Kereső toggle

Az amerikai álom új záloga?

Wall Street-i bankár és hollywoodi producer

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az OECD szerint nemcsak az Egyesült Államok, de az egész világ gazdasági növekedése is felgyorsulhat, ha Donald Trump beváltja választási ígéreteit. Mások viszont éppen attól tartanak, hogy az országgal szoros kereskedelmi kapcsolatban állók csak rosszul járhatnak, hiszen az olcsó, de képzett külföldi munkaerő (így a magyar is) az amerikai munkásosztály legnagyobb ellensége. Az pedig már csak hab a tortán, hogy mindennek levezénylésére egy nulla politikai vagy kormányzati tapasztalattal rendelkező üzletembert nevezett ki a leendő amerikai elnök.

Jobb, ha egy időre megjegyezzük ezt a furcsán írott nevet: Mnuchin (sokféleképpen ejtik, a The New York Times szerint „Minyucsin”). Az 54 éves éves Steven Mnuchin lesz ugyanis a következő amerikai kormány pénzügyminisztere, és mint ilyen, a gazdasági program megvalósulásának egyik fő letéteményese. Míg az OECD legutóbbi jelentése szinte biztosra veszi, hogy Trump 550 milliárd dolláros infrastruktúrafejlesztése két éven belül megkétszerezi az ország GDP-növekedését (2018-ra így 3 százalék lenne), az angolszász sajtó inkább azon fanyalog, hogy Mnuchinból még egyetlen értelmes mondatot nem sikerült kihúzni ezzel kapcsolatban.

Mi tagadás, Mnuchin eddigi legnagyobb ismérve, ami a politikát illeti, hogy rendkívüli összegekkel patronálta és menedzselte Donald Trump elnökválasztási kampányát – írja a vox.com. Ezenkívül pedig csak annyit lehet tudni róla, hogy édesapját követve, aki maga is a Yale-en végzett, és 30 évig volt bankár a Goldman Sachsnél,

17 évet húzott le a Goldmannél, majd különböző fedezeti alapoknál dolgozott (többek között Soros Györgyénél is). Később Soros pénzügyi támogatása mellett saját hedge fund-ot indított Dune Capital Management néven, majd közösen megvették a DreamWorks filmarchívumát, és egy bedőlés előtt álló bankot, az IndyMacet még a subprime válság éveiben. Az emblematikus IndyMacet aztán némi újracímkézés – OneWest lett a neve – és könyörtelen portfoliótisztítás után nagy haszonnal el is adták. (Ennek egyik kellemetlen részlete – írja a Politico cikke –, hogy anno Mnuchinék 27 centnyi fizetéselmaradás miatt akarták elvenni egy 90 éves néni házát. Az idős hölgy ugyanis véletlenül 3 centet írt a csekkre 30 helyett.)

Mnuchin emellett erősen kötődik Hollywoodhoz is. Ezt pedig mi sem mutatja jobban, minthogy 2014 óta aktív producer – 34 filmmel a háta mögött. Többek között az ő patronálása mellett készült a Superman vs. Batman, valamint a legutóbbi Mad Max-film és az Öngyilkos osztag (Suicide Squad) is, hogy az Oscar-díjas Amerikai mesterlövészt már ne is említsük. Az imdb.comon található profiljából pedig még az is kiolvasható, hogy legutóbbi filmjében színészként is feltűnik – stílusosan, mint egy Merrill Lynch felsővezető. Mnuchin emellett elvált ember, volt feleségétől pedig 3 gyermeke van.

A frissen megválasztott elnök egyébként a következő szavakkal méltatta őt néhány hónapja: „Ő egy  igen magas szintű szakember, aki kiterjedt és nagyon sikeres pénzügyi múlttal rendelkezik. Steven példa nélküli tapasztalatot és szakértelmet ad a kampányomnak, ami előnyös a Republikánus Párt számára, és amivel végül legyőzzük Hillary Clintont.”

De vajon mi a véleménye Mnuchinnak az amerikai gazdaság jelenlegi állapotáról? Ez egyelőre rejtély.

A vox.com találgatásai szerint valószínűsíthető – lévén egy igen tehetős bankárról van szó –, egyetért azzal, hogy a gazdagok adóit csökkenteni kell, valamint, hogy az elmúlt évek szigorú pénzügyi regulációit (például a Dodd Frank-törvényt) is jó volna visszabontani. „De ki tudja? Talán a szenátusi meghallgatásán mindannyiunkat meglep majd” – teszi hozzá az elemzés némi cinizmussal.

Mnuchin kinevezése mindenesetre sokaknak azt üzeni, hogy Trump szereti a lojalitást, és hogy az adminisztrációja kesztyűs kézzel nyúl majd a Wall Streethez. A CNN Money aktuális cikke kiemeli, hogy Mnuchin már az elnökválasztási kampányban való részvétele idején nyilvánvalóvá tette, hogy a pénzügyi tárcára pályázik (sőt, mi több, már jövőbeni stábját is elkezdte ott toborozni). Ugyanakkor még csak meggyőződéses republikánusnak sem mondható, hiszen felváltva támogatta a baloldali és jobbolali jelöltek megválasztását az elmúlt nyolc évben. Egy másik pikáns részlet pedig épp a hírhedt Bernard Madoffhoz köti a családot: Steven és a bátyja ugyanis még „pont időben” kivonták (nemrég elhunyt) anyjuk befektetéseit Madoff „piramisjátékából”, emiatt azonban az áldozatok kárpótlásáért (azaz több száz ember több mint 2 milliárd dollárjáért) dolgozó cég később beperelte őket. A bíróság végül ejtette a vádat, mondván, mindez az üzlet bedőlése előtt több mint 2 évvel történt. Ettől függetlenül Mnuchin és testvére akkor nettó 3,2 millió dollárral lett gazdagabb – emlékezett meg a tör-téntekről idén májusban a Bloomberg egyik írása, habár a „hamis profit” összegét Mnuchin eddig nem ismerte el.

Az ismert demokrata szenátor Elizabeth Warren a következőkkel fejezte ki nemtetszését Mnuchin kinevezése hallatán: „Ő a pénzügyi krízis Forrest Gumpja, aki a Wall Street minden létező, aljas praktikáját bemutatta a karrierje során” – idézte a szenátort a Financial Times.

Olvasson tovább: