Kereső toggle

Munkatársunktól cikkei

Belföld

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant Budapesten. A detonációban heten megsebesültek    Fotó: MTI
Lakatos András, alias Kisbandi 1997-ben hagyta el az országot, hitelezői szerint körülbelül 3 milliárd forinttal. A hivatalos álláspont szerint Lakatos nemrég bukkant fel Miamiban, majd miután a magyar hatóságok erről tudomást szereztek, kiadatási kérelemmel fordultak az illetékes szervekhez. Úgy tűnik azonban, nem fog simán menni a kiadatási procedúra, hiszen az édesanyja által felfogadott védők legalább három pontban támadják a magyar hatóság eljárását.
A témában elhangzó nyilatkozatokat figyelve úgy tűnik, nem túl meggyőző az érvelésük, hogy a Jobbikkal kötött megállapodásuk pusztán szakmai együttműködésről szól. Mit gondol erről?
Jézus már kétezer évvel ezelőtt a Sátán fiainak nevezte azokat, akiknek mai örökösei uralják a világot, de korunk nemzetiszocialistái hamarosan fegyvert fognak a fehér faj védelmében - efféle szellemi és intellektuális sötétség árasztotta el a budai hegyeket a Jobbik-közeli szervezetek hétvégi összejövetelén, melyhez a rendőrség nagy erőkkel asszisztált.
"Gratulálok a Ferencvárosnak és Torgyán József elnök úrnak, aki el tudta érni, hogy legalább 2002-ig megakadályozza a Ferencvárosi Torna Club államosítását" – közölte az MTI-vel csütörtökön Lányi Zsolt, a Független Kisgazda Párt (FKgP) alelnöke, az Újpesti Torna Egylet társadalmi elnöke, miután tudomást szerzett a Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter, valamint Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter között megszületett megállapodásról az FTC-sportingatlanok jövőjét illetően.
Hét éve nem szavazott le az Országgyűlés Külügyi Bizottsága szaktárca által ajánlott jelöltet. Katona Tamás volt MDF-es, majd MDNP-s, egykor népszerű politikus most a kormányoldal kellő támogatásának a hiánya miatt – még – nem utazhat Lengyelországba.
Az augusztus 17-én elrendelt feljelentés-kiegészítés folytán a BRFK gazdaságvédelmi osztályának munkatársai megállapították, hogy egyes Fideszhez közel álló cégek iratain nem az igazi Josip Tot aláírása szerepel, ezért okirat-hamisítás alapos gyanújával, ismeretlen tettes ellen elrendelték a nyomozást. A jelenlegi információk alapján úgy tűnik, az elkövetők cselekménye több tényállást is megvalósít.
Az átlagos magyar kábítószer-bűnöző harminc éven aluli, büntetlen előéletű, közepesen iskolázott, egyedülálló férfi, és nem a hagyományos bűnelkövetői körből kerül ki – állapítja meg Vavró Istvánnak, az Igazságügyi Minisztérium főosztályvezetőjének tanulmánya. Az elemzés szerint – amely 1991 és 2000 közötti bírósági statisztikák alapján készült – a fiatalkorúak és a felnőttek körében is rohamosan növekszik a kábítószerrel való visszaélések száma.
Orbán Viktor rendkívül élesen bírálta Oroszországot a grúz beavatkozás miatt, de a budapesti orosz nagykövet válasza sem késlekedett: súlyos kritikával illette az oroszokat már hosszú ideje támadó pártelnököt. De vajon mi a helyes hozzáállás? Oroszország elismeri Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét.
Schlecht Csaba, a Kaya  Ibrahim-ügy kulcsfigurája
Komoly zavarra utal, hogy a százmilliárdos összegekkel dolgozó Quaestor élére egy munkanélküli férfit neveztek ki a csőd után. És nemcsak azért, mert minden józanul gondolkodó ember a felelősség hárítására asszociál, hanem mert értelme sincs: a következmények nélküli cégtemetések kora már a múlté. Legalábbis elvben.
Az utóbbi hetekben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter többször is felvetette, hogy csökkenteni kellene a túl magas forgalomban lévő készpénz mennyiségét, hiszen az kedvező környezetet teremt a feketegazdaság terjedésének. Mit mutatnak a nemzetközi tapasztalatok, milyen eszközökkel csökkenthető a forgalomban lévő készpénz?
A jövő héten tárgyalja – és várhatóan fogadja is el – az Európa Tanács (ET) azt a Magyarországról szóló jelentést, amelyet az Európai Bizottság a Rasszizmus és az Intolerancia Ellen (ECRI ) nev? testület készített – értesült megbízható forrásokból a Hetek.
Ott, ahol az abaúji dombság egy kies völgybe szalad, kezdődik a nyomor. A nyomornak neve is van, úgy hívják, Csenyéte. 441 lakosa bizton elbüszkélkedhet vele, hogy az országban az ő faluja a legszegényebb. És tényleg, munkahely csak négy akad, kettő a hivatalban, kettő az iskolában, ahol az osztályterem ajtaján ott sorjáznak a nevek, kivirít közülük Vanesszáé, Andzselináé és Kittié. Három amerikaias hangzású név, Csenyétének ennyi jutott a nem annyira művelt Nyugatból. Meg egypár EP-képviselő.
Vélhetően "szórakozásból" vert agyon még májusban egy hatvanéves hajléktalant az a két tizenéves fiú, akiket a héten fogott el a rendőrség. A gyanúsítottak bódult állapotban, "beszipuzva" ütlegelték az áldozatukat, aki ezt követően egy napon keresztül haldoklott. A rendőrségre még május közepén érkezett a bejelentés, miszerint egy férfi holttestére bukkantak a pesterzsébeti Határ útnál lévő kiserdőben.
Mindenütt ott vannak, bennünk is. Belélegezzük, megesszük, bőrünkön keresztül felszívjuk őket, miközben nem tudni, milyen hatással vannak az egészségünkre. A vegyi anyagok – merthogy azokról van szó – gyártása és felhasználása világszerte liberálisan szabályozott ipari tevékenység. Az Európai Unióban mégis elfogadásra kerülhet egy eddiginél jóval szigorúbb vegyianyag-törvény.
A szakmapolitikai és gazdasági ügyek színvonalas, pragmatikus, és nem túl ideologikus megoldása, illetve a szélsőjobb „lenyomása" tűnik az új Orbán-kurzus legfontosabb célkitűzésének, amiben a kétharmados törvények sem szabhatnak gátat a Fidesznek. A Fideszben mindenki biztos abban, hogy a második fordulót követően rendelkezni fognak az alkotmányozáshoz szükséges többséggel. A leendő ellenzéknek gyakorlatilag nem sok eszköze lesz, hogy a Fidesz terveit a parlamentben megakadályozza.
Dübörög a kampány Szegeden. A jobboldal „egészpályás letámadást” folytat a vidék legfontosabb baloldali végvárának tartott csongrádi megyeszékhely polgármesteri székének és közgyűlési többségének megszerzése érdekében. A tét a baloldal számára is jelentős, hisz szegedi pozícióinak meggyengülése hatalmas presztízsveszteség lenne mind Botka Lászlónak, mind az MSZP-nek.
Az Európai Unió meggyengítésében érdekelt Oroszország finanszírozza a menekültek Balkánon keresztül történő beáramlását Európába – lényegében ezt állította Simicskó István magyar honvédelmi miniszter, legalábbis cseh kollégája szerint.
Vizsgálatot folytat a rendőrség A. Ottó miskolci pappal szemben, mert két fiatalkorú gyermek azt állítja, hogy a férfi fajtalankodásra akarta őket rábírni. Ha beigazolódik a vád, akkor annak komoly következményei lehetnek a férfi hivatására nézve. Miskolcon járőröző rendőrök a Búza téri autóbuszállomáson figyeltek fel két – nyolc- és tizenkét éves – gyerekre és egy felnőttre.
Egyes feltételezések szerint a liberális-ellenzéki Magyar Hírlap kénytelen lesz "megszelídülni", hiszen új tulajdonosa azt a célt tűzte ki, hogy az országos napilapok rangsorában jöjjön fel a második helyre. Mivel – e logika szerint – a szintén főleg baloldali olvasótáborral rendelkező Népszabadság és Népszava megelőzése irreális, kizárásos alapon a jobboldali-konzervatív közönség elcsábítása marad - ehhez viszont alapos "fazonigazításra" volna szükség a Hírlapnál.
"Amikor elvállaltam a legnagyobb ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltségét, számítottam arra, hogy személyemet támadások fogják érni. Jól számítottam, meglepetést legfeljebb a módszerek okoznak. Most érzem csak, milyen fontos lett személyem, hogy ilyen módszereket kellett bevetni ellenem" – olvasható Medgyessy Péter lapunkhoz is eljuttatott keddi közleményében.
Hogyan használta a Fidesz az adófizetők pénzét saját lapjai létrehozására és finanszírozására? A Magyar Nemzet és a Heti Válasz története. Már az Antall-kabinet mindent megtett a sajtó baloldali túlsúlyának ellensúlyozására: az egykor a Hazafias Népfront orgánumaként kiadott Magyar Nemzetet előbb eladta a konzervatív francia Hersant-csoportnak, majd 1993-ban visszavásárolta az újságot. Az állami tulajdonú Hírlapkiadó Vállalat lapinformációk szerint 330 millió forintot költött a lap visszavásárlására és rendbetételére.
"A Fidesz szét akar szedni minket" – állítja Csapody Miklós MDF-es országgyűlési képviselő. Az általa Orbán-doktrínának nevezett folyamat részeként értelmezi, hogy a nagyobbik ellenzéki párt több fórumos politikust is megkeresett azzal az ajánlattal, hogy jövőre Fidesz-színekben induljanak a választásokon.
Az MSZP-ben sokaktól hallják, hogy a Fidesznek ágyaznak meg, mert bár a jelenlegi válságkezelő intézkedéssorozat helyreállítja az országot, ám ennek politikai haszna 2010-ben még nem lesz érzékelhető. A tisztességes politika azonban mégsem arról szól, hogy a politikusok, hanem hogy az ország számára hozzon hasznot - jelentette ki a Hetek Közéleti Klub vendégeként Kiss Péter.
Hende Csaba kitünteti  a Kecskemé­ten kényszer­leszállást végrehajtó Gripen-pilótát.
Rájár a rúd a magyar légierőre: a csehországi baleset után a múlt héten Kecskeméten egy másik Gripen vadászgépnek kellett kényszerleszállást végrehajtania.
A Pénzügyminisztérium (PM) – tudomásul véve a bírósági döntést, mely által megállapítást nyert, hogy a 4-es metró megépítéséről szóló háromoldalú szerződés a kormány, a főváros és a megbízott beruházó között érvényes – minden észszer? tárgyalásra kész a Fővárosi Önkormányzattal.
Viharos indulatok és elmérgesedett viszonyok jellemzik a fővárosi koalíciós tárgyalásokat. Bár mindkét fél a közeli megegyezés lehetőségét emlegeti, az MSZP és az SZDSZ nem tud dűlőre jutni Budapest irányításának kérdésében; az országos pártvezetők apatikusan szemlélik a frakciók vitáját. Az ellentétek Atkári János személyére és pénzpoliti-kájára vezethetők vissza. A megegyezést a jövő hét elejére ígérik.
A hét elején látott napvilágot az az információ, mely szerint a tavalyihoz képest az idén csak harmadannyi diák jelentkezett előzetesen az aktuális érettségire. 
Miközben a Fidesz ellenzéki időszakában „Egy a zászló, egy a tábor” elve alapján igyekezett minél több politikai csoportosulást magába olvasztani az exkisgazdáktól kezdve az MDF maradékáig, addig a baloldalon ennek éppen az ellenkezője zajlik.
Továbbra is sorra jelentik be zsidó szervezetek, hogy a kormány emlékezetpolitikája elleni tiltakozásként visszaadják a holokauszt-emlékév kapcsán korábban elnyert pénzügyi támogatásokat. A legnagyobb zsidó szervezet, a Mazsihisz is a hivatalos állami rendezvények bojkottja mellett döntött.
„Kis pénz – kis foci, nagy pénz – nagy foci.” A legendás mondás minden idők legjobb magyar focistájától, Puskás Ferenctől származik. Állítólag. Ami viszont tény: a Puskásról elnevezett futballakadémián a tétel sajátos parafrázisát sikerült megvalósítani.
Tizenhárom nagyméret? aknagránátot, tüzérségi lőszereket és csaknem három kiló vadkendert találtak a rendőrök egy 17 éves, szélsőjobboldali nézeteket valló fiatalembernél. Az illető a Vértesben még most is nagy számban található második világháborús robbanószerkezeteket saját készítés? fémdetektorával derítette fel, hogy azokból robbanóanyagot nyerjen.
Bár Bajnai Gordonnak elméletileg sikerült hatalomkoncentrációt végrehajtania a kormányában, a központi helyekre a saját embereit ültetnie, mégis az a legnagyobb kérdés, hogy a miniszterelnök képes lesz-e hatalomtechnikai szempontok alapján is működtetni kabinetjét. Magyarán: lesz-e teljesítmény?
Nem orvosszakmai, hanem a városi kórházban történt adminisztrációs hiba miatt műtötték meg tévedésből azt az idős férfit, aki a beavatkozás után meghalt Szegeden – állapította meg az ügyben indult előzetes vizsgálat. Az ügyben folyik a rendőrségi nyomozás ismeretlen tettes ellen, az érintett kórház igazgatóját pedig várhatóan menesztik. Mint a múlt héten megírtuk, a nyolcvanéves K. Bélán tévedésből kezdtek koponyaműtétet Szegeden, és bár a hibát gyorsan észlelték, a beavatkozást követően az idős férfi meghalt.
Ha január, akkor BKV-botrány! Az utóbbi években szinte megszokottá vált, hogy az esztendő a fővárosi közlekedési vállalat közelgő csődjéről, a tömegközlekedés megbénulásáról és sztrájkokról szóló hírekkel indul.
A Magyar Gallup Intézet, a Medián és a Szonda Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatási adatai szerint a két legnagyobb párt esetében semmiféle drámai átrendeződés nem történt 2001 februárjában. Egyes kutatások szerint a kisgazdák támogatottsága alig kimutatható.  A Gallup 2001. február 15-e és 20-a között vizsgálta a pártpreferenciákat a felnőtt lakosság körében.
"Esik eső karikára, Orbán Viktor kalapjára" – bömböli operaénekesi hangján a mikrofonba Bede Fazekas Csaba győri bonviván a Széchenyi téren, ahol 1848-ban toborzó útján Kossuth Lajos szólt a nemzethez. Az először nevető, majd vele éneklő tízezres tömeg szerda délután már nem látja a színpadról távozó magyar miniszterelnököt, csak Helmut Kohl robusztus alakja magasodik ki a zászlóerdő mögül. Vidéki focidrukker kinézet? legénykék és szolid eleganciájú bencésdiákok lobogtatják a trikolórt.
Gazdasági jellegű kérdéseket állítja majd kampánya fókuszába a Fidesz, amelynek vezető politikusai Visegrádra vonultak, hogy megfogalmazzák a választási hadjárat üzeneteit. Talán a 2002-es váratlan vereségük emléke miatt, de hiába vezet a közvélemény-kutatásokban utcahosszal a Fidesz, mégse bízzák a véletlenre: jelentős osztogatásra készül a kormánypárt.
Kétség nélkül előre megkomponált akció volt a budapesti Hit Parkban július 27-én okozott botrány. Ez derül ki az elmúlt hetekben lapunk birtokába került információkból. Mint emlékezetes, július 27-én vasárnap a Hit Gyülekezete istentiszteletén egy férfi több ezer hívő között, a közös imát megszakítva hangosan ordítozni és fenyegetőzni kezdett, majd egy szirénázó, vijjogó személyvédelmi hangjelzőt hozott működésbe.

Üzlet

Kedden délelőtt Brüsszelben megkezdődtek az érdemi csatlakozási tárgyalások az Európai Unió, valamint Ciprus, Csehország, Észtország, Lengyelország, Szlovénia és Magyarország között. Az EU képviselői külön-külön ültek tárgyalóasztalhoz a hat tagjelölt ország külügyminisztereivel. A magyar külügyminiszter történelmi pillanatnak nevezte a Magyarország európai uniós felvételét célzó tárgyalások megkezdését. Martonyi János a csatlakozási tárgyalásokra érkezve nyilatkozott az MTI-nek.
Legalábbis a januártól megszűnő európai valutáktól. Január 1-jétől ugyanis már kézzel foghatóvá válik az évek óta folyószámlákon élő euró. Két hónapig (február 28-ig) az ó és új valuták egymás mellett lesznek forgalomban, fizetni ugyan lehet majd a régi valutákkal, ám a visszajárót már euróban kapják a vásárlók. Az új valuta pedig március 1-től már "egyeduralkodó" lesz az öreg kontinens 12 országában.
A legmagasabb szinten is megkérdőjeleződött az euró 2010-es bevezetése. Gyurcsány Ferenc kormányfő egy rádióinterjúban kifejtette, az év végéig megvizsgálják, lehetséges-e az eredeti terv tartása. Orbán Viktor, az ellenzék vezére úgy látja, csak 2013–2016 között reális a közös európai pénz bevezetése. 
„25 csekkért 1 mosoly” – Az idei év során már nemcsak a munkavállalók és hozzátartozóik élhetnek az egyre népszerűbb üdülési csekk nyújtotta előnyökkel. Ezentúl minden 25. csekket szociálisan rászorultak pályázhatják meg. Hazánkban az üdülési csekk egyre elterjedtebb formája a munkáltatói juttatásoknak. Az idei évben a munkáltatók a 69 ezer forintra megemelt minimálbér összegéig vehetnek adó- és illetékmentesen üdülési csekket az alkalmazottaiknak.
Példátlan eset történt a héten a Budapesti Értéktőzsdén: három, nagy tőkeerej? cég, a TVK, a BorsodChem és a Mol részvényjegyzését – saját kérésükre – három napra felfüggesztették, sőt péntekre is kiterjesztették anélkül, hogy magyarázattal szolgáltak volna a közvéleménynek. Nélkülük gyakorlatilag érdektelenné vált a tőzsdei kereskedés.
A tavalyihoz hasonlóan az idén is sarokba lettek szorítva az érdekképviseletek, legalábbis az időtényezőt figyelembe véve. Szeptember 10-ig kell ugyanis megállapodni a feleknek a jövő évi minimálbért illetően: a kormány 50, a szakszervezetek több mint 57, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) pedig 46 ezer forintos minimálbért tud elfogadni.
Óriási felháborodás kíséri a legújabb németországi botrányt. Az olasz Parmalat-, az amerikai Enron- és a magyar K&H-ügy után most a németeknél "borult a bili", azaz derült fény egy évek óta tartó, meglehetősen jól jövedelmező adócsalásra. Az egész Európát behálózó ingatlanügylet felgöngyölítése során eddig számos nagynev? cég és bank került előtérbe. A bűnlajstromon eddig mintegy 80 gyanúsított, 15 millió eurós kenőpénz és 20 milliárd eurós be nem fizetett adó szerepel.
Bár még javában hullanak a bombák határainktól délre, sőt egyes hírforrások a NATO-támadások intenzitásának növekedését jósolják, a Balkán gazdasági helyreállításában és a térség hosszú távú stabilitásának kialakításában pillanatnyi politikai hovatartozásától függetlenül minden hatalom érdekelt. Természetesen az Európai Unió tagországai látják leginkább a majdani újjáépítési piac nyújtotta előnyöket, jóllehet most még a Jugoszlávia elleni gazdasági szankciók vannak napirenden.
A pénzpiaci szakembereket is meglepte a forint intervenciós sávjának váratlan kiszélesítése. A lehetséges ingadozás eddig mind felfelé, mind lefelé 2,25 százalékos, összesen 4,5 százalékos volt, ami most 15-15 százalékosra, együttesen tehát 30 százalékosra bővült. Az OTP Értékpapír Rt.
Az érintetteket reprezentáló négy szakszervezet és az oktatási tárca képviselője aláírásával pecsételte meg a közalkalmazottak béremeléséről szóló megállapodást. A Medgyessy-kormány 100 napos programja szerint szeptembertől a közalkalmazottak átlagosan 50 százalékos béremelést kapnak.
Jövőre továbbra is igénybe vehető a szociálpolitikai támogatási rendszer (közismert nevén a szocpol), sőt kibővül, és abban az esetben is igényelhető, ha a kiskorú gyermeket eltartók legalább egy szobával bővíteni kívánják otthonukat. Ekkor a lakásépítési kedvezmény felét vehetik igénybe.
A japán jegybank monetáris eszköztára mára kimerült, kamatlábcsökkentésekkel már nem lehet tovább élénkíteni az amúgy nyolc éve recesszióval küszködő gazdaságot – állítják a szakértők. A közelmúlt költségvetési forrásaiból megvalósított élénkítő csomagok sem jártak túl sok sikerrel, jóllehet többszáz milliárd dollárt költött ilyen célokra az utóbbi években a japán kormány.
Az Orbán-kormány 1998-ban úgy államosította viszsza 99,9 százalékos mértékben a Postabankot, hogy ezzel a magánbefektetők részvényeit elértéktelenítette, a tízezer forintos névérték? papírok a hitelintézet közgyűlésének döntése értelmében csak öt forintot értek.
A választási kampány elérte az OTP Bankot is. A kormányközeli Magyar Nemzet címlapcikkében azt állította, hogy a bank – tartva az MSZP választási győzelmétől – lebeszéli ügyfeleit a kedvezményes lakáskölcsön felvételéről. Hogy miért?
Nincs vége a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egész pályás letámadásának. Bár úgy tűnik, hogy a miniszterelnök kihátrált az MNB-vel nyitott frontról, nincsen vége a játszmának. Részéről elvarrta ugyan a szálakat, kivonulva a hadszíntérről akkor, amikor – a keddi kormányülésen Surányi György jegybankelnökkel való találkozása után – leszögezte: "Sikerült tisztázni minden félreértést, a kormány elégedett az elnök működésével." Orbán megállapította, "nem tesz jót a nyilvános vita.
A szinte periodikusan ismétlődő iraki konfliktus kulcsszavai: fegyver és gazdaság. Szaddam Huszein iraki elnöknek így két fegyvere van, egyrészt a töretlenül gyarapodó nukleáris arzenál, másrészt az éhező iraki tömegek. S az elnök az Irak–ENSZ húzd meg-ereszd meg csatában céljainak megfelelően hol az egyiket, hol a másikat veti be.
Tökéletes időzítés – így kommentálta a pénzügyi szakma a jegybank döntését, miszerint eltörlik a forint árfolyamsávját. Ez a lépés hozzájárulhat az infláció elleni eredményesebb küzdelemhez. Simor András jegybankelnök. Meglépte
Az idei év első hónapjaiban ismét jelentős növekedést mutattak a késedelmes hitelek – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szezonális tájékoztatójából. A nem teljesítő hitelek aránya pedig olyan magas, hogy egyes kutatások már a Balkánhoz sorolnak bennünket, hiszen ott ekkora a bedőlt hitelek aránya.
Leginkább a hipermarketekben szeretünk vásárolni – derült ki a Gfk Piackutató Intézet felméréséből. Az év első negyedévében 12 százalékra kúszott fel a piaci részesedésük, és az Auchan, a Carrefour és a Tesco megismert terveit figyelembe véve várhatóan tovább folytatódik a kereskedelem koncentrációja. A felmérés szerint a megkérdezettek a választék tekintetében a hipermarketekről alkották a legjobb véleményt.
Az elmúlt évtizedben Guatemala gyilkossági rátája megduplázódott. A helyi kormányzat úgy véli, hogy a gyilkosságok közel 40 százaléka az áttelepült drogüzletekhez kapcsolódik.
A koszovói háború súlyosan érinti a hazai idegenforgalmat: amennyiben a bombázások elhúzódnak, akár 40 százalékkal is visszaesehet az idei bevétel. A légi csata a lehető legkedvezőtlenebb időpontban indult és zajlik, hiszen a tavaszi hónapokban kelnek el a turistautak, és foglalják le a szállodai szobákat. A jelek szerint a kormány nem ismerte fel időben a helyzetet, nem kommunikált a szakmával, és legfőképpen nem folytatott kellő időben pozitív propagandát a küldő országokban arról, hogy "nálunk minden változatlan".
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) társaságai olyan lehangoló számokat adtak közre első negyedévi gyorsjelentésükben, amelyre még a legöregebb brókerek sem emlékeznek. Tavaly az esztendő első három hónapjában közel 72 milliárd, idén pedig még 30 milliárd forintos adózott nyereségről sem számolhattak be. A legelszomorítóbb veszteséget a Mol produkálta a maga 11,5 milliárd forintjával, de a másik vezető tőzsdei szereplő, a Matáv 5 milliárd forintos negatív eredménye is fejfájást okozhat a telekommunikációs társasághoz h?
Március végétől a klímavédelem jegyében lehetőség nyílik arra, hogy megszabaduljunk régi hűtőszekrényünktől vagy mosógépünktől.
Jövő héten a parlament elé kerül az a törvényjavaslat, amely a képviselők fizetésének emeléséről rendelkezik. Ebben nemcsak a köztisztviselők számára nyújtandó 8,25 százalékos fizetésemelésről van szó, hanem a tervezett szerint lényegesen emelkednének az egyéb pótlékok és költségtérítések is. Értesüléseink szerint az alapfizetésen felül a képviselők 13.
Ezermilliárd forint jut a magyarországi turizmus fejlesztésére 2007 és 2013 között – erősítette meg lapunknak Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter. Az idegenforgalmat világszerte a harmadik évezred gazdasági húzóágazataként tartják számon.
Erősíti a koalíción belüli töréspontokat a költségvetési vita. A kisgazda miniszterek többsége a kormányülésen nemmel, vagy tartózkodással fejezte ki egyet nem értését a Fidesz többség? kormány álláspontjával szemben. Két nappal később megenyhült a kisgazda álláspont. Torgyán József pártelnök közölte: mégis elfogadják a kormány által javasolt költségvetést, amelyben a tárca 250 milliárd forintot kap, de továbbra is kitartanak a 413 milliárdos igény mellett.
Úgy látszik, Magyarországot sem hagyja ki a nyugati világra oly jellemző cégfúziós hullám. A héten a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) Rt. és az ABN AMRO (Magyar) Bank bejelentette, hogy a jövő évezredet együtt kívánják megkezdeni. Január 1-jei összeolvadásukkal a második legnagyobb hazai bank jön létre, saját tőkéjük elérné a 84 milliárd forintot. Az új bank a K&H Bank néven fut tovább, mivel az új intézmény 66 százalékát birtokolja.
Malajzia fővárosában kedden és szerdán lezajlott az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozója. Huszonegy ország vezetője vett részt a kétnapos, kötetlen tanácskozáson, melynek célja a térség gazdasági válságból való kilábalásának gyorsítása és a szabadkereskedelem fejlesztése volt. Az Egyesült Államok, Japán és Kína mellett több latin-amerikai és ázsiai ország tagja az APEC-nek, és az idei tanácskozáson először vesz részt Oroszország, Peru és Vietnam is.
Igen rossz hónapot tudhatnak maguk mögött a BÉT befektetői: novemberben a BUX értéke 15,5 százalékkal csökkent.
Év vége közeledtével egyre több vállalkozó, vállalkozás szeretné minimalizálni a várható adóalapját. A tisztánlátás érdekében érdemes már december 31-e előtt megbecsülni az év végére várható adóalapot, hogy lehetőségünk legyen annak mérséklésére.

Sport

Az elmúlt hetek botrányos viszszaesést hoztak a londoni Arsenal gárdájánál. A tizenegyszeres angol bajnok az UEFA-kupában a döntőig menetelt, és a nyári csapatépítés is tovább erősítette az eddig is jó nevekből álló "Ágyúsokat". Mind a bajnokságban, mind a Bajnokok Ligájában látványosan meneteltek. Az októbert veretlenül záró csapat előtt világhír? gárdák (Manchester, Liverpool, Lazio) voltak kénytelenek kapitulálni.
Még mindig nincs végleges döntés a Fotex és a Ferencváros elnöksége között, a szerdai megbeszélést követően Várszegi Gábor megerősítette távozási szándékát. A másik két jelentős szponzor, az MKB és a Westel is fontolgatja ezt. Sugár András (Westel) és Várszegi Gábor (Fotex) cégei a Ferencváros elhagyására készülnek Fotó: MTI
A Bajnokok Ligájában a csoportmérkőzések végeztével tizenhat csapat várja, hogy a következő, egyenes kieséses rendszer? fordulóban eldöntsék, ki kerül a legjobb nyolc közé. A lélegzetvételnyi szünetben talán nem érdemtelen egy pillantást vetni a csapatok pénztárcájára: eddig kiknek érte meg leginkább elindulni a legnevesebb európai klubtornán?
Mi a közös Charles Barkley, Dominique Wilkins, Joe Dumars, Geno Auriemma, Dave Gavitt és Alessandro Gambában? Nos, őket érte az a kiváltság, hogy tagjai lehetnek az idei esztendőtől annak az illusztris társaságnak, amelyet a kosárlabda valaha volt legnagyobbjai alkotnak.
Ez már könnyebb!    Fotó: MTI
A kerékpár-körversenyek külföldi sikerein felbuzdulva több évi kihagyás után az elmúlt évben idehaza is újraéledt a nemzeti körverseny. Augusztus 6. és 11. között kerül megrendezésre a 29. Tour de Hongrie. A versenyről a szervezőbizottság tagját, a kanizsai MAPEI Kerékpáros Klub marketing igazgatóját, Varga Zoltánt kérdeztük.
2000-ben azt mondták róla, hogy egy szép napon a Forma–1-ben is bajnok lehet. Aztán teltek-múltak az évek, és kis híján eltűnt a süllyesz­tőben. Idén azonban a szezon előtt napokkal összeálló Brawn GP-vel mesés idényt futott, így az utolsó futam eredményétől függetlenül Jenson Button az idei év világbajnoka lett.

Külföld

Míg az orosz elnök franciaországi látogatásakor határozottan kijelentette, hogy Oroszországnak sem speciális alakulatai, sem egyéb fegyveres erői nincsenek Délkelet-Ukrajnában, érdekes módon a május 26-án, a kramatorszki reptér ellenőrzéséért folytatott harcban elhunyt felkelők testét Oroszországba szállították, ahol néhány katona temetését Moszkva környékén, míg másokét Groznijban
Az elmúlt hónapokban kibontakozott elefántcsontparti konfliktust a líbiai beavatkozás mellett sokan egy új korszak másik főpróbájának tartják. A választási vitát ugyanis nemzetközi, elsősorban ENSZ-beavatkozás döntötte el, felülírva ezzel az elefáncsontparti alkotmányt. A külső beavatkozás lehetősége másutt is egyre népszerűbb: a hétvégén az Arab Liga szólította fel a világszervezetet, hogy léptessen életbe repülési tilalmat a Gázai övezet felett – igaz, a tilalom a palesz­tin terrorrakéták indí­tására nem vonatkozna.
Önjelölt vallási rendőrség járja az utcákat London keleti kerületeiben. A radikális muszlim fiatalokból álló járőrcsapat távozásra szólít fel mindenkit, aki viselkedésével vagy öltözködésével sérti a muszlim vallás előírásait. A helyi önkormányzat és több civil szervezet elítélte az akciót, amelynek videóra vett bizonyítéka a YouTube-on volt látható – törlésig.
Döntés született Strasbourgban annak az 5 muszlim férfinak az ügyében, akik az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulva próbálták megakadályozni, hogy Nagy-Britannia kiadja őket az Egyesült Államoknak nemzetközi terror­cselekményekben való részvétel gyanúja miatt.
Toplistára került az érpataki akasztás is, ahol Benjamin Netanjahu bábuját lógatta fel a polgármester, miután megtaposta az izraeli zászlót.
Robbanásszerűen megszaporodtak az antiszemita és Izrael-ellenes indíttatású támadások a világban 2014-ben – derül ki a Simon Wiesenthal Központ jelentéséből. A top tíz legsúlyosabb incidens közé bekerült a jeruzsálemi zsinagógában történt mészárlás, sőt az érpataki polgármester által szervezett „nyilvános akasztás” is.
Az euró kálváriája ellenére is töretlen népszerűségnek örvend Angela Merkel Németországban. Szociáldemokrata ellenfelei – akiknek egyik prominens képviselője, Frank-Walter Steinmeier második helyezett a kancellár mögött a közvélemény-kutatásokban – azért bírálják, mert szerintük a népszerűség fenntartását Merkel a választók adójából finanszírozza.
Szlovjanszk környékén foszfort tartalmazó gyújtóbombákkal követ el népirtást saját lakossága ellen a kijevi junta – adják hírül az orosz médiában. Mutatnak síró embereket, szétbombázott épületeket és felperzselt földet is az orosz televíziós csatornák, meg éjszakai bombázást foszforral.
 Saría rendőrség néven alakult meg az az önjelölt rendfenntartó szervezet az észak-rajna-vesztfáliai Wuppertalban, amelynek célja az iszlám jog betartatása a német városban. A szalafista kezdeményezésre felállított egység tagjai narancssárga, „Shariah police” feliratú mellényben járőröztek, és a jogszabályokon felül különböző viselkedési szabályok betartatását is célul tűzték ki.
Századunk egyik legnépszerűbb miniszterelnöke kétségkívül az indiai Narendra Modi, aki ugyan nemrég múlt 65 éves, de úgy használja a Twittert és a közösségi média egyéb eszközeit, hogy azt a mai tinik is megirigyelhetnék. A hazájában egyértelműen népszerű vezető már külföldön is egyre több rajongót szerez.
Gubarjev szerint  (középen)  a tűzszünet csak egy papírfecni, ami nem fogja megakadályozni egész Novorosszija felszabadításában.
Pavel Gubarev, az Ukrajna keleti megyéiben zajló „felkelés” vezetője akár hét megyére is kiterjesztené Novorosszija határait – tanújelét adva annak, hogy semmilyen mértékben nem tartja be a múlt héten kötött tűzszüneti megállapodás feltételeit.
Újra választási kampány van Törökországban, ami sajnos újra azzal jár, hogy kurdokat és a kurdokkal szimpatizáló békés baloldaliakat gyilkolnak halomra feltehetőleg az Iszlám Államhoz köthető ismeretlenek. A legutóbbi vérfürdő helyszíne a főváros, Ankara volt, és az áldozatok száma megközelíti a százat.

Háttér

Az Index, a Napi Gazdaság és a Portfolio.hu mellett újabb taggal bővült Nobilis Kristóf milliárdos üzletember médiabirodalma, miután egyik cégén keresztül megvásárolta az Utolsó Figyelmeztetés című, egykori Fidesz-közeli újság kiadói jogát. A tranzakció mögött nem áll politikai megfontolás – állítják Nobilis környezetéből.
Németország a prostitúció 2002-es legalizálása óta a kritikusok véleménye szerint „Európa bordélyházává” vált. Az eltelt tizenkét évben megduplázódott a – többségében női – szexmunkások száma, mára több mint 400 ezer prostituált kínálja bájait az erre igényt tartóknak bordélyházakban, saját lakásokban vagy az utak mentén.
Nemrég országos botrányt kavart Kovács Ákos ECHO TV-n adott interjúja. A Kossuth-díjas popzenésznek a hagyományos házasság és a tradicionális családmodell védelmében nyilatkozott mondatai még az egyik főszponzorát is szerző­désbontásra késztették. Mi most a hazai munkaerőpiac és a hölgyek lehetőségeinek tükrében vizsgáltuk meg az állításait.
A középkori eretnek- és boszorkányüldözések, illetve az '50-es, ’60-as, ’70-es évek magyar ellenzékének, a marxizmus kritikusainak kirekesztése között próbált párhuzamot vonni Varga László, Klaniczay Gábor történész és Hankiss Elemér.
Tavaly mintegy százezren látogatták meg a Geszti Péter, Bakos Gábor és Fatér Barna ötlete alapján megvalósított óriásplakát-kiállítást, amelynek akkori fődíját a 3 gyerek, 3 szoba, 4 kerék orbáni mondatot aktualizáló, három hajléktalant ábrázoló, Kánaán cím? alkotás nyerte. "Kép mutatásban" tovább gazdagodott az ARC projekt idei kiállítása a budapesti Felvonulás téren: a száz óriásplakát mellett harmincnégy videofilm bemutatója, valamint plakáttörténeti kiállítás is várja a látogatókat.

Fókusz

Cserbenhagyás, szerződésszegés: ezekkel a vádakkal illették a magyar futball ve­zetői a válogatott csapatkapitányát a sikertelenül zárt világbajnoki se­lej­te­ző­­sorozat után. A szakemberek - és a közvélemény többsége - szerint azonban Gera Zoltán esetében egyik sem áll fenn. A vita alaposan felkavarta a közvéleményt: több napon keresz­tül a Gera-témájú cikkek uralták az internetes toplistákat.

Szabadidő

"Izgalmas élmények, színes napok a 102. Budapesti Nemzetközi Vásáron. Szinte el sem fér a naptárban a sok új termék és szolgáltatás. Bármelyik napot választja, jó napja lesz: ragyogóan fogja érezni magát barát, s család egyaránt" – ígérik a szeptember 11-én nyíló és 10 "színes" napon át tartó vásár szervezői.
Napjaink vizuális kultúrájának meghatározó részét képezik a reklámok különböző fajtái. Természetesen nem mindegyik hirdetés képes egyforma erővel benyomulni az életünkbe: míg a tévéreklámokat nem vagyunk kötelesek megnézni, addig az utcai plakátok – tetszik, nem tetszik – naponta a szemünk elé tárulnak. A többnyire fogyasztásra serkentő, jellegzetesen harsány plakátok sorát újabban meg-megszakítják egyes művészeti vagy annak tűnő alkotások, amelyek a fizetett megrendeléseket pótolják.

Riport

Kevés búza termett, drágul a kenyér, drágul az élelmiszer. A gazdák bevétele jól alakul, hiszen a búza tonnánkénti ára lassan eléri a negyvenezer forintos álomhatárt. Elégedettek? – A magyar termelők elégedettsége nem a kenyér áremelésével jön meg.
Brutális kegyetlenséggel végzett két közeli barátja egy budapesti fotómodellel két héttel ezelőtt. A Románia felé szökő gyilkosokat már elfogta a rendőrség, ám tettük indítékát máig homály fedi.

Hit és értékek

Az al-Kaida halállistájára került XVI. Benedek pápa, miután egy múlt heti előadásában élesen szembeállította egymással a kereszténységet és az iszlámot. Bár a legvitatottabb mondatok idézetként hangzottak el a pápa szájából, és Benedek utóbb el is határolódott tőlük, a felháborodott muszlim világ által elvárt mea culpa – lapzártánkig – elmaradt.
Perrel fenyegeti a Vatikán Gianluigi Nuzzi olasz újságírót (képünkön), a Vatileaks néven elhíresült kiszivárogtatási botrány főszereplőjét. Az olasz sajtó szerint Nuzzi legújabb, az Őszentsége - XVI. Benedek titkos iratai című könyvében megjelent dokumentumok alapján azonosították be és tartóztatták le Paolo Gabrielét, a pápa személyi inasát, akinek az őrizetbe vételét azóta meghosszabbították.
Közel féléves uralkodásának legfontosabb személyi döntését hozta meg Ferenc pápa, amikor kinevezte Pietro Parolin atyát, címzetes érseket a Szentszék államtitkárának. A miniszterelnöki tisztségnek megfelelő pozícióban az 58 éves Parolin a nála két évtizeddel idősebb Tarcisio Bertonét váltja, akinek a tevékenységét botrányok sorozata kísérte az elmúlt években.

Oldalak