Kereső toggle

Fővárosi ki mit tud

Ki lesz Budapest első embere?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Idén két fontos választás is lesz: májusban az Európai Parlament összetételéről dönthetnek a polgárok, míg ősszel a hazai önkormányzati választásokra kerül sor, ahol a településeket vezető testületekről és a polgármesterek személyéről voksolhatunk.

Utóbbiakat – köztük a főpolgármestert is – 1994 óta közvetlenül választhatjuk meg, így Budapest első embere az egyik legnagyobb legitimációval rendelkező politikus. Az utóbbi hat választás átlagos szavazatszáma több mint 650 ezer, de például 2006-ban 773 ezer fővárosi élt a szavazati jogával.  

Tarlós István eddig háromszor indult el a főpolgármesteri címért: a legtöbb szavazatot, közel 350 ezret 2006-ban kapta, ám akkor nem tudott győzni, mert a szabaddemokrata Demszky Gábor a maga 362 ezer szavazatával egy hajszállal megelőzte. 2010-ben viszont fölényesen nyert Tarlós: 321 ezer szavazatot szerezve nagyon megverte a szocialista Horváth Csabát, aki csupán 178 ezer voksot gyűjtött. Tarlós 2014-ben kapta a legkevesebb szavazatot,

290 ezret, ám így is jelentős fölénnyel őrizte meg pozícióját a 210 ezer szavazattal második helyre befutó Bokros Lajossal szemben. Tarlós mindhárom indulásánál kimutatható, hogy a későbbi győztes a saját oldalán egyedüli jelölt volt: amikor 2006-ban Tarlós veszített, a jobboldalról nemcsak ő indult (függetlenként, de Fidesz–KDNP támogatással), hanem az MDF-es Katona Tamás és a MIÉP-es Zsinka László is. Utóbbi két politikus összesen 57 ezer szavazatot nyert, miközben Tarlós csak 13 ezer szavazattal maradt el Demszkytől. Közös jobboldali jelöltként szinte bizto-san ő győzött volna. 2010-ben Tarlós közel 54 százalékkal nyert, így akkor is ő lett volna a győztes, ha csak egy vetélytársa van (három volt), 2014-ben azonban 49 százalékkal lett befutó, ami azt jelenti, hogy – matematikai alapon – amennyiben nem négy, hanem csak egy ellenzéki kihívója lett volna, elvileg az legyőzhette volna.

A matematikai esély                  

Ezt a matematikai esélyt próbálja megragadni az ellenzék idén: terveik szerint ősszel egyetlen kihívót indítanának Tarlóssal szemben, és hogy ki legyen ez a személy, azt előválasztással döntik el. A folyamat már zajlik, az első részeredmény két héten belül megszületik. Azért beszélünk részeredményről, mert a folyamat kissé bonyolult. Az, hogy ki legyen a baloldal jelöltje, Karácsony Gergely (Zugló polgármestere, az MSZP és a Párbeszéd 2018-as miniszterelnök-jelöltje) és Horváth Csaba (az MSZP budapesti frakcióvezetője) közöttdől el. Három nyílt vitát követően február 4-ére ígérnek eredményt, azt követően kettejük közül a győztes megy tovább, a vesztes – az ígéret szerint – beáll mögé. A nyár folyamán jön a következő kör, ahol a baloldal jelöltje megmérkőzik a Liberálisok jelöltjével, Sermer Ádámmal, és a független Puzsér Róberttel, aki az LMP, a Jobbik és a Momentum támogatását is kéri. A furcsa konstrukciót tulajdonképpen Puzsér kényszerítette ki. A Hír TV korábbi műsorvezetője – aki, ellentétben Horváthtal és Karácsonnyal, semmilyen politikai teljesítménnyel és városvezetői tapasztalattal nem rendelkezik – tavaly október 11-én, néhány órával azután, hogy Tarlós István bejelentette indulását, közölte: ő is elindul a versenyben, fő célja pedig az „élhető Budapest megteremtése”. Ugyanakkor – politikai amatörizmusát igazolva – Puzsér azt is rögtön leszögezte, hogy „Tarlós István jó eséllyel 2019-ben is győzni fog”. Hogy tovább erősítse a róla kialakult zavaros képet, Puzsér annak a három pártnak is beszólt, amelynek a támogatását kéri.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: