Kereső toggle

Munkatársunktól cikkei

Belföld

A kormány teljesítette a törvény által előírt kötelezettségét, időre elkészítette a költségvetést, amely módot ad a polgároknak, hogy az idei és az elmúlt évekhez képest jobban éljenek – jelentette be a kormány csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatón Borókai Gábor kormányszóvivő, aki kiemelte, hogy a Szociális és Családügyi Minisztérium által benyújtott csomag tényekkel is bizonyítja, hogy a kormány nem csupán szavakkal tekinti a családokat a társadalom alapegységének, hanem ezt tettekkel is alá tudja támasztani
Az S.O.S. Egyesület a Szenvedélybetegekért legutóbb egy vidéki és egy budapesti középiskola négy évfolyamának 223 diákját kérdezte meg a mai droghelyzetrol. Felméréseik szerint a diákok több mint fele rendszeresen dohányzik, 83 százaléka volt már részeg, és 45 százalékuk kipróbált már valamilyen kábítószert is. A gyakorta drogozók 8 százaléka veszélyesebb anyagokat (kokain, crack, rush) is használ. 
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette a 2001-es népszámlálás eredményeit, melynek messze a legvitatottabb pontja a vallási hovatartozás kérdését feszegette. Mint emlékezetes, több egyház és neves közéleti szereplő fejezte ki fenntartásait, a MAZSIHISZ és az egyszázalékos felajánlások alapján negyedik legnagyobb egyház, a Hit Gyülekezete pedig országos felhívásban kérte tagjait, hogy tagadják meg a válaszadást.
Miután Németh Miklós viszszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől, szocialista politikusok nem zárják ki, hogy a júniusi kongresszus előtt Kovács László is hasonló lépésre szánja el magát, így 2002-ben Medgyessy Péter lesz Orbán Viktor kihívója.
Az új magyar kormány egyik legnehezebb feladata előtt áll. Orbán Viktornak úgy kell tárgyalnia az orosz vezetőkkel, hogy pár évvel ezelőtt éppen attól óvott, hogy Magyarország Gazprom-barakk legyen. Putyin vídiakemény tárgyalópartner.
Nem kevesebb mint 201 hamis ötezrest foglaltak le a Borsod megyei Edelény rendőrei. A tettesek egy edelényi újságárus hölgynek fizettek hamis bankókkal, aki bejelentést tett a rendőrségen a két elkövetőről. Egyikükről és az általuk használt autóról – egy citromsárga VW Golfról – pontos leírást adott. A rendőrség a leírás alapján ismerősnek találta a férfit.
A múlt héten kezdődött meg a vadkacsaszezon az országban. Ilyenkor mindenütt külföldi és belföldi vadászok puskájának ropogását hallani. Szegeden a városi bíróság azonban, alighogy megkezdődött a szezon, két olasz férfit figyelmetlenségük miatt már el is ítélt. A "két jómadár" ugyanis a Szeged közelében található Fehér-tónál fokozottan védett szárnyasokat kapott puskacső végre. A zsákmány között öt fokozottan védett cigányrécét és egy kontyos récét találtak a madarászok.
Mintegy 30 ezer fővel bővült az elmúlt egy évben a költségvetési szektorban dolgozók száma hazánkban. A növekvő tendencia az unió tagországai közül többre is jellemző, ugyanakkor – legalábbis egy OECD-tanulmány szerint – a kontinensen a magyarországi az egyik legméretesebb állami szféra. Tény: a közszférában dolgozók bére a 2003-as évben járulékokkal együtt 2200 milliárd forintra rúg.
A piac mindenhatóságának dogmája végzetesen meggyengíti hazánkat. Az erre épített politika kiváltságokat követel magának, de semmilyen felelősséget nem vállal – jelentette ki Orbán Viktor a Nemzeti Fórum második országos gyűlésén, Kiskunmajsán.
A nyaralási idény kezdetével újra megszaporodtak a zsebtolvajok okozta bűncselekmények mind a fővárosban, mind az üdülőkörzetekben. Ezt az "ipart" űző bűnözők nagy számban külföldről érkeznek, leginkább a számukra gazdag nyugati turisták kizsebelésére. A rendőrség óvatosságra inti a polgárokat.
A magyar kormánnyal egyezően az Amnesty International is elutasítja az EU–Törökország-megállapodást, ám merőben más okokból, mint a kabinet. A jogvédők levélben fordultak az uniós vezetőkhöz.
A Prisztás-gyilkosság elsőfokú ítélete több kérdőjelet is hagy maga után. Nem mintha Portik Tamás ne szolgált volna rá a börtönre (emiatt vagy másért), hanem mert úgy tűnik, hogy a ’90-es évek nagy volumenű bűnözőinek egy részét egyelőre nem tervezik vegzálni a hatóságok.
Európa egyik legkevésbé boldog nemzete a magyar – derült ki a Tárki 2005-ben végzett Európai társadalmak összehasonlító vizsgálatából. A huszonnégy országra kiterjedő kutatás során 45 ezer ember helyezte el magát egy tíz fokozatú skálán aszerint, hogy éppen mennyire érzi boldognak magát.
Tulajdonképpen a Duna, a Tisza és a Maros is alkalmatlan a fürdőzésre, derült ki az Állami Tisztiorvosi Szolgálat legfrissebb vizsgálataiból, amelyet nemcsak a hivatalos fürdőhelyeken, hanem a fürdőzők által kedvelt nem kijelölt fürdőhelyeken is elvégeztek.
Három héten keresztül minden szombaton középkori misztériumjátékokat felelevenítő esemény szemtanúja lehet az utca embere – feltéve, hogy a főváros Bazilika és Hősök tere között húzódó szakaszán időzik. Itt vonul ugyanis a Tavaszi Fesztivál keretében műsorra tűzött zenés-táncos kavalkád, amely a Pogány keresztelő címet viseli.
Sorra érkeznek a döbbenetes hírek. A törökbálinti petárdaraktár kigyulladásánál derült ki, hogy az egyik közeli házban illegális fegyverarzenált gyűjtögetett egy család. Kecskemétnél fegyverkereskedőket tartóztattak fel a rendőrök. Az egyik fővárosi bevásárlóközpont mellett egy pénzszállító autóra kézigránátot dobtak, és géppisztolyból lőttek.
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint decemberben még sohasem regisztráltak az ideihez hasonló nagyságú belvízelöntést. A legveszélyeztetettebb Békés és Csongrád megye, ahol harmadfokú a belvízvédelmi készültség, összesen pedig 49 szakaszon tartanak fenn készültséget. A munkákban 9 vízügyi igazgatóság és 23 vízitársulat vesz részt. A külterületi belvízelöntéseken kívül egyre nagyobb gondot jelent a települések belterületét elárasztó belvíz.
A Washington fővárosban működő amerikai Freedom House szabadságkutató intézet 1999. július 1. és 2000. október 31. közötti időszakra vonatkozó jelentése szerint Magyarországon folytatódnak a negatív tendenciák a demokratikus működés, a gazdaság liberalizációja és a jogállamiság terén.
A múlt héten az MSZP és az MDF is bejelentette a nyári európai parlamenti választásokra állítandó lista vezetőit, ezzel az Országgyűlés mind a négy pártja nekivágott a kampánynak. A kisebbik ellenzéki párt Dávid Ibolya pártelnököt, az ország legnépszerűbb politikusát állította a lista élére.
Meglepő lépésre szánta magát Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke a költségvetés általános vitájában. Azt kezdte ugyanis bizonygatni, hogy miért is polgári gondolkozású, például, hogy szerzetesek oktatták, sőt, felmenői között Klebelsberg Kunó államtitkára is megtalálható, majd „Hajrá Magyarország, Hajrá hitelesség!” felkiáltással zárta a büdzsé tervezetét amúgy élesen bíráló expozéját.
Miközben a Fidesz ellenzéki időszakában „Egy a zászló, egy a tábor” elve alapján igyekezett minél több politikai csoportosulást magába olvasztani az exkisgazdáktól kezdve az MDF maradékáig, addig a baloldalon ennek éppen az ellenkezője zajlik.
Orbán Viktor megmutatta Habony Árpádnak, hogy hol a helye – ez az egyik olvasata annak, hogy a miniszterelnök Miskolcon „letagadta” a kommunikációs tanácsadót.
Reális eséllyel indulhatna a Fidesz ellen a baloldal közös jelöltje Dunaújvárosban, hiszen egy botrányos közvilágítási tender és egy brutális emberölés árnyéka is a helyi kormányerőkre vetül. Csak éppen nincs közös baloldali jelölt. Ennek okáról merőben mást gondol az MSZP és a DK, utóbbi ráadásul a Fidesszel való összejátszással vádolja a szocialistákat.
A kormány ígérete ellenére még mindig nem látott neki a Kenedi-bizottság jelentéséből adódó teendőinek, azaz 2009-re csúszik át annak eldöntése, hogy bővítik-e a kommunista diktatúra állambiztonsági iratainak megismerhetőségét vagy sem.
Három év börtönre és négy év közügyektől való eltiltásra ítélte a Győri Városi Bíróság Kántor Antal katolikus papot, akit még 1996-ban vett őrizetbe a rendőrség. Az akkoriban a győri egyházmegyei kincstár és könyvtár igazgatójaként funkcionáló egyházi vezetőt többrendbeli sikkasztás és illegális fegyvertartás vádjával állították bíróság elé. Mint arról már a Hetek is hírt adott (Hetek 1999. november 6.
A február havi közvélemény-kutatások szerint stabilnak mutatkozik a Fidesz előnye, bár a Tárki felmérése alapján a kormánypártok kerülnének ki győztesen a választásokból. A kis pártok közül jelenleg csupán az SZDSZ teljesítené a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. A Szonda Ipsos aktuális kutatása szerint a biztos pártválasztók körében a Fidesz a voksok 49 százalékát szerezné meg, míg az MSZP-nek 41 százalék jutna.
A szabad demokrata Gulyás József vezeti a romagyilkosságok felderítésének titkosszolgálati hátterét vizsgáló parlamenti tényfeltáró munkacsoportot, melynek tagja még az Orbán-kormány volt titkosszolgálati minisztere, Demeter Ervin és a szocialista Tóth Károly. A Parlamentben kizártnak tartják, hogy ne legyen újabb botrány: például újabb valódi vagy áldokumentumok kerülhetnek elő, vagy egy korábbi iromány újabb oldalai.
Európa egyik legkevésbé boldog nemzete a magyar – derült ki a Tárki 2005-ben végzett Európai társadalmak összehasonlító vizsgálatából. A huszonnégy országra kiterjedő kutatás során 45 ezer ember helyezte el magát egy tíz fokozatú skálán aszerint, hogy éppen mennyire érzi boldognak magát.
"Sajnálom, hogy az amerikai és a német cég nem élt azzal a számtalan lehetőséggel, amelyet Budapest egy nagy volumen? tűzijátékhoz biztosítani tud. Rengeteg ötlettel tudtunk volna segíteni, ha meghallgatnak" – állítja a millenneumi tűzijátékkal kapcsolatban Ciráki Sándor, aki az elmúlt nyolc évben látványtervezőként vezényelte az augusztus 20-i piroparádékat.
Magyar Bálint cáfolja azokat a híreket, melyek szerint lemondását fontolgatná abban az esetben, ha őszig nem emelkedne az SZDSZ népszerűségi mutatója. "Szeretném, ha első kézből hallanák, nem gondolkodom a lemondásomon" – jelentette be a szabaddemokrata pártelnök. Magyar szerint egyre több fontos kérdésben mutat az SZDSZ valódi alternatívát. "Az SZDSZ-nek megvan a saját, kitüntetett helye a magyar politikai palettán. Azt gondolom, hogy az SZDSZ nagyon fontos kérdésekben másképp gondolkodik, mint a Fidesz, amit mindenki tud.
Előreláthatóan sokáig nem fog enyhülni a keletről és délről jövő migrációs áradat. A Belügyminisztérium kérésére a Magyar Tudományos Akadémia elemzést készített a 2015-ös migrációs hullám eddigi tapasztalatairól.
Csak a zűrzavar és a káosz volt biztos lapzártánkkor a kormány átalakulásával kapcsolatban. A miniszterelnök részvételével nemhivatalosan tanácskozó szocialista és szabaddemokrata politikusok koalíciós egyeztetéséről kiszivárgó kedd esti hírek szerint még az sem biztos, hogy lesz egyáltalán kormányátalakítás, vagy esetleg csak minimális.  Medgyessy szocialista vezetők gyűrűjében. Tiszta vizet a pohárba Fotó: V. Sz.
Újjá alakult az Országos Szakképzési Tanács (OSZT). A több milliárd forint elosztására is hatást gyakorló szervezetben több kormánypárti országgyűlési és önkormányzati képviselő is helyet kapott. Az OSZT elődjének számító Országos Képzési Tanácsot (OKT) 1992-ben hozta létre az Érdekegyeztető Tanács. Fő feladatai közé tartozott a munkaadók által befizetett szakképzési hozzájárulásból képződő Szakképzési Alap elosztása, valamint a szakképzés stratégiai kérdéseinek megvitatása.
Noha lapértesülések szerint kisebb palotaforradalom készült az MSZP-ben, de a párt hétvégi választmányi ülésén elmaradt a ribillió.
Schwezoff Dávid, a BZSH ügyvezetõje
Ha valaki szánt szándékkal szerette volna szétverni és az egész ország nyilvánossága előtt  lejáratni a hazai zsidóság két legnevesebb szervezetét – Magyarországi Zsidó  Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) – egy arra kiválasztott botrányhős köz­re­mű­­ködésével, lehetőleg még a holokauszt-emlékévben, az sem csinálhatta volna hatékonyabban annál, aho
Nagy vihart kavart Sándor István tavalyi letartóztatása, valamint az a tény, hogy a – közvélemény által Papa néven megismert – fedett nyomozó őrizetbe vételére egy nappal azelőtt került sor, hogy vallomást tehetett volna a parlament olajbizottsága előtt. Később ugyan az ügyészség épületében több politikaközeli "olajos" személyről is nyilatkozott az azóta már megszüntetett bizottságnak, ám mint kijelentette, biztonsága érdekében közel sem azt és annyit, amennyit szabadlábon mondott volna.
Nem tette nyilvánvalóvá, hogy elfogadná egy új párt vagy egy több pártból álló koalíció esetleges miniszterelnöki felkérését Bajnai Gordon, aki a héten hosszú hallgatást követően egy 35 ezer karakteres tanulmánnyal jelentkezett, és exkluzív interjút adott az ATV-nek. A volt miniszterelnök elemzése arra épül, hogy csak összefogva lehet legyőzni az új választási törvény által versenyelőnyt szerzett Fideszt.
Fodor Gábor szabad demokrata pártelnök csütörtökön a Hetek Közéleti Klub vendégeként értékelte a belpolitikai eseményeket. Fodor emlékeztetett rá, hogy a jelenlegi kormány az elmúlt egy hónap alatt több mindent vitt végbe, mint a Gyurcsány-féle kisebbségi kormány nyolc hónap alatt.
Az alapkoncepció a világvallások hazai képviselőinek beemelése volt az egyházak közé, mely előtt elsősorban diplomáciai szempontok törik az utat - a Hetek kérdésére ezekkel a szavakkal védelmezte az emberi jogi bizottság egyik kormánypárti tagja a testület által összeállított, 17 felekezetet tartalmazó listát. A legizgalmasabb kérdés továbbra is az, hogy miért felülreprezentáltak a keleti vallások a T.

Külföld

„Jelentős előrelépéseket sikerült meg­tennünk a HIV-fertőzések megelőzésében, azonban még mindig nem sikerült a vírus terjedését visszaszorítani” – áll az ENSZ AIDS-re spe­ci­alizálódott hivatala, az UNAIDS által 2008 augusztusában közzétett, A globális AIDS járvány 2008-ban című jelentésben, amely a Mexikó­városban a héten megrendezésre kerülő XVII. Nemzetközi AIDS Konferenciára készült.
Gubarjev szerint  (középen)  a tűzszünet csak egy papírfecni, ami nem fogja megakadályozni egész Novorosszija felszabadításában.
Pavel Gubarev, az Ukrajna keleti megyéiben zajló „felkelés” vezetője akár hét megyére is kiterjesztené Novorosszija határait – tanújelét adva annak, hogy semmilyen mértékben nem tartja be a múlt héten kötött tűzszüneti megállapodás feltételeit.
Önjelölt vallási rendőrség járja az utcákat London keleti kerületeiben. A radikális muszlim fiatalokból álló járőrcsapat távozásra szólít fel mindenkit, aki viselkedésével vagy öltözködésével sérti a muszlim vallás előírásait. A helyi önkormányzat és több civil szervezet elítélte az akciót, amelynek videóra vett bizonyítéka a YouTube-on volt látható – törlésig.
Döntés született Strasbourgban annak az 5 muszlim férfinak az ügyében, akik az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulva próbálták megakadályozni, hogy Nagy-Britannia kiadja őket az Egyesült Államoknak nemzetközi terror­cselekményekben való részvétel gyanúja miatt.
„Pakisztán arra figyelmeztetett, hogy kész háborúba szállni Indiával, ha ez utóbbi támadást intéz ellene a mumbai terrortámadás miatt” – közölte Sah Mehmud Kresi pakisztáni külügyminiszter, hozzátéve, hogy Pakisztán nem fogja kiadni Indiának a terrortámadás gyanúsítottjait.
Az euró kálváriája ellenére is töretlen népszerűségnek örvend Angela Merkel Németországban. Szociáldemokrata ellenfelei – akiknek egyik prominens képviselője, Frank-Walter Steinmeier második helyezett a kancellár mögött a közvélemény-kutatásokban – azért bírálják, mert szerintük a népszerűség fenntartását Merkel a választók adójából finanszírozza.
Nem hálás dolog megtippelni, miről fog szólni a következő év. Hiszen 2010 szilveszterén sem lehetett sejteni az arab diktátorok bukását, az eurózóna megrázkódtatásait vagy a fukusimai atomkatasztrófát. Minden bizonnyal 2012 is sok előre nem látott eseményt hoz. Összeállításunkba mi csak olyanokat válogattunk, amelyekről már 2011-ben is hallani lehetett. A többit majd menet közben. Amerika választ
Hoszni Mubarak százötven éve az első olyan egyiptomi elnök, aki 18 évig hivatalban maradt. Sikerei tagadhatatlanok: Egyiptomban már évek óta 5 százalékos az éves gazdasági növekedés, az inflációt 25 százalékról 6 százalékra vitte le, stabilizálta az árfolyamokat.
Én gyakorlati filozófus vagyok! – ezzel a felkiáltással lépett be a román politikai életbe a 2004-es parlamenti választásokon George „Gigi” Becali, az egyszerű pásztorból lett mágnás és futballklub-tulajdonos, a román bulvársajtó kedvence.

Üzlet

Fotó: Shutterstock
A nemek közti bérszakadék felszámolása az Európai Unióban is égető kérdés. Az EU-ban egy nő átlagosan 15 százalékkal kevesebb bért kap ugyanazért a munkáért, mint egy férfi. Nem feltétlenül van így azonban, ha a hölgy kellőképpen dekoratív - írja a Spiegel Online.
Az év eleje megszülte az első óriáscsődjét: csődbe ment az ország egyik legnagyobb baromfifeldolgozó vállalata, a Hajdú-Bét Rt. A 3500 főt foglalkoztató cég hosszú hónapok óta nem fizet a termelőknek, mire tüntetésekkel, demonstrációkkal válaszolnak az érintettek. A cég összeomlására a Bábolna Rt. lépett, így jött létre Európa legnagyobb baromfifeldolgozó cége. Csibék egy keltetőben. Túl sokan vannak Fotó: MTI
A gazdaság fejlődése több ponton kedvezőtlen irányba mozdult el, de végül is – szemben azzal, ahogy a GKI prognosztizálta – nem tért le a fenntartható növekedés pályájáról. A gazdasági egyensúly romlásának folyamata lelassult az év közepén – mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Rt. elnöke. A GKI számításai szerint közepes évről beszélhetünk, amely gyengébb gazdasági növekedést produkált.
Nincs pánik a MÁV Általános Biztosító Egyesület ügyfelei között – nyilatkozták lapunknak szakemberek. Az idő azonban sürget, a pórul járt ügyfeleknek csak augusztus 15-éig van lehetőségük új biztosítót találni. Fotó: Somorjai László
Csak nem akar véget érni a németországi magyar vállalkozók 2004 áprilisában kirobbant drámája (lásd még Hetek, 2005. május 13. és június 10.) A nemzetközi sajtóban (az Eichmann-féle náci Sonderkommando után szabadon) csak SoKo-razziának csúfolt munkaügyi ellenőrző akciók ügyében most újabb fejleményekről számolt be a napi sajtó. "Néhány magyar cég beismerő vallomást tett" – olvasható a szalagcímekben.
Hét programmal és ötvenöt pályázattal indult januártól a Széchenyi Terv, melyben százmilliárd forintot fordít az állam a prioritásként megszabott területek fejlesztésére. A pályázatokra nemcsak vállalatok, hanem önkormányzati cégek is jelentkezhetnek. A saját erőnek el kell érnie a beruházás minimum 25 százalékát, melyhez az állam a bekerülési költség 20-25 százalékának megfelelő ösz-szeggel járul hozzá, a fennmaradó összeg akár hitel is lehet.
"A Fidesz a sebeit és a zsebeit nyalogatja" – állította Juhász Ferenc az MSZP alelnöke arra a hírre, hogy a Happy End Kft. és az Ezüsthajó Kft. végelszámolást kért maga ellen. Juhász szerint egyetlen állami szervezet sem adhat utólagos menlevelet azoknak, akik nevéhez törvénytelenség kötődik. Ezért felszólította az APEH-et, ne asszisztáljon a két cég végelszámolásához.
Több területen is módosította a kilátásokat az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet: többek között a GDP, a lakossági fogyasztás, a folyó fizetési mérleg és az államháztartási hiány tekintetében 0,5–től 3 százalékig terjedően csökkentette az idei gazdasági várakozásait.
Kétélű hatása lehet a napokban életbe lépett „hitelszigornak”. Bár elvileg kevesebb lesz a bedőlt hitel, de az ingatlanpiac még nehezebben jöhet ki a gödörből.
Bizonytalanságba taszította a kormány keddi döntése a lakás-takarékpénztárakat. Mint ismeretes, a megtakarításokhoz eddig 30 százalékkal járult hozzá az állam. Ez az arány jövőre 15 százalékra csökken. A kabinet a drasztikus – és a szakma számára váratlan – lépést az infláció és a kamatok jelentős csökkenésével indokolta. Az új feltételek csak a jövő januártól életbe lépő szerződésekre vonatkoznak. A változás azt jelenti, hogy a kasszák jövőre jóval kisebb hozamra számíthatnak, mint az idén.
Európa-szerte nagy külsőségek közepette tervezik az euró "beiktatását". Brüsszelben például hang- és fényjátékkal tarkított ünnepség készül, amit éjfélkor tűzijáték koronáz meg. Érdekes, hogy az új pénz egyre kevésbé szimpatikus az euró övezet lakosai előtt. Két és fél héttel a debütálás előtt 51 százalékról 48 százalékra esett vissza azoknak az aránya, akik úgy látják, hogy kevesebb előnye lesz az eurónak, mint hátránya. 
Várhatóan két hét múlva dönt a kormány a 2000-ben bevezetendő adóreformról – jelentette be Varga Mihály, a pénzügyi tárca politikai államtitkára. A végleges változatot szeptemberre dolgozza ki a kormány, amelyet novemberig szeretne elfogadtatni a parlamenttel. Úgy tűnik, hogy az egyes tárcáknak külön adóreform-javaslataik vannak.
Rég nem látott lepusztulás vár az egészségügyre, a közoktatásra, az önkormányzatokra, amennyiben a bejelentett költségvetési számok lépnek életbe januártól.
Blair többek között Moammer Kadhafit is az ügyfelei között tudhatta. Fotó: AP
Tony Blair volt miniszterelnök nemrég azzal borzolta a kedélyeket, hogy egy CNN-interjúban meglehetősen bűnbánóan nyilatkozott az iraki háborúról, holott tizenéve még nagy támogatója volt a katonai beavatkozásnak.
Fotó: AP
Habár június 23. óta másról sem szólnak a gazdasági hírek, mint a britek távozásáról az Európai Unióból, a brit referendum eredményének hatásai még bőven a feldolgozás fázisában vannak. Azon túl, hogy a font rögtön esett a népszavazást követően, és a brit gazdasági kilátások is lefelé módosultak, a lehetséges Brexit-nyertesek és haszonélvezők tábora is egyre népesebb.
Az idei év első hónapjaiban ismét jelentős növekedést mutattak a késedelmes hitelek – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szezonális tájékoztatójából. A nem teljesítő hitelek aránya pedig olyan magas, hogy egyes kutatások már a Balkánhoz sorolnak bennünket, hiszen ott ekkora a bedőlt hitelek aránya.
A Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA) a héten bejelentette, átmenetileg kénytelen szüneteltetni újabb hitelkihelyezések elbírálását. Valkay Emőke, az MVA kommunikációs tanácsadója lapunknak elmondta, hogy újabb szerződések megkötésére addig nem kerülhet sor, amíg a hitelprogram megnövekedett népszerűsége miatt máig beérkezett nagyszámú hiteligénylés kielégítését nem teljesítik maradéktalanul. Számításai szerint ez körülbelül három hónapot vesz igénybe.
Feszített a tempó, de normális tendencia zajlik az államháztartáson belül annak ellenére, hogy az első kilenc hónapban a deficit 6,2 százalékkal túllépte az egész évre tervezett hiányt. A központi költségvetés deficitje ebben az időszakban 344,8 milliárd forinttal az éves terv 90,2 százalékán áll.
Az 1991-ben újjáalakult Budapesti Értéktőzsde (BÉT) eddigi 11 esztendős történetét két hölgy, az alapító ügyvezető igazgató Hardy Ilona és a május 3-án lemondott – évekkel későbbi – utódja, Dunavölgyi Mária dinamikus működése határozta meg. Hardy azóta sikeres ügyvédként tevékenykedik, de a pénzpiactól mindmáig nem tudott elszakadni. A frissen lemondott Dunavölgyi már eddig is több álláslehetőségről tárgyalt, de aláírt szerződése még nincs.
Az Orbán-kormány felállása óta először hallatott erős kritikát az ellenzék. Kuncze Gábor, a Szabad Demokraták Szövetségének frakcióvezetője úgy látja, hogy a kormány működésének első hónapjában felbontotta a polgárokkal kötött szerződést. Az adócsökkentést hirdető pártból az adóemelés kormánya lett. A Fidesz – MPP eddigi megnyilatkozásai során bizonytalan gazdaságpolitikáról tett tanúbizonyságot – mondta a volt belügyminiszter.
Járai Zsigmond jegybankelnök is belépett a reformokat sürgetők táborába. A Világgazdaság cím? lapban megjelentetett írásában kifejtette azokat a nélkülözhetetlen lépéseket, melyek szükségesek a versenyképességünk javításához. A volt pénzügyminiszter helyenként meglepő kijelentései nem arattak osztatlan sikert a közgazdász szakma részéről. Járai Zsigmond 15 pontja számos esetben egybecseng a közgazdász szakma és a kormány szándékaival, célkitűzéseivel, ám több esetben egyenesen megdöbbentőnek nevezték az elemzők.
Az idén tovább folytatódik a gazdaság kifehérítésének irányába tett erőfeszítés. Január 1-jétől Apeh-vizsgálatot hoz magára az a személy, illetve vállalkozó, aki nem rendezte az egészségügyi járulékfizetési kötelezettségét. Januártól minden háziorvos, fogorvos, sőt gyógyszertárak és gyógyászati segédeszközöket forgalmazók is ellenőrzik, hogy rendezett-e a hozzájuk forduló személy jogviszonya, van-e járulékfizetés a taj-kártyája mögött.
Mintegy hatmilliárd forinttal lett nagyobb a tervezettnél az államháztartás 2000. évi hiánya a Pénzügyminisztérium előzetes adatai szerint. A deficit így a GDP 3,5 százalékát teszi ki, ami megegyezik a prognózisokkal. A dolog szépséghibája mindössze annyi, hogy ha a kormány decemberben nem különít el százmilliárd forintot – amit egyébként csak idén fog elkölteni –, a hiány jelentősen kisebb, a GDP 2,8-2,9 százaléka lehetett volna.
A már csak ügyvezetőként funkcionáló kormány – tényleges hivatali ideje utolsó napjainak egyikén – eladta az orosz államadósság 250 millió dolláros részletét az osztrák Meinl Banknak. Tette mindezt anélkül, hogy erről az orosz kormányt tájékoztatta volna. Vagyis olyan szerződést kötött az Orbán-kormány, amely feltehetően érvénytelen.
A kormány szerdai döntésének következtében elhárultak a jogi akadályok a kismamák jövedelempótlékának kifizetése elől. Legkésőbb ez év végéig mindazok megkapják a havi 6700 forintnak megfelelő – kamat nélküli – jövedelempótlékot, akik 2000. január 1-je és 2002. március 7-e között gyesen voltak. Kismamaperek. Besétáltak a célba Fotó: S. L.
Lobbiszakértő szakot indít februártól a Közgazdasági Továbbképző Intézet. A szak elsősorban azoknak a gazdasági szakembereknek kínál új ismereteket, akik napi munkájuk során kapcsolatban állnak az államigazgatás, illetve a politika különböző intézményeivel, döntéshozóival; feladatkörükbe, illetve felügyeletük alá tartozik vállalatuk, intézményük érdekképviselete. Magyarországon a lobbizás még nincs szabályozva, ugyanakkor széles körben élnek vele politikusok, gazdasági szakemberek.
Minél hamarabb érdemes megszabadulnunk a jövőre megszűnő uniós valutáktól, hiszen az év végéhez közeledve az árak látványosan zuhannak. Ennek egyik oka az, hogy egyrészt folyamatosan erősödik a forint (245 Ft jelenleg 1 euró), másrészt lassan megszűnik az említett valuták iránti kereslet.  Váltsd, amíg váltható Fotó: Reuters
Minden jel szerint leáldozik a kényszerfoglalkoztatás időszaka.
Kántor Tibor az APEH Bűnügyi Igazgatóságának elnökhelyettese a napokban rendezett sajtótájékoztatón sietett eloszlatni az adórendőrséggel kapcsolatos félelmeket és előítéleteket. Mint mondta, az intézmény első három hónapjában 350 esetben rendeltek el nyomozást, a feltételezett elkövetési érték pedig közel 10 milliárd forint.
Az ipari termelés és benne különösen az autóipar mára igazi fordulóponthoz érkezett. A digitális technológia alkalmazása jelentős előnyökhöz juttathatja az újonnan piacra lépő válla­latokat. Ha viszont Németország lemarad ebben a versenyben, az egész Európát hátrányosan érintheti. A tét 110 milliárd euró.
Kísért a múlt. Talán így is összegezhetnénk azt a purparlét, ami az 1995 tavaszán bevezetett Bokros-csomag kapcsán lángol fel időről időre. Vihar a lavórban – mondhatnánk ezt is, hiszen kis hazánk rövid demokratikus történetének kis epizódja újra és újra heves indulatokat kavar. De leginkább talán politikai adok-kapokról beszélhetünk, amely ideális lehetőséget nyújt arra, hogy eljussanak a sommás üzenetek az illető pártok célközönségeihez.
A napokban több hírrel is ráijesztettek a végtörlesztőkre. Kiderült, hogy az év végi törvénymódosításoknak köszönhetően szinte ellehetetlenül az ingatlaneladásból végtörlesztők helyzete. Továbbá, egyes híradások szerint, akik csak december végén indították el a végtörlesztésüket, nagy eséllyel kudarcot vallhatnak, mert új hitelkérelmekről ma már csak elvétve döntenek a bankok. Sebaj, áprilistól jön az árfolyamgát!

Arcok

Kilencven éve született Lütyő felügyelő, azaz Louis Germain de Funès de Galarza. Spanyol nemesi család sarja volt, pályáját gyémántcsiszolóként kezdte, majd számos munkahelyéről kollégái nevettetései miatt volt kénytelen távozni. Első filmszerepére negyvenkét éves koráig kellett várnia, addig is bárzongoristaként dolgozott Párizsban.
Mel Gibson húsvét nagypénteken kapta meg a feleségétől a válási értesítést, aki közel harminc év házasság és három év különélés után adta be a válópert jólbevált kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva a Los Angeles-i bíróságon. A szigorú katolikus elvek alapján élő színész nehéz helyzetben van, ugyanis a katolikus egyház nem ismeri el a válás intézményét, a házasság érvénytelenítéséhez pedig olyan okok szükségeltetnek, mint például a meddőség, vagy a beszámíthatatlanság.

Életmód

Gera Zoltán is segítette a HISZ Jótevő programját.
Lezárult a HISZ Jótevő 2016 programjának a téli-tavaszi krízisidőszakot érintő szakasza. A december elejétől gyakorlatilag megállás nélkül folyó országos munka eredményeként a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata összesen 15 millió forint értékben tudott élelmiszer-adományokat szétosztani a nélkülöző, kisgyermekes családok körében.
Milyen az, ha egy cégnél nincsenek menedzserek? A vállalkozás főnökök, titulusok és hierarchia nélküli működte-tése első hallásra őrült ötletnek tűnhet, mégis számos vállalat teszteli már ezt a modellt.

Szabadidő

Az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programjának keretein belül karitatív tevékenységét bővíti a Hit Gyülekezete. Az egyház elsődleges célja, hogy hozzájáruljon a bűnelkövetés társadalmi eszközökkel való megelőzéséhez, valamint, hogy az áldozatokat és hozzátartozóikat segítse a traumák feldolgozásában.
A Közoktatási Modernizációs Közalapítvány, röviden KOMA február 26-27-én tartotta kiállítással egybekötött konferenciáját a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen "Művészeti nevelés" címmel. Az előző kormány által létrehozott, és immár 1995 óta folyamatosan működő alapítvány több pályázatot írt ki tanítási programok, a közoktatás információs rendszere, neveléstudományi kutatások, pedagógiai módszerek, az iskola és társadalmi környezet fejlesztésének témaköreiben.
Ez a film nem olyan, mint általában a magyar filmek – sokan így vélekednek azok közül, akik már megnézték a Príma primavera című új magyar filmet. Edelényi János nemzetközi hírű filmrendező ugyanis a 70-es években készített számos sikeres tévéfilmet, a 80-as években Izraelben forgatott dokumentumfilmeket, majd hosszas kihagyás után ismét forgatott. Rögtön nagyszabású nemzetközi koprodukcióban, magyar–bolgár–holland–brit együttműködéssel.
Azt gondolja, hogy alkalmazottainak házasságon kívüli flörtölései csak a saját személyes életükre nézve jelentenek problémát? Nagyot téved. Amint egy közelmúltbeli felmérésből kiderült, a félrelépők nemcsak házastársukat, hanem a munkaadójukat is „megcsalják”, mivel napközben tetemes időt töltenek az online románc világában.

Háttér

A bíróság bűnösnek találta a vádlottat több emberen, részben nyereségvágyból elkövetett emberölés, kifosztás és lőfegyverrel való visszaélés bűntettében. A büntetés életfogytig tartó szabadságvesztés, amelyből legkorábban negyven év múlva bocsátható feltételes szabadságra. Hogy mit jelent ez a jogi szöveg?
A jövő generáció egészségét, boldogulását illetően óriási felelősség hárul ma az iskolai nevelésre. A modellérték? tapasztalatok azt mutatják, hogy az oktatási rendszeren keresztül jelentősen javítható lenne a jövő nemzedék – sőt, a szülők és tanárok – életmódja is, amely jelenlegi formájában katasztrofálisnak nevezhető.
A középkori eretnek- és boszorkányüldözések, illetve az '50-es, ’60-as, ’70-es évek magyar ellenzékének, a marxizmus kritikusainak kirekesztése között próbált párhuzamot vonni Varga László, Klaniczay Gábor történész és Hankiss Elemér.

Hit és értékek

Némely olvasónk a Kennedy-gyilkosság 50. évfordulójára írt cikkünkből hiányolta a merénylet „alternatív teóriáit”, mondván „köztudott”, hogy nem (vagy nem egyedül) Lee Harvey Oswald lőtte ki a gyilkos lövedékeket, amelyek kioltották a 35. amerikai elnök életét.
Másfél hónapja írtunk arról, hogy a Közép-Európai Egyetem (CEU) egyik vendégelőadója, Joseph Massad amerikai professzor nyilvános előadása mellett zártkörű találkozót tartott az egyetemen, amelyhez bevezetőként és gondolat-ébresztőként az Izrael állam megszüntetését taglaló cikkének elolvasását javasolta a résztvevők számára (Akadémiai intifáda a CEU-n. Hetek, 2015. június 5.).
Miközben Grúziában a tankok vívják a csatát, zajlik a hidegháború a szomszédos Ukrajna és Oroszország között. A média propaganda- hadjárata, a diplomáciai jegyzékváltások, a kölcsönös tömegtüntetések rendezése után a felek immár az ortodox egyházakat is harcba küldték egymás ellen. Erre jó ürügyül szolgált egy mesterségesen kereknek nyilvánított évforduló: 1020 éve vette fel a keresztséget a Kijevi Rusz. Fotó: Reuters
Perrel fenyegeti a Vatikán Gianluigi Nuzzi olasz újságírót (képünkön), a Vatileaks néven elhíresült kiszivárogtatási botrány főszereplőjét. Az olasz sajtó szerint Nuzzi legújabb, az Őszentsége - XVI. Benedek titkos iratai című könyvében megjelent dokumentumok alapján azonosították be és tartóztatták le Paolo Gabrielét, a pápa személyi inasát, akinek az őrizetbe vételét azóta meghosszabbították.
Közel féléves uralkodásának legfontosabb személyi döntését hozta meg Ferenc pápa, amikor kinevezte Pietro Parolin atyát, címzetes érseket a Szentszék államtitkárának. A miniszterelnöki tisztségnek megfelelő pozícióban az 58 éves Parolin a nála két évtizeddel idősebb Tarcisio Bertonét váltja, akinek a tevékenységét botrányok sorozata kísérte az elmúlt években.

Sport

Ezen a hétvégén rendezik Szuzukában az év utólsó Forma–1-es futamát. A világbajnoki címre esélyes két versenyző Mika Hakkinen és Michael Schumacher párviadala, páratlanul izgalmasnak ígérkezik. Képünkön Schumi és családja telefonon beszélget.      Fotó: MTI
A Juventus elleni bravúr után harmadszor is a Wembley-be készül Gera Zoltán. A legismertebb magyar labdarúgó lapzártánk után játszik csapatával az FA- kupa negyeddöntőjében, egy hét múlva pedig a német bajnok Wolfsburg ellen lépnek pályára az Európa Ligában. A tét itt is a legjobb négy közé jutás.
Tim Duncan, a San Antonio Spurs jatékosa szabálytalanul próbálja szerelni Shaquille O\'Neal-t, a Los Angeles Lakers kosárra dobó játékosát az NBA mérkőzésén Los Angeles-ben. A mérkőzést a hazai csapat nyerte 99-93 arányban    Fotó: MTI

Fókusz

Több fideszes képviselőjelölt ajánlott fel segítséget a Magyarországi Munkáspárt 2006-nak az ajánlószelvények gyűjtésében – közölte a minap Vajnai Attila. A Munkáspárt 2006 alelnökének elmondása szerint Tóth András, Vinnai Győző és Hajzer László Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fideszes képviselőjelölt ajánlott fel segítséget pártjának a listaállításban.

Oldalak