Kereső toggle

Munkatársunktól cikkei

Belföld

Rövid parlamenti vajúdás után a Fidesz az adórendőrségről szóló törvénytervezet visszavonását javasolja a kormánynak. Azt a tervezetet, amely rövid idő alatt nemcsak az ellenzéki pártok ellenszenvét, hanem Majtényi László adatvédelmi biztos bírálatát is kivívta. Az elemzők szerint a pótvizsgára ítélt tervezetben egy mindenek fölött álló, önálló hatalmi tényezővé váló APEH képe rajzolódott ki.
A Keresztény Értelmiségi Szövetség (KÉSZ) égisze alatt nyomult a Fidesz a szolnoki megyeházán. A KÉSZ győri elnöke, Lanzendorfer Erzsébet asszony nyitotta meg azt a kampányfórumot, ahol Semjén Zsolt, a katolikus elkötelezettségéről elhíresült helyettes államtitkár, Stumpf István kancelláriaminiszter és Kövér László, a Fidesz alelnöke volt a meghívott vendég.  Erzsébet asszony a következő szavakkal köszöntötte a mintegy százötven főnyi nagyérdeműt: "Főtisztelendő atyák, nagytisztelet?
Az Európai Unió meggyengítésében érdekelt Oroszország finanszírozza a menekültek Balkánon keresztül történő beáramlását Európába – lényegében ezt állította Simicskó István magyar honvédelmi miniszter, legalábbis cseh kollégája szerint.
Az Országgyűlés a héten ismét leszavazta Polt Péter legfőbb ügyész egy interpellációra adott válaszát – immár ötödször a kormányváltás óta. Keller László szocialista képviselő a kétes ügyleteiről elhíresült Happy End Kft. és a Miniszterelnöki Hivatal között az Orbán-kormány idején kötött szerződések ügyét firtatta.
Meghitt hangulatú fórumnak adott helyet a héten a Segítő Szűz Mária Katolikus Leánykollégium Egerben, ahol Dávid Ibolya igazságügy-miniszter asszony, az MDF elnöke tartott előadást "Keresztyén nő a közéletben" címmel. A miniszter asszony jelenlétét igyekezett kihasználni a helyi sajtó is, ami miatt csak egy félórás csúszással tudott elkezdődni a rendezvény.
Földesi-Szabó László alapítványa néhány napja még az egekig emelkedett Mehmet Karcsi visszarablása miatt, majd hirtelen zuhanórepüléssel előzetesben landoltak vezetői. A VPOP állítólag véletlenül bukkant a több mint egymilliárdos adócsalásra a volt rendőr vezette alapítványnál, és ahogy lenni szokott, néhány napon belül politikai ügy lett a csempészetből. Az ellenzék kérdez, a titkosszolgálatok és az őket felügyelő miniszter pedig újra a célpontban.
"Szabadítsátok meg Németországot, majd egész Európát a vörös patkányok fogságából, űzzétek el bűzlő bolsevik uraitokat, hiszen a győzelem már nincs mesz-sze" – szól a felhívás. A fenti mondat nem a harmincas évek Németországában hangzott el, hanem azon a meghívón található, melyet egy magyar neonáci társaság tett közzé a közelmúltban. A Nemzeti Szocialista Hálózat Budapest fedőnev? szervezet az interneten keresztül szervez gyűlést a budai Várban.
Schlecht Csaba, a Kaya  Ibrahim-ügy kulcsfigurája
Komoly zavarra utal, hogy a százmilliárdos összegekkel dolgozó Quaestor élére egy munkanélküli férfit neveztek ki a csőd után. És nemcsak azért, mert minden józanul gondolkodó ember a felelősség hárítására asszociál, hanem mert értelme sincs: a következmények nélküli cégtemetések kora már a múlté. Legalábbis elvben.
Egy lapnak már nyilatkoztam az ügynökmúltammal kapcsolatban, többet nem kívánok a témával foglalkozni – vette elejét lapunk megkeresésére mindenféle kérdezősködésnek Rummel József. A hódmezővásárhelyi szocialista polgármesterjelölt kampányfőnökéről csak ezen a héten derült ki, hogy az előző rendszerben III/III-as ügynök volt, bár a neve szerepelt egy már hónapok óta ismert ügynöklistán. Rummel József
A Jobbik visszavert egy fideszes támadást, az MSZP két településen is megdup­lázta két évvel korábbi támogatottságát, a Fidesz pedig hozta a kötelezőt: a számok alapján így értékelhető a vasárnapi három időközi választás eredménye. A három helyszín között azonban jelentős különbségek vannak.
 Papcsák Ferenc zuglói polgármester emblematikus figurája a Fidesznek, már csak azért is, mert a 2010-es kormányváltást követően őt bízta meg Orbán Viktor az elszámoltatással, illetve a korrupció elleni küzdelem koordinálásával. A napokban egy nyilvánosságra került hangfelvételen egy vállalkozó azt állította, hogy Zuglóban százmilliót kellett visszaadni az építési munkákból.
Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke bízik abban, hogy sikerül megállapodásra jutni a kormánnyal, és nem fog sor kerülni munkabeszüntetésre. Mint ismeretes, Szabó a napokban megkereste Orbán Viktor miniszterelnököt, mert elfogadhatatlannak tartotta a költségvetési intézmények munkavállalóinak jövő évi béremelésére vonatkozó kormányjavaslatot.
A szocialista politikus szerint a baloldal keresi 21. századi arculatát, míg a jobboldal a mai napig nem tud mit kezdeni őskonzervativizmusával.  Újhelyi István Fotó: S. L.
Ha január, akkor BKV-botrány! Az utóbbi években szinte megszokottá vált, hogy az esztendő a fővárosi közlekedési vállalat közelgő csődjéről, a tömegközlekedés megbénulásáról és sztrájkokról szóló hírekkel indul.
A Pannon Rádió kirekesztő, nyíltan rasszista, antiszemita hangneme miatt előbb hat együttes, majd hozzájuk csatlakozva hatvan ismert előadó, illetve zenekar szólította fel a MIÉP-közeli adót, hogy a jövőben ne játssza dalaikat. Gerendás Péter, az egyik tiltakozó. Szalonképtelen Pannon 
A Magyarországon tartózkodó afgán menekülteket áttelepítették a debreceni befogadóállomásra, emberjogi szervezetek viszont aggályokat vetnek fel. A Heteknek Végh Zsuzsanna, a BM Bevándorlási Hivatalának főigazgatója adott tájékoztatást. – Milyen alapon korlátozták a debreceni befogadóállomáson lakó afgán menekültek szabad mozgását?
„El kell kerülni a politikai befolyás intézményesítését!” – fogalmazott az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke. Baka András a Bíróságok Napján annak kapcsán hangsúlyozta a bírósági igazgatás függetlenségének jelentőségét, hogy az elmúlt hetekben nyilvánvalóvá vált: a kormány határozott szervezeti változtatásokra készül. Érdekesség, hogy a változtatások egyik fő „koncepcionáriusa”, Áder János 2003-ban még a bíróságok abszolút függetlensége mellett foglalt állást az Országgyűlésben.
Lehullt a lepel, ezután bárki láthatja Kádár Jánost sakkozás, Aczél Györgyöt kibicelés közben, akit beengednek a képviselői irodaházba. A kulturális bizottság ajánlására egyelőre ideiglenesen, de a házbizottság döntése után valószínűleg végleg lekerül a függöny Bernáth Aurél Munkásállam cím? képéről. Meglepő tény került napvilágra: Kádár János évekig Nagy Imrét is ábrázoló festmény "előtt" járt dolgozni.
Várhatóan a keddi kormányülés után hozzák nyilvánosságra a jövo évi költségvetés tervezetét, mely szerint eloreláthatólag a 2000. évben nem fog emelkedni a közalkalmazotti bértábla és a köztisztviseloi illetményalap. Az érintett szakszervezeteket összefogásra szólította fel Vadász János, a Közgyujteményi és Közmuvelodési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) elnöke: ha a kormány nem hajlandó figyelembe venni fenntartásaikat, utcai demonstrációkkal szereznek érvényt követeléseiteknek.
Újabb hiába lefutott körön van túl az új Nemzeti Színház tervezése körüli purparlé. A témában kiírt meghívásos tervpályázat győztesének, Vadász Györgynek a munkáját Schwajda György kormánybiztos ugyanis nem fogadta el, helyette Siklós Mária tervei alapján kívánja kiviteleztetni az új Nemzetit.
Miközben az ajkai Bródy Gimnázium „ellenállói" a vallásszabadság védelmében léptek fel az intézményt esetlegesen átvevő Hit Gyülekezetével szemben, az iskolába járó hiteseket durva megaláztatások érték vallási meggyőződésük miatt. Az egyház álláspontjára cseppet sem kíváncsi „iskolavédők" hangulatkeltése annál is inkább érthetetlen, mert a város másik középiskolájában a tanárok és a szülők többsége pozitívan fogadta a szabad iskolamodellt megvalósítani szándékozó neoprotestáns felekezetet.
Az igencsak eseménydús őszi politikai szezonban, mintegy mellékesen az Országgyűlés külön törvényben szabályozta a regisztrált élettársi kapcsolat intézményét.
A tapasztalatok szerint a német kancellári vezetés modelljét nehéz, sőt szinte lehetetlennek látszó feladat magyar viszonyok közé átültetni – hangzott el azon a fórumon, melyet a kormányzati struktúra változásáról szervezett a Pénzügykutató Rt.
Hende Csaba kitünteti  a Kecskemé­ten kényszer­leszállást végrehajtó Gripen-pilótát.
Rájár a rúd a magyar légierőre: a csehországi baleset után a múlt héten Kecskeméten egy másik Gripen vadászgépnek kellett kényszerleszállást végrehajtania.
Ha rászánja azt a 100-150 ezer forintot, holnaptól akár Ön is legálisan termelhet a reggelihez friss paradicsomot, paprikát, újhagymát a spájzban – ugye megéri? Ennyit kóstálnak ugyanis azok a szerkezetek, melyek a legsötétebb pincébe rejtve is bármilyen növényt „kikeltenek”. Bármilyet. Fotó: Somorjai László
A hivatalos verzió szerint nem telepítenek amerikai rakétatámaszpontot Magyarországra. A nem hivatalos verzióból már a projekt költségvetését is tudni lehet, bár egyelore több forgatókönyv is létezik a támaszpont helyére vonatkozóan.
"A kormány megtartja választási ígéreteit" – jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök azon a sajtótájékoztatón, melyet az Országos Munkaügyi Tanács munkavállalói oldalának képviselőivel történt találkozója után a szakszervezetek vezetőivel közösen tartott. Mint kiderült: az elkövetkezendő hetekben le kíván ülni a munkaadók, valamint a nemzetközi nagyvállalatok képviselőivel is.
Ügynökbotrányok sorozatára lehet számítani a jövőben, de ez nem feltétlenül fogja elősegíteni az előző rendszer titkosszolgálati múltjának jobb megismerését – vélik egyes történészek. Előfordulhat, hogy az iratok alapján teljesen biztosan tudható, hogy az illető valóban hálózati személy volt, jogilag azonban ez mégsem bizonyítható.
Jair Lapid pénzügy­miniszter beszéde az ország­gyûlésen és Navracsics Tibor
Több talány is övezi a hét elején lezajlott nagyszabású Zsidó élet és antiszemitizmus a mai Európában címet viselő kétnapos nemzetközi konferenciát, amelyről a szervezők sikeresen tartották távol a téma elismert, ám baloldalhoz köthető magyar szakértőit.
Múlt héten Lovass István jobboldali újságíró állításai gerjesztettek indulatokat a magyar értelmiség körében, az "ünnepek" alatt a Fradi szurkolói és a Magyar Népjóléti Szövetség (MNSZ) kopaszai ragadtatták magukat antiszemita színezet? kijelentésekre. Ez utóbbi kapcsán vita is kialakult az ORFK és a pártok között. Az utóbbiak szerint a rendőrségnek meg kellett volna akadályozni a MNSZ akcióját.
A félrészegen karlendítő brit politikus leleplezése után úgy tűnt, hogy különösebb visszhang nélkül zajlik le a külföldi sajtó által csak neonáci találkozóként említett idei Magyar Sziget Fesztivál. Két előadás azonban váratlanul kicsapta a biztosítékot: a Jobbik szövetségese faji háborúról értekezett, míg a párt önkormányzati képviselője egy korábbi és a jelenlegi miniszterelnök agyon­lövéséről beszélt nagy nyilvánosság előtt.

Üzlet

A fő cél a faluban helyben maradó jövedelem maximalizálása – hangzott el a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) hétvégi kongresszusán. A gazdák szerint az ágazat hatékonyságát nem a falun kívüli befektetők profitnövekedésében kell mérni, hanem a helyben maradó jövedelem növekedésén. A független szakértők által készített program fő elemei a Fidesz agrárstratégiájának alapját képezik. 
A gazdaság egyes szektorai egy év múlva növekedésnek indulhatnak, de a társadalom egészére több évig még nem lesz hatással. Tartós munkanélküliségre, sőt szegénységre kell számítanunk – mondta a professzor megkeresésünkre.
Egy legfrissebb felmérés szerint a magyarok több mint fele úgy érzi, hogy nincs elég megtakarítása ahhoz, hogy szembenézzen egy váratlan eseménnyel. Aki esetleg befektet, az nagyrészt a kisebb hozam, nagyobb biztonság kombinációra szavaz.
Az építkezések évekig is elhúzódhatnak. Nehéz kezdet, kalandos történet     Fotó: Vörös Szilárd
Az elmúlt másfél év nemzetközi gazdasági fejleményei sok szakembert és laikust megleptek. Ezek a meglepetések azonban óriási károkat okoznak a globalizálódó tőke- és árupiacokból álló világgazdaságban.
A hitel nem ad piacot. Ez az egyik fő kifogás a vállalkozások részéről a válság várható hazai hatásaira reagáló intézkedési csomaggal kapcsolatban. A népnyelv Bajnai Gordon gazdasági miniszter után Bajnai-csomagnak keresztelte el a 807 milliárd forintos pakkot, mely elsősorban a hazai tulajdonban levő mikro-, illetve kisvállalkozások helyzetén igyekszik segíteni. Fotó: Somorjai László
Az Európai Unió által előírt jogharmonizáció következtében augusztustól jövedéki termék lesz a bor. Az új szabályok nemcsak a bortermelőkre, hanem a szőlőtermelőkre is vonatkoznak. A jövedéki adó mértéke literenként szőlőborra 5 forint, egyéb borra 20 forint, így tehát biztosra vehető, hogy áremelkedés lesz az ősszel.
Május végére az amerikai igazságügy minisztérium, 20 szövetségi állam és District of Columbia versenyfölénnyel való visszaélés megállapítására keresetet nyújtott be a világ vezető személyi számítógépes szoftverfejlesztő cége, a Microsoft Corporation ellen. Az évszázad legfontosabb monopóliumperének ígérkező tárgyalás kezdetét a bíró meglepően korai, szeptember 8-i időpontra tűzte ki. Világszerte a napokban kerülnek a vevők kezébe az első Windows 98 operációs rendszerrel szállított személyi számítógépek.
A gazdasági szakértők megegyeznek abban, hogy a magyar gazdaság stabil alapokon, dinamikus növekedési pályán mozog, külön dicséretre méltó az, hogy mindeközben javulnak az egyensúlyi mutatók. A Budapest Bank, a GKI Gazdaságkutató Rt. és a Pénzügykutató Rt. e heti elemzése egybehangzóan megállapítja ugyanakkor, hogy jövőre romlani fognak az egyensúlyi mutatók, és szigorúbb fiskális politikára lesz szükség. Bihari István, a Budapest Bank vezető közgazdásza szerint 2000 a lazuló fiskális (kincstári) politika éve.
Most már biztosra vehető, hogy 2000. július elsejétől 12 százalékkal emelik a földgáz árát az évenként esedékes korrekció szerint. Az azonban továbbra is bizonytalan, hogy mikorra teljesül a Mol Rt.-nek a gázár szabályozására vonatkozó kívánsága. A kormány már tavaly decemberben döntött arról, hogy a fűtési idényt követően végrehajtja a szükséges módosítást. Hivatalba lépése óta azonban – miként elődje is – halogatja az importalapú gázárszabályozást.
Miközben egy vállalat a piaci információk megszerzéséhez az üzleti hírszerzés széles eszköztárát használhatja fel, tisztában kell lennie azzal, hogy ugyanezt teheti és teszi is vele szemben a konkurencia. Így tehát egyszerre áll fenn lehetőség és fenyegetettség.
Sípályák a sivatagban, luxusváros a tenger közepén, hétcsillagos szállodák, elérhetetlen csillogás. Ez Dubai. Vagy: ez volt Dubai? Ma még kérdéses, milyen következményekkel jár a Dubai World fizetésképtelensége.
Nem folytathatják – legalábbis jogszerűen – tevékenységüket azok a vállalkozók, akik június 30-ig nem cserélik ki vállalkozói igazolványukat a területileg illetékes okmányirodánál. Egy 2000-ben hozott törvény szerint ugyanis minden, 2000. november 1-jét megelőzően kiadott vállalkozói igazolványt, iparigazolványt, magánkereskedői igazolványt és kisipari működési engedélyt meg kell újítani.
Idén a hazai gazdálkodók már uniós társaikkal megegyező elbírálásban részesülnek a gabonapiaci támogatásokban. A csatlakozás előtt sok politikus biztatta vidéki fórumokon gazdáinkat, hogy már csak néhány évet kell kibírni, és a rendszeres gabona-, sertés-, stb. piaci zavarok az unión belül egy csapásra megoldódnak. Persze ekkor még sem a politikusok előtt, sem a gazdálkodók előtt nem voltak ismertek az uniós csoda részletei.
A világ két legnagyobb kereskedelmi tömbje, az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti hat éve tartó "banánvita" a múlt héten kereskedelmi háborúba torkollott, amikor Washington, az EU halogató taktikáját megelégelve a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) engedélye nélkül úgy döntött, hogy 100 százalékos büntetővámot vet ki több mint félmilliárd dollár érték? európai importra.
Parázs vitát, sőt koalíciós konfliktust is kiváltott a kamarai tagság újraszabályozását szolgáló törvényjavaslat parlamenti vitája. A T. Ház működése óta ez az első olyan jelentős előterjesztés, amelyet az illetékes bizottság nem támogatott, sőt a gazdasági bizottság mellett a költségvetési bizottság is vitára alkalmatlannak talált. A szokatlan kormánypárti megosztottságért a most hatályos kamarai törvényt annak idején elfogadó MDF és a Kereszténydemokrata Szövetség a "felelős".
A héten kiszivárgott, majd később a felek által is megerősített hírek szerint a világ legnagyobb internet-szolgáltatója, az America Online (AOL) megvásárolja a világ egyik vezető internetszoftver-fejlesztő cégét, a Netscape Communications Corporationt. A 4,2 milliárd dolláros részvénycserével megvalósuló cégegyesülés érzékenyen érinthet olyan más cégóriásokat, mint a Microsoft és a Yahoo, és alapvetően új helyzetet teremt a jövő médiumának tekinthető internet piacán. Az 1999 tavaszáig lezáruló tranzakció során a ma
Éppen a válság miatt lenne égetően fontos minél hamarabb felszámolni világméretekben a korrupciót. Ez ugyanis közvetve hozzájárul a recesszió kialakulásához. Senki sem tudja pontosan, mekkora kárt okoz a korrupció az egyes országokban. Pedig a korrupció megszüntetése, ha lehet, még a monetáris politikánál is fontosabb eszköze lehetne a szegénység felszámolásának - fogalmazott Claire Berlinski, az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) munkatársa.
A héten tovább folytatódott az EU-országjelentéssel kapcsolatos vita. Úgy tűnik, az Európai Unióval kapcsolatos kérdések több miniszter székét mozgatták meg. Megfigyelők szerint először az uniós parlamenti képviselők szavazásáról rendelkező törvény meg nem szavazása Lamperth Mónika belügyminiszter, majd a nyilvánosságra került EU-országjelentésben megfogalmazott kritikák Németh Imre agrárminiszter bársonyszékét ingatták meg. A napokban a parlamentben is zajló csatározások lényege a felelősség megállapítása. 
Szeptember 10-én ülést tartott a Gabonatermesztők Országos Választmánya. Az ülésen a termelők képviselői megvitatták a búza értékesítési és minősítési problémáit, valamint az ezzel összefüggő pénzügyi gondokat. Véleményük szerint a kormány eddigi intézkedései alkalmatlanok a gabonaválság kezelésére. A gabonatermelők számításaik szerint eddig több mint 25 milliárd forint árveszteséget szenvedtek.
A magyar infláció – akkor négy éve tartó – csökkenési üteme 2000 augusztusában megtört. Azóta sem a lakosság, sem a vállalkozói szféra, sem a kereskedelmi bankok nincsenek könyny? helyzetben. Az inflációs prognózisok ugyan biztatóak, de a mérséklődő kőolajár és az euró – mesterséges beavatkozást követő – erősödése sem jelent kellő biztosítékot a gazdaság szereplőinek arra, hogy távlatosan tudjanak gondolkodni arról, hogy milyen pénzpiaci kamatok várhatók.
Jövő héten pénteken (június 15-én) lép életbe a történelminek mondott kormányrendelet, amely megváltoztat egy hetvenéves folyamatot. 1931. május 31-e óta van életben a devizakorlátozásról szóló törvény, melyet a gazdasági világválság nyomán vezettek be. Bár 1946-ban új fizetőeszköz létrehozásáról döntöttek, a magyar gazdaság sohasem került abba az állapotba, hogy megszabadulhatott volna ezektől a korlátoktól.
Hónapok óta tart a sárdobálás az Amazon és az egyik kiadója között, miután az előnytelen szerződést kényszerített rá az utóbbira.
Nagy mozgás van a gyorsétteremláncok háza táján. Visszakozott a Quick, folyamatos veszteségtermelés miatt megvált a régi tulajdonos a Burger Kingtől, ugyanakkor beerősített a Pizza Hut, és egy újabb szereplő is belépett a hazai gyorséttermek piacára.  Szemmel láthatóan gondban vannak a gyorsétterem-láncok, de kellően leleményesek ahhoz, hogy talpon maradjanak.
Összességében kedvezőnek mondhatók az idei kilátások a gazdasági folyamatokat tekintve. A pénzügyminisztériumi, optimista 5-6 százalékos GDP-növekedés mellett az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet ugyan szolidabb, de továbbra is erőteljes, 4,5-5 százalékos bővüléssel számol.  A külgazdasági feltételek ugyanakkor az idén nem olyan kedvezőek, mint tavaly voltak, hiszen az amerikai gazdaság lassulása lefelé módosítja a világ gazdaságának növekedési ütemét.
Az utóbbi napok terrorista merényletei közül kettő – itthon és Szlovákiában – két brókercéget érintett. Lapzártánkig a nyomozóhatóságok arra még nem adtak egyértelm? választ, hogy a két gyilkosság áldozata (az egyik brókercég vezetője és a másik brókercég munkatársa) között volt-e olyan kapcsolat, amely úgy keltette fel az alvilág haragját, hogy azonos módon számoljanak le, az azonban bizonyos, hogy ismét meginoghatott a bizalom az értékpapír-kereskedőkkel szemben.
Dr. Végzet újra riogat. Vagy csak előre figyelmeztet: újabb válsághullám közeleg? Ezt ma még senki nem tudja pontosan. Lapunknak nyilatkozó elemzők úgy vélik, ha lesz is újabb krízis, semmiképpen nem lesz akkora, mint az egy évvel ezelőtt kirobbant.
Alig változtak az árak a Budapesti Értéktőzsdén csütörtökön: a BUX-index mindössze 2.6 pontos növekedést produkált a szerdai záróértékhez képest, s így 6046,52 ponton fejezte be a kereskedést. Ez a csekély emelkedés meg sem közelíti a nyugat-európai tőzsdék 1-1,5 százalékos erősödését. A BUX változása 1998.10.26.–11.26.
Stabilizálódni látszik az autóipar. Egyelőre azonban nem lehet még tisztán látni, hogy csak a roncsprémiumnak köszönhetően vagy véglegesen kifelé indult a válságból.
Nagy vihart kavart a szocialisták pénzügyminiszter-jelöltjének, László Csabának bemutatkozója. A program ugyanis a már-már kötelező elemeken (gazdasági növekedés, mielőbbi EU-csatlakozás) kívül két újdonságnak számító bejelentést is tartalmaz. Nevezetesen: az MSZP politikailag semlegessé tenné az adóhivatalt, és alkotmányos keretek közé szorítaná az APEH nyomozati jogkörét.
Magyarország az elmúlt 12 évben jelentős gazdasági átalakuláson és fejlődésen ment át, mégis úgy tűnik, hogy a korrupciót illetően minden maradt a régi – írta a tekintélyes svájci Neue Züricher Zeitung a közelmúltban az EU-csatlakozás előtt álló közép-kelet-európai államok korrupciós helyzetéről szóló elemző cikkében. Jól látják ezt Brüsszelben is, de óvatosan kezelik a kérdést, annál is inkább, mivel a gazdaságilag sokkal stabilabb nyugat-európai országokban is ismeretes ez a probléma.
A Széchenyi plusznak elnevezett gazdaságélénkítő csomagról Orbán Viktor így vélekedett: paradox módon az, ami az országnak rossz, nagyon sok település számára kifejezetten jó. Beismerte: az amerikai és az európai viszszaesést országunk sem kerülheti el, a kérdés csak az, hogy miként tudjuk ezt lassítani, csökkenteni.
Egy nemrégiben közzétett felmérés szerint a hűtlen kezelés, az ipari kémkedés, az illegális termékmásolás és a számítógépes bűnözés a legelterjedtebb gazdasági bűncselekmények Magyarországon. Világviszonylatban pedig átlag 2,2 millió dolláros vesztesége származik egy-egy nagyvállalatnak abból, hogy alkalmazottai, üzlettársai vagy éppen vevői megkárosítják – nyilatkozta Pál Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára a 2004. március 30-án Budapesten megrendezésre kerülő "Üzleti hírszerzés és elhárítás" cím?

Háttér

Nemrég országos botrányt kavart Kovács Ákos ECHO TV-n adott interjúja. A Kossuth-díjas popzenésznek a hagyományos házasság és a tradicionális családmodell védelmében nyilatkozott mondatai még az egyik főszponzorát is szerző­désbontásra késztették. Mi most a hazai munkaerőpiac és a hölgyek lehetőségeinek tükrében vizsgáltuk meg az állításait.
Ma nemcsak a nőkre irányul kettős társadalmi elvárás azzal kapcsolatban, hogy a családban és a munkahelyen is helyt álljanak, hanem egyre inkább a férfiakra is – hangzott el egy nemrégiben rendezett apakonferencián.
Christoph Kraemer. Alkalmi felüdülést ígérnek a boldogtalanoknak.
„Cégünk a leghíresebb márkanév a hűtlenség és a házasoknak szóló társkeresés területén” — ezzel a meg­hök­kentő szöveggel hirdeti magát egy újabb félrelépést ajánló társkereső portál. A tisz­tességtelen szolgáltatást megbízhatóan nyújtó „világszerte megbecsült” cég immár a második debütáns a hazai piacon.
Muzeális érték? hordozható, mozgatható oltárt lopott el egy betörő az elmúlt héten a pölöskei római katolikus templomból. Az oltár a Széchenyi-család tulajdona volt, és értéke meghaladja a kétmillió forintot. A tettes, vagy tettesek meglehetősen kevés nyomot hagytak maguk után. A rendőrség tudomására jutott, hogy évek óta érdeklődtek az oltár felől, így a nyomozás ezen a nyomon indult el. Ez az eset nem egyedi.
Több magyar állampolgárt is letartóztattak Németországban a SoKo Bunda elnevezés? hatósági akció keretében. Német közlés szerint a külföldi vállalkozásokat érintő ellenőrzések során kizárólag olyanok ellen jártak el, akiknek kétes kapcsolataik vannak az alvilággal, és illegálisan dolgoztatnak, illetőleg dolgoznak Németországban. A tavalyi és a mostani SoKo-akciók során a kint dolgozó 300 magyar cég közül összesen ötvennél tartottak razziát. 
Több mint tízezer aláírást gyűjtöttek már Szegeden azon iskolák érdekében, melyeket egy racionálási terv alapján radikálisan átszerveznek, pontosabban megszüntetnek. A népszavazási kezdeményezés precedens érték?: Magyarországon ugyanis eddig még a helyiek információja szerint soha nem fordult elő, hogy szülők ily módon szálltak volna szembe a helyi önkormányzattal iskolabezárás ellen tiltakozva. A szülők kitartanak
Az Indiába immár másodszor látogató II. János Pál pápát a múlt hét végén feszült hangulat várta az ország fővárosában, Új-Delhiben. Már hetekkel megérkezése előtt hindu nacionalista csoportok tüntetéseket szerveztek a pápalátogatás ellen, s többek között azt követelték, hogy II. János Pál állítsa le az országban a keresztény hittérítést. Szerintük ugyanis a katolikus egyház kihasználja a szegény, írástudatlan lakosságot, és ámítással próbálja rávenni őket, hogy áttérjenek a katolikus hitre.
Gazdasági csodafegyvert vetett be a kormány idén januártól: a sertéshús áfáját 5 százalékra csökkentette. Az ágazat problémáit az intézkedés csak felületesen kezeli, de a magyar fogyasztói gyomor számára komoly hangulatjavító intézkedés. A kormány visszaállítaná, sőt meg is haladná a rendszerváltáskor közel hatmilliós sertésállományt.

Fókusz

Az úgynevezett Fidesz-közeli cégekkel kapcsolatos botrány nem sokkal a párt 1998-as kormányra kerülését követően robbant ki. A gyanú szerint a kilencvenes évek közepén több mint tíz, adósságokkal és köztartozással terhelt céget adtak el egy Kaya Ibrahim nev? török vendégmunkásnak, és egy Josip Tot névre hallgató horvát kertésznek. 
"Ahogy beérnek a faluba, a buszmegállóval szemben forduljanak jobbra a széles utcán, a földútról balra a második utca lesz a miénk, egy nagy fehér házat keressenek, fehér kerítéssel" – magyarázta a címre vonatkozó kérdésünkre Páty képviselőtestületének tagja, Éri István. Az eligazítás tökéletesen követhetőnek bizonyult. Talán ebből is adódik, hogy egy utcanév nem számít húsbavágó kérdésnek helyi szinten – mi azonban éppen emiatt érkezünk Pátyra.
Netánja, 2001. január 1. A város központjában, az újévi forgatag közepén autóba rejtett bomba robban. A terrorakciónak több mint 50 sérültje és szerencsére nagyon sok túlélője van. A szemtanúk között volt lapunk egyik Izraelben élő olvasója, egy magyar főiskolás lány, aki felhívta szerkesztőségünket, hogy elmondja: életben maradt. Este hat óra körül lementem a tengerhez. Netanjának a legforgalmasabb utcájából – ami a tengerre is levisz – nyílik ez a sétálóutca, ahol a merénylet történt.
Egy hét alatt nagy és – egyelőre úgy tűnik – negatív fordulat történt Magyarországon: gyakorlatilag megszűnt az utóbbi időben a lakossági és vállalati beruházások növekedésében döntő szerepet játszó devizahitelezés, és megingott az ország gazdasága iránti külföldi bizalom is.
A múlt pénteki, Üllői úti pogrom ismét rávilágított arra, hogy a náci, fasiszta és nyilas eszméktől hatvan év alatt sem sikerült megtisztítani Magyarországot. A hazai és nemzetközi hungarista mozgalmak kialakulásáról, jelenlegi helyzetükről, céljaikról és politikai kötődéseikről beszélgettünk Szemenyei-Kiss Tamás újságíróval, a Hungarista Mozgalom Hírszolgálatának egykori vezetőjével.

Hit és értékek

Egy bibliaiskola 25 diákja volt az áldozata a legutóbbi nigériai keresztényellenes vérengzésnek. Afrika legnépesebb országában a kormányzat tehetetlen a muzulmán fana­tikus csoportok terrorhullámával szemben. Az észak-afrikai felkelések nyomán a Szaharától délre fekvő államokban is megerősödtek a Nyugat-ellenes, az iszlám törvénykezést sürgető mozgalmak.
A hatóságok arra hivatkoztak, hogy „zsidó szélsőségesek” provokációt terveznek a Templom-hegyen, ezért vonták vissza a korábbi engedélyt. A döntésben szerepet játszott az is, hogy muzulmán vezetők zavargásokat helyeztek kilátásba, ha zsidók és keresztények lépnek a tisá beáv ünnepen a hegy területére.
A katolikus egyház nemzetközi közvélemény előtt zajló botránysorozatának egyelőre kevés hazai vonatkozása van. Több olyan ügy is felszínre került azonban az elmúlt időszakban, melyek alapján kijelenthető: az ultrakonzervatív Magyar Katolikus Püspöki Kar (MKPK) már csak kevés ideig tudja szőnyeg alá söpörni a hívek sérelmére elkövetett visszaéléseket.
Nyolc bíborosból álló tanácsadói testületet nevezett ki Ferenc pápa a vatikáni kúria reformjára. Bár az olasz sajtó forradalmi egyházi  fordulatról ír, a testülettől gyors döntések nem várhatók. A hivatalos szentszéki közlemény szerint ugyanis a főpapok első találkozójukat csak október elején tartják.

Külföld

Az új Egyiptom lehetséges jövőbeli elnökeként mutatták be Budapesten azt a kairói politikust, aki a Demokratikus Átalakulásért Intézet (ICDT) által rendezett Tom Lantos-emlékkonferencia egyik előadója volt. A rendezvényt a Külügyminisztérium is támogatta, és Martonyi János külügyminiszter nyitotta meg. Ahmed Ezz el-Arab a rendezvény szünetében interjút adott a Washington Times tudósítójának. A legnagyobb liberális egyiptomi párt alelnökének szavai bejárták a világsajtót – nem véletlenül.
Egyre veszélyesebb a világ, amelyben élünk. Erről tanúskodik az AON Corporation idén áprilisban nyilvánosságra hozott globális terrorizmust és politikai erőszakot vizsgáló felmérése is, amelynek alapján a világ országainak majd’ felében van jelen a terrorizmus veszélye. Hazánk egyelőre nem tartozik a fenyegetett régiók közé, ám a felmérés történetében először nyugat-európai országok is magasabb kockázati besorolást kaptak.
A világon elsőként kész eltörölni az eutanázia alkalmazásának alsó korhatárát Belgium, miután novemberben az illetékes parlamenti bizottság megszavazta az erre vonatkozó törvényjavaslatot. Ha az új jogszabály életbe lép, az eddigi gyakorlattal szemben a felnőttek mellett gyermekekre is kiterjeszthető a „kegyes halálhoz” való jog.
Elsöprő győzelmet aratott az időközi választáson a Republikánus Párt a demokratákkal szemben, és ezzel többségbe kerültek a Szenátusban. A szavazók az Obama-kormány elleni haragjukat és elégedetlenségüket fejezték ki a voksoláson, aminek az eredménye azért is fontos, mert sokak szerint előrevetítheti a 2016-os amerikai elnökválasztás végkimenetelét.
Századunk egyik legnépszerűbb miniszterelnöke kétségkívül az indiai Narendra Modi, aki ugyan nemrég múlt 65 éves, de úgy használja a Twittert és a közösségi média egyéb eszközeit, hogy azt a mai tinik is megirigyelhetnék. A hazájában egyértelműen népszerű vezető már külföldön is egyre több rajongót szerez.
Silvio Berlusconi volt olasz miniszter­elnök szombaton bejelentette, hogy az olasz politikában kíván maradni, cáfolva ezzel két nappal korábbi közlését, miszerint távozna a politika színpadáról.
Lapzártánkig nem született döntés a 2007–2013-as EU- költségvetésről, habár a brit ajánlatok bizonyos szempontból már nagyvonalúbbak. Érthető, mivel a soros elnökséget ellátó Nagy-Britanniának alapvető érdeke, hogy az év vége előtt megállapodás szülessen az új büdzséről – már így is sokan bírálják, hogy elszalasztotta a reformlehetőségeket.
Folyamatosan erősödik a nyomás az Egyesült Államokon, mivel a nemzetközi közösség szeretné elnyerni az internet feletti ellenőrzésbe való beleszólás jogát. A világháló kontrollálása gyakorlatilag a mai napig az észak-ameri­kai ország monopoljoga.
„Jelentős előrelépéseket sikerült meg­tennünk a HIV-fertőzések megelőzésében, azonban még mindig nem sikerült a vírus terjedését visszaszorítani” – áll az ENSZ AIDS-re spe­ci­alizálódott hivatala, az UNAIDS által 2008 augusztusában közzétett, A globális AIDS járvány 2008-ban című jelentésben, amely a Mexikó­városban a héten megrendezésre kerülő XVII. Nemzetközi AIDS Konferenciára készült.

Interjú

Jogerőre emelkedett az az első fokú ítélet, melynek negyedrend? vádlottja az ismert színész, Benkő Péter volt. Élettársa, Magyar Ildikó, hat és fél év letöltendő, míg Benkő és kedvesének testvére, valamint édesanyja ennek harmadát kitevő felfüggesztett szabadságvesztést kapott.  Benkő Péter: "A mai napig nem értek az áfa-visszaigényléshez." Fotó: D. T.

Sport

A héten kezdődött az év második Grand Slam tornája, a francia Roland Garros. A Grand Slam tornák rekordtartója tizenhárom győzelemmel Pete Sampras, trófeái közül egyedül a Roland Garros hiányzik, amiről, úgy tűnik, végleg lemondhat, miután idén is búcsúzni kényszerült a második körben.  Martina Hingis, a Roland Garros egyik női esélyese Fotó: Reuters
A 18. Japán Nagydíjjal befejeződött a Forma–1 idei szezonja. A most is első helyen végző Michael Schumacher, illetve a Ferrari szinte minden létező F1-es rekordot megdöntött, de az olasz sztárcsapat egyeduralkodása visszafelé sült el: a nézettségi mutatók világszerte negatív rekordot döntöttek.
Március 7-én, vasárnap megkezdődött az idei hajsza a Forma–1 világában. A legnépszerűbb autóverseny első futamának Melbourne adott otthont. Természetesen a kezdeti nehézségek a nagy szünet után itt sem maradhattak el. A világbajnoki címvédőnek, a finn Mika Häkkinennek sem indult rózsásan a napja, útja az első rajtkockáig nem volt zökkenőmentes. Rögtön a boxból való kihajtás után magához ragadta a McLaren számítógépes-műholdas berendezését, ami a kocsi egyik kerekéhez hozzá volt még csatolva.
Bár Magyarország a kommunista titkosszolgálati múlt feltárása terén is az utolsók között kullog, mégis egyre több cikk, tanulmány üt rést az elhallgatás falán. A pénteken kezdődő pekingi olimpiára időzítették a szerzők a sport és a politika kapcsolatát bemutató, Állambiztonság és olimpia 1956-1988 című könyv megjelenését. Melbourne-ben az oroszok elverése után a pólócsapat fele disszidált
A szuzukai futam megnyerésével Michael Schumacher megszerezte harmadik világbajnoki címét, ezzel 21 év szünet után ismét Ferrari-pilóta állhatott a dobogó legfelső fokára a végelszámoláskor. A maronelloi gárdához öt évvel ezelőtt igazolt német klasszis korábban a Benetton színeiben szerzett két vb-elsőséget, 94-ben és 95-ben. Érdekesség, hogy 1979-ben is egy külföldi, az amerikai Jody Schekter vívta ki a győzelmet a Ferrarinak.
Olaszországban kisebbfajta népünnepély volt az imolai verseny végeredménye láttán. Ötven éve nem volt a Ferrari csapat történetében olyan, hogy három győzelemmel kezdett volna a Formula–1-ben. Az olasz újságok nem sajnálták a dicsőítő mondatokat a német pilótától. Sokak szerint már nem is igazi német, mert úgy örült a győzelemnek, mint egy gyerek – ehhez már olasz szív kell.

Szabadidő

A Morgó-patak ezúttal is kitett a nevéért: a hétvégi nagy viharban harsogva zúdult le a Börzsönyből az áradat. Mégsem lett nagyobb baj - mondják a helybeliek -, mert a falut átszelő mély patakmeder állta a próbát. Csak két-három, a legmélyebben fekvő ház lábazatáig és pincéjébe jutott el a víz. A bajbajutottakat a község azonnali segítségben részesítette, mert - mint mondják - mióta világ a világ, mindig összefogtak az emberek.

Életmód

Többen aggódva figyelik annak a magyar cégnek az újítását, amelyik a személyiségjegyeket arcról leolvasó számítógépes programot fejlesztett ki. Reklámjuk szerint ötletüknek köszönhetően új trend honosodhat meg a munkaerő-felvétel folyamatában, míg kritikusaik a negatív diszkrimináció még szélesebb körű elterjedésétől tartanak.
Harcolni békében lehet csak igazán, mert ilyenkor nem az önvédelem emészti fel minden eronket - az ellenfelek valódi kihívást jelentenek. A piacgazdaságokban a cégek között manapság ez a küzdelem tehetséges munkatársak és vezetok megnyeréséért folyik, olyannyira, hogy már új fogalom is keletkezett arra a folyamatra, amelynek során a cégek igyekeznek elszipkázni egymás elol a valódi tehetségeket: The war for talent, azaz Háború a tehetségekért.

Oldalak