Kereső toggle

Munkatársunktól cikkei

Üzlet

Egy „spanyol hercegnek” köszönhetően felébredhet két évtizedes csipkerózsika-álmából a pécsi Magasház. A napokban ugyanis vételi ajánlatot tett az épületre az ingatlanbefektetéseiről híres ibériai Grupo Milton. Ha a terveknek megfelelően felújítják az épületet, igazi modern felhőkarcoló válhat a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült, elhagyatott szellemházból.
A választások mindig kilengéseket okoznak a börzék életében. Nincs ez másként a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) esetében sem. Egy felmérés szerint egy MSZP–SZDSZ-kormány jótékony, a MIÉP esetleges kormányzati szerepe viszont kedvezőtlen hatással lenne a részvények árfolyamára. Arra a BUX-indexre, amely bizony erősen megszenvedte az Orbán-kormány mögöttünk hagyott csaknem négy esztendejét.  A kormányváltás mellett azonban a nemzetközi piac változása is szerepet játszott.
Május 15-étől tizenkét százalékkal drágul a gáz, és jövő évben a gáztörvény életbe lépésével újabb tíz százalék körüli áremelésre számíthatunk. A kormány a lakosság terheinek csökkentése érdekében gázár-kiegészítő csomagot dolgozott ki, melynek értelmében azok a háztartások, melyeknek gázfelhasználása az évi ezerötszáz köbmétert nem haladja meg, hat százalékkal; akik háromezer köbméterig használnak, nyolc százalékkal; az e fölött fogyasztók tizenkét százalékkal fizetnek többet gázfogyasztásukért.
A gazdaság egyes szektorai egy év múlva növekedésnek indulhatnak, de a társadalom egészére több évig még nem lesz hatással. Tartós munkanélküliségre, sőt szegénységre kell számítanunk – mondta a professzor megkeresésünkre.
Csak tovább nőtt a magánnyugdíj-pénztári tagok bizonytalansága a legutóbbi zárszámadási törvény elfogadását követően. Ezen belül számos változtatás látott napvilágot: január 1-jétől megszűnik a pályakezdők kötelező magánpénztári tagsága, és egy esztendejük marad arra, hogy eldöntsék, átjelentkeznek-e az állami társadalombiztosítás védőernyője alá, vagy sem.
A hitel nem ad piacot. Ez az egyik fő kifogás a vállalkozások részéről a válság várható hazai hatásaira reagáló intézkedési csomaggal kapcsolatban. A népnyelv Bajnai Gordon gazdasági miniszter után Bajnai-csomagnak keresztelte el a 807 milliárd forintos pakkot, mely elsősorban a hazai tulajdonban levő mikro-, illetve kisvállalkozások helyzetén igyekszik segíteni. Fotó: Somorjai László
A szeptemberben megkötött agrárbéke-megállapodás nem szült békét az agrárvilágban. Az úgynevezett reorganizációs program nem tud hatékony segítséget adni arra, hogy kiszabaduljanak a mezőgazdasági termelők az adósságcsapdából, sőt ellenkezőleg, súlyosan érinti a kistermelőket, olyannyira, hogy elveszthetik a családi vagyonukat, és teljes megélhetésük kerülhet veszélybe.
 Ukrajna 40 milliárd dollárt kaphat a következő négy éven belül – közölte nemrég Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója. Az összeg talán elég lesz, talán nem. Mindenesetre e nélkül biztosan államcsődöt kellene jelentenie az ukrán vezetésnek – az igen közeli jövőben.
Maxwell Watson, az IMF magyaroszági delegációjának vezetője szerint a magyar gazdaság hatalmas állóképességről tett tanúbizonyságot az idén, hiszen növelni tudta az export volumenét akkor, amikor az EU gazdasága lelassult. Watson úgy látja, hogy néhány kisebb botlástól eltekintve egészséges a monetáris politika, az idei költségvetésben azonban hitchcocki feszültség húzódik.
Nem segíti az ingatlanpiac talpra állását a kormányfő által bejelentett 29 pont, sem az egyre szigorodó hitelfelvételi változások. Lapunknak nyilatkozó szakértők szerint a fellendülés először jövőre indulhat el.
Látszólag minden az eredeti forgatókönyvnek megfelelően alakult a Postabank (PB) Princz Gábor utáni első korszakát lezáró hétvégi rendes közgyűlésén. Akik a "piszkos munkát" elvégezték, elhagyták a pénzintézetet.
A globalizáció motorjai – a multinacionális vállalatok – tavaly újabb rekordot döntöttek a közvetlen tőkebefektetéseket tekintve. Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint 1999-ben a multik beruházásainak értéke 865 milliárd dollár volt, ami 27 százalékkal több az előző évihez képest. A nemzetközi gazdaságba kihelyezett tőke mennyisége megközelítette az 5 milliárd dollárt.
