Kereső toggle

Munkatársunktól cikkei

Üzlet

Mindeddig példa nélküli a BorsodChem körül egyre növekvő feszültség. A héten a kormány is foglalkozott az úgynevezett hatalomátvétellel. Borókai Gábor szóvivő elmondta, felmerülhet a pénzmosás gyanúja, mivel a közvetítő cégek tőkéjükhöz képest példátlanul nagy mennyiség? pénzt folyattak át a számlájukon, mielőtt részvényeket vásároltak a vegyipari cégben.
Mint ismeretes, a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzat mintegy 10 milliárd forint árfolyamérték? OTP-részvénycsomagot adott el. Ez az elmúlt hetekben egyetlen önkötés formájában cserélt gazdát a tőzsdén, egyben a bank 10 százalékos tulajdonának eladását jelentette.
Nagy vihart kavart a szocialisták pénzügyminiszter-jelöltjének, László Csabának bemutatkozója. A program ugyanis a már-már kötelező elemeken (gazdasági növekedés, mielőbbi EU-csatlakozás) kívül két újdonságnak számító bejelentést is tartalmaz. Nevezetesen: az MSZP politikailag semlegessé tenné az adóhivatalt, és alkotmányos keretek közé szorítaná az APEH nyomozati jogkörét.
A szeptemberben megkötött agrárbéke-megállapodás nem szült békét az agrárvilágban. Az úgynevezett reorganizációs program nem tud hatékony segítséget adni arra, hogy kiszabaduljanak a mezőgazdasági termelők az adósságcsapdából, sőt ellenkezőleg, súlyosan érinti a kistermelőket, olyannyira, hogy elveszthetik a családi vagyonukat, és teljes megélhetésük kerülhet veszélybe.
Nem sikerült megegyeznie az új kitermelési plafonról az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) tagjainak a múlt pénteken tartott bécsi találkozón - tudósítottak a nemzetközi sajtóorgánumok. Így gyakorlatilag mindenki annyit termel, mint eddig, azaz marad a baljós  túltermelés.
A légitámadás a második fázisban nemcsak katonai objektumokat és kommunikációs célpontokat érintett, hanem gyárakat, üzemeket, hidakat, raktárakat is. A NATO-támadás ezzel hosszú időre visszaveti a nyolc éve dúló háborúban kimerült jugoszláv gazdaságot. A Die Presse úgy látja, hogy a bombák Jugoszláviát a kőkorszakba vetik vissza. Égő üzemanyagraktár a koszovói Devet Jugovicában   Fotó: MTI
A héten az euró bevezetésével kapcsolatosan tartott sajtótájékoztatón Járai Zsigmond jegybankelnök legkorábban 2007-re prognosztizálta hazánk eurózónához történő csatlakozását, s ezt a magyar gazdaság elsőrend? érdekeként aposztrofálta. Mind László Csaba pénzügyminiszter, mind Járai Zsigmond jegybankelnök egyetértett abban, hogy az euró bevezetése több előnnyel jár. Hosszú távon mintegy évi egy százalékponttal gyorsíthatja a gazdaság növekedését.
Kína nem fal építésével válik híressé napjainkban. Ellenkezőleg, talán soha nem volt ilyen nyitott a széles világra, mint manapság. A válság pedig mintha szárnyakat adna a kontinensnyi országnak.
Második, javított kiadás – így is aposztrofálhatnánk a napokban útjára induló 2. Széchenyi kártyát, amely számos könnyítést tartalmaz az előzőhöz képest.
Afrika rengeteg kisméretű, de súlyosan alultőkésített bankkal rendelkezik, amelyek folyamatosan gúzsba kötik az amúgy is legyengült gazdaságát – írja a Bloomberg.
Mi köze a háborúnak a pénzügyi tanácsokhoz? Nemrég egy igazi veterán katona és pénzügyi befektető, Joseph L. Shaefer foglalta össze az amerikai hadseregben szerzett több évtizedes tapasztalatait és fordította le azokat befektetői bölcsességekre a TalkMarkets.com pénzügyi blogon.
Fotó: AP
Habár június 23. óta másról sem szólnak a gazdasági hírek, mint a britek távozásáról az Európai Unióból, a brit referendum eredményének hatásai még bőven a feldolgozás fázisában vannak. Azon túl, hogy a font rögtön esett a népszavazást követően, és a brit gazdasági kilátások is lefelé módosultak, a lehetséges Brexit-nyertesek és haszonélvezők tábora is egyre népesebb.
Nem mondhatók gazdag embereknek a honatyáink – legalábbis ez tetszik ki a napokban leadott vagyonbevallásukból. Több volt, illetve a jelenleg is a parlament padsorait koptató képviselők nevén nem szerepel autó, mobiltelefon, megtakarításaik is néhány százezer vagy egy-két millió forintot tesznek ki. Kirívó közülük Medgyessy Péter és Zwack Péter, akik több százmillió forintnyi magánvagyonnal rendelkeznek.
A 90-es évek óta folyamatosan csökken a sörpiac. 1992– 93-ra a söripar legnagyobb krízise állt be Magyarországon fennállása óta. Az akkori 13 százalékos visszaesés után egy szerény növekedés jelentkezett, de az továbbra is kérdés, hogy az erős verseny és a mérsékelt fizetőképes réteg mellett sikerül-e megállítani a sörfogyasztás hanyatlását Magyarországon.
Jövőre lényegesen emelkedik a szocpoltámogatás, és átalakul a bérlakásprogram – jelentette be Csabai Lászlóné lakásügyi megbízott. A Nemzeti Lakásprogramról szóló konferencián ígéretet tett egy kiszámítható és hosszú távon is működőképes lakáspolitikai támogatási rendszerre. Jövőre emelkedik a szocpol Fotó: Somorjai L.
Az egészségügyi tárca ajánlatnak, a gyógyszergyártó szakma pedig ultimátumnak nevezi a napokban lezajlott gyógyszerárvitát. A szerdai kormányülésen a várakozásoknak megfelelő döntés született: április 1-jétől 15 százalékkal csökken a pirulák jelenlegi termelői ára.
Irán az Öböl-térség második legnagyobb gazdasága Szaúd-Arábiát követoen. Exportbevételének mintegy 85 százalékát az olajszektor adja, ami a költségvetés 30-40 százaléka. Az amerikai Központi Hírszerzo Ügynökség (CIA) adatai alapján az utóbbi években az egekbe repülo olajáraknak köszönhetoen Irán 40 milliárd dollárt halmozott fel, de látható szinten ez a pénz sem hozott megoldást a munkanélküliséget és az inflációt tekintve. A lakosság egy része továbbra is kecsketartással és jó esetben gabonatermesztéssel foglalkozik.
Marc Faber svájci üzletember anno elõre jelezte a japán fordulatot és a '87-es tõzsdeválságot is.
„Nem tudom elképzelni, hogy ennek jó vége lesz” – nyilatkozta nemrég Marc Faber pénzügyi guru az osztrák Wirtschaftsblattnak. A pesszimista megmondóember alapvetően kiszámíthatatlanságot vizionál a közeljövőre nézve. Szerinte a világgazdaság egyre rosszabb állapotba kerül, a tőzsde összeomlik, a jegybankok pedig még több pénzt nyomtatnak majd.
Kedden kilencnapos látogatásra érkezett Csu Zsung-csi kínai miniszterelnök, hogy tárgyaljon az amerikai vezetéssel az ország csatlakozásáról a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), mivel a kommunista forradalom után az országot 1950-ben kizárták a világkereskedelmi szabályozásból. Hosszú távú stratégiát kell követnünk ahhoz, hogy Kína erős, prosperáló és nyitott társadalommá váljon – mondta Clinton elnök. A világ tizedik legnagyobb kereskedelmi forgalmat lebonyolító országa jelentős piacot teremtene az USA-nak.
Minden hétre jut egy hazai családpolitikával kapcsolatos hír. Hiszen továbbra is fogy a magyar,de – cserébe – szaporodnak az adóterhek, sorra dőlnek a hitelesek, miközben a kormányunk deklaráltan „az elmúlt három évben minden elődjénél többet tett a családok érdekében”. Ha már elegünk van ezekből a szólamokból, nézzünk inkább körül egy kicsit a nagyvilágban!
Úgy tűnik, vége az álomnak. Tizenegy évvel azután, hogy megalapították stúdiójukat, Steven Spielberg, David Gaffen és Jeffrey Katzenberg megegyeztek: eladják a DreamWorks SKG-t. A vevő a Viacom, a vételár – egyes jelentések szerint – 1,6 milliárd dollár. Gaffen, Katzenberg, Spielberg. Álomgyárosok Fotó: Reuters
