Kereső toggle

Munkatársunktól cikkei

Belföld

Politikai okokból menesztették hat megye közigazgatási hivatalának vezetőjét – mondta lapunknak Lamperth Mónika szocialista politikus, aki a történtek megindoklása érdekében kezdeményezte az önkormányzati bizottság összehívását. Bernáth Varga Balázs, a testület kisgazda elnöke ezzel szemben úgy véli, hogy a leváltások törvényes formában történtek. December 31-én telefaxon értesítették felmentésükről Szabolcs-Szatmár, Komárom-Esztergom, Tolna, Nógrád, Hajdú-Bihar és Somogy megye közigazgatási hivatalainak veze
"A keresztény szellemiség érvényesülése a politikai és társadalmi élet különböző területein" címmel tartott előadást a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) szervezésében Semjén Zsolt államtitkár a közelmúltban Zalaegerszegen. A mintegy 120 főnyi hallgatóság előtt az államtitkár hangsúlyozta a magyarság kiemelkedő szerepét Európában – "Miért is kell nekünk Európába menni, amikor annyit véreztünk már Európáért!
"Magyarországon olyan erős a gyűlölet a belpolitikában, hogy az a vezető politikusokat súlyosan emészti. Saját szemeimmel láttam, ahogy Antall József ez alatt az erő alatt megroppant; magam is tapasztaltam, hogy milyen kibírhatatlan ennek a gyűlöletnek a terhe. Tönkre lehet menni ezalatt. Emiatt, ha nyertünk volna is, egy vagy két év után átadtam volna a helyemet másnak” – mondta Horn Gyula, szocialista képviselő, volt miniszterelnök Békéscsabán, az MSZP immáron szokványossá váló ország(rész)gyűlésének egyik előadásán.
Ki kicsoda a szélsőjobboldalon? Néhány héttel a Magyar Gárda kettészakadását követően újabb törésvonal körvonalazódik a szélsőjobboldalon: ezúttal a mindeddig bajtársaknak gondolt figurák, Tomcat illetve a kuruc.info szerkesztői ugrottak egymásnak. Az ügy egyik hozadéka, hogy autentikus forrásból értesülhettünk róla, kik szerkesztik a mocskos hangvételű és szellemiségű honlapot.
A szakmapolitikai és gazdasági ügyek színvonalas, pragmatikus, és nem túl ideologikus megoldása, illetve a szélsőjobb „lenyomása" tűnik az új Orbán-kurzus legfontosabb célkitűzésének, amiben a kétharmados törvények sem szabhatnak gátat a Fidesznek. A Fideszben mindenki biztos abban, hogy a második fordulót követően rendelkezni fognak az alkotmányozáshoz szükséges többséggel. A leendő ellenzéknek gyakorlatilag nem sok eszköze lesz, hogy a Fidesz terveit a parlamentben megakadályozza.
"Ha átlapozzuk a Magyar Nemzetet, egy, a kormányt támogató magyar napilapot, nem tart sokáig észrevenni a képletet. Bár a lap magántulajdonban van, a legnagyobb és legdrágább hirdetések mind minisztériumoktól, állami vállalatoktól vagy államhoz kötődő szervezetektől jönnek. Azután, ha az ember bekapcsolja az adófizetők pénzéből fenntartott közszolgálati Magyar Rádiót vasárnap reggelenként, a Vasárnapi Újságot hallgathatja, amely notórius antiszemita.
"A tagok kötelezik a korábbi ügyvezetőt, hogy a jelen tagi gyűlés bezárását követően haladéktalanul adja át az új ügyvezetőnek a Társaság teljes dokumentációját, iratanyagát, házipénztárát, kulcsait, bélyegzőit…" Kaya Ibrahim ezután hozzálátott a 11 aznap megvásárolt cég iratainak, dokumentációjának, kulcsainak, bélyegzőinek és házipénztárainak átvételéhez – nyilván úgy, ahogy azt a 11 jegyzőkönyv előírta.
Földesi-Szabó László alapítványa néhány napja még az egekig emelkedett Mehmet Karcsi visszarablása miatt, majd hirtelen zuhanórepüléssel előzetesben landoltak vezetői. A VPOP állítólag véletlenül bukkant a több mint egymilliárdos adócsalásra a volt rendőr vezette alapítványnál, és ahogy lenni szokott, néhány napon belül politikai ügy lett a csempészetből. Az ellenzék kérdez, a titkosszolgálatok és az őket felügyelő miniszter pedig újra a célpontban.
Európa egyik legkevésbé boldog nemzete a magyar – derült ki a Tárki 2005-ben végzett Európai társadalmak összehasonlító vizsgálatából. A huszonnégy országra kiterjedő kutatás során 45 ezer ember helyezte el magát egy tíz fokozatú skálán aszerint, hogy éppen mennyire érzi boldognak magát.
Jézus már kétezer évvel ezelőtt a Sátán fiainak nevezte azokat, akiknek mai örökösei uralják a világot, de korunk nemzetiszocialistái hamarosan fegyvert fognak a fehér faj védelmében - efféle szellemi és intellektuális sötétség árasztotta el a budai hegyeket a Jobbik-közeli szervezetek hétvégi összejövetelén, melyhez a rendőrség nagy erőkkel asszisztált.
Szegeden egy ideje a reklám- és rendezvénycélú közterület-használattal kapcsolatos feladatokat egy magáncég (Szegedi Városkép Kft.) látja el. A pártok ilyen jelleg? kérései is várhatóan ezen az úton fognak teljesülni, aminek viszont több képviselő nem örül.
Az S.O.S. Egyesület a Szenvedélybetegekért legutóbb egy vidéki és egy budapesti középiskola négy évfolyamának 223 diákját kérdezte meg a mai droghelyzetrol. Felméréseik szerint a diákok több mint fele rendszeresen dohányzik, 83 százaléka volt már részeg, és 45 százalékuk kipróbált már valamilyen kábítószert is. A gyakorta drogozók 8 százaléka veszélyesebb anyagokat (kokain, crack, rush) is használ. 
Belpolitikai vihart kavart a Foreign Affairs cím? amerikai lapban megjelent információ, miszerint Lord Robertson NATO-főtitkár nem hivatalosan közölte Juhász Ferenc honvédelmi miniszterrel, hogy már régen kizárták volna Magyarországot a szövetségből, ha erre lehetőség nyílt volna. A szerző szerint a NATO-ban azért bírálják Magyarországot, mert az elmúlt négy évben túl sokat mulasztott a vállalások teljesítésében.
Felkérte a csatlakozási tárgyalások megkezdésére az LMP-t az Együtt 2014 választói mozgalom. Az LMP hétvégi kongresszusán dönt a stratégiájáról és szövetségesi politikájáról, amire elküldték az Együtt 2014 mozgalom alapvetését tartalmazó dokumentumot.
Mit állít az Európai Bizottság (EB) legutóbbi országjelentése? Szégyenpadon vagyunk, vagy igazolást nyert a „magyar modell”? Ahogy az már lenni szokotta magyar közéletben, most is gyökeresen eltérő olvasatok születtek ugyanarról az uniós dokumentumról.
Körülbelül május óta tart a szegedi Ruhagyár Rt. kálváriája. Pontosabban már nem is nevezhetjük ruhagyárnak az eddig több mint 600 embernek munkát adó céget, mivel lényegében már csak részben létezik: szeptember eleje óta felszámolás alatt áll.
212 millió forintos kárt okozott az a lopott szoftverekkel kereskedő szervezet, amelynek ügyét a héten zárta le a győri rendőrség. A bűnüldöző szervek több mint 10 millió forintot költöttek az ügy feltárására és a lefoglalt adatmennyiség feldolgozására. A nyomozás egy lakossági feljelentés alapján, 1997 decemberében kezdődött – tudtuk meg Rátkai Károly rendőr századostól. A hálózat 2564 szoftvert gyártó cég termékeit másolta és terjesztette jogellenesen.
Megkezdődött a Fővárosi Bíróságon annak a férfinak a pere, aki addig koplaltatta családját, míg felesége meghalt, és nem sok hiányzott, hogy kétéves kislányukkal is ez történjen. A „fényevés” kultuszának hódoló, jelenleg kényszergyógykezelés alatt álló F. László nem ismerte el bűnösségét. Fotó: MTI
Az igencsak eseménydús őszi politikai szezonban, mintegy mellékesen az Országgyűlés külön törvényben szabályozta a regisztrált élettársi kapcsolat intézményét.
Surján László, a Fidesz országgyűlési képviselője a napokban New Yorkban egy szűkebb kör? fórumon úgy fogalmazott, hogy nehéz esztendő következik, mert jövőre meg kell oldani az államfőválasztás kérdését, ami koalíciós szakítópróbához és esetleges előrehozott választáshoz is vezethet. A képviselő utólag Magyarországon úgy pontosította kijelentését, hogy pusztán elméleti felvetésről volt szó, a választások előrehozását egyébként pedig nem tartja valószínűnek, hiszen a koalíciós pártoknak ez nem érdekük.
Legalább 63 milliárd forintot költöttek a millennium megünneplésére, de az összeg még ennél is jó pár milliárddal több lehet, ha hozzáadjuk az önkormányzatok által az ünnepre költött összegeket – derült ki a Országgyűlés Millenniumi Albizottságának legutóbbi ülésén.
Továbbra is tart az aláírásgyűjtés a zsidó kárpótlási ügyben – nyilatkozta lapunknak a Magyarországi Zsidó Hitközösségek Szövetsége (Mazsihisz) illetékes képviselője.
Más országban feltehetőleg a vezető hírek között szerepelne egy olyan parlamenti döntés, melynek következtében 50 százalékkal emelkedik a közalkalmazottak bére, jelentősen növekszik a családi pótlék és az anyasági támogatás, a nyugdíjasok 19 ezer forintos kiegészítést kapnak, és amely döntés alapján a továbbiakban nem kell fizetni a tévénézésért. Más országokban 30 Celsius-fok felett az emberek feltehetőleg hűs tavak mellett nyaralnak.
Ha rászánja azt a 100-150 ezer forintot, holnaptól akár Ön is legálisan termelhet a reggelihez friss paradicsomot, paprikát, újhagymát a spájzban – ugye megéri? Ennyit kóstálnak ugyanis azok a szerkezetek, melyek a legsötétebb pincébe rejtve is bármilyen növényt „kikeltenek”. Bármilyet. Fotó: Somorjai László
Európa egyik legkevésbé boldog nemzete a magyar – derült ki a Tárki 2005-ben végzett Európai társadalmak összehasonlító vizsgálatából. A huszonnégy országra kiterjedő kutatás során 45 ezer ember helyezte el magát egy tíz fokozatú skálán aszerint, hogy éppen mennyire érzi boldognak magát.
Orbán Viktor megmutatta Habony Árpádnak, hogy hol a helye – ez az egyik olvasata annak, hogy a miniszterelnök Miskolcon „letagadta” a kommunikációs tanácsadót.
Két héttel ezelőtt hírt adtunk arról, hogy elkezdődött a leégett BS romjainak bontása, de az épületben található azbeszt szakszer? bontása kérdéses volt. A Hetekben megjelent cikk után az egyik napilapnak Szikra Sándor, az építkezés műszaki ellenőre úgy nyilatkozott, hogy az azbeszt bontásánál az előírásoknak megfelelően fognak eljárni. Az elmúlt két hét azonban nem erről győzte meg a környék lakóit.
Canossa-járásra szólította fel Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt Semjén Zsolt, a Parlament Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottságának fideszes alelnöke, aki szerint a kormányfő "bemószerolta a Szentatyánál a magyar katolikus egyházat". Lapunk vatikáni körökből azonban úgy értesült, Gyurcsány Ferenc látogatása csupán egyike volt azoknak a rutinlátogatásoknak, amelyek a római katolikus vallás központjában rendszeresek, és a kormányfő semmilyen megbotránkozást nem okozott.
Azon túl, hogy a jövő évi egyháztámogatásról szóló vitában 6,7 milliárd forint szétosztásának módjáról vitatkoznak a pártok, felmerül az az elvi jelentőség? kérdés is, hogy tovább folytatódjon-e az Orbán-kormány idején felerősödött folyamat, melyben az állam néhány történelminek nevezett egyházat preferál, vagy igazodva a jogegyenlőséghez, legalább kismértékben figyelembe vegyék az adófizetők véleményét is.  Adógaras
Biztosnak tűnik, hogy a romagyilkosságokkal gyanúsított társaság egyik tagja a katonai elhárítás informátora lehetett. Az is elképzelhető, hogy őt is rendszeresen megkeresték, hogy hallott-e valamit a sorozat­gyilkosságokról. Ráadásul a szélsőséges nézeteiről ismert csoport némely tagja régóta a nemzetbiztonsági szolgálatok látókörében volt.
Ha forradalmat nem is, de forrongást kiváltott, és a régóta esedékes tisztújítást is előrehozta az európai parlamenti választásokon elszenvedett vereség a szocialistáknál. A párt modernizálásának szükségességével mindenki egyetért, a módokról és a személyi konzekvenciákról viszont még folyik a vita. A pártelnöki posztot Hiller István nyerheti el, de a Gyurcsány Ferenccel való szoros szövetsége miatt ez miniszterelnök-jelölti cserét is magával hozhat, ami természetesen Medgyessynek nem túl szimpatikus.
A nagybirtokok területalapú támogatásából 20 milliárd forintot kapnak az állattartók. A legrosszabbul azok a cégek járhatnak, akik ellen Ángyán József, az előző Orbán-kormány államtitkára indított hadjáratot. Az ellenzék is a kormánynak esett.
Az alapkoncepció a világvallások hazai képviselőinek beemelése volt az egyházak közé, mely előtt elsősorban diplomáciai szempontok törik az utat - a Hetek kérdésére ezekkel a szavakkal védelmezte az emberi jogi bizottság egyik kormánypárti tagja a testület által összeállított, 17 felekezetet tartalmazó listát. A legizgalmasabb kérdés továbbra is az, hogy miért felülreprezentáltak a keleti vallások a T.
Baja Ferenc szocialista képviselő első fokon pert nyert a Napi Magyarország kiadója és Illés Zoltán fideszes képviselő ellen, személyiségi jogainak megsértése miatt. A tárgyalás érdekessége, hogy Illés Zoltánt Timár György kisgazda országgyűlési képviselő; Molnár Róbert kisgazda parlamenti képviselőt pedig Vidoven Árpád, fideszes képviselő, a parlament egyik jegyzője védte.
"A kormány minden döntésénél az összes magyar polgár, az ország, sőt az egész nemzet érdekeit tartja szem előtt" – szögezte le Orbán Viktor kijelölt miniszterelnök a kormányprogram vitája során. Mint mondta: a szívéhez is közelálló ez a program. A megalakuló kormány kizárólag akkor válhat a szabadság kormányává, ha egyúttal a törvényes rend kormánya is – hangsúlyozta Orbán, miközben a legsürgetőbb feladatként a rendőrség megerősítését és a Büntető törvénykönyv szigorítását nevezte meg.
A Hetek információi szerint az MSZP frakcióban egyre többen sürgetik, hogy a kormány minél előbb adjon ki átfogó jelentést – ahogy fogalmaztak – "Orbánék disznóságairól". Több minisztériumban is vizsgálatok folynak az Orbán-kormány idejében történt gazdasági szerződések kapcsán. Gál J.
A piac mindenhatóságának dogmája végzetesen meggyengíti hazánkat. Az erre épített politika kiváltságokat követel magának, de semmilyen felelősséget nem vállal – jelentette ki Orbán Viktor a Nemzeti Fórum második országos gyűlésén, Kiskunmajsán.

