Munkatársunktól cikkei

Interjú

Jogerőre emelkedett az az első fokú ítélet, melynek negyedrend? vádlottja az ismert színész, Benkő Péter volt. Élettársa, Magyar Ildikó, hat és fél év letöltendő, míg Benkő és kedvesének testvére, valamint édesanyja ennek harmadát kitevő felfüggesztett szabadságvesztést kapott.  Benkő Péter: "A mai napig nem értek az áfa-visszaigényléshez." Fotó: D. T.
 
– Az elmúlt hónapok és e napok politikai élete leginkább a botrányok sorozatával jellemezhető. Úgy tűnik, mintha a közéletből eltűntek volna a gondolatok, s csak az foglalkoztatná a szereplőket, hogy milyen, a másik felet negatívan érintő, botrányos információt tud nyilvánosságra hozni.

Külföld

A világon elsőként kész eltörölni az eutanázia alkalmazásának alsó korhatárát Belgium, miután novemberben az illetékes parlamenti bizottság megszavazta az erre vonatkozó törvényjavaslatot. Ha az új jogszabály életbe lép, az eddigi gyakorlattal szemben a felnőttek mellett gyermekekre is kiterjeszthető a „kegyes halálhoz” való jog.
Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete eltökélten folytatja katonai akcióit a jugoszláv erők ellen, amit a térségbe vezényelt újabb NATO harci repülők is bizonyítanak. A koszovói válság lehetséges kimeneteléről kérdeztük Dérer Miklóst, a Magyar Atlanti Tanács főtitkárát. Légihíd Albániába    Fotó: MTI
Évtizedes megszorítások elé néz Nagy-Britannia – jósolja két befolyásos gazdasági kutatóintézet előrejelzése. A tanulmány szerint a visszavágások javarészt a közszférát érintik, és a költségvetési csökkentések és hatásuk az elkövetkező két parlamenti választáson is átívelnek majd.
 
Az új Egyiptom lehetséges jövőbeli elnökeként mutatták be Budapesten azt a kairói politikust, aki a Demokratikus Átalakulásért Intézet (ICDT) által rendezett Tom Lantos-emlékkonferencia egyik előadója volt. A rendezvényt a Külügyminisztérium is támogatta, és Martonyi János külügyminiszter nyitotta meg. Ahmed Ezz el-Arab a rendezvény szünetében interjút adott a Washington Times tudósítójának. A legnagyobb liberális egyiptomi párt alelnökének szavai bejárták a világsajtót – nem véletlenül.
A Libanonban tartózkodó ENSZ-békefenntartó erők vezetője „jelentős előrelépésként” üdvözölte az izraeli erők Dél-Libanonból történő vasárnapi kivonását. Ugyanakkor közölte, hogy a folyamat mindaddig nincs lezárva, amíg az izraeli katonák az utolsó határ menti falut is el nem hagyják. Az izraeli hadsereg egy települést még felügyelete alatt tart, és a légierő a hét elején is többször berepült libanoni területekre. Fotók: AP
Patthelyzet alakult ki Koszovóban. Nemcsak azért, mert nehéz az ügyet megoldani, hanem azért is, mert ha a koszovói albánok ezek után megkapják az autonómiát, akkor az úgy tűnhet, hogy érdemes fegyverrel harcolni a kisebbségi jogokért. Ugyanis a szerb–albán kisebbségi vitában mindkét fél fegyverhez nyúlt.
Lapzártánk idején még nem derült ki kétséget kizáróan, hogy az Ukrajnába küldött orosz humanitárius szállítmány az ukrán félelmeket igazolja-e, és valóban az orosz megszállás trójai falova; vagy a félelem alaptalan volt, és ételt, gyógyszereket és ivóvizet szállítottak a háborús övezetbe.

Belföld

Medgyessy Péter, Doszpot Péter, Illés Zoltán, Tölgyessy Péter - néhány ismertebb név azok közül, akik az elmúlt ciklusban parlamenti képviselők voltak, ám a mostani választások után kénytelenek búcsút inteni az országos politizálásnak. Az MSZP 44, a Fidesz 45 új arccal gazdagítja a megalakuló országgyűlést.
 
"Ha átlapozzuk a Magyar Nemzetet, egy, a kormányt támogató magyar napilapot, nem tart sokáig észrevenni a képletet. Bár a lap magántulajdonban van, a legnagyobb és legdrágább hirdetések mind minisztériumoktól, állami vállalatoktól vagy államhoz kötődő szervezetektől jönnek. Azután, ha az ember bekapcsolja az adófizetők pénzéből fenntartott közszolgálati Magyar Rádiót vasárnap reggelenként, a Vasárnapi Újságot hallgathatja, amely notórius antiszemita.
 Papcsák Ferenc zuglói polgármester emblematikus figurája a Fidesznek, már csak azért is, mert a 2010-es kormányváltást követően őt bízta meg Orbán Viktor az elszámoltatással, illetve a korrupció elleni küzdelem koordinálásával. A napokban egy nyilvánosságra került hangfelvételen egy vállalkozó azt állította, hogy Zuglóban százmilliót kellett visszaadni az építési munkákból.
Janiczak Dávid barátaival ünnepli a gyõzelmet
Egy 27 éves jobbikos közel kétharmados győzelmet aratva ütötte ki fideszes riválisát az ózdi polgármesteri székből. A megismételt választás után a baloldal padlóra került, mert saját szavazói is inkább a Jobbikra szavaztak, csakhogy földbe döngöljék a kormány­pártokat. A győztes a cukikampány és a romaellenesség kevert változatát alkalmazta.
 
A bíróságok függetlensége mellett az eljárások tisztességét is fenyegetve érzik jogvédő szervezetek, ha a kormány nem korrigálja a bírósági rendszer átalakítását.  Ilyen és ehhez hasonló, a magyar  jogállamiság alapjait érintő súlyos állításokat fogalmazott meg három jogvédő szervezet a bírósági rendszer átalakítását elemző tanulmányukban.
 
Éles vita zajlott kedden a parlementben a Hit Gyülekezete kapcsán. Reggel Sasvári Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese napirend előtti felszólalásában gyűlöletkeltéssel vádolta a Hit Gyülekezetét. A politikus szerint az SZDSZ-nek állást kell foglalnia a gyülekezettel kapcsolatban, többek között azért is, mert Szent-Iványi István, a külügyi bizottság szabaddemokrata elnöke a Hit Gyülekezetével izraeli zarándoklaton vett részt, illetve a párt szoros kapcsolatot ápol az egyházzal.
 
Szegeden egy ideje a reklám- és rendezvénycélú közterület-használattal kapcsolatos feladatokat egy magáncég (Szegedi Városkép Kft.) látja el. A pártok ilyen jelleg? kérései is várhatóan ezen az úton fognak teljesülni, aminek viszont több képviselő nem örül.
A Jobbik jócskán leszerepelt ugyan a határon túli magyarok körében a tavaszi országgyűlési választásokon, mégsem adják fel pártépítési kísérleteiket a magyarlakta területeken. A Vajdaságban például az aracsi pusztatemplom mellett szerveznek „nemzeti tábort” a jövő héten ottani partnereikkel karöltve. A radikális nemzettudat exportjára azonban arrafelé nem mutatkozik nagy igény.
 
A Legfelsőbb Bíróság a héten helybenhagyta a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság ítéletét, amelyben a bíró, Magyarországon először, ténylegesen életfogytig tartó fegyházbüntetést szabott ki a büntető törvénykönyv tavaly március 1-én hatályba lépett módosítása értelmében.
Megosztja a neonácikat az a tény, hogy a Jobbik egyik vezetőjéről a mozgalmon belüli riválisai kiderítették, hogy zsidó ősökkel is rendelkezik. Szegedi Csanád hiába volt az egyik legradikálisabb politikusa a Jobbiknak, most arra kérik a nyilas kuruc.info kommentelői, hogy  „figyelembe véve származását, húzzon el a közéletből mielőbb!"
Fordulat történt a hazai politikai életben: névtelen és álnéven írt blogokon, gyanús honlapokon a politikai ellenfelekről megjelentetett dehonesztáló, durva összeesküvés-elméleteket tartalmazó irományok kerültek a főáramú médiába. Az egyik oldalon a mindent megfigyelő Szilvásy György, míg a másik térfélen a Fidesz úgynevezett halállistája „szólt" nagyot.
 
Továbbra is Szent Bertalan éjszakájához hasonlítják a Fidesz vezetői a kormányváltás utáni személycseréket, a témában még a parlamentben is felszólalt több képviselőjük. Deutsch Tamás burkolt kommunistázással a baloldal fél évszázados hagyományaihoz sorolta az általa politikai tisztogatásnak minősített személycseréket.
 
A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság a Fővárosi Bíróságnak adta át illetékesség hiányában a Terror Háza múzeumot működtető alapítvány és a néhány héttel ezelőtt a debreceni önkormányzat által alapított Őrváros – Debrecen Szerepe Magyarország XX. Századi Történelmében Közalapítvány egyesülésének kérelmét, nem hozva érdemi döntést az ügyben. Az új kormánynak viszont nem áll szándékában egyesíteni a két alapítványt.
Lehullt a lepel, ezután bárki láthatja Kádár Jánost sakkozás, Aczél Györgyöt kibicelés közben, akit beengednek a képviselői irodaházba. A kulturális bizottság ajánlására egyelőre ideiglenesen, de a házbizottság döntése után valószínűleg végleg lekerül a függöny Bernáth Aurél Munkásállam cím? képéről. Meglepő tény került napvilágra: Kádár János évekig Nagy Imrét is ábrázoló festmény "előtt" járt dolgozni.
A kábítószerügyi koordinációban részt vevő minisztériumok és országos hatáskörű szervezetek beszámolója szerint 1995 és 2003 között három és félszeresére nőtt a tiltott szerek fogyasztása. Fotó: AP
A magyarországi kábítószerhelyzetről adott közre jelentést a héten az Ifjúsági és Sportminisztérium. A közel kétszáz oldalas füzetből kiderül, hogy a rendszerváltást követő években mind a drogfogyasztás módja, mind a beszerzési források és ezek büntetőjogi megítélése átrendeződött hazánkban. Az illegális kábítószer-kereskedelem szempontjából a kilencvenes évekre tranzitországból célországgá váltunk, szélesebb lett a beszerezhető drogok választéka, és kialakult egy stabil belső piac is.
Szigorú – ez az a kifejezés, amellyel politikai oldaltól függetlenül mindenki leírja a július elsején életbe lépő új büntető törvénykönyvet. A véglegesített szöveg körülbelül tíz százalékban tér csak el a korábbi kódextől, és azokon a pontokon is inkább jogpolitikai szempontok vezérelték a kabinet témafelelőseit.
 
Legalább 63 milliárd forintot költöttek a millennium megünneplésére, de az összeg még ennél is jó pár milliárddal több lehet, ha hozzáadjuk az önkormányzatok által az ünnepre költött összegeket – derült ki a Országgyűlés Millenniumi Albizottságának legutóbbi ülésén.
Jair Lapid pénzügy­miniszter beszéde az ország­gyûlésen és Navracsics Tibor
Több talány is övezi a hét elején lezajlott nagyszabású Zsidó élet és antiszemitizmus a mai Európában címet viselő kétnapos nemzetközi konferenciát, amelyről a szervezők sikeresen tartották távol a téma elismert, ám baloldalhoz köthető magyar szakértőit.
 
Magyarországon még nem regisztráltak BSE-kórral fertőzött állatokat, de a közvéleményt ez nem nyugtatta meg – a marhahúsfogyasztás érezhetően visszaesett. A kór nem állt meg Anglia határainál. Az elmúlt hetekben Európa több – korábban kergemarhamentesnek tartott – államában bebizonyosodott, hogy német és olasz marhatenyésztők állatait is megfertőzte.
Szokatlan még Magyarországon, hogy a börtönöknek ma már nemcsak őrizniük kell a fogvatartottakat, hanem sok esetben a rabok testi épségét is védeniük kell bűnöző csoportoktól. A hét eleji kettős gyilkosság, melynek során egy fogvatartott férfit és "testőrét" gyilkolták meg fényes nappal, jól példázza, hogy ezen a területen is új korszak kezdődött már hazánkban. A helyszín    Fotó: MTI
Aktív egyházi személyek és a jobboldalon mértékadónak tartott újságírók cikkei is olvashatóak a jelenkori hungarista, nemzetiszocialista sajtótermékekben. Többek között Tudós-Takács János katolikus teológus, Bognár József és Ugró Miklós újságírók publicisztikái is fellelhetők a Hitlert, Szálasit és eszméiket méltató lapokban.  A Pannon Front 2003. áprilisi címlapja. A kokárdás Jézus az EU miatt szenved 
 
179 millió ausztrál dollár – mintegy 29-30 milliárd forint – kártérítést kér a magyar állam a ciánszenynyezést okozó Aurul vállalat tulajdonos cégétől, az Esmeraldától. A cég csődbiztosa értetlenül áll az igény előtt és pontosabb adatokat követel. Magyarország nem perelheti a bányatársaságot, mivel csődeljárás alatt áll, így csak fedezetlen hitelezőnek számít. A kárigény bejelentésével egyidőben a budapesti székhely? Páneurópai Jogász Unió (PJU) precedens érték? polgári pert indít az Aurul ellen.
A pécsi egyházmegye gazdasági és erkölcsi panamája kapcsán indult eljáráshoz képest kisebb sajtóérdeklődés mellett zajlik a győri egyházmegye számvevője és társa elleni per. Pedig a két történet kísértetiesen hasonlít egymásra: milliárdok tűntek el az ellenőrizhetetlen rendszerben, és a szálak a püspöki trónusig nyúlnak.
„El kell kerülni a politikai befolyás intézményesítését!” – fogalmazott az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke. Baka András a Bíróságok Napján annak kapcsán hangsúlyozta a bírósági igazgatás függetlenségének jelentőségét, hogy az elmúlt hetekben nyilvánvalóvá vált: a kormány határozott szervezeti változtatásokra készül. Érdekesség, hogy a változtatások egyik fő „koncepcionáriusa”, Áder János 2003-ban még a bíróságok abszolút függetlensége mellett foglalt állást az Országgyűlésben.
"2002. március 15-én nyitó előadás lesz az új Nemzeti Színházban" – jelentette ki lapunknak Egri Gábor, az Új Nemzeti Színház Megvalósítási Iroda Kht. sajtóreferense. Az új épület makettje. Kinek tetszik, kinek nem         Fotó: MTI
A sajtószabadság elvét az a decemberi parlamenti döntés sértette volna, amelyik a Slágernek és a Danubiusnak pályáztatási kötelezettség nélkül adta volna oda a frekvenciát a további évekre. Hogy ehelyett mégis pályáztatás lett, az a sajtószabadság győzelme. Az viszont a sajtószabadság megcsúfolása, hogy a pályázat nem hozott tiszta versenyt. Tiltakozásul lemondtam.
 
Ügynökbotrányok sorozatára lehet számítani a jövőben, de ez nem feltétlenül fogja elősegíteni az előző rendszer titkosszolgálati múltjának jobb megismerését – vélik egyes történészek. Előfordulhat, hogy az iratok alapján teljesen biztosan tudható, hogy az illető valóban hálózati személy volt, jogilag azonban ez mégsem bizonyítható.
 
Két héttel ezelőtt hírt adtunk arról, hogy elkezdődött a leégett BS romjainak bontása, de az épületben található azbeszt szakszer? bontása kérdéses volt. A Hetekben megjelent cikk után az egyik napilapnak Szikra Sándor, az építkezés műszaki ellenőre úgy nyilatkozott, hogy az azbeszt bontásánál az előírásoknak megfelelően fognak eljárni. Az elmúlt két hét azonban nem erről győzte meg a környék lakóit.
Gyakorlatilag minden fontos kérdésben megegyeztek a fővárosban az MSZP és az SZDSZ politikusai, kivéve a pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes személyét és hatáskörét. Úgy tűnik: Atkári János vörös posztó a szocialisták szemében.  Atkári János és Demszky Gábor nincsenek feldobva az ötlettől Fotó: MTI
 
Még mindig titok lengi körül a múlt héten elbocsátott vezető adónyomozók felmentésének igazi okát, pontosabban elképzelhető, hogy éppen a titokvédelmi törvénynek az APEH elnökétől eltérő értelmezése áll az ügy hátterében: információink szerint az adónyomozóknak azért kellett távozniuk, mert nem értettek egyet azzal, hogy vezető APEH-tisztviselők titkosnak minősülő nyomozati aktákba tekintsenek bele. A Bűnügyi Igazgatóság létrehozásakor az ellenzéki pártok a szervezet politikai célú felhasználásának lehetősége miatt tiltako
 
Az állásából tavaly júliusban elbocsátott Kastyják János rendőr alezredes akár újból elfoglalhatná Kiskunhalas város rendőrkapitányi székét. A Munkaügyi Bíróság ítélete szerint ugyanis az exkapitányt jogellenesen bocsátották el állásából. Kastyják szerint az ítélet a jogbiztonság győzelme volt. Kastyjáknak tavaly azért kellett távoznia, mert – a hivatalos indoklás szerint – "több alkalommal alaptalanul vádolta a rendőrség vezetőségét, és a rendőri hivatással összeegyeztethetetlenül politizált".
Magas bírságokra számíthatnak június közepétől azok, akik nem jól szétválogatva dobják a szelektív hulladékgyűjtőkbe a szemetüket, vagy éppen nem gyomlálják ki a házuk előtti területet. Többek között ezt is tartalmazza a Fővárosi Közgyűlés új rendelete, amely a múlt héten lépett életbe.
Egy néhány hete készült felmérés alapján a magyarok többsége (mintegy 60 százalék) a bűn, a betegség vagy a társadalmi deviancia kategóriájába sorolta a homoszexualitást, míg az azonos nemű partner választásának a szabadságát a megkérdezettek alig 10 százaléka vélte alapvető jognak. Ennek fényében nem meglepő, hogy a nagy pártok egyike sem siet felkarolni a becslések szerint a társadalom 4-5 százalékát kitevő, de hangjukat egyre erősebben hallató csoport tagjainak követeléseit.
 
A Keresztény Értelmiségi Szövetség (KÉSZ) égisze alatt nyomult a Fidesz a szolnoki megyeházán. A KÉSZ győri elnöke, Lanzendorfer Erzsébet asszony nyitotta meg azt a kampányfórumot, ahol Semjén Zsolt, a katolikus elkötelezettségéről elhíresült helyettes államtitkár, Stumpf István kancelláriaminiszter és Kövér László, a Fidesz alelnöke volt a meghívott vendég.  Erzsébet asszony a következő szavakkal köszöntötte a mintegy százötven főnyi nagyérdeműt: "Főtisztelendő atyák, nagytisztelet?
 
"Magyarországon olyan erős a gyűlölet a belpolitikában, hogy az a vezető politikusokat súlyosan emészti. Saját szemeimmel láttam, ahogy Antall József ez alatt az erő alatt megroppant; magam is tapasztaltam, hogy milyen kibírhatatlan ennek a gyűlöletnek a terhe. Tönkre lehet menni ezalatt. Emiatt, ha nyertünk volna is, egy vagy két év után átadtam volna a helyemet másnak” – mondta Horn Gyula, szocialista képviselő, volt miniszterelnök Békéscsabán, az MSZP immáron szokványossá váló ország(rész)gyűlésének egyik előadásán.
Markó utca 25., Fővárosi Bíróság. Az utca túloldalán százötven gárdista ázik a tavaszi esőben. Ha nem tudnánk, hogy ők a magyar újnyilasság megtestesítői, azt is hihetnénk, hogy világháborús filmforgatás közepébe csöppentünk. Für Lajos és a Gárda-girls Fotó: Vörös Szilárda
 
Mádl Ferenc szerint alkotmányellenesek a május 30-án elfogadott úgynevezett ügynöktörvény egyes rendelkezései, ezért a tervezetet véleményezésre megküldte az Alkotmánybírósághoz.

Sport

A manchesteri MEN Arénában 21 ezer néző láthatta Mike Tyson legújabb győzelmét. Az egykori világelső 1999. január 16-a óta először diadalmaskodott, és 10 millió dollárt tehetett zsebre. A 243 másodpercig tartó mérkőzés ötödik másodpercében kapta az első megrendítő ütést Francis. A menet végéig bírta a bombazáport, de ekkor Tyson még jobban bekeményített.
Igen magas színvonalú volt a labdarúgó Európa-bajnokság, amelyen emelkedett a gólátlag (2,742), visszatért a támadó játékmodor, és néhány ragyogó csapat mellett sok kiemelkedő egyéniség is csillogott – állítják a belga szakértők és kommentátorok az események után néhány nappal. A kontinensviadal történelmi esemény volt, amelyen az aktuális világbajnok megnyerte az Európa-bajnokságot is – az Eb negyvenéves története során először.

Fókusz

Németh Sándor vezető lelkész sajtótájékoztatón jelentette be: a Hit Gyülekezete arra kéri a Pénzügyminisztériumot és az Állami Számvevőszéket, hogy vizsgálja ki a Magyar Fejlesztési Banktól kapott 665 millió forintos hitel, illetve a négy év során általuk felvett 75 millió forintos állami támogatás jogszerűségét Németh Sándor kifejtette: a gyülekezetet az elmúlt napokban ért támadások a demokrácia és a vallásszabadság ellen is irányultak.
Megnyitotta kapuit a Hit Csarnok, Budapest egyik legnagyobb fedett létesítménye. A másfél milliárd forintból épült, 11 ezer négyzetméteres objektum elsősorban tulajdonosa, a Hit Gyülekezete hitéletét szolgálja majd, emellett pedig kiválóan alkalmas sportversenyek és kulturális események lebonyolítására is – hangzott el a helyszínen rendezett sajtótájékoztatón csütörtökön.

Üzlet

Mind Ausztriában, mind Magyarországon érzékeny politikai hely­­zetben robbant a Strabag-ügy. A Profil című osztrák lap arról írt cikket, hogy az építőipari vállalat több milliárd forinttal „honorálta” a hazai pártokat azért, hogy hozzásegítették az állami megrendelésekhez. Az osztrák és a magyar érintettek egyaránt tagadják a híreket. A Strabag tulajdonosa, Hans-Peter Haselsteiner
 
Magyarország az elmúlt 12 évben jelentős gazdasági átalakuláson és fejlődésen ment át, mégis úgy tűnik, hogy a korrupciót illetően minden maradt a régi – írta a tekintélyes svájci Neue Züricher Zeitung a közelmúltban az EU-csatlakozás előtt álló közép-kelet-európai államok korrupciós helyzetéről szóló elemző cikkében. Jól látják ezt Brüsszelben is, de óvatosan kezelik a kérdést, annál is inkább, mivel a gazdaságilag sokkal stabilabb nyugat-európai országokban is ismeretes ez a probléma.
 
„25 csekkért 1 mosoly” – Az idei év során már nemcsak a munkavállalók és hozzátartozóik élhetnek az egyre népszerűbb üdülési csekk nyújtotta előnyökkel. Ezentúl minden 25. csekket szociálisan rászorultak pályázhatják meg. Hazánkban az üdülési csekk egyre elterjedtebb formája a munkáltatói juttatásoknak. Az idei évben a munkáltatók a 69 ezer forintra megemelt minimálbér összegéig vehetnek adó- és illetékmentesen üdülési csekket az alkalmazottaiknak.
Az eheti kereskedés első napjaiban a tőzsdei szakértők még pozitív várakozással nyilatkoztak: két százalékos indexemelkedéssel számoltak. A BUX azonban a héten inkább stagnált. A csütörtöki kereskedést 6434 ponton fejezte be úgy, hogy hétfőtől csütörtökig mindössze 28 pontot csökkent az index, de a legalacsonyabb, keddi érték is 6400 pont felett volt. A New York-i tőzsde szerdán másfél százalékkal esett, és hasonló mérték? csökkenéssel nyitottak csütörtökön a nyugat-európai börzék is.
 
Miközben egy vállalat a piaci információk megszerzéséhez az üzleti hírszerzés széles eszköztárát használhatja fel, tisztában kell lennie azzal, hogy ugyanezt teheti és teszi is vele szemben a konkurencia. Így tehát egyszerre áll fenn lehetőség és fenyegetettség.
 
Nehéz idők várnak a patikusokra, ha nem módosul az egészségügyi miniszter május végi rendelete, amely a gyógyszerek kereskedelmi árrését szabályozza. Fennáll a veszélye annak, hogy a limitált árrés miatt országszerte 120-150 gyógyszertár csődbe megy.  A rendelet megosztja a szakmát, olyannyira, hogy a szakmai szervezetek egymás ellen fordultak. A patikusok lendülete töretlen: "csatába hívták" a fogyasztókat, emellett frontot nyitottak a politika színterén is.
 
Jobb lett az adórendszer – minősítette Járai Zsigmond a napokban elfogadott adókról és járulékokról szóló törvényt. Miután a T. Ház változatlan formában hagyta jóvá a kormány adótervét – elutasítva valamennyi ellenzéki módosító javaslatot –, a lapunk által már korábban ismertetett változat lép életbe.  A pénzügyminiszter szerint a véglegesített adórendszerrel nagyot léptek előre az eredeti elképzelésekhez, tervekhez képest.
 
Mint ismeretes, a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzat mintegy 10 milliárd forint árfolyamérték? OTP-részvénycsomagot adott el. Ez az elmúlt hetekben egyetlen önkötés formájában cserélt gazdát a tőzsdén, egyben a bank 10 százalékos tulajdonának eladását jelentette.
Idén a hazai gazdálkodók már uniós társaikkal megegyező elbírálásban részesülnek a gabonapiaci támogatásokban. A csatlakozás előtt sok politikus biztatta vidéki fórumokon gazdáinkat, hogy már csak néhány évet kell kibírni, és a rendszeres gabona-, sertés-, stb. piaci zavarok az unión belül egy csapásra megoldódnak. Persze ekkor még sem a politikusok előtt, sem a gazdálkodók előtt nem voltak ismertek az uniós csoda részletei.
Úgy tűnik, megállíthatatlanok a nagy alapterület? hipermarketek. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén, és várhatóan a következő években is, tovább nő látogatottságuk és a piaci részesedésük. A GfK. Hungaria legfrissebb felmérése alapján látható, hogy az ezer négyzetméternél nagyobb eladóter? üzletek száma a tavalyi 570-ről jövőre 710-re emelkedik. A piackutató cég szerint a koncentráció egyre erősödő folyamatnak számít. 
Több százmilliárdos tőkekivonást eredményezhet az ágazatban a mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészekről szóló törvénytervezet a szövetkezeti érdekképviselet szerint.
 
Jeffrey Katzenberg, az Oroszlánkirály, az Aladdin, a Szépség és a Szörnyeteg és számos más Disney-sikerfilm producere távozása után mintegy 580 millió dollárra pereli volt munkaadóját, mivel szerződése kimondja, hogy 2 százalékkal részesednie kell mindazoknak a filmeknek a jövőbeli bevételeiből is, melyek az ő stúdiófőnöksége (1984-94) alatt készültek a globális szórakoztatócég hollywoodi stúdióiban.
 
Az oroszországi piacok elvesztése és a koszovói konfliktus miatt áprilisban 100, az év első négy hónapjában pedig 373 millió dolláros veszteség keletkezett. A márciusi megugró folyó fizetési mérleg hiánya áprilisban mérséklődött: 165 millió dollár lett (tavaly 63 millió dollár volt), s ezzel 763 millió dollárra nőtt az ez évi hiány, szemben a tavalyi 445 millió dollárral.
 
A Budapesti Értéktőzsde hivatalos részvényindexe, a BUX 88,36 pontos emelkedéssel 6.574,16 ponton zárt csütörtökön, a szerdai záróértékéhez képest 1,36 százalékkal erősödött. Csütörtökre már nem hagyott nyomot az idő előtt kiszivárogtatott GDP, ami kissé megviselte a keddi kereskedést, de mindeddig nem váltott ki eladási rohamot a vártnál gyengébb adat. Csütörtökön a vezető részvények közül a Richter teljesített a legjobban, árfolyama 4,2 százalékkal, 10.950 forintra nőtt.
Októberben menetrend szerint megérkezik a soron következő gázáremelés. Talán nincs is más hasonló ter­mék, amely béke­idő­ben egy éven belül 30 száza­lékkal is drágulna. Egyedül a kőolaj és az ezzel párhuzamosan mozgó földgáz ára produkál hasonlókat. Fotó: Somorjai László
A világ leggazdagabb házaspárja, Bill és Melinda Gates az elmúlt néhány év során a világ legnagyobb alapítványát hozta létre. A 24 milliárd dolláros alapítvány, amely a Föld legszegényebb embereinek egészségjavítását célozza, egyesek szerint nem más, mint kampányfogás, illetve a világ leggazdagabbjainak lelkiismeret-furdalása nyomán létrejött projekt. Hideg szemű, számító üzletemberek image-javítási alapítványa.
"Észtország tökéletesen készen áll arra, hogy 2007-ben bevezesse az eurót, s az átállást követő fél év alatt folyamatosan kivonja a jelenlegi fizetőeszközt, a koronát" – jelentette be a napokban Aivar Soerd észt pénzügyminiszter. A Baltikum Hongkongjaként is emlegetett ország – az inflációt kivéve – már 1998-ra teljesítette a maastrichti kritériumokat. Az életszínvonal viszont alacsonyabb a magyarnál.
Tökéletes időzítés – így kommentálta a pénzügyi szakma a jegybank döntését, miszerint eltörlik a forint árfolyamsávját. Ez a lépés hozzájárulhat az infláció elleni eredményesebb küzdelemhez. Simor András jegybankelnök. Meglépte
Eörsi Mátyás szabaddemokrata politikus szerint a helyi vállalkozók félnek Orbán Győzőtől, a miniszterelnök édesapjától. Nemcsak Dunaújvárosban, hanem a környéken is többen azt beszélik, hogy azok, akik hasonló üzletben utaznak, jobb ha félreállnak, mert nem tudhatják, milyen revans éri őket. Az SZDSZ-es képviselő a héten Tetthely címmel sajtótájékoztatót tartott e témában. Kérdéseink a tapasztalataira irányultak.
 
A független gazdaságkutatók várakozásait is felülmúlta az idei infláció, amely-nek nagyságrendje októ-berben a negatív várakozásoknak meg felelően 10,4 százalék lett. A GKI Gazdaságkutató Rt. számításai szerint decemberben némileg csökkenni fog a pénzromlás üteme, az egész évre nézve azonban nem sokkal lesz alacsonyabb a tavalyihoz képest: 9,7-9,8 százalék körül várható.
 
A 90-es évek óta folyamatosan csökken a sörpiac. 1992– 93-ra a söripar legnagyobb krízise állt be Magyarországon fennállása óta. Az akkori 13 százalékos visszaesés után egy szerény növekedés jelentkezett, de az továbbra is kérdés, hogy az erős verseny és a mérsékelt fizetőképes réteg mellett sikerül-e megállítani a sörfogyasztás hanyatlását Magyarországon.
 
A forint két ízben gyengült látványosan a hét elején: először Gyurcsány Ferenc esetleges távozásának hírére, majd Orbán Viktornak a kormányfő eltávolítására adott ultimátuma bejelentésekor. A piacok egyértelműen Gyurcsány mellett foglaltak állást, mivel benne látják az egyensúlyteremtés személyi garanciáját.
 
Gazdasági szempontból nézve az idei év jobb lesz, mint ahogy tavaly a válságok közepette látszott, de a kormány várakozásaihoz képest kedvezőtlenebb – mondta sajtótájékoztatón Petschnig Mária Zita a Pénzügykutató Rt. tudományos főmunkatársa. Mivel a növekedés üteme az exporthoz és a beruházásokhoz hasonlóan csökkent az idén, kiéleződtek a regionális különbségek.
 
Nem folytathatják – legalábbis jogszerűen – tevékenységüket azok a vállalkozók, akik június 30-ig nem cserélik ki vállalkozói igazolványukat a területileg illetékes okmányirodánál. Egy 2000-ben hozott törvény szerint ugyanis minden, 2000. november 1-jét megelőzően kiadott vállalkozói igazolványt, iparigazolványt, magánkereskedői igazolványt és kisipari működési engedélyt meg kell újítani.
 
Egy nemrégiben közzétett felmérés szerint a hűtlen kezelés, az ipari kémkedés, az illegális termékmásolás és a számítógépes bűnözés a legelterjedtebb gazdasági bűncselekmények Magyarországon. Világviszonylatban pedig átlag 2,2 millió dolláros vesztesége származik egy-egy nagyvállalatnak abból, hogy alkalmazottai, üzlettársai vagy éppen vevői megkárosítják – nyilatkozta Pál Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára a 2004. március 30-án Budapesten megrendezésre kerülő "Üzleti hírszerzés és elhárítás" cím?
 
Úgy tűnik, a Föld globális faluvá zsugorodását nemcsak az jelzi, hogy egyre gyorsabban és olcsóbban tudunk szinte bárkivel kapcsolatba lépni, hanem az is, hogy mindezt egyre kevesebb cég szolgáltatja nekünk, melyek egyre növekvő mértékben válnak nemzetek fölöttivé. A sajtó nemrégen az AOL-Time Warner házasságtól volt hangos, most pedig arról tudósíthatunk, hogy a világ legnagyobb mobiltelefon-vállalkozása, a brit-amerikai Vodafone frigyre lépett a 18 milliós előfizetői táborral büszkélkedő német Mannesmann-al.
 
Több területen is módosította a kilátásokat az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet: többek között a GDP, a lakossági fogyasztás, a folyó fizetési mérleg és az államháztartási hiány tekintetében 0,5–től 3 százalékig terjedően csökkentette az idei gazdasági várakozásait.
Csak tovább nőtt a magánnyugdíj-pénztári tagok bizonytalansága a legutóbbi zárszámadási törvény elfogadását követően. Ezen belül számos változtatás látott napvilágot: január 1-jétől megszűnik a pályakezdők kötelező magánpénztári tagsága, és egy esztendejük marad arra, hogy eldöntsék, átjelentkeznek-e az állami társadalombiztosítás védőernyője alá, vagy sem.
Az idén mindössze harmincezer használt autót hoztak be Magyarországra, a regisztrációs adó növelésével jövőre tovább csökkenhet az import. Az érintettek szerint egyre kevésbé éri meg az alig használt autók behozatala.  Használtautó-importőrök tiltakoznak Fotó: Somorjai L.
Közép-Európa legnagyobb csomagolóanyag-ellátó üzeme épül az újhartyáni "Ország Közepe" Ipari Parkban. Az ünnepélyes alapkőletételen Burány Sándor munkaügyi miniszter elmondta: a beruházás mintegy 70 új közvetlen és 70-80 közvetett munkahelyet teremt.  Alapkőletétel miniszteri jelenléttel 
Mindeddig példa nélküli a BorsodChem körül egyre növekvő feszültség. A héten a kormány is foglalkozott az úgynevezett hatalomátvétellel. Borókai Gábor szóvivő elmondta, felmerülhet a pénzmosás gyanúja, mivel a közvetítő cégek tőkéjükhöz képest példátlanul nagy mennyiség? pénzt folyattak át a számlájukon, mielőtt részvényeket vásároltak a vegyipari cégben.
 
A szabad vállalkozás hazája, az Egyesült Államok mindig is büszke volt azokra a polgáraira, akik munkájuk, találmányaik és jó üzleti érzékük révén nagy vagyonokat halmoztak fel, és azzal jól éltek. A történelmi örökségként kezelt milliomos-életművek kutatásában az American Heritage Magazin közelmúltban megjelent elemzése – új megközelítést alkalmazva – az egész amerikai történelem távlatában hasonlítja össze a leggazdagabb negyven amerikait.
 
A tavalyi év minden elképzelést túlszárnyaló és szinte minden iparágra kiterjedő cég-összeolvadási láza – a vállalati szint? globalizáció – idén az autóiparban folytatódik, ahol a világ második legnagyobb autógyártó konszernje, az amerikai Ford Motor Company és a svéd Volvo gyár bejelentette, hogy a Daimler-Chrysler fúzióhoz hasonló amerikai-európai vegyes házasságot kötnek.

Életmód

A Bakony és a Balaton-felvidék zsidóságának deportálásáról készített dokumentumfilmje Nemeskürty István történésznek és Glatz Ferencnek, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének ajánlásával tankönyvi besorolást nyert. A Soá napja cím? alkotás készítőjét, Bárány Lászlót a közelmúltban a Veszprém megyei önkormányzat Pro Comitate kitüntetésben részesítette.
Nyugat-Szahara, Szudán, Darfur. Megjárta Afrika legnyomorultabb zugait és halálzónáit; akár egy Rejtő-könyv főhőse, úgy ismeri a helyi viszonyokat. Ám nem légionáriusként pofozkodta végig a fekete kontinenst, hanem békemissziót teljesített. Besenyő János százados jelenleg a második kiküldetését tölti Afrikában, pontosabban Szudánban. Besenyő János százados. Élelmez, őriz és véd Fotó: H. S.
A klasszikus strandolás szezonja ugyan véget ért, az uszodákban nem húzták ki a dugót, sőt, akiknek az úszás túlságosan monoton, azoknak egyre több fürdőhely kínálja a nemrégiben elterjedt új sportot.
Szinte az ipari forradalom óta nem csodálkozunk azon, ha „szembejön velünk” az utcán – mondjuk a ked­venc ruhadarabunk. Csendben tudomásul vesszük a modern világ furcsa visszásságát, ami olykor pulóverünkön vagy szoknyánkon, máskor az autónkon testesül meg. Hol van az már, hogy elmegyünk a szabóhoz egy szép öltönyt varratni?

Szabadidő

 
Az országggyűlés tavaly év végén szavazott a gazdasági reklámtevékenységet érintő változásokról. A törvény felemásra sikerült: egyértelműen jó szándékok és megoldások mellett furcsaságok és gumiparagrafusok is belekerültek a módosított törvényjavaslatba. A legnagyobb publicitást kapott változtatás a "szexuális ingerkeltésre alkalmas" reklámokat érintette. Az eredeti javaslat értelmében a szépségápolási cikkek, fehérneműk, fürdőruhák stb.
A Morgó-patak ezúttal is kitett a nevéért: a hétvégi nagy viharban harsogva zúdult le a Börzsönyből az áradat. Mégsem lett nagyobb baj - mondják a helybeliek -, mert a falut átszelő mély patakmeder állta a próbát. Csak két-három, a legmélyebben fekvő ház lábazatáig és pincéjébe jutott el a víz. A bajbajutottakat a község azonnali segítségben részesítette, mert - mint mondják - mióta világ a világ, mindig összefogtak az emberek.

Színes

 
Manapság nem túl rózsásak a brit főrend kilátásai Angliában. Az egyesek által csupán divatjamúlt középkori limlomnak titulált nemesi címek napja leáldozóban van. A munkáspárti képviselők a jövő évben nagy valószínűséggel indítványozni fogják, hogy a felsőházi bársonyszékeket ne lehessen többé örökösödési jogon elfoglalni.

Háttér

A vakáció közeledtével közel másfél millió szülőt kellett, hogy foglalkoztasson a gondolat: mit csináljon a gyerek nyáron? Persze, az ideális az, ha a meleg időszak egy részét pihenés, kikapcsolódás közben együtt töltheti a család. Ám miközben az ország a nyaralást éltető szólamoktól zeng, az igazság az: a családok többsége nem engedheti meg magának ezt a "luxust". Gyerekek futóversenyen. Célba érnek Fotó: Somorjai L.
Az Index, a Napi Gazdaság és a Portfolio.hu mellett újabb taggal bővült Nobilis Kristóf milliárdos üzletember médiabirodalma, miután egyik cégén keresztül megvásárolta az Utolsó Figyelmeztetés című, egykori Fidesz-közeli újság kiadói jogát. A tranzakció mögött nem áll politikai megfontolás – állítják Nobilis környezetéből.
 
A hajléktalanok mintegy negyvenezres tömege a hazai szegénység szempontjából a jéghegy csúcsának tekinthető. A szakemberek nem egyformán számítják a szegénységi küszöbértéket, az eredmények mégis nagyjából egybecsengenek: Magyarországon mintegy másfél millió ember szegénységben él, jövedelme nem éri el az átlagjövedelem felét sem, a sokaság fele tartósan szegénynek tekinthető. A többiek átmenetibb szegénysége, cserélődése mindazonáltal a társadalmi mobilitás esélyét mutatja.
 
Több magyar állampolgárt is letartóztattak Németországban a SoKo Bunda elnevezés? hatósági akció keretében. Német közlés szerint a külföldi vállalkozásokat érintő ellenőrzések során kizárólag olyanok ellen jártak el, akiknek kétes kapcsolataik vannak az alvilággal, és illegálisan dolgoztatnak, illetőleg dolgoznak Németországban. A tavalyi és a mostani SoKo-akciók során a kint dolgozó 300 magyar cég közül összesen ötvennél tartottak razziát. 
 
A szicíliai maffiát komoly veszteség érte: rendőrkézre került a hírhedt Scalisi-klán vezére, akit a "szokásos" bűncselekményeken kívül több gyilkossággal is vádolnak. Conchetta Scalisi 45 éves varrónő történetét a moszkvai Kommerszant cím? hetilap foglalta össze. "Nem értem, miért kell itt lennem? Kinek vagyok az útjában? Egyszer? családanya vagyok.
 
Drámai hangvételű cikksorozat, egyre terjedő mendemondák és komoly részvényárzuhanás után csődvédelmet kért a héten a negyedik legnagyobb amerikai befektetési bank, a Lehman Brothers. Egy másik befektetési bankot, a Merrill Lynchet a Bank of America mentette meg az összeomlástól, míg a világ legnagyobb biztosítótársaságaként számon tartott AIG 85 milliárd dolláros szövetségi hitellel tudta csak elkerülni a gazdaságtörténet legsúlyosabb pénzügyi összeomlását.

Riport

 
Kevés búza termett, drágul a kenyér, drágul az élelmiszer. A gazdák bevétele jól alakul, hiszen a búza tonnánkénti ára lassan eléri a negyvenezer forintos álomhatárt. Elégedettek? – A magyar termelők elégedettsége nem a kenyér áremelésével jön meg.

Hit és értékek

A katolikus egyház nemzetközi közvélemény előtt zajló botránysorozatának egyelőre kevés hazai vonatkozása van. Több olyan ügy is felszínre került azonban az elmúlt időszakban, melyek alapján kijelenthető: az ultrakonzervatív Magyar Katolikus Püspöki Kar (MKPK) már csak kevés ideig tudja szőnyeg alá söpörni a hívek sérelmére elkövetett visszaéléseket.
 
Próbaper zajlik Izraelben. A Nachalat Jesua (Jézus Öröksége) nevű Beer Seva-i zsidókeresztény gyülekezet a helyi szefárd főrabbi, Jehuda Deri ellen indított kártérítési pert, mert annak ultraortodox hívei erőszakba torkolló támadást hajtottak végre istentiszteletük ellen.

Oldalak