hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A karácsonyi fegyverszünet: amikor az emberség és a hit túllépett a propaganda elnyomásán
A karácsonyi fegyverszünet: amikor az emberség és a hit túllépett a propaganda elnyomásán

Belga hagyományőrző csoportok korhű ruhában imitálják az elhíresült angol–német futballmeccset a fronton.(Fotó: AP / Virginia Mayo)

2020. 12. 22.
Az első világháború éveire kétségtelenül a borzalmak korszakaként emlékeznek. Éppen emiatt tanulságos és reménykeltő olyan epizódokat megismerni belőle, melyek ebben a sötét időszakban is az emberség fényét hozták. 

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Ezek közé tartozott az úgynevezett karácsonyi fegyverszünet, amikor is katonák csoportjai békét teremtettek a front több pontján is annak ellenére, hogy a felsőbb vezetés ezt ellenezte. A hivatalos, politikai ellenségképet félretéve számos helyen beszélgetésbe elegyedtek az ellenkező táborral, megajándékozták egymást, közösen ettek, játszottak vagy együtt imádkoztak. Olyan fegyverszünet volt ez, amely hivatalosan nem létezett a politikai és katonai hatalmak részéről, némelyek mégis érvényre juttatták, és – ugyan rövid ideig – békével, emberséggel legyőzték a háborút. Rájuk emlékezik szívesen az utókor, akik a konfliktust mélyítő, agresszív propaganda által elnyomott légkörben is próbáltak emberek maradni.

Élni és élni hagyni

 Európa vezetői először a „mire a levelek lehullanak győztesen tértek haza”, később a „karácsonyra otthon leszünk” szlogenekkel hergelték bele az embereket a harcba, így áltatva őket a háborúval kapcsolatban. Ezáltal az első világháború a tömeges hitetésnek is egy szomorú példája, eredménye pedig a könyörtelen állóháború, értelmetlen rohamok és a kínzó semmittevés volt a szünetekben éveken át.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!