikor is Laine a színpad mögött leheveredve elaludt, és egy turnéfelszereléseket szállító teherautó áttolatott rajta.

Külföld

Közel egy héttel ezelőtt Angela Merkel és Nicolas Sarkozy még joggal gondolhatta, hogy végre elindultak az euróválság megoldása felé vezető úton. Meghozták az elvi döntéseket, és már csak a pontos kivitelezés van hátra. Azaz volna, ha a görögök nem szabotálnák ezt el. A hét elején bejelentett görög népszavazási terveket jogos felháborodás kíséri Európa-szerte.
Simon Peresz. Őszinte békepartner­nek tartja Mahmúd Abbászt.
Húsz évvel az oslói szerződés után az egyezmény egyik megalkotója, Simon Peresz új, nagyszabású javaslattal állt elő az izraeli-palesztin békemegállapodás megkötésére.
A Vatikánnak jelenleg egy újabb kínos botrány okoz fejtörést. Egy olasz hetilap riporterei ugyanis számos olyan katolikus papot lepleztek le, akik esténként melegbárokban és éttermekben létesítettek alkalmi kapcsolatokat. A történtekről az újságírók titkos fénykép- és videófelvételeket is készítettek.
Lapzártánkig nem született döntés a 2007–2013-as EU- költségvetésről, habár a brit ajánlatok bizonyos szempontból már nagyvonalúbbak. Érthető, mivel a soros elnökséget ellátó Nagy-Britanniának alapvető érdeke, hogy az év vége előtt megállapodás szülessen az új büdzséről – már így is sokan bírálják, hogy elszalasztotta a reformlehetőségeket.
Egyetlen ország sem ismeri el törvényesnek a május 11-én a kelet-ukrajnai régiókban lezajlott népszavazást. A Donyecki Népi Köztársaság és a Luganszki Népi Köztársaság önjelölt vezetői egyelőre külön utat képzelnek el, de Oleg Carjov, a körzet korábbi parlamenti képviselője elkötelezetten készíti elő a szakadár területeken születő új állam, Novorosszija alkotmányát.
Váratlanul izgalmassá vált az eddig félgőzzel folyó amerikai elnökválasztási kampány. Úgy tűnik, Barack Obama fogást talált kihívóján. Az elnök Mitt Romney legerősebbnek tartott oldalát, gazdasági szakértelmét és jóhiszeműségét kérdőjelezte meg, a felmérések szerint sikerrel. Elemzők szerint Romney alelnökjelöltje bejelentésével adhat új témát a médiának, de a volt kormányzó lapzártánkig nem döntött a kérdésben.
Mikulás-jelmezbe öltözött antifasiszta aktivisták ártalmatlannak induló, majd tömegverekedésbe torkolló akciója irányította rá a figyelmet egy Németország-szerte fennálló problémára: egyre növekszik a neonáci nézeteket valló egyetemisták száma, amellyel a felsőoktatási intézmények többségének vezetése passzívan és tehetetlenül áll szemben.

Sport

A Fukuokában zajló úszó- és vízilabda-világbajnokság e héten újra a medencébe szólította a budapesti Európa-bajnokság által kissé meggyötört magyar vízilabda-válogatottat. A hajszoltság persze elsősorban az Eb-bronzérmes férfiválogatottra értendő, az aranyérmes hölgyek már két győzelmen is túlvannak a csoportmérkőzéseken.  Először Kanadával mérkőztek meg. Annak ellenére, hogy hosszú perceken át a kanadaiak vezettek, sikerült a kiegyenlítés, sőt az elhúzás is. Már 5–2-re vezetett Dr.
A női tenisz jelenlegi klasszifikációs szisztémája a WTA hetvenhat nemzet több mint ezer profi játékosát rangsorolja az évente megrendezésre kerülő 64 tenisztornája alapján. Számunkra történelmi esemény, hogy a hölgyeknél, Gubacsi Zsófia és Kapros Anikó elmúlt heti nagyszer? casablancai WTA torna szereplésével először immár négy magyar szerepel a világranglista száz legjobbja között. A 20 éves Gubacsi Zsófia hétvégi casablancai győzelmével élete első WTA torna győzelmét aratta, ezzel egy csapásra huszonnyolc helyet ugorva immár a 81.
Szenzációs győzelmet ért el a Brémában zajló Európa-bajnokság döntőjében a magyar női válogatott. Tíz év után ismét a mieink állhattak a dobogó legfelső fokára. A magyar asztaliteniszező nők tíz év után újra Európa tetején. A németek a férfiakkal is befürödtek    Fotó: Reuters
Óriási meglepetéssel zárult az elmúlt hét végén megrendezett nehézsúlyú vb-döntő. A dél-afrikai Carnival Cityben a hat éve veretlen brit Lennox Lewis kiütéses vereséget szenvedett az amerikai Hasim Rahmantól.  Hasim Rahman: Na ki lesz a következő? Fotó: Reuters
A szuzukai futam megnyerésével Michael Schumacher megszerezte harmadik világbajnoki címét, ezzel 21 év szünet után ismét Ferrari-pilóta állhatott a dobogó legfelső fokára a végelszámoláskor. A maronelloi gárdához öt évvel ezelőtt igazolt német klasszis korábban a Benetton színeiben szerzett két vb-elsőséget, 94-ben és 95-ben. Érdekesség, hogy 1979-ben is egy külföldi, az amerikai Jody Schekter vívta ki a győzelmet a Ferrarinak.
Létrejött a szervezők és a nézők által várva várt álommérkőzés az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének elődöntőjében, ugyanis a sorsolás szeszélye folytán már itt szembekerült egymással a jelen két legnagyszer?bb játékosa, Andre Agassi és Pete Sampras. Mindketten diadalmaskodtak már korábban ezen a tornán: Agassi 1995-ben, Sampras 1994-ben és 1997-ben.

Fókusz

Netánja, 2001. január 1. A város központjában, az újévi forgatag közepén autóba rejtett bomba robban. A terrorakciónak több mint 50 sérültje és szerencsére nagyon sok túlélője van. A szemtanúk között volt lapunk egyik Izraelben élő olvasója, egy magyar főiskolás lány, aki felhívta szerkesztőségünket, hogy elmondja: életben maradt. Este hat óra körül lementem a tengerhez. Netanjának a legforgalmasabb utcájából – ami a tengerre is levisz – nyílik ez a sétálóutca, ahol a merénylet történt.
Interjú Andreas Pribenski politológussal, az Osztrák Tudományos Akadémia Délkelet-Európai Intézetének volt budapesti igazgatójával. – Mi az általános vélemény Ausztriában a Schüssel-látogatásról?– Schüssel minden eszközt bevet annak bebizonyítására: nem igaz, hogy a koalíció káros az országnak, illetve, hogy csak elszigetelés az eredménye. Ez az esemény nekik nagyon fontos, a magyar kormány pedig nagy szolgálatot nyújt belpolitikailag Schüsseléknek.
Egészséges Fejbőr, Romantikus Erőszak, Oi-kor, PFSZ. Szélsőjobboldali rendezvények elmaradhatatlan fellépői, akik számára az ideológia legalább annyira fontos, mint a zene. Fotó: Somorjai László
Botrány Kolozsváron a Magyar Gárda Székely Szakasza miatt – írta nemrég a legnagyobb példányszámban megjelenő bukaresti napilap, az Adevarul.  A múlt héten megjelent összeállítás azt hangsúlyozza, hogy a Magyarországon betiltott szervezet előre megfontoltan helyezte át a tevékenységét Romániába, ahol „pincekocsmákban” és a hegyekben, „titkos helyeken” folyik a tagtoborzás és a katonai jellegű kiképzés.

Tudósklub

Gondolattal vezérelt fegyverek, szintetikus telepátia, tömegeket bénító vegyi anyagok - ez a közeljövő, figyel­mez­tet a brit Royal Society múlt héten elkészült jelentése. A neves tudományos társaság a neurológiai kutatások legújabb sikereinek és trendjeinek etikai problémáit vette górcső alá.

Szabadidő

A Közoktatási Modernizációs Közalapítvány, röviden KOMA február 26-27-én tartotta kiállítással egybekötött konferenciáját a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen "Művészeti nevelés" címmel. Az előző kormány által létrehozott, és immár 1995 óta folyamatosan működő alapítvány több pályázatot írt ki tanítási programok, a közoktatás információs rendszere, neveléstudományi kutatások, pedagógiai módszerek, az iskola és társadalmi környezet fejlesztésének témaköreiben.

Életmód

A klasszikus strandolás szezonja ugyan véget ért, az uszodákban nem húzták ki a dugót, sőt, akiknek az úszás túlságosan monoton, azoknak egyre több fürdőhely kínálja a nemrégiben elterjedt új sportot.
M iközben egyre többen szándékoznak támaszkodni az öngondoskodás kínálta lehetőségekre,  a nyugdíjas évek beköszöntével a többség nem tudja fenntartani megszokott életszínvonalát. Ma Magyarországon 65 éves korban – tehát  a jelenlegi nyugdíjkorhatár után – a várható élettartam férfiaknál további 15, nők esetében 19 év.

Oldalak