hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nincs válasz

2012. 11. 14.
Lényegét tekintve egyszerű kérdést tett fel hétfő délután a parlamentben Harangozó Tamás szocialista képviselő Orbán Viktornak, noha kétségtelenül messziről vezette fel, hiszen emlékeztetett rá, hogy a miniszterelnök a nyolcvanas években még harcolt a diktatúra ellen, ma pedig – mint hivatalos útjai is jelzik – „beteges vonzalmat érez” a keleti önkényuralmak iránt, de végül csak nekiszegezte: „Önnek ma semmit nem jelent a szabadság?” Mire Orbán azonmód megsértődött. Figyelmeztette Harangozót, hogy a parlament nem a személyes sértegetések színhelye (mintha bizony ebben az ülésteremben éppen a Fidesz honatyái még sohasem gyalázkodtak volna), és legott kikérte magának, hogy „az egykori kommunista párt utódszervezetének képviselői oktatgassanak minket”. Nem volt ebben semmi meglepő, hiszen tudjuk, hogy a mai magyar jobboldal prominensei minden baloldaliban automatikusan bolseviket látnak, de lássuk be, ezen a színvonalon nincs sok értelme a diskurzusnak.

A méltányosság azonban megkívánja, hogy leszögezzük: a szocialista politikus hibát vétett a kérdésben, amikor Orbán „beteges” vonzalmáról beszélt. Bízvást használhatott volna más kifejezést; ha például különösnek vagy akár furcsának nevezi a diktatúrák sorozatos meglátogatását, a miniszterelnök nem tudott volna olyan könnyen rátalálni a nemes felháborodás hangjára. Harangozó csakugyan ildomtalan módon fogalmazott, és nem gondolta meg, hogy ezzel egyrészt átveszi politikai ellenfelei oly gyakorta használt, és okkal elítélt stílusát, másrészt kibúvót kínál Orbánnak.

Aki persze jó érzékkel látta meg a lehetőséget, hogy a maga szokott módján ledorongolja a képviselőt. A pontos fogalmazásnak vannak előnyei, mondta tanárosan, majd némi hatásszünet után így folytatta: „A nyolcvanas években én nem a diktatúra ellen harcoltam. Hanem azok ellen, akik csinálták. Az Ön párttársai ellen.” Dörgő taps a kormánypárt soraiban.

Csakhogy itt mégsem stimmel valami. Mármint attól eltekintve sem, hogy a harmincas éveiben járó Harangozó Tamásnak akkor sincs semmi köze az egykori állampárthoz, ha Orbán megint egyszer megkísérli ráragasztani az MSZP-re az utódpártiság bélyegét. Mert a kormányfő vallomása – a pontos fogalmazás szándéka ellenére – nemigen értelmezhető. Hogy érti azt, hogy nem a diktatúra, hanem a diktatúrát „csinálók” ellen harcolt? Első megközelítésben ez fából vaskarika: a diktatúra soha nem választható el létrehozóitól és működtetőitől. Egy absztrakt hatalom ellen nem lehet harcolni, csak konkrétan azok ellen, akik megtestesítik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!