hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hitelvesztés
A bankadóért cserébe a kormány szemet huny a bankok „ügyeskedései” felett?

2011. 08. 25.
A svájci frank árfolyamának „ámokfutása" kapcsán még inkább fény derült a hazánkban dívó, ám más országokban szinte példátlan banki gyakorlatokra. Az egyoldalú szerződésmódosítások, az indokolatlan kamatemelések, a bújtatott költségek tették és teszik kilátástalanná a frankhitelesek helyzetét. Egyre több szakértő mutat rá a politikai elit felelősségére, amely pártszínektől függetlenül szinte egy évtizedet ölel fel.

Ahogy Makkos Albert közgazdász summázta A devizaalapú hitelezés jogtalansága című tanulmányában: „tudatosan megtévesztették" a hitelfelvevőket, hiszen itt egy „carry trade"-ről, azaz rövid távú, ingatlanhitelezésre nem is használatos ügyletről van szó. Makkos megállapítása szerint egy ilyen termék 5-10-15 évre számolva „garantáltan veszteséges". Miközben a tőzsdével foglalkozó szakemberek tudhatták, hogy a frank a mérték­adó dollárhoz képest folyamatosan erősödik, a bankok úgy tájékoztatták a hitelfelvevőket, hogy 185 forint felett „elképzelhetetlen" a frankárfolyam. A hitelfelvételt - többek között - alacsony ügyleti kamattal tették vonzóvá, ám a rendszeres, egyoldalú változtatások miatt mára irreális, akár százszoros (!) kamat is terhelheti a hiteleket a svájci referenciakamathoz képest. Ugyanakkor a bonyolult konstrukció átlátásához és kézben tartásához egy átlagembernek sem lehetősége, sem tudása nem volt - sem akkor, sem most.

A devizahitelek veszélyeire 2007 márciusában elsőként Róna Péter közgazdász professzor hívta fel az ország figyelmét. Habár akkor a szakma lesöpörte ezt az asztalról, a problémák a válság begyűrűzésével tagadhatatlanná váltak. Furcsa módon a bankok nagyobb nyereséget könyveltek el a válságos idők beköszöntével, mint előtte. A hitelintézetek gyakorlatilag még akkor is kamatot emeltek, amikor a svájci alapkamat éppen csökkent. Róna Péter az általa először nevesített „hibás termék" jellemzőiről elmondta: a hitelszerződések alapján ellenőrizhetetlen és kiszámíthatatlan a bank által nyújtott kölcsön terhe, így az erre vonatkozó „közös akarat" nem megállapítható, tehát a szerződés sem jöhet létre. Ennek ellenére a megvalósuló hitelszerződésekben alapelem az egyoldalú szerződésmódosítás lehetősége, amely meghökkentő, de igazi „hungarikum". Még a hazai pénzintézetek anyabankjainak országaiban sincs ilyen gyakorlat. Damm Andrea jogász arra mutat rá a Javaslat a devizaelszámolású hitelt felvevők jogérvényesítésének érvrendszerére című munkaanyagában, hogy az Alaptörvény, a Polgári törvénykönyv, valamint a Hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény alapján ezek a szerződések a felek között egyensúlytalanok, átláthatatlanok, az adóst károsan érintik, és alaposan feltételezhető a hitelező tisztességtelen eljárása, mellyel a jogbiztonságot is sérti. A devizában (és döntően svájci frankban) nyilvántartott hitelek szerződései jogilag eleve semmisnek nyilváníthatók - szögezi le Damm Andrea. Makkos Albert szavaival élve „ez itt nem szerződés, hanem diktátum": az adósokra rákényszerített megállapodás, amely ellentétes a jogállamisággal, azaz alkotmányellenes. Az idézett szakemberek szerint a szerződések semmiségének okán az érintettek jogorvoslatért és kártérítésért folyamodhatnak az illetékesekhez.

A deviza- és különösen a frank­alapú  hitelek piaci bevezetésének bűnbakkeresésében felmerül a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének esetleges mulasztása, továbbá a Magyar Nemzeti Bank hibás kamatpolitikája is, melyek együttesen az elmúlt tíz év kormányzati erejét képező pártok felelősségére is rámutatnak. De milyen megoldásokat kínál számunkra a mai országvezetés?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!