Kereső toggle

Munkatársunktól cikkei

Belföld

"Nem lesz dráma, de azért a jobboldali politikusok elgondolkodhatnak" – mondta lapunknak Tóth Károly szocialista képviselő, miután kiderült: az illetékes miniszter megszüntette a szigorúan titkos minősítést a pártállami titkosszolgálatokkal együttműködött egykori és jelenlegi kormánytagok esetében, vagyis elhárult az akadály a névsor nyilvánosságra hozatala elől.  Járai Zsigmond. Kellett a púder Fotó: MTI
Interjú Csabai Lászlóné kormánymegbízottal, a Nemzeti Lakásprogram Iroda vezetőjével  Csabai Lászlóné: Nehéz félévünk lesz Fotó: MTI
Hét éve nem szavazott le az Országgyűlés Külügyi Bizottsága szaktárca által ajánlott jelöltet. Katona Tamás volt MDF-es, majd MDNP-s, egykor népszerű politikus most a kormányoldal kellő támogatásának a hiánya miatt – még – nem utazhat Lengyelországba.
A félrészegen karlendítő brit politikus leleplezése után úgy tűnt, hogy különösebb visszhang nélkül zajlik le a külföldi sajtó által csak neonáci találkozóként említett idei Magyar Sziget Fesztivál. Két előadás azonban váratlanul kicsapta a biztosítékot: a Jobbik szövetségese faji háborúról értekezett, míg a párt önkormányzati képviselője egy korábbi és a jelenlegi miniszterelnök agyon­lövéséről beszélt nagy nyilvánosság előtt.
A Washington fővárosban működő amerikai Freedom House szabadságkutató intézet 1999. július 1. és 2000. október 31. közötti időszakra vonatkozó jelentése szerint Magyarországon folytatódnak a negatív tendenciák a demokratikus működés, a gazdaság liberalizációja és a jogállamiság terén.
Az Opus Dei katolikus szervezet alapítója, Josémaría Escrivá születésének 100. évfordulóját egynapos konferenciával köszöntötték a hétvégén Budapesten. A rendezvényen felszólalt többek között Habsburg Ottó, a Páneurópai Unió elnöke, az Európai Parlament tagja, aki elismeréssel szólt az Opus Dei tevékenységéről. Habsburg Ottó szerint a szervezet küldetése, hogy a katolikus álláspontot "felpuhulás nélkül" közvetítse a más meggyőződés?
Politikai és jogi következményeket is előrevetít, hogy Lázár János szokatlanul keményen nekiment Farkas Flórián romaügyi miniszterelnöki megbízottnak, mondta a Heteknek Hegedűs István, az Országos Roma Önkormányzat elnöke, aki ugyanakkor elhibázottnak tartja, hogy Lázár a teljes roma önkormányzatot is bírálta.
A jövő héten tárgyalja – és várhatóan fogadja is el – az Európa Tanács (ET) azt a Magyarországról szóló jelentést, amelyet az Európai Bizottság a Rasszizmus és az Intolerancia Ellen (ECRI ) nev? testület készített – értesült megbízható forrásokból a Hetek.
Miután Németh Miklós viszszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől, szocialista politikusok nem zárják ki, hogy a júniusi kongresszus előtt Kovács László is hasonló lépésre szánja el magát, így 2002-ben Medgyessy Péter lesz Orbán Viktor kihívója.
A magyar honvédség iraki missziója diplomáciai és katonai szempontból is jelentős vál­lalás, ám az Iszlám Állam elleni küzdelemben a pénzcsatornák elvágása lenne a leghatékonyabb eszköz – derül ki a Heteknek nyilatkozó szak­értők értékeléséből.
Egyre több szó esik arról a szombathelyi katolikus gimnáziumról, melynek néhány tanulóját többen a helyi kormányellenes megmozdulásokkal is összefüggésbe hozták. Egy internetes portálon ezt követően néhány fideszes képviselő tiltakozott, mondván, hogy hagyják békén a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumot.
Míg a baloldali sajtó igyekszik sikerként bemutatni a romagyilkosságok gyanúsítottjainak elfogását, addig a jobboldali médiumok az ellentmondásokról értekeznek.
Semjén Zsolt, a KDNP elnöke egy héten belül kétszer "szólt be" az SZDSZ-nek. S mivel azt is jelezte: Kuncze Gábor pártelnök távozhatna a közéletből, mi sem volt természetesebb, hogy a liberálisok is hasonló jókat kívántak neki az idei esztendőre.  Orbán Viktor és Semjén Zsolt. Az SZDSZ-től óvnak Fotó: Vörös Szilárd
Tanuljon meg a fiuk karatézni – a szülők elmondása szerint ezt javasolták nekik a rendőrségen, miután a 16 éves Norbertet egyik iskolatársa „csak úgy” eszméletlenre verte Hatvanban. Azt állítják, a felderítésbe egyébként is nehezen fogott bele a hatóság: úgy kalkuláltak, hogy a választások miatt az esetből úgysem lesz nagyobb ügy.
Nem igazolták más közvélemény-kutatók a Tárki intézet májusi, nagy visszhangot kiváltott kutatását, miszerint az MSZP támogatottsága beérte a Fideszét, pontosabban, hogy a Fidesz népszerűsége hirtelen „lesüllyedt" a szocialisták szintjére.
A felnőtt lakosság kétharmada szerint a Medgyessy-kormány működésében ugyanannyi, vagy több a korrupció, mint az Orbán-kormányéban volt – derül ki a Magyar Gallup Intézet szeptemberi közvélemény-kutatási adataiból.
Emléktábla-avatási ünnepség volt november 4-én Jászberényben. Egy szovjet tisztre emlékeztek, aki 1956. október 24-én nem lövetett a felvonuló lakosságra. A jászberényi szovjet páncélos laktanya udvarára helikopter ereszkedett le ’56 november 4-én, szovjet tisztek léptek ki ajtaján.
Lakatos András, alias Kisbandi 1997-ben hagyta el az országot, hitelezői szerint körülbelül 3 milliárd forinttal. A hivatalos álláspont szerint Lakatos nemrég bukkant fel Miamiban, majd miután a magyar hatóságok erről tudomást szereztek, kiadatási kérelemmel fordultak az illetékes szervekhez. Úgy tűnik azonban, nem fog simán menni a kiadatási procedúra, hiszen az édesanyja által felfogadott védők legalább három pontban támadják a magyar hatóság eljárását.
Mádl Ferenc köztársasági elnök és az ellenzék által delegált tagok bojkottja után Péterfalvi Attila adatvédelmi biztossal háromra duzzadt azon tényezők száma, akik a szabaddemokrata Mécs Imre szerint megpróbálják ellehetetleníteni az egykori kormánytagok állambiztonsági múltját vizsgáló bizottság munkáját.
A múlt héten „Halál a romákra” néven volt elérhető a világhálón az a honlap,amelyről bárki szabadon letölthette az „Oláh Action”-t, a hírhedt cigányirtó játékot.
Az elmúlt napokban több országos politikus, köztük Medgyessy Péter miniszterelnök is életveszélyes fenyegetéseket kapott. A kormányfő őrzését megerősítették, azonban a "szimpla" politikusoknak csak különleges esetekben jár személyi védelem. Ugyanakkor a fenyegetések túlnyomó része biztonsági szempontból "komolytalannak" mondható. A kormányfő védelméről a Köztársasági Őrezred gondoskodik Fotó: MTI
Ismét fellángolhat a hazai maffiaháború Seres Zoltán kivégzése nyomán. Amennyiben ugyanis bűnözői csoportok állnak a brutális gyilkosság hátterében, a néhány hetes gyász leteltével megindul a harc Seres érdekeltségeinek megszerzéséért – vélik a téma szakértői. Hétfő délután Tahitótfalun ismeretlen tettesek a nyílt utcán megölték Seres Zoltán negyvenöt éves vállalkozót.
Rég volt olyan nehéz időszaka a magyar társadalomnak, mint amilyen a következő lesz - fogalmazott a héten diplomaták előtt Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint az ország nagyon súlyos veszélyhelyzetbe sodródott az euróválság miatt, ezért az ősz nehéz, a szuverenitásért folytatott küzdelemmel teli időszak lesz. Juhász Attila és Krekó Péter a Political Capital vezető elemzői a „forró ősz" kérdéseit vették számba.
Nagy vihart kavart Sándor István tavalyi letartóztatása, valamint az a tény, hogy a – közvélemény által Papa néven megismert – fedett nyomozó őrizetbe vételére egy nappal azelőtt került sor, hogy vallomást tehetett volna a parlament olajbizottsága előtt. Később ugyan az ügyészség épületében több politikaközeli "olajos" személyről is nyilatkozott az azóta már megszüntetett bizottságnak, ám mint kijelentette, biztonsága érdekében közel sem azt és annyit, amennyit szabadlábon mondott volna.
Akárki is győz majd a tavaszi választásokon, előbb-utóbb közigazgatási reformot kell hogy bevezessen. Gyurcsány Ferenc a kampányban a baloldal és a közélet megújításáról beszél, ezzel üzenve saját pártjának is: csökkenti a kormány létszámát, meneszti a MeH „státuszállamtitkárait”, sőt megszünteti a kancelláriaminiszteri posztot is.
„Három lehetőség előtt állunk: a pártelnök lecseréli a pártelitet, vagy a pártelit cseréli le a miniszterelnököt, vagy megtanulunk együtt dolgozni” – foglalta össze egy résztvevő az MSZP legutóbbi, múlt hét szerdai maratoni elnökségi ülésének lényegét. Fotó: Vörös Szilárd
Tizenhárom nagyméret? aknagránátot, tüzérségi lőszereket és csaknem három kiló vadkendert találtak a rendőrök egy 17 éves, szélsőjobboldali nézeteket valló fiatalembernél. Az illető a Vértesben még most is nagy számban található második világháborús robbanószerkezeteket saját készítés? fémdetektorával derítette fel, hogy azokból robbanóanyagot nyerjen.
A Jobbik négy, nemzetbiztonsági szűrőn fennakadt képviselője nem érti, hogy miféle kockázat rejlik személyükben, ami miatt nem ülhetnek be a sokszor államtitkokkal is dolgozó bizottságokba. Hogy jóhiszeműen kiáltanak-e politikai megrendelést, már csak azért is kétséges, mert közben pártjuk több szállal kötődik azokhoz a politikai terror­­szerve­zetekhez és paramilitáris csoportokhoz, amelyek vállaltan a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjének megdöntésére szerveződtek.
Ultimátumot adott az ARC plakátkiállítás szervezőinek az egyik főszponzor, a Mahir: ha megjelentetik a céget „rossz színben” feltüntető pályaművet, elállnak a támogatástól. Az ARC szervezői szerint a fenti esetet leszámítva a Mahir korrekt partner. Pénze pedig van bőven, köszönhetően a jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező tulajdonosi körnek.
Megasztár, Megatánc, Topmodell, Ecopoly. Csak néhány a műsorok közül, melyek a kereskedelmi csatornákon az utóbbi időben feltűntek. A tehetségek csőstől jelentkeznek a produkciókban, a televíziócsatornák számolatlanul könyvelhetik el a bevételeket a reklámok és sms-ek révén, a nézők pedig hétről hétre izgulhatnak új kedvenceikért. A recept – úgy tűnik – mindenkinek ízlik.
Nem kötelezhető helyreigazításra az Élet és Irodalom (ÉS) cím? lap, amiért augusztusi számában többek között ezt írta: "Ez a frakcióhétvége mindenesetre később szakadást okozott a párton belül, és alapjául szolgált annak a ma is élő vélekedésnek, hogy a Fidesz jelenlegi vezetőinek anyagi jólétét a székházakból származó pénzek alapozták meg." A jogerős bírósági ítélet indoklása szerint a lap nem a Fidesz- vezetők anyagi gyarapodásáról közölt állítást, hanem egy arra vonatkozó vélekedés létezéséről írt.
A terrorizmusról tartott előadást Tyirityán Zsolt Pécsett. A Betyársereg vezetője az egyik példaként felhozott terroristáról elmondta, hogy a férfi meggyilkolt egy újságírót. Tyirityán arról is beszélt, hogy a Jobbikkal jelenleg is korrekt viszonyt ápolnak, mert az képviseli a „nemzeti gondolatot”.
Mint egy fideszes forrásra hivatkozva megírtuk: a miniszterelnököt nyugtalanítja, hogy a szülők nem engedhetik el félelem nélkül szórakozni a gyermekeiket a fővárosban. Ezért is támogatta az alvilág és a rendőrség összefonódásának felszámolását a kormányváltás után. Az alábbiakban a négy volt főrendőrrel előzetesben ülő vállalkozó, V.
Telefonos zaklatás, Molotov-koktél, fehér por, focilabdába rejtett bomba. Az utóbbi két-három év politikusok ellen elkövetett támadásai címszavakban. A legdurvább akciókat a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg vállalta magára. Draskovics Tibor szerint Magyarországon megjelent a belföldi eredetű, politikai motivációjú terrorizmus.
Bár Kövér László, a Fidesz-MPSZ választmányi elnöke ritkábban mond botrányosat, mint ahányszor abból a baloldali sajtó országos ügyet fabrikál, ezúttal mégis valami érdekesnek mondható akadt horogra. Mondatai utóélete egészen a nemzettudat és a kormányhűség összeférhetőségének kérdésköréig kalauzolta a témát figyelemmel kísérőket. A Vasárnapi Hírek cím? hetilap jótékony homályba rejtett forrásokra hivatkozva szivárogtatta ki Kövér Lászlónak az Információs Hivatal (IH) zártkör?
Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) és a közmédiumokat felügyelő közalapítványokat irányító kuratóriumok megszüntetését javasolja egyebek mellett a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából most elkészült tanulmány. A Gálik Mihály közgazdász vezette csapat egy új médiatörvény kereteit határozta meg dolgozatában.
A kábítószer mellett prostituáltak társaságában lazultak a szombathelyi fideszesek a Balatonon és az Adrián – erről Czeglédy Csaba, az MSZP városi frakcióvezetője beszélt egy múlt heti sajtótájékoztatóján. A városvezetés cáfol és feljelentést tesz, lapunknak többen állítják, nem orgiákon, hanem komoly vitorlásversenyeken vettek részt.
Vizsgálatot folytat a rendőrség A. Ottó miskolci pappal szemben, mert két fiatalkorú gyermek azt állítja, hogy a férfi fajtalankodásra akarta őket rábírni. Ha beigazolódik a vád, akkor annak komoly következményei lehetnek a férfi hivatására nézve. Miskolcon járőröző rendőrök a Búza téri autóbuszállomáson figyeltek fel két – nyolc- és tizenkét éves – gyerekre és egy felnőttre.
Az internet ellenőrzését sürgeti Körmendy-Ékes Judit, az ORTT elnöke. Mint mondja: a büntető-, személyiségi, szerzői, média- és egyéb jogi alapelveket a világhálóra is alkalmazhatóvá kell tenni.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette a 2001-es népszámlálás eredményeit, melynek messze a legvitatottabb pontja a vallási hovatartozás kérdését feszegette. Mint emlékezetes, több egyház és neves közéleti szereplő fejezte ki fenntartásait, a MAZSIHISZ és az egyszázalékos felajánlások alapján negyedik legnagyobb egyház, a Hit Gyülekezete pedig országos felhívásban kérte tagjait, hogy tagadják meg a válaszadást.
Az MSZP folyamatosan veszít a népszerűségéből. Pánik uralkodik a Köztársaság téren?
"Korszakhatárhoz érkezett a magyar sajtó a Deutsch-ügy kapcsán: vagy a francia típusú, a politikusok magánéletével diszkréten foglalkozó, vagy az angolszász, a magánélet titkait teljes részletességgel feltáró mintát követi" – mondta a Heteknek Wisinger István, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke. Az etikai bizottság elnökéhez írt levelében a magyar sajtóban ellentmondásos formában megjelenő írások vizsgálatára kérte a testületet. Szándékai szerint egy új jelenség tanulságainak levonásáról lenne szó.
A parlament keddi ülésnapján a kisgazdák két alkalommal is leszavazták Deutsch Tamás sportminiszter válaszát, melyet a magyar labdarúgás ügyében feltett kérdésekre adott. Ezek után a nagyobb koalíciós párt szintén élt az "el nem fogadás" eszközével a vidékfejlesztési miniszterrel szemben: leszavazták Torgyán Józsefet.
A magyar kormányok külpolitikai szerepvállalásairól is folyamatosan értekeztek a budapesti diplomaták, derült ki a kiszivárogtatott WikiLeaks-táviratokból. 2006 óta kifejezetten érdekelte az amerikai diplomáciát a magyar kormányzat álláspontja az iráni atomprogramot, valamint az afganisztáni szerepvállalást illetően. Az orosz–grúz konfliktussal és a kubai „rendszerváltással” kapcsolatban is mentek azonban táviratok.

Külföld

A csütörtök éjszaka Nagy Britanniában meghiúsított terrorakció kivitelezői újdonsággal akarták meglepni a gyanútlan utazókat – és a kevésbé gyanútlan biztonsági szerveket: folyékony robbanóanyagot akartak feljuttatni a repülőgépek fedélzetére.
– Milyen jelenleg az élet Vajdaságban? A "kisemberek" hogyan élik meg ezt a rendkívüli válsághelyzetet?
Egyetlen ország sem ismeri el törvényesnek a május 11-én a kelet-ukrajnai régiókban lezajlott népszavazást. A Donyecki Népi Köztársaság és a Luganszki Népi Köztársaság önjelölt vezetői egyelőre külön utat képzelnek el, de Oleg Carjov, a körzet korábbi parlamenti képviselője elkötelezetten készíti elő a szakadár területeken születő új állam, Novorosszija alkotmányát.
Újabb terrorszervezetet üldöz az Egyesült Államok, miközben zajlik a világ legveszélyesebb terroristájának felkutatása is. A gyilkos vezető szorosan együttműködik a Hezbollahhal, ám ez utóbbi csoportot Európában még mindig nem tartják terroristának.
Hírszerzési információk szerint Bassár el-Aszad szír elnök atomfegyvert állíthat elő észak-koreai és iráni segítséggel. A gyanú szerint a libanoni határhoz közeli föld alatti erőműben zajlanak az illegális tevékenységek, melyekben a Hezbollah is aktívan részt vesz.
Radoslaw Sikorski, Marek Belka és Jacek Rostowksi.
Sokba fognak kerülni a lengyel kormánynak azok a költséges vacsorák, amelyeknek a beszélgetései kiszivárogtak az elmúlt napokban. Az eddig nyilvánosságra hozott felvételek tanúsága szerint ugyanis a legbefolyásosabb kormánypárti politikusok meglehetősen szókimondó, sok esetben vulgáris stílusban „osztották az észt” elegáns éttermekben.
Hosszú sorok kígyóztak szerdán a francia újságárusok előtt már kora reggel. A szokatlan érdeklődés oka, hogy több támogatónak köszönhetően ezen a héten a szokásos 60 ezer helyett összesen ötmillió példányban jelent meg a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap, ismét Mohameddel a címlapján.
Mintegy két hónap leforgása alatt három, az igazság­szolgáltatásban dolgozó személyt lőttek le az Egyesült Államokban. Az áldozatok közül ketten a texasi Kaufman megye kerületi ügyészségén dolgoztak, akiknek meggyilko­lásával egy rasszista csoportot, a texasi Árja Testvériség tagjait gyanúsítják.

Arcok

Botos Robi 1998 decemberében Kanadába érkezett. Azóta számos versenyt megnyert, és a világ legkiemelkedőbb jazzmuzsikusaival játszott együtt. Robi, megnyerted a Nagy Amerikai Jazz-zongora Versenyt. Ezt tartod eddigi legnagyobb eredményednek?

Üzlet

Idén várhatóan ismét rekordot döntenek a kampányköltések az amerikai elnökválasz­tási hadjáratban. De vajon megéri ennyit költeni reklámokra és hirdetésekre? A theatlantic.com riportja ennek járt utána.
A napokban járta be a világsajtót, hogy az egyik szaúdi herceg, al-Valid bin Talal, aki egyben az ország leggazdagabb embere is, a következő években mintegy 32 milliárd dollárt kíván adományozni különböző nemes célokra, ezzel is kifejezve, „mennyire hálás a nemzetének és a népének”.
Az Euromoney vezető londoni gazdasági folyóirat szerint "néhány év múlva az OTP is elkelhet". A brit szaklap e havi számában megjelent cikk a közép- és kelet-európai térség bankjainak lehetséges jövőjét taglalja. Okfejtésük szerint, bár a nagy globális bankházak már jelen vannak a térségben, a "két nagyágyú", a Citigroup (Citibank) és a HSBC a valódi méreteihez és pénzügyi erejéhez képest még nem játszik domináns szerepet a régióban.
Per lesz, méghozzá nem is akármilyen. A regnáló miniszterek egyike, Bajnai Gordon beperelte Orbán Viktort. Bajnai szerint a pártelnök alaptalanul vádaskodott, és félrevezette a magyar közvéleményt, amikor azt állította, hogy szervezetten, maffiamódszerekkel lopják az uniós forrásokat. Írásunk az uniós támogatások felhasználását ellenőrző hálózatot tekinti át.
Nem segíti az ingatlanpiac talpra állását a kormányfő által bejelentett 29 pont, sem az egyre szigorodó hitelfelvételi változások. Lapunknak nyilatkozó szakértők szerint a fellendülés először jövőre indulhat el.
Tizenhét nappal az euró színre lépése előtt komoly mozgások tapasztalhatók a pénzváltó helyiségekben. Ki megszabadulna a múlt pénznemeitől, ki üzletet lát az évszázad pénzügyi manőverében, megpróbál pénzt csinálni a váltásból.  Az euró–dollár párharca csak ezután kezdődik el igazán, a szakemberek jelenleg az eurótól várnak többet.
Mint ismeretes, a Nyugdíjbiztosítási Önkormányzat mintegy 10 milliárd forint árfolyamérték? OTP-részvénycsomagot adott el. Ez az elmúlt hetekben egyetlen önkötés formájában cserélt gazdát a tőzsdén, egyben a bank 10 százalékos tulajdonának eladását jelentette.
A kormány úgy döntött, hogy a gazdasági kamarákról szóló törvény megváltoztatása során azokat a módosító indítványokat támogatja, amelyek fenntartanák a kamarák köztestületi jellegét, de megszüntetnék a kötelező tagságot, valamint máshová helyeznék a kamarák által ellátott közigazgatási feladatokat.
Újabb fordulóponthoz érkezett a Dunaferr – ÁPV Rt. vita azzal, hogy a vagyonkezelő visszahívja az Acél XXI. Kft. ügyvezető igazgatóját, Horváth Istvánt, aki egyúttal a Dunaferr Rt. ügyvezető igazgatója is. Az ÁPV Rt. azt is tudatta, hogy mint a társaság legnagyobb részvényese, indítványozza a Dunaferr Rt. igazgatósági és felügyelő bizottsági tagjainak visszahívását, új tagok illetve új vezérigazgató megválasztását.
Erősíti a koalíción belüli töréspontokat a költségvetési vita. A kisgazda miniszterek többsége a kormányülésen nemmel, vagy tartózkodással fejezte ki egyet nem értését a Fidesz többség? kormány álláspontjával szemben. Két nappal később megenyhült a kisgazda álláspont. Torgyán József pártelnök közölte: mégis elfogadják a kormány által javasolt költségvetést, amelyben a tárca 250 milliárd forintot kap, de továbbra is kitartanak a 413 milliárdos igény mellett.
A piacok megnyugodtak, a forint erősödik Matolcsy György első jegybankelnöki csomagjának ismertetése óta. „Használni nem nagyon fog, de legalább nem árt” – összegezhetőek a mértékadó elemzői vélemények. Hogy akkor mi az értelme? Ezt próbáltuk kideríteni.
Új korszak küszöbén. Viktor Csernomirgyin és Szlobodan Milosevics kezet ráz a G8-ak béketervére. Kemény csata volt    Fotó: MTI
A kormány és az ellenzék közötti politikai csatározás középpontjává vált a gazdaság helyzetének megítélése. A szakmaiság jegyében politikai pártállástól vált függővé az a megítélés, hogy a gazdaság állapota rászolgál-e a gyors kiigazításra, vagy a kedvezőtlen folyamatok mellett ráér később dönteni erről. A polémia nem csupán a gazdasággal kapcsolatos: politikai tétje van a döntésnek.
A Széchenyi-kártya sikerére való tekintettel júliustól bővülnek a hitelfelvételi lehetőségek. A felvehető összeg a mostani 500 ezerről, illetve egymillióról 2-5 millió forint összeghatárig növekszik. A konstrukciót az évi 40-50 millió forint árbevétel? és nyereséges vállalkozások igényelhetik majd. Egymillió forint után marad az eddigi 5 százalékos állami támogatás mértéke, afölött pedig 3 százalék lesz.
Leginkább a hipermarketekben szeretünk vásárolni – derült ki a Gfk Piackutató Intézet felméréséből. Az év első negyedévében 12 százalékra kúszott fel a piaci részesedésük, és az Auchan, a Carrefour és a Tesco megismert terveit figyelembe véve várhatóan tovább folytatódik a kereskedelem koncentrációja. A felmérés szerint a megkérdezettek a választék tekintetében a hipermarketekről alkották a legjobb véleményt.
Csütörtökre némileg elült a szerdai tőzsdevihar. A Budapesti Értéktőzsde indexe 6128 ponttal zárva csupán 0,5 százalékkal esett az előző naphoz képest. A befektetők továbbra is a brazíliai pénzügyi válság fejleményeire figyelnek, az árfolyamokat most a Latin-Amerikából érkező hírek mozgatják. A nemzetközi tőzsdék kiegyensúlyozottak voltak. A Sao Paolo-i börze is erős emelkedéssel nyitott. A real árfolyama a sáv felső határa alatt volt, ami azt mutatja, hogy megnyugodott a piac.
Az 1991-ben újjáalakult Budapesti Értéktőzsde (BÉT) eddigi 11 esztendős történetét két hölgy, az alapító ügyvezető igazgató Hardy Ilona és a május 3-án lemondott – évekkel későbbi – utódja, Dunavölgyi Mária dinamikus működése határozta meg. Hardy azóta sikeres ügyvédként tevékenykedik, de a pénzpiactól mindmáig nem tudott elszakadni. A frissen lemondott Dunavölgyi már eddig is több álláslehetőségről tárgyalt, de aláírt szerződése még nincs.
Szeptembertől lényegesebben kevesebb adminisztrációra lesz szüksége azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a Start Tőkegarancián keresztül pályáznak uniós forrásokra. Az ügyfelek számára kedvező változások közül kiemelhető, hogy a pályázati kezességvállalás esetében, az ügyfelek igényeit is követve, a félévente esedékes díjfizetés mellett a Start Tőkegarancia Zrt. megteremti az egyösszegű díjfizetés lehetőségét is.
A 90-es évek óta folyamatosan csökken a sörpiac. 1992– 93-ra a söripar legnagyobb krízise állt be Magyarországon fennállása óta. Az akkori 13 százalékos visszaesés után egy szerény növekedés jelentkezett, de az továbbra is kérdés, hogy az erős verseny és a mérsékelt fizetőképes réteg mellett sikerül-e megállítani a sörfogyasztás hanyatlását Magyarországon.
Elindultak az idei uniós pályázatok. Az elmúlt hét közepén Kóka János gazdasági miniszter hivatalos sajtótájékoztató keretében ismertette a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP) 2005. évi pályázatait, amely iránt a tavalyi esztendőhöz hasonlóan ezúttal is óriási érdeklődés mutatkozott.
Hányatott sorsú a magyar nemzeti légiforgalmi társaság, a Malév Rt. Nem könyny? manapság befektetőt találni kisebbségi részvénycsomagjára, és ha sikerül – mint ahogy az az Alitalia esetében történt –, akkor abból nem származik sok köszönet. Az állami kézben lévő gazdasági társaságok közül tán egyik sem fogyasztott el annyi elnököt és vezérigazgatót az Orbán-kormány bő két esztendeje alatt, mint a Malév.
Az elmúlt évtizedben jelentősen megnőtt a női befektetők és a női cégvezetők köre, még a hagyományosan férfiak uralta Szilícium-völgyben is – írja a Bloomberg Businessweek.
Magyarország két lehetőséget rejtő útelágazáshoz érkezett. Vagy sikerül ledolgozni azt a 20-30 éves lemaradást, ami a fejlett országoktól elválaszt minket, vagy ha nem, megmarad, sőt tovább nő ez a különbség.
Második, javított kiadás – így is aposztrofálhatnánk a napokban útjára induló 2. Széchenyi kártyát, amely számos könnyítést tartalmaz az előzőhöz képest.
Az év eleje megszülte az első óriáscsődjét: csődbe ment az ország egyik legnagyobb baromfifeldolgozó vállalata, a Hajdú-Bét Rt. A 3500 főt foglalkoztató cég hosszú hónapok óta nem fizet a termelőknek, mire tüntetésekkel, demonstrációkkal válaszolnak az érintettek. A cég összeomlására a Bábolna Rt. lépett, így jött létre Európa legnagyobb baromfifeldolgozó cége. Csibék egy keltetőben. Túl sokan vannak Fotó: MTI
Látványos zuhanásba fogott a lakosság bizalmi indexe. 
Kísért a múlt. Talán így is összegezhetnénk azt a purparlét, ami az 1995 tavaszán bevezetett Bokros-csomag kapcsán lángol fel időről időre. Vihar a lavórban – mondhatnánk ezt is, hiszen kis hazánk rövid demokratikus történetének kis epizódja újra és újra heves indulatokat kavar. De leginkább talán politikai adok-kapokról beszélhetünk, amely ideális lehetőséget nyújt arra, hogy eljussanak a sommás üzenetek az illető pártok célközönségeihez.

