Munkatársunktól cikkei

Üzlet

A szeptemberben megkötött agrárbéke-megállapodás nem szült békét az agrárvilágban. Az úgynevezett reorganizációs program nem tud hatékony segítséget adni arra, hogy kiszabaduljanak a mezőgazdasági termelők az adósságcsapdából, sőt ellenkezőleg, súlyosan érinti a kistermelőket, olyannyira, hogy elveszthetik a családi vagyonukat, és teljes megélhetésük kerülhet veszélybe.
"A Fidesz a sebeit és a zsebeit nyalogatja" – állította Juhász Ferenc az MSZP alelnöke arra a hírre, hogy a Happy End Kft. és az Ezüsthajó Kft. végelszámolást kért maga ellen. Juhász szerint egyetlen állami szervezet sem adhat utólagos menlevelet azoknak, akik nevéhez törvénytelenség kötődik. Ezért felszólította az APEH-et, ne asszisztáljon a két cég végelszámolásához.
 
Az infláció vártnál kisebb mérték? csökkenése, sőt stagnálása egyre inkább elgondolkodtatja az embereket, hogy milyen kamatfeltételek mellett, és milyen konstrukcióban helyezzék el megtakarított pénzüket. Az évezred első tavasza nem kecsegtet túlzott reményekkel.  Általános gyakorlat, hogy az úgynevezett könyves betétek kamatainak mértékét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatlábai határozzák meg. Az MNB lapzártánkig még csak a februári adatokat tette közzé, azóta azonban érdemleges változás nem történt.
Idén a hazai gazdálkodók már uniós társaikkal megegyező elbírálásban részesülnek a gabonapiaci támogatásokban. A csatlakozás előtt sok politikus biztatta vidéki fórumokon gazdáinkat, hogy már csak néhány évet kell kibírni, és a rendszeres gabona-, sertés-, stb. piaci zavarok az unión belül egy csapásra megoldódnak. Persze ekkor még sem a politikusok előtt, sem a gazdálkodók előtt nem voltak ismertek az uniós csoda részletei.
Európa-szerte nagy külsőségek közepette tervezik az euró "beiktatását". Brüsszelben például hang- és fényjátékkal tarkított ünnepség készül, amit éjfélkor tűzijáték koronáz meg. Érdekes, hogy az új pénz egyre kevésbé szimpatikus az euró övezet lakosai előtt. Két és fél héttel a debütálás előtt 51 százalékról 48 százalékra esett vissza azoknak az aránya, akik úgy látják, hogy kevesebb előnye lesz az eurónak, mint hátránya. 
 
Magyarország az elmúlt 12 évben jelentős gazdasági átalakuláson és fejlődésen ment át, mégis úgy tűnik, hogy a korrupciót illetően minden maradt a régi – írta a tekintélyes svájci Neue Züricher Zeitung a közelmúltban az EU-csatlakozás előtt álló közép-kelet-európai államok korrupciós helyzetéről szóló elemző cikkében. Jól látják ezt Brüsszelben is, de óvatosan kezelik a kérdést, annál is inkább, mivel a gazdaságilag sokkal stabilabb nyugat-európai országokban is ismeretes ez a probléma.
Nem segíti az ingatlanpiac talpra állását a kormányfő által bejelentett 29 pont, sem az egyre szigorodó hitelfelvételi változások. Lapunknak nyilatkozó szakértők szerint a fellendülés először jövőre indulhat el.
Egy „spanyol hercegnek” köszönhetően felébredhet két évtizedes csipkerózsika-álmából a pécsi Magasház. A napokban ugyanis vételi ajánlatot tett az épületre az ingatlanbefektetéseiről híres ibériai Grupo Milton. Ha a terveknek megfelelően felújítják az épületet, igazi modern felhőkarcoló válhat a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült, elhagyatott szellemházból.
Hét programmal és ötvenöt pályázattal indult januártól a Széchenyi Terv, melyben százmilliárd forintot fordít az állam a prioritásként megszabott területek fejlesztésére. A pályázatokra nemcsak vállalatok, hanem önkormányzati cégek is jelentkezhetnek. A saját erőnek el kell érnie a beruházás minimum 25 százalékát, melyhez az állam a bekerülési költség 20-25 százalékának megfelelő ösz-szeggel járul hozzá, a fennmaradó összeg akár hitel is lehet.
 
A tavalyi év minden elképzelést túlszárnyaló és szinte minden iparágra kiterjedő cég-összeolvadási láza – a vállalati szint? globalizáció – idén az autóiparban folytatódik, ahol a világ második legnagyobb autógyártó konszernje, az amerikai Ford Motor Company és a svéd Volvo gyár bejelentette, hogy a Daimler-Chrysler fúzióhoz hasonló amerikai-európai vegyes házasságot kötnek.
 
A szabad vállalkozás hazája, az Egyesült Államok mindig is büszke volt azokra a polgáraira, akik munkájuk, találmányaik és jó üzleti érzékük révén nagy vagyonokat halmoztak fel, és azzal jól éltek. A történelmi örökségként kezelt milliomos-életművek kutatásában az American Heritage Magazin közelmúltban megjelent elemzése – új megközelítést alkalmazva – az egész amerikai történelem távlatában hasonlítja össze a leggazdagabb negyven amerikait.
 
Miközben egy vállalat a piaci információk megszerzéséhez az üzleti hírszerzés széles eszköztárát használhatja fel, tisztában kell lennie azzal, hogy ugyanezt teheti és teszi is vele szemben a konkurencia. Így tehát egyszerre áll fenn lehetőség és fenyegetettség.
 
Bizonytalanságba taszította a kormány keddi döntése a lakás-takarékpénztárakat. Mint ismeretes, a megtakarításokhoz eddig 30 százalékkal járult hozzá az állam. Ez az arány jövőre 15 százalékra csökken. A kabinet a drasztikus – és a szakma számára váratlan – lépést az infláció és a kamatok jelentős csökkenésével indokolta. Az új feltételek csak a jövő januártól életbe lépő szerződésekre vonatkoznak. A változás azt jelenti, hogy a kasszák jövőre jóval kisebb hozamra számíthatnak, mint az idén.
Úgy tűnik, megállíthatatlanok a nagy alapterület? hipermarketek. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén, és várhatóan a következő években is, tovább nő látogatottságuk és a piaci részesedésük. A GfK. Hungaria legfrissebb felmérése alapján látható, hogy az ezer négyzetméternél nagyobb eladóter? üzletek száma a tavalyi 570-ről jövőre 710-re emelkedik. A piackutató cég szerint a koncentráció egyre erősödő folyamatnak számít. 
 
A már csak ügyvezetőként funkcionáló kormány – tényleges hivatali ideje utolsó napjainak egyikén – eladta az orosz államadósság 250 millió dolláros részletét az osztrák Meinl Banknak. Tette mindezt anélkül, hogy erről az orosz kormányt tájékoztatta volna. Vagyis olyan szerződést kötött az Orbán-kormány, amely feltehetően érvénytelen.
 
A Budapesti Értéktőzsde hivatalos részvényindexe, a BUX 88,36 pontos emelkedéssel 6.574,16 ponton zárt csütörtökön, a szerdai záróértékéhez képest 1,36 százalékkal erősödött. Csütörtökre már nem hagyott nyomot az idő előtt kiszivárogtatott GDP, ami kissé megviselte a keddi kereskedést, de mindeddig nem váltott ki eladási rohamot a vártnál gyengébb adat. Csütörtökön a vezető részvények közül a Richter teljesített a legjobban, árfolyama 4,2 százalékkal, 10.950 forintra nőtt.
Minél hamarabb érdemes megszabadulnunk a jövőre megszűnő uniós valutáktól, hiszen az év végéhez közeledve az árak látványosan zuhannak. Ennek egyik oka az, hogy egyrészt folyamatosan erősödik a forint (245 Ft jelenleg 1 euró), másrészt lassan megszűnik az említett valuták iránti kereslet.  Váltsd, amíg váltható Fotó: Reuters
A héten tovább emelkedik Magyarországon az üzemanyagok ára, miközben a várakozások szerint lehetséges, hogy a világpiacon a nyersolajár csökkenni fog az elkövetkezendő idő­szakban. Szerencsés esetben az Egyesült Államok autósai járulhatnak hozzá ahhoz, hogy csökkenjen az üzemanyagok ára, ha ugyanis kevesebbet fogyasztanak, akkor az apadó kereslet kihatással lehet a világpiaci árakra. Egy közel-keleti konfliktus esetén viszont akár 80 százalékos „árrobbanás" is történhet.
 
Újabb és újabb csúcsokat dönt a forint árfolyama. Amíg az év elején közel 270 forintot is kellett fizetni egyetlen euróért, a napokban akár 228 forintért is vásárolhattunk. Az elemzők egybehangzóan erős forintra számítanak az év hátralevő részében. Igencsak optimistán látják a forint árfolyamának várható alakulását a külföldi elemzők.
 
Szeptembertől lényegesebben kevesebb adminisztrációra lesz szüksége azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a Start Tőkegarancián keresztül pályáznak uniós forrásokra. Az ügyfelek számára kedvező változások közül kiemelhető, hogy a pályázati kezességvállalás esetében, az ügyfelek igényeit is követve, a félévente esedékes díjfizetés mellett a Start Tőkegarancia Zrt. megteremti az egyösszegű díjfizetés lehetőségét is.
 
Mintegy hatmilliárd forinttal lett nagyobb a tervezettnél az államháztartás 2000. évi hiánya a Pénzügyminisztérium előzetes adatai szerint. A deficit így a GDP 3,5 százalékát teszi ki, ami megegyezik a prognózisokkal. A dolog szépséghibája mindössze annyi, hogy ha a kormány decemberben nem különít el százmilliárd forintot – amit egyébként csak idén fog elkölteni –, a hiány jelentősen kisebb, a GDP 2,8-2,9 százaléka lehetett volna.
 
A Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA) a héten bejelentette, átmenetileg kénytelen szüneteltetni újabb hitelkihelyezések elbírálását. Valkay Emőke, az MVA kommunikációs tanácsadója lapunknak elmondta, hogy újabb szerződések megkötésére addig nem kerülhet sor, amíg a hitelprogram megnövekedett népszerűsége miatt máig beérkezett nagyszámú hiteligénylés kielégítését nem teljesítik maradéktalanul. Számításai szerint ez körülbelül három hónapot vesz igénybe.
 
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) éves washingtoni közgyűlésén résztvevő magyar illetékesek az eddig lebonyolított találkozókon a magyar gazdaságpolitikával kapcsolatosan a nemzetközi pénzügyi szervezetek vezetőinek megnyugvását tapasztalták. László Csaba pénzügyminisztériumi államtitkár nyilatkozata szerint a magyar inflációs ráta, a fizetési mérleg jelenlegi számai és a jövő évi költségvetés tervszámai az említett szervezetek köreiben bizalmat ébresztettek.
 
Jelentősen módosul, a szakértők szerint öszszességében kedvezőbb feltételeket biztosít a parlament által megszavazott új áfatörvény. Kedvező változásnak számíthat az áfamentesség területe. Az új szabályozás értelmében 4 millióról 5 millió forintra emelkedik az alanyi adómentesség határa. Az éves bevallók számára 50 ezer, a negyedéves bevallók esetében 250 ezer, a havi bevallóknak pedig 1 millió forintnál lehetőség nyílik a visszatérítésre, sőt a göngyölítésre is.
 
Gazdasági szempontból nézve az idei év jobb lesz, mint ahogy tavaly a válságok közepette látszott, de a kormány várakozásaihoz képest kedvezőtlenebb – mondta sajtótájékoztatón Petschnig Mária Zita a Pénzügykutató Rt. tudományos főmunkatársa. Mivel a növekedés üteme az exporthoz és a beruházásokhoz hasonlóan csökkent az idén, kiéleződtek a regionális különbségek.
 
Lobbiszakértő szakot indít februártól a Közgazdasági Továbbképző Intézet. A szak elsősorban azoknak a gazdasági szakembereknek kínál új ismereteket, akik napi munkájuk során kapcsolatban állnak az államigazgatás, illetve a politika különböző intézményeivel, döntéshozóival; feladatkörükbe, illetve felügyeletük alá tartozik vállalatuk, intézményük érdekképviselete. Magyarországon a lobbizás még nincs szabályozva, ugyanakkor széles körben élnek vele politikusok, gazdasági szakemberek.
 
Mibe fektessük megtakarításainkat? E kérdés megválaszolásakor a különböző bankbetétek és kisebb-nagyobb kockázatú értékpapírok mellett gyakran felmerül az ingatlanbefektetések alternatívája is. Ez azonban a kisebb tőkéj? befektetők számára nem elérhető, az átlagember lehetőségeit meghaladó tőkeerőt igényel, és nagy likviditási kockázatot is jelent. Egy nagy érték? ingatlan értékesítése ugyanis hosszabb időt vehet igénybe, esetleg idő előtt csak áron alul lehet "megszabadulni" tőle.
 
Több területen is módosította a kilátásokat az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet: többek között a GDP, a lakossági fogyasztás, a folyó fizetési mérleg és az államháztartási hiány tekintetében 0,5–től 3 százalékig terjedően csökkentette az idei gazdasági várakozásait.

Belföld

 
Kábítószer előállítására alkalmas kenderültetvényre lelt a rendőrség Lőrinciben egy nagymama konyhakertjében. Az egzotikus növények termesztése azonban nem az ő lelkiismeretét terheli, hanem unokájáét és annak két társáét, akik ellen a rendőrség eljárást indított kábítószerrel való visszaélés alapos gyanúja miatt. A fiatalkorú Sz. Sz. szülei elváltak.
 
Hosszú hallgatás után Orbán Viktor is elmondta véleményét az árpádsávos zászlókról. Az egyik kereskedelmi csatorna híradójában a Fidesz elnöke kijelentette: a sávos lobogó „nem nyilas zászló, ez egy tévedés. A nyilas zászló az úgy festett, hogy az árpádsávos zászlóba nyilaskeresztet rajzoltak. Ilyen zászlót én nem látok ma a magyar köztereken”. Miután a zászlókat s így saját pártrendezvényeiket tisztára mosta, az ellenzék vezére a magyar demokráciáról is elmondta véleményét.
 
Tulajdonképpen a Duna, a Tisza és a Maros is alkalmatlan a fürdőzésre, derült ki az Állami Tisztiorvosi Szolgálat legfrissebb vizsgálataiból, amelyet nemcsak a hivatalos fürdőhelyeken, hanem a fürdőzők által kedvelt nem kijelölt fürdőhelyeken is elvégeztek.
A félrészegen karlendítő brit politikus leleplezése után úgy tűnt, hogy különösebb visszhang nélkül zajlik le a külföldi sajtó által csak neonáci találkozóként említett idei Magyar Sziget Fesztivál. Két előadás azonban váratlanul kicsapta a biztosítékot: a Jobbik szövetségese faji háborúról értekezett, míg a párt önkormányzati képviselője egy korábbi és a jelenlegi miniszterelnök agyon­lövéséről beszélt nagy nyilvánosság előtt.
Százharminc­ezren érett­ségiztek idén.
Idén 133 200-an, azaz 4 és fél ezerrel kevesebben érettségiznek, mint tavaly, ami betudható a demográfiai csökkenésnek. Ezzel ellentétben a felvételizők számának 15 ezres visszaesése inkább a hektikus oktatáspolitikára adott reakcióként értékelhető.
Az már biztos, hogy kormányátalakítással akar újabb lendületet adni a kormányzásnak Orbán Viktor, de az időzítés és a személyi konstellációk kapcsán is csak találgatni lehet.
 
"Magyarországon olyan erős a gyűlölet a belpolitikában, hogy az a vezető politikusokat súlyosan emészti. Saját szemeimmel láttam, ahogy Antall József ez alatt az erő alatt megroppant; magam is tapasztaltam, hogy milyen kibírhatatlan ennek a gyűlöletnek a terhe. Tönkre lehet menni ezalatt. Emiatt, ha nyertünk volna is, egy vagy két év után átadtam volna a helyemet másnak” – mondta Horn Gyula, szocialista képviselő, volt miniszterelnök Békéscsabán, az MSZP immáron szokványossá váló ország(rész)gyűlésének egyik előadásán.
Augusztus 4-én leköszönt tisztségéből Göncz Árpád köztársasági elnök. Mádl Ferenc új elnököt pénteken délután 17 órakor iktatták hivatalába protokolláris körülmények között. A leköszönő elnököt 1990. augusztus 3-án választotta meg a Magyar Köztársaság elnökévé a parlament, majd 1995. június 19-én újraválasztotta, mindkét alkalommal több mint kétharmados többséggel.
Komoly szakmai és szervezeti problémákról számolt be a Hetek a múlt héten a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely (HDKE) működésével kapcsolatban. Haraszti György, a kuratórium elnöke egy nappal múlt heti lapzártánk után válaszolt kérdéseinkre.
 
Míg a baloldali sajtó igyekszik sikerként bemutatni a romagyilkosságok gyanúsítottjainak elfogását, addig a jobboldali médiumok az ellentmondásokról értekeznek.
 
Éles vita zajlott kedden a parlementben a Hit Gyülekezete kapcsán. Reggel Sasvári Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese napirend előtti felszólalásában gyűlöletkeltéssel vádolta a Hit Gyülekezetét. A politikus szerint az SZDSZ-nek állást kell foglalnia a gyülekezettel kapcsolatban, többek között azért is, mert Szent-Iványi István, a külügyi bizottság szabaddemokrata elnöke a Hit Gyülekezetével izraeli zarándoklaton vett részt, illetve a párt szoros kapcsolatot ápol az egyházzal.
 
Az egyházi ügyekért felelős Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma sem ért egyet a vámtörvény egyházakat érintő szakaszával – derül ki Rockenbauer Zoltán miniszternek az Országgyűlés Emberi Jogi, Vallási és Kisebbségügyi Bizottságának elnökéhez írt leveléből. Kósáné Kovács Magda, a bizottság szocialista elnöke azután fordult a szaktárcához, hogy a parlament elfogadta a vámtörvényhez teljesen váratlanul csatolt felekezeti megkülönböztetést magában hordozó passzust.
 
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette a 2001-es népszámlálás eredményeit, melynek messze a legvitatottabb pontja a vallási hovatartozás kérdését feszegette. Mint emlékezetes, több egyház és neves közéleti szereplő fejezte ki fenntartásait, a MAZSIHISZ és az egyszázalékos felajánlások alapján negyedik legnagyobb egyház, a Hit Gyülekezete pedig országos felhívásban kérte tagjait, hogy tagadják meg a válaszadást.
Az európai átlaghoz képest hazánkban sokkalta több, évente körülbelül két-millió igazoltatást végeznek a rend szigorú őrei, magyarán minden ötödik állampolgárt évente minimum egyszer igazoltatnak. A rendőrség nem indokol, teszi a dolgát a törvény betűje szerint. Fotó: Somorjai László
Több ezren búcsúztatták hétvégén az utolsó személyszállító vonatokat országszerte. Tizennégy vasúti mellékvonalon ugyanis utoljára jártak a szerelvények. Vasutasok, önkormányzati vezetők, lokálpatrióták szinte mindenhol egy-egy mécsessel, koszorúval és a vonal beutazásával emlékeztek, sőt az egyik szárnyon cigányzenekar húzta el a vonatok utolsó nótáját. Fotó: Somorjai L.
 
Ügynökbotrányok sorozatára lehet számítani a jövőben, de ez nem feltétlenül fogja elősegíteni az előző rendszer titkosszolgálati múltjának jobb megismerését – vélik egyes történészek. Előfordulhat, hogy az iratok alapján teljesen biztosan tudható, hogy az illető valóban hálózati személy volt, jogilag azonban ez mégsem bizonyítható.
"Sajnálom, hogy az amerikai és a német cég nem élt azzal a számtalan lehetőséggel, amelyet Budapest egy nagy volumen? tűzijátékhoz biztosítani tud. Rengeteg ötlettel tudtunk volna segíteni, ha meghallgatnak" – állítja a millenneumi tűzijátékkal kapcsolatban Ciráki Sándor, aki az elmúlt nyolc évben látványtervezőként vezényelte az augusztus 20-i piroparádékat.
Rég volt olyan nehéz időszaka a magyar társadalomnak, mint amilyen a következő lesz - fogalmazott a héten diplomaták előtt Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint az ország nagyon súlyos veszélyhelyzetbe sodródott az euróválság miatt, ezért az ősz nehéz, a szuverenitásért folytatott küzdelemmel teli időszak lesz. Juhász Attila és Krekó Péter a Political Capital vezető elemzői a „forró ősz" kérdéseit vették számba.
 
"Nemzetünk nagyon nagy bajban van, csak Isten irgalma menthet meg minket" – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevelében, melyben imaévet hirdetett a nemzet lelki megújulásáért a 2006-os esztendőre. Szakértők szerint a körlevél a valóságosnál sokkal sötétebb képet fest az ország helyzetéről.
Lehullt a lepel, ezután bárki láthatja Kádár Jánost sakkozás, Aczél Györgyöt kibicelés közben, akit beengednek a képviselői irodaházba. A kulturális bizottság ajánlására egyelőre ideiglenesen, de a házbizottság döntése után valószínűleg végleg lekerül a függöny Bernáth Aurél Munkásállam cím? képéről. Meglepő tény került napvilágra: Kádár János évekig Nagy Imrét is ábrázoló festmény "előtt" járt dolgozni.
A Jobbik négy, nemzetbiztonsági szűrőn fennakadt képviselője nem érti, hogy miféle kockázat rejlik személyükben, ami miatt nem ülhetnek be a sokszor államtitkokkal is dolgozó bizottságokba. Hogy jóhiszeműen kiáltanak-e politikai megrendelést, már csak azért is kétséges, mert közben pártjuk több szállal kötődik azokhoz a politikai terror­­szerve­zetekhez és paramilitáris csoportokhoz, amelyek vállaltan a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjének megdöntésére szerveződtek.
 
212 millió forintos kárt okozott az a lopott szoftverekkel kereskedő szervezet, amelynek ügyét a héten zárta le a győri rendőrség. A bűnüldöző szervek több mint 10 millió forintot költöttek az ügy feltárására és a lefoglalt adatmennyiség feldolgozására. A nyomozás egy lakossági feljelentés alapján, 1997 decemberében kezdődött – tudtuk meg Rátkai Károly rendőr századostól. A hálózat 2564 szoftvert gyártó cég termékeit másolta és terjesztette jogellenesen.
Édesanyjára emlékeztette az egyik áldozat a kettős prostituáltgyilkos fiatalembert, aki más magyarázatot nem adott szörny? tettére – tudta meg a Hetek. Egy lapunknak nyilatkozó kriminálpszichológus szerint a prostituáltakkal való élés minden esetben aberráció, nélkülözi az egészséges szexualitáshoz elengedhetetlen kommunikációt és érzelmeket. A perverz fiatalembernél ez az aberráció más lelki sérülésekkel is társulhatott.
„Nagy híve vagyok a sakknak, és azt vallom, hogy néha szükség van, mondjuk a bástya visszavonására, és a sorok újrarendezésére ahhoz, hogy stratégiailag egy újabb csapást lehessen mérni az ellenfélre” – ezekkel a szavakkal indokolta Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselő Székesfehérváron, hogy miért kért bocsánatot a parlamentben zsidó állampolgárok listázására tett botrányos jav
"2002. március 15-én nyitó előadás lesz az új Nemzeti Színházban" – jelentette ki lapunknak Egri Gábor, az Új Nemzeti Színház Megvalósítási Iroda Kht. sajtóreferense. Az új épület makettje. Kinek tetszik, kinek nem         Fotó: MTI
Aktív egyházi személyek és a jobboldalon mértékadónak tartott újságírók cikkei is olvashatóak a jelenkori hungarista, nemzetiszocialista sajtótermékekben. Többek között Tudós-Takács János katolikus teológus, Bognár József és Ugró Miklós újságírók publicisztikái is fellelhetők a Hitlert, Szálasit és eszméiket méltató lapokban.  A Pannon Front 2003. áprilisi címlapja. A kokárdás Jézus az EU miatt szenved 
 
Továbbra is tart az aláírásgyűjtés a zsidó kárpótlási ügyben – nyilatkozta lapunknak a Magyarországi Zsidó Hitközösségek Szövetsége (Mazsihisz) illetékes képviselője.
 
Egyre több sajtóorgánum "feszegeti" azt, hogy a társadalomra, a családokra és a hátrányos helyzet? fiatalokra oly veszélyes prostitúciót azért nem lehet Magyarországon visszaszorítani, mert bizonyos politikai és hatósági körök támogatását is élvezik. Egyre többen állítják ugyanis: "Fejétől bűzlik a hal." Konkrétumok nincsenek, találgatások viszont igen. A rendőrség pedig tehetetlennek tartja magát. – Halló, Margit utcai szociális otthon?
 
Telefonos zaklatás, Molotov-koktél, fehér por, focilabdába rejtett bomba. Az utóbbi két-három év politikusok ellen elkövetett támadásai címszavakban. A legdurvább akciókat a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg vállalta magára. Draskovics Tibor szerint Magyarországon megjelent a belföldi eredetű, politikai motivációjú terrorizmus.
Gyakorlatilag minden fontos kérdésben megegyeztek a fővárosban az MSZP és az SZDSZ politikusai, kivéve a pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes személyét és hatáskörét. Úgy tűnik: Atkári János vörös posztó a szocialisták szemében.  Atkári János és Demszky Gábor nincsenek feldobva az ötlettől Fotó: MTI
 
Szerdán hajnalban öt gimnazista ledöntötte a Felvonulás téri Regnum Marianum templom helyén álló emlékm? fakeresztjét, majd az alapzatra vörös csillagot és a "Budapesti Felszabadító Gárda" feliratot pingálták. A BRFK közleménye szerint a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium öt tanulója ellen csoportosan elkövetett garázdaság alapos gyanúja miatt indult eljárás. Az állampolgári bejelentés nyomán a helyszínre érkező rendőr a közelben el is kapta az egyik gyanúsítottat, aki beismerte tettét, és társait is megnevezte.
 
A Magyar Pax Romana novemberben a vallások együttműködésének létjogosultságáról szóló konferenciát szervez adventista, baptista, evangélikus, katolikus, református, zsidó és unitárius lelkészek és laikusok részvételével. A rendezvényről szóló sajtótájékoztatón a házigazda Bölcskei Gusztáv református püspök, a zsinat lelkészi elnöke elmondta, hogy a római katolikus egyház bíborosváltásának egyik esélyese, Bósák Nándor püspök is jelezte részvételi szándékát az eseményen.
 
A jövő héten tárgyalja – és várhatóan fogadja is el – az Európa Tanács (ET) azt a Magyarországról szóló jelentést, amelyet az Európai Bizottság a Rasszizmus és az Intolerancia Ellen (ECRI ) nev? testület készített – értesült megbízható forrásokból a Hetek.
A Kárpát-medencébe érkező és a magyar nemzet részét képező kipcsák-kun törzsek történelmünk szerves részévé váltak. A szoros kapcsolatokra jellemző, hogy egyik Árpád-házi királyunkat Kun Lászlónak hívják, mivel anyja révén kun származású volt. Magyarország jelentős területeit ma is kunságnak (Kis- és Nagykunság) nevezik. Ezzel szemben ma még kevéssé köztudott, hogy a Szovjetunió felbomlásának volt egy fontos következménye a magyarságkutatás szempontjából.
Hol nyílt, hol kódolt zsidózással telt a békéscsabai „Polgári esték” rendezvénysorozat nyitó előadása. Bayer Zsolt a fideszes polgármester vendégszeretetétől és helyeslő pillantásaitól övezve uszította ötszáz fős hallgatóságát.
Miután Németh Miklós viszszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől, szocialista politikusok nem zárják ki, hogy a júniusi kongresszus előtt Kovács László is hasonló lépésre szánja el magát, így 2002-ben Medgyessy Péter lesz Orbán Viktor kihívója.
 
A Heteknek nyilatkozó demokrata fórumos politikusok szerint a legutóbbi elnökségi ülésen nem a párt szövetségi kapcsolatainak megvitatásán, hanem a parlamenti frakció munkáján volt a hangsúly.
A magyar kormányok külpolitikai szerepvállalásairól is folyamatosan értekeztek a budapesti diplomaták, derült ki a kiszivárogtatott WikiLeaks-táviratokból. 2006 óta kifejezetten érdekelte az amerikai diplomáciát a magyar kormányzat álláspontja az iráni atomprogramot, valamint az afganisztáni szerepvállalást illetően. Az orosz–grúz konfliktussal és a kubai „rendszerváltással” kapcsolatban is mentek azonban táviratok.
 
Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke "végrehajthatatlannak" tartja "A terrorizmus elleni küzdelemről, a pénzmosás megakadályozásáról szóló rendelkezések szigorításáról, valamint az egyes korlátozó intézkedések elrendeléséről" 1994-ben meghozott törvény múlt év novemberében kiegészített változatának – a köznyelvben "téglatörvény" – nagy részét.  A törvénymódosítás bejelentési kötelezettséget ír elő a pénzintézeteken túl könyvelő, könyvvizsgáló, ingatlanértékesítő és mindenf

Háttér

Valószínűleg öngyilkos lett az a tizenkilenc éves angol sakkozónő, aki egy Csehországban megrendezett sakktorna alatt vesztette életét. A csodagyerekként számon tartott Jessie Gilbert szállodája nyolcadik emeleti ablakából zuhant ki éjszaka, miután barátnőjével és játékostársával este együtt iszogattak.
 
A szicíliai maffiát komoly veszteség érte: rendőrkézre került a hírhedt Scalisi-klán vezére, akit a "szokásos" bűncselekményeken kívül több gyilkossággal is vádolnak. Conchetta Scalisi 45 éves varrónő történetét a moszkvai Kommerszant cím? hetilap foglalta össze. "Nem értem, miért kell itt lennem? Kinek vagyok az útjában? Egyszer? családanya vagyok.
A magyar zsidóság deportálását előkészítő és koordináló Endre László alakja látható egy gödöllői templom freskóján. A máriabesnyői templom orgonája fölött látható képet még 1942-ben festették. A városvédő szerint a háborús bűnös képét nem kellene lekaparni, de mindenképpen magyarázó táblával kellene ellátni.   
Az Alibaba Group nevű, online kereskedelemmel foglalkozó kínai cég szeptemberi, történelmi tőzsdére lépése után a tulajdonosok most az időközben különvált fizetési üzletágukat, az Alipayt szeretnék bankká minősíttetni és tőzsdére vinni.
 
Feltehetőleg szervezett bűnözői csoport okozta annak a 12 ezer védett madárnak a pusztulását, amelyekre két hete a vámosok bukkantak egy olasz kamionban. Rendőrségi információk szerint ugyanakkor nem az Olaszországban elfogott orvvadászok voltak az elkövetők.
A vakáció közeledtével közel másfél millió szülőt kellett, hogy foglalkoztasson a gondolat: mit csináljon a gyerek nyáron? Persze, az ideális az, ha a meleg időszak egy részét pihenés, kikapcsolódás közben együtt töltheti a család. Ám miközben az ország a nyaralást éltető szólamoktól zeng, az igazság az: a családok többsége nem engedheti meg magának ezt a "luxust". Gyerekek futóversenyen. Célba érnek Fotó: Somorjai L.
Elkészültek a bírói szervezet átvilágításának a dokumentumai. Van benne hideg is, meleg is, a konklúzió azonban mindenképpen változtatásokért kiállt. A kritikusok szerint erre a feudális előjogaikat féltő megyei bírósági vezetők miatt nincs nagy esély, a rendszer részeiként tevékenykedők pedig azért szkeptikusok, mert valamennyi lényeges kérdéshez kormánypárt és ellenzék közös döntése szükséges. Képünk illusztráció
A július 23-án Kecskemét mellett lezuhant MIG–29-es típusú vadászrepülő katasztrófájának okait a Légügyi Igazgatóság szakemberei továbbra is vizsgálják, Helembai László légügyi főigazgató vezetésével. Az ezredes a Hetek kérdésére elmondta: a bemutatórepülés során történt baleset okai közül kizárható a műszaki hiba. Lapunk úgy tudja, hogy a gép egy rendkívüli felkészültséget kívánó manőver után zuhant le.
1986 óta folyamatosan csökken a keres és a termel tevékenységre fordított id, és n a szabadon felhasználható idkeret Magyarországon. A f okot a háztáji gazdálkodás eltŐnésének felgyorsulásában látják a kutatók. A diplomásoknak és a fvárosiaknak viszonylag kevesebb időt kell jövedelemszerzésre fordítaniuk, a szinte kizárólagos szórakozást pedig mindenhol a tévézés jelenti.
 
A hajléktalanok mintegy negyvenezres tömege a hazai szegénység szempontjából a jéghegy csúcsának tekinthető. A szakemberek nem egyformán számítják a szegénységi küszöbértéket, az eredmények mégis nagyjából egybecsengenek: Magyarországon mintegy másfél millió ember szegénységben él, jövedelme nem éri el az átlagjövedelem felét sem, a sokaság fele tartósan szegénynek tekinthető. A többiek átmenetibb szegénysége, cserélődése mindazonáltal a társadalmi mobilitás esélyét mutatja.
 
Több magyar állampolgárt is letartóztattak Németországban a SoKo Bunda elnevezés? hatósági akció keretében. Német közlés szerint a külföldi vállalkozásokat érintő ellenőrzések során kizárólag olyanok ellen jártak el, akiknek kétes kapcsolataik vannak az alvilággal, és illegálisan dolgoztatnak, illetőleg dolgoznak Németországban. A tavalyi és a mostani SoKo-akciók során a kint dolgozó 300 magyar cég közül összesen ötvennél tartottak razziát. 
A középkori eretnek- és boszorkányüldözések, illetve az '50-es, ’60-as, ’70-es évek magyar ellenzékének, a marxizmus kritikusainak kirekesztése között próbált párhuzamot vonni Varga László, Klaniczay Gábor történész és Hankiss Elemér.
 
Nagy sikert aratott a clevelandi hallgatóság előtt Orbán Viktor október 23-ai ünnepi beszéde. A volt miniszterelnök szemmel láthatóan ügyelt arra, hogy semmi olyat ne mondjon, amellyel később idehaza támadhatják, hiszen az amerikai út előtt a HVG beharangozta, hogy meglehetősen vegyes hallgatóság – többségében hungaristák – előtt fog beszélni. Az tény, hogy Orbán Viktor többször említette, hogy mennyi tragédia érte Magyarországot, bár a Horthy-rendszerről nem beszélt elítélően. Sőt, egy szót sem szót erről a zavaros korszakról.

Külföld

A közelgő német választások kapcsán gyakran felmerül a kérdés, vajon az egyre nagyobb arányban voksoló bevándorlók hozhatnak-e váratlan fordulatot a szavazatok arányában. A nem uniós államból érkezők közül minden második személy szívesen részt venne a szeptember 22-ei szavazáson, de természetesen nagy részüknek erre (még) nincs lehetősége.
Továbbra sincs egyezség a görög kormány és az ország hitelezői között. Már Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke – és eddig Athén legnagyobb támo­ga­tója – sem hajlandó konkrétumok nélkül asztalhoz ülni a görög miniszterelnökkel.
A magasabb pontszám rosszabb teljesítményt mutat
Oroszország és Izrael messze rosszabbul teljesít, mint Magyarország. Erre a hírre biztosan mindenki felkapja a fejét, talán még a kormány­propaganda készítői is. A Fund For Peace alapítvány (Alapítvány a bé­kéért) idén is nyilvánosságra hozott mutatószámai alapján viszont ez egyértelműen így van.
Az elnök asszonyai: Ségolène Royal, Valérie Trierweiler, Julie Gayet. A Closer magazin 7 oldalon számolt be.
Februárban minden francia megtudhatja, van-e még first lady az Elysée-palotában. Legalábbis ezt ígérte legújabb nyilatkozatában François Hollande elnök, aki az elmúlt napokban kínos botrányba keveredett. Hollande állítólagos titkos szerelmi ügyei fölött a francia média nagyobb része jótékonyan szemet huny, és inkább az elnöknek a gazdaság élénkítéséről szóló terveit dicséri.
A Super Bowlt is elérte a Netanjahu-Obama párbaj, amely azt követően vett újabb fordulatot, hogy az izraeli miniszterelnök elfogadta a washingtoni kongresszus meghívását. A Fehér Ház csak a kész tényekről értesült, mire Obama stábja gyorsan közölte, hogy az elnök nem kíván találkozni Netanjahuval.

Fókusz

Németh Sándor vezető lelkész sajtótájékoztatón jelentette be: a Hit Gyülekezete arra kéri a Pénzügyminisztériumot és az Állami Számvevőszéket, hogy vizsgálja ki a Magyar Fejlesztési Banktól kapott 665 millió forintos hitel, illetve a négy év során általuk felvett 75 millió forintos állami támogatás jogszerűségét Németh Sándor kifejtette: a gyülekezetet az elmúlt napokban ért támadások a demokrácia és a vallásszabadság ellen is irányultak.
A július 23-án Kecskemét mellett lezuhant MIG–29-es típusú vadászrepülő katasztrófájának okait a Légügyi Igazgatóság szakemberei továbbra is vizsgálják, Helembai László légügyi főigazgató vezetésével. Az ezredes a Hetek kérdésére elmondta: a bemutatórepülés során történt baleset okai közül kizárható a műszaki hiba. Lapunk úgy tudja, hogy a gép egy rendkívüli felkészültséget kívánó manőver után zuhant le.

Interjú

Jogerőre emelkedett az az első fokú ítélet, melynek negyedrend? vádlottja az ismert színész, Benkő Péter volt. Élettársa, Magyar Ildikó, hat és fél év letöltendő, míg Benkő és kedvesének testvére, valamint édesanyja ennek harmadát kitevő felfüggesztett szabadságvesztést kapott.  Benkő Péter: "A mai napig nem értek az áfa-visszaigényléshez." Fotó: D. T.
 
– Az elmúlt hónapok és e napok politikai élete leginkább a botrányok sorozatával jellemezhető. Úgy tűnik, mintha a közéletből eltűntek volna a gondolatok, s csak az foglalkoztatná a szereplőket, hogy milyen, a másik felet negatívan érintő, botrányos információt tud nyilvánosságra hozni.

Életmód

A magyar mozgóképes autókultúra elkötelezett banditái. Két filmforgatás között pedig online gépjárműturkászok és posztolók... Küldetés a magyar autósfilmek javára!

Szabadidő

Sárvár a hírnevét kétségkívül gyógyvizeinek köszönheti, hiszen már több mint ötven éve járnak ide a gyógyulni vágyó, reumatikus megbetegedésekben szenvedők. Ők a hely igazi reklámhordozói, akik viszik a sárvári gyógyvíz jó hírét. A környéknek ritka különlegessége, hogy két különböző gyógyvízzel is rendelkezik. A városban az elmúlt években zajló fejlesztések és beruházások azonban túlmutatnak a gyógyturizmus keretein: a nyári, belföldi úti célok tervezését befolyásolják parádés kínálatukkal.

Sport

 
A Fukuokában zajló úszó- és vízilabda-világbajnokság e héten újra a medencébe szólította a budapesti Európa-bajnokság által kissé meggyötört magyar vízilabda-válogatottat. A hajszoltság persze elsősorban az Eb-bronzérmes férfiválogatottra értendő, az aranyérmes hölgyek már két győzelmen is túlvannak a csoportmérkőzéseken.  Először Kanadával mérkőztek meg. Annak ellenére, hogy hosszú perceken át a kanadaiak vezettek, sikerült a kiegyenlítés, sőt az elhúzás is. Már 5–2-re vezetett Dr.
Tovább folytatja menetelését a Dunaferr. Az újvárosi csapat előnye a 18. fordulóban három pontra nőtt; a Dunaferr ugyanis legyőzte a Debrecent (3–2), a Vasas azonban nem bírt a Ferencvárossal (3–3). A Dunaferr és a válogatott jelenlegi állapotáról a Hetek Nagy Tamás balszélsőt kérdezte.
Óriási meglepetéssel zárult az elmúlt hét végén megrendezett nehézsúlyú vb-döntő. A dél-afrikai Carnival Cityben a hat éve veretlen brit Lennox Lewis kiütéses vereséget szenvedett az amerikai Hasim Rahmantól.  Hasim Rahman: Na ki lesz a következő? Fotó: Reuters
 
A női tenisz jelenlegi klasszifikációs szisztémája a WTA hetvenhat nemzet több mint ezer profi játékosát rangsorolja az évente megrendezésre kerülő 64 tenisztornája alapján. Számunkra történelmi esemény, hogy a hölgyeknél, Gubacsi Zsófia és Kapros Anikó elmúlt heti nagyszer? casablancai WTA torna szereplésével először immár négy magyar szerepel a világranglista száz legjobbja között. A 20 éves Gubacsi Zsófia hétvégi casablancai győzelmével élete első WTA torna győzelmét aratta, ezzel egy csapásra huszonnyolc helyet ugorva immár a 81.

Hit és értékek

 
"Benny Hinn elsősorban a katolikusok felé tartja magát elhívott szolgálónak, katolikus körökből hihetetlenül nagy az érdeklődés júliusban tartandó istentiszteletére" – mondta a Hetek kérdésére Jim Sandersné, az eseményt szervező Krisztus Szeretet Gyülekezet képviselője. Sandersné nem érti, miért határolta el magát az eseménytől Paskai László bíboros, esztergomi érsek, miközben a római pápa többször is áldását adta Benny Hinn szolgálatára.
Salamon fogadja Séba királynéját – Edward Poynter festménye.
Kik voltak a történelem leggazdagabb emberei? Erre a kérdésre sokan keresték már a választ. Most a brit Independent számolt be egy új kutatásról, ami az elmúlt ezer év milliárdosait próbálta sorrendbe állítani vagyonuk szerint.
Egy bibliaiskola 25 diákja volt az áldozata a legutóbbi nigériai keresztényellenes vérengzésnek. Afrika legnépesebb országában a kormányzat tehetetlen a muzulmán fana­tikus csoportok terrorhullámával szemben. Az észak-afrikai felkelések nyomán a Szaharától délre fekvő államokban is megerősödtek a Nyugat-ellenes, az iszlám törvénykezést sürgető mozgalmak.

Arcok

2013. április 15-én huszonhétezer ember indult el az amerikai függetlenségi háború csatáira való emlékezés alkalmából megrendezett maratonon Bostonban. Körülbelül tizenhétezren át is haladtak már a célvonalon, amikor 14 óra 50 perc 12 másodperckor egy-egy pokolgép robbant, aminek következtében kétszázhatvanan megsérültek, hárman pedig életüket vesztették.

Oldalak