Kereső toggle

Munkatársunktól cikkei

Háttér

A vakáció közeledtével közel másfél millió szülőt kellett, hogy foglalkoztasson a gondolat: mit csináljon a gyerek nyáron? Persze, az ideális az, ha a meleg időszak egy részét pihenés, kikapcsolódás közben együtt töltheti a család. Ám miközben az ország a nyaralást éltető szólamoktól zeng, az igazság az: a családok többsége nem engedheti meg magának ezt a "luxust". Gyerekek futóversenyen. Célba érnek Fotó: Somorjai L.
Lemondott az MDF-nél betöltött kampányigazgatói posztjáról Földi László, akinek a neve a Horn-kormány ideje alatt vált ismertté. A távozás oka egyelőre ismeretlen. Földi László. A kapcsolatok tovább élnek Fotó: Vörös Szilárd
A magyar politikai életben fordulatként értékelhető, hogy a korábbi időszakoknál lényegesen nagyobb kormányzati támogatás kísérte a Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Fesztivált. A fesztiválon Szetey Gábor államtitkár bevallotta, hogy meleg. Fotó: Somorjai László
Húsz évvel ezelőtt, 1995. július 11-től 18-ig gyilkolták le a szerb csapatok a boszniai muzulmánok által lakott Srebrenica teljes férfi­lakosságát a kamaszfiúktól az aggastyánokig.
A hajléktalanok mintegy negyvenezres tömege a hazai szegénység szempontjából a jéghegy csúcsának tekinthető. A szakemberek nem egyformán számítják a szegénységi küszöbértéket, az eredmények mégis nagyjából egybecsengenek: Magyarországon mintegy másfél millió ember szegénységben él, jövedelme nem éri el az átlagjövedelem felét sem, a sokaság fele tartósan szegénynek tekinthető. A többiek átmenetibb szegénysége, cserélődése mindazonáltal a társadalmi mobilitás esélyét mutatja.
Az Index, a Napi Gazdaság és a Portfolio.hu mellett újabb taggal bővült Nobilis Kristóf milliárdos üzletember médiabirodalma, miután egyik cégén keresztül megvásárolta az Utolsó Figyelmeztetés című, egykori Fidesz-közeli újság kiadói jogát. A tranzakció mögött nem áll politikai megfontolás – állítják Nobilis környezetéből.

Üzlet

Külföldön is sokan felfigyeltek az OMV „akciójára”, amikor a napokban 10-ről 18,6 százalékra növelte a részesedését a Molban. Nyugati lapok szerint a magyar miniszterelnök kínos helyzetbe hozta magát a reagálásával. A piacgazdaságban, tőzsdén szereplő cégek esetében nem ritka az úgynevezett ellenséges felvásárlás, amikor nagyobb mennyiségű részvényt vásárol valaki azért, hogy megszerezze az irányítást a kiszemelt vállalatban. Az OMV vásárlása a váratlanság miatt keltett meglepetést.
Ki gondolta volna, hogy az euró árfolyamának esése akarva-akaratlanul is közelebb hozta egymáshoz az Amerikai Egyesült Államokat és az Európai Uniót? Miután a kissé magasan indított euró a pályára lépése óta folyamatosan veszített értékéből, mára szinte egy az egyben átváltható a dollárra. Ez viszont új perspektívát nyit nemcsak a közgazdászok, de az Ó- és az Újvilág vásárlói előtt is.
A napokban járta be a világsajtót, hogy az egyik szaúdi herceg, al-Valid bin Talal, aki egyben az ország leggazdagabb embere is, a következő években mintegy 32 milliárd dollárt kíván adományozni különböző nemes célokra, ezzel is kifejezve, „mennyire hálás a nemzetének és a népének”.
A gazdaság egyes szektorai egy év múlva növekedésnek indulhatnak, de a társadalom egészére több évig még nem lesz hatással. Tartós munkanélküliségre, sőt szegénységre kell számítanunk – mondta a professzor megkeresésünkre.
Augusztus 27-től bármely postán hozzá lehet jutni - 300 forint ellenében - ahhoz a formanyomtatványhoz, amin a diákhitelt igényelni lehet a Diákhitel Központtól (DK). A hitelkonstrukció életbe lépése előtt az utolsó pillanatban "bekódoltak" egy kamatcsökkentést is, és a DK átkerült a Postabank Rt. tulajdonába. A kormány váratlan döntése sokakat meglepett, sőt meg is döbbentett, mutatja ezt az is, hogy a Diákhitel Központ vezetősége, az eredeti rendszer londoni és magyar kidolgozói lemondtak.
Úgy tűnik, megállíthatatlanok a nagy alapterület? hipermarketek. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén, és várhatóan a következő években is, tovább nő látogatottságuk és a piaci részesedésük. A GfK. Hungaria legfrissebb felmérése alapján látható, hogy az ezer négyzetméternél nagyobb eladóter? üzletek száma a tavalyi 570-ről jövőre 710-re emelkedik. A piackutató cég szerint a koncentráció egyre erősödő folyamatnak számít. 
A hitel nem ad piacot. Ez az egyik fő kifogás a vállalkozások részéről a válság várható hazai hatásaira reagáló intézkedési csomaggal kapcsolatban. A népnyelv Bajnai Gordon gazdasági miniszter után Bajnai-csomagnak keresztelte el a 807 milliárd forintos pakkot, mely elsősorban a hazai tulajdonban levő mikro-, illetve kisvállalkozások helyzetén igyekszik segíteni. Fotó: Somorjai László
Orbán Gábor közgazdászt jelöli a Nemzetgazdasági Minisztérium megüresedett adó- és pénzügypolitikáért felelős államtitkári posztjára Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A kinevezés is azt mutatja, hogy az új gazdasági miniszter óvatosan ellép a Matolcsy György fémjelezte unortodoxnak nevezett gazdaságpolitikától.
Mibe fektessük megtakarításainkat? E kérdés megválaszolásakor a különböző bankbetétek és kisebb-nagyobb kockázatú értékpapírok mellett gyakran felmerül az ingatlanbefektetések alternatívája is. Ez azonban a kisebb tőkéj? befektetők számára nem elérhető, az átlagember lehetőségeit meghaladó tőkeerőt igényel, és nagy likviditási kockázatot is jelent. Egy nagy érték? ingatlan értékesítése ugyanis hosszabb időt vehet igénybe, esetleg idő előtt csak áron alul lehet "megszabadulni" tőle.
Magyarország az elmúlt 12 évben jelentős gazdasági átalakuláson és fejlődésen ment át, mégis úgy tűnik, hogy a korrupciót illetően minden maradt a régi – írta a tekintélyes svájci Neue Züricher Zeitung a közelmúltban az EU-csatlakozás előtt álló közép-kelet-európai államok korrupciós helyzetéről szóló elemző cikkében. Jól látják ezt Brüsszelben is, de óvatosan kezelik a kérdést, annál is inkább, mivel a gazdaságilag sokkal stabilabb nyugat-európai országokban is ismeretes ez a probléma.
Az idén több mint 420 milliárd forinttal több jut a családok támogatására, mint az előző évben. Ez azt jelenti, hogy 495 milliárd forintról 536 milliárdra nő a támogatások összege, ez infláció feletti növekedést jelent. Forrás: Kormányszóvivői Iroda
Sípályák a sivatagban, luxusváros a tenger közepén, hétcsillagos szállodák, elérhetetlen csillogás. Ez Dubai. Vagy: ez volt Dubai? Ma még kérdéses, milyen következményekkel jár a Dubai World fizetésképtelensége.
Éppen a válság miatt lenne égetően fontos minél hamarabb felszámolni világméretekben a korrupciót. Ez ugyanis közvetve hozzájárul a recesszió kialakulásához. Senki sem tudja pontosan, mekkora kárt okoz a korrupció az egyes országokban. Pedig a korrupció megszüntetése, ha lehet, még a monetáris politikánál is fontosabb eszköze lehetne a szegénység felszámolásának - fogalmazott Claire Berlinski, az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) munkatársa.
Úgy tűnik, hogy az Európai Központi Bank (EKB) már minden munícióját elfüstölte a defláció elleni harcban – olvasható a Der Spiegel hasábjain. Így egyre több közgazdász követeli az EKB-tól, hogy – amerikai mintára - nyúljon az „ingyen pénz” eszközéhez. De vajon ez segítene?
Nem jött be. Kertelés nélkül így is lehetne summázni azt a bejelentést, amely megerősítette és egyben pontosította a költségvetés tervezett és valós állapotát: az idén 285 milliárd forinttal több bevétel folyik be a központi büdzsébe, mint ahogy azt a szakemberek tervezték. A vártnál magasabb infláció, illetve a hatékonyabb adóbeszedés a "ludas".
Nem túl kedvezőek a harmadik negyedévi makrogazdasági adatok: a múlt heti jelentés szerint lelassult a gazdaság növekedése, a héten pedig napvilágra került, hogy romlott a külkereskedelmi mérleg egyenlege, és várakozások feletti mértékben tovább emelkedett az infláció.  Novemberben 10,6 százalékkal voltunk kénytelenek több pénzt fizetni az árukért, mind egy évvel korábban. A KSH adata az infláció éves csúcsát jelenti, szakértők szerint a pénzromlás üteme decemberben ennél kisebb, valószínűleg egyszámjegy? lesz csupán.
Sorozatunkban továbbra is a tőzsdei kifejezések magyarázatával foglalkozunk. Ez esetben azzal, hogy a gabonakereskedelemből hogyan alakult ki a részvénypiac a tőzsdén. Az első tőzsdék feladata az volt, hogy megszervezzék az azonos minőség? árucikkek tömeges kereskedését. Ezek a termékek többnyire gabonafélék, állati termékek voltak. Az első ilyen kezdetleges tőzsde – a XVI. században – Londonban nyitotta meg kapuit.
Újabb lehetőségekkel bővült a mikro- és kisvállalkozók hitelhez jutása. A napokban jelentette be Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter az Európai Unió új forráskonstrukcióját, melynek révén akár 24 óra alatt pénz állhat a házhoz. Jeremi – ez nem becenév, hanem az unió kisvállalkozás-fejlesztési programjának az elnevezése. (Jeremi angolul: Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises, azaz Közös európai források a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak).
Dr. Végzet újra riogat. Vagy csak előre figyelmeztet: újabb válsághullám közeleg? Ezt ma még senki nem tudja pontosan. Lapunknak nyilatkozó elemzők úgy vélik, ha lesz is újabb krízis, semmiképpen nem lesz akkora, mint az egy évvel ezelőtt kirobbant.
Július 13-ától a közlekedési bírságok: a helyszíni bírság, valamint a szabálysértéseknél kiróható maximális összeg mértéke a duplájára emelkedett. A rendőr helyszíni bírságként 200-tól 10 ezer forintig terjedő pénzbüntetést szabhat ki. A készpénz fizetéséről elismervényt kell adnia. Ezentúl a helyszíni bírságot csekken kell befizetni, mivel az intézkedő rendőrök a jövőben készpénzt nem vehetnek át a helyszínen.
Nem segíti az ingatlanpiac talpra állását a kormányfő által bejelentett 29 pont, sem az egyre szigorodó hitelfelvételi változások. Lapunknak nyilatkozó szakértők szerint a fellendülés először jövőre indulhat el.
A Legfelsőbb Bíróság megerősítette múlt szerdai döntését: július 2-án a harmadik anya perének felülvizsgálata során úgy határozott, a Területi Államháztartási Hivataloknak (TÁH) ki kell fizetniük az elmaradt, havi 6700 forintos jövedelempótlékokat a 2002. március 7. és 1999. március 7. között gyesben részesült anyák számára. A Pénzügyminisztérium 30, más források 50 milliárdra becsülik e nem várt kiadás összegét.
Stabilizálódni látszik az autóipar. Egyelőre azonban nem lehet még tisztán látni, hogy csak a roncsprémiumnak köszönhetően vagy véglegesen kifelé indult a válságból.

Belföld

Jelentős diplomácia aktivitása ellenére sem sikerült a Fidesznek elérnie, hogy az Orbán-kormány intézkedéseit számos ponton kritizáló úgynevezett Tavares-jelentést lényegileg átírják.
Az MDF felszólította Boros Imrét, hogy hagyja el a párt parlamenti frakcióját, mivel úgy látták: Boros titkosszolgálati múltjáról a frakciónak tett nyilatkozata és a sajtóban megjelent nyilatkozatai között feloldhatatlan ellentétek vannak – nyilatkozta a Heteknek Herényi Károly országgyűlési képviselő, az MDF alelnöke. A volt miniszter a Magyar Távirati Irodának eljutatott közleménye szerint nem tesz eleget a felszólításnak.
Kerti szerszámokkal "felfegyverzett" romák támadtak a rendőrökre Kiskunhalason húsvét hétfő éjjelén. A járőrök az egymással verekedő fiatalok megfékezésére érkeztek ki a helyszínre, azonban kisvártatva távozni kényszerültek, miközben figyelmeztető lövéseket adtak le a levegőbe. Rövid időn belül ez volt a második olyan eset Bács-Kiskun megyében, amikor romák rendőrökre támadtak.  Kiskunhalas egyik romák lakta részén hétfő éjjel tört ki veszekedés a beitalozott szomszédok között.
A bíróságok függetlensége mellett az eljárások tisztességét is fenyegetve érzik jogvédő szervezetek, ha a kormány nem korrigálja a bírósági rendszer átalakítását.  Ilyen és ehhez hasonló, a magyar  jogállamiság alapjait érintő súlyos állításokat fogalmazott meg három jogvédő szervezet a bírósági rendszer átalakítását elemző tanulmányukban.
Elkészült a Mátrai Hőerőm? privatizációjának körülményeit vizsgáló parlamenti különbizottság jelentése. Mint Lázár Mózes, az albizottság fideszes elnöke kijelentette: valószínűleg törvénytelenség történt, de erre az albizottság csak gyanakszik, ezért ezt konkrétan ki nem mondhatja, így felkéri az Állami Számvevőszéket a részletek feltárására.
A magyar honvédség iraki missziója diplomáciai és katonai szempontból is jelentős vál­lalás, ám az Iszlám Állam elleni küzdelemben a pénzcsatornák elvágása lenne a leghatékonyabb eszköz – derül ki a Heteknek nyilatkozó szak­értők értékeléséből.
Szabadságharc ide vagy oda, az uniós támogatások nélkül felborulna a magyar gazdaság. A miniszterelnök ezért örül a napokban aláírt új megállapodásnak, és soha nem látott összegről beszél. A korrekt összehasonlítás mást mutat.
A Kecskeméti Városi Ügyészség folytatólagosan elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette; jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette; nagyobb kárt okozó, üzletszerűen, részben folytatólagosan elkövetett csalás bűntette; nagyobb értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette; valamint számviteli fegyelem megsértésének vétsége elkövetésével vádolja G. György békéscsabai explébánost.
– mondja Nagy Sándor, az MSZP újonnan választott frakcióvezetője Nagy Sándor. "Botránykeltés zajlik a parlamentben" Fotó: V. Sz.
Megosztja a neonácikat az a tény, hogy a Jobbik egyik vezetőjéről a mozgalmon belüli riválisai kiderítették, hogy zsidó ősökkel is rendelkezik. Szegedi Csanád hiába volt az egyik legradikálisabb politikusa a Jobbiknak, most arra kérik a nyilas kuruc.info kommentelői, hogy  „figyelembe véve származását, húzzon el a közéletből mielőbb!"
Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) ötpontos felhívást tett közzé annak érdekében, hogy helyreálljon a kormánnyal folytatott érdemi szociális párbeszéd – jelentette be a minap Főcze Lajos elnök, aki aggasztónak és súlyosnak tartja a kormánypolitika okozta helyzetet, veszélyben látja a társadalmi békét, ezért felhívással fordul minden munkavállalóhoz, minden szakszervezethez. A szakszervezeti konföderáció országos értekezletén az is elhangzott: az Orbán-kormány maga alá akarja gyűrni a szakszervezeteket.
A NATO tisztában van azzal, hogy Magyarországnak a jószomszédi viszony, illetve a délszláv magyar kisebbség érdekei miatt nagyon diplomatikusan kell viszonyulnia a Koszovó-problémához. Ezért nem várják el hazánktól, hogy fegyveres erőkkel is támogasson egy esetleges Nato- intézkedés sorozatot – hangoztatták egyöntetűen lapunknak katonapolitikusok.
Nem valószínű, hogy Donald Trump vezetésével az Egyesült Államok katonai szempontból „magára hagyná” Európát, ám a NATO szerepe csökkenhet a jövőben. Különösen, ha továbbra is az USA viseli az észak-atlanti szövetség költségeinek túlnyomó többségét. A megválasztott amerikai elnök „potyautas” tagállamokkal kapcsolatos kritikái Magyarországot is érintik.
Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke "végrehajthatatlannak" tartja "A terrorizmus elleni küzdelemről, a pénzmosás megakadályozásáról szóló rendelkezések szigorításáról, valamint az egyes korlátozó intézkedések elrendeléséről" 1994-ben meghozott törvény múlt év novemberében kiegészített változatának – a köznyelvben "téglatörvény" – nagy részét.  A törvénymódosítás bejelentési kötelezettséget ír elő a pénzintézeteken túl könyvelő, könyvvizsgáló, ingatlanértékesítő és mindenf
Nem Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter miatt késett 40 percet a Malév múlt pénteki prágai járata – jelentette ki a Hetek kérdésére Bencze Miklós, a légiforgalmi vállalat szóvivője. Morvay Katalin, a minisztérium szóvivője ugyanakkor elnézést kért az utasoktól a késés miatt. A két szóvivő egymásnak ellentmondó nyilatkozata arra utalhat: elfelejtették egyeztetni az álláspontokat.
"A kormány nagy határozottsággal kezdett neki programjának megvalósításához: "a fő cél a polgári Magyarország megteremtése"– jelentette ki Szájer József a kormány első ötven napjáról tartott sajtóbeszélgetésen. A frakcióvezető kifejezetten sikeresnek ítélte a kormány eddigi tevékenységét, ugyanis a Fidesz által meghirdetett 40 pontos intézkedési csomagból 16 pontban már sikerült eredményt elérni.
Két nap alatt ketten is megvették a TV2-t: az Orbán Viktor bizalmasaként számon tartott Andy Vajna és a miniszterelnökkel háborúzó Simicska Lajos üzlettársa. A helyzet abszurditásán túl a történtekben felsejlik a jobboldali belháború néhány újabb részlete, az irányított hirdetési piac és a sajtószabadság össze­függése, valamint a mindenkori hatalom média iránti vonzalma.
A magyar fiatalok szinte alig olvasnak szépirodalmat, ám a Harry Pottert, a Gyűrűk urát, és a Da Vinci-kódot a legtöbben kézbe vették.  
A magyar labdarúgó-válogatott észtek elleni 5-1-es sikere feledtetni látszik nemcsak a románok elleni blamázst, hanem a magyar futballhuligánok bukaresti (le)szereplését is. A 2020-as Eb egyik szeletére aspiráló kormánynak azonban nem kevés tennivalója akad még: ha a labdarúgás támogatása terén jól is állnak, a futballbűnözők elleni küzdelem lényegében csak most kezdődhet.
"Megismerem Forró kézírását, ez az övé. Meg vagyok döbbenve!" – reagált lapunknak Havas Henrik, Forró Tamás egykori pályatársa, miután szinte minden kétséget kizáróan kiderült: az egykori neves médiaszemélyiség a hetvenes évektől hosszú időn át készített jelentéseket az akkori titkosszolgálat III/III-as ügyosztálya, vagyis a belső elhárítás számára.
A Legfelsőbb Bíróság a héten helybenhagyta a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság ítéletét, amelyben a bíró, Magyarországon először, ténylegesen életfogytig tartó fegyházbüntetést szabott ki a büntető törvénykönyv tavaly március 1-én hatályba lépett módosítása értelmében.
A közéletet szennyező korrupciós háló körvonalazódik – jelentette ki a bíró a Weiszenberger László egykori szocialista önkormányzati képviselő és kistérségi megbízott ügyében hozott elsőfokú ítélet indoklásában. A fiatalember befolyással való üzérkedés miatt öt év letöltendő börtönbüntetést kapott első fokon. Az ügyet közelről ismerők szerint Weiszenberger csak „kishalnak” számított a Zuschlag János körül kialakult „korrupciós hálóban”.
Már a héten elkezdheti munkáját az a civilekből álló csapat, amely a rendszerváltás előtti titkosszolgálati adatbázist tartalmazó 18 darab mágnesszalag információinak előhívására alakult. Ha kiderül – és van rá esély –, hogy a szalagok több adatot tartalmaznak, mint a-mennyi a kartonokon, dossziékban található, az bizonyíték lesz a régóta sejtett iratmegsemmisítésre. Újdonság továbbá, hogy a jövőben a 6-os karton megléte önmagában elegendő lesz az adott személy érintettségének bizonyítására.
Aktív egyházi személyek és a jobboldalon mértékadónak tartott újságírók cikkei is olvashatóak a jelenkori hungarista, nemzetiszocialista sajtótermékekben. Többek között Tudós-Takács János katolikus teológus, Bognár József és Ugró Miklós újságírók publicisztikái is fellelhetők a Hitlert, Szálasit és eszméiket méltató lapokban.  A Pannon Front 2003. áprilisi címlapja. A kokárdás Jézus az EU miatt szenved 
A szakbizottsági és a parlamenti vitán sem derült ki, hogy az átvilágításitörvény-javaslatokon milyen változtatásokat kíván végrehajtani a kormányzat, miután a Sólyom László által vezetett szakértői bizottság és az adatvédelmi biztos is több aggályt fogalmazott meg. Még ha az előbbiek javaslatai szerint módosítják is a törvénytervezetet, szűkítve az átvilágítandók körét, akkor is érdemi változás lesz az eddigi gyakorlathoz képest.
Bár a közvélemény-kutatások egy kivétellel továbbra is biztos előnyt mérnek a kormányoldallal szemben, választási szakértők úgy érzik, hogy változtatni kellene, mert a jelenlegi trend folytatása sokkal inkább kedvez az uniópárti táborral rendelkező szocialistáknak.
A magyarországi kábítószerhelyzetről adott közre jelentést a héten az Ifjúsági és Sportminisztérium. A közel kétszáz oldalas füzetből kiderül, hogy a rendszerváltást követő években mind a drogfogyasztás módja, mind a beszerzési források és ezek büntetőjogi megítélése átrendeződött hazánkban. Az illegális kábítószer-kereskedelem szempontjából a kilencvenes évekre tranzitországból célországgá váltunk, szélesebb lett a beszerezhető drogok választéka, és kialakult egy stabil belső piac is.
A pécsi egyházmegye gazdasági és erkölcsi panamája kapcsán indult eljáráshoz képest kisebb sajtóérdeklődés mellett zajlik a győri egyházmegye számvevője és társa elleni per. Pedig a két történet kísértetiesen hasonlít egymásra: milliárdok tűntek el az ellenőrizhetetlen rendszerben, és a szálak a püspöki trónusig nyúlnak.
Gyakorlatilag minden fontos kérdésben megegyeztek a fővárosban az MSZP és az SZDSZ politikusai, kivéve a pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes személyét és hatáskörét. Úgy tűnik: Atkári János vörös posztó a szocialisták szemében.  Atkári János és Demszky Gábor nincsenek feldobva az ötlettől Fotó: MTI
Történelmi hagyományaikat a katolikus eszmék előterébe helyezésével szeretné megünnepelni az ezredfordulót az a nyolc város, amely a Szent István alapította püspökségek mai székhelye. A városok fideszes országgyűlési képviselői a héten alá is írták a közös ünneplésről szóló nyilatkozatot a Parlamentben. A megállapodás szerint a harmadik évezredbe való átlépésről a jövő nyáron egy közel két hónapos rendezvénysorozattal emlékeznének meg, amelyen világi és egyházi programok is szerepelnének.
Nem akarta, hogy Magyarországot tovább fojtogassa a „globális háttérhatalom”, ezért inkább lemondott Táncsics-díjáról Szaniszló Ferenc. Önzetlen gesztusát megelőzte egy nemzetközi botrány és kormányunk újabb vesszőfutása.
– derül ki Magyar Bálinttal, a leendő oktatási miniszterrel készített beszélgetésünkből Magyar Bálint Fotó: s. l.
Az egyházaknak juttatott 1 százalékos adófelajánlás változása 2013—2014 között (%)
2014 tagadhatatlanul a választások éve: tavasszal zajlott le az országgyűlési és az európai parlamenti választás, októberben pedig az önkormányzati képviselőkre voksolhatunk majd.
Az elmúlt hónapokban számos zsidó és nemzetközi megfigyelő változást, mégpedig a rasszizmus és az antiszemitizmus iránti nagyobb toleranciát észlelt Magyarországon. Ez a változás részben annak köszönhető, hogy a jól ismert, a média működését értő, szélsőségesen nacionalista Csurka István bekerült a magyar parlamentbe. Orbán Viktor kormánya mindeddig hallgatásba burkolózott Csurka idegengyűlölő, antiszemita, cigányellenes és rasszista kijelentéseit illetően – írja a nemzetközi Anti Defamation League nev?
Magas bírságokra számíthatnak június közepétől azok, akik nem jól szétválogatva dobják a szelektív hulladékgyűjtőkbe a szemetüket, vagy éppen nem gyomlálják ki a házuk előtti területet. Többek között ezt is tartalmazza a Fővárosi Közgyűlés új rendelete, amely a múlt héten lépett életbe.
Kettősség jellemzi a magyar emberek kisebbségekhez és az úgynevezett idegenekhez való viszonyát. Van egy társadalmi réteg, amelynél látványosabban jelennek meg az antiszemita és rasszista gondolatok, létezik azonban egy józan középréteg, amelyik éppen ennek láttán emeli fel a hangját. Társadalomkutatók szerint mindezt jól példázza, hogy a héten majd tízezren tiltakoztak a neonáci fiatalok várbeli megemlékezése ellen.
Igaz ugyan, hogy a déli határainkra épült kerítés töredékére csökkentette az illegális migrációt hazánkban, valójában azonban csak másfelé terelte a megállíthatatlan tömeget. Az idei év kérdése, hogy mi lesz, ha minden út lezárul a menekültek előtt, miközben mondjuk Törökország is elkezdi Európa felé tolni a szerencsétlenül járt embereket.
A kormánytöbbség? Országos Rádió és Televízió Testület "kegyéből" továbbra is működhet a szélsőjobboldali Pannon Rádió – annak ellenére, hogy mind műsora, mind tulajdonosi szerkezete alighanem sérti a fennálló törvényeket.  A műsorról készített vizsgálat többek között megállapította, hogy az adás gyakran gyűlölködő, kirekesztő, antiszemita, a híradások egyoldalúak, és egyértelműen a MIÉP politikai érdekeit képviselik.
Nem biztos, hogy közpénzen, és nem biztos, hogy csak Fidesz-vezetőket figyeltek meg az előző kormány idején – derült ki szerdán a TV3-ban Boross Péter, Orbán Viktor tanácsadójának nyilatkozatából. Boross szerint nem változtat a lényegen, ha a miniszterelnök nem volt precíz, illetve egyes megfogalmazásai félreértésen alapultak, amikor tavaly augusztusban kijelentette: az előző kormány idején titkos, törvénytelen és közpénzekből finanszírozott megfigyeléseket rendeltek el fideszes politikusok és családtagjaik ellen.
Információink szerint egy nyilvánosságra nem hozott hódmezővásárhelyi közvélemény-kutatás szerint Rap-csák András egykori polgármester támogatottsága még most is 25 százalékos a településen, ami – a települési választások elemzői szerint – azt jelenti, hogy nehéz lesz bárkinek is legyőznie. A városban legalább háromféle áramlatot lehet megkülönböztetni a magukat fideszesnek mondók között.
179 millió ausztrál dollár – mintegy 29-30 milliárd forint – kártérítést kér a magyar állam a ciánszenynyezést okozó Aurul vállalat tulajdonos cégétől, az Esmeraldától. A cég csődbiztosa értetlenül áll az igény előtt és pontosabb adatokat követel. Magyarország nem perelheti a bányatársaságot, mivel csődeljárás alatt áll, így csak fedezetlen hitelezőnek számít. A kárigény bejelentésével egyidőben a budapesti székhely? Páneurópai Jogász Unió (PJU) precedens érték? polgári pert indít az Aurul ellen.
„El kell kerülni a politikai befolyás intézményesítését!” – fogalmazott az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke. Baka András a Bíróságok Napján annak kapcsán hangsúlyozta a bírósági igazgatás függetlenségének jelentőségét, hogy az elmúlt hetekben nyilvánvalóvá vált: a kormány határozott szervezeti változtatásokra készül. Érdekesség, hogy a változtatások egyik fő „koncepcionáriusa”, Áder János 2003-ban még a bíróságok abszolút függetlensége mellett foglalt állást az Országgyűlésben.
Rapcsák Annamária tanítónő állítólag azért támadt késsel saját kisiskolásaira, mert azok "pokolian roszszak voltak". Más szemtanúk szerint teljesen beszámíthatatlan, s ezért mindanfajta komunikációra képtelen állapotban volt a 31 éves nő, mikor tizenéves diákjaira rontott. Magyarországon ez az első eset, hogy pedagógus ennyire durván támadt gyermekekre.
Tradicionális felekezetek képviselőit fogadta hivatalában Hiller István oktatási és kulturális miniszter, ahol az állam és az egyház további kapcsolatáról, illetve az egyházfinanszírozás aktuális kérdéseiről tárgyaltak a felek.
Másodfokon is pert nyert a Hetek a Magyar Rádióval szemben. A közszolgálati médium lapunk ellen benyújtott sajtó-helyreigazítás iránti keresetét első fokon a Fővárosi Bíróság utasította el, majd a fellebbezés után a Fővárosi Ítélőtábla is. A jogerős ítélet szerint a Hetek augusztus 6-ai számában megjelent "Zsebrádió – Súlyosan elfogult a Kossuth Krónika" cím?
Az állásából tavaly júliusban elbocsátott Kastyják János rendőr alezredes akár újból elfoglalhatná Kiskunhalas város rendőrkapitányi székét. A Munkaügyi Bíróság ítélete szerint ugyanis az exkapitányt jogellenesen bocsátották el állásából. Kastyják szerint az ítélet a jogbiztonság győzelme volt. Kastyjáknak tavaly azért kellett távoznia, mert – a hivatalos indoklás szerint – "több alkalommal alaptalanul vádolta a rendőrség vezetőségét, és a rendőri hivatással összeegyeztethetetlenül politizált".
Ott, ahol az abaúji dombság egy kies völgybe szalad, kezdődik a nyomor. A nyomornak neve is van, úgy hívják, Csenyéte. 441 lakosa bizton elbüszkélkedhet vele, hogy az országban az ő faluja a legszegényebb. És tényleg, munkahely csak négy akad, kettő a hivatalban, kettő az iskolában, ahol az osztályterem ajtaján ott sorjáznak a nevek, kivirít közülük Vanesszáé, Andzselináé és Kittié. Három amerikaias hangzású név, Csenyétének ennyi jutott a nem annyira művelt Nyugatból. Meg egypár EP-képviselő.
"Az Állami Számvevőszék által mutatott kép egy nagyon-nagyon kis kockacukornyi méret? részét mutatja egy jó nagy jéghegynek, ami nem nagyon olvad" – nyilatkozta lapunknak a pártfinanszírozások kapcsán Kovács Árpád.

Fókusz

1959 januárjában tíz tapasztalt orosz turista túrázni indult az Ural egy lakatlan területére, ahonnan soha többé nem tértek vissza. A gyorsan lezárult nyomozás, a titkosított dokumentumok a szovjet kriminalisztika egyik legrejtélyesebb ügyévé tették a több mint ötven éve megoldatlan talányt: mi vezetett a fiatalok erőszakos halálához?
Egy hét alatt nagy és – egyelőre úgy tűnik – negatív fordulat történt Magyarországon: gyakorlatilag megszűnt az utóbbi időben a lakossági és vállalati beruházások növekedésében döntő szerepet játszó devizahitelezés, és megingott az ország gazdasága iránti külföldi bizalom is.
Ki gondolta volna, hogy az euró árfolyamának esése akarva-akaratlanul is közelebb hozta egymáshoz az Amerikai Egyesült Államokat és az Európai Uniót? Miután a kissé magasan indított euró a pályára lépése óta folyamatosan veszített értékéből, mára szinte egy az egyben átváltható a dollárra. Ez viszont új perspektívát nyit nemcsak a közgazdászok, de az Ó- és az Újvilág vásárlói előtt is.

Sport

A manchesteri MEN Arénában 21 ezer néző láthatta Mike Tyson legújabb győzelmét. Az egykori világelső 1999. január 16-a óta először diadalmaskodott, és 10 millió dollárt tehetett zsebre. A 243 másodpercig tartó mérkőzés ötödik másodpercében kapta az első megrendítő ütést Francis. A menet végéig bírta a bombazáport, de ekkor Tyson még jobban bekeményített.
Egy héttel a Spanyol Nagydíj után is kérdés, vajon a meggyőző fölénnyel vezető és otthonos környezetben versenyző Mika Häkkinen az utolsó körben mit érezhetett? Az ma már tény, akarta vagy nem, kénytelen volt tudomásul venni, hogy autója füstölni és lassulni kezd. Negyven másodperccel autózott mögötte a nagy rivális német pilóta, aki akkorra láthatóan csak az iramot és a második helyét tartotta.
"Soha ekkora állami támogatást nem kaptak az olimpiára készülő sportolók, mint az elmúlt két évben" – jelentette ki büszkén az olimpia előtt Deutsch Tamás sportminiszter, aki – elmondása szerint – az eredményt már megálmodta, leírta és páncélszekrénybe rejtette a verseny végéig. Ígérete szerint a versenyek végeztével a nyilvánosság előtt fogja elővenni majd, hogy mindenki felmérhesse: mennyire "érzi" a miniszter a magyar sportot.
Igen magas színvonalú volt a labdarúgó Európa-bajnokság, amelyen emelkedett a gólátlag (2,742), visszatért a támadó játékmodor, és néhány ragyogó csapat mellett sok kiemelkedő egyéniség is csillogott – állítják a belga szakértők és kommentátorok az események után néhány nappal. A kontinensviadal történelmi esemény volt, amelyen az aktuális világbajnok megnyerte az Európa-bajnokságot is – az Eb negyvenéves története során először.
"A műtét után egyből lábra tudtam állni, elmúlt minden fájdalmam. Már el is tudtam kezdeni a rehabilitációs munkát" – nyilatkozta a Heteknek Gera Zoltán keddi sérv-műtétje után. A West Bromwich Albion magyar középpályásának négy hetet mindenképpen ki kell hagynia.
Elszenvedte negyedik vereségét a tavaszi szezonban az MTK gárdája. A huszonegyszeres magyar bajnok kék-fehérek vezetői változtatásra szánták el magukat. Pölöskei Gábor vezetőedző a továbbiakban mint szakmai igazgató ténykedik tovább a Hungária körúton. Utódja az eddigi szakmai igazgató, Bognár György, a klub egykori játékosa lett.  Pölöskeire hosszú távon számít az MTK, viszont a változtatás elkerülhetetlen volt.

Külföld

Nemcsak belpolitikai fordulatot hozhat Törökországban Davutoglu miniszterelnök távozása, hanem az Európai Unió és Törökország közötti megállapodás jövőjét is megkérdőjelezi.
„Kölcsönös segítségnyújtásra és toleranciára” kívánja a szászországi Parey egyik középiskolája diákjait nevelni. A múlt hét végén ennek azonban nyomát sem lehetett látni: három tanuló arra kényszerített egy 16 éves fiút, hogy az iskolaudvaron egy táblát hordozzon maga előtt a következő felirattal: „Itt én vagyok a legnagyobb disznó, zsidókkal barátkozom.”
Az új Egyiptom lehetséges jövőbeli elnökeként mutatták be Budapesten azt a kairói politikust, aki a Demokratikus Átalakulásért Intézet (ICDT) által rendezett Tom Lantos-emlékkonferencia egyik előadója volt. A rendezvényt a Külügyminisztérium is támogatta, és Martonyi János külügyminiszter nyitotta meg. Ahmed Ezz el-Arab a rendezvény szünetében interjút adott a Washington Times tudósítójának. A legnagyobb liberális egyiptomi párt alelnökének szavai bejárták a világsajtót – nem véletlenül.
Soha nem látott mélységbe süllyedt az orosz–ukrán diplomáciai kapcsolatok szintje egy krími affér után, amely elképzelhető, hogy egy meg sem történt összetűzés miatt alakult ki. Pár nappal a hétvégi, állítólag két halálos áldozattal járó, úgynevezett „diverzáns” akció után Kijev azt állítja, hogy az ukrán támadás csak megrendezett színjáték volt.
„A demokrácia és a biztonság közötti egyensúly fenntartásának kérdéseiről” címmel tartott előadást joghallgatóknak Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete. A dr. Sonnevend Pál és dr. Hamza Gábor professzorok által vezetett beszélgetés házigazdája az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara volt.
Az Islamic Affairs Analyst cím? londoni folyóirat szerint a nyugati média tévesen értelmezte a májusi izraeli választásokat, amikor azt állította, hogy a választók elsöprő többségben a békére szavaztak. Némelyik arab kommentátor szerint ugyanis Ehud Barak még nagyobb problémát jelent miniszterelnökként, mint elődje, Benjamin Netanjahu, ugyanis az előbbi sokkal nagyobb támogatást élvez az Egyesült Államok és más nyugati hatalmak részéről.
Jana Nagyová katonai hírszerzéssel figyeltette a miniszterelnök feleségét.
A múlt héten a színfalak mögött kezdetét vette Az elnök emberei sorozat cseh változata: volt benne intrika, megfigyelési botrány, korrupció, minden, ami egy politikai botrány kelléke.
A nyugat-virginiai és nebraskai előválasztások után a matematikai esélyek nem változtak: továbbra is Hillary Clinton, valamint Donald Trump a két nagy párt várható elnökjelöltje. Ugyanakkor Bernie Sanders újabb győzelme Clinton ellen a volt külügyminiszter sebezhetőségét jelzi, amit Trump már most igyekszik kihasználni.
Légy ambiciózus.  Ne szomjas – hirdeti  a Coca-Cola reklámja  Detroitban.
Ezreknél szüntették meg a vízszolgáltatást Detroitban jelentős fizetési hátralékaik miatt. Miközben a csőddel küzdő városvezetés úgy gondolja, csak egy ilyen drasztikus lépés eredményezheti a számlák kiegyenlítését, a szakértők szerint inkább egy hosszú távon is megfizethető árazást kellene alkalmazni.
Antiszemita poszter a munkahelyi szekrényen, szvasztika graffity az orvos névtábláján, tettlegességig fajuló diákcsínyek – az áldozatok szerint az elkövetők nem szélsőségesek, hanem az EU fejlett országainak átlagos polgárai.
A svéd haditenge­részet bevetésen.
Amióta az orosz hadsereg egyre gyakrabban és egyre közelebb gyakorlatozik a svéd határokhoz, a skandináv ország lakossága is egyre nyugtalanabb. Húszezer főnél is kevesebb aktív állományával a svéd haderő lett a térség leggyengébb láncszeme, amely így nagy valószínűséggel a saját területeit sem képes megvédeni.

Életmód

Előttünk az augusztus, a nyaralási főszezon. Sok családban merül fel a kérdés ilyenkor, hogy mi történjen kedvencükkel a nyaralás alatt: úgy autózzanak több száz kilométert, hogy négylábú kedvenceik miatt az út időtartama háromszorosára növekszik, vagy pedig otthon hagyják, és rábízzák valakire az állatot. Rágcsáló és teknős esetében könnyebb a helyzet, hiszen azok nem igénylik a család személyes jelenlétét: elég nekik, ha valaki két naponta enni ad nekik. Kutya vagy macska esetében már nehezebb a döntés. Jöjjön vagy maradjon?

Szabadidő

A Morgó-patak ezúttal is kitett a nevéért: a hétvégi nagy viharban harsogva zúdult le a Börzsönyből az áradat. Mégsem lett nagyobb baj - mondják a helybeliek -, mert a falut átszelő mély patakmeder állta a próbát. Csak két-három, a legmélyebben fekvő ház lábazatáig és pincéjébe jutott el a víz. A bajbajutottakat a község azonnali segítségben részesítette, mert - mint mondják - mióta világ a világ, mindig összefogtak az emberek.

Hit és értékek

A katolikus egyház nemzetközi közvélemény előtt zajló botránysorozatának egyelőre kevés hazai vonatkozása van. Több olyan ügy is felszínre került azonban az elmúlt időszakban, melyek alapján kijelenthető: az ultrakonzervatív Magyar Katolikus Püspöki Kar (MKPK) már csak kevés ideig tudja szőnyeg alá söpörni a hívek sérelmére elkövetett visszaéléseket.

Oldalak