hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Porrajmos – a roma holokauszt
Több ezer cigányt írtottak ki 1944. augusztus 2-án

2003. 08. 04.
Porrajmos – elnyeletés, felfalatás, elpusztítás. Míg a második világháborús népirtásra használt holokauszt szó eredetileg a görög templomokban bemutatott égőáldozatokra vonatkozott, a porrajmos jelentésében már semmi efféle szakrális árnyalat nincs. A cigányság történetének egyetlen korszaka sem járt annyi véráldozattal, megaláztatással, rémülettel és szenvedéssel, mint a civilizáltnak mondott 20. század szellemi mélypontja, a náci barbarizmus időszaka. Augusztus 2-án az Auschwitz-Birkenauban elpusztított romákra, s velük együtt a holokauszt valamennyi cigány áldozatára emlékezünk.Cigány családi tábor Auschwitz-Birkenauban 1943-ben Fotók: Döw

A zsidók elpusztítása gyakorlatilag elválaszthatatlan a roma genocídiumtól. Éppen ezért nem véletlen, hogy az egyre fogyatkozó számú zsidó holokauszt-túlélők némelyike élénken emlékszik arra a napra, amikor Auschwitz-Birkenauban egy kora augusztusi napon úgynevezett Blocksperre-t, kijárási tilalmat rendeltek el. Ennek célja az volt, hogy a lágerben élő foglyok semmilyen tudomást ne szerezhessenek a barakkjaikon kívül zajló eseményekről. Schwarcz Sándor, egykori debreceni deportált, a haláltábor futballcsapatának hajdani tagja – ma már a kilencvenen túl – így beszél arról a napról: "A futballozásom véget ért. 1944. augusztus elején ránkzárták a barakkajtót. Az egész barakknak a megsemmisítésére, kivégzésére került sor, hiszen Birkenau zsúfolt volt. A barakkokba, ahol két-háromszáz ember fért volna el, bepakoltak ezerötszáz-kétezer embert is." 

Melyik barakknak a megsemmisítésére fog sor kerülni? Szemben éltek velünk a cigányok, családokkal együtt. Ők már körülbelül olyan másfél éve ott éltek. Augusztus elején láttam a mi barakkunknak a fahasadékain, hogy a német cigányoknak a kivégzésére kerül sor. Tudták – régebbi lakói voltak a lágernek –, tudták, hogy mostan megsemmisítésre viszik őket. Védekeztek – de a kutyákkal, géppisztolyokkal szemben tehetetlenek voltak. Akkor, augusztus elején vitték a cigányokat kivégzésre. Sírtak, jajveszékeltek, védekezni próbáltak, de hát hiába, a túlerő ellen nem lehetett." (Részlet Bárány László Soá napja cím? dokumentumfilmjéből.) A fenti megrázó elbeszélés tanúsága szerint 1944. augusztus elején, pontosan a 2-áról 3-ára virradó éjszakán számolták fel az Auschwitz-Birkenau területén létesített cigánytábort. Három-négy ezren haltak meg ekkor. A hozzávetőleges becslések szerint Auschwitzban összesen huszonháromezer roma veszett oda, míg egész Európában körülbelül ötszázezren pusztultak el.

A fajnemesítés eszméjétől a fajvédelmi törvényig

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!