Munkatársunktól cikkei

Háttér

A Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának jószolgálati kommandója ezúttal Kunhegyesre települt ki szeretetmeghajtású, nagy hatótávolságú, interkontinentális gulyáságyújával, melyben egy hatmázsás szarvas­marhából készült sűrű gulyás. Emellett kétezer kiló ajándék és öt tonna ruhanemű is gazdára talált a nagyon szép Városi Sportcsarnoknál.
Az Index, a Napi Gazdaság és a Portfolio.hu mellett újabb taggal bővült Nobilis Kristóf milliárdos üzletember médiabirodalma, miután egyik cégén keresztül megvásárolta az Utolsó Figyelmeztetés című, egykori Fidesz-közeli újság kiadói jogát. A tranzakció mögött nem áll politikai megfontolás – állítják Nobilis környezetéből.
Négyszöglet? kerekasztalnál gyűltek össze az FVM által kiválogatott, az agrárium irányításában magukat kompetensnek mondó szervezetek, hogy megalkossák az agrárágazat közép- és hosszú távú stratégiai tervét. A kerekasztal létrehozását Dávid Ibolya kezdeményezte, a válságba került ágazatok és termelők megmentése érdekében. Az EU-csatlakozáshoz közeledve több ágazatban komoly piaci és finanszírozási problémák alakultak ki. Ennek okai, hogy a sertés-, a baromfi- és a tejágazatban a termelők csak önköltség alatt tudnak értékesíteni.
Kondás Elemér a 26. percben ugrik fel először a kispadról, amikor csapata, a Debrecen TEVA gólt kap az MTK-tól. Lesgyanús szituáció, de hát gól az, amit a bíró megad. Még pár perc, és nekünk is fel kell állnunk a kényelmetlen ülésről, mert vár Felcsút, vár a Puskás Akadémia FC–Sopron Gysev NB II-es mérkőzés.
Hatalmi eszközökkel, pusztán a bűnüldözés segítségével nem lehet a családon belüli erőszakot vagy a modern rabszolgapiacnak beillő emberkereskedelmet visszaszorítani. A kormányzati szférának együtt kell működnie a civil szférával, annak szakmai tapasztalata, áldozatokat segítő tevékenysége és szemléletmódja nélkül sok szempontból csak szélmalomharcot vív az erőszakos bűncselekmények visszaszorítására.
 
Muzeális érték? hordozható, mozgatható oltárt lopott el egy betörő az elmúlt héten a pölöskei római katolikus templomból. Az oltár a Széchenyi-család tulajdona volt, és értéke meghaladja a kétmillió forintot. A tettes, vagy tettesek meglehetősen kevés nyomot hagytak maguk után. A rendőrség tudomására jutott, hogy évek óta érdeklődtek az oltár felől, így a nyomozás ezen a nyomon indult el. Ez az eset nem egyedi.

Külföld

Hírszerzési információk szerint Bassár el-Aszad szír elnök atomfegyvert állíthat elő észak-koreai és iráni segítséggel. A gyanú szerint a libanoni határhoz közeli föld alatti erőműben zajlanak az illegális tevékenységek, melyekben a Hezbollah is aktívan részt vesz.
Mehmet Görmez török vallási vezető. Visszalépésről beszél.
Nagy port kavart az osztrák parlamentben február végén elfogadott, az iszlám közösségek működésének alapjait lefektető új törvény. A muzulmán kisebbségnek az eddiginél jóval több jogot biztosító szabályozás egyik sarkalatos pontja, hogy korlátozza az országban működő muszlim szervezetek külföldről érkező támogatását.
Közvélemény-kutatás vizsgálta a franciáknak a muszlimok iránti toleranciáját a Le Figaro megbízásából októberben, jelentős változást mutatva a két évvel korábbi állapotokhoz képest. Az iszlám elutasítottsága a muzulmán közösségek társadalmi térnyerésével párhuzamosan növekszik – derül ki a kutatásból.
 
Minden este fényképezőgépekkel felszerelt, izgatott turisták lepik el a Haifa közelében található Kirjat Jam melletti tengerpartot, akik abban a reményben figyelik a tengert akár órákon át is, hogy hátha megpillantják azt a lényt, amely a legtöbb ember szerint csak a mesékben létezik. Nem csak a romantikát keresik: a tét egymillió dollár, amit a város polgármestere ajánlott fel egy hiteles fotóért.
Folyamatosan erősödik a nyomás az Egyesült Államokon, mivel a nemzetközi közösség szeretné elnyerni az internet feletti ellenőrzésbe való beleszólás jogát. A világháló kontrollálása gyakorlatilag a mai napig az észak-ameri­kai ország monopoljoga.
Simon Peresz. Őszinte békepartner­nek tartja Mahmúd Abbászt.
Húsz évvel az oslói szerződés után az egyezmény egyik megalkotója, Simon Peresz új, nagyszabású javaslattal állt elő az izraeli-palesztin békemegállapodás megkötésére.
Két magyar állampolgárt raboltak el Szíria észak-keleti részén szombat hajnalban. Az eddigi értesülések szerint a magyarokat egy rablótámadás során ejtették túszul egy cég telephelyén ismeretlen fegyveresek. Kedden este megérkezett Szíriába a Terrorelhárító Központ egysége, amely a szír hatóságok segítségével igyekszik megtalálni a magyar túszokat, kérdéses azonban, hogy mit tudnak tenni a zavaros helyzetben.
Hosszú sorok kígyóztak szerdán a francia újságárusok előtt már kora reggel. A szokatlan érdeklődés oka, hogy több támogatónak köszönhetően ezen a héten a szokásos 60 ezer helyett összesen ötmillió példányban jelent meg a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap, ismét Mohameddel a címlapján.
Barack Obama elnöksége alatt a legrosszabb a Fehér Ház és a média kapcsolata az elmúlt fél évszázadban, derül ki a Columbia Journalism Review (CJR) kutatásából, amely az elnök eddigi összes sajtómegnyilatkozását vizsgálta. A CJR szerint azonban ebben nemcsak Obama, hanem a mindig nagy sztorikra vadászó média is hibás.
Radoslaw Sikorski, Marek Belka és Jacek Rostowksi.
Sokba fognak kerülni a lengyel kormánynak azok a költséges vacsorák, amelyeknek a beszélgetései kiszivárogtak az elmúlt napokban. Az eddig nyilvánosságra hozott felvételek tanúsága szerint ugyanis a legbefolyásosabb kormánypárti politikusok meglehetősen szókimondó, sok esetben vulgáris stílusban „osztották az észt” elegáns éttermekben.
Hillary Clinton, az Egyesült Államok külügyminisztere kétnapos indiai látogatása során szorgalmazta, hogy India csökkentse tovább iráni olajimportját.
 
Az új Egyiptom lehetséges jövőbeli elnökeként mutatták be Budapesten azt a kairói politikust, aki a Demokratikus Átalakulásért Intézet (ICDT) által rendezett Tom Lantos-emlékkonferencia egyik előadója volt. A rendezvényt a Külügyminisztérium is támogatta, és Martonyi János külügyminiszter nyitotta meg. Ahmed Ezz el-Arab a rendezvény szünetében interjút adott a Washington Times tudósítójának. A legnagyobb liberális egyiptomi párt alelnökének szavai bejárták a világsajtót – nem véletlenül.
Merényletsorozat rázta meg Irak fővárosát hétfőn, az iszlám vallás szent havának első napján. Bagdadban négy öngyilkos merénylet követelt negyvenhárom halálos áldozatot – köztük két amerikai katona életét –, és sebesített meg több mint kétszáz embert. Fallúdzsában tizenkét emberéletet oltott ki a robbanás. Az áldozatok nagy része civil iraki lakos volt. Úgy az amerikai, mint az iraki hatóságok az al-Kaidának vagy valamely hasonló terrorszervezetnek tulajdonítják a merényleteket, amelyek egyértelm?
A csütörtök éjszaka Nagy Britanniában meghiúsított terrorakció kivitelezői újdonsággal akarták meglepni a gyanútlan utazókat – és a kevésbé gyanútlan biztonsági szerveket: folyékony robbanóanyagot akartak feljuttatni a repülőgépek fedélzetére.

Üzlet

Medgyessy Péter elhíresült, az SZDSZ korrupciós ügyeire vonatkozó kijelentése igen kellemetlen helyzetbe hozta az MSZP koalíciós partnerét. Az SZDSZ által vezetett tárcák kínosan ügyelnek, hogy az úgynevezett üvegzsebtörvényben előírt tájékoztatási kötelezettségeiknek eleget tegyenek. Azonban a tárcákat így sem kerülik el a feltételezések, gyanúsítgatások. Számítógépes játszósarok Fotó: MTI
 
Várhatóan két hét múlva dönt a kormány a 2000-ben bevezetendő adóreformról – jelentette be Varga Mihály, a pénzügyi tárca politikai államtitkára. A végleges változatot szeptemberre dolgozza ki a kormány, amelyet novemberig szeretne elfogadtatni a parlamenttel. Úgy tűnik, hogy az egyes tárcáknak külön adóreform-javaslataik vannak.
Alig változtak az árak a Budapesti Értéktőzsdén csütörtökön: a BUX-index mindössze 2.6 pontos növekedést produkált a szerdai záróértékhez képest, s így 6046,52 ponton fejezte be a kereskedést. Ez a csekély emelkedés meg sem közelíti a nyugat-európai tőzsdék 1-1,5 százalékos erősödését. A BUX változása 1998.10.26.–11.26.
A kormány mindeddig titokban tartotta, hogy döntött-e, és ha igen, akkor miről, a Postabank privatizációja ügyében. Tavaly október végén olyan határozatot hozott a kabinet, hogy – előzetes pénzügyi vizsgálatokat követően – a bank számára, "partnert" kell keresni. Ez a fogalom ugyan a pénzvilágban ismeretlen, de hamarosan kiderült, hogy az OTP tehet vételi árajánlatot a 3200 postahivatalban tevékenykedő hitelintézetre.
 
Nem folytathatják – legalábbis jogszerűen – tevékenységüket azok a vállalkozók, akik június 30-ig nem cserélik ki vállalkozói igazolványukat a területileg illetékes okmányirodánál. Egy 2000-ben hozott törvény szerint ugyanis minden, 2000. november 1-jét megelőzően kiadott vállalkozói igazolványt, iparigazolványt, magánkereskedői igazolványt és kisipari működési engedélyt meg kell újítani.
A Széchenyi plusznak elnevezett gazdaságélénkítő csomagról Orbán Viktor így vélekedett: paradox módon az, ami az országnak rossz, nagyon sok település számára kifejezetten jó. Beismerte: az amerikai és az európai viszszaesést országunk sem kerülheti el, a kérdés csak az, hogy miként tudjuk ezt lassítani, csökkenteni.
A várakozásoknak megfelelő ítélet született első fokon a Microsoft elleni trösztellenes perben.
Bár a hivatalos prognózisok szerint az idén tovább emelkedik az állásukat elvesztők száma, a szakemberek már látják a kilábalás első jeleit.
A héten az euró bevezetésével kapcsolatosan tartott sajtótájékoztatón Járai Zsigmond jegybankelnök legkorábban 2007-re prognosztizálta hazánk eurózónához történő csatlakozását, s ezt a magyar gazdaság elsőrend? érdekeként aposztrofálta. Mind László Csaba pénzügyminiszter, mind Járai Zsigmond jegybankelnök egyetértett abban, hogy az euró bevezetése több előnnyel jár. Hosszú távon mintegy évi egy százalékponttal gyorsíthatja a gazdaság növekedését.
 
Igen rossz hónapot tudhatnak maguk mögött a BÉT befektetői: novemberben a BUX értéke 15,5 százalékkal csökkent.
Ki gondolta volna, hogy a hackerek áldatlan tevékenységükkel pozitív irányba befolyásolhatják az informatika fejlődési irányát: az elmúlt években felragyogott az internetes biztonságtechnika új csillaga. Főként a pórul járt cégek látják ma már honlapjuk védelmének kulcsfontosságát, talán azért is, mert az internetes honlapok feltörésének okai leggyakrabban az emberi mulasztás és az emberi erőforrás hiánya. Hackerek munka közben 
 
„25 csekkért 1 mosoly” – Az idei év során már nemcsak a munkavállalók és hozzátartozóik élhetnek az egyre népszerűbb üdülési csekk nyújtotta előnyökkel. Ezentúl minden 25. csekket szociálisan rászorultak pályázhatják meg. Hazánkban az üdülési csekk egyre elterjedtebb formája a munkáltatói juttatásoknak. Az idei évben a munkáltatók a 69 ezer forintra megemelt minimálbér összegéig vehetnek adó- és illetékmentesen üdülési csekket az alkalmazottaiknak.
Ahogy közeledik a június 16-ai európai csúcstalálkozó, úgy csúcsosodik ki Európa-szerte a feszültség. A BBC a százéves háborúhoz vagy a waterlooi csatához hasonlítja azt a torzsalkodást, amely az unió vezető államai között robbant ki az EU új költségvetésének előkészítése során. A gazdagabb államok sokallják a befizetnivalót, a szegényebbek pedig keveslik a támogatásra szánt összeget.
 
A Postabank (PB) vezetésének április 15-én jár le a hároméves mandátuma, sürgeti az idő a fő tulajdonost, a magyar államot. A kormánynak egyértelm? döntést kell hoznia arról, hogy mi is legyen a ,,macibank" további sorsa. A bank rendes közgyűlésén a kiszemelt új főtulajdonos, a Magyar Posta Rt.
Mi köze a háborúnak a pénzügyi tanácsokhoz? Nemrég egy igazi veterán katona és pénzügyi befektető, Joseph L. Shaefer foglalta össze az amerikai hadseregben szerzett több évtizedes tapasztalatait és fordította le azokat befektetői bölcsességekre a TalkMarkets.com pénzügyi blogon.
A vártnál tartósabbnak bizonyul a magas kamatszint a magyar pénz- és tőkepiacokon, így továbbra is érdemes alacsony kockázatú bankbetétben tartani rövid távú megtakarításainkat.
 
Kántor Tibor az APEH Bűnügyi Igazgatóságának elnökhelyettese a napokban rendezett sajtótájékoztatón sietett eloszlatni az adórendőrséggel kapcsolatos félelmeket és előítéleteket. Mint mondta, az intézmény első három hónapjában 350 esetben rendeltek el nyomozást, a feltételezett elkövetési érték pedig közel 10 milliárd forint.
Ami sokat hozna a konyhára, azt szinte lehetetlen megvalósítani, a többi intézkedés hatása viszont hosszabb távon elhanyagolható – derül ki a sorok között olvasva a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) legújabb tanulmányából, amely a munkaerőpiacot, a szociális juttatásokat, illetve a nyugdíjrendszert érintő kormányzati javaslatokat veszi górcső alá.
Jövőre lényegesen emelkedik a szocpoltámogatás, és átalakul a bérlakásprogram – jelentette be Csabai Lászlóné lakásügyi megbízott. A Nemzeti Lakásprogramról szóló konferencián ígéretet tett egy kiszámítható és hosszú távon is működőképes lakáspolitikai támogatási rendszerre. Jövőre emelkedik a szocpol Fotó: Somorjai L.
 
Torgyán József lemondásával véget ért egy korszak a magyar mezőgazdaság történetében. Sokan gondolják úgy, hogy eltűnt az egyetlen gát az ágazat fejlődése útjából, szabad a pálya. A Zöld Szalag mozgalom elindítói – akik között megtalálható a MOSZ elnöke és a miniszterelnök tanácsadója is – készítettek egy elemzést, amelyből az derül ki, hogy a mezőgazdaság az elmúlt tíz évben kudarcot kudarcra halmozott.
Az elmúlt évtizedben jelentősen megnőtt a női befektetők és a női cégvezetők köre, még a hagyományosan férfiak uralta Szilícium-völgyben is – írja a Bloomberg Businessweek.
Az MSZP és az LMP is elkészítette az alternatív gazdasági programját, amelyeknek az egyik közös eleme, hogy elsöpörnék a Fidesz egy­kulcsos adó­rendszerét. Az LMP a gazdagokat a jelenle­gihez képest közel háromszoros, 45 százalékos adóval és auto­matikus vagyonvizsgálattal súj­taná.
Minden hétre jut egy hazai családpolitikával kapcsolatos hír. Hiszen továbbra is fogy a magyar,de – cserébe – szaporodnak az adóterhek, sorra dőlnek a hitelesek, miközben a kormányunk deklaráltan „az elmúlt három évben minden elődjénél többet tett a családok érdekében”. Ha már elegünk van ezekből a szólamokból, nézzünk inkább körül egy kicsit a nagyvilágban!
A magas benzinárak kapcsán egy új fogalmat vezet be a köztudatba a kormány: az ármegfigyelési monitoringot. A legnagyobb magyarországi üzemanyag-kereskedő, a Mol Rt. szempontjából jó időpontban történik mindez, hiszen a májusban kissé lejtmenetre kapcsolt világpiaci kőolajár június második dekádjában ismét felfele kezdett kúszni. A hét derekára csúcs közeli 32 dollárt ért egy hordó olaj, és az olajtermelő országok mindeddig nem mutatnak hajlandóságot a termelés növelésére.
Bár elemzői várakozásokat megszégyenítően jól növekedett az első negyedévben a gazdaság, a lapunknak nyilatkozó szakember szerint ez még nem azt jelenti, hogy hátra­dőlhetünk: még hosszú út áll előttünk a válságból való kijövetel tekintetében.
 
A rendszerváltás időszakának egyik legműködőképesebb jogszabálya volt az 1990 decemberében elfogadott jegybanktörvény, amely három kormányt élt meg, köszönhetően az akkor éppen lemondott Rabár Ferenc pénzügyminisztert helyettesítő Botos Katalin politikai államtitkár felkészültségének.
 
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) feltámasztása érdekében több változtatásra szánta el magát a Medgyessy-kabinet. A szándék az Orbán-kormányban is megvolt, Varga Mihály egykori pénzügyminiszter azonban nem piaci eszközökkel kívánt beleavatkozni a kedvezőtlen folyamatokba – miután a felszínre tört közgazdászi énje –, majd úgy döntött, mégis csak lemond tervéről. Most utódján, László Csabán van a sor, s csak reméljük, több szerencséje lesz.
Tökéletes időzítés – így kommentálta a pénzügyi szakma a jegybank döntését, miszerint eltörlik a forint árfolyamsávját. Ez a lépés hozzájárulhat az infláció elleni eredményesebb küzdelemhez. Simor András jegybankelnök. Meglépte
"Megkérdeztem a miniszterelnököt, hogy mit szeretne inkább, azt, hogy magasabb legyen az infláció, és legyen egy jó pénzügyminisztere, vagy alacsonyabb legyen, és legyen egy hülye pénzügyminisztere, mire a miniszterelnök azt mondta, hogy minden pénzügyminiszter hülye, így az alacsonyabb infláció lett kommunikálva" - mondta a volt pénzügyminiszter, Járai Zsigmond, a Nemzeti Bank új elnöke a Közgazdaság-tudományi Egyetemen tartott kötetlen előadásán.
Beatles-tagoknak kijáró fogadtatásban volt része David Beckhamnek és feleségének Los Angelesben az LA Galaxy futballcsapatához történő átigazolása kapcsán. Beckham a következő öt évben 250 millió dollárért futballozik majd, ezenfelül szponzorok hada támogatja a marketingszempontból legpiacképesebb európai futballistát. Fotó: AP
Újabb fordulatot vett a Microsoft-ügy. A napokban a perben álló feleket újra meghallgatta az Egyesült Államok Fellebbviteli Bírósága, amely úgy látja, hogy helytelen Thomas Penfield Jackson bíró első fokon született döntése. A korábbi ítélet szerint ugyanis szükséges feldarabolni a Microsoft cégóriást, mivel az visszaélt monopolhelyzetével azáltal, hogy operációs rendszereit Internet Explorer webböngésző programmal egybeépítve kezdte forgalmazni szerte a világon.
"Utolsó esély" gyanánt két hétig kérik az utakra vonuló gazdák a megértésünket, mint mondják, látványos megmozdulásukkal szeretnék felhívni a kormány figyelmét a mezőgazdaság válságára. Traktorokkal, erőgépekkel, terepjárókkal országszerte számos közúton, hídon foglalják le a félpályát. Elsősorban a tejtermelők, a sertés- és a baromfitenyésztők gondolják úgy, hogy nincs más megoldás a válság kezelésére. 
Nem mondhatók gazdag embereknek a honatyáink – legalábbis ez tetszik ki a napokban leadott vagyonbevallásukból. Több volt, illetve a jelenleg is a parlament padsorait koptató képviselők nevén nem szerepel autó, mobiltelefon, megtakarításaik is néhány százezer vagy egy-két millió forintot tesznek ki. Kirívó közülük Medgyessy Péter és Zwack Péter, akik több százmillió forintnyi magánvagyonnal rendelkeznek.
A világ két legnagyobb kereskedelmi tömbje, az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti hat éve tartó "banánvita" a múlt héten kereskedelmi háborúba torkollott, amikor Washington, az EU halogató taktikáját megelégelve a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) engedélye nélkül úgy döntött, hogy 100 százalékos büntetővámot vet ki több mint félmilliárd dollár érték? európai importra.

Belföld

Többségében 18 év alatti fiatal prostituáltakat futtatott az a tiszafüredi központú bűnbanda, melynek 15 tagja ül a vádlottak padján a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság folytatólagos tárgyalásán. A nyugatra is dolgozó társaság tevékenysége folytán több milliárd forintos bevételre tett szert, csak a 2004-től 2007-ig terjedő időszakban 6 milliárd forintot meghaladó haszon landolt a szervezet vezetőjénél. A 2001-től 2004-ig terjedő időszakról nem maradt fenn bizonyítható adat.
A Fidesz kampányembere ezer forintot kínált a párt jelöltjére kiállított kopogtatócédulák darabjáért – derült ki egy szerdai sajtótájékoztatón Demecserben.
A jelenlegi gyakorlat szerint előfordulhat, hogy egy büntetőeljárást azért titkosítanak, hogy eltussolják a rendőrség, valamint az ügyészség által elkövetett hibákat – derül ki Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman Sándor István nyugállományú rendőr alezredes elsőfokú felmentő ítélete kapcsán lapunknak adott nyilatkozatából.  Sándor István, a Papa Fotó: Somorjai L.
 
"A mesebeli király konyháján azért nem lehetett kenyeret sütni, mert mire a liszt a kincstárostól a sütésre kijelölt kiskuktához jutott, mindenkinek annyi tapadt a kezéhez, hogy egy szem sem maradt belőle" – elevenítette fel Orbán Viktor miniszterelnök úr az ismert történetet a parlament őszi ülésszakának első napján, majd bejelentette, hogy a lisztes kezek leporolására sor került, vagyis a közpénzek immár a megfelelő helyre fognak kerülni.
 
Vihart kavart Csúcs László kisgazda politikus azon kijelentése, hogy Orbán kormányában volt MSZMP-tagok is vannak. Mátrai Márta, a Fidesz frakcióigazgatója válaszában azt mondta: nem tud arról, hogy ilyen személyek lennének a kormányban. Enyedi Zsolt politológus szerint versenyeznek egymással a Fidesz és a FKgP politikusai, hogy melyikük a jobboldalibb. Csúcs László lapunk kérdésére elmondta, hogy nem aktuálpolitikai témában nyilatkozott a Mozgó Világnak.
Választási együttműködési megállapodást kötött egymással a Fidesz nevében Orbán Viktor és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) nevében Semjén Zsolt. Ugyanakkor nem világos, hogy tulajdonképpen kiket is képvisel a KDNP, mint ahogyan az sem, hogy Semjénnek van-e egyáltalán joga a KDNP nevében aláírni. Semjén Zsolt tiszteletét teszi a 75. születésnapját ünneplő Paskai László bíborosnál
 
A Keresztény Értelmiségi Szövetség (KÉSZ) égisze alatt nyomult a Fidesz a szolnoki megyeházán. A KÉSZ győri elnöke, Lanzendorfer Erzsébet asszony nyitotta meg azt a kampányfórumot, ahol Semjén Zsolt, a katolikus elkötelezettségéről elhíresült helyettes államtitkár, Stumpf István kancelláriaminiszter és Kövér László, a Fidesz alelnöke volt a meghívott vendég.  Erzsébet asszony a következő szavakkal köszöntötte a mintegy százötven főnyi nagyérdeműt: "Főtisztelendő atyák, nagytisztelet?
 
A napokban – mintegy megkésett könyvheti csemegeként – megjelent Szektaveszély: új vallási közösségek címmel egy könyv, amely objektív tanulmányként kínálja magát a boltok polcain.
A februári cián- és a három héttel ezelőtti nehézfém-szennyeződés után az elmúlt hétvégén újabb két gátszakadás történt Romániában. Az első a Kolozs megyei Járavizén, ahol ezer köbméter bányameddőt tartalmazó víz került szabadba, bár ez a román hatóságok szerint nem jutott el egyik folyóba sem. A másik eset Borsabányán történt, ahol a szennyvízülepítő tározó átszakadásával újabb szennyeződés került a Tiszába.
Nem sikerült elnököt választani a Magyar Televízió élére. A tizenöt pályázó közül a pártdelegáltakból álló kuratóriumi elnökség Baló Györgyöt jelölte e posztra, azonban a társadalmi kurátorok nem sorakoztak fel az elnökség mögé. Közülük többen kifejtették: Siklósi Beatrixot látnák szívesen az MTV élén. Eközben a köztévé tovább halad a teljes csőd felé. Baló György. A kurátorok nem választották meg Fotó: MTI
Az úgynevezett olajügyekben a Fidesznek nem sikerült bevinni a "kegyelemdöfést" az MSZP-nek és az SZDSZ-nek. Az MDF és a kisgazdák egy része ugyanis "kihátrált" a koalíciós partner mögül, így a T.
Ki kicsoda a szélsőjobboldalon? Néhány héttel a Magyar Gárda kettészakadását követően újabb törésvonal körvonalazódik a szélsőjobboldalon: ezúttal a mindeddig bajtársaknak gondolt figurák, Tomcat illetve a kuruc.info szerkesztői ugrottak egymásnak. Az ügy egyik hozadéka, hogy autentikus forrásból értesülhettünk róla, kik szerkesztik a mocskos hangvételű és szellemiségű honlapot.
 
A parlament többsége elfogadta az új ügynöktörvényhez benyújtott módosító indítványokat. Eszerint teljesülhet, hogy az állampárti titkosszolgálat iratai a korábbiaknál szélesebb módon megismerhetőek legyenek.
Hogyan került a Fidesz székházához tüntetőket rendszabályozni egy elítélt gyilkos? És mi köze az FTC kemény-magjának a klub biztonsági cégéhez?
Egy hete került a könyvesboltokba Sándor István, alias „Papa”, egykori fedett nyomozó hiteles története az olajmaffiába való beépüléséről, lebuktatásáról, az ellene folyó koncepciós eljárásokról és az olajos alvilággal összefonódott politika mocskáról. A könyv születéséről a szerzőt, Kármán Irént kérdeztük.
"A kormány megtartja választási ígéreteit" – jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök azon a sajtótájékoztatón, melyet az Országos Munkaügyi Tanács munkavállalói oldalának képviselőivel történt találkozója után a szakszervezetek vezetőivel közösen tartott. Mint kiderült: az elkövetkezendő hetekben le kíván ülni a munkaadók, valamint a nemzetközi nagyvállalatok képviselőivel is.
 
A magyarországi szegény és cigány népesség körében a biztos szavazók aránya alig marad el az átlagnépesség körében mért aránytól, ugyanakkor e népesség körében az MSZP még az SZDSZ-szel együtt is jelentős hátrányban van a Fidesszel vagy akár egy olyan polgári koalícióval szemben, amelyben a MIÉP is szerepelhet. Ladányi János szociológus arról számolt be, hogy a romák választói kedve majdnem azonos az átlagnépességnél mértekkel, ezért szerinte elsődleges nemzeti igény, hogy a romák elmenjenek szavazni – ehhez képest m
 
Újjá alakult az Országos Szakképzési Tanács (OSZT). A több milliárd forint elosztására is hatást gyakorló szervezetben több kormánypárti országgyűlési és önkormányzati képviselő is helyet kapott. Az OSZT elődjének számító Országos Képzési Tanácsot (OKT) 1992-ben hozta létre az Érdekegyeztető Tanács. Fő feladatai közé tartozott a munkaadók által befizetett szakképzési hozzájárulásból képződő Szakképzési Alap elosztása, valamint a szakképzés stratégiai kérdéseinek megvitatása.
 
Parázs vita van kialakulóban a ferencvárosi Roma Kisebbségi Önkormányzat és az Amaro Drom roma havilap között. Történt, hogy a lap – a kisebbségi önkormányzat határozott állítása szerint – teljesen alaptalan információkat jelentetett meg az említett testületről. A lap viszont egy véletlenszerűen meginterjúvolt alanytól idéz, miszerint az ügyfeleket a IX. kerületi Roma Kisebbségi Önkormányzatnál semmibe veszik. Az interjúalany közben kiadott egy tiltakozó nyilatkozatot a cikkel szemben.
 
830 millió forintos kompenzációs keretet osztottak szét a hét elején tizenöt egyház között az erről szóló megállapodás ünnepélyes aláírási ceremóniáján.
 
Budapesten krízishelyzetet okoz, ha az ország jövő évi költségvetési tervezetét a jelenlegi formában, illetve a fővárosi és egyúttal parlamenti fideszes képviselők módosító indítványaival együtt fogadják el – jelentette ki Demszky Gábor csütörtöki nemzetközi sajtótájékoztatóján Budapesten.
Lapunk információi szerint Orbán Viktor a választási kampány idejére magához vonta a párt kommunikációjának irányítását, hogy  a jövőben elkerülhessék a Magyar Vizslához hasonló fiaskókat.  Fotó: Vörös Szilárd
Biztosnak tűnik, hogy a romagyilkosságokkal gyanúsított társaság egyik tagja a katonai elhárítás informátora lehetett. Az is elképzelhető, hogy őt is rendszeresen megkeresték, hogy hallott-e valamit a sorozat­gyilkosságokról. Ráadásul a szélsőséges nézeteiről ismert csoport némely tagja régóta a nemzetbiztonsági szolgálatok látókörében volt.
A Pannon Rádió kirekesztő, nyíltan rasszista, antiszemita hangneme miatt előbb hat együttes, majd hozzájuk csatlakozva hatvan ismert előadó, illetve zenekar szólította fel a MIÉP-közeli adót, hogy a jövőben ne játssza dalaikat. Gerendás Péter, az egyik tiltakozó. Szalonképtelen Pannon 
 
A választási időszakban hét panasz érkezett a rádió választási műsoraival kapcsolatban – mondta el Hajdú István, a Magyar Rádió Rt. elnöke. Az egyik bejelentő azt sérelmezte, hogy egy vitaműsor első tíz percében csak az egyik meghívott fél mondhatta el véleményét. Mint utóbb kiderült: a másik vitapartner éppen ennyi időt késett, s ezért nem tudott addig megszólalni. Egy másik elmarasztaló levél amiatt íródott, mert egy műsorban a Duna-kör aktivistáját a Zöld Alternatíva csoport szakértőjeként mutatták be.
 
A Szolnokon tavaly megválasztott agrárdemonstrációs bizottság bejelentette, hogy április 11–12-én, 17 megyében, közel 100 helyszínen félpályás útlezárásokat tartanak. A gazdák a demonstrációt figyelmeztetésnek szánják. Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára, a Szolnokon megválasztott demonstrációs bizottság tagja bejelentette, hogy április 11–12-én, 17 megyében félpályás útlezárásokat tartanak.
 
A Tolna Megyei Munkaügyi Központban tíz éve tevékenykedő igazgatót, Brebán Valériát váltotta fel posztján a közelmúltban a volt fideszes polgármester-jelölt, Liszicza István. A helyi ellenzék zsákmányszerzésnek, a kormánypártiak szakmai döntésnek állítják a váltást. Csáki Béla helyi szocialista vezető a Heteknek elmondta: a polgármesterválasztáson elszenvedett veresége óta több funkciót is kipróbált már a Fidesz jelöltje, a helyi politikus megfogalmazása szerint "kereste a helyét".
 
 – Lesz-e különbség Ön szerint az elmúlt, illetve az idei parlamenti munka intenzitása között?– A Parlament őszi ülésszakát mindenképpen szorosabb, feszesebb munkatempó kell, hogy jellemezze, hiszen az előzőhöz képest lényegesen több és összetettebb a feladat.– A tények azt mutatják, hogy a parlamenti munka éles konfliktusokkal terhelt. Lát-e esélyt ezek feloldására?
Kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezték a Való Világ cím? valóságshow egykori "keményfiúját", Segalt. A rendőrök ötvenezer ecstasy tablettát és fél kiló kokaint találtak abban a két autóban, amelyek egyikében ő is ült. Az egykori valóságshow-szereplők közül nem Segal az első, aki meglehetősen dicstelen tettel hívta fel magára ismét a média figyelmét.
Megkezdődött a Fővárosi Bíróságon annak a férfinak a pere, aki addig koplaltatta családját, míg felesége meghalt, és nem sok hiányzott, hogy kétéves kislányukkal is ez történjen. A „fényevés” kultuszának hódoló, jelenleg kényszergyógykezelés alatt álló F. László nem ismerte el bűnösségét. Fotó: MTI
Utaztak már keresztül estefelé falvakon? Olyan érzés, mintha kihalt településekből állna a vidéki Magyarország. Sehol egy tehéncsorda, sehol egy teremtett lélek. Csak a házak ablakában kékesen villódzó televíziók árulkodnak arról, hogy mégsem kísértetfaluban autózunk.  Elnéptelenednek a falvak, csak az idősek maradnak Fotó: Somorjai L.
Szabadságharc ide vagy oda, az uniós támogatások nélkül felborulna a magyar gazdaság. A miniszterelnök ezért örül a napokban aláírt új megállapodásnak, és soha nem látott összegről beszél. A korrekt összehasonlítás mást mutat.
Ismerői kedves, udvarias embernek írták le P. Erikát, mielőtt a nő beismerte: részt vett 11 éves nevelt fia kegyetlen meggyilkolásában. A részletek és az indíték egyelőre nem tisztázott, ám a mostoha állítólag vetélytársat látott a gyermekben, ezért szőtt ördögi tervet. A példátlan gaztettben két hajléktalan férfi is közreműködött.
A közeljövőben várhatóan jelentős változásokon megy keresztül az európai, és ezzel együtt a magyarországi drogkereskedelem is. Az Afganisztán ellen indított háború ugyanis teljesen elszigeteli a külvilágtól Ázsia egyik legnagyobb drogtermelő vidékét, ahonnan az Európában fogyasztott heroin legnagyobb része érkezik.

Sport

Egyre inkább úgy tűnik, hogy az Egyesült Államokban lassan csak a pénz és a show miatt lesz érdemes nehézsúlyú bokszgálát szervezni, mert pár napja az utolsó amerikait, Hasim Rahmant is megfosztották az övétől. Így teljessé vált a posztszovjet uralom a boksz királykategóriájában.
Címvédésre készül a Real Madrid. A királyi gárda a Leeds United idegenbeli 2-0-s legyőzése után a belga Anderlechtet múlta felül 4-1-re a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeiben. A mérkőzés góljait a válogatott Fernando Morientes, az Aranylabda-aspiráns Luis Figo, a távozni szándékozó Ivan Helguera, a brazil Roberto Carlos, illetve a román Stoica szerezte. A madridiak 6 pontjukkal első helyről várhatják a tavaszi folytatást a D-csoportban.

Szabadidő

 
A Közoktatási Modernizációs Közalapítvány, röviden KOMA február 26-27-én tartotta kiállítással egybekötött konferenciáját a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen "Művészeti nevelés" címmel. Az előző kormány által létrehozott, és immár 1995 óta folyamatosan működő alapítvány több pályázatot írt ki tanítási programok, a közoktatás információs rendszere, neveléstudományi kutatások, pedagógiai módszerek, az iskola és társadalmi környezet fejlesztésének témaköreiben.
 
Elítélése esetén éhségsztrájkkal fenyegetőzik Dr. Jack Kevorkian, aki vasárnap este amerikai tévénézők millióinak szeme láttára segítette halálba egyik páciensét. A CBS amerikai hírtelevízió 60 perc cím?

Interjú

Társadalmi méreteket ölt a hűtlenség, aminek nyomában kapcsolatok, házasságok, családok és személyiségek szétesése jár. A hűtlenségtől ma nagyon sokan és rengeteget szenvednek – mondja Almási Kitti pszichológus.

Riport

 
Kevés búza termett, drágul a kenyér, drágul az élelmiszer. A gazdák bevétele jól alakul, hiszen a búza tonnánkénti ára lassan eléri a negyvenezer forintos álomhatárt. Elégedettek? – A magyar termelők elégedettsége nem a kenyér áremelésével jön meg.

Arcok

2013. április 15-én huszonhétezer ember indult el az amerikai függetlenségi háború csatáira való emlékezés alkalmából megrendezett maratonon Bostonban. Körülbelül tizenhétezren át is haladtak már a célvonalon, amikor 14 óra 50 perc 12 másodperckor egy-egy pokolgép robbant, aminek következtében kétszázhatvanan megsérültek, hárman pedig életüket vesztették.

Hit és értékek

Ki lesz az első amerikai elnök, aki feltárja az igazságot? Bill Richardson volt új-mexikói kormányzó 2000-ben, amikor a Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázott, azt ígérte, hogy a Fehér Házban az egyik első feladata lesz a titkos ufóakták nyilvánosságra hozatala, így a szűkebb pátriájához tartozó roswelli incidensre is fényt derít.

Életmód

A legtöbb ember úgy gondolja, ő sosem válhat egy ámokfutás áldozatává, így aztán azon sem töri a fejét, mit tenne, ha ez mégis bekövetkezne. Amikor azonban tanulóknak tartok biztonsági tréninget, azt tapasztalom, hogy nagyon is foglalkoztatja őket az iskolai erőszak, az áldozattá válás témája, de nem kapnak releváns válaszokat.

Fókusz

1959 januárjában tíz tapasztalt orosz turista túrázni indult az Ural egy lakatlan területére, ahonnan soha többé nem tértek vissza. A gyorsan lezárult nyomozás, a titkosított dokumentumok a szovjet kriminalisztika egyik legrejtélyesebb ügyévé tették a több mint ötven éve megoldatlan talányt: mi vezetett a fiatalok erőszakos halálához?
 
Rövid parlamenti vajúdás után a Fidesz az adórendőrségről szóló törvénytervezet visszavonását javasolja a kormánynak. Azt a tervezetet, amely rövid idő alatt nemcsak az ellenzéki pártok ellenszenvét, hanem Majtényi László adatvédelmi biztos bírálatát is kivívta. Az elemzők szerint a pótvizsgára ítélt tervezetben egy mindenek fölött álló, önálló hatalmi tényezővé váló APEH képe rajzolódott ki.

Oldalak