Noha folyamatosan nyílik lehetőség uniós és állami, önkormányzati pályázatokra, az eddigi tapasztalatok szerint a hazai kis- és középvállalkozások fokozatosan kiszorulnak ezen lehetőségekből. Lapunknak nyilatkozó szakember szerint azonban van megoldás a problémára. Egy vidéki nagyvárosban, jól működő, tizenegynéhány dolgozót alkalmazó vállalkozás, több évtizedes sikeres munkáját megkoronázandó, elnyerte a helyi önkormányzat által kiírt munkát.
Az 1991-ben újjáalakult Budapesti Értéktőzsde (BÉT) eddigi 11 esztendős történetét két hölgy, az alapító ügyvezető igazgató Hardy Ilona és a május 3-án lemondott – évekkel későbbi – utódja, Dunavölgyi Mária dinamikus működése határozta meg. Hardy azóta sikeres ügyvédként tevékenykedik, de a pénzpiactól mindmáig nem tudott elszakadni. A frissen lemondott Dunavölgyi már eddig is több álláslehetőségről tárgyalt, de aláírt szerződése még nincs.
A Világbank szerint a mene­kültekkel igazából csak jól járhatunk.
A könyörtelen neoliberális receptjeiről ismert Világbank közgazdászai szerint bagatell ügy és „sok hűhó semmiért” a migránsoktól való gazdasági félelem. Sőt, az Európai Unió a jelenleginél jóval több bevándorló befogadására lenne képes és alkalmas.
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) feltámasztása érdekében több változtatásra szánta el magát a Medgyessy-kabinet. A szándék az Orbán-kormányban is megvolt, Varga Mihály egykori pénzügyminiszter azonban nem piaci eszközökkel kívánt beleavatkozni a kedvezőtlen folyamatokba – miután a felszínre tört közgazdászi énje –, majd úgy döntött, mégis csak lemond tervéről. Most utódján, László Csabán van a sor, s csak reméljük, több szerencséje lesz.
150 év börtönbüntetésre ítélték első fokon Bernard Madoffot, az eddig ismert legnagyobb tőzsdei csalás kiagyalóját és működtetőjét. A hét elején meg­hozott döntés hatására a főként károsultakkal zsúfolásig megtelt tárgyalóteremben örömujjongás és tapsvihar tört ki – tudósított a BBC.
Az idén sem ússzák meg az evások az adóellenőrzést. Az érintett vállalkozók fokozottabb ellenőrzésre számíthatnak az év második felében – tudtuk meg az APEH illetékesétől. Mozgásban az adóellenőrök Fotó: Somorjai L.
Januártól újabb jelentős energiaár-emelésre számíthatunk, az áram ára a napokban lezajlott árverést követően mára ugyan kirajzolódni látszik, a gáz viszonylatában még érhetnek meglepetések. Januártól a nagyfogyasztóknak akár 20-30 százalékkal is többet kell majd fizetniük az áramért, a lakosság terhe várhatóan „csupán” 10 százalékkal nő. Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk következtében szükséges volt liberalizálni a villamosenergia-piacunkat.
Az ipari termelés és benne különösen az autóipar mára igazi fordulóponthoz érkezett. A digitális technológia alkalmazása jelentős előnyökhöz juttathatja az újonnan piacra lépő válla­latokat. Ha viszont Németország lemarad ebben a versenyben, az egész Európát hátrányosan érintheti. A tét 110 milliárd euró.
Újra elérkezett a sokak által nem várt szokásos nyári benzináremelés időszaka: azzal a különbséggel, hogy most emelkedik is, meg csökken is. A szezon előtt egy héttel beharangozott árcsökkentés némi vigaszt jelenthet az autósoknak, motorosoknak vagy a motorcsónakkal közlekedőknek: június 28-án, pénteken éjféltől a Mol Rt.
A Matáv augusztus elsejével – a kormány által is támogatott – új internetes konstrukciót vezet be. Az új csomagok használata önmérsékletre kényszeríti majd az internetezőket, magánszemélyek juthatnak hozzá.  A legkisebb és egyben legolcsóbban elérhető csomag megcélzott közönsége tervek szerint a kezdő és kis felhasználók köre. A csomagban a 15 órás telefonelérés bruttó havidíja 1550 Ft (1,72 Ft/perc), amihez természetesen hozzá kell még adni az internetszolgáltató által számlázott szolgáltatói költséget.

Belföld

Az egyházi ügyekért felelős Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma sem ért egyet a vámtörvény egyházakat érintő szakaszával – derül ki Rockenbauer Zoltán miniszternek az Országgyűlés Emberi Jogi, Vallási és Kisebbségügyi Bizottságának elnökéhez írt leveléből. Kósáné Kovács Magda, a bizottság szocialista elnöke azután fordult a szaktárcához, hogy a parlament elfogadta a vámtörvényhez teljesen váratlanul csatolt felekezeti megkülönböztetést magában hordozó passzust.
Tanuljon meg a fiuk karatézni – a szülők elmondása szerint ezt javasolták nekik a rendőrségen, miután a 16 éves Norbertet egyik iskolatársa „csak úgy” eszméletlenre verte Hatvanban. Azt állítják, a felderítésbe egyébként is nehezen fogott bele a hatóság: úgy kalkuláltak, hogy a választások miatt az esetből úgysem lesz nagyobb ügy.
Újabb, nagy indulatokat felkavaró bejelentést tett Csurka István pártelnök szerdai sajtótájékoztatóján. A MIÉP szerint az esedékes koszovói békerendezés után Magyarországhoz kellene csatolni délen a Zombor–Verbász–Szenttamás–Törökbecse–Nagykikinda-vonal által, északon pedig az országhatár által körülfogott területet. Ez a visszacsatolás nem az egész Vajdaságot érintené, hanem annak alig egy harmadát kitevő, magyarok által lakott területet.
A Fidesz kampányembere ezer forintot kínált a párt jelöltjére kiállított kopogtatócédulák darabjáért – derült ki egy szerdai sajtótájékoztatón Demecserben.
Az uniós csatlakozással párhuzamosan megnövekedett a nyugati társadalmakban tapasztalható félelem a keleti munkaerő tömeges beáramlása miatt. A riadalom meglehetősen alaptalannak tűnik, sokak szerint csak egyes politikai erők populista riogatásának tudható be. A csatlakozás után ugyanis nem valószínű, hogy a munkavállalók tömegesen megindulnak nyugat felé. A hazai kutatóintézetek a lakosság körében tapasztalható nagy várakozásokkal egyidejűleg igen alacsony mérték?
Szabadszexszel igyekszik népszerusíteni a fiatalok körében a balatoni üdülést a Magyar Turizmus Zrt. A cég interneten terjedo erotikus vírusmarketingfilmjét a Magyar Reklámszövetség etikai bizottsága vizsgálja, miközben már külföldön is felfedezték.
A Washington fővárosban működő amerikai Freedom House szabadságkutató intézet 1999. július 1. és 2000. október 31. közötti időszakra vonatkozó jelentése szerint Magyarországon folytatódnak a negatív tendenciák a demokratikus működés, a gazdaság liberalizációja és a jogállamiság terén.
Vihart kavart Csúcs László kisgazda politikus azon kijelentése, hogy Orbán kormányában volt MSZMP-tagok is vannak. Mátrai Márta, a Fidesz frakcióigazgatója válaszában azt mondta: nem tud arról, hogy ilyen személyek lennének a kormányban. Enyedi Zsolt politológus szerint versenyeznek egymással a Fidesz és a FKgP politikusai, hogy melyikük a jobboldalibb. Csúcs László lapunk kérdésére elmondta, hogy nem aktuálpolitikai témában nyilatkozott a Mozgó Világnak.
Emléktábla-avatási ünnepség volt november 4-én Jászberényben. Egy szovjet tisztre emlékeztek, aki 1956. október 24-én nem lövetett a felvonuló lakosságra. A jászberényi szovjet páncélos laktanya udvarára helikopter ereszkedett le ’56 november 4-én, szovjet tisztek léptek ki ajtaján.
Miután Németh Miklós viszszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől, szocialista politikusok nem zárják ki, hogy a júniusi kongresszus előtt Kovács László is hasonló lépésre szánja el magát, így 2002-ben Medgyessy Péter lesz Orbán Viktor kihívója.
Szakszervezeti információk szerint az Európai Bizottság szeptember utolsó heteiben egyeztetésre várja a kormány illetékeseit, mivel elégedetlen a szociális párbeszéd jelenlegi hazai gyakorlatával. Ennek előkészítésére érkezett a héten Magyarországra és találkozott többek között szakszervezeti vezetőkkel Daniel Vaughan-Whitehead uniós szakértő. "Azért jöttem, hogy a szociális partnerekkel találkozzam, tehát mindazokkal, akik a magyarországi szociális párbeszédben részt vesznek – nyilatkozta lapunknak a szakértő.
18-20 éves fiatalok öltek meg egy fiatal férfit Újpalotán azért, mert nem tudták visszafizetni neki tartozásukat. Mindössze pár ezer forintról volt szó. A brutális fiatalok előre eldöntötték, hogy kivégzik a fiatelembert és elveszik a még nála található értékeket. Pandák Éva, a BRFK Életvédelmi alosztályának munkatársa elmondta: egy kis erdőben sétáló család talált rá a teljesen felöltözött, több késszúrással megölt férfira. A szerencsétlenül járt férfit, A. Józsefet több mint 30 késszúrás érte.
Nem sikerült elnököt választani a Magyar Televízió élére. A tizenöt pályázó közül a pártdelegáltakból álló kuratóriumi elnökség Baló Györgyöt jelölte e posztra, azonban a társadalmi kurátorok nem sorakoztak fel az elnökség mögé. Közülük többen kifejtették: Siklósi Beatrixot látnák szívesen az MTV élén. Eközben a köztévé tovább halad a teljes csőd felé. Baló György. A kurátorok nem választották meg Fotó: MTI
Az EP-választások délutánján Szabolcs-Szatmár-Bereg megye katasztrófa sújtotta övezetté vált, miután a heves széllökések és a jégverés jelentős károkat okozott Tiszavasvári, Nyíregyháza, Kisvárda és Vásárosnamény térségében. Vasárnap késő estig 22 településről több mint 2600 lakóépület megrongálódását jelentették be. Megrongálódott továbbá 44 önkormányzati és 2 egyházi épület is, valamint egy tucat településen szűnt meg az áramszolgáltatás.
Országgyűlési Képviselőház, szerda délután: kettőkor a kettes tárgyalóban a Gyurcsány–Apró érdekkört, háromkor a hármasban Orbán Viktor vagyoni gyarapodását tervezték megismerni a kíváncsi országgyűlési képviselők. Az előbbi esetben a vádat a fideszes éltanuló, Szíjjártó Péter képviselte, míg a védelem csapatát a hűvösen elegáns Csiha Judit igyekezett vezetni. Orbán ellen az eddig ismeretlen, szocialista Molnár László irányította a hadakat, miközben az igazi támadójátékos, Répássy Róbert volt a védelem.
Szanyi Tibor, a Medgyessy- és az első Gyurcsány- kormányban is politikai államtitkári pozíciót betöltő politikus egy egyetemistáknak tartott konferencián arról beszélt a lex Mol kapcsán, hogy az csak látszólag nem korrupció. Szerinte arról van szó, hogy egy óriásvállalatot a törvények ügyes mozgatásával 5-10 ember „lenyúl”, azaz száz százalékban a saját befolyása alá vonja, noha egyébként messze nem tulajdonosa az egész cégnek.
Augusztus 4-én leköszönt tisztségéből Göncz Árpád köztársasági elnök. Mádl Ferenc új elnököt pénteken délután 17 órakor iktatták hivatalába protokolláris körülmények között. A leköszönő elnököt 1990. augusztus 3-án választotta meg a Magyar Köztársaság elnökévé a parlament, majd 1995. június 19-én újraválasztotta, mindkét alkalommal több mint kétharmados többséggel.
Képíró Sándor csendőr százados újnyilas barátai hasonló módszert alkalmaznak, mint vészkorszakbeli elődeik: hőbörgéseikkel és izomzatukkal próbálják megfélemlíteni a csendes többséget. Mindezt a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsának épületében. Ha a második világháború során elkövetett háborús és népellenes bűncselekmények miatt folyó perben felmentő ítélet születik, hősként ünnepelhetik a 97 éves vádlottat, ha elmarasztalják, újabb ürügy adódik a vérszagú zsidózás folytatására.
Gyurcsány Ferenc fellépése érezhetően "megdobta" pártja népszerűségét, legalábbis ez derül ki több közvélemény-kutató cég friss publikációiból. Egyes felmérések szerint mindössze 5 százalék a Fidesz előnye a korábban utcahosszal lemaradt MSZP előtt, és a szocialisták "visszaszerezték" Budapestet.
A szocialista párt a világjobbító elképzelések sokasága ellenére nem sokat változott az elmúlt években: a megújulásért síkra szálló csoportok közül egyesek működését teljesen ellehetetlenítette a vezetés, míg mások a rossznyelvek szerint „reformelképzelések” címszó alatt valósították meg hatalmi ambícióikat.
Gyurcsány Ferenc fellépése érezhetően "megdobta" pártja népszerűségét, legalábbis ez derül ki több közvélemény-kutató cég friss publikációjából. A Marketing Centrum kutatásai szerint a választásra jogosultak körében 13 százalékról 7-re csökkent a Fidesz előnye, a Medián felmérése szerint ugyanez az adat 11-ről 5-re változott, és a szocialisták "visszaszerezték" Budapestet.
Ma nem csak a felsőfokú végzettségű magyarokat várják külföldi munkára: a Foglalkoztatási Hivatal adatai alapján továbbra is népszerűek a hentesek, a pincérek, a pékek és az eladók is. Számukra a legtöbb munkalehetőséget most Ciprus kínálja. A külföldön elhelyezkedő magyarokat főleg az építő-, a vendéglátóipar és az egészségügy szívja fel, megbecsülik őket, mert olcsók és sokat hajlandók dolgozni – mondta lapunknak a B.T. fejvadász cég vezetője, Kószó Géza.
Nem övezi feltétlen bizalom a február 1-én megkezdődött népszámlálást a lakosság részéről. Sokan maguk szeretnék kitölteni a kérdőíveket, nem szívesen engedik lakásukba a kérdezőbiztosokat, akik közül többen nem is folytatják a számlálást.
Egyre több sajtóorgánum "feszegeti" azt, hogy a társadalomra, a családokra és a hátrányos helyzet? fiatalokra oly veszélyes prostitúciót azért nem lehet Magyarországon visszaszorítani, mert bizonyos politikai és hatósági körök támogatását is élvezik. Egyre többen állítják ugyanis: "Fejétől bűzlik a hal." Konkrétumok nincsenek, találgatások viszont igen. A rendőrség pedig tehetetlennek tartja magát. – Halló, Margit utcai szociális otthon?
A terrorizmusról tartott előadást Tyirityán Zsolt Pécsett. A Betyársereg vezetője az egyik példaként felhozott terroristáról elmondta, hogy a férfi meggyilkolt egy újságírót. Tyirityán arról is beszélt, hogy a Jobbikkal jelenleg is korrekt viszonyt ápolnak, mert az képviseli a „nemzeti gondolatot”.
A Honvédelmi Minisztérium Protestáns Tábori Püspöksége szervezésében először rendezték meg Magyarországon az 1867-ben Angliában alakult Keresztény Katonai Társaságok Szövetsége tanácskozását a balatonkenesei Honvéd Üdülőben. A tanácskozássorozaton a NATO-tagállamok katolikus és protestáns felekezetekhez tartozó tábori lelkészein kívül több, öszszesen huszonkilenc ország képviselteti magát.
Teltházas rendezvényen mutatkozott be Révész Máriusz és György István, a Fidesz két kőbányai jelöltje, Pokorni Zoltán pártelnök segítségével a Pataki Művelődési Házban.
Elsöprő választási győzelme óta három olyan malőrt követtek el a Fidesz politikusai, amely erőteljesen megkérdőjelezi a párton belüli erőviszonyok homogenitását. Másrészt jól mutatja, hogy mennyiben más ellenzékben politizálni, mint kormányozni, hisz egy-egy politikus nem pontos nyilatkozata elképesztő indulatokat képes kiváltani, vagy akár a forint árfolyamára is hatást gyakorolni.
Nagy vihart kavart Sándor István tavalyi letartóztatása, valamint az a tény, hogy a – közvélemény által Papa néven megismert – fedett nyomozó őrizetbe vételére egy nappal azelőtt került sor, hogy vallomást tehetett volna a parlament olajbizottsága előtt. Később ugyan az ügyészség épületében több politikaközeli "olajos" személyről is nyilatkozott az azóta már megszüntetett bizottságnak, ám mint kijelentette, biztonsága érdekében közel sem azt és annyit, amennyit szabadlábon mondott volna.
"Tilos közzétenni a szexualitást vagy erotikát öncélúan bemutató reklámot. Öncélú a bemutatás, ha a szexualitás vagy az erotika bemutatását a reklám tárgya vagy témája nem teszi feltétlenül indokolttá" – szerepel abban a módosító javaslatban, melyet Molnár Oszkár, fideszes országgyűlési képviselő nyújtott be.
Budapesten krízishelyzetet okoz, ha az ország jövő évi költségvetési tervezetét a jelenlegi formában, illetve a fővárosi és egyúttal parlamenti fideszes képviselők módosító indítványaival együtt fogadják el – jelentette ki Demszky Gábor csütörtöki nemzetközi sajtótájékoztatóján Budapesten.
A kábítószer mellett prostituáltak társaságában lazultak a szombathelyi fideszesek a Balatonon és az Adrián – erről Czeglédy Csaba, az MSZP városi frakcióvezetője beszélt egy múlt heti sajtótájékoztatóján. A városvezetés cáfol és feljelentést tesz, lapunknak többen állítják, nem orgiákon, hanem komoly vitorlásversenyeken vettek részt.
830 millió forintos kompenzációs keretet osztottak szét a hét elején tizenöt egyház között az erről szóló megállapodás ünnepélyes aláírási ceremóniáján.
 – Lesz-e különbség Ön szerint az elmúlt, illetve az idei parlamenti munka intenzitása között?– A Parlament őszi ülésszakát mindenképpen szorosabb, feszesebb munkatempó kell, hogy jellemezze, hiszen az előzőhöz képest lényegesen több és összetettebb a feladat.– A tények azt mutatják, hogy a parlamenti munka éles konfliktusokkal terhelt. Lát-e esélyt ezek feloldására?
A jól értesültek már akkor tudták, hogy bizonyos személyek távoznak a posztjukról, amikor még nem is volt biztos a helyhatósági választások eredménye. Az élet azóta bebizonyította: a "kisvárosi hírszolgálat" kitűnően működik. Szekszárdon önként mondott le hivataláról Farkas László, Tolna megye főjegyzője, valamint Palkó László, a megyei jogú város jegyzője. A megyei közgyűlés rendkívüli ülésen tárgyalta Farkas László önkéntes távozását. A kért anyagiakat gondolkodás nélkül megszavazták.
Magyarországon egy 2010 őszén végzett adatfelvétel alapján a 16 éves kor feletti lakosság 48 százaléka szélsőségesen előítéletes, 20 száza­lé­kuk rendszerellenes, 32 százalékuk jellemezhető erős jobb­oldali érték­- ­orientációval, és 19 százalékukat jellemzi erős félelem, bizalmatlanság vagy pesszimizmus – derül ki a Political Capital Társadalmi kereslet a szélsőjobboldal iránt Magyarországon címmel publikált friss adataiból.
Édesanyjára emlékeztette az egyik áldozat a kettős prostituáltgyilkos fiatalembert, aki más magyarázatot nem adott szörny? tettére – tudta meg a Hetek. Egy lapunknak nyilatkozó kriminálpszichológus szerint a prostituáltakkal való élés minden esetben aberráció, nélkülözi az egészséges szexualitáshoz elengedhetetlen kommunikációt és érzelmeket. A perverz fiatalembernél ez az aberráció más lelki sérülésekkel is társulhatott.
„Durva támadás a munkavállalók ellen", „fontos, de már régóta esedékes lépések", „rugalmatlan, panaszkodó dolgozók". A szakszervezetek természetesen tiltakoznak, a vállalkozók szövetsége támogatja a munka világát érintő kormány­zati terveket, a munkapiaci szakember pedig kijózanító képet fest a magyar munkavállalókról.
Hogyan került a Fidesz székházához tüntetőket rendszabályozni egy elítélt gyilkos? És mi köze az FTC kemény-magjának a klub biztonsági cégéhez?
Többségében 18 év alatti fiatal prostituáltakat futtatott az a tiszafüredi központú bűnbanda, melynek 15 tagja ül a vádlottak padján a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság folytatólagos tárgyalásán. A nyugatra is dolgozó társaság tevékenysége folytán több milliárd forintos bevételre tett szert, csak a 2004-től 2007-ig terjedő időszakban 6 milliárd forintot meghaladó haszon landolt a szervezet vezetőjénél. A 2001-től 2004-ig terjedő időszakról nem maradt fenn bizonyítható adat.

Külföld

Mehmet Görmez török vallási vezető. Visszalépésről beszél.
Nagy port kavart az osztrák parlamentben február végén elfogadott, az iszlám közösségek működésének alapjait lefektető új törvény. A muzulmán kisebbségnek az eddiginél jóval több jogot biztosító szabályozás egyik sarkalatos pontja, hogy korlátozza az országban működő muszlim szervezetek külföldről érkező támogatását.
Újra bíróság elé állították Franciaországban a hetvenes évek legkeresettebb bűnözőjét, Iljics Ramirez Sanchezt, ismertebb nevén Carlost, a Sakált. A terrorista ‘94 óta tölti többszörös életfogytiglanját, most egy újabbat készülnek kiszabni rá.
Lapzártánkig nem született döntés a 2007–2013-as EU- költségvetésről, habár a brit ajánlatok bizonyos szempontból már nagyvonalúbbak. Érthető, mivel a soros elnökséget ellátó Nagy-Britanniának alapvető érdeke, hogy az év vége előtt megállapodás szülessen az új büdzséről – már így is sokan bírálják, hogy elszalasztotta a reformlehetőségeket.
Egyértelműen elszámította magát Alekszisz Ciprasz. A volt görög miniszterelnök azért mondott le, hogy elhallgattassa ellenfeleit, azt gondolva, hogy nincs érdemi jelölt, aki elveheti tőle a pálmát.
Simon Peresz. Őszinte békepartner­nek tartja Mahmúd Abbászt.
Húsz évvel az oslói szerződés után az egyezmény egyik megalkotója, Simon Peresz új, nagyszabású javaslattal állt elő az izraeli-palesztin békemegállapodás megkötésére.
Egyetlen ország sem ismeri el törvényesnek a május 11-én a kelet-ukrajnai régiókban lezajlott népszavazást. A Donyecki Népi Köztársaság és a Luganszki Népi Köztársaság önjelölt vezetői egyelőre külön utat képzelnek el, de Oleg Carjov, a körzet korábbi parlamenti képviselője elkötelezetten készíti elő a szakadár területeken születő új állam, Novorosszija alkotmányát.
Barack Obama elnöksége alatt a legrosszabb a Fehér Ház és a média kapcsolata az elmúlt fél évszázadban, derül ki a Columbia Journalism Review (CJR) kutatásából, amely az elnök eddigi összes sajtómegnyilatkozását vizsgálta. A CJR szerint azonban ebben nemcsak Obama, hanem a mindig nagy sztorikra vadászó média is hibás.
Letartóztatták azt a telepest, aki tavaly egy purimi ajándéknak álcázott bombával akart végezni egy messiáshívő zsidó család gyermekével. Az amerikai születésű férfiról kiderült, több gyilkosságot követett el már a múltban is, és további támadásokra készült. Sokan – köztük a súlyos sérüléseket szenvedett tizenéves fiú édesapja – úgy vélik, hogy Yaakov „Jack” Teitel esetét felhasználva az államnak példát kell statuálnia.
Váratlanul izgalmassá vált az eddig félgőzzel folyó amerikai elnökválasztási kampány. Úgy tűnik, Barack Obama fogást talált kihívóján. Az elnök Mitt Romney legerősebbnek tartott oldalát, gazdasági szakértelmét és jóhiszeműségét kérdőjelezte meg, a felmérések szerint sikerrel. Elemzők szerint Romney alelnökjelöltje bejelentésével adhat új témát a médiának, de a volt kormányzó lapzártánkig nem döntött a kérdésben.

Háttér

Lapinformációk szerint a rendőrség is tudott róla, hogy a volt kormányszóvivőt hosszabb ideje zsarolták. A sajtó – kegyeleti okokból – Daróczi Dávid temetéséig nem feszegette az öngyilkosság okát, ám úgy tűnik, ahogy elmúlt ez az időszak, beindult az oknyomozás.
A stressz és a kiégés súlyos problémává vált a munka világában. Az egyre gyorsuló tempó, a globális piacok, a technikai fejlődés által lehetővé tett folyamatos készenlét mind több ember egészségére gyakorol negatív hatást.
Az elmúlt hetekben a koszovói és albán médiában nagy felháborodást keltettek egy Szíriában harcoló koszovói férfi fényképei, melyeket az egyik legismertebb internetes közösségi oldalon tett közzé.
Drámai hangvételű cikksorozat, egyre terjedő mendemondák és komoly részvényárzuhanás után csődvédelmet kért a héten a negyedik legnagyobb amerikai befektetési bank, a Lehman Brothers. Egy másik befektetési bankot, a Merrill Lynchet a Bank of America mentette meg az összeomlástól, míg a világ legnagyobb biztosítótársaságaként számon tartott AIG 85 milliárd dolláros szövetségi hitellel tudta csak elkerülni a gazdaságtörténet legsúlyosabb pénzügyi összeomlását.
A Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának jószolgálati kommandója ezúttal Kunhegyesre települt ki szeretetmeghajtású, nagy hatótávolságú, interkontinentális gulyáságyújával, melyben egy hatmázsás szarvas­marhából készült sűrű gulyás. Emellett kétezer kiló ajándék és öt tonna ruhanemű is gazdára talált a nagyon szép Városi Sportcsarnoknál.
Kondás Elemér a 26. percben ugrik fel először a kispadról, amikor csapata, a Debrecen TEVA gólt kap az MTK-tól. Lesgyanús szituáció, de hát gól az, amit a bíró megad. Még pár perc, és nekünk is fel kell állnunk a kényelmetlen ülésről, mert vár Felcsút, vár a Puskás Akadémia FC–Sopron Gysev NB II-es mérkőzés.
Nemrégiben több cikk is megjelent a magyar sajtóban arról, hogy vajon mi az oka annak, hogy a megígért 8000 milliárd uniós forintból csak 30 milliárd forintnyi összeg érkezett meg az eltelt másfél év alatt a magyar gazdaságba. Vajon merre lehet a maradék, és a szétosztott pénzeknek miért csak az egyharmada jutott el azokhoz, akiknek valójában szánták?

Sport

Szerdán befejezte idei szereplését a magyar labdarúgó válogatott. Bicskei Bertalan csapata idei kilenc mérkőzéséből négyet megnyert, négyszer döntetlenre végzett, egyszer pedig vereséget szenvedett. Ez 59 százalékos teljesítmény. Válogatottunk 15 gólt lőtt, 10-et kapott, s mindhárom idegenbeli mérkőzését megnyerte. A legeredményesebb játékos Horváth Ferenc volt, aki hét találkozón lépett pályára, és hét gólt szerzett.
Tovább folytatja menetelését a Dunaferr. Az újvárosi csapat előnye a 18. fordulóban három pontra nőtt; a Dunaferr ugyanis legyőzte a Debrecent (3–2), a Vasas azonban nem bírt a Ferencvárossal (3–3). A Dunaferr és a válogatott jelenlegi állapotáról a Hetek Nagy Tamás balszélsőt kérdezte.

Hit és értékek

Az olimpiai faluba szállít Bibliákat a Bible Society. A világ legnagyobb nonprofit Szentírás-terjesztő szervezete azt követően döntött így, hogy megjelent egy könyv arról, milyen szélsőséges bulik és szexpartik zajlanak az olimpiai játékok alatt a sportolók külvilágtól elzárt lakóhelyén.
A kritikák ellenére tovább szorgalmazza a pápa az elvált katolikusok és homoszexuális hívők „integrációját”. Az egyházfő az argentin La Nacion című lapnak adott interjúban beszélt erről. „Nyissuk meg egy kicsit jobban az ajtót előttük. Miért ne lehetnének keresztapák és keresztanyák az elvált és újraházasodott katolikusok?” – vetette fel a pápa.
Soha ilyen közel nem voltak egymáshoz a római katolikusok és az evangéliumi keresztények – ezzel a kommentárral számolt be a triblive.com internetes portál a Billy Graham Evangéliumi Társaság által a napokban Pittsburgben szervezett Három Folyó Fesztiválról.

Interjú

Társadalmi méreteket ölt a hűtlenség, aminek nyomában kapcsolatok, házasságok, családok és személyiségek szétesése jár. A hűtlenségtől ma nagyon sokan és rengeteget szenvednek – mondja Almási Kitti pszichológus.

Szabadidő

Gombamódra szaporodnak Budapesten, illetve vonzáskörzetében a bérgokartpályák, melyek által egyre nagyobb tért hódít ez a – sportágként Magyarországon kevésbé ismert – szórakozási forma. A kép az áprilisi Pannónia Ring országos bajnokságon készült

Tudósklub

Gondolattal vezérelt fegyverek, szintetikus telepátia, tömegeket bénító vegyi anyagok - ez a közeljövő, figyel­mez­tet a brit Royal Society múlt héten elkészült jelentése. A neves tudományos társaság a neurológiai kutatások legújabb sikereinek és trendjeinek etikai problémáit vette górcső alá.

Színes

Manapság nem túl rózsásak a brit főrend kilátásai Angliában. Az egyesek által csupán divatjamúlt középkori limlomnak titulált nemesi címek napja leáldozóban van. A munkáspárti képviselők a jövő évben nagy valószínűséggel indítványozni fogják, hogy a felsőházi bársonyszékeket ne lehessen többé örökösödési jogon elfoglalni.

Életmód

Sok autótulajdonos az első hó leesésekor kap észbe, hogy elérkezett az idő a jármű téliesítésére. Pedig az őszi–téli időszak beálltával a rövidebb nappaloknak köszönhetően többet kell sötétben autózni, a hideg idő hatására pedig nehezebben indulhat az autó, rosszabbak a látási viszonyok, vizesek, csúszósak az utak.
M iközben egyre többen szándékoznak támaszkodni az öngondoskodás kínálta lehetőségekre,  a nyugdíjas évek beköszöntével a többség nem tudja fenntartani megszokott életszínvonalát. Ma Magyarországon 65 éves korban – tehát  a jelenlegi nyugdíjkorhatár után – a várható élettartam férfiaknál további 15, nők esetében 19 év.

Fókusz

Megnyitotta kapuit a Hit Csarnok, Budapest egyik legnagyobb fedett létesítménye. A másfél milliárd forintból épült, 11 ezer négyzetméteres objektum elsősorban tulajdonosa, a Hit Gyülekezete hitéletét szolgálja majd, emellett pedig kiválóan alkalmas sportversenyek és kulturális események lebonyolítására is – hangzott el a helyszínen rendezett sajtótájékoztatón csütörtökön.

Oldalak