Kereső toggle

A hét eseményei

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Jótékony jegybankvezetők
„A Magyar Nemzeti Bank vezetése a gazdasági válságra tekintettel úgy döntött, hogy a Magyar Nemzeti Bankban a 2009. évben nem kerül sor általános béremelésre” – derül ki a jegybank közleményéből. Simor András jegybankelnök, Király Júlia alelnök és Karvalits Ferenc alelnök  2009 januárjától havi nettó jövedelmük 10 százalékáról lemondanak, és  az Alapítvány a Közjóért számára ajánlják fel. A szociális és humanitárius, illetve kulturális támogatásokat nyújtó alapítvány kuratóriumának elnöke Juhász Judit, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettese.

Százezernél több állást vitt el a válság
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint márciusban százezerrel többen voltak állás nélkül, mint egy évvel korábban, és 140 ezerrel többen, mint a globális válság kirobbanása előtti utolsó hónapban, szeptemberben. A múlt hónap végén 564 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, ami 15 éves csúcsot jelent a szolgálat adatai alapján. Az Index elbocsátásszámlálója szerint főleg a közép- és nyugat-dunántúli cégeknél voltak leépítések, összesen eddig 34 921 dolgozótól váltak meg. Legsúlyosabb a helyzet Komárom-Esztergom megyében, ahol 7300 embert bocsátottak el, de 2000 feletti az állástalanok száma Borsodban és Vas megyében is.

Szolid infláció
Az elemzői várakozásoknak megfelelően alakult eddig az infláció. A KSH adatai szerint a fogyasztói árak márciusban 2,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A háztartási energia, az üzemanyagok, a TB által támogatott gyógyszerek és a hatósági áras szolgáltatások kiszűrésével számított maginfláció 3,1 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban. A nyugdíjas fogyasztói kosárra számított áremelkedés azonban ennél magasabb, 4,2 százalékos volt.

Olvasson tovább: