Kereső toggle

Kulcskérdés

Szövetségest keres Orbán Viktor

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egészen újszerű és szokatlan hangvételű beszédet tartott a magyar miniszterelnök az MCC migrációs konferenciáján, ami egészen új alapokra helyezi a májusi európai parlamenti választások tétjét.

 

Valakinek jönni kell, mert most még egy darabig kitartunk, de ez nem mehet így az idők végezetéig – fogalmazott Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Mathias Corvinus Collegium (MCC) március végi migrációról szóló konferenciáján, amelyen a világ minden tájáról érkeztek politikusok, szakértők és aktivisták. A miniszterelnök Nicolas Sarkozy volt francia államfő után felszólalva beszélt arról, hogy szerinte természetellenes helyzet az, hogy egy ilyen kicsi ország játssza a vezető szerepet a migrációs vitában. Úgy fogalmazott, Magyarország számára kulcskérdés, hogy jöjjön végre egy nagy ország, amelyik ugyanazt mondja, és ugyanúgy mondja, mint a magyar kormány. „Az energiáink végesek” – tette hozzá egy olyan politikai helyzetben, amiben valószínűsíthető, hogy a Fidesz- sorozatban a negyedik európai parlamenti választását is toronymagasan megnyeri.

Fogyatkozó szövetségesek

Világos, hogy az Európai Néppárt részéről akár taktikai, akár számító lépésből, de tapasztalható egy egészen intenzív középre, balra tolódás, ami szükségszerűen együtt jár azzal is, hogy a korábbi nagy hatalmú támogatók, mint a pártelnök Joseph Daul vagy éppen a csúcsjelölt Manfred Weber most már nem védelmezői, hanem inkább hangos kritikusai a magyar kormánynak. Sőt, a bajor politikus odáig ment a kampányban, hogy az euroszkeptikusnak bélyegzett erőket „jobbos tökfejeknek” nevezte, és indítványozta, hogy a megemlített formációk egyáltalán ne kapjanak uniós támogatást. (Olyan európai pártokról beszélünk az AfD és Le Pen közössége esetében, akikre a legutóbbi EP-választáson közel hétmillió uniós polgár szavazott.) De Weber még ennél is tovább ment, és a 7-es cikkely alapszerződésben rögzített menetére fittyet hányva szólította fel az Európai Tanács elnökét, Donald Tuskot, hogy lépjen már valamit a renitens Lengyelország és Magyarország ügyében. Mondta ezt az az ember, aki pár éve még hasonló eljárások során védelmébe vette a magyar kormányt, és aki a Fidesz felfüggesztése ellenére formálisan még mindig párttársa és kvázi politikai szövetségese a magyar néppárti képviselőknek.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: