Hetek Univerzum
"Jobban szeretem ezt a sportot, hogy csak úgy feladjam" - Hetek-interjú Csollány Szilveszterrel az olimpiai arany után
In memoriam

Youtube/NSO

"Jobban szeretem ezt a sportot, hogy csak úgy feladjam" - Hetek-interjú Csollány Szilveszterrel az olimpiai arany után
In memoriam
2000. 10. 21.
Negyed század. Ennyi idő kellett ahhoz, hogy egy magyar sportoló ökölbe szorított kézzel jelezhesse a világnak: ő a gyűrűk ura. A Dunaferr tornásza, Csollány Szilveszter Sydneyben olimpiai bajnok lett. Szilas (mert mindenki így hívja) azt mondta,ezzel az éremmel beteljesedett életműve. (2000.10.21)

Csollány Szilveszter olimpiai bajnok tornász 2022. január 24-én, életének 51. évében elhunyt.

A bajnok szimpatikus, laza, közvetlen, harminc éves fiatalember. Bohém és vagány. Hamiskás mosolya magabiztosságot, hihetetlen erőt és kitartást sugall. Ezek a tulajdonságok kellettek ahhoz, hogy huszonöt év után mindenki úgy hívja: a gyűrűkirály.

Pedig sportolói pályafutása cseppet sem volt zökkenőmentes. Ötévesen Győrben kezdett el tornázni. Tizenegy éve került be tartalékként a válogatottba. Végül stabil tag lett, de 1993-ban kihagyták a csapatból: mondván, túl önfejű, balhésember. Majd eredményeivel, formájával újból helyet követelt magának a legjobbak között. Rengeteg világversenyen indult, ám az 1998-as szentpétervári Európa-bajnokságot kivéve soha nem tudott a dobogó legfelső fokára állni. Neki mindig a második vagy a harmadik hely jutott. Közben három évig az Egyesült Államokban élt, ahol edzősködött és készült a versenyekre. Itthon ebben az időben az a hír járta: Csollány Szilveszter elhízott, nem is tréningezik rendesen. Ezek a hangok eljutottak Szilashoz is, akinek a mendemondák erőt adtak ahhoz, hogy bizonyítson. Keményebben edzett, mint valaha. Ennek eredményeként a következő világbajnokságon ezüstöt szerzett, majd az atlantai olimpián második lett. Aztán négy év múlva, 2000. szeptember 24-én Sydneyben a földkerekség tudtára adta: ő nem lesz többet örök második. Csak első.

A világ legjobb gyűrűgyakorlatát több millióan könnyezték meg Magyarországon. A leugrást követően Szilas beleállt a talajba, mint a cövek. Ő már akkor tudta: ez az ő nagy napja. Az a nap, ami mindenért kárpótolta. Az a nap, ami elfeledtette vele az edzések gyötrelmét, a véres, húsig lekopott tenyerek fájdalmát, a kétkedők vészjósló szavait. A magyar riporterek önkívületben ordították: Csollány Szilvesztertől az érmet nem vehetik el a pontozók! Nem is vették. Szilas izzadságcseppjei negyed század után arannyá változtak Sydneyben.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!