Kereső toggle

Munkatársunktól cikkei

Üzlet

Nem hullanak a fejek, pedig ezt ígérte a miniszterelnök, ha április elejétől nem kezdődik el az M3-as autópálya építése. Ugyan áprilisban nekiindultak a földmérők, de nem sok dolguk akadt, hiszen az útvonalat már korábban kijelölték, így a Borsod Invest Kft. és a Geodézia Eger Mérnöki Iroda mindössze a számokat ellenőrizte az Uniter 83 Kft. munkatársaival közösen.
Bár még javában hullanak a bombák határainktól délre, sőt egyes hírforrások a NATO-támadások intenzitásának növekedését jósolják, a Balkán gazdasági helyreállításában és a térség hosszú távú stabilitásának kialakításában pillanatnyi politikai hovatartozásától függetlenül minden hatalom érdekelt. Természetesen az Európai Unió tagországai látják leginkább a majdani újjáépítési piac nyújtotta előnyöket, jóllehet most még a Jugoszlávia elleni gazdasági szankciók vannak napirenden.
A kormány mindeddig titokban tartotta, hogy döntött-e, és ha igen, akkor miről, a Postabank privatizációja ügyében. Tavaly október végén olyan határozatot hozott a kabinet, hogy – előzetes pénzügyi vizsgálatokat követően – a bank számára, "partnert" kell keresni. Ez a fogalom ugyan a pénzvilágban ismeretlen, de hamarosan kiderült, hogy az OTP tehet vételi árajánlatot a 3200 postahivatalban tevékenykedő hitelintézetre.
"A múlt elesett hatalmunktól, a jövendő urai vagyunk" – szól Széchenyi István híres mondata, amelyet a Fidesz-kormány Nemzeti Fejlesztési Tervének mottójául választott. A Széchenyi-tervként is emlegetett projekt 2006-ig vázolja fel azokat a területeket, melyeket a kormány előtérbe helyez a gazdasági fejlesztés során.
Szeptemberben a szakemberek számára is meglepően alacsony, 4,7 százalékos volt csupán a pénzromlás üteme, jövőre azonban minden kétséget kizárva emelkedni fog az infláció. Az emelkedést illetően még csak-csak egyetértenek az ország pénzügyi vezetői, de ennek mértékében markáns eltéréseket mutatnak. Amíg a kormány a 2004-es év végére átlagosan 5-6 százalékos inflációt prognosztizál, a Magyar Nemzeti Bank 6,5 százalékra számít.
Maxwell Watson, az IMF magyaroszági delegációjának vezetője szerint a magyar gazdaság hatalmas állóképességről tett tanúbizonyságot az idén, hiszen növelni tudta az export volumenét akkor, amikor az EU gazdasága lelassult. Watson úgy látja, hogy néhány kisebb botlástól eltekintve egészséges a monetáris politika, az idei költségvetésben azonban hitchcocki feszültség húzódik.
A japán jegybank monetáris eszköztára mára kimerült, kamatlábcsökkentésekkel már nem lehet tovább élénkíteni az amúgy nyolc éve recesszióval küszködő gazdaságot – állítják a szakértők. A közelmúlt költségvetési forrásaiból megvalósított élénkítő csomagok sem jártak túl sok sikerrel, jóllehet többszáz milliárd dollárt költött ilyen célokra az utóbbi években a japán kormány.
A fő cél a faluban helyben maradó jövedelem maximalizálása – hangzott el a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) hétvégi kongresszusán. A gazdák szerint az ágazat hatékonyságát nem a falun kívüli befektetők profitnövekedésében kell mérni, hanem a helyben maradó jövedelem növekedésén. A független szakértők által készített program fő elemei a Fidesz agrárstratégiájának alapját képezik. 
Nem segíti az ingatlanpiac talpra állását a kormányfő által bejelentett 29 pont, sem az egyre szigorodó hitelfelvételi változások. Lapunknak nyilatkozó szakértők szerint a fellendülés először jövőre indulhat el.
Igen rossz hónapot tudhatnak maguk mögött a BÉT befektetői: novemberben a BUX értéke 15,5 százalékkal csökkent.
Kimondottan a válsággal összefüggésben nehéz helyzetbe kerültek megsegítésére hozta létre a kormány a krízisalapot. A minimum 20, legfeljebb 50 ezer, kivételes esetekben maximum 100 ezer forintos támogatásra azok lehetnek jogosultak, akik tizennyolcadik életévüket betöltötték, családjukban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nettó minimálbért (57 815 forintot), illetve a válság hatására krízishelyzetbe kerültek.
Az FVM május 26-án indította el Magyarországon a LEADER+ Közösségi Kezdeményezésen alapuló hazai LEADER programot. Az esélyegyenlőség jegyében minden megyében egyszerre vehettek részt az érdeklődők a tájékoztatón. A vidékfejlesztés új lehetőségeit kínáló LEADER az Európai Unió egyik legsikeresebb közösségi programja. Azzal a céllal indult a \'90-es évek elején az EU 15 régebbi tagállamában, hogy az elszegényedő vidéki térségek további leszakadását megállítsa.
A legfrissebb adatok alapján vegyes képet fest magáról a magyar gazdaság: pozitív és negatív folyamatok egyaránt megfigyelhetők. A folyó fizetési mérleg hiánya például 1997 óta nem mutatott ilyen kedvező képet. Jórészt a turizmus és az export jelentős bevételének köszönhetően – 175 millió eurós – többlettel zárt.
Már három hazai bank döntött úgy, hogy kivonul a svájci frank alapú hitelezés­ből. Október 20-ával – az MKB és a Volksbank után – a Raiffeisen Bank is leállította a lakossági ügyfeleknek adható jelzálog alapú devizahitelezést. Egyelőre marad az euró, azonban – ahogy körkérdésünkből kiderül – szép csendben számos bank szigorította a hitelkihelyezés feltételeit.
Óriási érdeklődés mutatkozik a kedvezményes, államilag támogatott kamatozású lakáshitelek iránt. Március elseje óta a garantáltan hatszázalékos kamattámogatású hitelt az új és a használt lakások után egyaránt fel lehet venni. A húszéves futamidejű, garantáltan alacsonyabb kamatozású hitelek után mind a tizenöt, a folyósításban részt vevő hitelintézetnél már az első hetekben több ezren regisztráltatták magukat.
Kormányzati forrásaink szerint a várakozásoknál jobban sikerült az IMF–EU-dele­gáció vizitje: a korrekt hangulatú tárgyalásokon körvonalazódtak a vitás kérdé­sek. Az IMF új főtárgyalóját, Thanos Arvanitist, kemény és belemenős személyiségnek írták le.
Újra fellángolt a vita az egyik legnagyobb választói csoport, a nyugdíjasok ügyében. Még két év hátra van a választásokig, de már most vita tárgya, melyik párt mennyi járandóságot szánna a szépkorúak számára. A Fidesz változtatna a mostani számolási struktúrán, amely – ahogy megkeresésünkre egy szakértő nyilatkozta – hangzatos ugyan, de hátrányos az érintettek számára.
A személyi változás nem módosítja a Mol regionális stratégiáját – mondta lapunknak Antalffy Krisztina, a cég kommunikációs igazgatója, kommentálva Csák Jánosnak, a Mol igazgatósága elnökének váratlan lemondását. Csák döntése összefüggésben van a kormánynak azzal a határozatával, hogy a gáz árát 12 százalékkal emeli.
A koszovói háború súlyosan érinti a hazai idegenforgalmat: amennyiben a bombázások elhúzódnak, akár 40 százalékkal is visszaesehet az idei bevétel. A légi csata a lehető legkedvezőtlenebb időpontban indult és zajlik, hiszen a tavaszi hónapokban kelnek el a turistautak, és foglalják le a szállodai szobákat. A jelek szerint a kormány nem ismerte fel időben a helyzetet, nem kommunikált a szakmával, és legfőképpen nem folytatott kellő időben pozitív propagandát a küldő országokban arról, hogy "nálunk minden változatlan".
Torgyán József lemondásával véget ért egy korszak a magyar mezőgazdaság történetében. Sokan gondolják úgy, hogy eltűnt az egyetlen gát az ágazat fejlődése útjából, szabad a pálya. A Zöld Szalag mozgalom elindítói – akik között megtalálható a MOSZ elnöke és a miniszterelnök tanácsadója is – készítettek egy elemzést, amelyből az derül ki, hogy a mezőgazdaság az elmúlt tíz évben kudarcot kudarcra halmozott.
Indul a karácsonyi bevásárlási roham. Mind az ajándékok, mind az élelmiszerek kínálata évről évre bővül, nem véletlen, hiszen a kereskedők mindent megtesznek, hogy a várva várt időszak minél nagyobb nyereséget hozzon a konyhájukra. Csak győzzük pénztárcával!  Nagy a forgatag Fotó: Somorjai L.
Ahogy várható volt, folyamatosan kihátrál az állam a gázár-kompenzációból. Jövőre 30 milliárd forinttal kevesebbet fordít erre a célra, de a legrászorultabbak változatlan formában részesülnek a támogatásból jövőre is.
Úgy tűnik, hogy az Európai Központi Bank (EKB) már minden munícióját elfüstölte a defláció elleni harcban – olvasható a Der Spiegel hasábjain. Így egyre több közgazdász követeli az EKB-tól, hogy – amerikai mintára - nyúljon az „ingyen pénz” eszközéhez. De vajon ez segítene?
Drámaian megugrott a tb-kassza hiánya, miközben a válságtól érintettek közül egyre többen táppénz­re vetetik magukat. Nem meg­lepő, ha egyre jobb biznisznek bizonyul a táppénzcsalók kiszűrése. Az első félévben kétszer akkora lett a tb-alapok hiánya, mint tavaly egész évben. Eredetileg 9 milliárdos deficitet tervezett a kormány, amit később 157 milliárdra módosított, ám júniusig már 134 milliárd jött össze. Eközben kétséges, hogy az augusztustól bevezetett szigorítások mennyiben képesek enyhíteni a krízisen.
Hazánkban május harmadik hetétől Budapest és Köln viszonylatban napi egy alkalommal lehet úgynevezett "fapados" géppel utazni a Germanwings légitársasággal. A légitársaság az egy útra vonatkozó minimális jegyárat 20 euróban (ötezer forint), az átlagos árszintet 60-70 euróban (15 ezer – 17 ezer 500 forintban) határozta meg, ezeken a határokon belül az ár a járattelítettségtől is függ. 
