Kereső toggle

Pajor: felemelő élmény volt

Pajor Tamás a Dohány utcai zsinagógában tartott koncertjéről

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nagy sikerű koncertet adott szeptember 5-én a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében a Dohány utcai zsinagógában Pajor Tamás.

A rról már beszéltem, hogy miért és mennyire volt megtisztelő ez a felkérés, de maga a koncert is rendkívül felemelő élmény volt. Volt az egésznek egy speciális ünnepélyessége, emellett egy meghittsége is. Mivel nem hagyományos értelemben vett rockkoncert volt, sem pedig egy kávéház- vagy klubméretű est, ezért sajátos módon kellett megtalálni az utat a közönséghez, de úgy érzem, Isten segítségével sikerült – mondta az eseményről a Heteknek Pajor Tamás, aki egy új felállású zenekarral lépett fel a Zsidó Kulturális Fesztiválon.

„Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam a szakmából és a laikusoktól is. Néha a színpadon ezt nem teljesen érzékeltem, egyfajta megilletődöttség is jelen volt a nézőtéren, de aztán a felzúgó tapsból és rendkívül pozitív fogadtatásból egyértelművé vált számomra, hogy nagyon hat az emberekre” – tette hozzá Pajor Tamás.

A koncert egyediségét többek között az adta, hogy a zenekar vonósnégyessel és akusztikus hangszerekkel adta elő a dalokat, ami azok számára is újszerűen hatott, akik már ismerték az elhangzott műveket. Pajor Tamás a Heteknek azt mondta: számára külön öröm, hogy rengeteg olyan ember volt jelen, aki most látta először élőben színpadon.

„Az a tény, hogy egy magát zsidó-kereszténynek valló személy ilyen módon vállalja keresztény hite mellett a zsidó identitását is, nyilván sokakat elgondolkodtathatott. Ezért hiszem, hogy ez a koncert is hozzájárulhatott ahhoz a hídépítéshez, amelyen már évtizedek óta sokan munkálkodunk” – mondta az énekes-szövegíró.

A koncert előtt a Hit Rádió Hetek Magazinjának nyilatkozva Pajor Tamás hosszan beszélt arról, miért volt különlegesen fontos a számára ez a koncert. „Ebben a közegben nőttem fel, itt hallgattam Salgó rabbit gyerekkoromban, ebben a közegben volt édesanyám Scheiber Sándor nevezetes rabbi tanítványa, Scheiber rabbi áldott meg engem a bar micva alkalmából” – mondta az énekes-szövegíró, aki szerint már maga a Jézushoz való visszatérés is a zsidó gyökerekhez való visszatérés.

„Érthetően a történelem nehézzé tette ennek a megértését, de a Jézushoz való megtérés nagyon is megerősítette bennem a zsidó gyökerek eredeti tartalmát, amitől a megtérésem előtt én inkább menekültem, mintsem közeledtem volna” – nyilatkozta a Hit Rádió Hetek Magazinjának Pajor Tamás. Emlékeztetett rá: a Hit Gyülekezete állásfoglalása ebben nemzetközi szinten ismert. „Németh Sándor nagyon sokat segített nekem abban, hogy a zsidó és a keresztény identitásban a történelemben felépített diszharmóniát teljesen le tudjam vetkőzni, és ez a kettő egy integráns egésszé váljon” – osztotta meg ezzel kapcsolatos élményeit a Hetek Magazin hallgatóival Pajor Tamás.

„Az én zsidó-keresztény identitásom – bármilyen furcsán is hangszik ez a két szó együtt – mégis köztudomású lett, nyilván a Hitközség keretein belül is. Ezért az a tény, hogy számomra itt teret adnak, valamiképpen, legalábbis az én olvasatomban a zsidó kereszténység egyfajta legitimációja is. Legalábbis egy hallgatólagos elfogadás, ami mégiscsak az első századi állapotokra hajaz, ahol a zsidó felekezetek közül az egyik volt a Jézusban hívők irányzata” – mondta a Hit Rádióban Pajor Tamás.

Szerinte „az Izraellel kapcsolatos próféciák nagyon mozgósítják a keresztényeket, de az igazi, szívből jövő keresztény filoszemitizmus túlmutat ezen is”. Pajor Tamás úgy látja: ez utóbbi jóval több, mint  az Izraelt építő zsidóság támogatása. Izrael támogatása „nyilván nagyon hangsúlyos helyen van a keresztény filoszemitizmuson belül”, szerinte „ez a legprogresszívebb ága a keresztény filoszemitizmusnak”. De a filoszemita, a zsidósághoz biblikus módon viszonyuló keresztények, a zsidóság egésze felé tanúsítanak pozitív, baráti és szövetséges viszonyulást”.

Olvasson tovább:

  • Új magyar filmhullám

    Két évadon belül két Oscar és egy Arany Medve. Sok nagy ország is elégedett lenne e kulturális teljesítménnyel, bár a filmet – ahogy a könyvet vagy a verset sem – nem szokás kilowattban mérni. Az érmek meg a kupák is inkább a sportvilágban hasznos mérőeszközök. Mégis a nagy nemzetközi művészeti...
  • Oscar-díjas a Mindenki

    Kettőből kettő. Tavaly ilyenkor még csak álmodozhattunk arról, hogy a Saul fia után jön majd egy újabb magyar alkotás, amelynek köszönhetően 2017 kora tavaszán ismét virraszthat az ország. És tessék! Deák Kristóf szűk félórás filmjének elképesztő sikere nemcsak azért fantasztikus, mert ilyen rövid...
  • A Feltámadott nyomában

    A Clavius (Risen) egy oknyomozás története. A film az ókori Júdea méltán leghíresebb rejtélyébe vonja be nézőjét. Egy római tiszt szemszögéből lehetünk részesei a napoknak, melyek Jézus megfeszítése és mennybemenetele között teltek el.