Hetek Univerzum
Veszprém: dráma és diadal
Marian Kozma tragédiájának árnyékában is győzni tudott az MKB

Fotó: Papp László

Veszprém: dráma és diadal
Marian Kozma tragédiájának árnyékában is győzni tudott az MKB
2009. 02. 21.
Vasárnap diadalmas és egyben szívszorító jelenetek tanúja lehetett az a több mint háromezer szurkoló, aki kilátogatott a Veszprém Arénába. Az MKB-Veszprém csapata – amely a tragikus események folytán három játékosát is nélkülözni volt kénytelen – kétgólos győzelmet aratott a spanyol León ellen a Bajnokok Ligája középdöntőjében.  (2009.02.20.)

Azt, ami az elmúlt napokban Veszprémben történt, azok is nehezen dolgozzák fel, akik a hírekből értesültek a tragédiáról. Belegondolni sem jó, hogy a közvetlenül érintettek min mentek keresztül Marian Cozma meggyilkolása és két társa megsebesítése kapcsán. Fokozottan igaz ez a csapattársakra, akiknek ráadásul a soron következő Bajnokok Ligája találkozójukra is készülniük kellett. Nem véletlen, hogy az MKB-Veszprém gárdája a tragédia másnapján képtelen volt edzeni, elmondásuk szerint kibeszélték és kisírták magukat. Kedden némi focival próbálták mozgatni a csapatot. Kézilabda csak szerdától kezdődhetett, ám a felkészülést megszakította a temetés napja, ugyanis az összes játékos ott akart lenni vezetőikkel együtt a bukaresti szertartáson. Itt már bárki számára világos lehetett, hogy ez a társaság emberségből példát mutat. 

A sport oldaláról nem tudhattuk, mit hoz a hétvégi mérkőzés, hiszen az ellenfél, a spanyol León csapata, a világ egyik legjobb bajnokságának élmezőnyéhez tartozik.

A mérkőzést megelőzően egy szurkolók által szervezett emlékmenet vonult át a városon a gyilkosság helyszínétől a csarnokig. A szervezők mindenkit kértek, hogy a felvonulás politikától mentes, csendes legyen. Milyen érdekes, hogy ha ezt a szurkolói klub kéri az emberektől, mindenki kötelező érvényűen betartja, mert a 4-5 ezres tömeg, amelyik a viharos szélben fontosnak tartotta, hogy részt vegyen a megemlékezésen, szintén példát mutatott, talán az egész magyar közéletnek. Nemcsak a sportbarátok érezték szükségesnek a tiszteletadást, hanem a város többi polgára is. Ebből is látszik, hogy a kézilabda nagyon más, mint a futball – és nem csak a labda mérete és az eltérő játékszabályok miatt.

Aki járt már nemzetközi mérkőzésen, láthatta, hogy a különböző csapatok drukkerei gyakran az ellenfelek mezeit és sálait is viselik, és kerítés nélkül tudnak egymás mellett végignézni, szurkolni meccseket. A szünetben pedig együtt söröznek, sztoriznak, miközben a kivetítőn megjelenő fotókon mulatnak, amin az összeborulások láthatók. A hazai mérkőzéseken egyszerű szurkolóként sokáig nem volt teljesen érthető, miféle zöld-sárga zászló lobog sok MKB-ultrán. Azután kiderült, hogy a Celje szurkolói rendszeresen ellátogatnak Veszprémbe, hogy buzdítsák a Mocsai-alakulatot – persze, ha éppen nem ellenük játszik a csapat.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!