"A Miniszterelnöki Hivatalban ezer százalékig mindent tudtak" – mondta Torgyán József az MSZP– SZDSZ által alakított úgynevezett részbizottság előtt. Az ellenzéki honatyák arra kíváncsiak, hogy mennyiben állapítható meg a miniszterelnök felelőssége Szabadi Béla egykori földművelődésügyi államtitkár "bűneit" illetően.
Jelentős változást jelentett a svájci frank eltűnése az ingatlanpiacon. A hitelfeltételek szigorítása a piac valamennyi szegmensében megtorpanást okozott – fejtette ki lapunknak Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. Azoknak a vevőknek, akik éppen ebben az időben készültek hitelfelvételre, át kell gondolniuk a lehetőségeiket. Az euróalapú hitel esetén ugyanis milliónként 1000-1200 forinttal lesz magasabb a havi törlesztőrészlet.
A Medgyessy-(bankár)kormány után az ellenzék által "milliárdos-kormány" névvel illetett Gyurcsány-kormány tagja, Kóka János egyike a tíz számjegy? vagyonnal büszkélkedő kormánytagoknak. Az orvosból informatikussá avanzsált Kóka az SZDSZ felkérésére a kabinet gazdasági és közlekedési minisztere lett. Neve összefonódott az egyik legnagyobb hazai informatikai sikertörténettel, az Elender Rt.-vel. 
A CNBC idén harmadik alkalommal készített részletes felmérést az amerikai milliomosokról. Nem válnak, nem hazárdíroznak, de nem is adakoznak – 2014 során 500 ezer új taggal bővült ez a „klub”.
Sürgős lett a kormánynak az autóút-építés. A gyorsaságon kívül mással ugyanis nehezen magyarázható, hogy miért éri meg kilométerenként kétmilliárd forintot kifizetni az M3-as miskolci leágazásának, az M30-asnak az elkészítéséért. Ilyen költekezéssel a kabinet várhatóan túllépi az idei évre autóút-építésre elkülönített 204 milliárd forintos keretet.  A megbízások legnagyobb nyertese a Vegyépszer-Betonút konzorcium.
A választási kampány elérte az OTP Bankot is. A kormányközeli Magyar Nemzet címlapcikkében azt állította, hogy a bank – tartva az MSZP választási győzelmétől – lebeszéli ügyfeleit a kedvezményes lakáskölcsön felvételéről. Hogy miért?
A negyedik negyedévben kevesebb elbocsátás várható a magyar munkaerőpiacon; a felvételi kedv azonban továbbra is lanyha – derül ki a Manpower felméréséből. A nemzetközi munkaerő-közvetítő cég adatai szerint egyedül Ázsiában és Amerikában pozitívak a várakozások, Európa vegyes képet mutat.
Újabb rohamra készülnek az iszlám bankok - figyelmeztet a Reuters. Hazai lehetőségeiket kinőve, ezentúl még inkább célkeresztbe helyezik a külhont, és ezen belül is Európát. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy több piaci szereplő nemrég még az iszlám szót is elhagyta a nevéből.
Régen váltott ki törvény a cégek, a vendéglősök és könyvelőik körében olyan elemi erej? felháborodást, mint a repiadó néven elhíresült intézkedés. A hatályos adószabályok szerint ugyanis az idén személyi jövedelemadók és járulékok terhelik a cégek reprezentációs költségeit. A nemtetszés érthető is, hiszen minden reprezentációs célra elköltött 100 forint után 55-58 (!) forint közterhet kell adóként befizetni.
Az Európai Unió által előírt jogharmonizáció következtében augusztustól jövedéki termék lesz a bor. Az új szabályok nemcsak a bortermelőkre, hanem a szőlőtermelőkre is vonatkoznak. A jövedéki adó mértéke literenként szőlőborra 5 forint, egyéb borra 20 forint, így tehát biztosra vehető, hogy áremelkedés lesz az ősszel.
Orbán Gábor közgazdászt jelöli a Nemzetgazdasági Minisztérium megüresedett adó- és pénzügypolitikáért felelős államtitkári posztjára Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A kinevezés is azt mutatja, hogy az új gazdasági miniszter óvatosan ellép a Matolcsy György fémjelezte unortodoxnak nevezett gazdaságpolitikától.
Várhatóan két hét múlva dönt a kormány a 2000-ben bevezetendő adóreformról – jelentette be Varga Mihály, a pénzügyi tárca politikai államtitkára. A végleges változatot szeptemberre dolgozza ki a kormány, amelyet novemberig szeretne elfogadtatni a parlamenttel. Úgy tűnik, hogy az egyes tárcáknak külön adóreform-javaslataik vannak.
Újabb fordulatot vett a Microsoft-ügy. A napokban a perben álló feleket újra meghallgatta az Egyesült Államok Fellebbviteli Bírósága, amely úgy látja, hogy helytelen Thomas Penfield Jackson bíró első fokon született döntése. A korábbi ítélet szerint ugyanis szükséges feldarabolni a Microsoft cégóriást, mivel az visszaélt monopolhelyzetével azáltal, hogy operációs rendszereit Internet Explorer webböngésző programmal egybeépítve kezdte forgalmazni szerte a világon.

