Hetek Univerzum
A magyar-izraeli viszony története
Nehezen születő szövetség

Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu miniszterelnökök(Fotó: GPO/Amos Ben Gershom)

A magyar-izraeli viszony története
Nehezen születő szövetség
2018. 08. 02.
Hogyan lett Izrael barátjából annak ellensége a kommunista Magyarország? És milyen fordulatok vezettek a két ország szövetségessé válásáig a szovjet tömb összeomlása után? (2018. 08.03.)

Történelmi látogatásra érkezett Magyarországra Izrael miniszterelnöke 2017. július 18-án. Benjamin Netanjahu személyében első ízben látogatott Budapestre hivatalban lévő izraeli miniszterelnök; ráadásul Orbán Viktor magyar miniszterelnök a kétoldalú tárgyalás mellett összehozta a visegrádi négyek és Izrael kormányfőinek találkozóját is.

A látogatás körülményei jelezték a magyar–izraeli viszony bonyolultságát: a jeruzsálemi külügyminisztérium néhány nappal a vizit előtt utasította vissza, hogy Magyarország kormányának Soros-ellenes plakátkampánya antiszemita lenne. Ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy a magyar és izraeli kapcsolatok javulását részben a közös ellenségként meghatározott Soros-birodalommal szembeni hasonló érzelmek is elősegítik: a DC Leaks-iratokból 2016-ban kiderült, hogy a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok dollármilliókat áldoztak az Izraelt a nemzetközi közösség előtt delegitimálni igyekvő, a zsidó államot háborús bűnökkel, illetve apartheidpolitikával megvádoló NGO-k támogatására.

Orban, Netanjahu
Orbán Viktor és Benajmin Netanjahu miniszterelnökök, Forrás: GPO

Hosszú volt azonban az út odáig, amíg Netanjahu Budapesten, majd idén júliusban Orbán Viktor Jeruzsálemben folytatott – az előzmények fényében feltűnően szívélyes hangú – tárgyalásokat.

Magyarország mint a Szovjetunió foglya

A magyar állam tevékeny részvétele a holokausztban kezdettől megterhelte Magyarország és a frissen megalakult Izrael Állam kapcsolatát – érthető módon, hiszen a frissen létrejött zsidó államban rengeteg, Európából érkezett holokauszttúlélő talált otthonra. Ám az 1948 utáni első években a két ország viszonyát nem ez, és nem is a szovjet tömbben időről időre ismétlődő, anticionista kampányoknak nevezett antiszemita gyűlölethullámok határozták meg. A sztálini Szovjetunió ugyanis az ENSZ közgyűlésének 1947. novemberi ülésén, „a brit imperializmus reakciós cinkosainak” tartott arab monarchiák gyengítése érdekében még támogatta a független zsidó állam megalakulását.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!