hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ősi ünnep új ruhában
A Valentin-nap másfél évezredes története

2015. 02. 12.
Néhány évtizede Magyarországon is erőteljesen érzékelhető az a szándék, hogy a Nyugat-Európában és az USA-ban már régóta tömegeket megmozgató Valentin-napot itt is a szerelmesek elfogadott ünnepnapjává tegyék. Az ünnep Amerikából átvett elnevezése elhomályosítja, hogy itt a katolikus egyház egyik sok évszázados ünnepének, a Szent Bálint-napnak egy sajátos változatáról van szó. Ebben a formájában lerázott magáról minden addigi egyházi értelmezést, és visszanyerte azt az ősi pogány szerelemvarázsló és érzéki jellegét, amellyel már akkor is rendelkezett, amikor több mint másfél ezer évvel ezelőtt a katolikus egyház vallásos formába öltöztetve, megszelídítve befogadta saját ünnepei közé.

A mai Valentin-nap eredete több áttétellel a pogány Római Birodalom Lupercalia ünnepére vezethető vissza. Ez termékenységvarázsló és az emberek megtisztulását célzó ünnepség volt, melyet minden évben február 15-én tartottak. Szorosan kapcsolódott hozzá a szintén termékenységet biztosító Faunus isten kultusza. Luperca a római mitológiában egy farkas formájú istenség volt, az ő tiszteletére a Luperci nevű papok kecskét áldoztak, amely a termékenység jelképe volt. Az állat bőréből vékony szíjakat hasítottak, ezt nevezték februának, ezzel áll összefüggésben a február hónap elnevezése.

A Lupercalia ünnep során a Lupercik körbefutották a Palatinus dombot, s közben a kecskebőrből hasított februával megcsapkodták a közelükbe kerülő nőket azzal a mágikus céllal, hogy azok megtisztuljanak és termékennyé váljanak. Ezekhez a napokhoz kapcsolódott Junó istennőnek, a házasság pártfogójának az ünnepe is. Ekkor fiatal lányok Junó templomába mentek, hogy ott szerelmi jóslatot kapjanak majdani szerelmesük kiválasztásához. A köznép fiatal férfijai ugyanezen napon egy korsóból a még hajadon lányok neveit húzták ki. Az így létrejött párok ezt követően együtt jártak arra várva, hátha beleszeretnek egymásba.

A római katolicizmus a Nagy Konstantin-i fordulat után a 4. században államvallássá vált, és a hivatalos egyház élvezte az állam teljes támogatását, mégsem tudott megbirkózni a formálisan kereszténnyé lett lakosság körében masszívan tovább élő pogány ünnepekkel, köztük a februári szerelemvarázsló ünnep hagyományaival. A klérus ez esetben is hiába törekedett arra, hogy az emberek ne varázslással, pozitív célú mágikus rítusokkal akarják biztosítani maguknak a sikeres életet, egészséget, termékenységet, áldott kapcsolatokat, sőt a lelki, szellemi megtisztulást, ezért a hivatalos egyház ezúttal is csak a pogány szokások keresztényesítését tudta megkísérelni  Ezt a célt szolgálta Szent Bálint (latinul Valentinus) február 14-re helyezett egyházi ünnepe.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!