Kereső toggle

Munkatársunktól cikkei

Üzlet

Több százmilliárdos tőkekivonást eredményezhet az ágazatban a mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészekről szóló törvénytervezet a szövetkezeti érdekképviselet szerint.
Nehéz idők várnak a patikusokra, ha nem módosul az egészségügyi miniszter május végi rendelete, amely a gyógyszerek kereskedelmi árrését szabályozza. Fennáll a veszélye annak, hogy a limitált árrés miatt országszerte 120-150 gyógyszertár csődbe megy.  A rendelet megosztja a szakmát, olyannyira, hogy a szakmai szervezetek egymás ellen fordultak. A patikusok lendülete töretlen: "csatába hívták" a fogyasztókat, emellett frontot nyitottak a politika színterén is.
Bár a hivatalos prognózisok szerint az idén tovább emelkedik az állásukat elvesztők száma, a szakemberek már látják a kilábalás első jeleit.
Úgy látszik, Magyarországot sem hagyja ki a nyugati világra oly jellemző cégfúziós hullám. A héten a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) Rt. és az ABN AMRO (Magyar) Bank bejelentette, hogy a jövő évezredet együtt kívánják megkezdeni. Január 1-jei összeolvadásukkal a második legnagyobb hazai bank jön létre, saját tőkéjük elérné a 84 milliárd forintot. Az új bank a K&H Bank néven fut tovább, mivel az új intézmény 66 százalékát birtokolja.
A szabad vállalkozás hazája, az Egyesült Államok mindig is büszke volt azokra a polgáraira, akik munkájuk, találmányaik és jó üzleti érzékük révén nagy vagyonokat halmoztak fel, és azzal jól éltek. A történelmi örökségként kezelt milliomos-életművek kutatásában az American Heritage Magazin közelmúltban megjelent elemzése – új megközelítést alkalmazva – az egész amerikai történelem távlatában hasonlítja össze a leggazdagabb negyven amerikait.
Nem lettünk nettó befizetők az EU-ban, de az előzetes számítások szerint a brüsszeli pénzek lehívása terén leghátul kullogunk – állítja Surján László (Fidesz) európai parlamenti képviselő.
Mibe fektessük megtakarításainkat? E kérdés megválaszolásakor a különböző bankbetétek és kisebb-nagyobb kockázatú értékpapírok mellett gyakran felmerül az ingatlanbefektetések alternatívája is. Ez azonban a kisebb tőkéj? befektetők számára nem elérhető, az átlagember lehetőségeit meghaladó tőkeerőt igényel, és nagy likviditási kockázatot is jelent. Egy nagy érték? ingatlan értékesítése ugyanis hosszabb időt vehet igénybe, esetleg idő előtt csak áron alul lehet "megszabadulni" tőle.
Jobb lett az adórendszer – minősítette Járai Zsigmond a napokban elfogadott adókról és járulékokról szóló törvényt. Miután a T. Ház változatlan formában hagyta jóvá a kormány adótervét – elutasítva valamennyi ellenzéki módosító javaslatot –, a lapunk által már korábban ismertetett változat lép életbe.  A pénzügyminiszter szerint a véglegesített adórendszerrel nagyot léptek előre az eredeti elképzelésekhez, tervekhez képest.
Budapest sajnos lemaradni látszik a régiós fővárosok között „élhetőségben", ma már Prága és Varsó is jobb helynek számít. A nemzetközi összehasonlításban New York, London és Szingapúr számít a legmenőbb városnak.
Új tulajdonosokká válhatnak a vállalkozó kedvűek, ha kapnak az alkalmon, és élnek az ÚTP adta lehetőségekkel. Az ÚTP, azaz az Új Tulaj­donosi Program révén ugyanis lehetőség nyílik arra, hogy meghatározott állami vállalatok részvényeiből vásárolhassanak. A kormány nem titkolja, hogy ily módon igyekszik hosszú távú megtakarításra ösztönözni az állampolgárokat.
Eörsi Mátyás szabaddemokrata politikus szerint a helyi vállalkozók félnek Orbán Győzőtől, a miniszterelnök édesapjától. Nemcsak Dunaújvárosban, hanem a környéken is többen azt beszélik, hogy azok, akik hasonló üzletben utaznak, jobb ha félreállnak, mert nem tudhatják, milyen revans éri őket. Az SZDSZ-es képviselő a héten Tetthely címmel sajtótájékoztatót tartott e témában. Kérdéseink a tapasztalataira irányultak.
Bár elemzői várakozásokat megszégyenítően jól növekedett az első negyedévben a gazdaság, a lapunknak nyilatkozó szakember szerint ez még nem azt jelenti, hogy hátra­dőlhetünk: még hosszú út áll előttünk a válságból való kijövetel tekintetében.
Amíg a közelmúltban még arra hívta fel a figyelmet a GKI Gazdaságkutató Rt., hogy fennáll a veszélye annak, hogy letér a magyar gazdaság az egyensúlyi növekedés pályájáról, addig ma már határozottan az a véleménye, hogy a gazdaság már a lecsúszás folyamatában van – állította Vértes András, a GKI elnöke. Vértes úgy látja, hogy a kormány halogató politikája miatt nem alkalmazkodott kellően az új helyzethez, a romló feltételeket önbizalommal ellensúlyozta.
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) éves washingtoni közgyűlésén résztvevő magyar illetékesek az eddig lebonyolított találkozókon a magyar gazdaságpolitikával kapcsolatosan a nemzetközi pénzügyi szervezetek vezetőinek megnyugvását tapasztalták. László Csaba pénzügyminisztériumi államtitkár nyilatkozata szerint a magyar inflációs ráta, a fizetési mérleg jelenlegi számai és a jövő évi költségvetés tervszámai az említett szervezetek köreiben bizalmat ébresztettek.
Az utóbbi napokban több nemzetközi elemző cég is óvatos kritikával illette a magyar gazdaságot. A londoni Nomura csoport a héten közreadott elemzése túlzottan optimistának titulálta a kormány várakozásait két tekintetben is. Az elemzők úgy látják, nem reális az a várakozás, hogy a költségvetési hiány a GDP 3,5 százaléka legyen, és magasnak vélik a gazdasági növekedés 5 százalékos előrejelzését is. Figyelmeztettek továbbá arra, hogy csökkent a EU-ból érkező megrendelések száma, mivel lelassul az EU gazdasági növekedése.
Warren Buffett nemrég új üzleti ötlettel lepte meg a nagyközönséget. Vezetésével kiváló üzletemberek és politikai vezetők sorakoztak fel Detroit­ban a Goldman Sachs által támogatott „10 000 Kisvállalat Program” mellett, amelyet a város újjáéledésének fő mozgatórugójaként aposztro­fálnak.
A független gazdaságkutatók várakozásait is felülmúlta az idei infláció, amely-nek nagyságrendje októ-berben a negatív várakozásoknak meg felelően 10,4 százalék lett. A GKI Gazdaságkutató Rt. számításai szerint decemberben némileg csökkenni fog a pénzromlás üteme, az egész évre nézve azonban nem sokkal lesz alacsonyabb a tavalyihoz képest: 9,7-9,8 százalék körül várható.
Ami sokat hozna a konyhára, azt szinte lehetetlen megvalósítani, a többi intézkedés hatása viszont hosszabb távon elhanyagolható – derül ki a sorok között olvasva a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) legújabb tanulmányából, amely a munkaerőpiacot, a szociális juttatásokat, illetve a nyugdíjrendszert érintő kormányzati javaslatokat veszi górcső alá.
Még az elemzőket is meglepte a gazdaság első negyedévi teljesítménye. Az előzetesen tervezett 1,2 százalék helyett 1,6 százalékkal gyorsult az első negyed­évben. Ez ugyan nem dübörgés, de – ahogy szakértők látják – elmozdulás a mélypontról.
Beállhat a használtautópiac a drasztikus regisztrációsadó-emelés miatt – fejtette ki lapunknak Bakó Zoltán, a Magyar Gépjárm?-kereskedők Országos Egyesületének titkára.  Használtautó-telep. Betett az új adókulcs Fotó: Reuters
 Ukrajna 40 milliárd dollárt kaphat a következő négy éven belül – közölte nemrég Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója. Az összeg talán elég lesz, talán nem. Mindenesetre e nélkül biztosan államcsődöt kellene jelentenie az ukrán vezetésnek – az igen közeli jövőben.

Külföld

A közelgő német választások kapcsán gyakran felmerül a kérdés, vajon az egyre nagyobb arányban voksoló bevándorlók hozhatnak-e váratlan fordulatot a szavazatok arányában. A nem uniós államból érkezők közül minden második személy szívesen részt venne a szeptember 22-ei szavazáson, de természetesen nagy részüknek erre (még) nincs lehetősége.
Új pártfőtitkárt választott Franciaországban a hatalmon lévő Szocialista Párt Toulouse-ban tartott konferenciáján, október 18-án. A fekete apától és fehér anyától származó Harlem Désir (képünkön középen) elsöprő többséggel került abba a pozícióba, ahonnan akár egyenes út vezethet 2022-ben a francia elnöki székbe.
Szerbiában a hétvégén tartottak népszavazást az új alkotmányról. Milosevics nevét egyre kevesebbet emlegették a világsajtóban, most mégis egy kicsit kísértett, hiszen az immár teljesen önálló Szerbiában új alkotmányt fogadtak el az egykori hírhedt vezető által kidolgoztatott helyett.
A véglegesnek mondható hivatalos eredmények alapján – lapzártánk idején 99,5 százalékos feldolgozottságnál – fej fej mellett végzett a két horvát vezető párt, az ellenzéki jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a Szociáldemokrata Párt (SDP).
Az ukránok bosszúsak. A 2004-es narancsszínű forradalom romlott, poshadt naranccsá változott most, hogy Juscsenko elnök korábbi esküdt ellenségét beültette kormányába. Viktor Juscsenko, a narancsszínű forradalom hőse és lelkes támogatója, aki szoros kapcsolatokat ápol a Nyugattal, az oroszbarát Viktor Janukovicsot választotta miniszterelnöknek korábbi szövetségese, Julia Tyimosenko helyett.
Századunk egyik legnépszerűbb miniszterelnöke kétségkívül az indiai Narendra Modi, aki ugyan nemrég múlt 65 éves, de úgy használja a Twittert és a közösségi média egyéb eszközeit, hogy azt a mai tinik is megirigyelhetnék. A hazájában egyértelműen népszerű vezető már külföldön is egyre több rajongót szerez.

