hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem vénnek való ország
A kanadai bevándorlási politika sajátosságai

2015. 01. 30.
Volt idő, amikor a kanadai bevándorlási rendszer arról volt híres, hogy az ide emigrálók képzettségük és tehetségük révén könnyen a társadalom hasznos tagjaivá válhattak. Ma már viszont csak azokat a fiatalokat várják tárt karokkal, akik biztos állásajánlattal is rendelkeznek. A rokonaikhoz költözni kívánó időseket pedig jobbára elutasítják – írja a The Economist legújabb elemzése.

1967-ben Kanada volt az úttörője annak a bevándorlási politikának, amely úgymond „sutba dobta a diszkriminációt és az előítéleteket”. Az elbírálásnál ugyanis teljes mértékben figyelmen kívül hagyták a bevándorlók származását és faji hovatartozását. Ehelyett az illető iskolázottsága, angol és francia nyelvtudása, valamint munkatapasztalata volt a kedvező megítélés fokmérője. Az új módszer eredményeképpen az addig domináns európaiakat fokozatosan kiszorították az ázsiai bevándorlók. Ez a fajta érték- és tehetségalapú emigrációs politika forradalmi volt abban az időben. Több ország, köztük Ausztrália, Új-Zéland és Szingapúr is átvette a kanadai modellt, Európában pedig még a radikális, bevándorlás-ellenes politikusok is elismeréssel beszéltek a módszerükről.

Kanada még ma is viszonylag felvilágosultan áll a bevándorlás kérdéséhez. A jelenleg kormányzó Kanadai Konzervatív Párt pedig az egyetlen jobboldali szervezet a nyugati világban, amely ezt támogatja. Miközben Európában több ország is azt tervezi, hogy végleg bezárja kapuit a bevándorlók előtt, addig Kanada éppen nemrég emelte meg a jövő évre tervezett emigráns célszámot 265-ről 285 ezerre. A bevándorlási miniszter, Chris Alexander nagy felháborodásra számított az októberi bejelentést követően, ám ez elmaradt. „Az emberek is úgy gondolták, hogy ez a helyes irány” – értékelte a reakciókat.

Ám a kanadai politika sem a régi már! A 2006 óta kormányzó konzervatívok ugyanis fokozatosan áttették a hangsúlyt a tehetség alapú megközelítésről a kereslet vezérelte szempontokra. Idén január 1-jén pedig a kormány még tovább ment: az újonnan bevezetett „Gyorsított Belépési Rendszer” (Express Entry) révén az állandó letelepedésre is sokkal nagyobb eséllyel pályázhatnak a biztos állásajánlattal rendelkezők. Bár több racionális érv is szól az új modell mellett, mégis sok kritikus attól tart, hogy a pusztán üzleti szempontok által vezérelt rendszer sokkal kiszolgáltatottabb lesz a csalásokkal és a diszkriminációval szemben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!