Háttér

Németh Sándor vezető lelkész sajtótájékoztatón jelentette be: a Hit Gyülekezete arra kéri a Pénzügyminisztériumot és az Állami Számvevőszéket, hogy vizsgálja ki a Magyar Fejlesztési Banktól kapott 665 millió forintos hitel, illetve a négy év során általuk felvett 75 millió forintos állami támogatás jogszerűségét Németh Sándor kifejtette: a gyülekezetet az elmúlt napokban ért támadások a demokrácia és a vallásszabadság ellen is irányultak.
Az európai uniós csatlakozási okmány aláírásával a teljes közösségi joganyag azonnal kötelező és alkalmazandó lesz az új tagállomokra. Ez azt jelenti, hogy minden különleges intézkedés nélkül százezer oldalnyi joganyagot "emel be" az ország a saját jogrendjébe.
A június elején megkezdődött és novemberig tartó felújítási munkálatok során félmillió négyzetméter útfelület újul meg a fővárosban. Ezenkívül folytatódik a 2-es metró felújítása, valamint megújul a szentendrei HÉV is. Az ellenzéki politikusok rosszul szervezettnek és ötletszerűnek tartják a felújítási rohamot.  Az M7-es bevezető szakasza. Az autóvezetőknek van idejük gondolkodni Fotó: MTI
Bill Gates amerikai üzletember legújabb húzásaként génmódosított moszkitókat vetne be a Zika-vírus és a malária megfékezésére – írta a Bloomberg.
Húsz évvel ezelőtt, 1995. július 11-től 18-ig gyilkolták le a szerb csapatok a boszniai muzulmánok által lakott Srebrenica teljes férfi­lakosságát a kamaszfiúktól az aggastyánokig.

Színes

Manapság nem túl rózsásak a brit főrend kilátásai Angliában. Az egyesek által csupán divatjamúlt középkori limlomnak titulált nemesi címek napja leáldozóban van. A munkáspárti képviselők a jövő évben nagy valószínűséggel indítványozni fogják, hogy a felsőházi bársonyszékeket ne lehessen többé örökösödési jogon elfoglalni.

Fókusz

Rendkívüli sajtótájékoztató keretében Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, az FTC társadalmi elnöke jelentette be, hogy a horvát Marijan Vlak foglalja el a közelmúltban menesztett vezetőedző, Nyilasi Tibor posztját. A miniszter úgy mutatta be a trénert, hogy "Marijan Vlak úr szerződésével a világ élvonala jelent meg a Ferencvárosnál, ami új légkört, új szellemiséget hozhat az Üllői útra." Az edző feladata nem kevesebb, mint hogy a bajnokság végére juttassa fel az első három csapat közé a Fradit.
"A 2000. évi felmérések szerint Magyarország a 31. helyre, azaz a középmezőnybe tornázta fel magát a korrupcióval fertőzött országok listáján.
A parlament huszonöt bizottságából tizennégynek baloldali, tizenegynek pedig jobboldali politikus lesz az elnöke. Míg az aránnyal a legtöbben képesek azonosulni, az elosztás sokakat meglepett, hiszen az MSZP olyan bizottsági elnöki posztokról mondott le, mint például az Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottság vagy a Szociális és Családügyi Bizottság, amelyek az új kormány politikájának ideológiai, sőt stratégiai bázisai lehettek volna.
Megnyitotta kapuit a Hit Csarnok, Budapest egyik legnagyobb fedett létesítménye. A másfél milliárd forintból épült, 11 ezer négyzetméteres objektum elsősorban tulajdonosa, a Hit Gyülekezete hitéletét szolgálja majd, emellett pedig kiválóan alkalmas sportversenyek és kulturális események lebonyolítására is – hangzott el a helyszínen rendezett sajtótájékoztatón csütörtökön.
Tony Blair brit miniszterelnök elutasította Ken Livingstone londoni polgármester véleményét, aki szerint a Nyugat Közel-Kelettel kapcsolatos "kettős mércéje" áll az iszlám terror előretörése mögött.  Ken Livingstone polgármester a londoni metrón. A terror meglepő olvasata Fotó: Reuters
Németh Sándor vezető lelkész sajtótájékoztatón jelentette be: a Hit Gyülekezete arra kéri a Pénzügyminisztériumot és az Állami Számvevőszéket, hogy vizsgálja ki a Magyar Fejlesztési Banktól kapott 665 millió forintos hitel, illetve a négy év során általuk felvett 75 millió forintos állami támogatás jogszerűségét Németh Sándor kifejtette: a gyülekezetet az elmúlt napokban ért támadások a demokrácia és a vallásszabadság ellen is irányultak.

Szabadidő

Sárvár a hírnevét kétségkívül gyógyvizeinek köszönheti, hiszen már több mint ötven éve járnak ide a gyógyulni vágyó, reumatikus megbetegedésekben szenvedők. Ők a hely igazi reklámhordozói, akik viszik a sárvári gyógyvíz jó hírét. A környéknek ritka különlegessége, hogy két különböző gyógyvízzel is rendelkezik. A városban az elmúlt években zajló fejlesztések és beruházások azonban túlmutatnak a gyógyturizmus keretein: a nyári, belföldi úti célok tervezését befolyásolják parádés kínálatukkal.
Nekik sikerült. Neked is sikerülhet! – harangozta be nagy dérrel-dúrral az egyik közismert televízió némely nagy nézettség? műsorának tervbe vett szereplőválogatását. S mivel a bölcsész kíváncsi fajta, egy ilyen felhívásra minimum felkerekedik, és habozás nélkül tárcsázza fel a kelet-európai álomgyár telefonszámát. Lelkesedését csak fokozza, hogy a meghirdetett időpontban leendő műsorvezetőket is toboroz a csatorna. Vagy valóságsó-szereplőket. Vagy dalos pacsirtákat. Ami a cégnek éppen kell.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) május 31-ét nemdohányzó világnappá nyilvánította. Ebből az alkalomból számos hazai fórumon felhívták a figyelmet arra, hogy a dohányzás – és az alkohol – tekintetében hazánk élenjáró nemzetnek számít. A felnőtt lakosság több mint egyharmada dohányzik, és egyre inkább növekszik a tizenéves

Hit és értékek

A papirusz – mai papír elődje és névadója – az ókor legelterjedetebb íróanyagának számított. Az egyiptomiak a Nílus árterületén növő különleges cserje (Cypereus papyrus) szárát lehántolták, ezeket két rétegben, egymással ellentétes irányban egymásra ragasztották, majd horzskővel lecsiszolták. Az így nyert lapokat (charta) egymás mellé ragasztották, ezzel egybefüggő, rendszerint hét méter hosszú tekercset nyertek.

Életmód

Elfogyott a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelő­gyulladás elleni vakcina, különösképp a felnőttváltozata. Ha kapni egyáltalán oltószert, akkor egy kétgyermekes család beoltása jelenleg ötvenezer forintra rúg. Az illetékesek szerint a gyógyszertárak gyermekvakcinákból nemsokára újból rendesen el lesznek látva, de a felnőt­teknek való ol­csóbb oltóanyagok év vége előtt nem lesznek elérhetők.
M iközben egyre többen szándékoznak támaszkodni az öngondoskodás kínálta lehetőségekre,  a nyugdíjas évek beköszöntével a többség nem tudja fenntartani megszokott életszínvonalát. Ma Magyarországon 65 éves korban – tehát  a jelenlegi nyugdíjkorhatár után – a várható élettartam férfiaknál további 15, nők esetében 19 év.

Sport

Fociznak a nők. Magyar idő szerint ugyanis múlt hét szombat éjjelén az Amerikai Egyesült Államokban megkezdődött a hölgyek labdarúgó világbajnoksága. A viadalon tizenhat csapat vesz részt négy csoportban. Az A-csoportban az USA, Dánia, a Koreai NDK, Nigéria, a B-csoportban Brazília, Mexikó, Németország és Olaszország játszhat körmérkőzést. A C-csoport tagjai Japán, Kanada, Norvégia, Oroszország, a D-csoporté pedig Kína, Svédország, Ausztrália és Ghána.
Bár a hivatalos célkitűzést, vagyis a 1–5. hely valamelyikét még elérheti női kézilabda-válogatottunk az itáliai világbajnokságon, az már világosan látszik, valamiért nem tudjuk a teljesítőképességünk maximumát hozni. Első csoportmeccsükön a lányok majdnem kikaptak attól az Angolától, amelyik a vébék történetében eddig mindössze három, nem éppen világklaszszis együttest, az USA-t, Brazíliát, illetve Argentínát tudta megverni.  A fekete lányokat tavaly például még hússzal vertük.

Oldalak