A fő cél a faluban helyben maradó jövedelem maximalizálása – hangzott el a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) hétvégi kongresszusán. A gazdák szerint az ágazat hatékonyságát nem a falun kívüli befektetők profitnövekedésében kell mérni, hanem a helyben maradó jövedelem növekedésén. A független szakértők által készített program fő elemei a Fidesz agrárstratégiájának alapját képezik. 
Sípályák a sivatagban, luxusváros a tenger közepén, hétcsillagos szállodák, elérhetetlen csillogás. Ez Dubai. Vagy: ez volt Dubai? Ma még kérdéses, milyen következményekkel jár a Dubai World fizetésképtelensége.
Új korszak küszöbén. Viktor Csernomirgyin és Szlobodan Milosevics kezet ráz a G8-ak béketervére. Kemény csata volt    Fotó: MTI
A szabad vállalkozás hazája, az Egyesült Államok mindig is büszke volt azokra a polgáraira, akik munkájuk, találmányaik és jó üzleti érzékük révén nagy vagyonokat halmoztak fel, és azzal jól éltek. A történelmi örökségként kezelt milliomos-életművek kutatásában az American Heritage Magazin közelmúltban megjelent elemzése – új megközelítést alkalmazva – az egész amerikai történelem távlatában hasonlítja össze a leggazdagabb negyven amerikait.
CEO: chief executive officer, vagyis ügyvezetõő igazgató, a vállalat elsõőszámú operatív embere.
A luxusdivattal foglalkozó Burberry cég befektetői nemrég megvétózták az új vezérigazgató, Christopher Bailey 20 millió fontos (közel 8 milliárd forintos) apanázsát, ami hivatalosan még teljesítményhez sem volt kötve. Az eset ismételten rávilágított arra, hogy még mindig milyen érzékeny terület a felsővezetők javadalmazása Nagy–Britanniában – csakúgy, mint a tengerentúlon.
Újabb és újabb csúcsokat dönt a forint árfolyama. Amíg az év elején közel 270 forintot is kellett fizetni egyetlen euróért, a napokban akár 228 forintért is vásárolhattunk. Az elemzők egybehangzóan erős forintra számítanak az év hátralevő részében. Igencsak optimistán látják a forint árfolyamának várható alakulását a külföldi elemzők.
Éppen a válság miatt lenne égetően fontos minél hamarabb felszámolni világméretekben a korrupciót. Ez ugyanis közvetve hozzájárul a recesszió kialakulásához. Senki sem tudja pontosan, mekkora kárt okoz a korrupció az egyes országokban. Pedig a korrupció megszüntetése, ha lehet, még a monetáris politikánál is fontosabb eszköze lehetne a szegénység felszámolásának - fogalmazott Claire Berlinski, az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) munkatársa.
Idén ötödik alkalommal, látványos és elegáns gálaműsor keretében adták át 2001 októberében a "szakmai Oscar-díjként" számon tartott Arany Tallér-díjat, melyet a gyártó kategóriában egyhangúlag a Zalahús Rt.-nek ítélt a zsűri. Farkas Imre, a Zalahús Rt. többségi tulajdonosa Fotó: Archív
A CNBC idén harmadik alkalommal készített részletes felmérést az amerikai milliomosokról. Nem válnak, nem hazárdíroznak, de nem is adakoznak – 2014 során 500 ezer új taggal bővült ez a „klub”.
Jelentősen módosul, a szakértők szerint öszszességében kedvezőbb feltételeket biztosít a parlament által megszavazott új áfatörvény. Kedvező változásnak számíthat az áfamentesség területe. Az új szabályozás értelmében 4 millióról 5 millió forintra emelkedik az alanyi adómentesség határa. Az éves bevallók számára 50 ezer, a negyedéves bevallók esetében 250 ezer, a havi bevallóknak pedig 1 millió forintnál lehetőség nyílik a visszatérítésre, sőt a göngyölítésre is.
Komoly probléma a mikro-, kis- és középvállalatok finanszírozása – ismerte el Nagy Róza, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára. A kormány ezért négyéves fejlesztési tervet készít, hogy azok az érintett cégek is hitelhez juthassanak, amelyek nem felelnek meg a banki feltételeknek – mondta a Bancraft Kft. és az ITDH által közösen szervezett konferencia beharangozó sajtótájékoztatóján.  Szabadföldi István, a Bancraft Kft.
A gazdaság szereplőinek csak kis hányada hitt abban a kormányzati ígéretben, hogy az adótörvények 2002 végéig változatlanok maradnak. Lehet, hogy a Pénzügyminisztériumban (PM) már ez év elején hozzá is láttak az akkor még friss szja-törvény módosításához.
Csütörtökre némileg elült a szerdai tőzsdevihar. A Budapesti Értéktőzsde indexe 6128 ponttal zárva csupán 0,5 százalékkal esett az előző naphoz képest. A befektetők továbbra is a brazíliai pénzügyi válság fejleményeire figyelnek, az árfolyamokat most a Latin-Amerikából érkező hírek mozgatják. A nemzetközi tőzsdék kiegyensúlyozottak voltak. A Sao Paolo-i börze is erős emelkedéssel nyitott. A real árfolyama a sáv felső határa alatt volt, ami azt mutatja, hogy megnyugodott a piac.
Az MSZP és az LMP is elkészítette az alternatív gazdasági programját, amelyeknek az egyik közös eleme, hogy elsöpörnék a Fidesz egy­kulcsos adó­rendszerét. Az LMP a gazdagokat a jelenle­gihez képest közel háromszoros, 45 százalékos adóval és auto­matikus vagyonvizsgálattal súj­taná.
A hosszú nyári uborkaszezon után szeptemberben felélénkült a Budapesti Értéktőzsde parkettje, bár a BUX továbbra sem lépett ki a 8000-8500 pontos árfolyamsávból. A hó eleji emelkedést erőteljes visszaesés követte, így összességében közel 2 százalékkal csökkent az index értéke előző havi zárásához képest. Cikkünk segítséget kíván nyújtani a részvényvásárlás tekintetében. Az IE-New York Bróker Rt.
Meglepetésszerűen jól teljesített a magyar gazdaság az év első negyedévében. A kutatók várakozásait jóval felülmúlva 4,2 százalékkal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához képest. A gazdaságelemzők szerint a gyorsuló növekedés jelei már az év végén mutatkoztak, ám ekkora bővülésre nem, csupán 3,5-3,6 százalékra számítottak. A KSH számításai szerint 4,2 százalékkal gyorsabban nőtt a magyar gazdaság az első negyedévben, s ez nem csak az elemzői várakozásokat múlta felül, hanem három éves csúcsot is megdöntött.
Az elmúlt hónapokban némi feszültség jellemezte a Pénzügyminisztérium (PM) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetőjének kapcsolatát. Járai Zsigmond jegybankelnök ugyanis nehezményezte a parlament elé beterjesztett jegybanktörvény-módosítást, mert meglátása szerint ez több ponton csorbítaná az MNB függetlenségét. László Csaba pénzügyminiszter nem így látta a helyzetet.
Dr. Végzet újra riogat. Vagy csak előre figyelmeztet: újabb válsághullám közeleg? Ezt ma még senki nem tudja pontosan. Lapunknak nyilatkozó elemzők úgy vélik, ha lesz is újabb krízis, semmiképpen nem lesz akkora, mint az egy évvel ezelőtt kirobbant.
A kormány és az ellenzék közötti politikai csatározás középpontjává vált a gazdaság helyzetének megítélése. A szakmaiság jegyében politikai pártállástól vált függővé az a megítélés, hogy a gazdaság állapota rászolgál-e a gyors kiigazításra, vagy a kedvezőtlen folyamatok mellett ráér később dönteni erről. A polémia nem csupán a gazdasággal kapcsolatos: politikai tétje van a döntésnek.
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) éves washingtoni közgyűlésén résztvevő magyar illetékesek az eddig lebonyolított találkozókon a magyar gazdaságpolitikával kapcsolatosan a nemzetközi pénzügyi szervezetek vezetőinek megnyugvását tapasztalták. László Csaba pénzügyminisztériumi államtitkár nyilatkozata szerint a magyar inflációs ráta, a fizetési mérleg jelenlegi számai és a jövő évi költségvetés tervszámai az említett szervezetek köreiben bizalmat ébresztettek.
Az Enron energiaóriás csődjéhez – a Newsweek hírmagazin elemzése szerint legalábbis – a topmenedzserek tíz éven át folyó rivalizálása és szexuális kicsapongásai, a hedonizmus is hozzájárultak. Az Egyesült Államok legnagyobb pénzügyi csődjének hátteréről számtalan tényfeltárás jelent meg (A politikusok jól járnak – Csődcsúcs az USA-ban, Hetek, 2002. február 8.), miként hazudtak a nagyrészvényesek a kisbefektetőknek a cég valós helyzetéről, hogyan manipulálta a világhír?
Stabilizálódni látszik az autóipar. Egyelőre azonban nem lehet még tisztán látni, hogy csak a roncsprémiumnak köszönhetően vagy véglegesen kifelé indult a válságból.
A piacok megnyugodtak, a forint erősödik Matolcsy György első jegybankelnöki csomagjának ismertetése óta. „Használni nem nagyon fog, de legalább nem árt” – összegezhetőek a mértékadó elemzői vélemények. Hogy akkor mi az értelme? Ezt próbáltuk kideríteni.
Egyre nagyobb vihar kerekedik a Gripen vadászgépek beszerzése körül. Már nemcsak a svéd ügyészség, hanem az amerikai hírszerzés, a CIA is nyomoz a svéd–brit vadászgépek cseh és magyar vásárlása ügyében. Több millió dolláros vesztegetési ügy gyanúja lengi körül a hat évvel ezelőtti eseményeket.
Zdeborsky György, a CIB Bank elnök-vezérigazgatója a múlt hét végén bejelentette, hogy nem kívánja meghosszabbítani 2002. március végén lejáró szerződését. A hivatalos indoklás szerint Zdeborsky "kevesebb kötöttséggel járó szakmai munkában kívánja hasznosítani tapasztalatait". Zdeborsky tizenhárom éve áll a CIB Bank élén; ebben az időszakban a CIB a nemzetközi vállalatok exkluzív kis bankjából Magyarország negyedik legnagyobb és második legnyereségesebb univerzális bankjává fejlődött.

Belföld

Az egyházi ügyekért felelős Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma sem ért egyet a vámtörvény egyházakat érintő szakaszával – derül ki Rockenbauer Zoltán miniszternek az Országgyűlés Emberi Jogi, Vallási és Kisebbségügyi Bizottságának elnökéhez írt leveléből. Kósáné Kovács Magda, a bizottság szocialista elnöke azután fordult a szaktárcához, hogy a parlament elfogadta a vámtörvényhez teljesen váratlanul csatolt felekezeti megkülönböztetést magában hordozó passzust.
Kábítószer előállítására alkalmas kenderültetvényre lelt a rendőrség Lőrinciben egy nagymama konyhakertjében. Az egzotikus növények termesztése azonban nem az ő lelkiismeretét terheli, hanem unokájáét és annak két társáét, akik ellen a rendőrség eljárást indított kábítószerrel való visszaélés alapos gyanúja miatt. A fiatalkorú Sz. Sz. szülei elváltak.
A hatályos médiatörvény értelmében azonnal be kellene vonni a Pannon Rádió frekvenciaengedélyét, mivel tulajdonosi szerkezetéből egyértelműen kiderül, hogy egy politikai párt – nevezetesen a MIÉP – befolyása alatt áll, ez pedig ellenkezik a jogszabályokkal. A rádiót működtető Gidó Média Kft.-nek huszonhat százalékos tulajdonosa a Bocskai Szabadegyetem, melynek alapítója Csurka István, a MIÉP elnöke, továbbá a Gidó Média Kft.
Miközben a kereskedelmi tévék ölre mennek a nézettségi mutatók feltornászásának versenyében, a háttérben egyre gyorsuló ütemben zajlik a "királyi tévé" feltámasztása. A Magyar Televízió Rt. bejárata. Nagy tervek álmodói Fotó: Archív
A félrészegen karlendítő brit politikus leleplezése után úgy tűnt, hogy különösebb visszhang nélkül zajlik le a külföldi sajtó által csak neonáci találkozóként említett idei Magyar Sziget Fesztivál. Két előadás azonban váratlanul kicsapta a biztosítékot: a Jobbik szövetségese faji háborúról értekezett, míg a párt önkormányzati képviselője egy korábbi és a jelenlegi miniszterelnök agyon­lövéséről beszélt nagy nyilvánosság előtt.
Hosszú hallgatás után Orbán Viktor is elmondta véleményét az árpádsávos zászlókról. Az egyik kereskedelmi csatorna híradójában a Fidesz elnöke kijelentette: a sávos lobogó „nem nyilas zászló, ez egy tévedés. A nyilas zászló az úgy festett, hogy az árpádsávos zászlóba nyilaskeresztet rajzoltak. Ilyen zászlót én nem látok ma a magyar köztereken”. Miután a zászlókat s így saját pártrendezvényeiket tisztára mosta, az ellenzék vezére a magyar demokráciáról is elmondta véleményét.
Egy lapnak már nyilatkoztam az ügynökmúltammal kapcsolatban, többet nem kívánok a témával foglalkozni – vette elejét lapunk megkeresésére mindenféle kérdezősködésnek Rummel József. A hódmezővásárhelyi szocialista polgármesterjelölt kampányfőnökéről csak ezen a héten derült ki, hogy az előző rendszerben III/III-as ügynök volt, bár a neve szerepelt egy már hónapok óta ismert ügynöklistán. Rummel József
Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke által vezetett tárgyalódelegáció újra tárgyalt a Földművelésügyi Minisztérium (FVM) vezetőivel. A csütörtöki tárgyaláson, amelyet a minisztérium részéről Tamás Károly közigazgatási államtitkár vezetett, a termelők lényeges követelései szakértői szinten elfogadásra kerültek. Az FVM tárgyalócsoportja hétfőig kért időt a megállapodás házon belüli további egyeztetésére.
– Kívülről úgy tűnik, hogy az SZDSZ csak a parlamentben és legfeljebb a fővárosban "él", működik. Mi a tényleges helyzet, létezik, tetszhalott, vagy tényleg leépülőben van a vidéki SZDSZ?
A kormánypárti képviselők időhúzása jellemezte a Medgyessy Péter titkosszolgálati múltját vizsgáló parlamenti bizottság első szabályos ülését. Miután a jelenlévők – négy kormánypárti és négy ellenzéki delegált – meggyőződtek az elnök (az MDF-es Balogh László) nemzetbiztonsági vizsgálatának kedvező eredményéről, a szocialista képviselők a bizottság ügyrendjéhez nyújtottak be módosító javaslatokat.
Augusztus 4-én leköszönt tisztségéből Göncz Árpád köztársasági elnök. Mádl Ferenc új elnököt pénteken délután 17 órakor iktatták hivatalába protokolláris körülmények között. A leköszönő elnököt 1990. augusztus 3-án választotta meg a Magyar Köztársaság elnökévé a parlament, majd 1995. június 19-én újraválasztotta, mindkét alkalommal több mint kétharmados többséggel.
A történet szerint Orbán Viktor újraválasztását követően a közrádióban megkérdezte az intézmény egyik vezetőjét, hogy mit gondol, mi a legfőbb nemzeti attribútum. Aztán meg is válaszolta a saját maga által feltett kérdést: állítólag azt mondta, a legfőbb nemzeti attribútum a szombati NB 1-es körkapcsolás.
Fotók: AP
Mennyire elszigetelt politikus Orbán Viktor Európában bevándorlásügyben? Kiírta magát az európai nemzetek vezetői közül, mint ahogy kritikusai állítják, vagy épp ellenkezőleg: híveinek van igaza, akik szerint őt követi Európa mind több vezetője?
Az újabban szinte csak a volt szocialista ünnepségek "másképp ünneplésére" szakosodott Fidelitas ezúttal a forradalmi ifjúsági napokra emlékezett a Szindbád moziban. A Fidesz ifjúsági tagozata által bemutatott Régi idők szocija címet viselő rövidfilmmel azonban nemcsak az "átkos" rendszer pártfunkcionáriusait tették nevetségessé, hanem saját magukat is. Rogán Antal. Azt hiszi, vicces Fotó: Vörös Szilárd
Egyre több sajtóorgánum "feszegeti" azt, hogy a társadalomra, a családokra és a hátrányos helyzet? fiatalokra oly veszélyes prostitúciót azért nem lehet Magyarországon visszaszorítani, mert bizonyos politikai és hatósági körök támogatását is élvezik. Egyre többen állítják ugyanis: "Fejétől bűzlik a hal." Konkrétumok nincsenek, találgatások viszont igen. A rendőrség pedig tehetetlennek tartja magát. – Halló, Margit utcai szociális otthon?
Ismét fellángolhat a hazai maffiaháború Seres Zoltán kivégzése nyomán. Amennyiben ugyanis bűnözői csoportok állnak a brutális gyilkosság hátterében, a néhány hetes gyász leteltével megindul a harc Seres érdekeltségeinek megszerzéséért – vélik a téma szakértői. Hétfő délután Tahitótfalun ismeretlen tettesek a nyílt utcán megölték Seres Zoltán negyvenöt éves vállalkozót.
Tíz nappal azután, hogy kibuktatták a Jobbik elnökségéből, visszaadta parlamenti képviselői mandátumát Novák Előd. A párt új frakcióvezetője mindeközben feljelentette a miniszterelnököt, amiért Orbán Viktor adócsalónak nevezte. A nyári szünet előtt még felpörögtek az események a Jobbik körül.
A Nemzetközi Lobbisták Egyesülete kiállt Medgyessy Péter mellett. Sajtóközleményükben leszögezik, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltje által korábban végzett lobbitevékenységgel kapcsolatban semmiféle etikai vagy jogi szabálytalanságról nem tudnak.
Rég volt olyan nehéz időszaka a magyar társadalomnak, mint amilyen a következő lesz - fogalmazott a héten diplomaták előtt Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint az ország nagyon súlyos veszélyhelyzetbe sodródott az euróválság miatt, ezért az ősz nehéz, a szuverenitásért folytatott küzdelemmel teli időszak lesz. Juhász Attila és Krekó Péter a Political Capital vezető elemzői a „forró ősz" kérdéseit vették számba.
2000-ben újra megerősítést nyert, hogy a mostani fiatalok – tinédzserek és fiatal felnőttek – által elkövetett bűncselekmények alattomosabbak, kegyetlenebbek és könyörtelenebbek, mint a korábbi időszakban. Olyan esetek történtek, amelyek jól mutatják, hogy nemcsak súlyos szociális problémákkal küszködnek a magyar családok, hanem szellemi-morális válság következményeivel is szembe kell néznie a társadalomnak.
Interjú Pallag László kisgazda politikussal, az olajügyek és az esetleges korrupciós ügyek feltárására alakuló országgyűlési vizsgáló bizottság "leendő" elnökével.
A népszerű színész vasárnap hajnalban bekövetkezett sajnálatos és tragikus autóbalesete újra ráirányította a figyelmet arra, hogy a magyarok nagy arányban hagyják figyelmen kívül a biztonsági felszerelések használatát.  A színész megroncsolódott autója Fotó: MTI
Több ezren búcsúztatták hétvégén az utolsó személyszállító vonatokat országszerte. Tizennégy vasúti mellékvonalon ugyanis utoljára jártak a szerelvények. Vasutasok, önkormányzati vezetők, lokálpatrióták szinte mindenhol egy-egy mécsessel, koszorúval és a vonal beutazásával emlékeztek, sőt az egyik szárnyon cigányzenekar húzta el a vonatok utolsó nótáját. Fotó: Somorjai L.
A hivatalos verzió szerint nem telepítenek amerikai rakétatámaszpontot Magyarországra. A nem hivatalos verzióból már a projekt költségvetését is tudni lehet, bár egyelore több forgatókönyv is létezik a támaszpont helyére vonatkozóan.
A Jobbik négy, nemzetbiztonsági szűrőn fennakadt képviselője nem érti, hogy miféle kockázat rejlik személyükben, ami miatt nem ülhetnek be a sokszor államtitkokkal is dolgozó bizottságokba. Hogy jóhiszeműen kiáltanak-e politikai megrendelést, már csak azért is kétséges, mert közben pártjuk több szállal kötődik azokhoz a politikai terror­­szerve­zetekhez és paramilitáris csoportokhoz, amelyek vállaltan a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjének megdöntésére szerveződtek.
Múlt pénteken könnygázzal és tonfával kellett szétválasztani a bevándorlókat a kiskunhalasi Gábor Áron Laktanyában kialakított regisztrációs ponton.
A szocialista politikus szerint a baloldal keresi 21. századi arculatát, míg a jobboldal a mai napig nem tud mit kezdeni őskonzervativizmusával.  Újhelyi István Fotó: S. L.
Az MSZP, az SZDSZ és a Szövetség Demecserért Egyesület közös jelöltje nagy fölénnyel győzött az időközi polgármester-választáson Demecseren. A kampány során Orbán Viktor kijelentette: a jövőt illetően jelzésérték? lesz a szabolcsi településen lezajló választás kimenetele. A Fidesz megyei szervezete csalásra gyanakszik.  Az időközi polgármester-választásra azért került sor, mert júliusban elhunyt Fáky László, Demecser korábbi fideszes önkormányzati vezetője.
Édesanyjára emlékeztette az egyik áldozat a kettős prostituáltgyilkos fiatalembert, aki más magyarázatot nem adott szörny? tettére – tudta meg a Hetek. Egy lapunknak nyilatkozó kriminálpszichológus szerint a prostituáltakkal való élés minden esetben aberráció, nélkülözi az egészséges szexualitáshoz elengedhetetlen kommunikációt és érzelmeket. A perverz fiatalembernél ez az aberráció más lelki sérülésekkel is társulhatott.
Bár az MSZP szavazóbázisa minimum kétszer akkora, mint az Együtt-PM támogatói köre, a kormányoldal szinte monomániásan Bajnai Gordon lejáratására koncentrál. A látszólagos ellentmondás azonban feloldható a közvélemény-kutatásokból hosszabb elemzéssel kiolvasható adatok alapján.
Hét éve nem szavazott le az Országgyűlés Külügyi Bizottsága szaktárca által ajánlott jelöltet. Katona Tamás volt MDF-es, majd MDNP-s, egykor népszerű politikus most a kormányoldal kellő támogatásának a hiánya miatt – még – nem utazhat Lengyelországba.
A parlament keddi ülésnapján a kisgazdák két alkalommal is leszavazták Deutsch Tamás sportminiszter válaszát, melyet a magyar labdarúgás ügyében feltett kérdésekre adott. Ezek után a nagyobb koalíciós párt szintén élt az "el nem fogadás" eszközével a vidékfejlesztési miniszterrel szemben: leszavazták Torgyán Józsefet.
Monica Lewinsky  és Bill Clinton
A politikusok félrelépései, prostituáltakkal ápolt kapcsolatuk nyilvánosságra hozatala a választók tájékozódását segíthetik, a róluk gyűjtött adatok azonban zsarolhatóvá tehetik az érintetteket.
Az igazságszolgáltatás tisztaságának záloga a nyilvánosság – mondta Varga Zoltán bíró azon a konferencián, melyet A büntetoeljárás és a sajtó címmel rendezett a Magyar Jogász Egylet. A rendezvény apropójaként szolgált, hogy a sajtó és az igazságszolgáltatás kapcsolata nem megfeleloen rendezett, miközben a kriminológiai események egyre nagyobb terjedelemben és egyre nagyobb hangsúllyal szerepelnek a híradásokban. 

