Kereső toggle

Túlóra ajándékba

Emeléssel oldaná meg a munkaerőhiányt a kormány

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Évente 400 óra pluszmunka, amit extrém esetben három év múlva fizetnek ki, vagy ki sem fizetik. Nagyjából ezt tartalmazza a Munkatörvénykönyvének módosítása, amit feltehetőleg napokon belül megszavaz a parlamenti többség. A kormány szerint a változást a Magyarországon termelő külföldi gyárak kérték a munkaerőhiány miatt.

 

Közel 4,4 millió ember dolgozik foglalkoztatottként a Központ Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint. Ez azt jelenti, hogy közvetlenül 4,4 millió embert érinthet a Munka Törvénykönyve legújabb módosítása. Az ellenzék által csak rabszolgatörvényként emlegetett új szabályt még nem szavazta meg a parlament, ám az elmúlt hetek történései alapján okkal feltételezhető, hogy – akár már hétfőn – megszavazza.

A módosítás lényege: az eddigi 250 órás éves túlórakeretet 400 órára emelik, a túlóra elszámolására és kifizetésére pedig extrém esetben csak három év múlva kerülne sor, ha egyáltalán sor kerül, ugyanis a törvény szövege alapján a munkaadó úgy is trükközhetne, hogy ne kelljen kifizetnie a pluszmunkát.

A változtatást külföldi multinacionális cégek kérték, közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter november 26-án. A miniszter szerint „a rendkívül alacsony munkanélküliségből adódó kihívások miatt az itteni vállalatok már régóta kérték, hogy biztosítsák nekik: megnövekedett beruházásaikhoz a szükséges munkaerő rendelkezésre fog állni." A „rendkívül alacsony munkanélküliség” valójában az egyre súlyosbodó munkaerőhiányt jelenti, ami már veszélyezteti a termelést. A nyilatkozat idején Észak-Rajna-Vesztfáliában tárgyaló Szijjártó azt is elmondta, hogy a német cégek egyértelműen kedvezően fogadták a magyar kormány módosító javaslatait, melyekkel fenn lehet tartani a beruházási kedvüket. Az észak-rajna-vesztfáliai vállalatok alapvetően a magyar autóipar megújításában vesznek részt, Magyarországon 49 ezer embernek adnak munkát, éves szinten több mint 11 milliárd eurónyi forgalmat bonyolítanak le.  A teljes magyar, pontosabban magyarországi autóipar már a 28 százalékát adja a teljes feldolgozóipari kibocsátásnak.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: