Munkatársunktól cikkei

Külföld

Döntés született Strasbourgban annak az 5 muszlim férfinak az ügyében, akik az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulva próbálták megakadályozni, hogy Nagy-Britannia kiadja őket az Egyesült Államoknak nemzetközi terror­cselekményekben való részvétel gyanúja miatt.
Az euró kálváriája ellenére is töretlen népszerűségnek örvend Angela Merkel Németországban. Szociáldemokrata ellenfelei – akiknek egyik prominens képviselője, Frank-Walter Steinmeier második helyezett a kancellár mögött a közvélemény-kutatásokban – azért bírálják, mert szerintük a népszerűség fenntartását Merkel a választók adójából finanszírozza.
A legmagasabb készültségi fokozatot rendelte el Izrael, és a Vaskupola védelmi egységeit is a libanoni határhoz rendelte az elmúlt vasárnapi légicsapás után, melynek során több magas rangú Hezbollah-vezető és az iráni Forradalmi Gárda hat tagja vesztette életét.
Az elmúlt hónapokban kibontakozott elefántcsontparti konfliktust a líbiai beavatkozás mellett sokan egy új korszak másik főpróbájának tartják. A választási vitát ugyanis nemzetközi, elsősorban ENSZ-beavatkozás döntötte el, felülírva ezzel az elefáncsontparti alkotmányt. A külső beavatkozás lehetősége másutt is egyre népszerűbb: a hétvégén az Arab Liga szólította fel a világszervezetet, hogy léptessen életbe repülési tilalmat a Gázai övezet felett – igaz, a tilalom a palesz­tin terrorrakéták indí­tására nem vonatkozna.
Jana Nagyová katonai hírszerzéssel figyeltette a miniszterelnök feleségét.
A múlt héten a színfalak mögött kezdetét vette Az elnök emberei sorozat cseh változata: volt benne intrika, megfigyelési botrány, korrupció, minden, ami egy politikai botrány kelléke.
Ramzan Kadirov csecsen elnök is megszervezte a maga „milliós menetét” Groznijban, válaszul a Charlie Hebdo elleni terrortámadás után tartott párizsi tömeggyűlésre. A január 19-ei tömegdemonstráció célja az iszlám védelme volt az európai liberalizmussal szemben. Másnap négy orosz állampolgárt vettek őrizetbe Franciaországban terrorizmus előkészületeinek vádjával.
 
Minden este fényképezőgépekkel felszerelt, izgatott turisták lepik el a Haifa közelében található Kirjat Jam melletti tengerpartot, akik abban a reményben figyelik a tengert akár órákon át is, hogy hátha megpillantják azt a lényt, amely a legtöbb ember szerint csak a mesékben létezik. Nem csak a romantikát keresik: a tét egymillió dollár, amit a város polgármestere ajánlott fel egy hiteles fotóért.
„Kölcsönös segítségnyújtásra és toleranciára” kívánja a szászországi Parey egyik középiskolája diákjait nevelni. A múlt hét végén ennek azonban nyomát sem lehetett látni: három tanuló arra kényszerített egy 16 éves fiút, hogy az iskolaudvaron egy táblát hordozzon maga előtt a következő felirattal: „Itt én vagyok a legnagyobb disznó, zsidókkal barátkozom.”
Évtizedes megszorítások elé néz Nagy-Britannia – jósolja két befolyásos gazdasági kutatóintézet előrejelzése. A tanulmány szerint a visszavágások javarészt a közszférát érintik, és a költségvetési csökkentések és hatásuk az elkövetkező két parlamenti választáson is átívelnek majd.

Belföld

 
Hosszú hallgatás után Orbán Viktor is elmondta véleményét az árpádsávos zászlókról. Az egyik kereskedelmi csatorna híradójában a Fidesz elnöke kijelentette: a sávos lobogó „nem nyilas zászló, ez egy tévedés. A nyilas zászló az úgy festett, hogy az árpádsávos zászlóba nyilaskeresztet rajzoltak. Ilyen zászlót én nem látok ma a magyar köztereken”. Miután a zászlókat s így saját pártrendezvényeiket tisztára mosta, az ellenzék vezére a magyar demokráciáról is elmondta véleményét.
Jelentős diplomácia aktivitása ellenére sem sikerült a Fidesznek elérnie, hogy az Orbán-kormány intézkedéseit számos ponton kritizáló úgynevezett Tavares-jelentést lényegileg átírják.
"Nem lesz dráma, de azért a jobboldali politikusok elgondolkodhatnak" – mondta lapunknak Tóth Károly szocialista képviselő, miután kiderült: az illetékes miniszter megszüntette a szigorúan titkos minősítést a pártállami titkosszolgálatokkal együttműködött egykori és jelenlegi kormánytagok esetében, vagyis elhárult az akadály a névsor nyilvánosságra hozatala elől.  Járai Zsigmond. Kellett a púder Fotó: MTI
Támadás a sajtószabadság ellen – így kommentálták a parlamenti pártok az ATV székházára leadott lövéseket. A médiumok ténykedésének korlátait és kockázatait világszerte vizsgáló Freedom House munkatársa szerint direkt összefüggés van a történtek és a korábbi, hasonló ügyek felderítetlensége között.
 
Az európai parlamenti választásokra súlyos vereséget prognosztizáló közvélemény-kutatási eredmények hasonlóan súlyos személyi, vezetési válságot generáltak az MSZP-ben. A lapunknak erről névtelenül nyilatkozó, elégedetlen szocialisták szerint ezt jelzik a kampány és a listaállítás körüli huzavonák is. A Köztársaság téren a jelenlegi helyzet egyetlen pozitívumának azt tartják, hogy a nyári vereség előrehozhatja a rég várt tisztújítást. 
Egy néhány hete készült felmérés alapján a magyarok többsége (mintegy 60 százalék) a bűn, a betegség vagy a társadalmi deviancia kategóriájába sorolta a homoszexualitást, míg az azonos nemű partner választásának a szabadságát a megkérdezettek alig 10 százaléka vélte alapvető jognak. Ennek fényében nem meglepő, hogy a nagy pártok egyike sem siet felkarolni a becslések szerint a társadalom 4-5 százalékát kitevő, de hangjukat egyre erősebben hallató csoport tagjainak követeléseit.
A széles nyilvánosságot ugyan nem, de a szakmai közéletet és a politikusi „háttérvilágot” mélyen megrázta Komáromi András üzletember váratlan halála, aki annak a cégnek volt egykori tulajdonosa, amelyet hosszas huzavona után, jelentős nyomásgyakorlást követően minap megvásárolt az állam.
Bádogosok, villanyszerelők vagy éppen kőművesek között képeznék a jövő ápolónőit? Jelen állás szerint éppen ez történhet az ország legnagyobb egészségügyi szakiskolájának diákjaival.
Az Opus Dei katolikus szervezet alapítója, Josémaría Escrivá születésének 100. évfordulóját egynapos konferenciával köszöntötték a hétvégén Budapesten. A rendezvényen felszólalt többek között Habsburg Ottó, a Páneurópai Unió elnöke, az Európai Parlament tagja, aki elismeréssel szólt az Opus Dei tevékenységéről. Habsburg Ottó szerint a szervezet küldetése, hogy a katolikus álláspontot "felpuhulás nélkül" közvetítse a más meggyőződés?
 
Lakatos András, alias Kisbandi 1997-ben hagyta el az országot, hitelezői szerint körülbelül 3 milliárd forinttal. A hivatalos álláspont szerint Lakatos nemrég bukkant fel Miamiban, majd miután a magyar hatóságok erről tudomást szereztek, kiadatási kérelemmel fordultak az illetékes szervekhez. Úgy tűnik azonban, nem fog simán menni a kiadatási procedúra, hiszen az édesanyja által felfogadott védők legalább három pontban támadják a magyar hatóság eljárását.
Jézus már kétezer évvel ezelőtt a Sátán fiainak nevezte azokat, akiknek mai örökösei uralják a világot, de korunk nemzetiszocialistái hamarosan fegyvert fognak a fehér faj védelmében - efféle szellemi és intellektuális sötétség árasztotta el a budai hegyeket a Jobbik-közeli szervezetek hétvégi összejövetelén, melyhez a rendőrség nagy erőkkel asszisztált.
Baja Ferenc szocialista képviselő első fokon pert nyert a Napi Magyarország kiadója és Illés Zoltán fideszes képviselő ellen, személyiségi jogainak megsértése miatt. A tárgyalás érdekessége, hogy Illés Zoltánt Timár György kisgazda országgyűlési képviselő; Molnár Róbert kisgazda parlamenti képviselőt pedig Vidoven Árpád, fideszes képviselő, a parlament egyik jegyzője védte.
 
Az augusztus 17-én elrendelt feljelentés-kiegészítés folytán a BRFK gazdaságvédelmi osztályának munkatársai megállapították, hogy egyes Fideszhez közel álló cégek iratain nem az igazi Josip Tot aláírása szerepel, ezért okirat-hamisítás alapos gyanújával, ismeretlen tettes ellen elrendelték a nyomozást. A jelenlegi információk alapján úgy tűnik, az elkövetők cselekménye több tényállást is megvalósít.
Hét éve nem szavazott le az Országgyűlés Külügyi Bizottsága szaktárca által ajánlott jelöltet. Katona Tamás volt MDF-es, majd MDNP-s, egykor népszerű politikus most a kormányoldal kellő támogatásának a hiánya miatt – még – nem utazhat Lengyelországba.
A felnőtt lakosság kétharmada szerint a Medgyessy-kormány működésében ugyanannyi, vagy több a korrupció, mint az Orbán-kormányéban volt – derül ki a Magyar Gallup Intézet szeptemberi közvélemény-kutatási adataiból.
 
Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottsága helyt adott a Hit Gyülekezete beadványának, amelyet A HÉT cím? televíziós műsor egyik vallási témájú riportja nyomán nyújtott be a testülethez. Az egyhangúan meghozott döntésben az ORTT Panaszbizottságának eljáró tanácsa kötelezi a Magyar Televízió Rt.-t, hogy a soron következő A HÉT cím?
– Mi lesz a feladata a testületben? – Rá szeretnénk döbbenteni az embereket arra, hogy nem a kivonulás, a tartózkodás, a közélettől való távolmaradás a helyes válasz a demokrácia zavaraira, hanem a részvétel. Ehhez a részvételhez pedig programot és intézményeket kell kitalálni, létrehozni. Fontosnak tartjuk, hogy az a társadalmi béke, ami jellemezte az egész magyar átalakulást, továbbra is fennmaradjon, ráadásul az összefogás erőforrássá váljék. 
Ott, ahol az abaúji dombság egy kies völgybe szalad, kezdődik a nyomor. A nyomornak neve is van, úgy hívják, Csenyéte. 441 lakosa bizton elbüszkélkedhet vele, hogy az országban az ő faluja a legszegényebb. És tényleg, munkahely csak négy akad, kettő a hivatalban, kettő az iskolában, ahol az osztályterem ajtaján ott sorjáznak a nevek, kivirít közülük Vanesszáé, Andzselináé és Kittié. Három amerikaias hangzású név, Csenyétének ennyi jutott a nem annyira művelt Nyugatból. Meg egypár EP-képviselő.
 
Meghitt hangulatú fórumnak adott helyet a héten a Segítő Szűz Mária Katolikus Leánykollégium Egerben, ahol Dávid Ibolya igazságügy-miniszter asszony, az MDF elnöke tartott előadást "Keresztyén nő a közéletben" címmel. A miniszter asszony jelenlétét igyekezett kihasználni a helyi sajtó is, ami miatt csak egy félórás csúszással tudott elkezdődni a rendezvény.
A magyar labdarúgó-válogatott észtek elleni 5-1-es sikere feledtetni látszik nemcsak a románok elleni blamázst, hanem a magyar futballhuligánok bukaresti (le)szereplését is. A 2020-as Eb egyik szeletére aspiráló kormánynak azonban nem kevés tennivalója akad még: ha a labdarúgás támogatása terén jól is állnak, a futballbűnözők elleni küzdelem lényegében csak most kezdődhet.
 
A jövő héten tárgyalja – és várhatóan fogadja is el – az Európa Tanács (ET) azt a Magyarországról szóló jelentést, amelyet az Európai Bizottság a Rasszizmus és az Intolerancia Ellen (ECRI ) nev? testület készített – értesült megbízható forrásokból a Hetek.
A szakmapolitikai és gazdasági ügyek színvonalas, pragmatikus, és nem túl ideologikus megoldása, illetve a szélsőjobb „lenyomása" tűnik az új Orbán-kurzus legfontosabb célkitűzésének, amiben a kétharmados törvények sem szabhatnak gátat a Fidesznek. A Fideszben mindenki biztos abban, hogy a második fordulót követően rendelkezni fognak az alkotmányozáshoz szükséges többséggel. A leendő ellenzéknek gyakorlatilag nem sok eszköze lesz, hogy a Fidesz terveit a parlamentben megakadályozza.
 
Tizenhárom nagyméret? aknagránátot, tüzérségi lőszereket és csaknem három kiló vadkendert találtak a rendőrök egy 17 éves, szélsőjobboldali nézeteket valló fiatalembernél. Az illető a Vértesben még most is nagy számban található második világháborús robbanószerkezeteket saját készítés? fémdetektorával derítette fel, hogy azokból robbanóanyagot nyerjen.
Több ezren búcsúztatták hétvégén az utolsó személyszállító vonatokat országszerte. Tizennégy vasúti mellékvonalon ugyanis utoljára jártak a szerelvények. Vasutasok, önkormányzati vezetők, lokálpatrióták szinte mindenhol egy-egy mécsessel, koszorúval és a vonal beutazásával emlékeztek, sőt az egyik szárnyon cigányzenekar húzta el a vonatok utolsó nótáját. Fotó: Somorjai L.
 
Elutasította a Magyar Rádió lapunk ellen benyújtott sajtóhelyreigazítás iránti keresetét a Fővárosi Bíróság. Az ítélet szerint a Hetek augusztus 6-ai számában megjelent "Zsebrádió – Súlyosan elfogult a Kossuth Krónika" cím? cikke egy valóságos tanulmány megállapításait foglalta össze, az abból levont következtetés pedig nem sérti a véleménynyilvánítás szabadságát. Az ítélet nem jogerős.  "A Magyar Rádió Kossuth Krónika cím?
 
Orbán Viktor a Corinthia Aquincum Hotelben a Széll Kálmán Alapítvány meghívására több hazai és külföldi üzletemberrel találkozott az elmúlt héten. A megbeszélést a Fidesz elnöke kezdeményezte, aki az ország állapotának elemzése után javaslatot tett egy úgynevezett „magyar reformalap” létrehozására.
 
Újjá alakult az Országos Szakképzési Tanács (OSZT). A több milliárd forint elosztására is hatást gyakorló szervezetben több kormánypárti országgyűlési és önkormányzati képviselő is helyet kapott. Az OSZT elődjének számító Országos Képzési Tanácsot (OKT) 1992-ben hozta létre az Érdekegyeztető Tanács. Fő feladatai közé tartozott a munkaadók által befizetett szakképzési hozzájárulásból képződő Szakképzési Alap elosztása, valamint a szakképzés stratégiai kérdéseinek megvitatása.
Egy a Political Capital (PC) megrendelésére készült friss kutatás szerint a Jobbik támogatóira továbbra is sokkal inkább jellemző a zsidóellenesség és az antiszemita összeesküvés-elméletekben való hit, mint a többi párt szavazóira. A „konspiratív antiszemitizmus” ugyanakkor a Fidesz és a baloldali pártok szavazótáborában is magas.
Mádl Ferenc köztársasági elnök és az ellenzék által delegált tagok bojkottja után Péterfalvi Attila adatvédelmi biztossal háromra duzzadt azon tényezők száma, akik a szabaddemokrata Mécs Imre szerint megpróbálják ellehetetleníteni az egykori kormánytagok állambiztonsági múltját vizsgáló bizottság munkáját.
 
Rendőrségi és belügyi kapcsolatai révén Zuschlag János egykori szocialista képviselő két éven keresztül sikerrel akadályozta meg, hogy a pályázati pénzek eltüntetése kapcsán indult nyomozásban érdemi eredmények szülessenek.
"A rendszerváltás óta most először érzem, hogy nagy a baj. Megijedtem. Az országot jellemző hangulat a két világháború közötti európai időszakot idézi" – jelentette ki Tölgyessy Péter, fideszes országgyűlési képviselő Kőbányán, egy gazdasági fórumon.  Tölgyessy Péter. Aggódik Fotó: Somorjai L.
Alig vonult le az ár a Dunán és a Tiszán, itt az újabb hullám. A napokban a Hernád és Vadász-patak is erősen áradt, ezért a katasztrófavédelem bevetette a helikoptereket, mivel több helyre már csak ezekkel tudták kiszállítani a homokzsákokat. Lapzártánkkor a Vadász-patak óránként húsz centit emelkedett. Forrás: vizugy.hu
Sötét képet festett hallgatóinak a hazai kisegyházakról Macskássy Izolda festőnő ,,A szektamentes Magyarországért" cím? eszmefuttatásában. A szabadidejében egyházügyekkel is foglalatoskodó képzőművésznek a szegedi MDF-klub biztosított helyet nézetei kifejtésére. A rendezvény szervezői a Magyarok Világszövetsége Szegedi Universitas Tagozata és az Ötágú Síp kulturális egyesület voltak.
 
A Magyarországon tartózkodó afgán menekülteket áttelepítették a debreceni befogadóállomásra, emberjogi szervezetek viszont aggályokat vetnek fel. A Heteknek Végh Zsuzsanna, a BM Bevándorlási Hivatalának főigazgatója adott tájékoztatást. – Milyen alapon korlátozták a debreceni befogadóállomáson lakó afgán menekültek szabad mozgását?
Nem akarta, hogy Magyarországot tovább fojtogassa a „globális háttérhatalom”, ezért inkább lemondott Táncsics-díjáról Szaniszló Ferenc. Önzetlen gesztusát megelőzte egy nemzetközi botrány és kormányunk újabb vesszőfutása.
Fiatalos, szimpatikus, békés képet igyekszik kialakítani magáról a Jobbik a választási kampányban, miközben a tények azt mutatják, hogy valójában a radikális irányzat kerekedett felül a pártban.
 
Vizsgálatot folytat a rendőrség A. Ottó miskolci pappal szemben, mert két fiatalkorú gyermek azt állítja, hogy a férfi fajtalankodásra akarta őket rábírni. Ha beigazolódik a vád, akkor annak komoly következményei lehetnek a férfi hivatására nézve. Miskolcon járőröző rendőrök a Búza téri autóbuszállomáson figyeltek fel két – nyolc- és tizenkét éves – gyerekre és egy felnőttre.
Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) és a közmédiumokat felügyelő közalapítványokat irányító kuratóriumok megszüntetését javasolja egyebek mellett a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából most elkészült tanulmány. A Gálik Mihály közgazdász vezette csapat egy új médiatörvény kereteit határozta meg dolgozatában.
Németh Miklós hazatér, és több mint valószínű, hogy az MSZP sorait erősíti. A párton belül szinte egyöntet? vélemény, hogy ez mindenképpen nyereséget jelent számukra, azonban az még vita tárgya, hogy milyen posztot, illetve feladatkört kapna a rendszerváltást levezénylő volt kormányfő. A konzervatív pártok még nem nyilatkoztak az esetleges visszatérésről.
 
Az egyik oldalon Orbán Viktor szavahihetősége, a mások oldalon az Élet és Irodalom cím? hetilap hitele forog kockán annak kapcsán, hogy igaz-e: a volt miniszterelnök még hivatali idejében részt vett egy, az akkoriban felesége résztulajdonában álló tokaji borászkodással foglalkozó kft. taggyűlésén.  Az ÉS által közölt, eredetinek mondott jegyzőkönyvek semmilyen bűncselekményre nem utalnak, egyetlen adóforint sem látta kárát a kft.
Bár Bajnai Gordonnak elméletileg sikerült hatalomkoncentrációt végrehajtania a kormányában, a központi helyekre a saját embereit ültetnie, mégis az a legnagyobb kérdés, hogy a miniszterelnök képes lesz-e hatalomtechnikai szempontok alapján is működtetni kabinetjét. Magyarán: lesz-e teljesítmény?
Hol nyílt, hol kódolt zsidózással telt a békéscsabai „Polgári esték” rendezvénysorozat nyitó előadása. Bayer Zsolt a fideszes polgármester vendégszeretetétől és helyeslő pillantásaitól övezve uszította ötszáz fős hallgatóságát.
 
Az internet ellenőrzését sürgeti Körmendy-Ékes Judit, az ORTT elnöke. Mint mondja: a büntető-, személyiségi, szerzői, média- és egyéb jogi alapelveket a világhálóra is alkalmazhatóvá kell tenni.
 
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette a 2001-es népszámlálás eredményeit, melynek messze a legvitatottabb pontja a vallási hovatartozás kérdését feszegette. Mint emlékezetes, több egyház és neves közéleti szereplő fejezte ki fenntartásait, a MAZSIHISZ és az egyszázalékos felajánlások alapján negyedik legnagyobb egyház, a Hit Gyülekezete pedig országos felhívásban kérte tagjait, hogy tagadják meg a válaszadást.
Nem könnyű manapság zsidónak lenni a Jobbikban. Szegedi Csanád is csak pár hétre lélegezhetett fel, miután kiderült, hogy nagymamája a szövetség népéhez tartozik. Novák a héten adott neki sakkot a Facebookon, de lehet, hogy a lapzártánk utánra összerántott elnökségi ülés pattra hozza ki a játszmát.
Ki kicsoda a szélsőjobboldalon? Néhány héttel a Magyar Gárda kettészakadását követően újabb törésvonal körvonalazódik a szélsőjobboldalon: ezúttal a mindeddig bajtársaknak gondolt figurák, Tomcat illetve a kuruc.info szerkesztői ugrottak egymásnak. Az ügy egyik hozadéka, hogy autentikus forrásból értesülhettünk róla, kik szerkesztik a mocskos hangvételű és szellemiségű honlapot.

Háttér

A móri ügyhöz hasonló nagyságrendű fiaskó elé néz az igazságszolgáltatás gépezete, ha kiderül, hogy a debreceni fideszes önkormányzati képviselő, Balla Irma gyilkosa valójában nem a képviselőnő ügyészség által megvádolt fia, hanem az a piti besurranó tolvaj, aki nemrég kétszer is jegyzőkönyvbe mondta bűnösségét.
Az európai uniós csatlakozási okmány aláírásával a teljes közösségi joganyag azonnal kötelező és alkalmazandó lesz az új tagállomokra. Ez azt jelenti, hogy minden különleges intézkedés nélkül százezer oldalnyi joganyagot "emel be" az ország a saját jogrendjébe.
Elkészültek a bírói szervezet átvilágításának a dokumentumai. Van benne hideg is, meleg is, a konklúzió azonban mindenképpen változtatásokért kiállt. A kritikusok szerint erre a feudális előjogaikat féltő megyei bírósági vezetők miatt nincs nagy esély, a rendszer részeiként tevékenykedők pedig azért szkeptikusok, mert valamennyi lényeges kérdéshez kormánypárt és ellenzék közös döntése szükséges. Képünk illusztráció
Az alkalmazottak közül azok válnak be igazán, akik szeretik azt, amit csinálnak – állítja lapunknak több munkaadó. Szerintük egyre kevesebb azok száma, akik munkájukat hivatásnak tekintik, ellenben egyre többen űzik professzionális szinten a lógást. Egy nemrég készült felmérés szerint például a megkérdezettek 52 százaléka inkább lemondana reggeli kávéjáról, mint a munkahelyi internetezésről. 
 
Mahmud Mohammad Ziad 36 éves iraki állampolgár a kivégzés elől menekült Magyarországra. Azt, hogy korábbi harcostársai miért akarták agyonlőni, csak sejti, ugyanis semmilyen bírósági eljárás nem folyt ellene. A vádat a kínzásokon közölték vele: állítólag részt vett egy Szaddám-ellenes merényletben. Azok után, hogy tíz éven át szolgált Szaddám köztársasági őreként.

Fókusz

 
"A 2000. évi felmérések szerint Magyarország a 31. helyre, azaz a középmezőnybe tornázta fel magát a korrupcióval fertőzött országok listáján.
A bocsánatot kérő miniszterelnöknek még vissza kell szereznie a választók bizalmát, a közvéleményt egyre jobban fárasztó Orbán azonban továbbra is veszélyt jelent a szakadék szélén egyensúlyozó országnak.
"Ahogy beérnek a faluba, a buszmegállóval szemben forduljanak jobbra a széles utcán, a földútról balra a második utca lesz a miénk, egy nagy fehér házat keressenek, fehér kerítéssel" – magyarázta a címre vonatkozó kérdésünkre Páty képviselőtestületének tagja, Éri István. Az eligazítás tökéletesen követhetőnek bizonyult. Talán ebből is adódik, hogy egy utcanév nem számít húsbavágó kérdésnek helyi szinten – mi azonban éppen emiatt érkezünk Pátyra.
 
A parlament huszonöt bizottságából tizennégynek baloldali, tizenegynek pedig jobboldali politikus lesz az elnöke. Míg az aránnyal a legtöbben képesek azonosulni, az elosztás sokakat meglepett, hiszen az MSZP olyan bizottsági elnöki posztokról mondott le, mint például az Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottság vagy a Szociális és Családügyi Bizottság, amelyek az új kormány politikájának ideológiai, sőt stratégiai bázisai lehettek volna.

Üzlet

Annak ellenére, hogy az idei államháztartási hiány félévkor elérte az éves terv 90,5 százalékát, nem tapasztalható riadalom a gazdaságelemzők körében. Mégis lehet, hogy ez alapul, vagy legalább is indokként szolgálhat Draskovics Tibor pénzügyminiszter eltávolítására. Ezt a szándékot – hírlapi információkon kívül – senki nem erősítette meg. 
Újabb rohamra készülnek az iszlám bankok - figyelmeztet a Reuters. Hazai lehetőségeiket kinőve, ezentúl még inkább célkeresztbe helyezik a külhont, és ezen belül is Európát. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy több piaci szereplő nemrég még az iszlám szót is elhagyta a nevéből.
 
Kedden délelőtt Brüsszelben megkezdődtek az érdemi csatlakozási tárgyalások az Európai Unió, valamint Ciprus, Csehország, Észtország, Lengyelország, Szlovénia és Magyarország között. Az EU képviselői külön-külön ültek tárgyalóasztalhoz a hat tagjelölt ország külügyminisztereivel. A magyar külügyminiszter történelmi pillanatnak nevezte a Magyarország európai uniós felvételét célzó tárgyalások megkezdését. Martonyi János a csatlakozási tárgyalásokra érkezve nyilatkozott az MTI-nek.
Orbán Gábor közgazdászt jelöli a Nemzetgazdasági Minisztérium megüresedett adó- és pénzügypolitikáért felelős államtitkári posztjára Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A kinevezés is azt mutatja, hogy az új gazdasági miniszter óvatosan ellép a Matolcsy György fémjelezte unortodoxnak nevezett gazdaságpolitikától.
Egy „spanyol hercegnek” köszönhetően felébredhet két évtizedes csipkerózsika-álmából a pécsi Magasház. A napokban ugyanis vételi ajánlatot tett az épületre az ingatlanbefektetéseiről híres ibériai Grupo Milton. Ha a terveknek megfelelően felújítják az épületet, igazi modern felhőkarcoló válhat a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült, elhagyatott szellemházból.
Az idén mindössze harmincezer használt autót hoztak be Magyarországra, a regisztrációs adó növelésével jövőre tovább csökkenhet az import. Az érintettek szerint egyre kevésbé éri meg az alig használt autók behozatala.  Használtautó-importőrök tiltakoznak Fotó: Somorjai L.
 
Tizenhét nappal az euró színre lépése előtt komoly mozgások tapasztalhatók a pénzváltó helyiségekben. Ki megszabadulna a múlt pénznemeitől, ki üzletet lát az évszázad pénzügyi manőverében, megpróbál pénzt csinálni a váltásból.  Az euró–dollár párharca csak ezután kezdődik el igazán, a szakemberek jelenleg az eurótól várnak többet.
Újabb fordulóponthoz érkezett a Dunaferr – ÁPV Rt. vita azzal, hogy a vagyonkezelő visszahívja az Acél XXI. Kft. ügyvezető igazgatóját, Horváth Istvánt, aki egyúttal a Dunaferr Rt. ügyvezető igazgatója is. Az ÁPV Rt. azt is tudatta, hogy mint a társaság legnagyobb részvényese, indítványozza a Dunaferr Rt. igazgatósági és felügyelő bizottsági tagjainak visszahívását, új tagok illetve új vezérigazgató megválasztását.
 
Várhatóan két hét múlva dönt a kormány a 2000-ben bevezetendő adóreformról – jelentette be Varga Mihály, a pénzügyi tárca politikai államtitkára. A végleges változatot szeptemberre dolgozza ki a kormány, amelyet novemberig szeretne elfogadtatni a parlamenttel. Úgy tűnik, hogy az egyes tárcáknak külön adóreform-javaslataik vannak.
 
Március végétől a klímavédelem jegyében lehetőség nyílik arra, hogy megszabaduljunk régi hűtőszekrényünktől vagy mosógépünktől.
„Ez kivéreztetés” – reagáltak szakemberek az egészségügyet érintő legújabb megszorításokra. A kormány az idén 13,5 milliárdot von el a kórházaktól, a tervek szerint jövőre további 20 milliárdot. Csiba Gábor kórházigazgató szerint: „Ez maga a vég.”
 
A Széchenyi-kártya sikerére való tekintettel júliustól bővülnek a hitelfelvételi lehetőségek. A felvehető összeg a mostani 500 ezerről, illetve egymillióról 2-5 millió forint összeghatárig növekszik. A konstrukciót az évi 40-50 millió forint árbevétel? és nyereséges vállalkozások igényelhetik majd. Egymillió forint után marad az eddigi 5 százalékos állami támogatás mértéke, afölött pedig 3 százalék lesz.
 
A szinte periodikusan ismétlődő iraki konfliktus kulcsszavai: fegyver és gazdaság. Szaddam Huszein iraki elnöknek így két fegyvere van, egyrészt a töretlenül gyarapodó nukleáris arzenál, másrészt az éhező iraki tömegek. S az elnök az Irak–ENSZ húzd meg-ereszd meg csatában céljainak megfelelően hol az egyiket, hol a másikat veti be.
 
Újabb és újabb csúcsokat dönt a forint árfolyama. Amíg az év elején közel 270 forintot is kellett fizetni egyetlen euróért, a napokban akár 228 forintért is vásárolhattunk. Az elemzők egybehangzóan erős forintra számítanak az év hátralevő részében. Igencsak optimistán látják a forint árfolyamának várható alakulását a külföldi elemzők.
Októberben 7,8 ezer fővel csökkent a regisztrált munkanélküliek száma az előző hónaphoz képest, így 9,4 százalékról 9,2 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta. Az év végéig azonban létszámuk stagnál, vagy kismértékben emelkedik, így az év végére 410 ezer nyilvántartott munkanélkülire kell számítani – derült ki az Országos Munkaügyi Módszertani Központ legfrissebb felméréséből.
Jövő héten pénteken (június 15-én) lép életbe a történelminek mondott kormányrendelet, amely megváltoztat egy hetvenéves folyamatot. 1931. május 31-e óta van életben a devizakorlátozásról szóló törvény, melyet a gazdasági világválság nyomán vezettek be. Bár 1946-ban új fizetőeszköz létrehozásáról döntöttek, a magyar gazdaság sohasem került abba az állapotba, hogy megszabadulhatott volna ezektől a korlátoktól.
Warren Buffett nemrég új üzleti ötlettel lepte meg a nagyközönséget. Vezetésével kiváló üzletemberek és politikai vezetők sorakoztak fel Detroit­ban a Goldman Sachs által támogatott „10 000 Kisvállalat Program” mellett, amelyet a város újjáéledésének fő mozgatórugójaként aposztro­fálnak.
 
Leginkább a hipermarketekben szeretünk vásárolni – derült ki a Gfk Piackutató Intézet felméréséből. Az év első negyedévében 12 százalékra kúszott fel a piaci részesedésük, és az Auchan, a Carrefour és a Tesco megismert terveit figyelembe véve várhatóan tovább folytatódik a kereskedelem koncentrációja. A felmérés szerint a megkérdezettek a választék tekintetében a hipermarketekről alkották a legjobb véleményt.
Az elmúlt évtizedben Guatemala gyilkossági rátája megduplázódott. A helyi kormányzat úgy véli, hogy a gyilkosságok közel 40 százaléka az áttelepült drogüzletekhez kapcsolódik.
 
Jelentősen módosul, a szakértők szerint öszszességében kedvezőbb feltételeket biztosít a parlament által megszavazott új áfatörvény. Kedvező változásnak számíthat az áfamentesség területe. Az új szabályozás értelmében 4 millióról 5 millió forintra emelkedik az alanyi adómentesség határa. Az éves bevallók számára 50 ezer, a negyedéves bevallók esetében 250 ezer, a havi bevallóknak pedig 1 millió forintnál lehetőség nyílik a visszatérítésre, sőt a göngyölítésre is.
 
Hányatott sorsú a magyar nemzeti légiforgalmi társaság, a Malév Rt. Nem könyny? manapság befektetőt találni kisebbségi részvénycsomagjára, és ha sikerül – mint ahogy az az Alitalia esetében történt –, akkor abból nem származik sok köszönet. Az állami kézben lévő gazdasági társaságok közül tán egyik sem fogyasztott el annyi elnököt és vezérigazgatót az Orbán-kormány bő két esztendeje alatt, mint a Malév.
 
Kántor Tibor az APEH Bűnügyi Igazgatóságának elnökhelyettese a napokban rendezett sajtótájékoztatón sietett eloszlatni az adórendőrséggel kapcsolatos félelmeket és előítéleteket. Mint mondta, az intézmény első három hónapjában 350 esetben rendeltek el nyomozást, a feltételezett elkövetési érték pedig közel 10 milliárd forint.
 
Összességében kedvezőnek mondhatók az idei kilátások a gazdasági folyamatokat tekintve. A pénzügyminisztériumi, optimista 5-6 százalékos GDP-növekedés mellett az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet ugyan szolidabb, de továbbra is erőteljes, 4,5-5 százalékos bővüléssel számol.  A külgazdasági feltételek ugyanakkor az idén nem olyan kedvezőek, mint tavaly voltak, hiszen az amerikai gazdaság lassulása lefelé módosítja a világ gazdaságának növekedési ütemét.
Sokan leállhatnak az árverezéssel, ha minden a kormány tervei szerint alakul. A bírósági végrehajtáson kívüli árverezéseket a jövőben az Apeh ellenőrzi – ez önmagában is elég riasztóan hangzik.
Látványos zuhanásba fogott a lakosság bizalmi indexe. 
Medgyessy Péter elhíresült, az SZDSZ korrupciós ügyeire vonatkozó kijelentése igen kellemetlen helyzetbe hozta az MSZP koalíciós partnerét. Az SZDSZ által vezetett tárcák kínosan ügyelnek, hogy az úgynevezett üvegzsebtörvényben előírt tájékoztatási kötelezettségeiknek eleget tegyenek. Azonban a tárcákat így sem kerülik el a feltételezések, gyanúsítgatások. Számítógépes játszósarok Fotó: MTI
A világ két legnagyobb kereskedelmi tömbje, az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti hat éve tartó "banánvita" a múlt héten kereskedelmi háborúba torkollott, amikor Washington, az EU halogató taktikáját megelégelve a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) engedélye nélkül úgy döntött, hogy 100 százalékos büntetővámot vet ki több mint félmilliárd dollár érték? európai importra.

Szabadidő

 
A Közoktatási Modernizációs Közalapítvány, röviden KOMA február 26-27-én tartotta kiállítással egybekötött konferenciáját a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen "Művészeti nevelés" címmel. Az előző kormány által létrehozott, és immár 1995 óta folyamatosan működő alapítvány több pályázatot írt ki tanítási programok, a közoktatás információs rendszere, neveléstudományi kutatások, pedagógiai módszerek, az iskola és társadalmi környezet fejlesztésének témaköreiben.
 
"Izgalmas élmények, színes napok a 102. Budapesti Nemzetközi Vásáron. Szinte el sem fér a naptárban a sok új termék és szolgáltatás. Bármelyik napot választja, jó napja lesz: ragyogóan fogja érezni magát barát, s család egyaránt" – ígérik a szeptember 11-én nyíló és 10 "színes" napon át tartó vásár szervezői.

Sport

Megtörtént, amire számítani lehetett. A hatszoros bajnok Bulls vezetősége hétfőn szabad listára tette Dávid Kornélt. A ligában keretszűkítés miatt január 5-ig minden csapatnak jeleznie kellett, mely játékosaira nem tart igényt. A Bulls Dávidon kívül Rusty LaRue-től Khalid Reeves-től és David Willoughby-tól köszönt el.
A héten kezdődött az év második Grand Slam tornája, a francia Roland Garros. A Grand Slam tornák rekordtartója tizenhárom győzelemmel Pete Sampras, trófeái közül egyedül a Roland Garros hiányzik, amiről, úgy tűnik, végleg lemondhat, miután idén is búcsúzni kényszerült a második körben.  Martina Hingis, a Roland Garros egyik női esélyese Fotó: Reuters
 
Bár a hivatalos célkitűzést, vagyis a 1–5. hely valamelyikét még elérheti női kézilabda-válogatottunk az itáliai világbajnokságon, az már világosan látszik, valamiért nem tudjuk a teljesítőképességünk maximumát hozni. Első csoportmeccsükön a lányok majdnem kikaptak attól az Angolától, amelyik a vébék történetében eddig mindössze három, nem éppen világklaszszis együttest, az USA-t, Brazíliát, illetve Argentínát tudta megverni.  A fekete lányokat tavaly például még hússzal vertük.

Életmód

 
Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) és a Meteorológiai Világszervezet tanulmányt adott ki az elmúlt hetekben, mely jó híreket tartalmaz az ózonrétegért aggódók számára: az ózonlyuk gyógyul! De úgy tűnik, ennek ára van.
Senki sem szeret fájós háttal, kialvatlanul vagy elgémberedett végtagokkal felkelni. Pedig egy rosszul kiválasztott matraccal hosszú évekre álmatlan éjszakákat vagy akár gerincproblémákat is szerezhetünk magunknak. Vásárlás előtt fontos, hogy kellő időt fordítsunk arra, hogy több üzletben is megtekintsük a kínálatot, ezáltal kisebb eséllyel hozunk elhamarkodott döntést.

Hit és értékek

A papirusz – mai papír elődje és névadója – az ókor legelterjedetebb íróanyagának számított. Az egyiptomiak a Nílus árterületén növő különleges cserje (Cypereus papyrus) szárát lehántolták, ezeket két rétegben, egymással ellentétes irányban egymásra ragasztották, majd horzskővel lecsiszolták. Az így nyert lapokat (charta) egymás mellé ragasztották, ezzel egybefüggő, rendszerint hét méter hosszú tekercset nyertek.
Perrel fenyegeti a Vatikán Gianluigi Nuzzi olasz újságírót (képünkön), a Vatileaks néven elhíresült kiszivárogtatási botrány főszereplőjét. Az olasz sajtó szerint Nuzzi legújabb, az Őszentsége - XVI. Benedek titkos iratai című könyvében megjelent dokumentumok alapján azonosították be és tartóztatták le Paolo Gabrielét, a pápa személyi inasát, akinek az őrizetbe vételét azóta meghosszabbították.

Oldalak