Hetek Univerzum
Sváb sorsok
Volksbund, málenkij robot, kitelepítések

Békásmegyer, a felvétel a svábok kitelepítésekor 1946. januárjában készült(Fotó: Fortepán / Bauer Sándor)

Sváb sorsok
Volksbund, málenkij robot, kitelepítések
2017. 02. 07.
Több száz év kellett ahhoz, hogy a magyarországi, erősen zárt sváb faluközösségek felbomoljanak, s az 1950-es évek után elterjedjenek a vegyes házasságok és a magyar nyelvhasználat. A váltás nem spontán módon ment végbe, hanem egyének és nemzetiségek drámájaként: példa erre annak a sváb nagypapának az esete is, aki magyarként járta meg a Don-kanyart, majd német­ként telepítették ki, illetve vitték el málenkij robotra a második világháború után. Házukba szülőföldjükről ugyancsak elüldözött székelyeket telepítettek, mivel az erdélyiek házába románokat költöztettek. Úgy tűnik, a közép-európai nemzetiségek 20. századi kényszervándorlásaiban az utolsó láncszemet a németség alkotta: ők nem mások tulajdonába ültek bele, hanem a nulláról kezdtek mindent. (2017. 02.03.) 

Az elmúlt években hivatalos szinten is előtérbe került a magyarországi német kisebbség második világháború utáni megbélyegzése, kitelepítése és oroszországi kényszermunkára hurcolása, méghozzá a sajátos magyar emlékezetpolitikába ágyazva (lásd erről keretes írásunkat).

A téma kapcsán keresett meg minket egy harmincnyolc éves hölgy, nevezzük őt Bertának.

„Családunk története sváb nagyanyám vonalán egészen a 17. századig visszavezethető, akkoriban, a török hódoltság után telepítettek be minket Bajorországból”

– mondta el Berta. Nagyszülei Bonyhád környéki svábok, akiket a második világháború után öt évre málenkij robotra vittek ki a Szovjetunióba, míg itthon maradt családjukat kitelepítették az otthonukból. Berta tapasztalatai szerint a ma mintegy kétszázezer fős svábság 20. századi hányattatásait máig hallgatás övezi az érintett családokban is. A fejlett agrárkultúrával rendelkező, jellemzően módos sváb gazdák földjeit, házait a háború után többnyire vagy magyar szegényparasztok, vagy határon túlról elűzött magyar ajkúak – székelyek, felvidékiek – kapták meg.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!