Kereső toggle

Munkatársunktól cikkei

Háttér

A Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány szerint az elmúlt húsz év országgyűlési választási rendszerének szerkezetét és hatásmechanizmusait egy csökkentett létszámú Országgyűlésre is át lehetett volna ültetni kisebb módosítások után. Az így átalakított szisztéma továbbra is olyan vegyes rendszert jelentett volna, amely azonban sokkal kisebb mértékben lett volna többségi karakterű, mint a Fidesz által a parlament elé terjesztett változat.
A jövő generáció egészségét, boldogulását illetően óriási felelősség hárul ma az iskolai nevelésre. A modellérték? tapasztalatok azt mutatják, hogy az oktatási rendszeren keresztül jelentősen javítható lenne a jövő nemzedék – sőt, a szülők és tanárok – életmódja is, amely jelenlegi formájában katasztrofálisnak nevezhető.
Az Index, a Napi Gazdaság és a Portfolio.hu mellett újabb taggal bővült Nobilis Kristóf milliárdos üzletember médiabirodalma, miután egyik cégén keresztül megvásárolta az Utolsó Figyelmeztetés című, egykori Fidesz-közeli újság kiadói jogát. A tranzakció mögött nem áll politikai megfontolás – állítják Nobilis környezetéből.
A középkori eretnek- és boszorkányüldözések, illetve az '50-es, ’60-as, ’70-es évek magyar ellenzékének, a marxizmus kritikusainak kirekesztése között próbált párhuzamot vonni Varga László, Klaniczay Gábor történész és Hankiss Elemér.
Húsz évvel ezelőtt, 1995. július 11-től 18-ig gyilkolták le a szerb csapatok a boszniai muzulmánok által lakott Srebrenica teljes férfi­lakosságát a kamaszfiúktól az aggastyánokig.
Mióta önkormányzati kézből a kormány fennhatósága alá kerültek a nevelőszülői hálózatok, az egyházak körében egyre nagyobb a készülődés arra, hogy a meglévő egyházi gyermekvédelmi intézetek fenntartása mellett egyre újabbakat vegyenek át a kormánytól.
1986 óta folyamatosan csökken a keres és a termel tevékenységre fordított id, és n a szabadon felhasználható idkeret Magyarországon. A f okot a háztáji gazdálkodás eltŐnésének felgyorsulásában látják a kutatók. A diplomásoknak és a fvárosiaknak viszonylag kevesebb időt kell jövedelemszerzésre fordítaniuk, a szinte kizárólagos szórakozást pedig mindenhol a tévézés jelenti.
Christoph Kraemer. Alkalmi felüdülést ígérnek a boldogtalanoknak.
„Cégünk a leghíresebb márkanév a hűtlenség és a házasoknak szóló társkeresés területén” — ezzel a meg­hök­kentő szöveggel hirdeti magát egy újabb félrelépést ajánló társkereső portál. A tisz­tességtelen szolgáltatást megbízhatóan nyújtó „világszerte megbecsült” cég immár a második debütáns a hazai piacon.

Belföld

Az MDF felszólította Boros Imrét, hogy hagyja el a párt parlamenti frakcióját, mivel úgy látták: Boros titkosszolgálati múltjáról a frakciónak tett nyilatkozata és a sajtóban megjelent nyilatkozatai között feloldhatatlan ellentétek vannak – nyilatkozta a Heteknek Herényi Károly országgyűlési képviselő, az MDF alelnöke. A volt miniszter a Magyar Távirati Irodának eljutatott közleménye szerint nem tesz eleget a felszólításnak.
A magyar honvédség iraki missziója diplomáciai és katonai szempontból is jelentős vál­lalás, ám az Iszlám Állam elleni küzdelemben a pénzcsatornák elvágása lenne a leghatékonyabb eszköz – derül ki a Heteknek nyilatkozó szak­értők értékeléséből.
Míg a baloldali sajtó igyekszik sikerként bemutatni a romagyilkosságok gyanúsítottjainak elfogását, addig a jobboldali médiumok az ellentmondásokról értekeznek.
Sorra érkeznek a döbbenetes hírek. A törökbálinti petárdaraktár kigyulladásánál derült ki, hogy az egyik közeli házban illegális fegyverarzenált gyűjtögetett egy család. Kecskemétnél fegyverkereskedőket tartóztattak fel a rendőrök. Az egyik fővárosi bevásárlóközpont mellett egy pénzszállító autóra kézigránátot dobtak, és géppisztolyból lőttek.
Elkészült a Mátrai Hőerőm? privatizációjának körülményeit vizsgáló parlamenti különbizottság jelentése. Mint Lázár Mózes, az albizottság fideszes elnöke kijelentette: valószínűleg törvénytelenség történt, de erre az albizottság csak gyanakszik, ezért ezt konkrétan ki nem mondhatja, így felkéri az Állami Számvevőszéket a részletek feltárására.
Nem sikerült elnököt választani a Magyar Televízió élére. A tizenöt pályázó közül a pártdelegáltakból álló kuratóriumi elnökség Baló Györgyöt jelölte e posztra, azonban a társadalmi kurátorok nem sorakoztak fel az elnökség mögé. Közülük többen kifejtették: Siklósi Beatrixot látnák szívesen az MTV élén. Eközben a köztévé tovább halad a teljes csőd felé. Baló György. A kurátorok nem választották meg Fotó: MTI
Nem sikerült kizárnia a renitenskedő Helmeczy Lászlót a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fidesznek. A kizárást sürgetők szerint nincs visszaút: Helmeczyt el kell távolítani a pártból. Az érintett viszont azt mondta lapunknak: meghurcoltatása miatt eldöntötte, hogy a humor, a gúny, az irónia eszközével fog védekezni. Helmeczy, a megyei önkormányzati elnök ellenfelei szerint, obstruálta, megakadályozta a legutóbbi választmányi ülésen a kizárására irányuló érdemi tárgyalást.
Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke "végrehajthatatlannak" tartja "A terrorizmus elleni küzdelemről, a pénzmosás megakadályozásáról szóló rendelkezések szigorításáról, valamint az egyes korlátozó intézkedések elrendeléséről" 1994-ben meghozott törvény múlt év novemberében kiegészített változatának – a köznyelvben "téglatörvény" – nagy részét.  A törvénymódosítás bejelentési kötelezettséget ír elő a pénzintézeteken túl könyvelő, könyvvizsgáló, ingatlanértékesítő és mindenf
A februári cián- és a három héttel ezelőtti nehézfém-szennyeződés után az elmúlt hétvégén újabb két gátszakadás történt Romániában. Az első a Kolozs megyei Járavizén, ahol ezer köbméter bányameddőt tartalmazó víz került szabadba, bár ez a román hatóságok szerint nem jutott el egyik folyóba sem. A másik eset Borsabányán történt, ahol a szennyvízülepítő tározó átszakadásával újabb szennyeződés került a Tiszába.
Meghitt hangulatú fórumnak adott helyet a héten a Segítő Szűz Mária Katolikus Leánykollégium Egerben, ahol Dávid Ibolya igazságügy-miniszter asszony, az MDF elnöke tartott előadást "Keresztyén nő a közéletben" címmel. A miniszter asszony jelenlétét igyekezett kihasználni a helyi sajtó is, ami miatt csak egy félórás csúszással tudott elkezdődni a rendezvény.
A NATO tisztában van azzal, hogy Magyarországnak a jószomszédi viszony, illetve a délszláv magyar kisebbség érdekei miatt nagyon diplomatikusan kell viszonyulnia a Koszovó-problémához. Ezért nem várják el hazánktól, hogy fegyveres erőkkel is támogasson egy esetleges Nato- intézkedés sorozatot – hangoztatták egyöntetűen lapunknak katonapolitikusok.
Választási együttműködési megállapodást kötött egymással a Fidesz nevében Orbán Viktor és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) nevében Semjén Zsolt. Ugyanakkor nem világos, hogy tulajdonképpen kiket is képvisel a KDNP, mint ahogyan az sem, hogy Semjénnek van-e egyáltalán joga a KDNP nevében aláírni. Semjén Zsolt tiszteletét teszi a 75. születésnapját ünneplő Paskai László bíborosnál