Üzlet

Csak nem akar véget érni a németországi magyar vállalkozók 2004 áprilisában kirobbant drámája (lásd még Hetek, 2005. május 13. és június 10.) A nemzetközi sajtóban (az Eichmann-féle náci Sonderkommando után szabadon) csak SoKo-razziának csúfolt munkaügyi ellenőrző akciók ügyében most újabb fejleményekről számolt be a napi sajtó. "Néhány magyar cég beismerő vallomást tett" – olvasható a szalagcímekben.
Az Egyesült Államoknak a világkereskedelemben és a nemzetközi tőkebefektetésben elfoglalt meghatározó szerepe miatt évezredünk végére az USA olyan ország lett, melynek belső folyamatai minden más országénál gyorsabban és erőteljesebben befolyásolják az egész világgazdaságot.
Újabb lépéssel került közelebb a vállalkozásokhoz a Széchenyi-kártya. A napokban megkötött együttműködés révén július 1-jétől 1300 takarékszövetkezetnél is igényelhető a kedvező hitellehetőség.
CEO: chief executive officer, vagyis ügyvezetõő igazgató, a vállalat elsõőszámú operatív embere.
A luxusdivattal foglalkozó Burberry cég befektetői nemrég megvétózták az új vezérigazgató, Christopher Bailey 20 millió fontos (közel 8 milliárd forintos) apanázsát, ami hivatalosan még teljesítményhez sem volt kötve. Az eset ismételten rávilágított arra, hogy még mindig milyen érzékeny terület a felsővezetők javadalmazása Nagy–Britanniában – csakúgy, mint a tengerentúlon.
A pénzügyi tárca fontosnak tartja az inflációval kapcsolatos várakozások kellő súlyú kommunikálását. Megfelelő határozottsággal kell ugyanis hangsúlyozni a kormány inflációs elképzeléseit annak érdekében, hogy le lehessen hűteni a várakozásokat – nyilatkozta lapunknak Adamecz Péter pénzügyminisztériumi helyettes államtitkár arra a felmérésre reagálva, amely szerint – szemben a hivatalos 6-7 százalékkal – a vállalkozók 8-10 százalékos pénzromlással számolnak jövőre.
A tavalyi év minden elképzelést túlszárnyaló és szinte minden iparágra kiterjedő cég-összeolvadási láza – a vállalati szint? globalizáció – idén az autóiparban folytatódik, ahol a világ második legnagyobb autógyártó konszernje, az amerikai Ford Motor Company és a svéd Volvo gyár bejelentette, hogy a Daimler-Chrysler fúzióhoz hasonló amerikai-európai vegyes házasságot kötnek.
A Matáv augusztus elsejével – a kormány által is támogatott – új internetes konstrukciót vezet be. Az új csomagok használata önmérsékletre kényszeríti majd az internetezőket, magánszemélyek juthatnak hozzá.  A legkisebb és egyben legolcsóbban elérhető csomag megcélzott közönsége tervek szerint a kezdő és kis felhasználók köre. A csomagban a 15 órás telefonelérés bruttó havidíja 1550 Ft (1,72 Ft/perc), amihez természetesen hozzá kell még adni az internetszolgáltató által számlázott szolgáltatói költséget.
Fotó: Shutterstock
A nemek közti bérszakadék felszámolása az Európai Unióban is égető kérdés. Az EU-ban egy nő átlagosan 15 százalékkal kevesebb bért kap ugyanazért a munkáért, mint egy férfi. Nem feltétlenül van így azonban, ha a hölgy kellőképpen dekoratív - írja a Spiegel Online.
Miután májusban megtorpantak a lakossági megtakarítások, és sem a hagyományos takarékbetét-állomány, sem az értékpapír-befektetés, sem az ingatlanárak nem növekedtek, a Matáv Rt. elnök-vezérigazgatója, Straub Elek bejelentette: összesen 45 milliárd forint összeg? kötvény-kibocsátási programot indítanak. Első lépcsőként július 7-én 10 milliárd forint értékben 9,25 százalékos fix kamattal, hároméves lejárattal dobják piacra a régen hiányzó vállalati kötvényt.
Külkereskedelmi egyenleg I-V. hó
Nehéz idők várnak a patikusokra, ha nem módosul az egészségügyi miniszter május végi rendelete, amely a gyógyszerek kereskedelmi árrését szabályozza. Fennáll a veszélye annak, hogy a limitált árrés miatt országszerte 120-150 gyógyszertár csődbe megy.  A rendelet megosztja a szakmát, olyannyira, hogy a szakmai szervezetek egymás ellen fordultak. A patikusok lendülete töretlen: "csatába hívták" a fogyasztókat, emellett frontot nyitottak a politika színterén is.
Újabb fordulatot vett a Microsoft-ügy. A napokban a perben álló feleket újra meghallgatta az Egyesült Államok Fellebbviteli Bírósága, amely úgy látja, hogy helytelen Thomas Penfield Jackson bíró első fokon született döntése. A korábbi ítélet szerint ugyanis szükséges feldarabolni a Microsoft cégóriást, mivel az visszaélt monopolhelyzetével azáltal, hogy operációs rendszereit Internet Explorer webböngésző programmal egybeépítve kezdte forgalmazni szerte a világon.
 Ukrajna 40 milliárd dollárt kaphat a következő négy éven belül – közölte nemrég Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója. Az összeg talán elég lesz, talán nem. Mindenesetre e nélkül biztosan államcsődöt kellene jelentenie az ukrán vezetésnek – az igen közeli jövőben.
Világszerte az érték- és az árutőzsdék mellett feltűnnek az energiatőzsdék is. Ez a kereskedési fajta még annyira új, hogy Európában sem alakult ki a végleges formája. Magyarországon 1999 decemberében alakult meg a Regionális Energiatőzsdéért Egyesület, amelynek elnöke Pacsi Zoltán lett, aki korábban a Budapesti Értéktőzsde ügyvezető igazgatója, majd ezt követően az Állami Értékpapír Felügyelet elnöke volt.
Egy legfrissebb felmérés szerint a magyarok több mint fele úgy érzi, hogy nincs elég megtakarítása ahhoz, hogy szembenézzen egy váratlan eseménnyel. Aki esetleg befektet, az nagyrészt a kisebb hozam, nagyobb biztonság kombinációra szavaz.
Az elmúlt évtizedben Guatemala gyilkossági rátája megduplázódott. A helyi kormányzat úgy véli, hogy a gyilkosságok közel 40 százaléka az áttelepült drogüzletekhez kapcsolódik.
A lakástámogatási rendszer jogszabályi változásáról szóló kormányrendelet megjelenését 2000. január 15-ére ígérték az illetékesek. Február 1-jétől lesz joghatályos a rendelet, tehát a pénzintézetekhez az ezután benyújtott hitelkérelmekre már az új jogszabályok vonatkoznak.
Járai Zsigmond jegybankelnök is belépett a reformokat sürgetők táborába. A Világgazdaság cím? lapban megjelentetett írásában kifejtette azokat a nélkülözhetetlen lépéseket, melyek szükségesek a versenyképességünk javításához. A volt pénzügyminiszter helyenként meglepő kijelentései nem arattak osztatlan sikert a közgazdász szakma részéről. Járai Zsigmond 15 pontja számos esetben egybecseng a közgazdász szakma és a kormány szándékaival, célkitűzéseivel, ám több esetben egyenesen megdöbbentőnek nevezték az elemzők.
A világ olajtársaságainak vezetői a jövő héten kötetlen nemzetközi megbeszélésre jönnek össze Európában, hogy megvitassák az olajárak esése és a világgazdaság bizonytalanságai miatt kialakult helyzetet. Hasonló informális olajipari csúcstalálkozóra az utóbbi években nem volt példa. A magas szint?
Március végétől a klímavédelem jegyében lehetőség nyílik arra, hogy megszabaduljunk régi hűtőszekrényünktől vagy mosógépünktől.
Az európai unióbeli országok vállalkozói számára Magyarország vonzó befektetési környezet, amit elsősorban olcsósága miatt tud fenntartani – derült ki az ITDH Kereskedelmi Szolgálata irodavezetőinek beszámolójából. Az irodavezetők tapasztalatai arra intenek, hogy szükséges az óvatosság és a szabályos üzletvitel a külföldi partnerekkel való üzleti viszonyban.
Eörsi Mátyás szabaddemokrata politikus szerint a helyi vállalkozók félnek Orbán Győzőtől, a miniszterelnök édesapjától. Nemcsak Dunaújvárosban, hanem a környéken is többen azt beszélik, hogy azok, akik hasonló üzletben utaznak, jobb ha félreállnak, mert nem tudhatják, milyen revans éri őket. Az SZDSZ-es képviselő a héten Tetthely címmel sajtótájékoztatót tartott e témában. Kérdéseink a tapasztalataira irányultak.
A Wall Streeten izgalmas hetet zárt a tőzsde: a meghatározó indexek hullámvasúthoz hasonló mozgása után felfelé kúszott a Dow Jones ipari és a Nasdaq technológiai indexe. A korrigálás azért vált lassúvá, mert az IBM és az Intel eredményei elmaradtak a várttól. A világ tőzsdéi eséssel, majd stagnálással reagálták le az amerikai történéseket, ami különösen a fejlődő országok tőzsdéit érintette.
A Nemzetközi Valutaalap  (IMF) és a Világbank szokásos tavaszi ülésszakán Washingtonban a G20-ak rövid tanácskozására is sor került. A világ vezető gazdaságainak pénzügyminiszterei és jegybanki vezetői – látva a szigorú költség­vetési politika halovány eredményeit – immár a követelmények lazítása mellett érveltek.
Véglegessé váltak a kormány hároméves költségvetési tervezetének keretszámai. Az összeállítás optimális körülményeket vesz figyelembe, nem számol azzal, hogy a határon túli háborúnak komoly hatása lenne a gazdaságra. Jóllehet már most megnehezültek a nemzetközi hitelfelvétel kondíciói, a hitelezők magasabb kamatot számolnak fel. Ez azt mutatja, hogy romlott Magyarország megítélése, a befektetők szemszögéből nézve nőtt az ország kockázata.
Sokan leállhatnak az árverezéssel, ha minden a kormány tervei szerint alakul. A bírósági végrehajtáson kívüli árverezéseket a jövőben az Apeh ellenőrzi – ez önmagában is elég riasztóan hangzik.
Csak tovább nőtt a magánnyugdíj-pénztári tagok bizonytalansága a legutóbbi zárszámadási törvény elfogadását követően. Ezen belül számos változtatás látott napvilágot: január 1-jétől megszűnik a pályakezdők kötelező magánpénztári tagsága, és egy esztendejük marad arra, hogy eldöntsék, átjelentkeznek-e az állami társadalombiztosítás védőernyője alá, vagy sem.
Több mint két hónapja nem látott mélységbe zuhant a héten a japán jen a dollárral szemben, miután pénteken a központi bank kamatcsökkentést hajtott végre abból a célból, hogy serkentse a lanyha gazdaságot. A szigetországi szakemberek szerint Japán túl van a bankválságon, és a kilábalás útján jár. "A japán kormány az elmúlt évben, mint egy részeg ember, egyik válságból a másikba támolygott, támaszt keresve. A héten újra megingott" – írja a Financial Times.

Életmód

Többen aggódva figyelik annak a magyar cégnek az újítását, amelyik a személyiségjegyeket arcról leolvasó számítógépes programot fejlesztett ki. Reklámjuk szerint ötletüknek köszönhetően új trend honosodhat meg a munkaerő-felvétel folyamatában, míg kritikusaik a negatív diszkrimináció még szélesebb körű elterjedésétől tartanak.

Sport

A torna eddigi legizgalmasabb mérkőzése minden bizonnyal a Jugoszlávia–Németország összecsapás volt. Röviddel a vége előtt a plávik 2-0-ra vezettek, amikor a németek, mint oly sokszor, ezúttal is vert helyzetből mentettek pontot. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy a 2-2-es végeredményhez a szerb csapat is kellett, amely a végén teljesen magára engedte ellenfelét. A németek szépítő gólja például öngólból esett, és éppen az a Mihajlovics lőtte, aki Irán ellen győztes gólt rúgott. Így már ő is kétgólos.
Wimbledoni győzelmének köszönhetően a svájci Roger Federer átvette a vezetést a férfi teniszezők idei eredményeit figyelembe vevő ATP Race pontversenyben, s a hagyományos világranglistán is feljött a harmadik helyre, ez pályafutása legjobbja. A wimbledoni győztesek: Roger Federer és Serena Williams. Ivan Lendl szerint Federer az utóbbi évtized legnagyobb tenisz-tehetsége Fotó: Reuters
Stílszerűen egy Újpest–Ferencváros mérkőzéssel ért véget a labdarúgó NB1. őszi, mindössze ötfordulós küzdelemsorozata. A két rivális pesti csapat rangadóját a vendégek nyerték 1-0-ra, ez azt jelenti, hogy a Fradi 18 év után szilveszterezhet listavezetőként. A képzeletbeli dobogóra három fővárosi csapat állhatott fel (azonos pontszám esetén a gólarányt vettük figyelembe): a zöld-fehéreket az MTK és az Újpest követi, míg három vidéki gárdát érint közvetlenül a kiesés veszélye: Sopron, Debrecen és a Zalaegerszeg.
Rövidre sikerült az első mérkőzése Erdei Zsoltnak a profik között. Az egykori amatőr világ- és Európa-bajnok az Univerzum Boksz Promotion színeiben lépett a szorítóba. A Sydneyben bronzérmet szerzett klasszis a félnehéz súlyban első ellenfélként a belga Filip Houthooft ellen bizonyíthatott.  A Rejtő-regényekbe illő kinézettel bíró belga ránézésre sem tűnt kemény ellenfélnek. A hamburgi klub edzőtermében be is bizonyosodott, hogy eddigi mérlege miért is ilyen gyenge.
Bár Magyarország a kommunista titkosszolgálati múlt feltárása terén is az utolsók között kullog, mégis egyre több cikk, tanulmány üt rést az elhallgatás falán. A pénteken kezdődő pekingi olimpiára időzítették a szerzők a sport és a politika kapcsolatát bemutató, Állambiztonság és olimpia 1956-1988 című könyv megjelenését. Melbourne-ben az oroszok elverése után a pólócsapat fele disszidált
Megtörtént, amire számítani lehetett. A hatszoros bajnok Bulls vezetősége hétfőn szabad listára tette Dávid Kornélt. A ligában keretszűkítés miatt január 5-ig minden csapatnak jeleznie kellett, mely játékosaira nem tart igényt. A Bulls Dávidon kívül Rusty LaRue-től Khalid Reeves-től és David Willoughby-tól köszönt el.
"Soha ekkora állami támogatást nem kaptak az olimpiára készülő sportolók, mint az elmúlt két évben" – jelentette ki büszkén az olimpia előtt Deutsch Tamás sportminiszter, aki – elmondása szerint – az eredményt már megálmodta, leírta és páncélszekrénybe rejtette a verseny végéig. Ígérete szerint a versenyek végeztével a nyilvánosság előtt fogja elővenni majd, hogy mindenki felmérhesse: mennyire "érzi" a miniszter a magyar sportot.
A Bajnokok Ligájában a csoportmérkőzések végeztével tizenhat csapat várja, hogy a következő, egyenes kieséses rendszer? fordulóban eldöntsék, ki kerül a legjobb nyolc közé. A lélegzetvételnyi szünetben talán nem érdemtelen egy pillantást vetni a csapatok pénztárcájára: eddig kiknek érte meg leginkább elindulni a legnevesebb európai klubtornán?

Háttér

A modern kriminológia egyik legszörny?bb családirtásával vádolja a belga ügyészség Pándy Andrást és lányát, Pándy Ágnest. A vád szerint a magyar származású nyugalmazott református lelkész megölte első és második feleségét, valamint két vér szerinti és két örökbefogadott gyermekét, továbbá megerőszakolta három lányát. A hétfőn kezdődött büntetőperben másodrend? vádlottként szerepel Pándy Ágnes nev?
Védtelenek a magyar választók a politikai manipulációval szemben – ez lehetne a konklúziója a Zsigmond Király Főiskola és a Médiakutató folyóirat által szervezett konferenciának. Az előadók egyszerre kárhoztatták a média kiszolgáltatottságát és a sajtómunkások szervilizmusát, de bírálták a politikusokat és a politológus kommentátorokat is.
A szicíliai maffiát komoly veszteség érte: rendőrkézre került a hírhedt Scalisi-klán vezére, akit a "szokásos" bűncselekményeken kívül több gyilkossággal is vádolnak. Conchetta Scalisi 45 éves varrónő történetét a moszkvai Kommerszant cím? hetilap foglalta össze. "Nem értem, miért kell itt lennem? Kinek vagyok az útjában? Egyszer? családanya vagyok.
Nem csoda, ha a Nyugat szükségét érzi az orosz börtönreformnak, hiszen Oroszország a világon első helyen áll a százezer lakosra jutó elítéltek számát tekintve. A Szolzsenyicin-művekből ismert elszomorító, embertelen börtönállapotok nem sokat javultak a Szovjetunió széthullása óta. A 985 ítéletvégrehajtó intézményben jelenleg több mint egymillióan várják büntetésük leteltét.
A magyar nyomozóknak köszönhetően váratlan fordulatot vett Pándy András brüsszeli büntetőpere. Kovács Lajos ezredes a tárgyaláson elmondta: felkereste őt Pándy egyik ismerőse, aki azt állítja, hogy a lelkész többször említést tett neki a gyilkosságokról.
„A világ számos országában erős a transzcendencia iránti nyitottság, a valamilyen istenbe, felsőbbrendű lénybe, túlvilági erőbe vetett hit” – derül ki az Ipsos Zrt. és a Reuters nemzetközi kutatásából, amit 24 országban, ugyanazzal a kérdőíves felméréssel végeztek el. Magyarország a reinkar­nációba vetett hittel áll az élen.
Kemény fába vágja ma a fejszét az, aki hipermarketekben szeretné értékesíteni portékáját – ez a többé-kevésbé egybehangzó véleménye a nagy áruházak beszállítóinak. A cégek gyakran néhány forintos haszonnal kénytelenek túladni áruikon, ami csupán első ránézésre szolgálja a fogyasztók érdekeit.

Külföld

Döntés született Strasbourgban annak az 5 muszlim férfinak az ügyében, akik az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulva próbálták megakadályozni, hogy Nagy-Britannia kiadja őket az Egyesült Államoknak nemzetközi terror­cselekményekben való részvétel gyanúja miatt.
Kétéves átmeneti, csökkenő tendenciát mutató időszak után 2012-ben mintegy 30 százalékkal növekedett világszerte a zsidóság ellen elkövetett erőszakos cselekmények és vandál tettek száma – áll a Kantor Központ jelentésében.
Minden este fényképezőgépekkel felszerelt, izgatott turisták lepik el a Haifa közelében található Kirjat Jam melletti tengerpartot, akik abban a reményben figyelik a tengert akár órákon át is, hogy hátha megpillantják azt a lényt, amely a legtöbb ember szerint csak a mesékben létezik. Nem csak a romantikát keresik: a tét egymillió dollár, amit a város polgármestere ajánlott fel egy hiteles fotóért.
Az euró kálváriája ellenére is töretlen népszerűségnek örvend Angela Merkel Németországban. Szociáldemokrata ellenfelei – akiknek egyik prominens képviselője, Frank-Walter Steinmeier második helyezett a kancellár mögött a közvélemény-kutatásokban – azért bírálják, mert szerintük a népszerűség fenntartását Merkel a választók adójából finanszírozza.
Az elmúlt hónapokban kibontakozott elefántcsontparti konfliktust a líbiai beavatkozás mellett sokan egy új korszak másik főpróbájának tartják. A választási vitát ugyanis nemzetközi, elsősorban ENSZ-beavatkozás döntötte el, felülírva ezzel az elefáncsontparti alkotmányt. A külső beavatkozás lehetősége másutt is egyre népszerűbb: a hétvégén az Arab Liga szólította fel a világszervezetet, hogy léptessen életbe repülési tilalmat a Gázai övezet felett – igaz, a tilalom a palesz­tin terrorrakéták indí­tására nem vonatkozna.
Szerelmi háromszög: hátul Petraeus, elõtte felesége, jobbra szeretõje
Nyomozást indított a Pentagon John Allen tábornok ellen: több ezer oldalnyi levelezését vizsgálják át annak kiderítésére, volt-e tisztességtelen kapcsolat közte és Jill Kelley között, aki a múlt héten lemondott CIA-igazgató, David Petraeus ügyével kapcsolatban vált ismertté.
Finisébe érkezett a brazil elnökválasztási kampány. Az eddig magabiztosan vezető jelenlegi elnök, Fernando Cardozo vetélytársa Lula, akit az ország futball hagyományaihoz méltón csupán keresztnevén emlegetnek. Cardozo pozícióját mégsem elsősorban baloldali kihívója, hanem sokkal inkább a brazil valuta megingása veszélyeztetheti. Brazília olyan hatalmas ország, hogy térképére rárajzolható egész Európa Norvégiától Szicíliáig és Írországtól az Urálig.
Szalman király még a nõi rend­õröket is kitiltatta a partról, hogy  a férfiak nyugodtan fürdõzhessenek.
A pénz jöhet, a part azonban mindenkié – vélik a franciák a szaúdi király és mintegy ezerfős kísérete megérkezése után. A szabadság és egyenlőség országában közfelháborodást keltett, hogy Szalman király számára hosszabb partszakaszt zártak el az amúgy is jelentős nyaraló tömegtől.

