hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Merre tovább?
Elindult a Fidesz Néppártból való kizárása

2019. 03. 07.
Szerdáig az Európai Néppárt (EPP) tizenhárom tagpártja jelezte, hogy kizáratná a Fideszt a legnagyobb európai pártcsaládból. A 79 pártot tömörítő EPP szabályzata szerint már hét kezdeményező esetén el kell indítani az eljárást, így jelen esetben sem tehetnek mást: Joseph Daul, az EPP elnöke egy keddi interjúban jelezte: a néppárt következő, március 20-i ülésen napirendre veszik a Fidesz kizárását, vagy tagságának felfüggesztését. Daul az interjúban egyértelművé tette álláspontját: Van egy határ, és Orbán Viktor a Soros-Juncker plakátokkal átlépte a vörös vonalat. 

A magyar kormánypártra nehezedő nyomást kedden Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője és egyben csúcsjelöltje is fokozta: hárompontos ultimátumot adott Orbán Viktornak: a Fidesz csak abban az esetben maradhat az EPP-ben, ha Orbán „azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát", bocsánatot kér az EPP tagpártjaitól, és biztosítja a Közép-európai Egyetem (CEU) megmaradását Budapesten. Weber a hónap végéig adott végső határidőt a Fidesznek.

A magyar kormány már előzőleg jelezte, hogy március 15-ig lecserélik a Soros-Juncker plakátokat: Soros marad, Junckert, az Európai Bizottság elnökét azonban a baloldal csúcsjelöltje, Frans Timmermans váltja a képeken. A bocsánatkérést ugyanakkor nem tartják realitásnak. Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője az ATV-ben azt mondta: különböző néppárti politikusok között mindig is zajlottak viták fontos kérdésekben, így számukra a március 20-i ülés kiváló alkalom lesz, hogy a kifejtsék álláspontjukat. Deutsch ismét elmondta, hogy a magyar kormánypárt szerint Európa elsőszámú sorskérdése az ide irányuló migránsáradat, tehát ez az ügy a közelgő Európai parlamenti választások legfőbb tétje. A képviselő emlékeztetett rá, hogy egy az Európai Bizottság által készített felmérés szerint a 27 uniós tagállam 300 millió választópolgárának 75 százaléka szerint a legfontosabb kérdés a migrációs válság.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!