Munkatársunktól cikkei

Hit és értékek

Megdöbbenést váltott ki az izraeli társadalomban, hogy az egyik parlamenti képviselő újságírók előtt nyilvánosan széttépte és a szemétbe vetette az Újszövetség egyik héber nyelvű példányát. Az ultraortodox Nemzeti Unió párthoz tartozó Ben-Ari az interneten is közzétette a provokatív akciójáról készült képeket. A Kneszet elnöke, Reuven Rivlin elítélte a politikus tettét. Ben-Arit bocsánatkérésre szólította fel a legnagyobb amerikai zsidó civilszervezet, a Rágalmazásellenes Liga vezetője is.
Az Iszlám Együttműködési Szervezet (OIC) programja a politikai és jogi érdekérvényesítés mellett az iszlámmal szembeni kritikák teológiai semlegesítését is céljának tekinti. Ennek a törekvésnek a jegyében fogant a Közös szó egymás között (Common Word between Us and You) című nyílt levél, amelyet muzulmán tudósok intéztek XVI.
Miközben Grúziában a tankok vívják a csatát, zajlik a hidegháború a szomszédos Ukrajna és Oroszország között. A média propaganda- hadjárata, a diplomáciai jegyzékváltások, a kölcsönös tömegtüntetések rendezése után a felek immár az ortodox egyházakat is harcba küldték egymás ellen. Erre jó ürügyül szolgált egy mesterségesen kereknek nyilvánított évforduló: 1020 éve vette fel a keresztséget a Kijevi Rusz. Fotó: Reuters
„Illiberális államok nem teremtenek tartós jólétet – figyelmeztetett budapesti előadásán a kétszeres Nobel-díjas közgazdász, Joseph E. Stiglitz Barack Obama főtanácsadója. „Bizonyos országokban azonban a jogállamiság a gazdaságok, az elit védelmét szolgálja. Jogállami keretek között valósítják ezt meg, ezt látjuk például Oroszországban.

Belföld

A minimális jóindulat hiányának tudják be a Fideszben, hogy Kövér László egy pontatlan megfogalmazására az ellenzéki oldalon azonnal a házelnököt és a miniszterelnököt Hitlerrel és Goebbels-szel közösen ábrázoló montázzsal reagáltak. Az Országgyűlés elnöke egy interjúban arra tett kísérletet, hogy a parlament politikai szerepét részlegesen újrafogalmazza.
Saját lábába lőtt a kormány az uniós pénzek elosztását végző hazai intézményrendszer átalakítása során. Van rá esély, hogy a változások gyorsítanak majd a támogatások lehívásán – ám az új rendszer nem tetszik Brüsszelnek, és amíg nem hagyják jóvá, addig leállították a támogatási források kifizetését.
Az igazságszolgáltatás tisztaságának záloga a nyilvánosság – mondta Varga Zoltán bíró azon a konferencián, melyet A büntetoeljárás és a sajtó címmel rendezett a Magyar Jogász Egylet. A rendezvény apropójaként szolgált, hogy a sajtó és az igazságszolgáltatás kapcsolata nem megfeleloen rendezett, miközben a kriminológiai események egyre nagyobb terjedelemben és egyre nagyobb hangsúllyal szerepelnek a híradásokban. 
Az új magyar kormány egyik legnehezebb feladata előtt áll. Orbán Viktornak úgy kell tárgyalnia az orosz vezetőkkel, hogy pár évvel ezelőtt éppen attól óvott, hogy Magyarország Gazprom-barakk legyen. Putyin vídiakemény tárgyalópartner.
A parlament keddi ülésnapján a kisgazdák két alkalommal is leszavazták Deutsch Tamás sportminiszter válaszát, melyet a magyar labdarúgás ügyében feltett kérdésekre adott. Ezek után a nagyobb koalíciós párt szintén élt az "el nem fogadás" eszközével a vidékfejlesztési miniszterrel szemben: leszavazták Torgyán Józsefet.
A magukat Orbán-buktatónak szánt mozgalmak belső ellentmondásait jól mutatja, hogy a hétvégi Szolidaritás tüntetésén a színpadról kijelentették, nem kérnek a volt SZDSZ-esekből, miközben ugyanott simán előadhatott egy volt szabad demokrata képviselő. A külső szemlélő számára a zavaros ideológiájú és egymással veszekedő ellenzéki mozgalmak éppen az általuk folyton kárhoztatott Orbán Viktort teszik naggyá.
 
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint decemberben még sohasem regisztráltak az ideihez hasonló nagyságú belvízelöntést. A legveszélyeztetettebb Békés és Csongrád megye, ahol harmadfokú a belvízvédelmi készültség, összesen pedig 49 szakaszon tartanak fenn készültséget. A munkákban 9 vízügyi igazgatóság és 23 vízitársulat vesz részt. A külterületi belvízelöntéseken kívül egyre nagyobb gondot jelent a települések belterületét elárasztó belvíz.
 
A felmérések szerint Magyarországon az emberek leginkább nagyvárosokba akarnak költözni – elsősorban a jobb egzisztenciális lehetőségek miatt –, de kisvárosban szeretnének élni – mondta el lapunk kérdésére Kiss József, a Jelenkutató Intézet vezetője egy Pakson végzett, nagy vihart kavart közvélemény-kutatás kapcsán. Az atomvárosban a két választási forduló között jártak a kérdezőbiztosok, nem kis bonyodalmat okozva a helyi politikai közéletben.
Kedd délelőttig még mindenki úgy tudta, hogy április másodikán az MSZP és a Fidesz is Budapestre tervezi nagygyűlését.
 
Szerdán hajnalban öt gimnazista ledöntötte a Felvonulás téri Regnum Marianum templom helyén álló emlékm? fakeresztjét, majd az alapzatra vörös csillagot és a "Budapesti Felszabadító Gárda" feliratot pingálták. A BRFK közleménye szerint a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium öt tanulója ellen csoportosan elkövetett garázdaság alapos gyanúja miatt indult eljárás. Az állampolgári bejelentés nyomán a helyszínre érkező rendőr a közelben el is kapta az egyik gyanúsítottat, aki beismerte tettét, és társait is megnevezte.
 
Meghitt hangulatú fórumnak adott helyet a héten a Segítő Szűz Mária Katolikus Leánykollégium Egerben, ahol Dávid Ibolya igazságügy-miniszter asszony, az MDF elnöke tartott előadást "Keresztyén nő a közéletben" címmel. A miniszter asszony jelenlétét igyekezett kihasználni a helyi sajtó is, ami miatt csak egy félórás csúszással tudott elkezdődni a rendezvény.
Augusztus 4-én leköszönt tisztségéből Göncz Árpád köztársasági elnök. Mádl Ferenc új elnököt pénteken délután 17 órakor iktatták hivatalába protokolláris körülmények között. A leköszönő elnököt 1990. augusztus 3-án választotta meg a Magyar Köztársaság elnökévé a parlament, majd 1995. június 19-én újraválasztotta, mindkét alkalommal több mint kétharmados többséggel.
 
A Heteknek nyilatkozó demokrata fórumos politikusok szerint a legutóbbi elnökségi ülésen nem a párt szövetségi kapcsolatainak megvitatásán, hanem a parlamenti frakció munkáján volt a hangsúly.
 
Az egyházi ügyekért felelős Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma sem ért egyet a vámtörvény egyházakat érintő szakaszával – derül ki Rockenbauer Zoltán miniszternek az Országgyűlés Emberi Jogi, Vallási és Kisebbségügyi Bizottságának elnökéhez írt leveléből. Kósáné Kovács Magda, a bizottság szocialista elnöke azután fordult a szaktárcához, hogy a parlament elfogadta a vámtörvényhez teljesen váratlanul csatolt felekezeti megkülönböztetést magában hordozó passzust.
Egy lapunk birtokába került vitaanyag szerint új etikai kódex készül a magyar bíráknak. A szerzők ebben kitérnek magánéleti, kollegiális és politikai jellegű kérdésekre is, és a szankciók tekintetében még jogszabálymódosításra is javaslatot tesznek.
 
Ügynökbotrányok sorozatára lehet számítani a jövőben, de ez nem feltétlenül fogja elősegíteni az előző rendszer titkosszolgálati múltjának jobb megismerését – vélik egyes történészek. Előfordulhat, hogy az iratok alapján teljesen biztosan tudható, hogy az illető valóban hálózati személy volt, jogilag azonban ez mégsem bizonyítható.
 
Meglepő lépésre szánta magát Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke a költségvetés általános vitájában. Azt kezdte ugyanis bizonygatni, hogy miért is polgári gondolkozású, például, hogy szerzetesek oktatták, sőt, felmenői között Klebelsberg Kunó államtitkára is megtalálható, majd „Hajrá Magyarország, Hajrá hitelesség!” felkiáltással zárta a büdzsé tervezetét amúgy élesen bíráló expozéját.
 
Az ellenzéknek komoly fenntartásai vannak a kormány közoktatásról szóló törvénymódosítási tervezetével szemben. Pokorni Zoltán parlamenti magatartását ezen véleményük nyilvánosság elé tárása ellen intézett tudatos akadályozásnak tartják.
 
Az önkormányzati választás valódi tétje, hogy a polgári erők beágyazódnak-e a helyi társadalomba. Erre a polgári erőknek egyébként a stabil, hosszú távú társadalmi támogatottság miatt is szükségük van, mivel mindez a nyugodt kormányzás feltétele – mondotta Stumpf István, a Miniszterelnöki Hivatal minisztere Egerben, egy konferencián. A politológus-miniszter a választási esélyekről szólva megjegyezte: a Fidesz tíz százalékos előnye elég kell legyen a sikerhez.
 
A Magyarországon tartózkodó afgán menekülteket áttelepítették a debreceni befogadóállomásra, emberjogi szervezetek viszont aggályokat vetnek fel. A Heteknek Végh Zsuzsanna, a BM Bevándorlási Hivatalának főigazgatója adott tájékoztatást. – Milyen alapon korlátozták a debreceni befogadóállomáson lakó afgán menekültek szabad mozgását?
Szándékosan, nem spontán utazó provokátorok követik a miniszterelnököt minden nyilvános rendezvényére – állítja Juhász Ferenc. Az MSZP alelnöke videókkal, fényképekkel igazolta, amit eddig a Fidesz csak miniszterelnöki paranoiának nevezett. Az utcai politizálás kétélű fegyver, könnyedén visszafele sülhet el. Ahogyan tavasszal sem használt az ellenzéknek, úgy most sem biztos, hogy hasznos lesz – állítják a politológusok.
 
Bonyolult alkufolyamat előtt állnak az ellenzéki pártok vezetői, mert jóval kevesebb politikai poszt áll rendelkezésükre, mint ahány ambiciózus jelentkező igényét kell kiszolgálniuk. A pakliban nemcsak az országgyűlési listák és egyéni helyek, hanem az európai parlamenti lista és az önkormányzati pozíciók is szerepelnek.
Más országban feltehetőleg a vezető hírek között szerepelne egy olyan parlamenti döntés, melynek következtében 50 százalékkal emelkedik a közalkalmazottak bére, jelentősen növekszik a családi pótlék és az anyasági támogatás, a nyugdíjasok 19 ezer forintos kiegészítést kapnak, és amely döntés alapján a továbbiakban nem kell fizetni a tévénézésért. Más országokban 30 Celsius-fok felett az emberek feltehetőleg hűs tavak mellett nyaralnak.
Lehullt a lepel, ezután bárki láthatja Kádár Jánost sakkozás, Aczél Györgyöt kibicelés közben, akit beengednek a képviselői irodaházba. A kulturális bizottság ajánlására egyelőre ideiglenesen, de a házbizottság döntése után valószínűleg végleg lekerül a függöny Bernáth Aurél Munkásállam cím? képéről. Meglepő tény került napvilágra: Kádár János évekig Nagy Imrét is ábrázoló festmény "előtt" járt dolgozni.
 
Tizenkétmillió forint értékű, védett madarakból álló szállítmányt csíptek meg a rédicsi határőrök vasárnap, a lenti bíróság pedig már szerdán ítéletet hozott az olasz csempész ügyében. Az orvvadász-zsákmány utolsó útja Itáliába vezetett volna. A tiltott madárátléptetés célja ezúttal is a talján ínyencek étvágyának kielégítése volt. Az ügy egy olyan nagyságrend? üzleti vállalkozás része, amelybe állítólag a maffiának is megérte pénzt fektetni.
Kósa Lajos, Bölcskei Gusztáv, Halász János és Balog Zoltán
A nemzetközi visszhangot is kiváltó hétvégi Horthy-szobor-avató egyik tanulsága, hogy az antiszemita kormányzót saját egyháza sem tudja  lenyelni, avagy kiköpni. Ez az ambivalencia a kormányzati szereplők nyilatkozataiban is jól megfigyelhető, s ennek egyik oka vélhetően a protestáns hagyományon alapuló történelemszemléletükben rejlik.
"Demeter Ervin egész egyszerűen becsapott, átvert, ez méltatlan egy bizottság elnökéhez" – mondta lapunknak Gulyás Kálmán szabaddemokrata képviselő annak kapcsán, hogy hosszas vita után az ő szavazatának köszönhetően kezdődhetett meg a "munka" szerdán a brókerbizottságban. Gulyás szerint előzetesen szó sem volt arról, hogy a Fidesz rögtön az első ülésre odaszervezi a vezetőit valamiféle "meghallgatásra". Wiener György szocialista alelnök "a Fidesz Söjtörének" nevezte az esetet.
A szabad demokrata Gulyás József vezeti a romagyilkosságok felderítésének titkosszolgálati hátterét vizsgáló parlamenti tényfeltáró munkacsoportot, melynek tagja még az Orbán-kormány volt titkosszolgálati minisztere, Demeter Ervin és a szocialista Tóth Károly. A Parlamentben kizártnak tartják, hogy ne legyen újabb botrány: például újabb valódi vagy áldokumentumok kerülhetnek elő, vagy egy korábbi iromány újabb oldalai.
Édesanyjára emlékeztette az egyik áldozat a kettős prostituáltgyilkos fiatalembert, aki más magyarázatot nem adott szörny? tettére – tudta meg a Hetek. Egy lapunknak nyilatkozó kriminálpszichológus szerint a prostituáltakkal való élés minden esetben aberráció, nélkülözi az egészséges szexualitáshoz elengedhetetlen kommunikációt és érzelmeket. A perverz fiatalembernél ez az aberráció más lelki sérülésekkel is társulhatott.
 
A rendőrség a múlt hét során szüntette meg azt a nyomozást, melyet Molnár Róbert kisgazda képviselő feljelentése alapján kezdeményezett a Fővárosi Főügyészség a Hit Gyülekezetével szemben. A több mint tíz vádpontból álló feljelentés nagy részével az ügyészség eleve nem foglalkozott, két állítással – a közösség elleni izgatással és az okirathamisítással - kapcsolatban azonban nyomozást rendeltek el ismeretlen tettes ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vizsgálati osztályán.
15 milliárd forintos, bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés a vád abban a büntetőeljárásban, melynek elsőrendű vádlottja Kocsis István, több állami nagyvállalat egykori vezetője, és ahol harmadrendű vádlott Kapolyi László, egykori MSZP-s, majd szociáldemokrata képviselő.
Nem tette nyilvánvalóvá, hogy elfogadná egy új párt vagy egy több pártból álló koalíció esetleges miniszterelnöki felkérését Bajnai Gordon, aki a héten hosszú hallgatást követően egy 35 ezer karakteres tanulmánnyal jelentkezett, és exkluzív interjút adott az ATV-nek. A volt miniszterelnök elemzése arra épül, hogy csak összefogva lehet legyőzni az új választási törvény által versenyelőnyt szerzett Fideszt.
 
Egyre több sajtóorgánum "feszegeti" azt, hogy a társadalomra, a családokra és a hátrányos helyzet? fiatalokra oly veszélyes prostitúciót azért nem lehet Magyarországon visszaszorítani, mert bizonyos politikai és hatósági körök támogatását is élvezik. Egyre többen állítják ugyanis: "Fejétől bűzlik a hal." Konkrétumok nincsenek, találgatások viszont igen. A rendőrség pedig tehetetlennek tartja magát. – Halló, Margit utcai szociális otthon?
Hét éve nem szavazott le az Országgyűlés Külügyi Bizottsága szaktárca által ajánlott jelöltet. Katona Tamás volt MDF-es, majd MDNP-s, egykor népszerű politikus most a kormányoldal kellő támogatásának a hiánya miatt – még – nem utazhat Lengyelországba.
A magyar labdarúgó-válogatott észtek elleni 5-1-es sikere feledtetni látszik nemcsak a románok elleni blamázst, hanem a magyar futballhuligánok bukaresti (le)szereplését is. A 2020-as Eb egyik szeletére aspiráló kormánynak azonban nem kevés tennivalója akad még: ha a labdarúgás támogatása terén jól is állnak, a futballbűnözők elleni küzdelem lényegében csak most kezdődhet.
Nem sikerült elnököt választani a Magyar Televízió élére. A tizenöt pályázó közül a pártdelegáltakból álló kuratóriumi elnökség Baló Györgyöt jelölte e posztra, azonban a társadalmi kurátorok nem sorakoztak fel az elnökség mögé. Közülük többen kifejtették: Siklósi Beatrixot látnák szívesen az MTV élén. Eközben a köztévé tovább halad a teljes csőd felé. Baló György. A kurátorok nem választották meg Fotó: MTI
A kormány elképzelései szerint a központosítás révén magyar BBC-vé válik a hazai közmédiumrendszer. Az ellenzék viszont úgy látja, hogy a sajtószabadságot sárba tipró, magát Aczél Györgyöt megidéző médiatörvényt akar keresztül­nyomni a T. Házon a Fidesz–KDNP kétharmados többsége. Két hetilap, az Élet és Irodalom, illetve a Magyar  Narancs tiltakozásul üres címlappal jelenik meg.

Üzlet

Idén a hazai gazdálkodók már uniós társaikkal megegyező elbírálásban részesülnek a gabonapiaci támogatásokban. A csatlakozás előtt sok politikus biztatta vidéki fórumokon gazdáinkat, hogy már csak néhány évet kell kibírni, és a rendszeres gabona-, sertés-, stb. piaci zavarok az unión belül egy csapásra megoldódnak. Persze ekkor még sem a politikusok előtt, sem a gazdálkodók előtt nem voltak ismertek az uniós csoda részletei.
Nincs pánik a MÁV Általános Biztosító Egyesület ügyfelei között – nyilatkozták lapunknak szakemberek. Az idő azonban sürget, a pórul járt ügyfeleknek csak augusztus 15-éig van lehetőségük új biztosítót találni. Fotó: Somorjai László
A szeptemberben megkötött agrárbéke-megállapodás nem szült békét az agrárvilágban. Az úgynevezett reorganizációs program nem tud hatékony segítséget adni arra, hogy kiszabaduljanak a mezőgazdasági termelők az adósságcsapdából, sőt ellenkezőleg, súlyosan érinti a kistermelőket, olyannyira, hogy elveszthetik a családi vagyonukat, és teljes megélhetésük kerülhet veszélybe.
Az elemzői várakozásoknak megfelelő inflációs adatokat tett közzé kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Novemberhez viszonyítva 0,3 százalékos volt a drágulás mértéke, így tavaly egész évben 9,8 százalékot tett ki az infláció. Ez azonban több mint három százalékkal meghaladja a kormány 6-7 százalékos tervét. Járai Zsigmond akkori pénzügyminiszter először márciusban ismerte be, hogy magasabb lehet az infláció, mint a várt, majd augusztusban bejelentette, ténylegesen eltér a valóság a tervtől, s ezért kiigazítják a nyugdíjakat.
 
A Matáv augusztus elsejével – a kormány által is támogatott – új internetes konstrukciót vezet be. Az új csomagok használata önmérsékletre kényszeríti majd az internetezőket, magánszemélyek juthatnak hozzá.  A legkisebb és egyben legolcsóbban elérhető csomag megcélzott közönsége tervek szerint a kezdő és kis felhasználók köre. A csomagban a 15 órás telefonelérés bruttó havidíja 1550 Ft (1,72 Ft/perc), amihez természetesen hozzá kell még adni az internetszolgáltató által számlázott szolgáltatói költséget.
Kétélű hatása lehet a napokban életbe lépett „hitelszigornak”. Bár elvileg kevesebb lesz a bedőlt hitel, de az ingatlanpiac még nehezebben jöhet ki a gödörből.
 
Erős kézben van a brazil pénzügyi válság visszaszorítása. Az IMF és az amerikai kormányzat elégedett a brazil pénzügyi szakemberek tűzoltásával. Miután a brazil kormány múlt pénteken úgy döntött, hogy nemzeti valutájának további védelmét feladva megszünteti a reálnak a dollár árfolyamához való sávos rögzítését, a brazil fizetőeszköz értéke tovább esett ugyan, de nem az előzetes várakozások szerint, és az 1,50–1,60 dollár közötti sávban stabilizálódni látszik.
 
A gazdaság fejlődése több ponton kedvezőtlen irányba mozdult el, de végül is – szemben azzal, ahogy a GKI prognosztizálta – nem tért le a fenntartható növekedés pályájáról. A gazdasági egyensúly romlásának folyamata lelassult az év közepén – mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Rt. elnöke. A GKI számításai szerint közepes évről beszélhetünk, amely gyengébb gazdasági növekedést produkált.
 
Szeptemberben a szakemberek számára is meglepően alacsony, 4,7 százalékos volt csupán a pénzromlás üteme, jövőre azonban minden kétséget kizárva emelkedni fog az infláció. Az emelkedést illetően még csak-csak egyetértenek az ország pénzügyi vezetői, de ennek mértékében markáns eltéréseket mutatnak. Amíg a kormány a 2004-es év végére átlagosan 5-6 százalékos inflációt prognosztizál, a Magyar Nemzeti Bank 6,5 százalékra számít.
Rég nem látott lepusztulás vár az egészségügyre, a közoktatásra, az önkormányzatokra, amennyiben a bejelentett költségvetési számok lépnek életbe januártól.
Az idén több mint 420 milliárd forinttal több jut a családok támogatására, mint az előző évben. Ez azt jelenti, hogy 495 milliárd forintról 536 milliárdra nő a támogatások összege, ez infláció feletti növekedést jelent. Forrás: Kormányszóvivői Iroda
 
Több területen is módosította a kilátásokat az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet: többek között a GDP, a lakossági fogyasztás, a folyó fizetési mérleg és az államháztartási hiány tekintetében 0,5–től 3 százalékig terjedően csökkentette az idei gazdasági várakozásait.
 
Miközben egy vállalat a piaci információk megszerzéséhez az üzleti hírszerzés széles eszköztárát használhatja fel, tisztában kell lennie azzal, hogy ugyanezt teheti és teszi is vele szemben a konkurencia. Így tehát egyszerre áll fenn lehetőség és fenyegetettség.
 
Az amerikai és a távol-keleti tőzsdék csökkenésének hatására a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX szerdához viszonyítva 2,14 százalékos eséssel 5465,43 ponton zárt csütörtökön. Ez mintegy 511 pontos, 8,6 százaléknak megfelelő esést jelent hétfőhöz képest. A brókerek a részvényárak további csökkenésére számítanak: bár a decembert általában bevásárlás jellemzi, ennek ellenére nem tapasztalható a külföldiek részéről vételi érdeklődés, s inkább eladások várhatók.
 
Külföldön is sokan felfigyeltek az OMV „akciójára”, amikor a napokban 10-ről 18,6 százalékra növelte a részesedését a Molban. Nyugati lapok szerint a magyar miniszterelnök kínos helyzetbe hozta magát a reagálásával. A piacgazdaságban, tőzsdén szereplő cégek esetében nem ritka az úgynevezett ellenséges felvásárlás, amikor nagyobb mennyiségű részvényt vásárol valaki azért, hogy megszerezze az irányítást a kiszemelt vállalatban. Az OMV vásárlása a váratlanság miatt keltett meglepetést.
Kormányzati forrásaink szerint a várakozásoknál jobban sikerült az IMF–EU-dele­gáció vizitje: a korrekt hangulatú tárgyalásokon körvonalazódtak a vitás kérdé­sek. Az IMF új főtárgyalóját, Thanos Arvanitist, kemény és belemenős személyiségnek írták le.
 
Érezhetően javult az összkép Magyarországról, és ezért sikeresnek mondható a The Economist brit gazdasági hetilap és a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. (ITDH) közös akciója. Tavaly cikksorozatot indított az ITDH, amelyben szisztematikusan bemutatták az ország gazdasági helyzetét, sajátosságait, majd felmérést készítettek az olvasók körében.
 
Január 28. és február 4. között Svájcban ismét megrendezik a Davosi Világgazdasági Fórumot, amely évente több száz államfőt, gazdasági vezetőt, üzletembert és tudóst megmozgató non-profit kezdeményezés. A fórum témája a globalizáció és a felelősség köré csoportosul, avagy, hogyan kezelhető a globalizáció hatása? A tanácskozás az 1998-as év világgazdasági fejleményeit tekintve minden várakozás szerint rendkívüli lesz. A múlt évi davosi találkozó óta nagyot változott a világ.
Jövő héten pénteken (június 15-én) lép életbe a történelminek mondott kormányrendelet, amely megváltoztat egy hetvenéves folyamatot. 1931. május 31-e óta van életben a devizakorlátozásról szóló törvény, melyet a gazdasági világválság nyomán vezettek be. Bár 1946-ban új fizetőeszköz létrehozásáról döntöttek, a magyar gazdaság sohasem került abba az állapotba, hogy megszabadulhatott volna ezektől a korlátoktól.
Mikola István sokat bírált rövid pályafutása nem hagyja érintetlenül az egészségügy finanszírozását sem: korábbi nyilatkozataiból kitűnik, itt is ellentmondásba keveredett „a nemzet orvosa”. 
 
Az USA-ban és Nyugat-Európában vegyes képet mutattak a részvénypiacok. A Dow Jones index 5,55 százalékkal erősödött, miközben a Nasdaq – a Cisco System leminősítése miatt – majdnem 4 százalékkal gyengült.
 
Feszített a tempó, de normális tendencia zajlik az államháztartáson belül annak ellenére, hogy az első kilenc hónapban a deficit 6,2 százalékkal túllépte az egész évre tervezett hiányt. A központi költségvetés deficitje ebben az időszakban 344,8 milliárd forinttal az éves terv 90,2 százalékán áll.
 
Összességében kedvezőnek mondhatók az idei kilátások a gazdasági folyamatokat tekintve. A pénzügyminisztériumi, optimista 5-6 százalékos GDP-növekedés mellett az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet ugyan szolidabb, de továbbra is erőteljes, 4,5-5 százalékos bővüléssel számol.  A külgazdasági feltételek ugyanakkor az idén nem olyan kedvezőek, mint tavaly voltak, hiszen az amerikai gazdaság lassulása lefelé módosítja a világ gazdaságának növekedési ütemét.
 
Trükközésnek és szemfényvesztésnek nevezte Domokos László, a Fidesz gazdaságpolitikusa a kormány jövőre tervezett adóváltoztatásait. Az ellenzéki párt szerint az emberek többsége rosszabbul jár majd, hiszen sem a személyi jövedelemadó, sem a családtámogatási rendszer nem jelent könnyebbséget a többség számára.
 
Újabb lehetőségekkel bővült a mikro- és kisvállalkozók hitelhez jutása. A napokban jelentette be Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter az Európai Unió új forráskonstrukcióját, melynek révén akár 24 óra alatt pénz állhat a házhoz. Jeremi – ez nem becenév, hanem az unió kisvállalkozás-fejlesztési programjának az elnevezése. (Jeremi angolul: Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises, azaz Közös európai források a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak).
Haruhiko Kuroda, a japán jegybank­elnök.
Idén augusztus végére esett a világ jegybankelnökeinek éves találkozója a Fed szervezésében. A rendszeres szimpóziumon a központi bankárok szakmai eszmecseréje mellett mindig lehetőség van egy kis raftingra, hegymászásra és medvelesre is.
Hazánkban május harmadik hetétől Budapest és Köln viszonylatban napi egy alkalommal lehet úgynevezett "fapados" géppel utazni a Germanwings légitársasággal. A légitársaság az egy útra vonatkozó minimális jegyárat 20 euróban (ötezer forint), az átlagos árszintet 60-70 euróban (15 ezer – 17 ezer 500 forintban) határozta meg, ezeken a határokon belül az ár a járattelítettségtől is függ. 
Egyre inkább szorul a hurok, az adóhatóság egyre nagyobb hatáskört kap, informatikai rendszere révén pedig egyre messzebb nyúlik a keze. Ennek is betudható, hogy egy év alatt közel háromszor annyi letiltást kezdeményezett a fizetésekből, mint egy évvel korábban.

Fókusz

 
Annak ellenére, hogy a hétfőn Londonban megrendezett G7 válságtanácskozás megerősítette, hogy a jelenlegi világgazdasági nyugtalanság leküzdésére globális ellenlépésekre van szükség, a nemzetközi piacok továbbra is elsősorban az amerikai gazdaságra, illetve az ottani jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-re figyelnek, és a várható kamatcsökkentésben bíznak. A G7 által sugallt koordinált nemzetközi kamatcsökkentésre vonatkozó várakozásokat kedden Hans Tietmeyer, a német jegybankelnök hűtötte le, amikor bejelentette,
"Ahogy beérnek a faluba, a buszmegállóval szemben forduljanak jobbra a széles utcán, a földútról balra a második utca lesz a miénk, egy nagy fehér házat keressenek, fehér kerítéssel" – magyarázta a címre vonatkozó kérdésünkre Páty képviselőtestületének tagja, Éri István. Az eligazítás tökéletesen követhetőnek bizonyult. Talán ebből is adódik, hogy egy utcanév nem számít húsbavágó kérdésnek helyi szinten – mi azonban éppen emiatt érkezünk Pátyra.

Életmód

Először sikerült génterápiás kezeléssel két embert visszahozni a halálból az Egyesült Államokban. A két férfi súlyos bőrrákban szenvedett, ám Dr. Rosenbergnek és kutatócsoportjának egyszerű, mégis forradalmi felfedezése óriási előrelépést hozott a rákkutatás történetében. Mark Origer és lánya. Nem gondolta volna, hogy megéri az esküvőt
A legtöbb ember úgy gondolja, ő sosem válhat egy ámokfutás áldozatává, így aztán azon sem töri a fejét, mit tenne, ha ez mégis bekövetkezne. Amikor azonban tanulóknak tartok biztonsági tréninget, azt tapasztalom, hogy nagyon is foglalkoztatja őket az iskolai erőszak, az áldozattá válás témája, de nem kapnak releváns válaszokat.
Pár év óta a médiában viszsza-visszatéro hírként jelenik meg a magyarországi hulladékgyujtés és -kezelés problémája, magyarul a szemétkérdés. A megoldásról azonban kevésbé kerülnek ki információk, sok esetben csak a zöld szervezetek szélmalomharcaiból próbálhatunk több-kevesebb információt begyujteni. Nem bántja a szemét? Fotó: MTI

Szabadidő

Biztonságos életmód sorozatunkban, amelyet az áldozattá válás elkerülése érdekében indítottunk, elsőként a nyaralás biztonságának szinte kötelező lépéseivel foglalkozunk. A nyári pihenés, a feltöltődés, a kikapcsolódás, az élménygyűjtések és a családi kapcsolatok megerősödésének ideje.
Ez a film nem olyan, mint általában a magyar filmek – sokan így vélekednek azok közül, akik már megnézték a Príma primavera című új magyar filmet. Edelényi János nemzetközi hírű filmrendező ugyanis a 70-es években készített számos sikeres tévéfilmet, a 80-as években Izraelben forgatott dokumentumfilmeket, majd hosszas kihagyás után ismét forgatott. Rögtön nagyszabású nemzetközi koprodukcióban, magyar–bolgár–holland–brit együttműködéssel.
 
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) május 31-ét nemdohányzó világnappá nyilvánította. Ebből az alkalomból számos hazai fórumon felhívták a figyelmet arra, hogy a dohányzás – és az alkohol – tekintetében hazánk élenjáró nemzetnek számít. A felnőtt lakosság több mint egyharmada dohányzik, és egyre inkább növekszik a tizenéves
Növekszik a szociális egyenlőtlenség a nyugati társadalmakban. A kérdés ma már inkább csak az, hogy milyen tényezők erősítik ezt a tendenciát. Egyes tanulmányok szerint jelentős befolyást gyakorolnak a folyamatra a megváltozott párválasztási szokások, így mindenekelőtt az, hogy egyre több ember választ hasonló képzettséggel, jövedelemmel rendelkező házastársat.

Interjú

Jogerőre emelkedett az az első fokú ítélet, melynek negyedrend? vádlottja az ismert színész, Benkő Péter volt. Élettársa, Magyar Ildikó, hat és fél év letöltendő, míg Benkő és kedvesének testvére, valamint édesanyja ennek harmadát kitevő felfüggesztett szabadságvesztést kapott.  Benkő Péter: "A mai napig nem értek az áfa-visszaigényléshez." Fotó: D. T.

Sport

A héten kezdődött az év második Grand Slam tornája, a francia Roland Garros. A Grand Slam tornák rekordtartója tizenhárom győzelemmel Pete Sampras, trófeái közül egyedül a Roland Garros hiányzik, amiről, úgy tűnik, végleg lemondhat, miután idén is búcsúzni kényszerült a második körben.  Martina Hingis, a Roland Garros egyik női esélyese Fotó: Reuters
Tovább folytatja menetelését a Dunaferr. Az újvárosi csapat előnye a 18. fordulóban három pontra nőtt; a Dunaferr ugyanis legyőzte a Debrecent (3–2), a Vasas azonban nem bírt a Ferencvárossal (3–3). A Dunaferr és a válogatott jelenlegi állapotáról a Hetek Nagy Tamás balszélsőt kérdezte.
Hatalmas, semmihez nem hasonlítható élményként írták le a múlt héten megrendezett Jeruzsálem Maratonon való részvételt a magyar alapítású Mindannyian Együtt Jeruzsálemért mozgalom csapatának tagjai, akiket lelkesen fogadtak a helybeliek, továbbá az izraeli és nemzetközi média figyelmét is felkeltették. Fő céljuk az Izrael és örök, oszthatatlan fővárosa, Jeruzsálem melletti kiállás volt.
Tim Duncan, a San Antonio Spurs jatékosa szabálytalanul próbálja szerelni Shaquille O\'Neal-t, a Los Angeles Lakers kosárra dobó játékosát az NBA mérkőzésén Los Angeles-ben. A mérkőzést a hazai csapat nyerte 99-93 arányban    Fotó: MTI
A Juventus elleni bravúr után harmadszor is a Wembley-be készül Gera Zoltán. A legismertebb magyar labdarúgó lapzártánk után játszik csapatával az FA- kupa negyeddöntőjében, egy hét múlva pedig a német bajnok Wolfsburg ellen lépnek pályára az Európa Ligában. A tét itt is a legjobb négy közé jutás.

Háttér

A modern kriminológia egyik legszörny?bb családirtásával vádolja a belga ügyészség Pándy Andrást és lányát, Pándy Ágnest. A vád szerint a magyar származású nyugalmazott református lelkész megölte első és második feleségét, valamint két vér szerinti és két örökbefogadott gyermekét, továbbá megerőszakolta három lányát. A hétfőn kezdődött büntetőperben másodrend? vádlottként szerepel Pándy Ágnes nev?
Kemény fába vágja ma a fejszét az, aki hipermarketekben szeretné értékesíteni portékáját – ez a többé-kevésbé egybehangzó véleménye a nagy áruházak beszállítóinak. A cégek gyakran néhány forintos haszonnal kénytelenek túladni áruikon, ami csupán első ránézésre szolgálja a fogyasztók érdekeit.
"A mi szempontunkból szürrealisztikus a helyzet, hogy most, az iraki háború kitörésének a napján nyílik meg 
A magyar politikai életben fordulatként értékelhető, hogy a korábbi időszakoknál lényegesen nagyobb kormányzati támogatás kísérte a Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Fesztivált. A fesztiválon Szetey Gábor államtitkár bevallotta, hogy meleg. Fotó: Somorjai László
Újabb fordulatot vett az úgynevezett „Lippai-ügy”. A tavaly év végén kirobbant árverési eljárással kapcsolatos botrány már eddig is számos meglepetéssel szolgált. Például az eljárásról készült hanganyagból világossá vált, hogy Lippai László maga kérte autója árverezését, míg a végrehajtó le akarta erről beszélni őt.
 
A magyar nyomozóknak köszönhetően váratlan fordulatot vett Pándy András brüsszeli büntetőpere. Kovács Lajos ezredes a tárgyaláson elmondta: felkereste őt Pándy egyik ismerőse, aki azt állítja, hogy a lelkész többször említést tett neki a gyilkosságokról.
 
Több magyar állampolgárt is letartóztattak Németországban a SoKo Bunda elnevezés? hatósági akció keretében. Német közlés szerint a külföldi vállalkozásokat érintő ellenőrzések során kizárólag olyanok ellen jártak el, akiknek kétes kapcsolataik vannak az alvilággal, és illegálisan dolgoztatnak, illetőleg dolgoznak Németországban. A tavalyi és a mostani SoKo-akciók során a kint dolgozó 300 magyar cég közül összesen ötvennél tartottak razziát. 
Az Index, a Napi Gazdaság és a Portfolio.hu mellett újabb taggal bővült Nobilis Kristóf milliárdos üzletember médiabirodalma, miután egyik cégén keresztül megvásárolta az Utolsó Figyelmeztetés című, egykori Fidesz-közeli újság kiadói jogát. A tranzakció mögött nem áll politikai megfontolás – állítják Nobilis környezetéből.
 
Nagy sikert aratott a clevelandi hallgatóság előtt Orbán Viktor október 23-ai ünnepi beszéde. A volt miniszterelnök szemmel láthatóan ügyelt arra, hogy semmi olyat ne mondjon, amellyel később idehaza támadhatják, hiszen az amerikai út előtt a HVG beharangozta, hogy meglehetősen vegyes hallgatóság – többségében hungaristák – előtt fog beszélni. Az tény, hogy Orbán Viktor többször említette, hogy mennyi tragédia érte Magyarországot, bár a Horthy-rendszerről nem beszélt elítélően. Sőt, egy szót sem szót erről a zavaros korszakról.

Külföld

Nem hálás dolog megtippelni, miről fog szólni a következő év. Hiszen 2010 szilveszterén sem lehetett sejteni az arab diktátorok bukását, az eurózóna megrázkódtatásait vagy a fukusimai atomkatasztrófát. Minden bizonnyal 2012 is sok előre nem látott eseményt hoz. Összeállításunkba mi csak olyanokat válogattunk, amelyekről már 2011-ben is hallani lehetett. A többit majd menet közben. Amerika választ
Bár az al-Kaida törzsbázisával szemben az Egyesült Államok és szövetségesei sikeresen léptek fel, mégis világszerte növekszik a terror és a terrorizmus áldozatainak száma egy most napvilágot látott jelentés szerint, amely 54 terrorszervezet működését vizsgálta világszerte.
Hoszni Mubarak százötven éve az első olyan egyiptomi elnök, aki 18 évig hivatalban maradt. Sikerei tagadhatatlanok: Egyiptomban már évek óta 5 százalékos az éves gazdasági növekedés, az inflációt 25 százalékról 6 százalékra vitte le, stabilizálta az árfolyamokat.
A vasfüggöny lehullása után "a magyarok ezt a nagy embert választották vezetőjüknek" – mondta Bill Clinton amerikai elnök a Fehér Ház kertjében Göncz Árpád köztársasági elnök fogadásán, s a magyar államfőt Václav Havel cseh elnökhöz és a dél-afrikai Nelson Mandelához hasonlította, akik a szabadságért folytatott küzdelmükben életüket kockáztatták, meggyőződésükért és tevékenységükért bebörtönözték őket. "Nagy megtiszteltetés és öröm a számomra, hogy Göncz Árpád elnököt, barátunkat, partnerünket és szövetsé
Egyetlen ország sem ismeri el törvényesnek a május 11-én a kelet-ukrajnai régiókban lezajlott népszavazást. A Donyecki Népi Köztársaság és a Luganszki Népi Köztársaság önjelölt vezetői egyelőre külön utat képzelnek el, de Oleg Carjov, a körzet korábbi parlamenti képviselője elkötelezetten készíti elő a szakadár területeken születő új állam, Novorosszija alkotmányát.
Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete eltökélten folytatja katonai akcióit a jugoszláv erők ellen, amit a térségbe vezényelt újabb NATO harci repülők is bizonyítanak. A koszovói válság lehetséges kimeneteléről kérdeztük Dérer Miklóst, a Magyar Atlanti Tanács főtitkárát. Légihíd Albániába    Fotó: MTI

Arcok

Mel Gibson húsvét nagypénteken kapta meg a feleségétől a válási értesítést, aki közel harminc év házasság és három év különélés után adta be a válópert jólbevált kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva a Los Angeles-i bíróságon. A szigorú katolikus elvek alapján élő színész nehéz helyzetben van, ugyanis a katolikus egyház nem ismeri el a válás intézményét, a házasság érvénytelenítéséhez pedig olyan okok szükségeltetnek, mint például a meddőség, vagy a beszámíthatatlanság.

Oldalak