Életmód

A legtöbb ember úgy gondolja, ő sosem válhat egy ámokfutás áldozatává, így aztán azon sem töri a fejét, mit tenne, ha ez mégis bekövetkezne. Amikor azonban tanulóknak tartok biztonsági tréninget, azt tapasztalom, hogy nagyon is foglalkoztatja őket az iskolai erőszak, az áldozattá válás témája, de nem kapnak releváns válaszokat.
Fotók: HISZ
A Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány által szervezett vetőmagok szétosztásának feladatát vállalta el az idei évben is a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata (HISZ).
Nő a kidobott élelmiszerek mennyisége az uniós országokban. Nemrég jelent meg Nagy-Britanniában egy felmérés, amely szerint a brit háztartásokban a bevásárlások során gyakorlatilag minden harmadik, étellel megrakott szatyor a szemétben köt ki, ami nemcsak anyagi kárt, hanem óriási környezeti ártalmat is okoz. Ha nem történik gyors intézkedés, akkor 1995 és 2020 között a kidobott étel mennyisége akár meg is duplázódhat.
Szeptember utolsó hétvégéjén az ország területén 192 személysérüléses baleset történt, közülük 23 incidens halálos, 57 súlyos, 112 könny? sérüléssel végződött. Amint azt Jámbor István, az ORFK Közlekedésrendészeti Osztályának alezredese kérdésünkre megerősítette, kevesebb személyi sérüléses baleset történt, mint 2003 azonos időszakában, viszont a súlyossági fok növekedett.
Erin Callan 2008 elején vette át álmai pozícióját: nőként pénzügyi vezető lett a Lehman Brothersnél. Habár a történet folytatása azóta közismert, akkor csak egyetlen kellemetlen momentum árnyékolta be örömét. Néhány hónappal ezelőtt menesztették egyik nagy példaképét, a Morgan Stanley társelnökét, Zoe Cruzt, mivel a cég 3,7 milliárd dollárt bukott a subprime értékpapírokon.
Pár év óta a médiában viszsza-visszatéro hírként jelenik meg a magyarországi hulladékgyujtés és -kezelés problémája, magyarul a szemétkérdés. A megoldásról azonban kevésbé kerülnek ki információk, sok esetben csak a zöld szervezetek szélmalomharcaiból próbálhatunk több-kevesebb információt begyujteni. Nem bántja a szemét? Fotó: MTI

Belföld

Egy lapnak már nyilatkoztam az ügynökmúltammal kapcsolatban, többet nem kívánok a témával foglalkozni – vette elejét lapunk megkeresésére mindenféle kérdezősködésnek Rummel József. A hódmezővásárhelyi szocialista polgármesterjelölt kampányfőnökéről csak ezen a héten derült ki, hogy az előző rendszerben III/III-as ügynök volt, bár a neve szerepelt egy már hónapok óta ismert ügynöklistán. Rummel József
A félrészegen karlendítő brit politikus leleplezése után úgy tűnt, hogy különösebb visszhang nélkül zajlik le a külföldi sajtó által csak neonáci találkozóként említett idei Magyar Sziget Fesztivál. Két előadás azonban váratlanul kicsapta a biztosítékot: a Jobbik szövetségese faji háborúról értekezett, míg a párt önkormányzati képviselője egy korábbi és a jelenlegi miniszterelnök agyon­lövéséről beszélt nagy nyilvánosság előtt.
A Magyarországi Református Egyház talán a reformáció évei óta nem hallatott ennyit magáról, mint az elmúlt hetekben. Viharos zsinati ülésükön határolódtak el ifj. Hegedűs Lóránt lelkész, MIÉP-alelnök antiszemita irományától, emellett politikai összeférhetetlenségi törvényt szavaztak meg, dunamelléki egyházmegyei bíróságuk pedig két "belső ellenzékit" függesztett fel. 
Kis híján részt vett az alkotmány elkészítésében az a neonáci férfi, aki a gyanú szerint a napokban egy emlékműre felfestve ígérte meg, hogy a zsidókat a Dunába lövik. Szervezete, a Jobbik-közeli HVIM is erőszakos eszközökkel igyekszik megvalósítani céljait, miközben hamis adatokkal téveszti meg a hatóságokat.
Az ügyészség felül kívánja vizsgálni a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) működését, ők azonban ezt a hatalom agressziójának vélik, és illegalitásba vonulásukat tervezik. A kettős állampolgárság elvérzését kedden gyászolták, emellett a vajdasági magyarok egyik szervezetével karöltve újra kezdeményezik a témáról való népszavazást. Toroczkai László Fotó: V. Sz.
A minimális jóindulat hiányának tudják be a Fideszben, hogy Kövér László egy pontatlan megfogalmazására az ellenzéki oldalon azonnal a házelnököt és a miniszterelnököt Hitlerrel és Goebbels-szel közösen ábrázoló montázzsal reagáltak. Az Országgyűlés elnöke egy interjúban arra tett kísérletet, hogy a parlament politikai szerepét részlegesen újrafogalmazza.
"A kormány minden döntésénél az összes magyar polgár, az ország, sőt az egész nemzet érdekeit tartja szem előtt" – szögezte le Orbán Viktor kijelölt miniszterelnök a kormányprogram vitája során. Mint mondta: a szívéhez is közelálló ez a program. A megalakuló kormány kizárólag akkor válhat a szabadság kormányává, ha egyúttal a törvényes rend kormánya is – hangsúlyozta Orbán, miközben a legsürgetőbb feladatként a rendőrség megerősítését és a Büntető törvénykönyv szigorítását nevezte meg.
Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke által vezetett tárgyalódelegáció újra tárgyalt a Földművelésügyi Minisztérium (FVM) vezetőivel. A csütörtöki tárgyaláson, amelyet a minisztérium részéről Tamás Károly közigazgatási államtitkár vezetett, a termelők lényeges követelései szakértői szinten elfogadásra kerültek. Az FVM tárgyalócsoportja hétfőig kért időt a megállapodás házon belüli további egyeztetésére.
Az úgynevezett olajügyekben a Fidesznek nem sikerült bevinni a "kegyelemdöfést" az MSZP-nek és az SZDSZ-nek. Az MDF és a kisgazdák egy része ugyanis "kihátrált" a koalíciós partner mögül, így a T.
Fotók: AP
Mennyire elszigetelt politikus Orbán Viktor Európában bevándorlásügyben? Kiírta magát az európai nemzetek vezetői közül, mint ahogy kritikusai állítják, vagy épp ellenkezőleg: híveinek van igaza, akik szerint őt követi Európa mind több vezetője?
Tavaly óta gyakorlatilag stagnál a foglalkoztatottak száma Magyarországon, és az év hátralevő hónapjaiban sem várható radikális változás – derül ki a munkaügyi tárcának a napokban nyilvánosságra hozott előrejelzéséből.
Ismerői kedves, udvarias embernek írták le P. Erikát, mielőtt a nő beismerte: részt vett 11 éves nevelt fia kegyetlen meggyilkolásában. A részletek és az indíték egyelőre nem tisztázott, ám a mostoha állítólag vetélytársat látott a gyermekben, ezért szőtt ördögi tervet. A példátlan gaztettben két hajléktalan férfi is közreműködött.
Szabadságharc ide vagy oda, az uniós támogatások nélkül felborulna a magyar gazdaság. A miniszterelnök ezért örül a napokban aláírt új megállapodásnak, és soha nem látott összegről beszél. A korrekt összehasonlítás mást mutat.
Az igazságszolgáltatás tisztaságának záloga a nyilvánosság – mondta Varga Zoltán bíró azon a konferencián, melyet A büntetoeljárás és a sajtó címmel rendezett a Magyar Jogász Egylet. A rendezvény apropójaként szolgált, hogy a sajtó és az igazságszolgáltatás kapcsolata nem megfeleloen rendezett, miközben a kriminológiai események egyre nagyobb terjedelemben és egyre nagyobb hangsúllyal szerepelnek a híradásokban. 
A zászlóátadás mint kultúresemény
A háborús bűnökkel vádolt Képíró Sándor, egy 1959-ben gyilkosságért halálra ítélt csendőrtiszt; az MTV ostromában részt vett futballhuligánok; valamint az évek óta a kormányellenes tüntetések reflektorfényében tündöklő Budaházy György – valószínűleg az egyetlen kapcsolat közöttük az, hogy valamennyiüket a Nemzeti Jogvédő Alapítvány védi. Kedden tartotta sajtótájékoztatóját a Nemzeti Jogvédő Alapítvány, amely többek között annak is köszönheti ismertségét, hogy elérte a Ságvári En
Május 30-án a Goldmark-teremben immáron negyedik alkalommal gyűlik össze a Füst Milán Szellemi Páholy, egyre növekvő érdeklődés mellett. A Páholy szerepe Benedek István Gábor, a páholy elnöke meghatározása szerint "nem vallási fórum, nem asszimilációs klub és nem magyar zsidó-keresztény párbeszédklub.
A hivatalos verzió szerint nem telepítenek amerikai rakétatámaszpontot Magyarországra. A nem hivatalos verzióból már a projekt költségvetését is tudni lehet, bár egyelore több forgatókönyv is létezik a támaszpont helyére vonatkozóan.
Rég volt olyan nehéz időszaka a magyar társadalomnak, mint amilyen a következő lesz - fogalmazott a héten diplomaták előtt Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint az ország nagyon súlyos veszélyhelyzetbe sodródott az euróválság miatt, ezért az ősz nehéz, a szuverenitásért folytatott küzdelemmel teli időszak lesz. Juhász Attila és Krekó Péter a Political Capital vezető elemzői a „forró ősz" kérdéseit vették számba.
A Békemenetet szervező kormányközeli Civil Összefogás Fórum (CÖF) bohócos plakátkampányba kezdett azzal a céllal, hogy felhívja a lakosság figyelmét az országra leselkedő veszélyre, nevezetesen Gyurcsány-Bajnai-Mesterházy-trió visszatérésére. Mivel civil szervezetről van szó, plakátjaik olyan helyekre is kikerülhetnek, ahol egyébként politikai pártok nem hirdethetnek.
Április 17-én jelenik meg a Napi Magyarországgal összevont Magyar Nemzet első száma, az utóbbi nevén, de várhatóan az előbbi szellemiségével. A kormányzat azt hangoztatja, hogy a két konzervatív lap egyesítése szimpla gazdasági tranzakció.
"Demeter Ervin egész egyszerűen becsapott, átvert, ez méltatlan egy bizottság elnökéhez" – mondta lapunknak Gulyás Kálmán szabaddemokrata képviselő annak kapcsán, hogy hosszas vita után az ő szavazatának köszönhetően kezdődhetett meg a "munka" szerdán a brókerbizottságban. Gulyás szerint előzetesen szó sem volt arról, hogy a Fidesz rögtön az első ülésre odaszervezi a vezetőit valamiféle "meghallgatásra". Wiener György szocialista alelnök "a Fidesz Söjtörének" nevezte az esetet.
Nagy csalódást okozott a jövő évi nyugdíjemelésre tett kormányjavaslat – mondta a Heteknek Mihalovits Ervin, a Nyugdíjasok Országos Képviselete elnöke. Az érdekképviseleti vezető továbbra sem ért egyet a kormányzat tervei között szereplő – és törvénymódosítás által megvalósítható – differenciált nyugdíjemeléssel, hanem ragaszkodik a hatályos törvényben előírt növelés mértékéhez.
Interjú Pallag László kisgazda politikussal, az olajügyek és az esetleges korrupciós ügyek feltárására alakuló országgyűlési vizsgáló bizottság "leendő" elnökével.
A szocialista politikus szerint a baloldal keresi 21. századi arculatát, míg a jobboldal a mai napig nem tud mit kezdeni őskonzervativizmusával.  Újhelyi István Fotó: S. L.
A Jobbik négy, nemzetbiztonsági szűrőn fennakadt képviselője nem érti, hogy miféle kockázat rejlik személyükben, ami miatt nem ülhetnek be a sokszor államtitkokkal is dolgozó bizottságokba. Hogy jóhiszeműen kiáltanak-e politikai megrendelést, már csak azért is kétséges, mert közben pártjuk több szállal kötődik azokhoz a politikai terror­­szerve­zetekhez és paramilitáris csoportokhoz, amelyek vállaltan a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjének megdöntésére szerveződtek.
Múlt pénteken könnygázzal és tonfával kellett szétválasztani a bevándorlókat a kiskunhalasi Gábor Áron Laktanyában kialakított regisztrációs ponton.
Két pályázaton összesen 40 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesülete a Humánerőforrás Operatív Programban. A pénzt átképzésre, valamint olyan szociális munkások képzésére használják, akik jogaikról világosítják fel az utcalányokat. A cél: társadalmi befogadásuk erősítése.
Egy lapunk birtokába került vitaanyag szerint új etikai kódex készül a magyar bíráknak. A szerzők ebben kitérnek magánéleti, kollegiális és politikai jellegű kérdésekre is, és a szankciók tekintetében még jogszabálymódosításra is javaslatot tesznek.
Továbbra sem kapták meg a múlt havi fizetésüket a baranyai Sásd melletti pusztán dolgozó Életsó Kft. emberei. A februárban Pécsett bejegyzett társaság tisztes fizetést és stabil munkahelyet ígért a munkanélküliséggel küszködő térségben. A társaság rendbe akarta hozni és virágzó mezőgazdasági teleppé alakítani a pusztát. A fizikai és irodai munkával kapcsolatban mintegy 90 emberre tartott igényt és ennek érdekében a komlói munkaügyi kirendeltséghez fordult.
A Tolna Megyei Munkaügyi Központban tíz éve tevékenykedő igazgatót, Brebán Valériát váltotta fel posztján a közelmúltban a volt fideszes polgármester-jelölt, Liszicza István. A helyi ellenzék zsákmányszerzésnek, a kormánypártiak szakmai döntésnek állítják a váltást. Csáki Béla helyi szocialista vezető a Heteknek elmondta: a polgármesterválasztáson elszenvedett veresége óta több funkciót is kipróbált már a Fidesz jelöltje, a helyi politikus megfogalmazása szerint "kereste a helyét".
A Viktor cím? botránykönyve után Kende Péter szociológus újabb könyvet készül írni a volt miniszterelnökről. 
Az egyházaknak juttatott 1 százalékos adófelajánlás változása 2013—2014 között (%)
2014 tagadhatatlanul a választások éve: tavasszal zajlott le az országgyűlési és az európai parlamenti választás, októberben pedig az önkormányzati képviselőkre voksolhatunk majd.
Bonyolult alkufolyamat előtt állnak az ellenzéki pártok vezetői, mert jóval kevesebb politikai poszt áll rendelkezésükre, mint ahány ambiciózus jelentkező igényét kell kiszolgálniuk. A pakliban nemcsak az országgyűlési listák és egyéni helyek, hanem az európai parlamenti lista és az önkormányzati pozíciók is szerepelnek.
Monica Lewinsky  és Bill Clinton
A politikusok félrelépései, prostituáltakkal ápolt kapcsolatuk nyilvánosságra hozatala a választók tájékozódását segíthetik, a róluk gyűjtött adatok azonban zsarolhatóvá tehetik az érintetteket.
Lapzártánk után mutatják be Budapesten azt az antiszemita propagandafilmet, amely az európai zsidóság kiirtására tett kísérlet egyik legfontosabb ideológiai alapját jelentette a náci Németországban. A jegytulajdonosokat SMS-ben tájékoztatták a titkos találkozó helyszínéről, hogy a „zsidók ne tudják megfúrni a vetítést”. Ifj. Hegedűs Lóránt egy tüntetésen Fotó: Somorjai László
Az uniós csatlakozással párhuzamosan megnövekedett a nyugati társadalmakban tapasztalható félelem a keleti munkaerő tömeges beáramlása miatt. A riadalom meglehetősen alaptalannak tűnik, sokak szerint csak egyes politikai erők populista riogatásának tudható be. A csatlakozás után ugyanis nem valószínű, hogy a munkavállalók tömegesen megindulnak nyugat felé. A hazai kutatóintézetek a lakosság körében tapasztalható nagy várakozásokkal egyidejűleg igen alacsony mérték?
Szabadszexszel igyekszik népszerusíteni a fiatalok körében a balatoni üdülést a Magyar Turizmus Zrt. A cég interneten terjedo erotikus vírusmarketingfilmjét a Magyar Reklámszövetség etikai bizottsága vizsgálja, miközben már külföldön is felfedezték.
A magyar kormányok külpolitikai szerepvállalásairól is folyamatosan értekeztek a budapesti diplomaták, derült ki a kiszivárogtatott WikiLeaks-táviratokból. 2006 óta kifejezetten érdekelte az amerikai diplomáciát a magyar kormányzat álláspontja az iráni atomprogramot, valamint az afganisztáni szerepvállalást illetően. Az orosz–grúz konfliktussal és a kubai „rendszerváltással” kapcsolatban is mentek azonban táviratok.

Külföld

Finisébe érkezett a brazil elnökválasztási kampány. Az eddig magabiztosan vezető jelenlegi elnök, Fernando Cardozo vetélytársa Lula, akit az ország futball hagyományaihoz méltón csupán keresztnevén emlegetnek. Cardozo pozícióját mégsem elsősorban baloldali kihívója, hanem sokkal inkább a brazil valuta megingása veszélyeztetheti. Brazília olyan hatalmas ország, hogy térképére rárajzolható egész Európa Norvégiától Szicíliáig és Írországtól az Urálig.
A véglegesnek mondható hivatalos eredmények alapján – lapzártánk idején 99,5 százalékos feldolgozottságnál – fej fej mellett végzett a két horvát vezető párt, az ellenzéki jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a Szociáldemokrata Párt (SDP).
A közelmúlt legabszurdabb brit bűntényére derült fény, amikor a rendőrség múlt csütörtökön letartóztatta a 73 éves Aravindan Balakrishnant és feleségét, a 63 éves Chandát. Az idős házaspár három évtizede gyakorlatilag rabszolgaként tartott fogva három nőt egy személyi kultuszra épülő titkos minikommunában, London Brixton nevű negyedében.
Több mint ötven utórengés tartotta félelemben szerdára virradóra Észak-Olaszország lakóit, akik közül több ezren töltötték sátrakban az éjszakát, mivel féltek visszamenni otthonaikba. A legerősebb rengés 3,54 erősségű volt - egy nappal az után, hogy tizenhatan vesztették életüket, és több mint háromszázan megsebesültek az Emilia Romagna tartományt ismételten sújtó, a Richter-skála szerinti 5,8-es erősségű keddi földrengésben.
A magyar diplomácia azon dolgozik, hogy hiteles kép alakuljon ki Magyarországról NATO-szövetségeseinkben és az EU-tagországokban – nyilatkozta Horváth Gábor külügyi szóvivő a Heteknek. A külügyminisztérium továbbra is támogatja a vajdasági magyarság autonómia-koncepcióját és nemzetközi szinten is el akarja fogadtatni a tervezetet.
A ciprusi kormány 1970-ben az országot adóparadicsommá változtatta
Hamarosan az Európai Unió segélyalapjához fordulhat Ciprus – Németország Szövetségi Hírszerző Szolgálatának (BND) értesülései szerint azonban ez a segély leginkább orosz oligarchák zsebébe vándorolna. Az oroszok ugyanis 26 milliárd dollárt juttattak el illegális formában a ciprusi bankokba.
Légy ambiciózus.  Ne szomjas – hirdeti  a Coca-Cola reklámja  Detroitban.
Ezreknél szüntették meg a vízszolgáltatást Detroitban jelentős fizetési hátralékaik miatt. Miközben a csőddel küzdő városvezetés úgy gondolja, csak egy ilyen drasztikus lépés eredményezheti a számlák kiegyenlítését, a szakértők szerint inkább egy hosszú távon is megfizethető árazást kellene alkalmazni.

Fókusz

1959 januárjában tíz tapasztalt orosz turista túrázni indult az Ural egy lakatlan területére, ahonnan soha többé nem tértek vissza. A gyorsan lezárult nyomozás, a titkosított dokumentumok a szovjet kriminalisztika egyik legrejtélyesebb ügyévé tették a több mint ötven éve megoldatlan talányt: mi vezetett a fiatalok erőszakos halálához?

Háttér

"A mi szempontunkból szürrealisztikus a helyzet, hogy most, az iraki háború kitörésének a napján nyílik meg 
A héten tél- és kormánybúcsúztató rendezvényt tartott a Kossuth téren a Magyar Igazság és Élet Pártja. A megmozduláson előbb söjtöri tojásokkal megdobálták, majd "máglyán" elégették a kormány minisztereit és három államtitkárát formáló, kócból és rongyokból készült bábut. Győri Béla pártszóvivő szerint a közszereplők képmásának elégetése nem mágia, hanem egyszer? néphagyomány.
Nagy vitát váltott ki egy történész-hallgatók között végzett felmérés az antiszemitizmusról. A felmérés szerint az öt vizsgált egyetem közül a szegedi végzett az "élen", ezért ezt az intézményt kerestük fel. A nyers számok: a Szegedi Tudományegyetem leendő történelemtanárai közül 45 százalék antiszemitának, 38 százalék pedig nyíltan rasszistának vallja magát. Sz. P. tavaly végzett a történelem szakon.
Újabb fordulatot vett az úgynevezett „Lippai-ügy”. A tavaly év végén kirobbant árverési eljárással kapcsolatos botrány már eddig is számos meglepetéssel szolgált. Például az eljárásról készült hanganyagból világossá vált, hogy Lippai László maga kérte autója árverezését, míg a végrehajtó le akarta erről beszélni őt.
"Már akkor éreztem, hogy valami nagyon lényegesre tapintottunk, mikor egyetlen televíziónak sem kellett a dokumentumfilm, miközben évente minden probléma nélkül 2-3 filmet adunk el a nagy magyar televízióknak" – mondta lapunknak Brády Zoltán szerkesztő-riporter a Számvetés cím? hatrészes dokumentumfilm úgynevezett muszter szalagjainak lefoglalása kapcsán.
A Docler-komplexum tavaly elnyerte az Év irodaháza címet. Bevételük 70-80 százaléka internetes pornóból származik.
Kiemelkeden sok pénzt fordít jótékonykodásra az egyik leggazdagabb magyar. A támogatottak túlnyomó része azonban nem tudja, hogy a nagylelkŐ adományozó cégcsoportjában egy pornóvállalkozás a zászlóshajó. Néhányukat a Hetek szembesítette a valósággal, cikkünkben a reakciókat gyŐjtöttük egybe.

Szabadidő

Biztonságos életmód sorozatunkban, amelyet az áldozattá válás elkerülése érdekében indítottunk, elsőként a nyaralás biztonságának szinte kötelező lépéseivel foglalkozunk. A nyári pihenés, a feltöltődés, a kikapcsolódás, az élménygyűjtések és a családi kapcsolatok megerősödésének ideje.
Napjaink vizuális kultúrájának meghatározó részét képezik a reklámok különböző fajtái. Természetesen nem mindegyik hirdetés képes egyforma erővel benyomulni az életünkbe: míg a tévéreklámokat nem vagyunk kötelesek megnézni, addig az utcai plakátok – tetszik, nem tetszik – naponta a szemünk elé tárulnak. A többnyire fogyasztásra serkentő, jellegzetesen harsány plakátok sorát újabban meg-megszakítják egyes művészeti vagy annak tűnő alkotások, amelyek a fizetett megrendeléseket pótolják.

Sport

Címvédésre készül a Real Madrid. A királyi gárda a Leeds United idegenbeli 2-0-s legyőzése után a belga Anderlechtet múlta felül 4-1-re a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeiben. A mérkőzés góljait a válogatott Fernando Morientes, az Aranylabda-aspiráns Luis Figo, a távozni szándékozó Ivan Helguera, a brazil Roberto Carlos, illetve a román Stoica szerezte. A madridiak 6 pontjukkal első helyről várhatják a tavaszi folytatást a D-csoportban.

Oldalak