Interjú

Egyes várakozásokkal ellentétben nem kavart belpolitikai botrányt Kerék Csabának, a Britton Kft. K&H Equitis ügyben gyanúsított ügyvezető igazgatójának szerdai kihallgatása. Az ügy hátterét jól ismerő informátorok szerint számítani lehetett arra, hogy Kerék a szocialistákra nézve terhelő vallomást tesz majd. Ezt alátámasztani látszik, hogy fideszes politikusok az elmúlt hétvégén "újramelegítették" a brókerügyet, mondván, ennek szálai elértek a kormányhoz.

Fókusz

A héten Budapesten rendezték meg a IV. Nemzetközi Kriminalisztikai Konferenciát, amelyen többek között az FBI, a Scotland Yard és a Kanadai Királyi Rendőrség szakemberei vettek részt. A tanácskozás fő célja az volt, hogy felhívja a törvényhozók és a szakértők figyelmét a korrupció, a terrorizmus és az erőszak világméretű terjedésére, és a bűnözés elleni globális stratégia kialakításának fontosságára. A rendezvényt Donna E. Shalala, az Amerikai Egyesült Államok egészségügyi és népjóléti minisztere nyitotta meg.
Több fideszes képviselőjelölt ajánlott fel segítséget a Magyarországi Munkáspárt 2006-nak az ajánlószelvények gyűjtésében – közölte a minap Vajnai Attila. A Munkáspárt 2006 alelnökének elmondása szerint Tóth András, Vinnai Győző és Hajzer László Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fideszes képviselőjelölt ajánlott fel segítséget pártjának a listaállításban.

Szabadidő

– Közeledvén az év legnagyobb ajándékozási időszaka, arról kérdezzük Nagy Lászlót – úgy is mint gyakorló családapát, és úgy is mint évtizedes játékkereskedőt –, hogy mit ajánl az e téren kevésbé jártas szülőknek: milyen játékot érdemes venni a gyerekeknek?  A lényeg az együttlét Fotó: MTI
Sárvár a hírnevét kétségkívül gyógyvizeinek köszönheti, hiszen már több mint ötven éve járnak ide a gyógyulni vágyó, reumatikus megbetegedésekben szenvedők. Ők a hely igazi reklámhordozói, akik viszik a sárvári gyógyvíz jó hírét. A környéknek ritka különlegessége, hogy két különböző gyógyvízzel is rendelkezik. A városban az elmúlt években zajló fejlesztések és beruházások azonban túlmutatnak a gyógyturizmus keretein: a nyári, belföldi úti célok tervezését befolyásolják parádés kínálatukkal.

Arcok

2013. április 15-én huszonhétezer ember indult el az amerikai függetlenségi háború csatáira való emlékezés alkalmából megrendezett maratonon Bostonban. Körülbelül tizenhétezren át is haladtak már a célvonalon, amikor 14 óra 50 perc 12 másodperckor egy-egy pokolgép robbant, aminek következtében kétszázhatvanan megsérültek, hárman pedig életüket vesztették.
Kilencven éve született Lütyő felügyelő, azaz Louis Germain de Funès de Galarza. Spanyol nemesi család sarja volt, pályáját gyémántcsiszolóként kezdte, majd számos munkahelyéről kollégái nevettetései miatt volt kénytelen távozni. Első filmszerepére negyvenkét éves koráig kellett várnia, addig is bárzongoristaként dolgozott Párizsban.

Hit és értékek

Másfél hónapja írtunk arról, hogy a Közép-Európai Egyetem (CEU) egyik vendégelőadója, Joseph Massad amerikai professzor nyilvános előadása mellett zártkörű találkozót tartott az egyetemen, amelyhez bevezetőként és gondolat-ébresztőként az Izrael állam megszüntetését taglaló cikkének elolvasását javasolta a résztvevők számára (Akadémiai intifáda a CEU-n. Hetek, 2015. június 5.).
"Benny Hinn elsősorban a katolikusok felé tartja magát elhívott szolgálónak, katolikus körökből hihetetlenül nagy az érdeklődés júliusban tartandó istentiszteletére" – mondta a Hetek kérdésére Jim Sandersné, az eseményt szervező Krisztus Szeretet Gyülekezet képviselője. Sandersné nem érti, miért határolta el magát az eseménytől Paskai László bíboros, esztergomi érsek, miközben a római pápa többször is áldását adta Benny Hinn szolgálatára.
Perrel fenyegeti a Vatikán Gianluigi Nuzzi olasz újságírót (képünkön), a Vatileaks néven elhíresült kiszivárogtatási botrány főszereplőjét. Az olasz sajtó szerint Nuzzi legújabb, az Őszentsége - XVI. Benedek titkos iratai című könyvében megjelent dokumentumok alapján azonosították be és tartóztatták le Paolo Gabrielét, a pápa személyi inasát, akinek az őrizetbe vételét azóta meghosszabbították.

Riport

Ezer remény foszlott szerte múlt csütörtökön, amikor az MSC Hungary Rt. vezetősége bejelentette, hogy három vidéki gyáregységét is bezárja Vas megyében. A Marc és a Siesta cipőket gyártó cég közel ezer dolgozójától válik meg szeptemberben, akik jelenleg a körmendi, őriszentpéteri és a beledi gyáregységekben dolgoznak. Óriásplakát a gyár falán. Omladozó iparág 

Oldalak