Belföld

Idén májusban akkreditálták az első, nem történelmi egyház által alapított hittudományi főiskolát, a Szent Pál Akadémiát. Mészáros István László, az intézet főigazgató-helyettese történelmi jelentőségűnek nevezte az eseményt, hiszen – mint mondta – Magyarország ezeréves történetében most először kap állam által elismert főiskolai rangot teljes evangéliumi, pünkösdi-karizmatikus teológia. 1993 óta tart Magyarországon a több mint száz felsőoktatási intézmény állami elismertetése.
Az események kronológiáját figyelve az ’56-os forradalom idei évfordulója több ponton is igazolhatja a rendőrség félelmeit. A kormány nemzetbiztonsági kabinetjét ugyanis arról tájékoztatták, hogy szélsőséges csoportok az október 23-ai ünnep megzavarására készülnek.
A széles nyilvánosságot ugyan nem, de a szakmai közéletet és a politikusi „háttérvilágot” mélyen megrázta Komáromi András üzletember váratlan halála, aki annak a cégnek volt egykori tulajdonosa, amelyet hosszas huzavona után, jelentős nyomásgyakorlást követően minap megvásárolt az állam.
Az MDF felszólította Boros Imrét, hogy hagyja el a párt parlamenti frakcióját, mivel úgy látták: Boros titkosszolgálati múltjáról a frakciónak tett nyilatkozata és a sajtóban megjelent nyilatkozatai között feloldhatatlan ellentétek vannak – nyilatkozta a Heteknek Herényi Károly országgyűlési képviselő, az MDF alelnöke. A volt miniszter a Magyar Távirati Irodának eljutatott közleménye szerint nem tesz eleget a felszólításnak.
Schlecht Csaba, a Kaya  Ibrahim-ügy kulcsfigurája
Komoly zavarra utal, hogy a százmilliárdos összegekkel dolgozó Quaestor élére egy munkanélküli férfit neveztek ki a csőd után. És nemcsak azért, mert minden józanul gondolkodó ember a felelősség hárítására asszociál, hanem mert értelme sincs: a következmények nélküli cégtemetések kora már a múlté. Legalábbis elvben.
Szegeden egy ideje a reklám- és rendezvénycélú közterület-használattal kapcsolatos feladatokat egy magáncég (Szegedi Városkép Kft.) látja el. A pártok ilyen jelleg? kérései is várhatóan ezen az úton fognak teljesülni, aminek viszont több képviselő nem örül.
Százharminc­ezren érett­ségiztek idén.
Idén 133 200-an, azaz 4 és fél ezerrel kevesebben érettségiznek, mint tavaly, ami betudható a demográfiai csökkenésnek. Ezzel ellentétben a felvételizők számának 15 ezres visszaesése inkább a hektikus oktatáspolitikára adott reakcióként értékelhető.
Magyar Bálint, az SZDSZ elnöke Békés megyei körútjának záró állomásaként érkezett Békéscsabára. A közel háromórás találkozón a párt önálló arculata megteremtésének lehetséges módjairól folyt az eszmecsere.
"Korszakhatárhoz érkezett a magyar sajtó a Deutsch-ügy kapcsán: vagy a francia típusú, a politikusok magánéletével diszkréten foglalkozó, vagy az angolszász, a magánélet titkait teljes részletességgel feltáró mintát követi" – mondta a Heteknek Wisinger István, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke. Az etikai bizottság elnökéhez írt levelében a magyar sajtóban ellentmondásos formában megjelenő írások vizsgálatára kérte a testületet. Szándékai szerint egy új jelenség tanulságainak levonásáról lenne szó.
A témában elhangzó nyilatkozatokat figyelve úgy tűnik, nem túl meggyőző az érvelésük, hogy a Jobbikkal kötött megállapodásuk pusztán szakmai együttműködésről szól. Mit gondol erről?
Kábítószer előállítására alkalmas kenderültetvényre lelt a rendőrség Lőrinciben egy nagymama konyhakertjében. Az egzotikus növények termesztése azonban nem az ő lelkiismeretét terheli, hanem unokájáét és annak két társáét, akik ellen a rendőrség eljárást indított kábítószerrel való visszaélés alapos gyanúja miatt. A fiatalkorú Sz. Sz. szülei elváltak.
Novemberben tovább nőtt az MSZP előnye a Fidesszel szemben – derül ki a legfrissebb közvélemény-kutatási adatokból. A felmérések szerint a változás oka a vezető kormánypárt népszerűségének folyamatos csökkenése, és a szocialisták támogatottságának stagnálása. A különböző közvélemény-kutató cégek adatai abban is megegyeznek, hogy a Fidesztől elpártolt szimpatizánsok jelenleg a nem szavazók táborát erősítik.
Az átlagos magyar kábítószer-bűnöző harminc éven aluli, büntetlen előéletű, közepesen iskolázott, egyedülálló férfi, és nem a hagyományos bűnelkövetői körből kerül ki – állapítja meg Vavró Istvánnak, az Igazságügyi Minisztérium főosztályvezetőjének tanulmánya. Az elemzés szerint – amely 1991 és 2000 közötti bírósági statisztikák alapján készült – a fiatalkorúak és a felnőttek körében is rohamosan növekszik a kábítószerrel való visszaélések száma.
Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke "végrehajthatatlannak" tartja "A terrorizmus elleni küzdelemről, a pénzmosás megakadályozásáról szóló rendelkezések szigorításáról, valamint az egyes korlátozó intézkedések elrendeléséről" 1994-ben meghozott törvény múlt év novemberében kiegészített változatának – a köznyelvben "téglatörvény" – nagy részét.  A törvénymódosítás bejelentési kötelezettséget ír elő a pénzintézeteken túl könyvelő, könyvvizsgáló, ingatlanértékesítő és mindenf
A Kárpát-medencébe érkező és a magyar nemzet részét képező kipcsák-kun törzsek történelmünk szerves részévé váltak. A szoros kapcsolatokra jellemző, hogy egyik Árpád-házi királyunkat Kun Lászlónak hívják, mivel anyja révén kun származású volt. Magyarország jelentős területeit ma is kunságnak (Kis- és Nagykunság) nevezik. Ezzel szemben ma még kevéssé köztudott, hogy a Szovjetunió felbomlásának volt egy fontos következménye a magyarságkutatás szempontjából.
Az Európai Unió meggyengítésében érdekelt Oroszország finanszírozza a menekültek Balkánon keresztül történő beáramlását Európába – lényegében ezt állította Simicskó István magyar honvédelmi miniszter, legalábbis cseh kollégája szerint.
Orbán Viktor rendkívül élesen bírálta Oroszországot a grúz beavatkozás miatt, de a budapesti orosz nagykövet válasza sem késlekedett: súlyos kritikával illette az oroszokat már hosszú ideje támadó pártelnököt. De vajon mi a helyes hozzáállás? Oroszország elismeri Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét.
"Ha átlapozzuk a Magyar Nemzetet, egy, a kormányt támogató magyar napilapot, nem tart sokáig észrevenni a képletet. Bár a lap magántulajdonban van, a legnagyobb és legdrágább hirdetések mind minisztériumoktól, állami vállalatoktól vagy államhoz kötődő szervezetektől jönnek. Azután, ha az ember bekapcsolja az adófizetők pénzéből fenntartott közszolgálati Magyar Rádiót vasárnap reggelenként, a Vasárnapi Újságot hallgathatja, amely notórius antiszemita.
Többségében 18 év alatti fiatal prostituáltakat futtatott az a tiszafüredi központú bűnbanda, melynek 15 tagja ül a vádlottak padján a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság folytatólagos tárgyalásán. A nyugatra is dolgozó társaság tevékenysége folytán több milliárd forintos bevételre tett szert, csak a 2004-től 2007-ig terjedő időszakban 6 milliárd forintot meghaladó haszon landolt a szervezet vezetőjénél. A 2001-től 2004-ig terjedő időszakról nem maradt fenn bizonyítható adat.
Az alkalmazott autóba zárásával végződött Szegeden egy elbocsátási vita. Egy gépkocsivezetőként az Épületkezelő és Fenntartó Kft.-nél dolgozó férfi állítása szerint azért került ebbe a helyzetbe, mert nem akarta elfogadni, hogy kirúgják állásából. A június 30-án önkormányzati tulajdonba került társaság új vezetése a vizsgálatok során ugyanis arra a megállapításra jutott, hogy a cég tevékenységének ellátásához nem szükséges a teljes "öröklött" létszám. Ezzel ráadásul elkerülhető a nagy bérkiáramlás is.
Olyan ez, mint egy brazil szappanopera. Heves kommunikációs háború. A Fidesz a bizonytalankodók, a kormányoldalról leszakadók felé nyitna, Medgyessy azonban lesöpörte a szándékot kevéssé realisztikus ötleteivel, bár a szocialisták úgy tettek, mintha elhinnék azokat. A közös listának nem a megvalósulás, hanem a közbeszéd tematizálása volt a célja. 
Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a héten azonnali hatállyal felmondta a mentőhelikoptereket üzemeltető céggel kötött szerződését. Rácz Jenő egészségügyi miniszter úgy fogalmazott: azért döntöttek a szerződés felbontása mellett, mert több vizsgálat is kifogásolta a BASE Kft.-vel kötött szerződést. A mentőszolgálat főigazgatója, Takács Zoltán korábban többször is úgy nyilatkozott, hogy a BASE Kft.
Hende Csaba kitünteti  a Kecskemé­ten kényszer­leszállást végrehajtó Gripen-pilótát.
Rájár a rúd a magyar légierőre: a csehországi baleset után a múlt héten Kecskeméten egy másik Gripen vadászgépnek kellett kényszerleszállást végrehajtania.
Még mindig titok lengi körül a múlt héten elbocsátott vezető adónyomozók felmentésének igazi okát, pontosabban elképzelhető, hogy éppen a titokvédelmi törvénynek az APEH elnökétől eltérő értelmezése áll az ügy hátterében: információink szerint az adónyomozóknak azért kellett távozniuk, mert nem értettek egyet azzal, hogy vezető APEH-tisztviselők titkosnak minősülő nyomozati aktákba tekintsenek bele. A Bűnügyi Igazgatóság létrehozásakor az ellenzéki pártok a szervezet politikai célú felhasználásának lehetősége miatt tiltako
Fiatalos, szimpatikus, békés képet igyekszik kialakítani magáról a Jobbik a választási kampányban, miközben a tények azt mutatják, hogy valójában a radikális irányzat kerekedett felül a pártban.
A szakbizottsági és a parlamenti vitán sem derült ki, hogy az átvilágításitörvény-javaslatokon milyen változtatásokat kíván végrehajtani a kormányzat, miután a Sólyom László által vezetett szakértői bizottság és az adatvédelmi biztos is több aggályt fogalmazott meg. Még ha az előbbiek javaslatai szerint módosítják is a törvénytervezetet, szűkítve az átvilágítandók körét, akkor is érdemi változás lesz az eddigi gyakorlathoz képest.
Tíz nappal azután, hogy kibuktatták a Jobbik elnökségéből, visszaadta parlamenti képviselői mandátumát Novák Előd. A párt új frakcióvezetője mindeközben feljelentette a miniszterelnököt, amiért Orbán Viktor adócsalónak nevezte. A nyári szünet előtt még felpörögtek az események a Jobbik körül.
A kormány javasolja a parlamentnek a hódmezővásárhelyi képviselő-testület feloszlatását és az új választások kiírását. A döntés hátterében az áll, hogy a képviselő-testület közel két éve felfüggesztette állásából Rapcsák András polgármestert, és azóta több mint negyven büntetőpert kezdeményezett ellene. A kormány véleménye szerint a települést emiatt működésképtelenség fenyegeti. A javaslat értelmében a polgármestert és a képviselő-testületet is újra kell választani.
Két héttel ezelőtt hírt adtunk arról, hogy elkezdődött a leégett BS romjainak bontása, de az épületben található azbeszt szakszer? bontása kérdéses volt. A Hetekben megjelent cikk után az egyik napilapnak Szikra Sándor, az építkezés műszaki ellenőre úgy nyilatkozott, hogy az azbeszt bontásánál az előírásoknak megfelelően fognak eljárni. Az elmúlt két hét azonban nem erről győzte meg a környék lakóit.
Hogyan használta a Fidesz az adófizetők pénzét saját lapjai létrehozására és finanszírozására? A Magyar Nemzet és a Heti Válasz története. Már az Antall-kabinet mindent megtett a sajtó baloldali túlsúlyának ellensúlyozására: az egykor a Hazafias Népfront orgánumaként kiadott Magyar Nemzetet előbb eladta a konzervatív francia Hersant-csoportnak, majd 1993-ban visszavásárolta az újságot. Az állami tulajdonú Hírlapkiadó Vállalat lapinformációk szerint 330 millió forintot költött a lap visszavásárlására és rendbetételére.
– derül ki Magyar Bálinttal, a leendő oktatási miniszterrel készített beszélgetésünkből Magyar Bálint Fotó: s. l.
Nagyobb közönség előtt már évek óta nem szerepelt Bródy János, Kossuth-díjas előadóművész; a közeljövőben újra várhatóan több ezres közönség előtt fog koncertet adni. Ugyanis többek között az ő részvételével kerül megrendezésre június 24-én a Millenniumi Koncertek nev? rendezvénysorozat első része.
Magyarországon még nem regisztráltak BSE-kórral fertőzött állatokat, de a közvéleményt ez nem nyugtatta meg – a marhahúsfogyasztás érezhetően visszaesett. A kór nem állt meg Anglia határainál. Az elmúlt hetekben Európa több – korábban kergemarhamentesnek tartott – államában bebizonyosodott, hogy német és olasz marhatenyésztők állatait is megfertőzte.
Az MSZP-ben sokaktól hallják, hogy a Fidesznek ágyaznak meg, mert bár a jelenlegi válságkezelő intézkedéssorozat helyreállítja az országot, ám ennek politikai haszna 2010-ben még nem lesz érzékelhető. A tisztességes politika azonban mégsem arról szól, hogy a politikusok, hanem hogy az ország számára hozzon hasznot - jelentette ki a Hetek Közéleti Klub vendégeként Kiss Péter.
„Nagy híve vagyok a sakknak, és azt vallom, hogy néha szükség van, mondjuk a bástya visszavonására, és a sorok újrarendezésére ahhoz, hogy stratégiailag egy újabb csapást lehessen mérni az ellenfélre” – ezekkel a szavakkal indokolta Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselő Székesfehérváron, hogy miért kért bocsánatot a parlamentben zsidó állampolgárok listázására tett botrányos jav
Lemészárolt kenguruk
Viharos indulatok és elmérgesedett viszonyok jellemzik a fővárosi koalíciós tárgyalásokat. Bár mindkét fél a közeli megegyezés lehetőségét emlegeti, az MSZP és az SZDSZ nem tud dűlőre jutni Budapest irányításának kérdésében; az országos pártvezetők apatikusan szemlélik a frakciók vitáját. Az ellentétek Atkári János személyére és pénzpoliti-kájára vezethetők vissza. A megegyezést a jövő hét elejére ígérik.
A politikai elit közelmúltban napvilágot látott szőlőbizniszei nemcsak arról árulkodnak, milyen leplezetlen cinizmussal – ám teljesen törvényesen – turkálnak az adófizetők zsebében némelyek, hanem arról is, hogyan operálnak saját berkeiken belül, illetve ellenfeleik táborában botrányos információk csepegtetésével vagy akár visszatartásával.
A kormánytöbbség? Országos Rádió és Televízió Testület "kegyéből" továbbra is működhet a szélsőjobboldali Pannon Rádió – annak ellenére, hogy mind műsora, mind tulajdonosi szerkezete alighanem sérti a fennálló törvényeket.  A műsorról készített vizsgálat többek között megállapította, hogy az adás gyakran gyűlölködő, kirekesztő, antiszemita, a híradások egyoldalúak, és egyértelműen a MIÉP politikai érdekeit képviselik.
Múlt pénteken könnygázzal és tonfával kellett szétválasztani a bevándorlókat a kiskunhalasi Gábor Áron Laktanyában kialakított regisztrációs ponton.
Legalább 63 milliárd forintot költöttek a millennium megünneplésére, de az összeg még ennél is jó pár milliárddal több lehet, ha hozzáadjuk az önkormányzatok által az ünnepre költött összegeket – derült ki a Országgyűlés Millenniumi Albizottságának legutóbbi ülésén.
Tizenegy, egyházi státuszát elvesztett felekezet számára jelenthet egyfajta ernyőszervezetet az Evangéliumi Pünkösdi Közösség - erről az egyház közgyűlése a hétvégén dönthet.
Miután Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője letesztelte Kövér Lászlón, a Fidesz választmányi elnökén, hogy elsőre, hiba nélkül ki tudja-e mondani az "útelágazás" szót, kezdetét vette a budapesti ARCvonal irodalmi kávézóban megrendezett polgári körös rendezvény. Kövér több ízben is reményét fejezte ki, hogy maguk között vannak, így a hallgatóság joggal remélhette: a nagy nyilvánosság elől elrejtett mannához jutnak majd. Tévedett. 
Választási együttműködési megállapodást kötött egymással a Fidesz nevében Orbán Viktor és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) nevében Semjén Zsolt. Ugyanakkor nem világos, hogy tulajdonképpen kiket is képvisel a KDNP, mint ahogyan az sem, hogy Semjénnek van-e egyáltalán joga a KDNP nevében aláírni. Semjén Zsolt tiszteletét teszi a 75. születésnapját ünneplő Paskai László bíborosnál
Szakszervezeti információk szerint az Európai Bizottság szeptember utolsó heteiben egyeztetésre várja a kormány illetékeseit, mivel elégedetlen a szociális párbeszéd jelenlegi hazai gyakorlatával. Ennek előkészítésére érkezett a héten Magyarországra és találkozott többek között szakszervezeti vezetőkkel Daniel Vaughan-Whitehead uniós szakértő. "Azért jöttem, hogy a szociális partnerekkel találkozzam, tehát mindazokkal, akik a magyarországi szociális párbeszédben részt vesznek – nyilatkozta lapunknak a szakértő.
"Gratulálok a Ferencvárosnak és Torgyán József elnök úrnak, aki el tudta érni, hogy legalább 2002-ig megakadályozza a Ferencvárosi Torna Club államosítását" – közölte az MTI-vel csütörtökön Lányi Zsolt, a Független Kisgazda Párt (FKgP) alelnöke, az Újpesti Torna Egylet társadalmi elnöke, miután tudomást szerzett a Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter, valamint Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter között megszületett megállapodásról az FTC-sportingatlanok jövőjét illetően.
Szakértők és politikusok üzenetérték? fordulatként élik meg, hogy a Magyar Televízióban leváltották az eddigi vezetőket, és helyükre MIÉP-, illetve kisgazda-szimpatizánsnak tartott személyeket neveztek ki. Elemzők szerint szélsőséges irányban radikalizálódhat az elméletileg a kiegyensúlyozott tájékoztatás alapjának tartott közszolgálati televízió.

Sport

A Bajnokok Ligájában a csoportmérkőzések végeztével tizenhat csapat várja, hogy a következő, egyenes kieséses rendszer? fordulóban eldöntsék, ki kerül a legjobb nyolc közé. A lélegzetvételnyi szünetben talán nem érdemtelen egy pillantást vetni a csapatok pénztárcájára: eddig kiknek érte meg leginkább elindulni a legnevesebb európai klubtornán?
30 év után először szerepelt nemzetközi tornán, és 44 év után először Európa-bajnokságon a magyar labdarúgó-válogatott. A bemutatkozás jobban talán nem is sikerülhetett volna, és nemcsak azért, mert a találkozót a jó és a gonosz meccseként aposztrofáló, kissé nagy mellénnyel pályára lépő osztrákokat megvertük kettő-nullra.
Még mindig nincs végleges döntés a Fotex és a Ferencváros elnöksége között, a szerdai megbeszélést követően Várszegi Gábor megerősítette távozási szándékát. A másik két jelentős szponzor, az MKB és a Westel is fontolgatja ezt. Sugár András (Westel) és Várszegi Gábor (Fotex) cégei a Ferencváros elhagyására készülnek Fotó: MTI
Nem sikerült rendezni a nézeteltérést Janics Natasa és Fábiánné Rozsnyói Katalin edző között, miután a versenyző nem jelent meg a tatai edzésen, így elképzelhető, hogy a pekingi olimpián sem áll össze a Janics–Kovács kajak kettős. Fotó: Somorjai László
2000-ben azt mondták róla, hogy egy szép napon a Forma–1-ben is bajnok lehet. Aztán teltek-múltak az évek, és kis híján eltűnt a süllyesz­tőben. Idén azonban a szezon előtt napokkal összeálló Brawn GP-vel mesés idényt futott, így az utolsó futam eredményétől függetlenül Jenson Button az idei év világbajnoka lett.
Világfutballista, edző, sokszoros exférj, és most még könyvet is írt – így harangozta be a német Süddeutsche Zeitung Lothar Matthäus önéletrajzi könyvét. Az aranylabdás futball-legenda botrányszagú részleteket közölt a magyar válogatott thaiföldi útjáról, és őszintén vallott négy tönkrement házasságáról is.
A Bajnokok Ligája két legesélyesebbnek tűnő résztvevője, az FC Barcelona és a Bayern München már biztosan a negyeddöntőben folytathatja pályafutását. Mindkét csapat, a csoportküzdelmek vége előtt két fordulóval, csoportja élén áll 10 ponttal. Kedden a spanyol csapat könyvelte el továbbjutását, miután a Portóval szemben győzelmet aratott, de a portugálok még messze nem vesztették el a folytatás reménységét, melyhez csupán egy pont szükséges.

Fókusz

Cserbenhagyás, szerződésszegés: ezekkel a vádakkal illették a magyar futball ve­zetői a válogatott csapatkapitányát a sikertelenül zárt világbajnoki se­lej­te­ző­­sorozat után. A szakemberek - és a közvélemény többsége - szerint azonban Gera Zoltán esetében egyik sem áll fenn. A vita alaposan felkavarta a közvéleményt: több napon keresz­tül a Gera-témájú cikkek uralták az internetes toplistákat.
Német László 2006. augusztus 1-jétől látja el Veres András utódjaként a Magyar Katolikus Püspöki Kar titkári tisztségét. Az új titkár tagja a verbita szerzetesrendnek, missziósként járta a világot, élt többek között Rómában, a Fülöp-szigeteken és Ausztriában, 2004-ben települt Magyarországra. Missziós elkötelezettsége összecseng a 2007-ben Magyarországra tervezett katolikus Városmisszió programjával. Német László

Életmód

Fotók: HISZ
A Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány által szervezett vetőmagok szétosztásának feladatát vállalta el az idei évben is a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata (HISZ).
A magyar mozgóképes autókultúra elkötelezett banditái. Két filmforgatás között pedig online gépjárműturkászok és posztolók... Küldetés a magyar autósfilmek javára!
Az életemben volt egy periódus, amikor egyáltalán nem olvastam.
Erin Callan 2008 elején vette át álmai pozícióját: nőként pénzügyi vezető lett a Lehman Brothersnél. Habár a történet folytatása azóta közismert, akkor csak egyetlen kellemetlen momentum árnyékolta be örömét. Néhány hónappal ezelőtt menesztették egyik nagy példaképét, a Morgan Stanley társelnökét, Zoe Cruzt, mivel a cég 3,7 milliárd dollárt bukott a subprime értékpapírokon.

Szabadidő

Az országggyűlés tavaly év végén szavazott a gazdasági reklámtevékenységet érintő változásokról. A törvény felemásra sikerült: egyértelműen jó szándékok és megoldások mellett furcsaságok és gumiparagrafusok is belekerültek a módosított törvényjavaslatba. A legnagyobb publicitást kapott változtatás a "szexuális ingerkeltésre alkalmas" reklámokat érintette. Az eredeti javaslat értelmében a szépségápolási cikkek, fehérneműk, fürdőruhák stb.
A Morgó-patak ezúttal is kitett a nevéért: a hétvégi nagy viharban harsogva zúdult le a Börzsönyből az áradat. Mégsem lett nagyobb baj - mondják a helybeliek -, mert a falut átszelő mély patakmeder állta a próbát. Csak két-három, a legmélyebben fekvő ház lábazatáig és pincéjébe jutott el a víz. A bajbajutottakat a község azonnali segítségben részesítette, mert - mint mondják - mióta világ a világ, mindig összefogtak az emberek.

Hit és értékek

Többéves előkészület után augusztus 20-a alkalmából hivatalosan is megnyílt a Mária út Mariazellt Csíksomlyóval összekötő ága a zarándokok előtt. A Mária út projekt az Európai Unió egyik kiemelt turisztikai fejlesztése.

Háttér

"Csak a hiénák csámcsogását hallottam, amint ott feküdtem sebesülten egész éjszakán át. Beadtam magamnak a morfiuminjekciót, közben félig öntudatlanul lapultam, hallgattam a morgást, vicsorgást. A hiénák lassan közeledtek felém, majd az egyik engem is szaglászni kezdett" – meséli Juhász József ezredes, horvát nemzeti hős.
Mahmud Mohammad Ziad 36 éves iraki állampolgár a kivégzés elől menekült Magyarországra. Azt, hogy korábbi harcostársai miért akarták agyonlőni, csak sejti, ugyanis semmilyen bírósági eljárás nem folyt ellene. A vádat a kínzásokon közölték vele: állítólag részt vett egy Szaddám-ellenes merényletben. Azok után, hogy tíz éven át szolgált Szaddám köztársasági őreként.
A július 23-án Kecskemét mellett lezuhant MIG–29-es típusú vadászrepülő katasztrófájának okait a Légügyi Igazgatóság szakemberei továbbra is vizsgálják, Helembai László légügyi főigazgató vezetésével. Az ezredes a Hetek kérdésére elmondta: a bemutatórepülés során történt baleset okai közül kizárható a műszaki hiba. Lapunk úgy tudja, hogy a gép egy rendkívüli felkészültséget kívánó manőver után zuhant le.
Mára minden újságolvasó előtt ismertté vált az 1997-ben végrehajtott adósságcsere ténye és a bécsi Central Wechsel und Credit Bank AG (CW Bank) kétes ügyletei, hiszen a Fidesz-frakcióhétvégét követően Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: Vizsgálatot kezdeményez Surányi György jegybankelnök felelősségének megállapításáért. Nagy felháborodást váltott ki ugyanis a Fidesz-frakción belül, hogy 70 milliárdos veszteség keletkezett az adósságcsere kapcsán. Sőt a jegybank bécsi leánybankjának kétes eredet?
A középkori eretnek- és boszorkányüldözések, illetve az '50-es, ’60-as, ’70-es évek magyar ellenzékének, a marxizmus kritikusainak kirekesztése között próbált párhuzamot vonni Varga László, Klaniczay Gábor történész és Hankiss Elemér.

Interjú

Dr. Tóth Gábor tábornok, Budapest főkapitányának bűnügyi helyettese:  A Moszkva téri tüntetésen a provokátort azonnal őrizetbe vették. A roma fiú merénylői nincsenek meg Fotó: MTI
Interjú Gusztos Péterrel, az SZDSZ legfiatalabb ügyvivőjével. Gusztos Péter Fotó: Aszalós Szilvia

Riport

Brutális kegyetlenséggel végzett két közeli barátja egy budapesti fotómodellel két héttel ezelőtt. A Románia felé szökő gyilkosokat már elfogta a rendőrség, ám tettük indítékát máig homály fedi.

Arcok

Botos Robi 1998 decemberében Kanadába érkezett. Azóta számos versenyt megnyert, és a világ legkiemelkedőbb jazzmuzsikusaival játszott együtt. Robi, megnyerted a Nagy Amerikai Jazz-zongora Versenyt. Ezt tartod eddigi legnagyobb eredményednek?
Michael Douglas kapta meg a napokban a „zsidó Nobel-díjat” Izraelben, amelyet ünnepélyes keretek között Benjamin Netanjahu adott át Jeruzsálemben a hollywoodi sztárnak.

Oldalak