hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bitcoin 2018: folytatódik az aranyláz?
A méregdrága semmi

2018. 01. 04.
A legutóbbi Bitcoin írásom (Kripto aranyláz. Hetek, 2017. október 20.) óta az árfolyam két hónap alatt majdnem A háromszorosára ment fel, majd az év utolsó hetében meredeken csökkent, de az egész évet tekintve így is rendkívüli növekedést ért el a kriptovaluta. Sokan kérdezik, vajon mi ez a sztori? Normális, amit látunk? Mi várható 2018-ban? BEFektessük a pénzünket vagy ne? fektessük be? Ezekre a kérdésekre keresem én is a választ.

Ahhoz, hogy megértsük, hogy egy pénznek mitől is van értéke, menjünk egy kicsit vissza az időben, és vizsgáljuk meg, hogy hogyan is alakult ki a ma használatban lévő pénz. Az emberek kezdetben mindent meg tudtak termelni saját maguk és családjuk számára, hiszen kisebb-nagyobb közösségekben (családok, nemzetségek) éltek, mezőgazdasággal, állattartással, vadászattal, halászattal fenn tudták tartani az életüket. Egyes termékeket bizonyos csoportok nem tudtak előállítani, de szükségük volt rá, így elkezdték elcserélni egymás között az árukat, ezt hívjuk árucserének.

Két nehézsége volt ennek a rendszernek, egyrészt megtalálni a cseréhez a megfelelő partnert, másrészt meghatározni a két áru egymáshoz kifejezett értékét. A fenti két problémát úgy küszöbölték ki, hogy kerestek egy olyan árut, ami általánosan elfogadott, érték­­álló, eltartható, könnyen szállítható, kisebb egységekre osztható és ezt az árut úgynevezett közbülső termékként használták. Minden más portékának az értékét ennek az árunak az értékében fejeztek ki, ezt hívták árupénznek. Ilyen volt például a só, de a bors és más fűszerek is.

Ilyen volt eddig a pénz

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!