Két nap alatt ketten is megvették a TV2-t: az Orbán Viktor bizalmasaként számon tartott Andy Vajna és a miniszterelnökkel háborúzó Simicska Lajos üzlettársa. A helyzet abszurditásán túl a történtekben felsejlik a jobboldali belháború néhány újabb részlete, az irányított hirdetési piac és a sajtószabadság össze­függése, valamint a mindenkori hatalom média iránti vonzalma.
Tulajdonképpen a Duna, a Tisza és a Maros is alkalmatlan a fürdőzésre, derült ki az Állami Tisztiorvosi Szolgálat legfrissebb vizsgálataiból, amelyet nemcsak a hivatalos fürdőhelyeken, hanem a fürdőzők által kedvelt nem kijelölt fürdőhelyeken is elvégeztek.
A közeljövőben eltűnhetnek a prostituáltak Magyarország közútjai és autópályái mellől, persze csak ha a szeptember 1-től életbe lépett maffiaellenes törvénycsomagnak a prostitúció kezeléséről szóló része betölti a törvényalkotók által rá rótt szerepet, illetve amennyiben a rendőrök azt szigorúan betartatják. A törvény szerint szeptembertől tilos szexhirdetéseket közzétenni az elektronikus és írott sajtóban, viszont az önkormányzatok által létrehozott türelmi zónákban az üzletszer?
Az már biztos, hogy kormányátalakítással akar újabb lendületet adni a kormányzásnak Orbán Viktor, de az időzítés és a személyi konstellációk kapcsán is csak találgatni lehet.
Rövid parlamenti vajúdás után a Fidesz az adórendőrségről szóló törvénytervezet visszavonását javasolja a kormánynak. Azt a tervezetet, amely rövid idő alatt nemcsak az ellenzéki pártok ellenszenvét, hanem Majtényi László adatvédelmi biztos bírálatát is kivívta. Az elemzők szerint a pótvizsgára ítélt tervezetben egy mindenek fölött álló, önálló hatalmi tényezővé váló APEH képe rajzolódott ki.
A Fidesz kampányembere ezer forintot kínált a párt jelöltjére kiállított kopogtatócédulák darabjáért – derült ki egy szerdai sajtótájékoztatón Demecserben.
A nagybirtokok területalapú támogatásából 20 milliárd forintot kapnak az állattartók. A legrosszabbul azok a cégek járhatnak, akik ellen Ángyán József, az előző Orbán-kormány államtitkára indított hadjáratot. Az ellenzék is a kormánynak esett.
A múlt hetet a káosz az és apokaliptikus víziók hetének neveztük a fővárosi baloldalon, pedig akkor még nem is sejtettük, micsoda gegrengeteggel készülnek a baloldal politikusai a következő napokra. A héten a baloldali választók rekeszizmai egy percet sem pihenhettek.
A szakbizottsági és a parlamenti vitán sem derült ki, hogy az átvilágításitörvény-javaslatokon milyen változtatásokat kíván végrehajtani a kormányzat, miután a Sólyom László által vezetett szakértői bizottság és az adatvédelmi biztos is több aggályt fogalmazott meg. Még ha az előbbiek javaslatai szerint módosítják is a törvénytervezetet, szűkítve az átvilágítandók körét, akkor is érdemi változás lesz az eddigi gyakorlathoz képest.
A február havi közvélemény-kutatások szerint stabilnak mutatkozik a Fidesz előnye, bár a Tárki felmérése alapján a kormánypártok kerülnének ki győztesen a választásokból. A kis pártok közül jelenleg csupán az SZDSZ teljesítené a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. A Szonda Ipsos aktuális kutatása szerint a biztos pártválasztók körében a Fidesz a voksok 49 százalékát szerezné meg, míg az MSZP-nek 41 százalék jutna.
A Magyarországon tartózkodó afgán menekülteket áttelepítették a debreceni befogadóállomásra, emberjogi szervezetek viszont aggályokat vetnek fel. A Heteknek Végh Zsuzsanna, a BM Bevándorlási Hivatalának főigazgatója adott tájékoztatást. – Milyen alapon korlátozták a debreceni befogadóállomáson lakó afgán menekültek szabad mozgását?
Miközben a Fidesz ellenzéki időszakában „Egy a zászló, egy a tábor” elve alapján igyekezett minél több politikai csoportosulást magába olvasztani az exkisgazdáktól kezdve az MDF maradékáig, addig a baloldalon ennek éppen az ellenkezője zajlik.
830 millió forintos kompenzációs keretet osztottak szét a hét elején tizenöt egyház között az erről szóló megállapodás ünnepélyes aláírási ceremóniáján.
Sorra készülnek a különféle műhelyekben azok az értékelések, amelyek a baloldal vereségének az okait próbálják megfejteni. A megoldáshoz közelebb vihet az egyéni jelöltek szereplésének elemzése. Elkészült a toplista a jól teljesítőkről és azokról is, akik még a saját, balos táborukat sem tudták teljesen maguk mellé állítani.
– derül ki Magyar Bálinttal, a leendő oktatási miniszterrel készített beszélgetésünkből Magyar Bálint Fotó: s. l.
Csak a zűrzavar és a káosz volt biztos lapzártánkkor a kormány átalakulásával kapcsolatban. A miniszterelnök részvételével nemhivatalosan tanácskozó szocialista és szabaddemokrata politikusok koalíciós egyeztetéséről kiszivárgó kedd esti hírek szerint még az sem biztos, hogy lesz egyáltalán kormányátalakítás, vagy esetleg csak minimális.  Medgyessy szocialista vezetők gyűrűjében. Tiszta vizet a pohárba Fotó: V. Sz.
Történelmi hagyományaikat a katolikus eszmék előterébe helyezésével szeretné megünnepelni az ezredfordulót az a nyolc város, amely a Szent István alapította püspökségek mai székhelye. A városok fideszes országgyűlési képviselői a héten alá is írták a közös ünneplésről szóló nyilatkozatot a Parlamentben. A megállapodás szerint a harmadik évezredbe való átlépésről a jövő nyáron egy közel két hónapos rendezvénysorozattal emlékeznének meg, amelyen világi és egyházi programok is szerepelnének.
Egy hete került a könyvesboltokba Sándor István, alias „Papa”, egykori fedett nyomozó hiteles története az olajmaffiába való beépüléséről, lebuktatásáról, az ellene folyó koncepciós eljárásokról és az olajos alvilággal összefonódott politika mocskáról. A könyv születéséről a szerzőt, Kármán Irént kérdeztük.
A tapasztalatok szerint a német kancellári vezetés modelljét nehéz, sőt szinte lehetetlennek látszó feladat magyar viszonyok közé átültetni – hangzott el azon a fórumon, melyet a kormányzati struktúra változásáról szervezett a Pénzügykutató Rt.
Igaz ugyan, hogy a déli határainkra épült kerítés töredékére csökkentette az illegális migrációt hazánkban, valójában azonban csak másfelé terelte a megállíthatatlan tömeget. Az idei év kérdése, hogy mi lesz, ha minden út lezárul a menekültek előtt, miközben mondjuk Törökország is elkezdi Európa felé tolni a szerencsétlenül járt embereket.
A kormánytöbbség? Országos Rádió és Televízió Testület "kegyéből" továbbra is működhet a szélsőjobboldali Pannon Rádió – annak ellenére, hogy mind műsora, mind tulajdonosi szerkezete alighanem sérti a fennálló törvényeket.  A műsorról készített vizsgálat többek között megállapította, hogy az adás gyakran gyűlölködő, kirekesztő, antiszemita, a híradások egyoldalúak, és egyértelműen a MIÉP politikai érdekeit képviselik.
Telefonos zaklatás, Molotov-koktél, fehér por, focilabdába rejtett bomba. Az utóbbi két-három év politikusok ellen elkövetett támadásai címszavakban. A legdurvább akciókat a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg vállalta magára. Draskovics Tibor szerint Magyarországon megjelent a belföldi eredetű, politikai motivációjú terrorizmus.
A Szolnokon tavaly megválasztott agrárdemonstrációs bizottság bejelentette, hogy április 11–12-én, 17 megyében, közel 100 helyszínen félpályás útlezárásokat tartanak. A gazdák a demonstrációt figyelmeztetésnek szánják. Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára, a Szolnokon megválasztott demonstrációs bizottság tagja bejelentette, hogy április 11–12-én, 17 megyében félpályás útlezárásokat tartanak.
A múlt héten az MSZP és az MDF is bejelentette a nyári európai parlamenti választásokra állítandó lista vezetőit, ezzel az Országgyűlés mind a négy pártja nekivágott a kampánynak. A kisebbik ellenzéki párt Dávid Ibolya pártelnököt, az ország legnépszerűbb politikusát állította a lista élére.
Kettősség jellemzi a magyar emberek kisebbségekhez és az úgynevezett idegenekhez való viszonyát. Van egy társadalmi réteg, amelynél látványosabban jelennek meg az antiszemita és rasszista gondolatok, létezik azonban egy józan középréteg, amelyik éppen ennek láttán emeli fel a hangját. Társadalomkutatók szerint mindezt jól példázza, hogy a héten majd tízezren tiltakoztak a neonáci fiatalok várbeli megemlékezése ellen.
Lapunk információi szerint Orbán Viktor a választási kampány idejére magához vonta a párt kommunikációjának irányítását, hogy  a jövőben elkerülhessék a Magyar Vizslához hasonló fiaskókat.  Fotó: Vörös Szilárd
"Sajnálom, hogy az amerikai és a német cég nem élt azzal a számtalan lehetőséggel, amelyet Budapest egy nagy volumen? tűzijátékhoz biztosítani tud. Rengeteg ötlettel tudtunk volna segíteni, ha meghallgatnak" – állítja a millenneumi tűzijátékkal kapcsolatban Ciráki Sándor, aki az elmúlt nyolc évben látványtervezőként vezényelte az augusztus 20-i piroparádékat.
A hazánkban állomásozó Amerikai Békefenntartó Erők (SFOR) taszári bázisán a hét elején ünnepélyes keretek között avatták fel Magyarország első katonai imaházát. A megnyitón beszédet mondott többek között Dr. Frölich Róbert dandártábornok, a Zsidó Tábori Lelkészség vezetője, Balázs Béla, a Kaposvári Egyházmegye Katolikus Püspöke és Béres Sándor, a Hit Gyülekezete vezető tábori lelkésze.
Kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezték a Való Világ cím? valóságshow egykori "keményfiúját", Segalt. A rendőrök ötvenezer ecstasy tablettát és fél kiló kokaint találtak abban a két autóban, amelyek egyikében ő is ült. Az egykori valóságshow-szereplők közül nem Segal az első, aki meglehetősen dicstelen tettel hívta fel magára ismét a média figyelmét.

Fókusz

"Ahogy beérnek a faluba, a buszmegállóval szemben forduljanak jobbra a széles utcán, a földútról balra a második utca lesz a miénk, egy nagy fehér házat keressenek, fehér kerítéssel" – magyarázta a címre vonatkozó kérdésünkre Páty képviselőtestületének tagja, Éri István. Az eligazítás tökéletesen követhetőnek bizonyult. Talán ebből is adódik, hogy egy utcanév nem számít húsbavágó kérdésnek helyi szinten – mi azonban éppen emiatt érkezünk Pátyra.

Üzlet

Ki gondolta volna, hogy az euró árfolyamának esése akarva-akaratlanul is közelebb hozta egymáshoz az Amerikai Egyesült Államokat és az Európai Uniót? Miután a kissé magasan indított euró a pályára lépése óta folyamatosan veszített értékéből, mára szinte egy az egyben átváltható a dollárra. Ez viszont új perspektívát nyit nemcsak a közgazdászok, de az Ó- és az Újvilág vásárlói előtt is.
„25 csekkért 1 mosoly” – Az idei év során már nemcsak a munkavállalók és hozzátartozóik élhetnek az egyre népszerűbb üdülési csekk nyújtotta előnyökkel. Ezentúl minden 25. csekket szociálisan rászorultak pályázhatják meg. Hazánkban az üdülési csekk egyre elterjedtebb formája a munkáltatói juttatásoknak. Az idei évben a munkáltatók a 69 ezer forintra megemelt minimálbér összegéig vehetnek adó- és illetékmentesen üdülési csekket az alkalmazottaiknak.
Az elmúlt másfél év nemzetközi gazdasági fejleményei sok szakembert és laikust megleptek. Ezek a meglepetések azonban óriási károkat okoznak a globalizálódó tőke- és árupiacokból álló világgazdaságban.
A héten az euró bevezetésével kapcsolatosan tartott sajtótájékoztatón Járai Zsigmond jegybankelnök legkorábban 2007-re prognosztizálta hazánk eurózónához történő csatlakozását, s ezt a magyar gazdaság elsőrend? érdekeként aposztrofálta. Mind László Csaba pénzügyminiszter, mind Járai Zsigmond jegybankelnök egyetértett abban, hogy az euró bevezetése több előnnyel jár. Hosszú távon mintegy évi egy százalékponttal gyorsíthatja a gazdaság növekedését.
Hét programmal és ötvenöt pályázattal indult januártól a Széchenyi Terv, melyben százmilliárd forintot fordít az állam a prioritásként megszabott területek fejlesztésére. A pályázatokra nemcsak vállalatok, hanem önkormányzati cégek is jelentkezhetnek. A saját erőnek el kell érnie a beruházás minimum 25 százalékát, melyhez az állam a bekerülési költség 20-25 százalékának megfelelő ösz-szeggel járul hozzá, a fennmaradó összeg akár hitel is lehet.
Kevesen mondják önként magukra, hogy arcátlan. Matolcsy György viszont büszkén nevezte kormányát, illetve gazdaságpolitikáját így, pontosabban„arcátlanul optimistának”, mivel gazdasági fellendülést generálnak, sőt még a közutálattá tett reformokat is felvállalják. Ám részleteket a választások után négy hónappal sem tudhatunk.
Mibe fektessük megtakarításainkat? E kérdés megválaszolásakor a különböző bankbetétek és kisebb-nagyobb kockázatú értékpapírok mellett gyakran felmerül az ingatlanbefektetések alternatívája is. Ez azonban a kisebb tőkéj? befektetők számára nem elérhető, az átlagember lehetőségeit meghaladó tőkeerőt igényel, és nagy likviditási kockázatot is jelent. Egy nagy érték? ingatlan értékesítése ugyanis hosszabb időt vehet igénybe, esetleg idő előtt csak áron alul lehet "megszabadulni" tőle.
A várakozásoknak megfelelő ítélet született első fokon a Microsoft elleni trösztellenes perben.
Fotó: AP
Habár június 23. óta másról sem szólnak a gazdasági hírek, mint a britek távozásáról az Európai Unióból, a brit referendum eredményének hatásai még bőven a feldolgozás fázisában vannak. Azon túl, hogy a font rögtön esett a népszavazást követően, és a brit gazdasági kilátások is lefelé módosultak, a lehetséges Brexit-nyertesek és haszonélvezők tábora is egyre népesebb.
Május végére az amerikai igazságügy minisztérium, 20 szövetségi állam és District of Columbia versenyfölénnyel való visszaélés megállapítására keresetet nyújtott be a világ vezető személyi számítógépes szoftverfejlesztő cége, a Microsoft Corporation ellen. Az évszázad legfontosabb monopóliumperének ígérkező tárgyalás kezdetét a bíró meglepően korai, szeptember 8-i időpontra tűzte ki. Világszerte a napokban kerülnek a vevők kezébe az első Windows 98 operációs rendszerrel szállított személyi számítógépek.
Bizonytalanságba taszította a kormány keddi döntése a lakás-takarékpénztárakat. Mint ismeretes, a megtakarításokhoz eddig 30 százalékkal járult hozzá az állam. Ez az arány jövőre 15 százalékra csökken. A kabinet a drasztikus – és a szakma számára váratlan – lépést az infláció és a kamatok jelentős csökkenésével indokolta. Az új feltételek csak a jövő januártól életbe lépő szerződésekre vonatkoznak. A változás azt jelenti, hogy a kasszák jövőre jóval kisebb hozamra számíthatnak, mint az idén.
„Csalódást keltő eredményeket hoztak az első fúrások a makói medencében” – jelentették be az ExxonMobil és a Mol vezetői. Bár a gázkitermelés jogával rendelkező Falcon nem adta fel a „csatát”, de a helyzet ma bizonytalanabb, mint bármikor.
Az év eleje megszülte az első óriáscsődjét: csődbe ment az ország egyik legnagyobb baromfifeldolgozó vállalata, a Hajdú-Bét Rt. A 3500 főt foglalkoztató cég hosszú hónapok óta nem fizet a termelőknek, mire tüntetésekkel, demonstrációkkal válaszolnak az érintettek. A cég összeomlására a Bábolna Rt. lépett, így jött létre Európa legnagyobb baromfifeldolgozó cége. Csibék egy keltetőben. Túl sokan vannak Fotó: MTI
2010 óta, amikor is a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államosítása megkezdődött, tudhatjuk – de minimum sejthetjük -, hogy „ebből baj lesz”. Gyors fejszámolással ugyanis kiderül, hogy a 30-40 év múlva nyugdíjba vonuló generációnak nemhogy a „bűvös” 80 százalékos helyettesítési rátát nem fogja megütni a havi nyugdíja, de még a 30 százalék elérése is kétséges.
Ahogy közeledik a június 16-ai európai csúcstalálkozó, úgy csúcsosodik ki Európa-szerte a feszültség. A BBC a százéves háborúhoz vagy a waterlooi csatához hasonlítja azt a torzsalkodást, amely az unió vezető államai között robbant ki az EU új költségvetésének előkészítése során. A gazdagabb államok sokallják a befizetnivalót, a szegényebbek pedig keveslik a támogatásra szánt összeget.
A napokban járta be a világsajtót, hogy az egyik szaúdi herceg, al-Valid bin Talal, aki egyben az ország leggazdagabb embere is, a következő években mintegy 32 milliárd dollárt kíván adományozni különböző nemes célokra, ezzel is kifejezve, „mennyire hálás a nemzetének és a népének”.
Tökéletes időzítés – így kommentálta a pénzügyi szakma a jegybank döntését, miszerint eltörlik a forint árfolyamsávját. Ez a lépés hozzájárulhat az infláció elleni eredményesebb küzdelemhez. Simor András jegybankelnök. Meglépte
Szeptember 10-én ülést tartott a Gabonatermesztők Országos Választmánya. Az ülésen a termelők képviselői megvitatták a búza értékesítési és minősítési problémáit, valamint az ezzel összefüggő pénzügyi gondokat. Véleményük szerint a kormány eddigi intézkedései alkalmatlanok a gabonaválság kezelésére. A gabonatermelők számításaik szerint eddig több mint 25 milliárd forint árveszteséget szenvedtek.
Mintegy hatmilliárd forinttal lett nagyobb a tervezettnél az államháztartás 2000. évi hiánya a Pénzügyminisztérium előzetes adatai szerint. A deficit így a GDP 3,5 százalékát teszi ki, ami megegyezik a prognózisokkal. A dolog szépséghibája mindössze annyi, hogy ha a kormány decemberben nem különít el százmilliárd forintot – amit egyébként csak idén fog elkölteni –, a hiány jelentősen kisebb, a GDP 2,8-2,9 százaléka lehetett volna.
Két hatalmas adatbázis kapcsolódik össze, amikor a parlament elfogadja a gyakorlatilag az APEH és a Vám- és Pénzügyőrség összeolvasztásáról szóló törvényt. Ez persze kívülről nézve azt jelenti, hogy jelentősen megugrik az adócsalók lebukásának veszélye. Belülről nézve azonban egy civil és egy fegyveres testület frigyre lépése, aminek következtében sokkal több esetben nyomozhat majd a Nemzeti Ellenőrzési Szervezetnek keresztelendő hatóság.
Szeptembertől lényegesebben kevesebb adminisztrációra lesz szüksége azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a Start Tőkegarancián keresztül pályáznak uniós forrásokra. Az ügyfelek számára kedvező változások közül kiemelhető, hogy a pályázati kezességvállalás esetében, az ügyfelek igényeit is követve, a félévente esedékes díjfizetés mellett a Start Tőkegarancia Zrt. megteremti az egyösszegű díjfizetés lehetőségét is.
A magas benzinárak kapcsán egy új fogalmat vezet be a köztudatba a kormány: az ármegfigyelési monitoringot. A legnagyobb magyarországi üzemanyag-kereskedő, a Mol Rt. szempontjából jó időpontban történik mindez, hiszen a májusban kissé lejtmenetre kapcsolt világpiaci kőolajár június második dekádjában ismét felfele kezdett kúszni. A hét derekára csúcs közeli 32 dollárt ért egy hordó olaj, és az olajtermelő országok mindeddig nem mutatnak hajlandóságot a termelés növelésére.
Az ipari termelés és benne különösen az autóipar mára igazi fordulóponthoz érkezett. A digitális technológia alkalmazása jelentős előnyökhöz juttathatja az újonnan piacra lépő válla­latokat. Ha viszont Németország lemarad ebben a versenyben, az egész Európát hátrányosan érintheti. A tét 110 milliárd euró.
Jövő héten pénteken (június 15-én) lép életbe a történelminek mondott kormányrendelet, amely megváltoztat egy hetvenéves folyamatot. 1931. május 31-e óta van életben a devizakorlátozásról szóló törvény, melyet a gazdasági világválság nyomán vezettek be. Bár 1946-ban új fizetőeszköz létrehozásáról döntöttek, a magyar gazdaság sohasem került abba az állapotba, hogy megszabadulhatott volna ezektől a korlátoktól.
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) feltámasztása érdekében több változtatásra szánta el magát a Medgyessy-kabinet. A szándék az Orbán-kormányban is megvolt, Varga Mihály egykori pénzügyminiszter azonban nem piaci eszközökkel kívánt beleavatkozni a kedvezőtlen folyamatokba – miután a felszínre tört közgazdászi énje –, majd úgy döntött, mégis csak lemond tervéről. Most utódján, László Csabán van a sor, s csak reméljük, több szerencséje lesz.
Lobbiszakértő szakot indít februártól a Közgazdasági Továbbképző Intézet. A szak elsősorban azoknak a gazdasági szakembereknek kínál új ismereteket, akik napi munkájuk során kapcsolatban állnak az államigazgatás, illetve a politika különböző intézményeivel, döntéshozóival; feladatkörükbe, illetve felügyeletük alá tartozik vállalatuk, intézményük érdekképviselete. Magyarországon a lobbizás még nincs szabályozva, ugyanakkor széles körben élnek vele politikusok, gazdasági szakemberek.
Az még kérdés, hogy az új lakástámogatási rendszer mennyire tud majd lépést tartani a piaci árakkal és mozgásokkal, az azonban bizonyos, hogy a lakásárak továbbra is emelkedni fognak. A lapunknak nyilatkozó szakember szerint 1,5-2 év alatt akár a mostani duplájára is emelkedhetnek az árak. Akiknek szükségük van a szocpolra, megnyugodhatnak, mert még jövőre életben marad a régi rendszernek ez az eleme, azonban 2001-től várhatóan megszűnik.
Bár megtört a „kanadai átok”, hiszen most először sikerült aranyérmet nyerniük házigazdaként a kanadaiaknak, ugyanakkor már az első napokban biztossá vált: komoly veszteséggel zárnak a vancouveri ötkarikás játékok.
Nem fogadta el a Raiffeisen Bank International (RBI) vezetősége a Széchenyi Bank „1 eurós” vételi ajánlatát magyarországi leánybankjára vonatkozóan. Egyelőre tehát maradnak. De meddig?
Összességében kedvezőnek mondhatók az idei kilátások a gazdasági folyamatokat tekintve. A pénzügyminisztériumi, optimista 5-6 százalékos GDP-növekedés mellett az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet ugyan szolidabb, de továbbra is erőteljes, 4,5-5 százalékos bővüléssel számol.  A külgazdasági feltételek ugyanakkor az idén nem olyan kedvezőek, mint tavaly voltak, hiszen az amerikai gazdaság lassulása lefelé módosítja a világ gazdaságának növekedési ütemét.
Az idei év első hónapjaiban ismét jelentős növekedést mutattak a késedelmes hitelek – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szezonális tájékoztatójából. A nem teljesítő hitelek aránya pedig olyan magas, hogy egyes kutatások már a Balkánhoz sorolnak bennünket, hiszen ott ekkora a bedőlt hitelek aránya.
A héten tovább emelkedik Magyarországon az üzemanyagok ára, miközben a várakozások szerint lehetséges, hogy a világpiacon a nyersolajár csökkenni fog az elkövetkezendő idő­szakban. Szerencsés esetben az Egyesült Államok autósai járulhatnak hozzá ahhoz, hogy csökkenjen az üzemanyagok ára, ha ugyanis kevesebbet fogyasztanak, akkor az apadó kereslet kihatással lehet a világpiaci árakra. Egy közel-keleti konfliktus esetén viszont akár 80 százalékos „árrobbanás" is történhet.
A héten kiszivárgott, majd később a felek által is megerősített hírek szerint a világ legnagyobb internet-szolgáltatója, az America Online (AOL) megvásárolja a világ egyik vezető internetszoftver-fejlesztő cégét, a Netscape Communications Corporationt. A 4,2 milliárd dolláros részvénycserével megvalósuló cégegyesülés érzékenyen érinthet olyan más cégóriásokat, mint a Microsoft és a Yahoo, és alapvetően új helyzetet teremt a jövő médiumának tekinthető internet piacán. Az 1999 tavaszáig lezáruló tranzakció során a ma
Jövőre lényegesen emelkedik a szocpoltámogatás, és átalakul a bérlakásprogram – jelentette be Csabai Lászlóné lakásügyi megbízott. A Nemzeti Lakásprogramról szóló konferencián ígéretet tett egy kiszámítható és hosszú távon is működőképes lakáspolitikai támogatási rendszerre. Jövőre emelkedik a szocpol Fotó: Somorjai L.
Alig változtak az árak a Budapesti Értéktőzsdén csütörtökön: a BUX-index mindössze 2.6 pontos növekedést produkált a szerdai záróértékhez képest, s így 6046,52 ponton fejezte be a kereskedést. Ez a csekély emelkedés meg sem közelíti a nyugat-európai tőzsdék 1-1,5 százalékos erősödését. A BUX változása 1998.10.26.–11.26.

Külföld

Önjelölt vallási rendőrség járja az utcákat London keleti kerületeiben. A radikális muszlim fiatalokból álló járőrcsapat távozásra szólít fel mindenkit, aki viselkedésével vagy öltözködésével sérti a muszlim vallás előírásait. A helyi önkormányzat és több civil szervezet elítélte az akciót, amelynek videóra vett bizonyítéka a YouTube-on volt látható – törlésig.
Nemcsak belpolitikai fordulatot hozhat Törökországban Davutoglu miniszterelnök távozása, hanem az Európai Unió és Törökország közötti megállapodás jövőjét is megkérdőjelezi.
Az elnök asszonyai: Ségolène Royal, Valérie Trierweiler, Julie Gayet. A Closer magazin 7 oldalon számolt be.
Februárban minden francia megtudhatja, van-e még first lady az Elysée-palotában. Legalábbis ezt ígérte legújabb nyilatkozatában François Hollande elnök, aki az elmúlt napokban kínos botrányba keveredett. Hollande állítólagos titkos szerelmi ügyei fölött a francia média nagyobb része jótékonyan szemet huny, és inkább az elnöknek a gazdaság élénkítéséről szóló terveit dicséri.
Az Islamic Affairs Analyst cím? londoni folyóirat szerint a nyugati média tévesen értelmezte a májusi izraeli választásokat, amikor azt állította, hogy a választók elsöprő többségben a békére szavaztak. Némelyik arab kommentátor szerint ugyanis Ehud Barak még nagyobb problémát jelent miniszterelnökként, mint elődje, Benjamin Netanjahu, ugyanis az előbbi sokkal nagyobb támogatást élvez az Egyesült Államok és más nyugati hatalmak részéről.
A nyugat-virginiai és nebraskai előválasztások után a matematikai esélyek nem változtak: továbbra is Hillary Clinton, valamint Donald Trump a két nagy párt várható elnökjelöltje. Ugyanakkor Bernie Sanders újabb győzelme Clinton ellen a volt külügyminiszter sebezhetőségét jelzi, amit Trump már most igyekszik kihasználni.
Egyre veszélyesebb a világ, amelyben élünk. Erről tanúskodik az AON Corporation idén áprilisban nyilvánosságra hozott globális terrorizmust és politikai erőszakot vizsgáló felmérése is, amelynek alapján a világ országainak majd’ felében van jelen a terrorizmus veszélye. Hazánk egyelőre nem tartozik a fenyegetett régiók közé, ám a felmérés történetében először nyugat-európai országok is magasabb kockázati besorolást kaptak.
Merényletsorozat rázta meg Irak fővárosát hétfőn, az iszlám vallás szent havának első napján. Bagdadban négy öngyilkos merénylet követelt negyvenhárom halálos áldozatot – köztük két amerikai katona életét –, és sebesített meg több mint kétszáz embert. Fallúdzsában tizenkét emberéletet oltott ki a robbanás. Az áldozatok nagy része civil iraki lakos volt. Úgy az amerikai, mint az iraki hatóságok az al-Kaidának vagy valamely hasonló terrorszervezetnek tulajdonítják a merényleteket, amelyek egyértelm?
A svéd haditenge­részet bevetésen.
Amióta az orosz hadsereg egyre gyakrabban és egyre közelebb gyakorlatozik a svéd határokhoz, a skandináv ország lakossága is egyre nyugtalanabb. Húszezer főnél is kevesebb aktív állományával a svéd haderő lett a térség leggyengébb láncszeme, amely így nagy valószínűséggel a saját területeit sem képes megvédeni.

Sport

A héten kezdődött az év második Grand Slam tornája, a francia Roland Garros. A Grand Slam tornák rekordtartója tizenhárom győzelemmel Pete Sampras, trófeái közül egyedül a Roland Garros hiányzik, amiről, úgy tűnik, végleg lemondhat, miután idén is búcsúzni kényszerült a második körben.  Martina Hingis, a Roland Garros egyik női esélyese Fotó: Reuters
Egyre inkább úgy tűnik, hogy az Egyesült Államokban lassan csak a pénz és a show miatt lesz érdemes nehézsúlyú bokszgálát szervezni, mert pár napja az utolsó amerikait, Hasim Rahmant is megfosztották az övétől. Így teljessé vált a posztszovjet uralom a boksz királykategóriájában.

Szabadidő

Sárvár a hírnevét kétségkívül gyógyvizeinek köszönheti, hiszen már több mint ötven éve járnak ide a gyógyulni vágyó, reumatikus megbetegedésekben szenvedők. Ők a hely igazi reklámhordozói, akik viszik a sárvári gyógyvíz jó hírét. A környéknek ritka különlegessége, hogy két különböző gyógyvízzel is rendelkezik. A városban az elmúlt években zajló fejlesztések és beruházások azonban túlmutatnak a gyógyturizmus keretein: a nyári, belföldi úti célok tervezését befolyásolják parádés kínálatukkal.

Riport

Kevés búza termett, drágul a kenyér, drágul az élelmiszer. A gazdák bevétele jól alakul, hiszen a búza tonnánkénti ára lassan eléri a negyvenezer forintos álomhatárt. Elégedettek? – A magyar termelők elégedettsége nem a kenyér áremelésével jön meg.

Hit és értékek

Salamon fogadja Séba királynéját – Edward Poynter festménye.
Kik voltak a történelem leggazdagabb emberei? Erre a kérdésre sokan keresték már a választ. Most a brit Independent számolt be egy új kutatásról, ami az elmúlt ezer év milliárdosait próbálta sorrendbe állítani vagyonuk szerint.
Közel féléves uralkodásának legfontosabb személyi döntését hozta meg Ferenc pápa, amikor kinevezte Pietro Parolin atyát, címzetes érseket a Szentszék államtitkárának. A miniszterelnöki tisztségnek megfelelő pozícióban az 58 éves Parolin a nála két évtizeddel idősebb Tarcisio Bertonét váltja, akinek a tevékenységét botrányok sorozata kísérte az elmúlt években.
A parlamenti képviselőktől önmérsékletet, a jordániai királytól pedig titokban segítséget kért Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a jeruzsálemi Templom-hegy miatt kialakult újabb feszültség csillapításában.

Oldalak