Kereső toggle

Mire tanít a 80 éves Monopoly?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az igen népszerű játék feltalálója egy munkanélküli amerikai volt, aki ötletével egy csapásra multimilliomossá vált a nagy gazdasági világválság idején. Azóta a híres társasjátékból több változatot is piacra dobtak. Napjainkra évente 240 millió példány talál gazdára világszerte: eddig 107 országban 37 nyelvre fordították le.A forgalmazó Hasbro számításai szerint a Föld lakói közül 750 millióan játszottak már az ingatlankereskedelmi társasjátékok klasszikusával.

1934-et írtak, amikor a pennsylvaniai Charles Darrow összejött hétvégenként állástalan sorstársaival, hogy együtt vészeljék át nyomasztó szabadidejüket. Darrow nem tudta kiverni a fejéből az óceán partján, Atlantic Cityben eltöltött korábbi szebb időket: lerajzolta egy téglalapra házakkal, hotelekkel, parkolókkal, bankkal. Egy nyomdász ismerőse segítségével összehozott néhány kezdetleges példányt, amelyeket már áruba is tudott bocsátani kisebb üzletekben, de rájött, hogy ezzel nem sokra megy. Felkereste hát az USA legnagyobb társasjátékgyárát, a Parker Brotherst, hogy eladja találmányát. Ám a játékgyár nem mutatott érdeklődést a Monopoly iránt, ráadásul 52 elemi hibát is felfedeztek benne.

Mindez azonban nem szegte Darrow kedvét, keresett egy nyomdát, és saját maga kezdte értékesíteni a játékot, igaz, mindössze két dollárért. Pár hónap múlva karácsony előtt jött azután az átütő siker: ötezer darabot úgy elkapkodtak, mint a cukrot, és rendelések ezrei érkeztek be. Darrow ekkor úgy döntött, ideje kitörni és újra megkörnyékezni a Parker Brotherst, ahol ezúttal már szívesen fogadták. A szerződéskötést követően a társasjáték szinte napokon belül ellepte Amerikát. Az eredeti verzióban egyébként Atlantic City sokat érő utcáira licitálhattak a játékosok, a világhódító út során később London, Párizs és megannyi város ingatlanjaival gazdagodhattak a „befektetők”.

Röviden így lett Darrow fiatalon az első társasjáték-milliomos: 46 éves korára akkora jövedelemre tett szert, hogy visszavonult egy pennsylvaniai farmra, ahol 1967-ben hunyt el. Bár az imperializmus jelképe túlélte a szocializmust, több országban más néven, sajátos szocialista verzióban jelent meg. Hazánkban például a két világháború között Capitaly néven honosodott meg, de 1952-ben betiltották. A szocialista verziója a jól ismert Gazdálkodj okosan! lett. Három országban még ma is tiltólistán van: Kínában, Észak-Koreában és Kubában.

Oszd meg a befektetéseid kockázatát!

A Monopoly alapfokon megtanít a pénz kezelésére, a helyes gondolkodásra a pénzügyi és befektetési döntésekben, hogy aztán azokat a való életben is alkalmazni tudjuk.

A társasjátékban vagyont szerzünk házak, hotelek megvételével, és bérleti díjat számítunk fel, amikor egy másik játékos az ingatlanunk mezőjére lép. Ha több pénzt szeretnénk, több forrásból kell bevételt szereznünk. Nem jó feltenni mindent egy lapra. Amikor egyre több különféle ingatlant veszünk, akkor lényegesen kiegyensúlyozottabb és változatosabb portfóliónk lesz, szétterítve a vagyonunkat különféle pénzügyi eszközök között. A való életben ez úgy működik, hogy a pénzünket befektetési eszközökben helyezzük el, például egy részét befektetési alapokban, a másik részét államkötvényekben. A befektetési alapoknak némileg bizonytalanabb a hozamuk, ám nagyobb lehet az elérhető nyereség, az államkötvények pedig garantált kamatot fizetnek, kevesebbet lehet nyerni velük, viszont a kockázatuk minimális. A befektetéseinknek ez a megosztása, a több lábon állás segít csökkenteni a váratlan külső tényezők, világpiaci események hatásának kockázatát.

Kezeld jól a vagyonodat!

A győztes általában az, aki a legkielégítőbben menedzseli sokféle vagyonát. Ha nem őrzünk meg elég készpénzt a játék során adódó költségekre, akkor bajba kerülhetünk, és rákényszerülhetünk az ingatlanunk eladására vagy jelzálogosítására. Másrészt viszont a játék megnyerése nem lehetséges úgy, hogy minden vagyonunk kizárólag készpénzben van. Szükség van befektetésekre és kockázatra, hogy épületeket vegyünk vagy ingatlanokat fejlesszünk. A befektetésben is úgy nyerhetünk, ha a vagyonunkat jól kezeljük, ezáltal a lehetőségeinkhez képest a legjobb növekedést tudjuk elérni, miközben folyamatosan számítunk rendkívüli helyzetekre is. Váratlan események bármikor jöhetnek, s ilyenkor azonnal szükségünk lehet készpénzre. A befektetéseink egy részének tehát olyannak kell lennie, ami kamatveszteség nélkül feltörhető. Befektetési jegyeinket napi árfolyamon – tehát hozamveszteség nélkül – el tudjuk adni, de fix futamidejű lekötéseink (lekötött betét, államkötvény) lejárat előtti feltörése esetén elveszítjük a teljes kamatot vagy annak egy részét.

Költs okosan, az adósságok kerülésével!

Általában az az egyik legnagyobb hiba, amit a játékosok elkövetnek a Monopolyban, hogy amint körbehaladnak a táblán, mindent megvesznek azokon a mezőkön, amikre éppen léptek. Bár a játék megköveteli, hogy lehetőségeinkhez képest minél több bérletidíj-bevételünk legyen a különféle ingatlanok birtoklásával, a magas fenntartási kiadások a játék elvesztéséhez vezethetnek. Rákényszerülünk a jelzáloghitelre, hogy növeljük a készpénzünk mennyiségét, ennek eredményeként pedig elveszítjük a lehetőségét, hogy ezen ingatlanokra bérleti díjat szedjünk. Az összes pénz elvesztése a játékban vereséget eredményez, ám ha nincs elég pénzünk a valós életben, a következmények sokkal rosszabbak lehetnek. Túl sok adósságunk lehet, ha meggondolatlanul belevágtunk egy hitelfelvételbe. A legrosszabb megoldás ilyenkor egy újabb hitel felvétele az előző hitel törlesztésére, hiszen ez egy végtelen adóssághalmazt eredményezhet. Megoldást jelenthet a hitel futamidejének megnyújtása vagy a hitel kiváltása egy kedvezőbbre. Több hitelünk összevonására is van lehetőség, így az előző hiteleknél alacsonyabb havi törlesztést kell fizetnünk. Persze ilyen esetben is nagyon fontos az alapos tájékozódás, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást, például egy hitelkalkulátor segítségével.

Csillapítsd a rizikót!

A táblás társasjátékokban, így a Monopolyban is nagyon gyakran a kockadobás vagy a kártyahúzás határozza meg a sorsunkat. Egy dobás vagy egy húzás dönthet a győzelemről. Néha a szerencse minket támogat, máskor pedig nem. Ilyen fordulatokat a való élet is hozhat az anyagi viszonyainkban. Egy közlekedési baleset elszenvedése vagy netán, ha a házunkat elönti az árvíz, ezek is mind véletlenszerű események. Nevezzük akár szerencsének vagy végzetnek, ezek a random események nagy csapást jelenthetnek a pénzügyeinkre. Miközben a szerencse szerepet játszik anyagi helyzetünkben, mi is készíthetünk terveket, hogy helyrehozzuk a dolgokat egy véletlenszerű esemény bekövetkeztekor. Ha megfelelő biztosítást kötünk, vagy ha van félretett pénzünk, akkor például egy munkahelyvesztés nem okoz pénzügyi katasztrófát.

Kockázatvállalás okosan

A játékban néha egy kockázatos húzáson múlik a győzelem. Például egy ház megvételével kimeríted a készpénztartalékodat, mert azt látod, hogy valaki más is közel jár ugyanannak az ingatlannak a megvételéhez. Mindig mérlegeld a pro és kontra érveket, és dönts, hogy mennyire rizikós a kifizetés. A személyes pénzügyeinkben is előfordulhat, hogy vállalnunk kell némi rizikót az előrejutás érdekében. Olyan helyzet is adódhat, amikor a jelenlegi befektetéseink helyett bele kell vágnunk egy másik befektetésbe, ha tartunk a megtakarításaink elvesztésétől. Ám soha ne kockáztassunk többet, mint aminek az elvesztését még megengedhetjük magunknak.

Ez a hitelfelvételnél is nagyon fontos, hiszen egy rossz döntés egész életünkre kihatással lehet. Alaposan meg kell fontolni, hogy valóban szükség van-e a reális lehetőségeinket meghaladó lakás vagy ház megvételére. Sok esetben az a bölcsebb döntés, ha kisebb otthon vásárlása mellett döntünk az alacsonyabb ár miatt, és így a hitel visszafizetése során kisebb törlesztőrészleteink lesznek.

 

Néhány érdekesség

Igazság szerint a Monopolynak több őse is volt: például meghökkentően hasonlít egy korábbi játékra, a „háziúr”-ra, amelyet Darrow előtt harminc évvel szabadalmaztatott Elizabeth Magie. Darrow ellen pereskedés is indult, végül a Parker Brothers húzta ki a csávából azzal, hogy felvásárolta az „ősök” jogdíjait.
1941-ben, a második világháború idején a Monopoly játékdobozba iránytűt, térképet és valódi valutát rejtettek, hogy segítsék a szövetséges katonák menekülését.
A 60-as években 64 millió házat és 24 millió szállodát gyártottak évente a társasjátékhoz, melyekből akkora építményt lehetne létrehozni, mint a Mount Everest háromszorosa.
1973-ban megrendezték az első, hivatalos Monopoly-világbajnokságot.
A legdrágább Monopoly-tábla kétmillió dollárt kóstál, melyet egy ékszerész készített 23 karátos aranyból, rubin- és zafírborítással, a két dobókockán összesen 42 csiszolt gyémántponttal.
A leghosszabb parti 70 napig tartott, a fejjel lefelé 36 órás, míg a fürdőkádban 99 órás volt a leghosszabb etap.
A Hasbro idén különlegességgel ünnepli a Monopoly 80. évfordulóját: a 30 ezer piacra dobott társasjátékból nyolcvanba igazi pénzt rejtettek el. (Forrás: BankRáció.hu)

Olvasson tovább: