hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hol tartunk? - Tanakodnak az elemzők

2010. 01. 16.
Vegyes pénzügyi várakozásokkal indult az újév. A statisztikák tanúsága szerint a globális gazdasági válság még bőven tart, és Magyarországon sokkal kevesebb pozitív jel mutatkozik, mint a világ más részein. Összességében azonban elmondható: néhány fénysugár azért feltűnt már a horizonton.

2009 első félévében még sok hazai szolgáltató cég megúszta a visszaesést, ám a második hat hónap már mindenkinél visszaütött. Érződött ez az év végi bónuszok lefaragásán és a fizetésemelések elnapolásán is. Végső soron mindenki elégedett lehetett, akinek változatlan körülményekkel megmaradt az állása. A Hetek által megkérdezett cégvezetők többsége arról nyilatkozott, hogy közel 10 százalékos bevétel-visszaeséssel zárták a 2009-es évet. Szerintük a 2010-es első félév még ebben a félagóniában telik majd el, de jövő ilyenkor már ők is szeretnének nagyobbat álmodni. Ami pedig az idei tervezéseket illeti: legtöbben a tavalyi eredmények pár százalékos meghaladásában bíznak, de semmi másban.
Közgazdászok szerint a válságnak akkor van vége, ha egy adott ország GDP-je elérte a válság előtti színvonalat. Erre azonban – úgy tűnik – még várnunk kell. A GKI Gazdaságkutató elemzései alapján pontosan 2012-ig. Vértes András, a GKI elnöke nemrég Miskolcon így nyilatkozott erről: „Egy ötéves gazdasági válsággal állunk szemben, amely 2007-ben kezdődött, és legjobb esetben 2012 körül lesz vége a fejlett világban és Magyarországon is.” Itthon a legfrissebb központi statisztikák szerint a külkereskedelmi mérleg és az idei gépkocsi-értékesítéssel kapcsolatos várakozások reménykeltőek, ám a negatív hatások elhúzódása szintén kiolvasható az adatokból. A magyar külkereskedelmi mérleg tavaly novemberben 411 millió euró (115 milliárd forint) exporttöbbletet mutatott, ami az egyenleg 334 millió eurós (91 milliárd forintos) javulását jelenti az előző év novemberéhez képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az előzetes adatok alapján.
„Szeretném azt hinni, hogy hamarosan érzékelhető lesz az élénkülés” – fogalmazott diplomatikusan Nagy Zoltán, egy egerszegi gépgyártó cég ügyvezetője egy zalai hírújságnak. „Tavaly két hónap, november és december kivételével folyamatosan volt munkánk, aztán december közepétől ismét kapunk megrendeléseket.
Jelenleg 12 hétre van rendelésállományunk, amelyben már jelen van az építőanyag-ipar is.”
A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete viszont kimondottan optimista: a piac helyreállásának elindulását várják az idei év második felétől. Arra számítanak, hogy az idei forgalomba helyezési darabszámok elérik a 2009-es adatokat, esetleg meg is haladják azokat. Az egyesület előrejelzése szerint az idén 65 ezer személygépjárművet helyeznek majd forgalomba, közel 8 százalékkal többet, mint 2009-ben. (Ez talán nem is olyan lehetetlen, ha azt vesszük, hogy Európa legnagyobb autógyártója, a Volkswagen AG új értékesítési rekordot állított fel 2009-ben. Tavaly 6,29 millió autót szállított le, ami 1,1 százalékkal haladja meg a 2008-as értéket. Bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az értékesítést segítette a német kormány roncsprémium programja, vagyis az autótulajdonosok támogatása abban, hogy környezetkímélőbb modellel váltsák fel autóikat.)
Nem áll ilyen jól azonban a magyar vendégforgalom, amely tavaly novemberben is – csakúgy, mint az első tíz hónap mindegyikében – alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. A szálláshely-szolgáltatási piacot 2008 vége óta visszaesés jellemzi Magyarországon, és a trendforduló máig nem következett be. A KSH szerint tavaly novemberben mindössze egymillió éjszakát töltöttek el a belföldi és külföldi vendégek, ami 10,7 százalékos visszaesés 2008 novemberéhez viszonyítva.
„Kijutott az euróövezet és az Európai Unió gazdasága a recesszióból tavaly a harmadik negyed­évben” – derült ki az Eurostatnak, az EU statisztikai hivatalának végleges adataiból. Az euróövezetben a német gazdaság erősödött a legnagyobb mértékben, 0,7 százalékkal. Az Eurostat megerősítette: a 27 tagból álló Európai Unióban negyedéves szinten 0,3 százalékkal nőtt a GDP, éves összevetésben viszont 4 százalékkal csökkent. Ezt alátámasztja az is, hogy a dunántúli exportőrök is úgy érzékelik, hogy a kereslet élénkülni kezdett a fogyasztási cikkek piacán, különösen Németországban és Ausztriában. Ez azonban a tartósabb fogyasztási cikkekre még nem
érvényes. Ahogy mondani szokás: mivel a bútoripar kerül bele először a válságba és utoljára jön ki, így számukra majd ennek az ágazatnak az emelkedése mutatja igazán a válság végét.
A tengerentúlon egyöntetűen a kedvező hírek vannak többségben a gazdasági válsággal kapcsolatban. A reményre okot adó gazdasági hírek persze elsősorban a pénzpiac és a tőzsde egyes pozitív eseményei kapcsán keletkeznek. Sokan az amerikai munkaerőpiac alakulását tekintik mérv­adónak, míg mások csak a részvényekre figyelnek. Tény, hogy az idei tőzsdeév meglehetősen bizonytalannak ígérkezik, és nagy kérdés az is, vajon képes lesz-e az amerikai gazdaság a kilábalás fenntartásához elegendő munkahelyet megteremteni. Amíg ez nem derül ki, a részvények sérülékenyek maradnak. Nagyon megmozgathatja az árfolyamokat az is, ha az amerikai jegybank elkezdi emelni a dollár alapkamatát. Ezt a második félév előtt azonban nem várják a szakemberek, és addig – egyesek szerint – akár emelkedhetnek is a tőzsdék.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!