hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem adják magukat
A terror hatása a piacokra

2016. 04. 07.
A márciusi brüsszeli merényletekre a piacok viszonylag kimérten és higgadtan reagáltak: Amerikát és Ázsiát is a „csendes kereskedés” jellemezte. Habár több nemzetközi tőzsdeindex eséssel nyitott utána, 1-2 nap alatt vissza is tornázták magukat. A piacokat tehát egyelőre nem viselte meg túlzottan a támadás, mintha már maguk is tanultak volna a közelmúlt eseményeiből.

Az elmúlt évtizedekben számos tanulmány vizsgálta a terrortámadások tőzsde­piacokra gyakorolt hatását. A vizsgálatok egy része a nemzetközi piacokra koncentrált, mások a helyi tőzsdék, illetve különböző, a támadások által érintett ágazatok piaci reakcióit vették górcső alá. Az idevágó elemzések mind megegyeznek abban, hogy a terrortámadások többsége nem gyakorol jelentős negatív hatást a nemzetközi tőzsde­pia­cokra. Ha az árváltozásakat összehasonlítjuk a hasonlóan előre nem jelezhető természeti katasztrófák, földrengések okozta változásokkal, a terrorcselekményeket követően sokkal kisebb és rövidebb ideig tartó kilengések tapasztalhatók. Általánosságban elmondható, hogy az árfolyamok esetenként még aznap, de legfeljebb pár napon belül helyreállnak – összegezte az eddigi tapasztalatokat Dirk Brounen, a rotterdami Erasmus University pénzügyi menedzsmentre szakosodott kutatója.

Nagyobb elmozdulások tapasztalhatók azonban, ha a helyi piacokat, vagy ha a támadások által közvetlenül érintett ágazatokat vizsgáljuk. A pénzpiacok a terrortámadásra általában hirtelen reagálnak, de ugyanolyan hirtelen helyre is állnak, ahogy az üzleti élet menete is helyreáll. Ez alól kizárólag 2001. szeptember 11-e jelentett kivételt, amelynek jelentős hosszútávú hatása volt. A pánik a tőzsdét sem hagyta érintetlenül. A támadást követően a Wall Street felfüggesztette a kereskedést, hiszen a New York-i tőzsde csupán pár háztömbre helyezkedett el a World Trade Centertől. Három nappal később, amikor újra kinyitott a tőzsde, a Dow Jones több mint 7 százalékpontos csökkenéssel kezdett.

A 9/11-es támadásokat követően a tőzsdék vesztesége megközelítette az USA GDP-jének 10 százalékát, míg egyes szektorokban az árcsökkenés a 40 százalékot is elérte. A piacok egy hónap elteltével sem álltak helyre. A talpraállás csupán a „piaci rendszerkockázatok kiigazítása után” történt meg. Mára azonban a tőzsdék jobbára már beárazzák az esteleges terrortámadások következményeit.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!