Külföld

– Milyen jelenleg az élet Vajdaságban? A "kisemberek" hogyan élik meg ezt a rendkívüli válsághelyzetet?
Közvélemény-kutatás vizsgálta a franciáknak a muszlimok iránti toleranciáját a Le Figaro megbízásából októberben, jelentős változást mutatva a két évvel korábbi állapotokhoz képest. Az iszlám elutasítottsága a muzulmán közösségek társadalmi térnyerésével párhuzamosan növekszik – derül ki a kutatásból.
Folyamatosan erősödik a nyomás az Egyesült Államokon, mivel a nemzetközi közösség szeretné elnyerni az internet feletti ellenőrzésbe való beleszólás jogát. A világháló kontrollálása gyakorlatilag a mai napig az észak-ameri­kai ország monopoljoga.
A véglegesnek mondható hivatalos eredmények alapján – lapzártánk idején 99,5 százalékos feldolgozottságnál – fej fej mellett végzett a két horvát vezető párt, az ellenzéki jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a Szociáldemokrata Párt (SDP).
Két magyar állampolgárt raboltak el Szíria észak-keleti részén szombat hajnalban. Az eddigi értesülések szerint a magyarokat egy rablótámadás során ejtették túszul egy cég telephelyén ismeretlen fegyveresek. Kedden este megérkezett Szíriába a Terrorelhárító Központ egysége, amely a szír hatóságok segítségével igyekszik megtalálni a magyar túszokat, kérdéses azonban, hogy mit tudnak tenni a zavaros helyzetben.
A magyar diplomácia azon dolgozik, hogy hiteles kép alakuljon ki Magyarországról NATO-szövetségeseinkben és az EU-tagországokban – nyilatkozta Horváth Gábor külügyi szóvivő a Heteknek. A külügyminisztérium továbbra is támogatja a vajdasági magyarság autonómia-koncepcióját és nemzetközi szinten is el akarja fogadtatni a tervezetet.
Hillary Clinton, az Egyesült Államok külügyminisztere kétnapos indiai látogatása során szorgalmazta, hogy India csökkentse tovább iráni olajimportját.
Miközben a héten újabb terrorhullám söpört végig Ázsiában, IsztambultólIndiáig, Európában az elmúlt három évben nem sikerült merényletet végrehajtaniuk a terroristáknak, az Egyesült Államok pedig a terrorizmus elleni harcnak köszönhetően mindeddig a határain kívül tudta tartani a terrortámadásokat. A 2001. szeptember 11-ei támadások óta eltelt közel hét évben a terrorizmus arca is megváltozott – írja az al-Kaidáról szóló Győzelem vagy vereség?
Tizenegy halott, harminchat sebesült a mérleg lapzártánkig a kedd reggel Isztambulban történt pokolgépes merényletet követően. A támadás egy rendőrségi busz ellen irányult, de a halottak között négy civil is van, és négy személyt őrizetbe vett a rendőrség az Isztambul egyik legforgalmasabb részén, a Beyazit negyedben végrehajtott robbantást követően.

Hit és értékek

Nyolc bíborosból álló tanácsadói testületet nevezett ki Ferenc pápa a vatikáni kúria reformjára. Bár az olasz sajtó forradalmi egyházi  fordulatról ír, a testülettől gyors döntések nem várhatók. A hivatalos szentszéki közlemény szerint ugyanis a főpapok első találkozójukat csak október elején tartják.
Ki lesz az első amerikai elnök, aki feltárja az igazságot? Bill Richardson volt új-mexikói kormányzó 2000-ben, amikor a Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázott, azt ígérte, hogy a Fehér Házban az egyik első feladata lesz a titkos ufóakták nyilvánosságra hozatala, így a szűkebb pátriájához tartozó roswelli incidensre is fényt derít.

Sport

30 év után először szerepelt nemzetközi tornán, és 44 év után először Európa-bajnokságon a magyar labdarúgó-válogatott. A bemutatkozás jobban talán nem is sikerülhetett volna, és nemcsak azért, mert a találkozót a jó és a gonosz meccseként aposztrofáló, kissé nagy mellénnyel pályára lépő osztrákokat megvertük kettő-nullra.
Az áprilisi térdműtétje után lábadozó Ronaldót ittas vezetés miatt pénzbírsággal sújtották egy spanyolországi igazoltatás során.  Az olasz Internazionale 24 éves brazil csillaga a hétvégén barátaival San Sebastianban szórakozott, s valószínűleg a vacsorához elfogyasztott bor okozta a vesztét. 
"Magyarország legjobbja tüzet hozott a West Bromba" – ezzel a címmel közölt cikket Gera Zoltánról a tekintélyes labdarúgószaklap, a World Soccer a napokban. Az egészoldalas írást jegyző zsurnaliszta szerint az angol élvonalba most újból feljutott WBA-nak éppen ilyen technikás játékosra volt szüksége, mint a magyarok csapatkapitánya. Gera a Vieirát is soraiban tudó Arsenal elleni találkozó legjobbja volt Fotó: Reuters
Nehéz idők járnak a Magyar Labdarúgó Ligára. Perben áll a nyáron "ejtett" Borsodi Sörgyár Rt.-vel, ráadásul összerúgta a port az MTV-vel is, miután az nem kívánt – megítélésük szerint – irreálisan magas összeget, 450 millió forintot fizetni a közvetítési jogokért. A bajnoki cím sorsa a pályán dőljön el, ne asztal mellett Fotó: MTI
Tovább folytatja menetelését a Dunaferr. Az újvárosi csapat előnye a 18. fordulóban három pontra nőtt; a Dunaferr ugyanis legyőzte a Debrecent (3–2), a Vasas azonban nem bírt a Ferencvárossal (3–3). A Dunaferr és a válogatott jelenlegi állapotáról a Hetek Nagy Tamás balszélsőt kérdezte.
Még nem lehet pontosan tudni, mikor fog sor kerülni Kovács István első világbajnoki címvédő mérkőzésére. A WBO (Bokszvilágszervezet) pehelysúlyú világbajnoka, érthető módon, elsőként Magyarországon szeretne ringbe lépni címvédőként, de egyelőre az ügyben nem született döntés.  Dámosy Zsolt menedzser elmondta, mindent megtesznek, hogy az Universum Box-Promotion ökölvívója június 23-án, az Üllői úton szálljon a ringbe.

