Kereső toggle

Pajor: felemelő élmény volt

Pajor Tamás a Dohány utcai zsinagógában tartott koncertjéről

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nagy sikerű koncertet adott szeptember 5-én a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében a Dohány utcai zsinagógában Pajor Tamás.

A rról már beszéltem, hogy miért és mennyire volt megtisztelő ez a felkérés, de maga a koncert is rendkívül felemelő élmény volt. Volt az egésznek egy speciális ünnepélyessége, emellett egy meghittsége is. Mivel nem hagyományos értelemben vett rockkoncert volt, sem pedig egy kávéház- vagy klubméretű est, ezért sajátos módon kellett megtalálni az utat a közönséghez, de úgy érzem, Isten segítségével sikerült – mondta az eseményről a Heteknek Pajor Tamás, aki egy új felállású zenekarral lépett fel a Zsidó Kulturális Fesztiválon.

„Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam a szakmából és a laikusoktól is. Néha a színpadon ezt nem teljesen érzékeltem, egyfajta megilletődöttség is jelen volt a nézőtéren, de aztán a felzúgó tapsból és rendkívül pozitív fogadtatásból egyértelművé vált számomra, hogy nagyon hat az emberekre” – tette hozzá Pajor Tamás.

A koncert egyediségét többek között az adta, hogy a zenekar vonósnégyessel és akusztikus hangszerekkel adta elő a dalokat, ami azok számára is újszerűen hatott, akik már ismerték az elhangzott műveket. Pajor Tamás a Heteknek azt mondta: számára külön öröm, hogy rengeteg olyan ember volt jelen, aki most látta először élőben színpadon.

„Az a tény, hogy egy magát zsidó-kereszténynek valló személy ilyen módon vállalja keresztény hite mellett a zsidó identitását is, nyilván sokakat elgondolkodtathatott. Ezért hiszem, hogy ez a koncert is hozzájárulhatott ahhoz a hídépítéshez, amelyen már évtizedek óta sokan munkálkodunk” – mondta az énekes-szövegíró.

A koncert előtt a Hit Rádió Hetek Magazinjának nyilatkozva Pajor Tamás hosszan beszélt arról, miért volt különlegesen fontos a számára ez a koncert. „Ebben a közegben nőttem fel, itt hallgattam Salgó rabbit gyerekkoromban, ebben a közegben volt édesanyám Scheiber Sándor nevezetes rabbi tanítványa, Scheiber rabbi áldott meg engem a bar micva alkalmából” – mondta az énekes-szövegíró, aki szerint már maga a Jézushoz való visszatérés is a zsidó gyökerekhez való visszatérés.

„Érthetően a történelem nehézzé tette ennek a megértését, de a Jézushoz való megtérés nagyon is megerősítette bennem a zsidó gyökerek eredeti tartalmát, amitől a megtérésem előtt én inkább menekültem, mintsem közeledtem volna” – nyilatkozta a Hit Rádió Hetek Magazinjának Pajor Tamás. Emlékeztetett rá: a Hit Gyülekezete állásfoglalása ebben nemzetközi szinten ismert. „Németh Sándor nagyon sokat segített nekem abban, hogy a zsidó és a keresztény identitásban a történelemben felépített diszharmóniát teljesen le tudjam vetkőzni, és ez a kettő egy integráns egésszé váljon” – osztotta meg ezzel kapcsolatos élményeit a Hetek Magazin hallgatóival Pajor Tamás.

„Az én zsidó-keresztény identitásom – bármilyen furcsán is hangszik ez a két szó együtt – mégis köztudomású lett, nyilván a Hitközség keretein belül is. Ezért az a tény, hogy számomra itt teret adnak, valamiképpen, legalábbis az én olvasatomban a zsidó kereszténység egyfajta legitimációja is. Legalábbis egy hallgatólagos elfogadás, ami mégiscsak az első századi állapotokra hajaz, ahol a zsidó felekezetek közül az egyik volt a Jézusban hívők irányzata” – mondta a Hit Rádióban Pajor Tamás.

Szerinte „az Izraellel kapcsolatos próféciák nagyon mozgósítják a keresztényeket, de az igazi, szívből jövő keresztény filoszemitizmus túlmutat ezen is”. Pajor Tamás úgy látja: ez utóbbi jóval több, mint  az Izraelt építő zsidóság támogatása. Izrael támogatása „nyilván nagyon hangsúlyos helyen van a keresztény filoszemitizmuson belül”, szerinte „ez a legprogresszívebb ága a keresztény filoszemitizmusnak”. De a filoszemita, a zsidósághoz biblikus módon viszonyuló keresztények, a zsidóság egésze felé tanúsítanak pozitív, baráti és szövetséges viszonyulást”.

Olvasson tovább: