Kereső toggle

Munkatársunktól cikkei

Üzlet

A napokban több „sokkoló" hír is érintette a nemzetközi bankvilágot. Államosították a belga Dexiát, az Egyesült Államokban idén immár 76 becsődölt bankot tartanak nyilván, és a jövőt taglaló prognózisok sem jósolnak túl sok biztatót a nyugati bankvilág számára.
 Ukrajna 40 milliárd dollárt kaphat a következő négy éven belül – közölte nemrég Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója. Az összeg talán elég lesz, talán nem. Mindenesetre e nélkül biztosan államcsődöt kellene jelentenie az ukrán vezetésnek – az igen közeli jövőben.
Május 15-étől tizenkét százalékkal drágul a gáz, és jövő évben a gáztörvény életbe lépésével újabb tíz százalék körüli áremelésre számíthatunk. A kormány a lakosság terheinek csökkentése érdekében gázár-kiegészítő csomagot dolgozott ki, melynek értelmében azok a háztartások, melyeknek gázfelhasználása az évi ezerötszáz köbmétert nem haladja meg, hat százalékkal; akik háromezer köbméterig használnak, nyolc százalékkal; az e fölött fogyasztók tizenkét százalékkal fizetnek többet gázfogyasztásukért.
Ez a történelem legnagyobb államcsődje – tört pálcát a CNN Argentína felett. A dél-amerikai állam gazdaságának válságát mi sem mutatja jobban, hogy tavaly 11 milliárd dollárra rúgott a költségvetési hiány. Argentínát a napokban hivatalosan is fizetésképtelenné nyilvánították, miután nem tudott eleget tenni az egyik olasz kötvény kifizetésének. Az országban káosz, a lakosságon felvásárlási láz lett úrrá, tömegek rettegnek a hiperinflációtól, az elbocsátásoktól.
Kína nem fal építésével válik híressé napjainkban. Ellenkezőleg, talán soha nem volt ilyen nyitott a széles világra, mint manapság. A válság pedig mintha szárnyakat adna a kontinensnyi országnak.
Példátlan eset történt a héten a Budapesti Értéktőzsdén: három, nagy tőkeerej? cég, a TVK, a BorsodChem és a Mol részvényjegyzését – saját kérésükre – három napra felfüggesztették, sőt péntekre is kiterjesztették anélkül, hogy magyarázattal szolgáltak volna a közvéleménynek. Nélkülük gyakorlatilag érdektelenné vált a tőzsdei kereskedés.
Egy legfrissebb felmérés szerint a magyarok több mint fele úgy érzi, hogy nincs elég megtakarítása ahhoz, hogy szembenézzen egy váratlan eseménnyel. Aki esetleg befektet, az nagyrészt a kisebb hozam, nagyobb biztonság kombinációra szavaz.
Meghozta első érett "gyümölcsét" az egyszámjegy? infláció. A mezőgazdasági termelők képviselői tavaly többször is jelezték, hogy az egyszámjegy? inflációt lehetővé tevő alacsony élelmiszeráraknak nincs gazdasági alapja (lásd Hetek 1999. május 8. számát). Az élelmiszerpiacon kialakult nyomott árak veszélyt jelentenek mind az élelmiszeriparra, mind a mezőgazdasági termelőkre, mert saját tőkéjük fedezi az előállítási és az értékesítési ár közötti különbözetet. A Mizo-Baranyatej Rt.
CEO: chief executive officer, vagyis ügyvezetõő igazgató, a vállalat elsõőszámú operatív embere.
A luxusdivattal foglalkozó Burberry cég befektetői nemrég megvétózták az új vezérigazgató, Christopher Bailey 20 millió fontos (közel 8 milliárd forintos) apanázsát, ami hivatalosan még teljesítményhez sem volt kötve. Az eset ismételten rávilágított arra, hogy még mindig milyen érzékeny terület a felsővezetők javadalmazása Nagy–Britanniában – csakúgy, mint a tengerentúlon.
Az infláció vártnál kisebb mérték? csökkenése, sőt stagnálása egyre inkább elgondolkodtatja az embereket, hogy milyen kamatfeltételek mellett, és milyen konstrukcióban helyezzék el megtakarított pénzüket. Az évezred első tavasza nem kecsegtet túlzott reményekkel.  Általános gyakorlat, hogy az úgynevezett könyves betétek kamatainak mértékét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatlábai határozzák meg. Az MNB lapzártánkig még csak a februári adatokat tette közzé, azóta azonban érdemleges változás nem történt.
Az Orbán-kormány 1998-ban úgy államosította viszsza 99,9 százalékos mértékben a Postabankot, hogy ezzel a magánbefektetők részvényeit elértéktelenítette, a tízezer forintos névérték? papírok a hitelintézet közgyűlésének döntése értelmében csak öt forintot értek.
Nem lettünk nettó befizetők az EU-ban, de az előzetes számítások szerint a brüsszeli pénzek lehívása terén leghátul kullogunk – állítja Surján László (Fidesz) európai parlamenti képviselő.
Ahogy közeledik a június 16-ai európai csúcstalálkozó, úgy csúcsosodik ki Európa-szerte a feszültség. A BBC a százéves háborúhoz vagy a waterlooi csatához hasonlítja azt a torzsalkodást, amely az unió vezető államai között robbant ki az EU új költségvetésének előkészítése során. A gazdagabb államok sokallják a befizetnivalót, a szegényebbek pedig keveslik a támogatásra szánt összeget.
Ki gondolta volna, hogy az euró árfolyamának esése akarva-akaratlanul is közelebb hozta egymáshoz az Amerikai Egyesült Államokat és az Európai Uniót? Miután a kissé magasan indított euró a pályára lépése óta folyamatosan veszített értékéből, mára szinte egy az egyben átváltható a dollárra. Ez viszont új perspektívát nyit nemcsak a közgazdászok, de az Ó- és az Újvilág vásárlói előtt is.
A Medgyessy-kormány Csillag Istvánt, a neves közgazdászt javasolja a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium élére. A gazdasági bizottsági meghallgatáson kifejtette: a magyar gazdaság sikere azon múlik, mennyire képes bekapcsolódni a nemzetközi vérkeringésbe.  Csillag István: Sikerre vagyunk ítélve Fotó: Somorjai L.
A millenniumi generáció (más néven az Y generáció, azaz akik 1981 és 1997 között születtek) sokak szerint minden eddigi nem­ze­déktől eltérő tulajdonságokat mutat. A Bloom­berg cikke szerint pedig közülük sokan arra is számíthatnak, hogy sosem fognak nyugdíjba menni.
Komoly probléma a mikro-, kis- és középvállalatok finanszírozása – ismerte el Nagy Róza, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára. A kormány ezért négyéves fejlesztési tervet készít, hogy azok az érintett cégek is hitelhez juthassanak, amelyek nem felelnek meg a banki feltételeknek – mondta a Bancraft Kft. és az ITDH által közösen szervezett konferencia beharangozó sajtótájékoztatóján.  Szabadföldi István, a Bancraft Kft.
Július 13-ától a közlekedési bírságok: a helyszíni bírság, valamint a szabálysértéseknél kiróható maximális összeg mértéke a duplájára emelkedett. A rendőr helyszíni bírságként 200-tól 10 ezer forintig terjedő pénzbüntetést szabhat ki. A készpénz fizetéséről elismervényt kell adnia. Ezentúl a helyszíni bírságot csekken kell befizetni, mivel az intézkedő rendőrök a jövőben készpénzt nem vehetnek át a helyszínen.
150 év börtönbüntetésre ítélték első fokon Bernard Madoffot, az eddig ismert legnagyobb tőzsdei csalás kiagyalóját és működtetőjét. A hét elején meg­hozott döntés hatására a főként károsultakkal zsúfolásig megtelt tárgyalóteremben örömujjongás és tapsvihar tört ki – tudósított a BBC.
Nem fogadta el a Raiffeisen Bank International (RBI) vezetősége a Széchenyi Bank „1 eurós” vételi ajánlatát magyarországi leánybankjára vonatkozóan. Egyelőre tehát maradnak. De meddig?
Sorozatunkban továbbra is a tőzsdei kifejezések magyarázatával foglalkozunk. Ez esetben azzal, hogy a gabonakereskedelemből hogyan alakult ki a részvénypiac a tőzsdén. Az első tőzsdék feladata az volt, hogy megszervezzék az azonos minőség? árucikkek tömeges kereskedését. Ezek a termékek többnyire gabonafélék, állati termékek voltak. Az első ilyen kezdetleges tőzsde – a XVI. században – Londonban nyitotta meg kapuit.

Belföld

A közéletet szennyező korrupciós háló körvonalazódik – jelentette ki a bíró a Weiszenberger László egykori szocialista önkormányzati képviselő és kistérségi megbízott ügyében hozott elsőfokú ítélet indoklásában. A fiatalember befolyással való üzérkedés miatt öt év letöltendő börtönbüntetést kapott első fokon. Az ügyet közelről ismerők szerint Weiszenberger csak „kishalnak” számított a Zuschlag János körül kialakult „korrupciós hálóban”.
A minimális jóindulat hiányának tudják be a Fideszben, hogy Kövér László egy pontatlan megfogalmazására az ellenzéki oldalon azonnal a házelnököt és a miniszterelnököt Hitlerrel és Goebbels-szel közösen ábrázoló montázzsal reagáltak. Az Országgyűlés elnöke egy interjúban arra tett kísérletet, hogy a parlament politikai szerepét részlegesen újrafogalmazza.
Elkészült a Mátrai Hőerőm? privatizációjának körülményeit vizsgáló parlamenti különbizottság jelentése. Mint Lázár Mózes, az albizottság fideszes elnöke kijelentette: valószínűleg törvénytelenség történt, de erre az albizottság csak gyanakszik, ezért ezt konkrétan ki nem mondhatja, így felkéri az Állami Számvevőszéket a részletek feltárására.
Nem Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter miatt késett 40 percet a Malév múlt pénteki prágai járata – jelentette ki a Hetek kérdésére Bencze Miklós, a légiforgalmi vállalat szóvivője. Morvay Katalin, a minisztérium szóvivője ugyanakkor elnézést kért az utasoktól a késés miatt. A két szóvivő egymásnak ellentmondó nyilatkozata arra utalhat: elfelejtették egyeztetni az álláspontokat.
A parlament e heti döntése értelmében áfakedvezményt kapnak azok az egyházak, amelyek megállapodást kötnek a kormánnyal. Ha a felsőoktatási törvény módosításának a T. Ház előtt fekvő változatát is elfogadják a képviselők, akkor a kárpótlásban érdekelt egyházak által fenntartott felsőoktatási intézmények többlettámogatásban részesülnek majd. Ezek szerint az állam egyházak között megkülönböztetést alkalmaz.
A Fidesz vezérkarában vannak olyanok, akik pacifikálnák Simicska Lajossal a kapcsolatot. Az ok egyszerű: tartanak attól, hogy a migráns-kártya nem lesz elég ahhoz, hogy 2018-ig megőrizzék a kormánypárt előnyét. Viszont ha megváltozik a választói hangulat, akkor könnyen pattközeli helyzet alakulhat ki egy ország­­gyűlési választáson.
Miközben a kereskedelmi tévék ölre mennek a nézettségi mutatók feltornászásának versenyében, a háttérben egyre gyorsuló ütemben zajlik a "királyi tévé" feltámasztása. A Magyar Televízió Rt. bejárata. Nagy tervek álmodói Fotó: Archív
Olyan ez, mint egy brazil szappanopera. Heves kommunikációs háború. A Fidesz a bizonytalankodók, a kormányoldalról leszakadók felé nyitna, Medgyessy azonban lesöpörte a szándékot kevéssé realisztikus ötleteivel, bár a szocialisták úgy tettek, mintha elhinnék azokat. A közös listának nem a megvalósulás, hanem a közbeszéd tematizálása volt a célja. 
A NATO tisztában van azzal, hogy Magyarországnak a jószomszédi viszony, illetve a délszláv magyar kisebbség érdekei miatt nagyon diplomatikusan kell viszonyulnia a Koszovó-problémához. Ezért nem várják el hazánktól, hogy fegyveres erőkkel is támogasson egy esetleges Nato- intézkedés sorozatot – hangoztatták egyöntetűen lapunknak katonapolitikusok.
Az EP-választások délutánján Szabolcs-Szatmár-Bereg megye katasztrófa sújtotta övezetté vált, miután a heves széllökések és a jégverés jelentős károkat okozott Tiszavasvári, Nyíregyháza, Kisvárda és Vásárosnamény térségében. Vasárnap késő estig 22 településről több mint 2600 lakóépület megrongálódását jelentették be. Megrongálódott továbbá 44 önkormányzati és 2 egyházi épület is, valamint egy tucat településen szűnt meg az áramszolgáltatás.
Gazdagodjon meg költekezéseiből! – a szlogen eleve nonszensz, mégis sokan elhiszik, ugyanis ezzel a szöveggel reklámozta magát a ScienNet cég Magyarországon, és 400 ezer tagot sikerült beléptetnie rendszerébe, fejenként minimum 10 ezer forintos hozzájárulással. A cég honlapja jelenleg nem működik, tulajdonosa előzetes letartóztatásban ül. Sajnos a hazai fogyasztó eleve gyenge célpont, aki mindent szívesen elhisz, a könnyű és gyors meggazdagodást munka nélkül éppúgy, mint a gyors fogyást mozgás és koplalás nélkül.
Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) ötpontos felhívást tett közzé annak érdekében, hogy helyreálljon a kormánnyal folytatott érdemi szociális párbeszéd – jelentette be a minap Főcze Lajos elnök, aki aggasztónak és súlyosnak tartja a kormánypolitika okozta helyzetet, veszélyben látja a társadalmi békét, ezért felhívással fordul minden munkavállalóhoz, minden szakszervezethez. A szakszervezeti konföderáció országos értekezletén az is elhangzott: az Orbán-kormány maga alá akarja gyűrni a szakszervezeteket.
Választási együttműködési megállapodást kötött egymással a Fidesz nevében Orbán Viktor és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) nevében Semjén Zsolt. Ugyanakkor nem világos, hogy tulajdonképpen kiket is képvisel a KDNP, mint ahogyan az sem, hogy Semjénnek van-e egyáltalán joga a KDNP nevében aláírni. Semjén Zsolt tiszteletét teszi a 75. születésnapját ünneplő Paskai László bíborosnál
Nyilvánosságra hozta az APEH a 2001-es évben befizetett személyi jövedelemadó (szja) szabadon felhasználható 1+1 százalékos felajánlásainak adatait.
"A kormány nagy határozottsággal kezdett neki programjának megvalósításához: "a fő cél a polgári Magyarország megteremtése"– jelentette ki Szájer József a kormány első ötven napjáról tartott sajtóbeszélgetésen. A frakcióvezető kifejezetten sikeresnek ítélte a kormány eddigi tevékenységét, ugyanis a Fidesz által meghirdetett 40 pontos intézkedési csomagból 16 pontban már sikerült eredményt elérni.
Földesi-Szabó László alapítványa néhány napja még az egekig emelkedett Mehmet Karcsi visszarablása miatt, majd hirtelen zuhanórepüléssel előzetesben landoltak vezetői. A VPOP állítólag véletlenül bukkant a több mint egymilliárdos adócsalásra a volt rendőr vezette alapítványnál, és ahogy lenni szokott, néhány napon belül politikai ügy lett a csempészetből. Az ellenzék kérdez, a titkosszolgálatok és az őket felügyelő miniszter pedig újra a célpontban.
Nem igazolták más közvélemény-kutatók a Tárki intézet májusi, nagy visszhangot kiváltott kutatását, miszerint az MSZP támogatottsága beérte a Fideszét, pontosabban, hogy a Fidesz népszerűsége hirtelen „lesüllyedt" a szocialisták szintjére.
A Kecskeméti Városi Ügyészség folytatólagosan elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette; jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette; nagyobb kárt okozó, üzletszerűen, részben folytatólagosan elkövetett csalás bűntette; nagyobb értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette; valamint számviteli fegyelem megsértésének vétsége elkövetésével vádolja G. György békéscsabai explébánost.
A titkosszolgálati miniszterhez fordult az olajbizottság egyik tagja, mert nemzetbiztonsági szolgálatot is érintő kérdés merült fel az olajügyben – értesült a Hetek. Lapunknak nyilatkozó ellenzéki és kormánypárti politikusok szerint "messzemenő" következtetésekre adhatna okot, ha kiderülne: Nógrádi mögött leszerelt vagy aktív titkosszolgálati személyek állnak.
„Vizsgálatom során felmerült, hogy felvetődhet a terrorcselekmény elkövetésének lehetősége is” – többek között ezt a meglepő következtetést is tartalmazza az úgynevezett „Balsai-jelentés”. A Balsai István korábbi Fidesz-politikus, jelenlegi alkotmánybíró által összeállított „szakmai értékelés” a 2006-os őszi rendőri intézkedések felelőseit volt hivatott feltárni.
Már a héten elkezdheti munkáját az a civilekből álló csapat, amely a rendszerváltás előtti titkosszolgálati adatbázist tartalmazó 18 darab mágnesszalag információinak előhívására alakult. Ha kiderül – és van rá esély –, hogy a szalagok több adatot tartalmaznak, mint a-mennyi a kartonokon, dossziékban található, az bizonyíték lesz a régóta sejtett iratmegsemmisítésre. Újdonság továbbá, hogy a jövőben a 6-os karton megléte önmagában elegendő lesz az adott személy érintettségének bizonyítására.
Egy lapunk birtokába került vitaanyag szerint új etikai kódex készül a magyar bíráknak. A szerzők ebben kitérnek magánéleti, kollegiális és politikai jellegű kérdésekre is, és a szankciók tekintetében még jogszabálymódosításra is javaslatot tesznek.
Egyes feltételezések szerint a liberális-ellenzéki Magyar Hírlap kénytelen lesz "megszelídülni", hiszen új tulajdonosa azt a célt tűzte ki, hogy az országos napilapok rangsorában jöjjön fel a második helyre. Mivel – e logika szerint – a szintén főleg baloldali olvasótáborral rendelkező Népszabadság és Népszava megelőzése irreális, kizárásos alapon a jobboldali-konzervatív közönség elcsábítása marad - ehhez viszont alapos "fazonigazításra" volna szükség a Hírlapnál.
A politikai elit közelmúltban napvilágot látott szőlőbizniszei nemcsak arról árulkodnak, milyen leplezetlen cinizmussal – ám teljesen törvényesen – turkálnak az adófizetők zsebében némelyek, hanem arról is, hogyan operálnak saját berkeiken belül, illetve ellenfeleik táborában botrányos információk csepegtetésével vagy akár visszatartásával.
Történelmi hagyományaikat a katolikus eszmék előterébe helyezésével szeretné megünnepelni az ezredfordulót az a nyolc város, amely a Szent István alapította püspökségek mai székhelye. A városok fideszes országgyűlési képviselői a héten alá is írták a közös ünneplésről szóló nyilatkozatot a Parlamentben. A megállapodás szerint a harmadik évezredbe való átlépésről a jövő nyáron egy közel két hónapos rendezvénysorozattal emlékeznének meg, amelyen világi és egyházi programok is szerepelnének.
Nem biztos, hogy közpénzen, és nem biztos, hogy csak Fidesz-vezetőket figyeltek meg az előző kormány idején – derült ki szerdán a TV3-ban Boross Péter, Orbán Viktor tanácsadójának nyilatkozatából. Boross szerint nem változtat a lényegen, ha a miniszterelnök nem volt precíz, illetve egyes megfogalmazásai félreértésen alapultak, amikor tavaly augusztusban kijelentette: az előző kormány idején titkos, törvénytelen és közpénzekből finanszírozott megfigyeléseket rendeltek el fideszes politikusok és családtagjaik ellen.
Május 30-án kezdődik Várhegyi Attila büntetőpere – erősítette meg lapunk értesülését az ügyben eljáró Pest Megyei Bíróság elnöke.
Otthont Magyarországból Összefogás néven új civil szervezet alakult, amelyhez eddig több mint kétszázhúsz neves értelmiségi csatlakozott. A mozgalom egyik szellemi elődjének a Demokratikus Chartát tartja.  A demokráciát veszélyeztető jelenségek megszaporodásával, a félelem erősödésével és a hivatalos politika, valamint a civil társadalom közötti szakadék növekedésével indokolták fellépésüket a szervezők. 
Sorra készülnek a különféle műhelyekben azok az értékelések, amelyek a baloldal vereségének az okait próbálják megfejteni. A megoldáshoz közelebb vihet az egyéni jelöltek szereplésének elemzése. Elkészült a toplista a jól teljesítőkről és azokról is, akik még a saját, balos táborukat sem tudták teljesen maguk mellé állítani.
Gyönyörűen illusztrálja a hazai celebvilág erkölcsi állapotát hazánk egyik legfoglalkoztatottabb modelljének esete, aki luxuskörülményei ellenére munkanélküli segélyért folyamodott az államkincstárhoz.
Komoly szakmai és szervezeti problémákról számolt be a Hetek a múlt héten a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely (HDKE) működésével kapcsolatban. Haraszti György, a kuratórium elnöke egy nappal múlt heti lapzártánk után válaszolt kérdéseinkre.
Bonyolult alkufolyamat előtt állnak az ellenzéki pártok vezetői, mert jóval kevesebb politikai poszt áll rendelkezésükre, mint ahány ambiciózus jelentkező igényét kell kiszolgálniuk. A pakliban nemcsak az országgyűlési listák és egyéni helyek, hanem az európai parlamenti lista és az önkormányzati pozíciók is szerepelnek.
Miután Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője letesztelte Kövér Lászlón, a Fidesz választmányi elnökén, hogy elsőre, hiba nélkül ki tudja-e mondani az "útelágazás" szót, kezdetét vette a budapesti ARCvonal irodalmi kávézóban megrendezett polgári körös rendezvény. Kövér több ízben is reményét fejezte ki, hogy maguk között vannak, így a hallgatóság joggal remélhette: a nagy nyilvánosság elől elrejtett mannához jutnak majd. Tévedett. 
Kettősség jellemzi a magyar emberek kisebbségekhez és az úgynevezett idegenekhez való viszonyát. Van egy társadalmi réteg, amelynél látványosabban jelennek meg az antiszemita és rasszista gondolatok, létezik azonban egy józan középréteg, amelyik éppen ennek láttán emeli fel a hangját. Társadalomkutatók szerint mindezt jól példázza, hogy a héten majd tízezren tiltakoztak a neonáci fiatalok várbeli megemlékezése ellen.
A kormánykoalíció több lépését is rosszul sikerültnek tartotta Elek István közíró, kormányfő-tanácsadó az Óbudai Liberális Fórum vitaestjén, ahol Lengyel László politológussal "kormányzás vagy uralkodás" témájában vitázott. Lengyel három fő pontba foglalta össze, hogy a Fidesz-MPP mit kívánt a kormányzás elején elérni, és abból mit miért nem teljesített.
Egy hete került a könyvesboltokba Sándor István, alias „Papa”, egykori fedett nyomozó hiteles története az olajmaffiába való beépüléséről, lebuktatásáról, az ellene folyó koncepciós eljárásokról és az olajos alvilággal összefonódott politika mocskáról. A könyv születéséről a szerzőt, Kármán Irént kérdeztük.
Véglegessé vált, hogy kik indulnak a Fidesz-KDNP színeiben a 2010-es országgyűlési választásokon az egyéni választókerületekben. Érdekes, hogy míg más pártokban kemény küzdelmek zajlanak a helyekért, addig a Fidesz esetében úgy tűnik, az számít, ki milyen kapcsolatban állt a központtal. Edelény és Lenti példája mutatja, hogy ostoba nyilatkozatokkal és elmérgesedett vitákkal is ki lehet esni a pikszisből. Egyébként egyéniben mintegy ötven új arc indul a Fidesz színeiben.
Az igencsak eseménydús őszi politikai szezonban, mintegy mellékesen az Országgyűlés külön törvényben szabályozta a regisztrált élettársi kapcsolat intézményét.
Ultimátumot adott az ARC plakátkiállítás szervezőinek az egyik főszponzor, a Mahir: ha megjelentetik a céget „rossz színben” feltüntető pályaművet, elállnak a támogatástól. Az ARC szervezői szerint a fenti esetet leszámítva a Mahir korrekt partner. Pénze pedig van bőven, köszönhetően a jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező tulajdonosi körnek.
Lapunk információi szerint Orbán Viktor a választási kampány idejére magához vonta a párt kommunikációjának irányítását, hogy  a jövőben elkerülhessék a Magyar Vizslához hasonló fiaskókat.  Fotó: Vörös Szilárd
Rapcsák Annamária tanítónő állítólag azért támadt késsel saját kisiskolásaira, mert azok "pokolian roszszak voltak". Más szemtanúk szerint teljesen beszámíthatatlan, s ezért mindanfajta komunikációra képtelen állapotban volt a 31 éves nő, mikor tizenéves diákjaira rontott. Magyarországon ez az első eset, hogy pedagógus ennyire durván támadt gyermekekre.
Az MSZP, az SZDSZ és a Szövetség Demecserért Egyesület közös jelöltje nagy fölénnyel győzött az időközi polgármester-választáson Demecseren. A kampány során Orbán Viktor kijelentette: a jövőt illetően jelzésérték? lesz a szabolcsi településen lezajló választás kimenetele. A Fidesz megyei szervezete csalásra gyanakszik.  Az időközi polgármester-választásra azért került sor, mert júliusban elhunyt Fáky László, Demecser korábbi fideszes önkormányzati vezetője.
A Magyar Gallup Intézet, a Medián és a Szonda Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatási adatai szerint a két legnagyobb párt esetében semmiféle drámai átrendeződés nem történt 2001 februárjában. Egyes kutatások szerint a kisgazdák támogatottsága alig kimutatható.  A Gallup 2001. február 15-e és 20-a között vizsgálta a pártpreferenciákat a felnőtt lakosság körében.
Ha rászánja azt a 100-150 ezer forintot, holnaptól akár Ön is legálisan termelhet a reggelihez friss paradicsomot, paprikát, újhagymát a spájzban – ugye megéri? Ennyit kóstálnak ugyanis azok a szerkezetek, melyek a legsötétebb pincébe rejtve is bármilyen növényt „kikeltenek”. Bármilyet. Fotó: Somorjai László
Mint egy fideszes forrásra hivatkozva megírtuk: a miniszterelnököt nyugtalanítja, hogy a szülők nem engedhetik el félelem nélkül szórakozni a gyermekeiket a fővárosban. Ezért is támogatta az alvilág és a rendőrség összefonódásának felszámolását a kormányváltás után. Az alábbiakban a négy volt főrendőrrel előzetesben ülő vállalkozó, V.
Kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezték a Való Világ cím? valóságshow egykori "keményfiúját", Segalt. A rendőrök ötvenezer ecstasy tablettát és fél kiló kokaint találtak abban a két autóban, amelyek egyikében ő is ült. Az egykori valóságshow-szereplők közül nem Segal az első, aki meglehetősen dicstelen tettel hívta fel magára ismét a média figyelmét.
Az elmúlt hónapokban számos zsidó és nemzetközi megfigyelő változást, mégpedig a rasszizmus és az antiszemitizmus iránti nagyobb toleranciát észlelt Magyarországon. Ez a változás részben annak köszönhető, hogy a jól ismert, a média működését értő, szélsőségesen nacionalista Csurka István bekerült a magyar parlamentbe. Orbán Viktor kormánya mindeddig hallgatásba burkolózott Csurka idegengyűlölő, antiszemita, cigányellenes és rasszista kijelentéseit illetően – írja a nemzetközi Anti Defamation League nev?
Az elmúlt napok kórházi járványokat bemutató hírei ellenére a szakemberek szerint nincs semmi újdonság: e területen a helyzet már tavaly is, tavaly előtt is ilyen súlyos volt. Bár a kórházi fertőzések teljesen nem küszöbölhetők ki, lehetne javítani a szomorú statisztikákon. Ehhez két dolog kellene: szervezés és pénz. Idén tizenöt kórházi fertőzésjárványt regisztráltak, amelyek tizenegy halálos áldozatot követeltek. Tavaly negyvenkét járványt jegyeztek, 4429 fertőzöttel.
"Szabadítsátok meg Németországot, majd egész Európát a vörös patkányok fogságából, űzzétek el bűzlő bolsevik uraitokat, hiszen a győzelem már nincs mesz-sze" – szól a felhívás. A fenti mondat nem a harmincas évek Németországában hangzott el, hanem azon a meghívón található, melyet egy magyar neonáci társaság tett közzé a közelmúltban. A Nemzeti Szocialista Hálózat Budapest fedőnev? szervezet az interneten keresztül szervez gyűlést a budai Várban.

Külföld

Tizenegy halott, harminchat sebesült a mérleg lapzártánkig a kedd reggel Isztambulban történt pokolgépes merényletet követően. A támadás egy rendőrségi busz ellen irányult, de a halottak között négy civil is van, és négy személyt őrizetbe vett a rendőrség az Isztambul egyik legforgalmasabb részén, a Beyazit negyedben végrehajtott robbantást követően.
Újabb szexbotrány a Vatikánban. Egy olasz magazin riporterei több katolikus papot leplezett le, akik melegbárokban létesítettek alkalmi kapcsolatokat. A Silvio Berlusconi érdekeltségébe tartozó Panorama című hetilap szerint Rómában számos olyan egyházi személy van, akik kettős életet élnek.
Az elnök asszonyai: Ségolène Royal, Valérie Trierweiler, Julie Gayet. A Closer magazin 7 oldalon számolt be.
Februárban minden francia megtudhatja, van-e még first lady az Elysée-palotában. Legalábbis ezt ígérte legújabb nyilatkozatában François Hollande elnök, aki az elmúlt napokban kínos botrányba keveredett. Hollande állítólagos titkos szerelmi ügyei fölött a francia média nagyobb része jótékonyan szemet huny, és inkább az elnöknek a gazdaság élénkítéséről szóló terveit dicséri.
Újabb terrorszervezetet üldöz az Egyesült Államok, miközben zajlik a világ legveszélyesebb terroristájának felkutatása is. A gyilkos vezető szorosan együttműködik a Hezbollahhal, ám ez utóbbi csoportot Európában még mindig nem tartják terroristának.
Letartóztatták azt a telepest, aki tavaly egy purimi ajándéknak álcázott bombával akart végezni egy messiáshívő zsidó család gyermekével. Az amerikai születésű férfiról kiderült, több gyilkosságot követett el már a múltban is, és további támadásokra készült. Sokan – köztük a súlyos sérüléseket szenvedett tizenéves fiú édesapja – úgy vélik, hogy Yaakov „Jack” Teitel esetét felhasználva az államnak példát kell statuálnia.
Az Islamic Affairs Analyst cím? londoni folyóirat szerint a nyugati média tévesen értelmezte a májusi izraeli választásokat, amikor azt állította, hogy a választók elsöprő többségben a békére szavaztak. Némelyik arab kommentátor szerint ugyanis Ehud Barak még nagyobb problémát jelent miniszterelnökként, mint elődje, Benjamin Netanjahu, ugyanis az előbbi sokkal nagyobb támogatást élvez az Egyesült Államok és más nyugati hatalmak részéről.

Sport

Az elmúlt hetek botrányos viszszaesést hoztak a londoni Arsenal gárdájánál. A tizenegyszeres angol bajnok az UEFA-kupában a döntőig menetelt, és a nyári csapatépítés is tovább erősítette az eddig is jó nevekből álló "Ágyúsokat". Mind a bajnokságban, mind a Bajnokok Ligájában látványosan meneteltek. Az októbert veretlenül záró csapat előtt világhír? gárdák (Manchester, Liverpool, Lazio) voltak kénytelenek kapitulálni.
A Fukuokában zajló úszó- és vízilabda-világbajnokság e héten újra a medencébe szólította a budapesti Európa-bajnokság által kissé meggyötört magyar vízilabda-válogatottat. A hajszoltság persze elsősorban az Eb-bronzérmes férfiválogatottra értendő, az aranyérmes hölgyek már két győzelmen is túlvannak a csoportmérkőzéseken.  Először Kanadával mérkőztek meg. Annak ellenére, hogy hosszú perceken át a kanadaiak vezettek, sikerült a kiegyenlítés, sőt az elhúzás is. Már 5–2-re vezetett Dr.
Egyre inkább úgy tűnik, hogy az Egyesült Államokban lassan csak a pénz és a show miatt lesz érdemes nehézsúlyú bokszgálát szervezni, mert pár napja az utolsó amerikait, Hasim Rahmant is megfosztották az övétől. Így teljessé vált a posztszovjet uralom a boksz királykategóriájában.
Nehéz idők járnak a Magyar Labdarúgó Ligára. Perben áll a nyáron "ejtett" Borsodi Sörgyár Rt.-vel, ráadásul összerúgta a port az MTV-vel is, miután az nem kívánt – megítélésük szerint – irreálisan magas összeget, 450 millió forintot fizetni a közvetítési jogokért. A bajnoki cím sorsa a pályán dőljön el, ne asztal mellett Fotó: MTI
Ez már könnyebb!    Fotó: MTI
Bár Magyarország a kommunista titkosszolgálati múlt feltárása terén is az utolsók között kullog, mégis egyre több cikk, tanulmány üt rést az elhallgatás falán. A pénteken kezdődő pekingi olimpiára időzítették a szerzők a sport és a politika kapcsolatát bemutató, Állambiztonság és olimpia 1956-1988 című könyv megjelenését. Melbourne-ben az oroszok elverése után a pólócsapat fele disszidált
A női tenisz jelenlegi klasszifikációs szisztémája a WTA hetvenhat nemzet több mint ezer profi játékosát rangsorolja az évente megrendezésre kerülő 64 tenisztornája alapján. Számunkra történelmi esemény, hogy a hölgyeknél, Gubacsi Zsófia és Kapros Anikó elmúlt heti nagyszer? casablancai WTA torna szereplésével először immár négy magyar szerepel a világranglista száz legjobbja között. A 20 éves Gubacsi Zsófia hétvégi casablancai győzelmével élete első WTA torna győzelmét aratta, ezzel egy csapásra huszonnyolc helyet ugorva immár a 81.
Óriási meglepetéssel zárult az elmúlt hét végén megrendezett nehézsúlyú vb-döntő. A dél-afrikai Carnival Cityben a hat éve veretlen brit Lennox Lewis kiütéses vereséget szenvedett az amerikai Hasim Rahmantól.  Hasim Rahman: Na ki lesz a következő? Fotó: Reuters

Háttér

"Csak a hiénák csámcsogását hallottam, amint ott feküdtem sebesülten egész éjszakán át. Beadtam magamnak a morfiuminjekciót, közben félig öntudatlanul lapultam, hallgattam a morgást, vicsorgást. A hiénák lassan közeledtek felém, majd az egyik engem is szaglászni kezdett" – meséli Juhász József ezredes, horvát nemzeti hős.
Feltehetőleg szervezett bűnözői csoport okozta annak a 12 ezer védett madárnak a pusztulását, amelyekre két hete a vámosok bukkantak egy olasz kamionban. Rendőrségi információk szerint ugyanakkor nem az Olaszországban elfogott orvvadászok voltak az elkövetők.
Drámai hangvételű cikksorozat, egyre terjedő mendemondák és komoly részvényárzuhanás után csődvédelmet kért a héten a negyedik legnagyobb amerikai befektetési bank, a Lehman Brothers. Egy másik befektetési bankot, a Merrill Lynchet a Bank of America mentette meg az összeomlástól, míg a világ legnagyobb biztosítótársaságaként számon tartott AIG 85 milliárd dolláros szövetségi hitellel tudta csak elkerülni a gazdaságtörténet legsúlyosabb pénzügyi összeomlását.
Újabb fordulatot vett az úgynevezett „Lippai-ügy”. A tavaly év végén kirobbant árverési eljárással kapcsolatos botrány már eddig is számos meglepetéssel szolgált. Például az eljárásról készült hanganyagból világossá vált, hogy Lippai László maga kérte autója árverezését, míg a végrehajtó le akarta erről beszélni őt.
Két dolog nem változik: Moszkva és Havas Szófia ’56-képe – ezt a tanulságot vonhatjuk le a forradalom hatvanadik évfordulóját övező egyik legkellemetlenebb botrányból.
Nemrégiben több cikk is megjelent a magyar sajtóban arról, hogy vajon mi az oka annak, hogy a megígért 8000 milliárd uniós forintból csak 30 milliárd forintnyi összeg érkezett meg az eltelt másfél év alatt a magyar gazdaságba. Vajon merre lehet a maradék, és a szétosztott pénzeknek miért csak az egyharmada jutott el azokhoz, akiknek valójában szánták?
Továbbra is nagy erőkkel folyik a nyomozás a móri rablógyilkosság ügyében, konkrét eredményt azonban még nem sikerült elérni. A hét közepén nyilvánosságra hozták az elkövetőkről készí-tett fantomképeket, amelyek nem hasonlítanak sem Horváth Szilárdra, sem Farkas Róbertre, a rablógyilkossággal korábban összefüggésbe hozott két férfira. Ennek ellenére a nyomozók "élni hagyják" ezt a szálat.
A június elején megkezdődött és novemberig tartó felújítási munkálatok során félmillió négyzetméter útfelület újul meg a fővárosban. Ezenkívül folytatódik a 2-es metró felújítása, valamint megújul a szentendrei HÉV is. Az ellenzéki politikusok rosszul szervezettnek és ötletszerűnek tartják a felújítási rohamot.  Az M7-es bevezető szakasza. Az autóvezetőknek van idejük gondolkodni Fotó: MTI

Szabadidő

Biztonságos életmód sorozatunkban, amelyet az áldozattá válás elkerülése érdekében indítottunk, elsőként a nyaralás biztonságának szinte kötelező lépéseivel foglalkozunk. A nyári pihenés, a feltöltődés, a kikapcsolódás, az élménygyűjtések és a családi kapcsolatok megerősödésének ideje.

Életmód

Előttünk az augusztus, a nyaralási főszezon. Sok családban merül fel a kérdés ilyenkor, hogy mi történjen kedvencükkel a nyaralás alatt: úgy autózzanak több száz kilométert, hogy négylábú kedvenceik miatt az út időtartama háromszorosára növekszik, vagy pedig otthon hagyják, és rábízzák valakire az állatot. Rágcsáló és teknős esetében könnyebb a helyzet, hiszen azok nem igénylik a család személyes jelenlétét: elég nekik, ha valaki két naponta enni ad nekik. Kutya vagy macska esetében már nehezebb a döntés. Jöjjön vagy maradjon?
A legtöbb ember úgy gondolja, ő sosem válhat egy ámokfutás áldozatává, így aztán azon sem töri a fejét, mit tenne, ha ez mégis bekövetkezne. Amikor azonban tanulóknak tartok biztonsági tréninget, azt tapasztalom, hogy nagyon is foglalkoztatja őket az iskolai erőszak, az áldozattá válás témája, de nem kapnak releváns válaszokat.
Többen aggódva figyelik annak a magyar cégnek az újítását, amelyik a személyiségjegyeket arcról leolvasó számítógépes programot fejlesztett ki. Reklámjuk szerint ötletüknek köszönhetően új trend honosodhat meg a munkaerő-felvétel folyamatában, míg kritikusaik a negatív diszkrimináció még szélesebb körű elterjedésétől tartanak.
A TurboMetal csapata is csatlakozott az idei Movemberhez
Míg a hölgyek rózsaszín sétára indulnak minden októberben, hogy felhívják a figyelmet a mellrák elleni küzdelemre, a férfiak novemberben bajuszt növesztenek. Komplett focicsapatok bajusza serken, és kackiás szelfik kerülnek a közösségi megosztókra. De miről is szól ez az egész?

Interjú

– Egy televíziós kommentárjában azt mondta, hogy a mostani Irak elleni katonai akció jogalapja már tizenkét éve rendelkezésre áll. Mire lehet hivatkozni ilyen hosszú idő távlatából?
Dr. Tóth Gábor tábornok, Budapest főkapitányának bűnügyi helyettese:  A Moszkva téri tüntetésen a provokátort azonnal őrizetbe vették. A roma fiú merénylői nincsenek meg Fotó: MTI

Fókusz

Ki gondolta volna, hogy az euró árfolyamának esése akarva-akaratlanul is közelebb hozta egymáshoz az Amerikai Egyesült Államokat és az Európai Uniót? Miután a kissé magasan indított euró a pályára lépése óta folyamatosan veszített értékéből, mára szinte egy az egyben átváltható a dollárra. Ez viszont új perspektívát nyit nemcsak a közgazdászok, de az Ó- és az Újvilág vásárlói előtt is.

Oldalak