hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Brexit-nyertesek
Lucky Strike, Johnnie Walker és a milliárdoscsemeték

2016. 07. 14.
Habár június 23. óta másról sem szólnak a gazdasági hírek, mint a britek távozásáról az Európai Unióból, a brit referendum eredményének hatásai még bőven a feldolgozás fázisában vannak. Azon túl, hogy a font rögtön esett a népszavazást követően, és a brit gazdasági kilátások is lefelé módosultak, a lehetséges Brexit-nyertesek és haszonélvezők tábora is egyre népesebb.

A befektetési alapok vezetői például még ma is vitatkoznak azon, hogy a Brexit most jót vagy rosszat tesz-e az üzletnek. A The Guardian is felváltva idézi a szak­avatott portfólió-menedzsereket. A kisebb befektetők például inkább megragadják a Brexit nyomán kialakult volatilitást (változékonyság – a szerk.), mintsem elfutnának előle. Megint mások cégük patinás múltjában bíznak. „A Fundsmith 1912-ben alakult, túlélt két világháborút, a ’33-as válságot és 2008-at is, így bízunk abban, hogy a Brexit sem fogja maga alá temetni” – nyilatkozta Terry Smith a Fundsmisth Equitytől. A 150 milliárd fontot kezelő Prudential szakemberei viszont a „legkeményebb Brexit-szcenárióra” készülnek. Véleményük szerint a font egyre sebezhetőbb lesz, és a brit gazdasági növekedés is 0–1 százalék közé eshet a kilépési folyamat során. De nem ez az egyetlen ellentmondás a témában. Mindeközben a Goldman Sachs ugyanis látványosan felfelé módosította a fogyasztási cikkeket forgalmazó brit óriás, a Diageo és a híres dohányipari vállalat, a British American Tobacco (BAT) várható részvényértékeit.

A Goldmannél tehát arra fogadnak, hogy a közeljövőben mind a Diageo, mind a BAT megerősödhet: a Diageo – az olyan népszerű alkoholos italok exportőre, mint a Johnnie Walker Scotch és a Guinness sör – nyerhet a gyenge fonton, tekintve, hogy az eladásainak 90 százaléka Nagy-Britannián kívül realizálódik. Hasonlóan a BAT, amely többek között a Lucky Strike cigaretta gazdája is: a dohányipari monstrum bevételeinek csupán 1 százaléka származik az Egyesült Királyságból és 20 százalék egész Európából, a hatás tehát ugyanaz – írja a CNNMoney cikke. Ugyanezen a véleményen van a The Wall Street Journal (WSJ) elemzése is. A WSJ kiemeli: azok a luxuscikk-forgalmazók, -kereskedők számíthatnak most előretörésre, amelyek eddig is leginkább az amerikai és ázsiai piacokon voltak sikeresek. De a tisztán brit márkáknak (például Burberry) sem kell nagyon aggódniuk, hiszen a gyenge font miatt szenvedő háztartások is szívesebben vásárolnak majd olcsóbb, „helyi” beszállítóktól, tekintve, hogy az olcsó fizetőeszköz leginkább az importőröknek vág oda.

A Telegraph hasonló írása szintén a gyenge font hatásait vette górcső alá. A britek egyik jogos aggodalma az ország mintegy 100 milliárd fontnyi folyó deficitje, vagyis az az összeg, amit minden évben külföldi forrásokból kell valahogy fedeznie. Persze ennél is közelebbi aggodalmuk az idei nyár, hiszen az üdülésre tervezett költőpénzük is jóval kevesebbet ér majd. Például 1000 font átváltásával a Brexit hatására most csak 1318 dollárt költhet a brit utazó, míg egy héttel korábban még 1500-at is. A britek az üzemanyagárak esetén is emelkedésre számíthatnak, tekintve, hogy az ország nettó importőr ezen a téren, az általános belföldi inflációról nem is beszélve. Márpedig szakértők szerint a font további esése várható.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!