Kereső toggle

Munkatársunktól cikkei

Üzlet

Egyre nagyobb vihar kerekedik a Gripen vadászgépek beszerzése körül. Már nemcsak a svéd ügyészség, hanem az amerikai hírszerzés, a CIA is nyomoz a svéd–brit vadászgépek cseh és magyar vásárlása ügyében. Több millió dolláros vesztegetési ügy gyanúja lengi körül a hat évvel ezelőtti eseményeket.
A vízügy rányomta a bélyegét az év eddigi részére. Az évszázados árvíz után itt az aszály. Nem csak az agráriumra, de a fogyasztóra nézve is beláthatatlan következményekkel járna, ha a nyár további részében is folytatódna a mostani kánikula. A gabonaféléket ért kár visszafordíthatatlan, az sem segítene, ha holnaptól csapadékosra fordulna az időjárás: az idén a tavalyi terméshez képest 40 százalékkal kevesebb terem gabonából, és az is gyenge minőség? lesz.
Úgy tűnik, megállíthatatlanok a nagy alapterület? hipermarketek. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén, és várhatóan a következő években is, tovább nő látogatottságuk és a piaci részesedésük. A GfK. Hungaria legfrissebb felmérése alapján látható, hogy az ezer négyzetméternél nagyobb eladóter? üzletek száma a tavalyi 570-ről jövőre 710-re emelkedik. A piackutató cég szerint a koncentráció egyre erősödő folyamatnak számít. 
Bár nem várható nagyobb krízis, jelentős megtorpanás a világgazdaság növekedésében, a szegények és a gazdagok közötti szakadék mégis tovább fog mélyülni a következő 15 évben – legalábbis ez derül ki egy amerikai kutatók által a CIA felkérésére készített tanulmányból.  Egy fiatalember krumpliszsákokkal megrakott szekeret húz Nairobiban. Kenyában a lakosság több mint fele nem egészen egy dollárból "él" naponta
Eltűnik végre a tűz szomorú mementója, a több mint egy éve leégett Budapest Sportcsarnok. Óriási munkagép bontja a kormos falmaradványokat – és ugyanezzel a lendülettel az azbesztet is. Az épület küzdőtere alatt található alagsor mennyezetét ugyanis az egyik egészségre leginkább veszélyes szórt azbeszt borítja. Az azbeszt tartalmú réteg megbontásával veszélyes azbesztpor került vagy kerülhet a város amúgy sem tiszta levegőjébe, de veszélyt leginkább az ott dolgozókra jelent.
A választások mindig kilengéseket okoznak a börzék életében. Nincs ez másként a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) esetében sem. Egy felmérés szerint egy MSZP–SZDSZ-kormány jótékony, a MIÉP esetleges kormányzati szerepe viszont kedvezőtlen hatással lenne a részvények árfolyamára. Arra a BUX-indexre, amely bizony erősen megszenvedte az Orbán-kormány mögöttünk hagyott csaknem négy esztendejét.  A kormányváltás mellett azonban a nemzetközi piac változása is szerepet játszott.
Magyarország az elmúlt 12 évben jelentős gazdasági átalakuláson és fejlődésen ment át, mégis úgy tűnik, hogy a korrupciót illetően minden maradt a régi – írta a tekintélyes svájci Neue Züricher Zeitung a közelmúltban az EU-csatlakozás előtt álló közép-kelet-európai államok korrupciós helyzetéről szóló elemző cikkében. Jól látják ezt Brüsszelben is, de óvatosan kezelik a kérdést, annál is inkább, mivel a gazdaságilag sokkal stabilabb nyugat-európai országokban is ismeretes ez a probléma.
Idén várhatóan ismét rekordot döntenek a kampányköltések az amerikai elnökválasz­tási hadjáratban. De vajon megéri ennyit költeni reklámokra és hirdetésekre? A theatlantic.com riportja ennek járt utána.
"Minden bűnös tevékenységnek a pénz az éltető ereje" – olvasható Peter Lilley Piszkos ügyletek cím? könyvében. A szerző érzékletesen írja körül a szervezett bűnszövetkezetek pénzmosási manővereit: gigantikus összegek, globális méret? összefonódás, a hatóságok sziszifuszi küzdelmének sokkoló képe rajzolódik ki az oldalakon. Megoldást, feloldást nem ad a szerző, s ebben az erősödő nemzetközi összefogás sem kecsegtet túl nagy reménnyel.
A napokban több hírrel is ráijesztettek a végtörlesztőkre. Kiderült, hogy az év végi törvénymódosításoknak köszönhetően szinte ellehetetlenül az ingatlaneladásból végtörlesztők helyzete. Továbbá, egyes híradások szerint, akik csak december végén indították el a végtörlesztésüket, nagy eséllyel kudarcot vallhatnak, mert új hitelkérelmekről ma már csak elvétve döntenek a bankok. Sebaj, áprilistól jön az árfolyamgát!
Szinte biztosra vehető, hogy az Országgyűlés elvi hozzájárulását adja a Paksi Atomerőm? további működéséhez. Az ügyben egyfajta nagykoalíció képe kezd kialakulni, hiszen mind az MSZP, mind a Fidesz az üzemidő húsz évvel történő meghosszabbítását támogatja. Egyedül Illés Zoltán, ősfideszes országgyűlési képviselő és környezetvédelmi aktivista tiltakozik.  Turbinaellenőrzés Pakson Fotó: MTI
Haruhiko Kuroda, a japán jegybank­elnök.
Idén augusztus végére esett a világ jegybankelnökeinek éves találkozója a Fed szervezésében. A rendszeres szimpóziumon a központi bankárok szakmai eszmecseréje mellett mindig lehetőség van egy kis raftingra, hegymászásra és medvelesre is.
Donald Trump protekcionizmusa vagy Hillary Clinton masszív adótervei jelentenének nagyobb veszélyt? Úgy látszik, hogy még Németország, Európa legerősebb gazdasága – és az Egyesült Államok legfontosabb regionális gazdasági partnere – is két álláspont között örlődik a közeljövőt illetően.
A cementipar magánosítása kezdetben nem váltott ki különösebb érzelmeket, de amióta tavaly bezárták a csaknem százéves bélapátfalvi cementgyárat, fokozatosan átpolitizálódik az iparág közel egy évtizede lezajlott privatizációja. A héten Medgyessy Pétert berendelte az úgynevezett "cementbizottság" (hivatalos nevén a gazdasági bizottság). A bizottság azonban elsősorban nem a tények feltárására, hanem politikai felelősök kreálására törekedett.
Malajzia az ummának, azaz a globális iszlám közösségnek jelentős szereplője: az ország a világ legfontosabb iszlám pénzügyi központja. Bankrendszerének több mint 20 százaléka a saría szabályainak megfelelően működik. (Átlagos muszlim országokban ez a mérték a bankrendszer 12 százaléka körül mozog.) Malajzia a shukuk, az iszlám kötvények fő piaca.
Heves viták kísérik az autópálya építésének startját. Az átpolitizálttá vált építkezés miniszterelnöki felszólítás után áprilistól elkezdődött, igaz, csupán szolid előkészület formájában. A tervek szerint 600 kilométer autópálya, több híd és autóút épül meg a következő öt év alatt. Az úthálózat fejlesztése tovább vonzza a külföldi tőkét, és csökkenti a munkanélküliséget. Pénz van, illetve lesz, állami forrásból, európai támogatásból és lakossági adakozással.
Az elmúlt hónapokban némi feszültség jellemezte a Pénzügyminisztérium (PM) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetőjének kapcsolatát. Járai Zsigmond jegybankelnök ugyanis nehezményezte a parlament elé beterjesztett jegybanktörvény-módosítást, mert meglátása szerint ez több ponton csorbítaná az MNB függetlenségét. László Csaba pénzügyminiszter nem így látta a helyzetet.
Elindultak az idei uniós pályázatok. Az elmúlt hét közepén Kóka János gazdasági miniszter hivatalos sajtótájékoztató keretében ismertette a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP) 2005. évi pályázatait, amely iránt a tavalyi esztendőhöz hasonlóan ezúttal is óriási érdeklődés mutatkozott.
Egyelőre senki sem látja még, hogyan és mikor ér véget az Európai Unió területén a haszonállatok között kirobbant járványhullám, s azt sem, milyen kárt okoz az emberi életben és az érintett országok gazdaságában. Csak annyi bizonyos, hogy terjed a kór. A szivacsos agysorvadást okozó BSE-vírus rémképe nem az eltűnése, hanem a száj- és körömfájás vészes terjedése miatt szorult ki a média címlapjairól.
Amíg a közelmúltban még arra hívta fel a figyelmet a GKI Gazdaságkutató Rt., hogy fennáll a veszélye annak, hogy letér a magyar gazdaság az egyensúlyi növekedés pályájáról, addig ma már határozottan az a véleménye, hogy a gazdaság már a lecsúszás folyamatában van – állította Vértes András, a GKI elnöke. Vértes úgy látja, hogy a kormány halogató politikája miatt nem alkalmazkodott kellően az új helyzethez, a romló feltételeket önbizalommal ellensúlyozta.
Úgy tűnik, továbbra is a németek jóindulatán múlik az eurózóna megmentése. Az unió legerősebb gazdasága nem tud szabadulni ebből az évek óta ráosztott szerepből. Most pedig a nemzetközi pénzügyi szervezetek is egyre nagyobb nyomást helyeznek rá annak érdekében, hogy támogassa a teljes pénzügyi unió és az eurókötvények létrehozását Európában.
Az utóbbi napokban több nemzetközi elemző cég is óvatos kritikával illette a magyar gazdaságot. A londoni Nomura csoport a héten közreadott elemzése túlzottan optimistának titulálta a kormány várakozásait két tekintetben is. Az elemzők úgy látják, nem reális az a várakozás, hogy a költségvetési hiány a GDP 3,5 százaléka legyen, és magasnak vélik a gazdasági növekedés 5 százalékos előrejelzését is. Figyelmeztettek továbbá arra, hogy csökkent a EU-ból érkező megrendelések száma, mivel lelassul az EU gazdasági növekedése.
Maradt az eredeti változat: a kormány keddi ülésén úgy határozott, hogy november 1-jétől azon ipari felhasználók számára, amelyek óránként több mint 500 köbméter gázt fogyasztanak, 43 százalékkal emelkedik a földgáz ára. Ez a csoport a 780 ezerből "mindössze" 500 vállalatot foglal magába, ami hozzávetőleg a Mol gázeladásainak 30-35 százalékát teszi ki. A döntés nem érinti a lakosságot, a közszférát, a kis- és középvállalkozásokat, valamint a távhőszolgáltatókat.
Nem hullanak a fejek, pedig ezt ígérte a miniszterelnök, ha április elejétől nem kezdődik el az M3-as autópálya építése. Ugyan áprilisban nekiindultak a földmérők, de nem sok dolguk akadt, hiszen az útvonalat már korábban kijelölték, így a Borsod Invest Kft. és a Geodézia Eger Mérnöki Iroda mindössze a számokat ellenőrizte az Uniter 83 Kft. munkatársaival közösen.
Afrika rengeteg kisméretű, de súlyosan alultőkésített bankkal rendelkezik, amelyek folyamatosan gúzsba kötik az amúgy is legyengült gazdaságát – írja a Bloomberg.
A szocialista-liberális többség? parlament, amikor 1997-ben megalkotta a maga nyugdíjreformját, aligha hitte, hogy ez a kontinensünk boldogabb felén több évtizedre szóló jogszabály esetleg csak néhány esztendőt él meg. Márpedig a kormány döntése és az őszre várható parlamenti jóváhagyás nyomán erre lehet számítani. Nyugdíjas házaspár. Öngondoskodás állami felügyelettel Fotó: Somorjai L.
Szerdán ismét megemelték a benzin árát, és sokan már azt találgatják, hogy mikor lesz az üzemanyag litere 400 vagy – pesszimistább előrejelzések szerint – 500 forint? De mitől is emelkedik a benzin ára? Többek között erről kérdeztük Pletser Tamást, az ING Bank olaj- és gázpiaci elemzőjét.

Háttér

Olyan perben született nem jogerős ítélet a héten, amely ismét ráirányította a figyelmet a szervezett bűnözés és a magyar rendőrség lehetséges "kapcsolódási pontjaira". Az elsőrend? vádlott ugyanis az a Kumbor Tibor szegedi rendőr alezredes volt, aki egyebek mellett a balástyai gyilkosságok felderítésén is fáradozott. Ezúttal viszont arab bűntársaival tette tönkre fél tucat család életét. 
Bill Gates amerikai üzletember legújabb húzásaként génmódosított moszkitókat vetne be a Zika-vírus és a malária megfékezésére – írta a Bloomberg.
A héten Budapesten rendezték meg a IV. Nemzetközi Kriminalisztikai Konferenciát, amelyen többek között az FBI, a Scotland Yard és a Kanadai Királyi Rendőrség szakemberei vettek részt. A tanácskozás fő célja az volt, hogy felhívja a törvényhozók és a szakértők figyelmét a korrupció, a terrorizmus és az erőszak világméretű terjedésére, és a bűnözés elleni globális stratégia kialakításának fontosságára. A rendezvényt Donna E. Shalala, az Amerikai Egyesült Államok egészségügyi és népjóléti minisztere nyitotta meg.
UV-zöld mellényben a főtéren söprö­gető unott alakok; sokaknak valami hasonló jut eszébe, ha azt hallja: közmunka, közmunkás. A Nógrád megyei Mátraverebélyen másfajta közmunkások is vannak: egy tizenöt fős csoport – többségük cigány –, a múlt héten négynapos, jobb agyféltekés rajztanfolyamon vehetett részt az önkormányzat szervezésében.
A vakáció közeledtével közel másfél millió szülőt kellett, hogy foglalkoztasson a gondolat: mit csináljon a gyerek nyáron? Persze, az ideális az, ha a meleg időszak egy részét pihenés, kikapcsolódás közben együtt töltheti a család. Ám miközben az ország a nyaralást éltető szólamoktól zeng, az igazság az: a családok többsége nem engedheti meg magának ezt a "luxust". Gyerekek futóversenyen. Célba érnek Fotó: Somorjai L.
 „Zsidónak lenni nem könnyű” – ezekkel a szavakkal zárta a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke, Ronald S. Lauder a szervezet Budapesten megrendezett többnapos tanácskozását, amelyen a világ zsidóságának félezer képviselője vett részt, hogy a legsürgetőbb kérdésekről tárgyaljanak.
Jövőre is jobbára a bevételek növelésével törekszik a költségvetés egyensúlyba hozására a kormány. Igaz, az adóemelések helyett a befizetői bázis szélesítésével érnék el a kívánt célt. Ennek érdekében mintegy 1600 fővel növelnék az adóhivatal és a pénzügyőrség létszámát.
Nagyrészt a rezsicsökkentésnek köszönhető, hogy egy év alatt több mint megduplázódott azok száma, akik hazánk gazdasági teljesítményét jónak ítélik. Arányuk még így is alacsony, mindössze tizenkét százalék. Ráadásul a boldogságlistán utolsók, a panaszkodó nemzetek között pedig dobogósok vagyunk az Ipsos nemzetközi – két tucat országot érintő – felmérései szerint.
A hajléktalanok mintegy negyvenezres tömege a hazai szegénység szempontjából a jéghegy csúcsának tekinthető. A szakemberek nem egyformán számítják a szegénységi küszöbértéket, az eredmények mégis nagyjából egybecsengenek: Magyarországon mintegy másfél millió ember szegénységben él, jövedelme nem éri el az átlagjövedelem felét sem, a sokaság fele tartósan szegénynek tekinthető. A többiek átmenetibb szegénysége, cserélődése mindazonáltal a társadalmi mobilitás esélyét mutatja.
Mára minden újságolvasó előtt ismertté vált az 1997-ben végrehajtott adósságcsere ténye és a bécsi Central Wechsel und Credit Bank AG (CW Bank) kétes ügyletei, hiszen a Fidesz-frakcióhétvégét követően Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: Vizsgálatot kezdeményez Surányi György jegybankelnök felelősségének megállapításáért. Nagy felháborodást váltott ki ugyanis a Fidesz-frakción belül, hogy 70 milliárdos veszteség keletkezett az adósságcsere kapcsán. Sőt a jegybank bécsi leánybankjának kétes eredet?
Az elmúlt hetekben a koszovói és albán médiában nagy felháborodást keltettek egy Szíriában harcoló koszovói férfi fényképei, melyeket az egyik legismertebb internetes közösségi oldalon tett közzé.

Belföld

A kormány elképzelései szerint a központosítás révén magyar BBC-vé válik a hazai közmédiumrendszer. Az ellenzék viszont úgy látja, hogy a sajtószabadságot sárba tipró, magát Aczél Györgyöt megidéző médiatörvényt akar keresztül­nyomni a T. Házon a Fidesz–KDNP kétharmados többsége. Két hetilap, az Élet és Irodalom, illetve a Magyar  Narancs tiltakozásul üres címlappal jelenik meg.
Hol nyílt, hol kódolt zsidózással telt a békéscsabai „Polgári esték” rendezvénysorozat nyitó előadása. Bayer Zsolt a fideszes polgármester vendégszeretetétől és helyeslő pillantásaitól övezve uszította ötszáz fős hallgatóságát.
Amennyiben a jövő évre szóló bértárgyalások a költségvetés benyújtásáig nem vezetnek eredményre, a választmány soron kívül fog dönteni egy országos nyomásgyakorló akció szervezéséről – hangzott el a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének (MKKSZ) keddi konferenciáján.
– Miért a nemzetbiztonsági bizottság munkájában is résztvevő politikusok között alakulnak ki az elmúlt hónapokban rendre botrányos helyzetek? Ez a legfontosabb terület ma Magyaror-szágon?
A kormánypárti képviselők időhúzása jellemezte a Medgyessy Péter titkosszolgálati múltját vizsgáló parlamenti bizottság első szabályos ülését. Miután a jelenlévők – négy kormánypárti és négy ellenzéki delegált – meggyőződtek az elnök (az MDF-es Balogh László) nemzetbiztonsági vizsgálatának kedvező eredményéről, a szocialista képviselők a bizottság ügyrendjéhez nyújtottak be módosító javaslatokat.
Semjén Zsolt, a KDNP elnöke egy héten belül kétszer "szólt be" az SZDSZ-nek. S mivel azt is jelezte: Kuncze Gábor pártelnök távozhatna a közéletből, mi sem volt természetesebb, hogy a liberálisok is hasonló jókat kívántak neki az idei esztendőre.  Orbán Viktor és Semjén Zsolt. Az SZDSZ-től óvnak Fotó: Vörös Szilárd
Az Éljen Nyíregyháza Független Mozgalom szervezésében mintegy félezren tiltakoztak kedd délután a Jobbik ellen a szabolcsi megyeszékhe­lyen. A civilek az 1947-es párizsi békeszerző­désre hivat­ kozva kezdeményez­ték az ügyészségen a radikális párt betiltását.
Idén májusban akkreditálták az első, nem történelmi egyház által alapított hittudományi főiskolát, a Szent Pál Akadémiát. Mészáros István László, az intézet főigazgató-helyettese történelmi jelentőségűnek nevezte az eseményt, hiszen – mint mondta – Magyarország ezeréves történetében most először kap állam által elismert főiskolai rangot teljes evangéliumi, pünkösdi-karizmatikus teológia. 1993 óta tart Magyarországon a több mint száz felsőoktatási intézmény állami elismertetése.
Ki kicsoda a szélsőjobboldalon? Néhány héttel a Magyar Gárda kettészakadását követően újabb törésvonal körvonalazódik a szélsőjobboldalon: ezúttal a mindeddig bajtársaknak gondolt figurák, Tomcat illetve a kuruc.info szerkesztői ugrottak egymásnak. Az ügy egyik hozadéka, hogy autentikus forrásból értesülhettünk róla, kik szerkesztik a mocskos hangvételű és szellemiségű honlapot.
Novemberben tovább nőtt az MSZP előnye a Fidesszel szemben – derül ki a legfrissebb közvélemény-kutatási adatokból. A felmérések szerint a változás oka a vezető kormánypárt népszerűségének folyamatos csökkenése, és a szocialisták támogatottságának stagnálása. A különböző közvélemény-kutató cégek adatai abban is megegyeznek, hogy a Fidesztől elpártolt szimpatizánsok jelenleg a nem szavazók táborát erősítik.
Gyökeresen eltérő véleményeket fogalmaznak meg a tüntetéssorozatról az ’56-os halálraítéltek, azt követően, hogy többen az idén ötvenedik évfordulóját ünneplő szabadságharccal állították párhuzamba például az MTV-székház ostromát. Fotó: rev.hu
Magyar Bálint, az SZDSZ elnöke Békés megyei körútjának záró állomásaként érkezett Békéscsabára. A közel háromórás találkozón a párt önálló arculata megteremtésének lehetséges módjairól folyt az eszmecsere.
Az alkalmazott autóba zárásával végződött Szegeden egy elbocsátási vita. Egy gépkocsivezetőként az Épületkezelő és Fenntartó Kft.-nél dolgozó férfi állítása szerint azért került ebbe a helyzetbe, mert nem akarta elfogadni, hogy kirúgják állásából. A június 30-án önkormányzati tulajdonba került társaság új vezetése a vizsgálatok során ugyanis arra a megállapításra jutott, hogy a cég tevékenységének ellátásához nem szükséges a teljes "öröklött" létszám. Ezzel ráadásul elkerülhető a nagy bérkiáramlás is.
A hatályos médiatörvény értelmében azonnal be kellene vonni a Pannon Rádió frekvenciaengedélyét, mivel tulajdonosi szerkezetéből egyértelműen kiderül, hogy egy politikai párt – nevezetesen a MIÉP – befolyása alatt áll, ez pedig ellenkezik a jogszabályokkal. A rádiót működtető Gidó Média Kft.-nek huszonhat százalékos tulajdonosa a Bocskai Szabadegyetem, melynek alapítója Csurka István, a MIÉP elnöke, továbbá a Gidó Média Kft.
Interjú Csabai Lászlóné kormánymegbízottal, a Nemzeti Lakásprogram Iroda vezetőjével  Csabai Lászlóné: Nehéz félévünk lesz Fotó: MTI
Politikai és jogi következményeket is előrevetít, hogy Lázár János szokatlanul keményen nekiment Farkas Flórián romaügyi miniszterelnöki megbízottnak, mondta a Heteknek Hegedűs István, az Országos Roma Önkormányzat elnöke, aki ugyanakkor elhibázottnak tartja, hogy Lázár a teljes roma önkormányzatot is bírálta.
Az internet ellenőrzését sürgeti Körmendy-Ékes Judit, az ORTT elnöke. Mint mondja: a büntető-, személyiségi, szerzői, média- és egyéb jogi alapelveket a világhálóra is alkalmazhatóvá kell tenni.
Soha nem tapasztalt hangnem lopózott be a fővárosi önkormányzatba, amióta a MIÉP is frakcióval rendelkezik – jelentette ki lapunknak Kollár György szabaddemokrata képviselő, akit pártja az eddig elhangzott és általuk antiszemitának, irredentának vagy útszélinek tartott MIÉP-es hozzászólások összegyűjtésével bízott meg.
Gyakorlatilag minden fontos kérdésben megegyeztek a fővárosban az MSZP és az SZDSZ politikusai, kivéve a pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes személyét és hatáskörét. Úgy tűnik: Atkári János vörös posztó a szocialisták szemében.  Atkári János és Demszky Gábor nincsenek feldobva az ötlettől Fotó: MTI
Orbán Viktor az év elején dobta be először a köztudatba a bevándorlás kérdését. Mi történt a Charlie Hebdo elleni merénylet és a szerdai röszkei összecsapások között a magyar politikában?
Bár a várakozásokkal ellentétben sok konkrétumot nem mondott Orbán Viktor a készülő reformcsomagról, mégis ha a pátoszt és a retorikai elemeket lecsupaszítjuk a parlamenti beszédéről, akkor előtűnnek az intézkedések (adósságcsökkentés, hamburgeradó, szigorodó munkaügyi szabályok, munkára való ösztönzés stb.) körvonalai.
A fővárosi Fidesz nemrég fegyelmi ügyekben döntött, melynek nyomán egy VII. kerületi tagot kizártak a pártból. A döntés nem okozott meglepetést, hiszen Deutsch-Für Tamás egykori kampányfőnöke, Hont András körül jó másfél éve „elfogyott a levegő”. A köztársaságielnök-választás után ugyanis Orbán Viktor politikáját kritizálta. Fotó: Somorjai László
Biztosnak tűnik, hogy a romagyilkosságokkal gyanúsított társaság egyik tagja a katonai elhárítás informátora lehetett. Az is elképzelhető, hogy őt is rendszeresen megkeresték, hogy hallott-e valamit a sorozat­gyilkosságokról. Ráadásul a szélsőséges nézeteiről ismert csoport némely tagja régóta a nemzetbiztonsági szolgálatok látókörében volt.
Guliga György volt békéscsabai plébános ügyében – az eredetileg szeptember 21-re kitűzött – tárgyalást kedden tartották meg a békéscsabai városi bíróságon. A volt plébános 1993 áprilisától 1997 júliusáig vezette a békéscsabai belvárosi plébániát. Az ő szolgálati ideje alatt a plébánia nagy összeg? kölcsönöket vett fel magánszemélyektől. A visszafizetéssel 1996-ban kezdődtek a nehézségek.
Nyomozást rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség egy olyan – szeptemberi – kihallgatási jegyzőkönyv miatt, mely fél órával rögzítése után kikerült a kuruc.info elnevezésű neonáci portálra.
Súlyosan elmarasztalta Magyarországot a családon belüli erőszak kapcsán a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet. Hiányzik a nemzeti stratégia, az igazságszolgáltatás, a családvédelem pedig sok eset­ben szemét eltakarva nem akar segíteni a bántalmazott nőknek – szól a verdikt.
Megkezdődött a Fővárosi Bíróságon annak a férfinak a pere, aki addig koplaltatta családját, míg felesége meghalt, és nem sok hiányzott, hogy kétéves kislányukkal is ez történjen. A „fényevés” kultuszának hódoló, jelenleg kényszergyógykezelés alatt álló F. László nem ismerte el bűnösségét. Fotó: MTI
Lemészárolt kenguruk
Az újabban szinte csak a volt szocialista ünnepségek "másképp ünneplésére" szakosodott Fidelitas ezúttal a forradalmi ifjúsági napokra emlékezett a Szindbád moziban. A Fidesz ifjúsági tagozata által bemutatott Régi idők szocija címet viselő rövidfilmmel azonban nemcsak az "átkos" rendszer pártfunkcionáriusait tették nevetségessé, hanem saját magukat is. Rogán Antal. Azt hiszi, vicces Fotó: Vörös Szilárd
Bár Kövér László, a Fidesz-MPSZ választmányi elnöke ritkábban mond botrányosat, mint ahányszor abból a baloldali sajtó országos ügyet fabrikál, ezúttal mégis valami érdekesnek mondható akadt horogra. Mondatai utóélete egészen a nemzettudat és a kormányhűség összeférhetőségének kérdésköréig kalauzolta a témát figyelemmel kísérőket. A Vasárnapi Hírek cím? hetilap jótékony homályba rejtett forrásokra hivatkozva szivárogtatta ki Kövér Lászlónak az Információs Hivatal (IH) zártkör?
A bérgyilkosságok száma nem növekszik tendenciózusan Magyarországon, ellenben a brutális kegyetlenség egyre inkább jellemzője a bűncselekményeknek – mondta el lapunknak Doszpot Péter, a BRFK életvédelmi alosztályának vezetője, a margitszigeti bérgyilkosság felderítésének kapcsán.  A 33 éves férfi holtestét január 14-én vasárnap hajnalban kutyasétáltatás közben fedezték fel a Margitszigeten. Már az első látásra feltűnt az a megmagyarázhatatlan kegyetlenség, amellyel a férfival elbántak.
A magyar Nemzeti AIDS-bizottság tájékoztatása szerint tavaly másfélszer több, 119 HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, mint egy évvel korábban, amikor 81 fertőzöttet tartottak számon. Ezzel mintegy 1500-ra nőtt a regisztrált HIV-pozitívak száma.
A Nemzetközi Lobbisták Egyesülete kiállt Medgyessy Péter mellett. Sajtóközleményükben leszögezik, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltje által korábban végzett lobbitevékenységgel kapcsolatban semmiféle etikai vagy jogi szabálytalanságról nem tudnak.
Aktív egyházi személyek és a jobboldalon mértékadónak tartott újságírók cikkei is olvashatóak a jelenkori hungarista, nemzetiszocialista sajtótermékekben. Többek között Tudós-Takács János katolikus teológus, Bognár József és Ugró Miklós újságírók publicisztikái is fellelhetők a Hitlert, Szálasit és eszméiket méltató lapokban.  A Pannon Front 2003. áprilisi címlapja. A kokárdás Jézus az EU miatt szenved 
Az elmúlt napokban több országos politikus, köztük Medgyessy Péter miniszterelnök is életveszélyes fenyegetéseket kapott. A kormányfő őrzését megerősítették, azonban a "szimpla" politikusoknak csak különleges esetekben jár személyi védelem. Ugyanakkor a fenyegetések túlnyomó része biztonsági szempontból "komolytalannak" mondható. A kormányfő védelméről a Köztársasági Őrezred gondoskodik Fotó: MTI
Lapunk is felkereste a Klub Rádióba múlt héten betelefonáló Kovács Gyulánét, aki arról mesélt a hallgatóknak, hogy a budapesti vízivárosi Szent Anna-templom plébánosa miért is tagadta meg tőle a bűnbocsánatot.
A 7000-8000 méter közötti magasság a legveszélyesebb, mivel itt a legkevesebb az oxigén. Az ember ítélőképessége jelentősen csökken. Ebben a magasságban tartózkodtak a magyar expedíció tagjai is. A hegycsúcsról már minden csapat lejött az időjárás romlása előtt, csak a magyarok nem. Bizonyítani akartak. Sajnos, tragédia lett a vége. Dr. Gárdos Sándor, a szerencsétlenül járt hegymászó Fotó: MTI
Kiegyezés, fegyverletétel, taktikai visszavonulás, időhúzás – ízlés szerint értelmezhető Orbán Viktor brüsszeli körútja, amely során pár óra leforgása alatt három uniós vezetővel is találkozott.
"Gratulálok a Ferencvárosnak és Torgyán József elnök úrnak, aki el tudta érni, hogy legalább 2002-ig megakadályozza a Ferencvárosi Torna Club államosítását" – közölte az MTI-vel csütörtökön Lányi Zsolt, a Független Kisgazda Párt (FKgP) alelnöke, az Újpesti Torna Egylet társadalmi elnöke, miután tudomást szerzett a Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter, valamint Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter között megszületett megállapodásról az FTC-sportingatlanok jövőjét illetően.
A Magyar Pax Romana novemberben a vallások együttműködésének létjogosultságáról szóló konferenciát szervez adventista, baptista, evangélikus, katolikus, református, zsidó és unitárius lelkészek és laikusok részvételével. A rendezvényről szóló sajtótájékoztatón a házigazda Bölcskei Gusztáv református püspök, a zsinat lelkészi elnöke elmondta, hogy a római katolikus egyház bíborosváltásának egyik esélyese, Bósák Nándor püspök is jelezte részvételi szándékát az eseményen.
Tulajdonképpen a Duna, a Tisza és a Maros is alkalmatlan a fürdőzésre, derült ki az Állami Tisztiorvosi Szolgálat legfrissebb vizsgálataiból, amelyet nemcsak a hivatalos fürdőhelyeken, hanem a fürdőzők által kedvelt nem kijelölt fürdőhelyeken is elvégeztek.
Földesi-Szabó László alapítványa néhány napja még az egekig emelkedett Mehmet Karcsi visszarablása miatt, majd hirtelen zuhanórepüléssel előzetesben landoltak vezetői. A VPOP állítólag véletlenül bukkant a több mint egymilliárdos adócsalásra a volt rendőr vezette alapítványnál, és ahogy lenni szokott, néhány napon belül politikai ügy lett a csempészetből. Az ellenzék kérdez, a titkosszolgálatok és az őket felügyelő miniszter pedig újra a célpontban.
Míg a baloldali sajtó igyekszik sikerként bemutatni a romagyilkosságok gyanúsítottjainak elfogását, addig a jobboldali médiumok az ellentmondásokról értekeznek.

Külföld

Napokkal a tragédia után is több a kérdés, mint a válasz arra, hogy mi vezetett az Egyesült Államok történetének második legvéresebb iskolai lövöldözéséhez, amelynek 20 általános iskolás kisgyermek és 7 felnőtt esett áldozatul.
Mikulás-jelmezbe öltözött antifasiszta aktivisták ártalmatlannak induló, majd tömegverekedésbe torkolló akciója irányította rá a figyelmet egy Németország-szerte fennálló problémára: egyre növekszik a neonáci nézeteket valló egyetemisták száma, amellyel a felsőoktatási intézmények többségének vezetése passzívan és tehetetlenül áll szemben.
Minden este fényképezőgépekkel felszerelt, izgatott turisták lepik el a Haifa közelében található Kirjat Jam melletti tengerpartot, akik abban a reményben figyelik a tengert akár órákon át is, hogy hátha megpillantják azt a lényt, amely a legtöbb ember szerint csak a mesékben létezik. Nem csak a romantikát keresik: a tét egymillió dollár, amit a város polgármestere ajánlott fel egy hiteles fotóért.
Újra fellángolt a feszültség Kína és Japán között: Japán a napokban vásárolta meg a Kelet-kínai-tengeren található Szenkaku-szigeteket, melyeket korábban egy család birtokolt. Eközben Kína saját területének tekinti az alig 7 négyzetkilométer összterületű szigetcsoportot. Peking válaszul hat őrhajót küldött a térségbe.
Röviddel François Hollande elnökválasztási győzelme után az őt jelölő párt abszolút többséget élvez a parlament alsóházában. A hivatalos végeredmény szerint ugyanis 577 képviselői helyből 314-et szocialista jelöltnek szavaztak a francia választópolgárok a nemzetgyűlési választások második fordulójában. Az államfő előtt tehát elméletileg semmi akadály nem maradt, hogy választási ígéreteit végrehajtsa.
Miközben a héten újabb terrorhullám söpört végig Ázsiában, IsztambultólIndiáig, Európában az elmúlt három évben nem sikerült merényletet végrehajtaniuk a terroristáknak, az Egyesült Államok pedig a terrorizmus elleni harcnak köszönhetően mindeddig a határain kívül tudta tartani a terrortámadásokat. A 2001. szeptember 11-ei támadások óta eltelt közel hét évben a terrorizmus arca is megváltozott – írja az al-Kaidáról szóló Győzelem vagy vereség?
Porosenko és Klicsko ‒ az elnök és a kijevi polgár­mester.
A magyarországi EP-választásokkal egy napon Ukrajnában is voksolás volt: az ország megválasztotta új elnökét, aki a kétfordulós választási rendszernek már az első fordulójában abszolút többséget szerzett, ezért nem lesz szükség második forduló kiírására.
Lezárult a múlt héten Havannában zajló El Nem Kötelezett Országok 14. Kongresszusa. A csúcstalálkozón napirendre került többek között Észak-Korea és Irán nukleáris programjának létjogosultsága, az Izrael és a Hezbollah között kialakult háborús konfliktus és a fejlődő országok politikai súlyának kérdése is. Ahmadinezsád és Lahoud libanoni elnök
Újfent szigorítaná a brit kormány a pornográf tartalmakhoz való hozzáférést. David Cameron miniszterelnök felvetése szerint a szolgáltatóknak blokkolniuk kellene a felnőtt tartalmakat, és csak kifejezett kérésre engedélyezhetnék azokat. A törvénytervezet ellenzői szerint az elképzelés teljesen nevetséges.
Egyértelműen elszámította magát Alekszisz Ciprasz. A volt görög miniszterelnök azért mondott le, hogy elhallgattassa ellenfeleit, azt gondolva, hogy nincs érdemi jelölt, aki elveheti tőle a pálmát.

Szabadidő

Nekik sikerült. Neked is sikerülhet! – harangozta be nagy dérrel-dúrral az egyik közismert televízió némely nagy nézettség? műsorának tervbe vett szereplőválogatását. S mivel a bölcsész kíváncsi fajta, egy ilyen felhívásra minimum felkerekedik, és habozás nélkül tárcsázza fel a kelet-európai álomgyár telefonszámát. Lelkesedését csak fokozza, hogy a meghirdetett időpontban leendő műsorvezetőket is toboroz a csatorna. Vagy valóságsó-szereplőket. Vagy dalos pacsirtákat. Ami a cégnek éppen kell.
Növekszik a szociális egyenlőtlenség a nyugati társadalmakban. A kérdés ma már inkább csak az, hogy milyen tényezők erősítik ezt a tendenciát. Egyes tanulmányok szerint jelentős befolyást gyakorolnak a folyamatra a megváltozott párválasztási szokások, így mindenekelőtt az, hogy egyre több ember választ hasonló képzettséggel, jövedelemmel rendelkező házastársat.

Sport

Kedden eldőlt, hogy Tomas Rosicky a Sparta Praha középpályása a Borussia Dortmundban folytatja pályafutását. A húszéves labdarúgó 2006 nyaráig szóló szerződés alá kanyarította oda a nevét. A Ruhr-vidéki csapat vezetői okkal elégedettek, mivel a tehetséges játékost igazi sztár klubok orra elől sikerült elhalászni. A kérők között megtalálható volt az olasz Lazio, az angol Arsenal és Liverpool, valamint a spanyol Real Madrid is.
Amiatti csalódásukban, hogy csapatuk kiesett a franciaországi labdarúgó-világbajnokságon, fiatal kameruni szurkolók randalíroztak kedden Yaoundéban, a nyugat-afrikai ország fővárosában. A tüntetők barikádokat emeltek a főváros több negyedében, és támadásaik elsősorban az ott lakó európaiak ellen irányultak. Halálosan megfenyegették őket, kövekkel és üvegekkel dobálták meg házaikat, vasrudakkal betörték számos autó szélvédőjét. A rendőrség vízágyúkkal és gumibotokkal lépett fel a rendbontókkal szemben.

Fókusz

A választások első fordulóját követően mind a két nagypárt szükségét érezte annak, hogy mozgósítsa híveit. A szocialisták a Batthyány-örökmécsesnél, a Fidesz-szimpatizánsok a Budai Várban gyülekeztek.

Hit és értékek

„Illiberális államok nem teremtenek tartós jólétet – figyelmeztetett budapesti előadásán a kétszeres Nobel-díjas közgazdász, Joseph E. Stiglitz Barack Obama főtanácsadója. „Bizonyos országokban azonban a jogállamiság a gazdaságok, az elit védelmét szolgálja. Jogállami keretek között valósítják ezt meg, ezt látjuk például Oroszországban.

Életmód

Többen aggódva figyelik annak a magyar cégnek az újítását, amelyik a személyiségjegyeket arcról leolvasó számítógépes programot fejlesztett ki. Reklámjuk szerint ötletüknek köszönhetően új trend honosodhat meg a munkaerő-felvétel folyamatában, míg kritikusaik a negatív diszkrimináció még szélesebb körű elterjedésétől tartanak.
Nyugat-Szahara, Szudán, Darfur. Megjárta Afrika legnyomorultabb zugait és halálzónáit; akár egy Rejtő-könyv főhőse, úgy ismeri a helyi viszonyokat. Ám nem légionáriusként pofozkodta végig a fekete kontinenst, hanem békemissziót teljesített. Besenyő János százados jelenleg a második kiküldetését tölti Afrikában, pontosabban Szudánban. Besenyő János százados. Élelmez, őriz és véd Fotó: H. S.
A magyar mozgóképes autókultúra elkötelezett banditái. Két filmforgatás között pedig online gépjárműturkászok és posztolók... Küldetés a magyar autósfilmek javára!

Oldalak