hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kamatmentes jövő?
Iszlám bankok Európában

2014. 07. 19.
Újabb rohamra készülnek az iszlám bankok - figyelmeztet a Reuters. Hazai lehetőségeiket kinőve, ezentúl még inkább célkeresztbe helyezik a külhont, és ezen belül is Európát. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy több piaci szereplő nemrég még az iszlám szót is elhagyta a nevéből.

Az iszlám elvek szerint működő bankszektor világszerte közel 50 százalékkal növekedhet, miután eszközállománya 826 milliárd dollárról 1200 milliárd dollárra nőtt 2013-ra, míg 2015-ben – a várakozások szerint – az 1600 milliárd dollárt is elérheti ez a szám. Ez azt is jelenti, hogy a Közel-Keleten vagy Észak-Afrikában például gyorsabban növekedett ez a terület, mint a hagyományos bankolás. Még sokkolóbb adatokkal kifejezve: míg az iszlám banktevékenység ötéves távlatban 20 százalékkal nőtt, addig a konvencionális bankszektor csak 9-cel – olvasható a Global Finance magazin egyik idevágó cikkében.

Nem meglepő, hogy a Perzsa-öbölben és Délkelet-Ázsiában is jelentős piacokat hódítottak meg az iszlám bankok. A hat országot tömörítő Öböl Menti Együttműködési Tanács (azaz Kuvait, Bahrein, Katar, az Egyesült Arab Emírségek, Omán és Szaúd-Arábia) közös piacán, eszközarányosan mérve már a piac negyedét uralják – teszi hozzá a Reuters. Legutóbb pedig, a dubai központú Noor Islamic Bank és az Emirátusokban székelő Abu Dhabi Islamic Bank egyszerűsítette nevét, hogy még sikeresebben lépjen át a kis ügyfélszámú, vallási hagyományokkal átitatott piacáról egy jóval nagyobb, viszont inkább árakra és minőségre koncentráló közegbe. Sajnálatos módon csak kevesen gondolják úgy, hogy a túlzott vallásosság vagy a sokszor bizonyítható terrorista kapcsolatok majd némi korlátot jelentenek ezen intézmények számára a további, európai terjeszkedésben.

Lelkes jelentkezők ugyanis bőven akadnak az öreg kontinensen. London például eddig is – kimondva, kimondatlanul – az iszlám bankok európai fellegvára volt. Tíz évvel ezelőtt, mintegy két évig tartó előkészületek után, a brit fővárosban nyithatta meg kapuit az első iszlám elvek alapján működő európai pénzintézet, az Islamic Bank of Britain. A bank felügyelő tanácsa papokból állt, és üzletpolitikájukat kizárólag a saría határozta meg. London célja – úgy tűnik – továbbra is az, hogy minél nagyobb szeletet hasítson ki a nemzetközi iszlám banki tevékenységből. Néhány éve például adókedvezményeket adtak azon cégeknek, amelyek a saríával összhangban működő jelzáloghiteleket vettek fel, és számos akadályt elgördítettek az iszlám kötvénykereskedelem útjából is. Maga Boris Johnson, a város polgármestere is hisz a közös munka erejében. Tavaly például a maláj miniszterelnökkel történt találkozója után azt nyilatkozta, hogy „hatalmas lehetőségek” rejlenek abban, hogy London megerősítse vezető szerepét az iszlám banktevékenységben. A felek támogatásukról biztosították a World Islamic Economic Forumot is, amelyhez hasonló eseményen már 2012-ben is 5,8 milliárd fontnyi üzletet kötöttek a résztvevők.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!