Háttér

Elkészültek a bírói szervezet átvilágításának a dokumentumai. Van benne hideg is, meleg is, a konklúzió azonban mindenképpen változtatásokért kiállt. A kritikusok szerint erre a feudális előjogaikat féltő megyei bírósági vezetők miatt nincs nagy esély, a rendszer részeiként tevékenykedők pedig azért szkeptikusok, mert valamennyi lényeges kérdéshez kormánypárt és ellenzék közös döntése szükséges. Képünk illusztráció
A július 23-án Kecskemét mellett lezuhant MIG–29-es típusú vadászrepülő katasztrófájának okait a Légügyi Igazgatóság szakemberei továbbra is vizsgálják, Helembai László légügyi főigazgató vezetésével. Az ezredes a Hetek kérdésére elmondta: a bemutatórepülés során történt baleset okai közül kizárható a műszaki hiba. Lapunk úgy tudja, hogy a gép egy rendkívüli felkészültséget kívánó manőver után zuhant le.
"A mi szempontunkból szürrealisztikus a helyzet, hogy most, az iraki háború kitörésének a napján nyílik meg 
Feltehetőleg szervezett bűnözői csoport okozta annak a 12 ezer védett madárnak a pusztulását, amelyekre két hete a vámosok bukkantak egy olasz kamionban. Rendőrségi információk szerint ugyanakkor nem az Olaszországban elfogott orvvadászok voltak az elkövetők.

Interjú

Interjú Gusztos Péterrel, az SZDSZ legfiatalabb ügyvivőjével. Gusztos Péter Fotó: Aszalós Szilvia
– Egy televíziós kommentárjában azt mondta, hogy a mostani Irak elleni katonai akció jogalapja már tizenkét éve rendelkezésre áll. Mire lehet hivatkozni ilyen hosszú idő távlatából?

Fókusz

Rendkívüli sajtótájékoztató keretében Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, az FTC társadalmi elnöke jelentette be, hogy a horvát Marijan Vlak foglalja el a közelmúltban menesztett vezetőedző, Nyilasi Tibor posztját. A miniszter úgy mutatta be a trénert, hogy "Marijan Vlak úr szerződésével a világ élvonala jelent meg a Ferencvárosnál, ami új légkört, új szellemiséget hozhat az Üllői útra." Az edző feladata nem kevesebb, mint hogy a bajnokság végére juttassa fel az első három csapat közé a Fradit.
Egy hét alatt nagy és – egyelőre úgy tűnik – negatív fordulat történt Magyarországon: gyakorlatilag megszűnt az utóbbi időben a lakossági és vállalati beruházások növekedésében döntő szerepet játszó devizahitelezés, és megingott az ország gazdasága iránti külföldi bizalom is.
A július 23-án Kecskemét mellett lezuhant MIG–29-es típusú vadászrepülő katasztrófájának okait a Légügyi Igazgatóság szakemberei továbbra is vizsgálják, Helembai László légügyi főigazgató vezetésével. Az ezredes a Hetek kérdésére elmondta: a bemutatórepülés során történt baleset okai közül kizárható a műszaki hiba. Lapunk úgy tudja, hogy a gép egy rendkívüli felkészültséget kívánó manőver után zuhant le.

Életmód

Fotók: HISZ
A Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány által szervezett vetőmagok szétosztásának feladatát vállalta el az idei évben is a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata (HISZ).
Erin Callan 2008 elején vette át álmai pozícióját: nőként pénzügyi vezető lett a Lehman Brothersnél. Habár a történet folytatása azóta közismert, akkor csak egyetlen kellemetlen momentum árnyékolta be örömét. Néhány hónappal ezelőtt menesztették egyik nagy példaképét, a Morgan Stanley társelnökét, Zoe Cruzt, mivel a cég 3,7 milliárd dollárt bukott a subprime értékpapírokon.

Arcok

2013. április 15-én huszonhétezer ember indult el az amerikai függetlenségi háború csatáira való emlékezés alkalmából megrendezett maratonon Bostonban. Körülbelül tizenhétezren át is haladtak már a célvonalon, amikor 14 óra 50 perc 12 másodperckor egy-egy pokolgép robbant, aminek következtében kétszázhatvanan megsérültek, hárman pedig életüket vesztették.

Oldalak